semifinále - 1. zápasy
29.04.2021 21:00 CET
6 : 2
(1:2)

Reportáž

Bruno Fernandes (© AFP)

Manchester United doma deklasoval oslabené AS šesti góly

Zázrak se nekonal. AS sice vyhrálo poločas, ale na jasně lepší United i kvůli smolným zraněním nestačilo. Jeho obrana předvedla ukázkový den otevřených dveří a United se do ní obuli šestkrát.

Trochu jako souboj Davida s Goliášem působil střet mezi domácím Manchesterem United a římským AS. Hostům se nedávaly vůbec žádné šance na výhru a jen opravdu minimální na to, že by snad Vlci mohli remizovat. Druhý tým Premier League měl naproti tomu absolutní důvěru většiny fandů i odborníků.

Římané měli minimálně v posledním kole velké štěstí, že je Ajax nevyřadil. A dnes jim štěstí došlo. Už po třech minutách se totiž z hřiště poroučel Jordan Veretout, který dlouhodobě plní funkci plic celé záložní řady AS. A domácímu týmu trvalo jen šest minut, než tuhle nepříjemnost hostí využilo.

Obrana AS zcela zaspala, jak už to má v této sezoně navyklé, a nechala hrát Paula Pogbu. Ten se s míčem u nohy vyhnul jak laxnímu Diawarovi, tak i přeškolenému stoperovi Cristantemu, a předložil míč Cavanimu. Zkušený hrot rychle nahrál hvězdnému Portugalci Fernandesovi a ten elegantně přehodil vybíhajícího Paua Lópeze - 1:0.

Rudí ďáblové si byli vědomí své kvality a technické i fyzické převahy. Jenže o pět minut později se začínalo od začátku. Dlouhý míč doběhl Rick Karsdorp vlastně až u brankové čáry a stihl jej ještě píchnout směrem k bráně. V cestě mu zabránil Paul Pogba, který však zcela evidentně hrál rukou. Sudí se sice nejprve zdráhal pískat penaltu, ale po poradě s čárovým asistentem i s VARem už svůj verdikt neoddaloval. K penaltě se postavil mladý římský kapitán Lorenzo Pellegrini a dal svému týmu naději.

Prokletí hostujícího celku pokračovalo a po osmadvaceti minutách musela ze hry i jeho brankářská jednička. Pau López se při jednom ze zákroků po Pogbově ráně zranil a do brány musel nerozchytaný veterán Antonio Mirante. Římané každopádně spíš bránili a směrem dopředu toho moc nevymýšleli.

Jenže jim stačil jen jeden povedený útok. Spinazzola udržel zdánlivě ztracený míč, posunul jej Mchitarjanovi a ten vymyslel geniální uličku na Pellegriniho. Římský odchovanec poslal před bránu krásný pas, který ani Shaw nezastavil, takže Edin Džeko měl před bránou relativně snadnou úlohu - 2:1.

Manchester mohl srovnat ještě do konce první půle a opět mu k tomu málem pomohl římský tým osobně. Mladý stoper Roger Ibañez totiž vymyslel naprosto labilní řešení zdánlivě bezproblémové situace, když nahrával na druhou stranu vápna pomalu a po zemi. Tím vyslal do šance Edinsona Cavaniho, před nímž stál už jen Mirante. Jenže veterán v bráně AS exceloval a jeho ránu vyrazil!

Druhá půle už byla o něčem úplně jiném. Patřila jen domácím. Těm stačily jen čtyři minuty, aby Fernandes vymyslel krásnou nahrávku na Edinsona Cavaniho a postrach AS z Palerma nebo Neapole nádherným kopem srovnal. Druhou branku mu o pár minut později přichystala špatně fungující obrana AS sama. Wan-Bissaka se rozhodl pro střelu z úhlu a střídající veterán Mirante ji vyrazil jen před sebe, ke Cavaniho nohám.

O pouhých pět minut později se dřívější hráč United Christopher Smalling nešťastně až nemotorně nachomýtl ke Cavanimu a fauloval jej. Přísná penalta, ale přesto penalta. Bruno Fernandes neměl potíže ji proměnit a United vedli o dvě branky.

Zatímco Mchitarjan si návrat do Divadla snů užíval, Smalling byl nejhorším hráčem Vlků. Další chybu udělal při bránění Paula Pogby, kterému nechal asi půl metru volného prostoru. Nemohl se proto divit, že na jeho razantní hlavičku už Mirante nestihl reagovat.

Zcela evidentně unavené a po většinu utkání oslabené AS pilo pohár hořkosti až do dna a čtyři minuty před koncem završil jeho trápení střídající Mason Greenwood. Že není žádný dřevák, ukázal střelou na zadní tyč, kterou tečovali nejprve Ibañez a pak i Mirante.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (774)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele