základní skupiny - skupina C, 6. kolo
10.12.2020 18:55 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Leon Bailey (© AFP)

Slavia v Leverkusenu prohrála vysoko 0:4 a končí druhá

Boj o první místo v základní skupině Evropské ligy slávistům hrubě nevyšel. Pražané v Leverkusenu prohráli 0:4, když už v první půli je dvakrát pokořil Bailey. Po přestávce navýšili skóre Diaby a Bellarabi.

Sešívaní se představili v poměrně obměněné sestavě. Před Ondřejem Kolářem nastoupil se Zimou tentokrát netradičně na stoperu Bořil, kraje obrany obstarávali Masopust a Oscar. Středovou trojici utvořili Traoré, Ševčík a Lingr, na křídlech se jako obvykle představili Sima s Olayinkou. Hrotovým útočníkem číslo jedna byl realizačním týmem zvolen Musa.

Leverkusen nastoupil rovněž v rozestavení 4-2-3-1. V útoku nastoupil český útočník Patrik Schick, křídelní prostory obstarávaly hvězdy týmu Bailey s Bellarabim, mezi nimiž operoval Amiri. Střed hřiště dotvořili Sinkgraven a Baumgartlinger, obrana se představila ve složení Jedvaj, Dragović, Tapsoba a Wendell, záda jí kryl Lomb.

Už v osmé minutě se Bayer dokázal dostat do vedení. Po pravé straně pláchl slávistické obraně Bellarabi, který naservíroval míč před bránu. Tam sice nezakončil Schick, na zadní tyči ovšem dobíhal zcela osamocený Leon Bailey, jemuž už nečinilo žádný problém uklidit míč do sítě.

Tentýž hráč mohl po čtvrthodině navýšit skóre po Schickově přihrávce, tentokrát si ovšem vylámal zuby na výtečném Kolářovi. Podruhé pak za domácí mužstvo rozvlnil síť Sinkgraven, jenže pomezní sudí zvedl nad hlavu praporek a branka tak kvůli ofsajdu nebyla uznána.

Nakonec přidal druhou trefu Leon Bailey. Amiriho výtečný centr do vápna zakončoval hlavou Schick, jenž rozezvučel brankovou konstrukci. Balón se pak odrazil k jamajskému křídelníkovi, který jej silou procpal za Kolářova záda. Vzápětí předvedl obrovskou hrubku Zima, Schick ale místo střely zvolil ještě kličku. Ta mu nevyšla a právě to zachránilo Slavii od další pohromy.

Červenobílí poprvé zahrozili až několik minut po návratu ze šaten. Na hranici velkého vápna napřáhl Sima, jehož pokus zlikvidoval pohotový brankář Lomb. Namísto snížení tak přišlo asi definitivní zlomení odporu hostů. Od Sinkgravena dostal míč na levou stranu Moussa Diaby, který postupoval až ke Kolářovi a mezi jeho nohama poslal kulatý nesmysl do sítě. 3:0.

Dalších několik minut se neslo v podstatně klidnějším duchu než dosavadní průběh, vzrušující momenty přišly zase až v samotném závěru utkání. Ještě než uplynula základní hrací doba, zkoušel Stanciu velmi zajímavý přímý kop, který gólman vytěsnil s až nečekaně velikými problémy.

Na druhé straně se pak do další příležitosti dostal Diaby, jehož levačka nasměrovala balón jen do břevna. Jen co se rozběhlo dvouminutové nastavení, dočkal se zasloužené odměny v podobě gólu i Karim Bellarabi. Ten využil dobré souhry na levé straně, na jejímž závěru mu Diaby předložil luxusní přihrávku. Pro německého krajního záložníka už nebylo a ani nemohlo být problémem překonat Koláře.

Skupina C tak skončila bez jediné remízy, na jejím čele se usadil Leverkusen s pěti výhrami, jedinou porážku si připsal v pražském Edenu. Druhá Slavia kromě tohoto zápasu nezvládla své úvodní utkání v Izraeli, Beer-Sheva skončila na třetím místě poté, co v posledním zápase překvapila Nice. Pro něj je konečný výsledek obrovským zklamáním stejně jako celá sezóna.

Slavia se svého soupeře pro první kolo vyřazovací fáze dozví v pondělí 14. prosince. Mezi potenciálními soupeři jsou vítězové skupin EL na čele se slovutnými značkami AS Řím nebo Arsenalem, je ale možno dostat i soupeře ze skupinové fáze LM, mezi nimi i Manchester United.

Autor: Martin Vejdělek / o2tv.cz

Komentáře (503)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele