finále
16.05.2018 20:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Nadmíru efektivní Atlético Madrid ukončilo pohádku Marseille

Atlético Madrid deklasovalo Olympique Marseille, jehož sen o prvním titulu v evropských pohárech pro klub z Francie skončil. A to poměrně razantně, protože Atlético ukázalo až krutou efektivitu i díky dvěma trefám Griezmanna.

Trenér Diego Simeone se dostal do finále evropských pohárů počtvrté na lavičce Atlética Madrid. A rovněž dnes byl velkým favoritem, jelikož měl na své straně kvalitu i zkušenosti. Do hry se dostala esa jako Jan Oblak, Diego Godin, Saúl Ñíguez, Koke, Antoine Griezmann či Diego Costa. Evropskou ligu za španělský fotbal vyhrála třikrát jen Sevilla, Atlético se o hattrick pokoušelo právě dnes.

Pro Griezmanna to byl dnes opravdu hodně specifický zápas. Nejen kvůli jeho národnosti, ale rovněž proto, že to dnes mohl být poslední zápas v evropských pohárech za colchoneros. S úkolem zastavit jej nastoupili na hřiště Adil Rami, Luiz Gustavo nebo přirozeně brankář a legenda Marseille Steve Mandanda. Ofenzivní manévry svěřil trenér Rudi Garcia Payetovi, Ocamposovi nebo Germainovi.

Hned osm francouzských hráčů měla Marseille v základní sestavě a usilovala s nimi o historicky první finálové vítězství nějakého francouzského klubu. Pro hráče obou týmů to od počátku bylo hodně náročné především na viditelnost, protože příznivci Marseille zasypali hrací plochu kolem Mandandovy brány světlicemi.

Možná i to stálo na začátku první výrazné šance, kterou si ve středu hřiště sám vytvořil Dimitri Payet. Jeho náběh slavil úspěch a obrana Atléticu chybovala. Skvělou nahrávku do uličky však nabíhající Valère Germain poslal před Oblakem nad bránu! Madridskému týmu naopak velmi dlouho trvalo, než vůbec dokázalo vyrušit Mandandu z klidu.

Marseille se sice více snažila útočit, jenže Atlético je zkušené a jeho útoky jako vždy smrtící. Malou domů ve 21. minutě rozehrával Steve Mandanda poměrně nešikovně do středu a Anguissa balon ztratil. Gabi jej poslal z voleje na rozeběhnutého Antoina Griezmanna, který si už s Mandandou poradil - 1:0.

Jako by těch špatných zpráv nebylo pro Marseille málo, trenér Rudi Garcia musel už po půlhodině střídat. Vrásky na čele mu totiž udělalo obnovené zranění Dimitriho Payeta, kterému finálové duely prostě nejsou souzené. Olympique tím relativně brzo přišel o kapitána a velkou zbraň. Vzhledem k příznivému stavu stačilo Atléticu poctivě bránit.

Takže je asi jasné, že příliš atraktivity jsme ve zbytku první půle neviděli. Z kabin už se na hrací plochu nevrátil obránce Šime Vršaljko, jehož nahradil zkušený bek Juanfran. Samozřejmě to ale není obrana, která byla pro Marseille zvlášť nebezpečná. Rozhodující muž měl dnes večer jméno Antoine Griezmann.

Ve 49. minutě, snad aby Marseille nenastoupila tak zuřivě jako v poločase prvním, totiž mladý útočník navýšil skóre hostí. Záložník Koke měl dostatek prostoru ve středu hrací plochy a počkal si na náběh rodáka z Mâconu. S ním se Amavi nevracel dostatečně důrazně a Marseille za to pykala. Griezmann převzal míč ve velké rychlosti a elegantně přehodil brankáře Mandandu!

No a tím se stalo utkání pro Marseille samozřejmě mnohem těžší. Po rohovém kopu se od Ramiho odpoutal Diego Godin, který hlavičkoval na přední tyč. Hlavou však poslal míč těsně vedle! Trenér Garcia reagoval na unavenou hru svého týmu nasazením Clintona N‘Jieho. Ani s ním ale Marseille nepřipomínala snad ani vzdáleně ten agresivní a s chutí hrající celek z první půle.

Pár posledních minut dostal v útoku Marseille na starost Kostas Mitroglou, který se jen několik chvil po svém příchodu procpal do obrovské šance. Morgan Sanson vykouzlil přesný centr před Oblaka a řecký snajpr hlavou vyzkoušel odolnost tyče!

Jak se proměňují šance, to Francouzům ukázal veterán Gabi. Kapitán Atletů stál v pokutovém území na správném místě, aby přesnou střelou k tyči zakončil povedenou kombinaci svého týmu - 3:0. Třetí titul Atlética v Evropské lize, rekord Sevilly je vyrovnán.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (399)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele