základní skupiny - skupina H, 6. kolo
10.12.2020 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů AC Milán (© AFP)

AC Milán vyhrál na Spartě a obsadil první příčku ve skupině

Pražská Sparta zakončila učinkování v Evropské lize druhou porážkou od AC Milán, ale rozhodně se nemá za co stydět. Sparta byla italskému celku v improvizovaných sestavách vyrovnaným soupeřem, ovšem své šance na rozdíl od něho neproměnila. Rozhodující branku vstřelil v průběhu prvního poločasu norský útočník Jens Peter Hauge.

AC Milán přivezl do Prahy méně zkušený tým a trenér Stefano Pioli hodně experimentoval se sestavou. Především obrana Rossoneri byla hodně neobvyklá, ale spoustu změn učinil i Václav Kotal. Od úvodní minuty tak vyběhli na trávník například mladíci Vitík, Plechatý, Polidar, Karabec nebo Wiesner.

Začátek zápasu byl ale aktivní z obou stranu a k vidění bylo velmi dobré tempo a řada standardních situacích, zejména rohových kopů. Hned v úvodu musel Heča tasit zákrok proti Dalotově střele na přední tyči. I Sparta vystrčila růžky a poté co vracela balón do šestnáctky nedůrazně zakončoval za obranou linií Polidar. V první fázi se zdálo, že šlo o ofsajd, ale opakovaný záznam potvrdil, že vše proběhlo dle regulí.

Nerozhodný stav nakonec vydržel jen do 23. minuty, než svůj technický um předvedl Jens Peter Hauge. Norský hračička nasadil jesle Wiesnerovi i Vitíkovi a Heča na jeho pokus k tyči nedosáhl. Poté začalo tempo hry trochu uvadat a vážnějším vzrušením byl až ostrý Castillejův centr, na který Daniel Maldini nedosáhl. Španělský křídelník byl za chvíli zase v akci a Heča před ním skvěle zasáhl.

První poločas ovládl AC Milán 1:0, ale Sparta rozhodně nebyla bez šance. I druhá půle přinesla několik zajímavých situací na obou stranách. V 57. minutě stáhl Minčev balón ze vzduchu pro Krejčího, který sám na zadní tyči nepřekonal Tătăruşanua. To byla do té doby největší šance Sparty. Milán hned vzápětí podnikl brejk a Castillejo znovu střílel jen do Heči.

Případný nápor Sparty hodně otupil okamžik ze 76. minuty, kdy Plechatý fauloval unikajícího Leãa a sudí ho obdařil rovnou červenou kartou. Byl to hodně tvrdý verdikt sudího, ale i v oslabení mohla Sparta vyrovnat. Nově příchozí Juliš měl zajímavou šanci z otočky a vůbec ta největší šance přišla pro Spartu až v nastaveném čase. Moberg Karlsson pelášil sám na milánskou brankou, ale Rossoneri zachránil výtečným zákrokem Tătăruşanu. AC Milán v Praze uhájil nejtěsnější náskok a díky zaváhání Lille nakonec obsadil první příčku. Sparta zůstala na nepostupovém třetím místě a v letošních pohárech dohrála.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (339)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele