základní skupiny - skupina G, 1. kolo
21.09.2023 18:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Slavia zahájila skupinu Evropské ligy bez servítek. Vzpomínky na Ženevu si zpříjemnila sešívaná ikona

Slavisté porazili v prvním kole základní skupiny G Evropské ligy Servette 2:0. Vítěznou branku vstřelil ve 32. minutě Lukáš Masopust, který se v této pohárové soutěži trefil vůbec poprvé. Sešívaní tak ze švýcarské metropole odjeli s lepším pocitem než před 15 lety jejich vedoucí mužstva Stanislav Vlček, jenž byl v reprezentačním dresu svědkem památného obratu Turků, který poslal Čechy z Eura 2008 domů.

Od posledního soutěžního souboje těchto klubů uplynulo již 22 let, přesto měli mnozí fanoušci sešívaných v paměti, že z tehdejšího Poháru UEFA po souboji se švýcarským celkem vypadli. Útěchou pro Slavii naopak mohl být pohled na aktuální domácí statistiky Les Grenats, kteří před vlastním publikem od začátku ročníku ani jednou nevyhráli. Hosté ovšem potřebovali výrazně zapracovat na kvalitě zakončení, což se projevilo i v posledním ligovém kole v Pardubicích, kde z výrazné převahy vytěžili jediný gól.

Zatímco na východě Čech si svěřenci Jindřicha Trpišovského vytvářeli jednu šanci za druhou a pouze je neproměňovali, v deštivé Ženevě se do velkých příležitostí dlouho ani nedostávali. Podobně na tom však byli také domácí, a v prvním dějství tak diváci viděli jen jedno zakončení mezi tři tyče, a to ze strany Slavie.

I to ale Pražanům stačilo k otevření skóre. Obrana Servette ve 32. minutě odvrátila centr z pravého kraje pouze k Masopustovi, který se dvakrát nerozmýšlel a přízemní střelou z první uklidil míč za záda bezmocného Jérémyho Fricka.

Přestože se obraz hry po změně stran prakticky nezměnil a mnoho zajímavého se na trávníku nedělo, těsně před hodinou zápasu se sešívaným podařilo navýšit náskok. Centr z rohového kopu prodloužil Masopust na volného Igoha Ogbua, jenž stoprocentní šancí nepohrdl a důraznou hlavičkou si otevřel střelecký účet v pohárové Evropě. Švýcaři se více osmělili až v závěrečné čtvrthodině, kdy několikrát zaměstnali Aleše Mandouse, avšak žádný z jejich pokusů neměl gólové parametry.

Slavia zahájila skupinovou fázi výtečně a do Česka si odvezla tři body. Nabitý evropský program pro ni bude pokračovat 5. října doma proti Šeriffu Tiraspol. Servette zamíří do Říma k utkání proti AS.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (431)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele