základní skupiny - skupina H, 3. kolo
05.11.2020 21:00 CET
1 : 4
(0:2)

Reportáž

Lukáš Juliš slaví první gól (© AFP)

Sparta vyplenila Celtic Park. Juliš se blýskl ojedinělým hattrickem

Co se nepovedlo Wilfiedu Bonymu na podzim 2010, Davidu Lafatovi o čtyři roky později nebo dříve Vratislavu Lokvencovi, to dokázal Lukáš Juliš. Co se nepovedlo žádnému hostovi na Celtic Parku v jakékoliv soutěži od roku 1983, to se podařilo Lukáši Julišovi. Neuvěřitelná noc v Glasgow pro šťastného střelce hattricku, všechny ostatní Sparťany i český koeficient.

David Lafata proti Slovanu Bratislava, Wilfried Bony proti Lausanne, Vratislav Lokvenc proti Spartaku Moskva. Ti všichni se v moderní éře přiblížili hattricku v hlavní fázi evropské soutěže, ti všichni své snažení nedotáhli.

To Lukáš Juliš uspěl - navíc na Celtic Parku, kde žádný soupeř hattrick nevstřelil od února 1983 a Erica Blacka z Aberdeenu - a napsal tak další kapitolu svého famózního znovuzrození.

Trefil se přitom na všechny způsoby. Levačkou z dorážky. Pravačkou "na Henryho”, s mírnou falší. A konečně pravačkou z brejku v souboji, při němž se lehce poranil.

Sparťané jako kolektiv potom dokázali něco, co se loni nepovedlo Laziu či předloni RB Lipsko - na Celtic Parku dali více než jednu branku a navíc tam zvítězili. Po ospalém začátku, kdy se až aktivně stahovali do vlastního vápna a uchylovali se k pozdním obranným zákrokům či přímo bloků, se navíc vytasili se sympatickým, živelným výkonem.

Vskutku, zhruba od 20. minuty do konce první půle to vypadalo, jako by sparťané stihli naběhat více kilometrů než při odevzdaném výkonu proti AC Milán. A nebylo to jenom o běhání.

Nejprve letenští využili vyloženě slabé pětiminutovky Celtiku, kdy se nejprve s dvojím pokusem vytasil Moberg Karlsson, jenž i jednou pálil do spojnice břevna s tyčí. Posléze Vindheim mezi dvěma stopery poprvé našel pálícího Juliše, a přestože jeho střelu odraženou od země ještě konečky prstů gólman vytěsnil, po následném rohu už to tam padlo. Hancko ještě na přední tyči křížem hlavičkoval do brankové konstrukce, ale Juliš už pohotově dorážel.

V první půli se brankové konstrukce skutečně zapotily, když se brzy gólu nablížili také domácí. Christie krásně identifikoval náběh Elyounoussiho za obranu, jehož lehký lob ve skluzu přistál na břevně. Druhé slovo si však opět vzal Juliš profesionálním finišem po akci Moberga Karlssona a přistrčení Karabce. Gól takzvaně do šatny.

Krátce po přestávce Sparta mohla přidat třetí branku po zpackané rozehrávce brankáře, avšak namlsaný Juliš tehdy ignoroval Karabce v lepší pozici. Místo toho tak Celtic snížil díky skvělé technice Rogiće a pohotové dorážce Griffithse, a Csaplárova past se začala třást.

Ovšem ne dnes - dneska nebyl její den.

Sparťané sice už nějakou tu chvíli vypadali zase nejistě (vyjma jednoho pěkného natáhnutí Sáčka a další tyčky), zatáhli se do hlubokého bloku a ještě se jim přitížilo se zraněním Hancka, ale stačil další dravý průnik Moberga Karlssona vyšperkovaný šikovnou kličkou a Juliš se radoval z hattricku - prvního sparťanského v Evropě od Lafatova úřadování proti Levadii v předkole Ligy mistrů 2014/15.

Závěr už Sparta dohrávala bez rozpaků a vítězství ještě potvrdila skrze kombinaci dvou žolíků - Dočkal centroval a Ladislav Krejčí I navázal na svůj nedávný ojedinělý zásah hlavou další utěšenou hlavičkou.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (602)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele