předkola - 4. předkolo - odvety
31.08.2023 19:00 CET
4 : 1
(2:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Dinamo v pražské odvetě vyhořelo. Postupový večer na Letné korunoval Olatunji

Sparta porazila v odvetě čtvrtého předkola Evropské ligy Dinamo Záhřeb jednoznačně 4:1 a oproti předzápasovým očekáváním si zajistila účast v základní skupině. Letenští na svého soupeře s vědomím dvoubrankové ztráty vletěli a již ve druhé minutě otevřel skóre Lukáš Haraslín. Český mistr na hřišti nadále dominoval a ačkoliv Chorvaté dokázali snížit a málem sahali po prodloužení, v závěrečné fázi duelu předvedl skvělou individuální akci Victor Olatunji a rozhodujícím gólem dokonal famózní obrat svého týmu.

Poté, co se Spartě rozplynul sen o Lize mistrů, musela odvracet další zklamání. Z Chorvatska si po nepovedené druhé půli přivezla dvougólovou ztrátu a reálně hrozilo, že se bude muset spokojit pouze s Konferenční ligou. Záhřeb si navíc chuť do odvety ještě vylepšil domácí výhrou nad Rijekou. Před odvetou se však musel vypořádat s odchodem Luky Ivanušece, jenž v úvodním duelu zaznamenal přesnou trefu a asistenci.

Odvetný zápas začala Sparta skvěle. Již ve druhé minutě dostal Haraslín míč na hranici vápna a po dobrém uvolnění předvedl přesný technický obstřel na zadní tyč. V sedmé minutě byl k vidění pokus o rychlou odpověď z kopačky Bruna Petkoviće, avšak jeho gól na přední tyč neplatil z důvodu ofsajdového postavení.

Záhy rozjelo Dinamo další útok, na jehož konci pálil Antonio Marin, ale Peter Vindahl podržel svůj tým parádním zákrokem. Chorvaty mohly nevyužité příležitosti mrzet ještě víc ve 24. minutě, kdy se Asger Sörensen prosadil hlavičkou po výborně zahraném rohu Kaana Kairinena.

Druhý poločas odstartoval svým přímým kopem Kairinen, který našel ve vápně Olatunjiho, útočníkovu hlavičku ovšem vytáhl nad břevno Ivan Nevistić. O chvíli později se znovu blýskl výborný Vindahl, jehož rychlé vyběhnutí překazilo sólový nájezd Roberta Ljubičiće. V 67. minutě dokončil sparťanský obrat Filip Panák, k němuž se po závaru v pokutovém území odrazil balon, který s klidem uklidil do sítě.

Radost domácích trvala přesně čtyři minuty. Po rychlém sólu zamotal domácí defenzivu Martin Baturina a přesnou střelou k tyči snížil. V 87. minutě dostali fanoušci týmu z Letné obrovský důvod k oslavám. Prodloužený míč za obranu vystihl Olatunji, který svou špičkou kopačky překonal brankáře.

Sparta tak dokázala Záhřeb v domácí odvetě přestřílet a vybojovat si cenu útěchy za Ligu mistrů. Zahraje si totiž ve skupině Evropské ligy. Jejich složení se dozví 1. září.

Autor: Livesport.cz / Šimon Procházka

Komentáře (476)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele