základní skupiny - skupina B, 5. kolo
30.11.2023 21:00 CET
4 : 3
(2:2)

Reportáž

Pierre-Emerick Aubameyang (© AFP)

Akrobat Aubameyang ozdobil hattrick nůžkami. Strhující přestřelku ovládla Marseille

Fotbalisté Marseille porazili v pátém kole skupiny B Evropské ligy na domácí půdě Ajax 4:3. Strhující bitva na Stade Vélodrome nabídla divákům čtyři přesné zásahy už v první půli, když dvakrát bleskově negoval náskok domácích Brian Brobbey. Rozuzlení tohoto spektáklu ale přišlo až po změně stran, kdy po akrobatickém zásahu nůžkami Pierra-Emericka Aubameyanga dokázal v 80. minutě potřetí srovnat Chuba Akpom. Gabonský útočník ovšem v nastavení z druhé proměněné penalty rozhodl o triumfu Olympioniků. Nizozemský celek bude v posledním kole bojovat o Konferenční ligu, naopak Francouzi si to rozdají s Brightonem o skupinové prvenství.

Marseille a Ajax uhrály v prvním kole letošního ročníku Evropské ligy strhující remízu 3:3, od té doby ale oba kluby měnily trenéry. Francouzi den před začátkem skupinové fáze odvolali Marcelina a o týden později jmenovali Gennara Gattusa, z jehož působení měli fanoušci smíšené pocity. V domácí Ligue 1 se Les Olympiens poměrně trápili, naopak ve skupině B byli na první příčce. To nizozemský celek se po historicky nejhorším vstupu do sezony mírně zvedl a pod Johnem van 't Schipem z posledních pěti soutěžních duelů prohrál jen jednou. V tabulce však byl stále poslední.

Hosté z Amsterdamu měli s aktivním vstupem francouzského celku do utkání velké problémy, což náramně dokumentovala již devátá minuta hry, kdy rozběhnutého Ismailu Sarra nedovoleně zastavil ve vlastním vápně Jorrel Hato. Nařízenou penaltu suverénně proměnil Aubameyang, a ranou do protipohybu tak poslal Olympique do vedení. To ovšem vydrželo domácím pouhou minutu, jelikož se po hezké narážečce objevil před Pauem Lópezem zcela sám Brobbey, který uklidil balon přesně k levé tyči. Marseille si vzalo vedení zpět ve 26. minutě, kdy se hlavou po rohovém kopu prosadil Chancel Mbemba. Znovu však přišla blesková odpověď z kopačky Brobbeyho, jenž po druhé asistenci Stevena Berghuise opět utišil hlasité fanoušky Olympioniků.

Nejkrásnější moment duelu přišel tři minuty po pauze, kdy centr Amineho Harita nůžkami poslal do sítě Aubameyang a potřetí v zápase poslal francouzské mužstvo do vedení. Raketová reakce nizozemského celku tentokrát nepřišla, naopak po hodině hry dostal Ajax další ránu. Berghuis se totiž po nevybíravém faulu musel pakovat do sprch, což hlavnímu sudímu posvětil VAR. I přes početní nevýhodu ale de Godenzonen nesložili zbraně a v 80. minutě se jim podařilo potřetí srovnat krok. Do centru z pravé strany se položil Akpom a krátce po svém příchodu na trávník hlavou rozvlnil síť. Poslední slovo si však vzal v nastavení opět Aubameyang a druhou proměněnou penaltou v zápase se postaral o rozhodnutí.

Marseille tak domácí utkání zvládla a vítězství si zajistila účast v play off. Poslední kolo skupinové fáze je na programu 14. prosince. Francouzi se utkají s Brightonem, Ajax změří ve stejný den síly s AEK.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (8)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat
AjaxFans

1*3

Reagovat
Mandanda_30

Ta instantní paralýza po vstřelení gólu je opravdu zábavná

Reagovat
Israha

V Ajaxu je nové trenér kratší dobu, než hulákač u nás, a už na nich vidíš herní automatismy, souhru a orientaci v přechodu do útoku. My tam lítáme jak dementi, občas něco napadne Harita (a nikdo ho nepochopí) a dvakrát třikrát za zápas kopne do balonu dobře Clauss a trefí síť nebo něčí hlavu. Jinak nic, totální hra na náhodu. Fakt nechápu, kde vzal Gattuso trenérskou licenci.

Reagovat
Israha

Jako pěkné, ale nejhorší prostě je, že jinak, než darovanými góly či záblesky individuální kvality (kterou vepředu momentálně mají jen Clauss, Harit, ironicky Mbemba, jednou za několik zápasů Auba a občas Sarr) vyhrát nedokážeme .

Reagovat
Mandanda_30

Dobrej hokej od OM opět

Reagovat
Mandanda_30

No jestli nám v lednu odejde Clauss a/nebo Harit, tak jsme totálně v prdeli

Reagovat
Israha

Harita nikdo kvůli APN v lednu nevezme. Ale po Claussovi poptávka bude a velká...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele