1/16 finále - odvety
22.02.2018 21:05 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Atalanta dlouho odolávala, nakonec se ale z postupu raduje Dortmund

Borrusia Dortmund za pět minut dvanáct potvrdila roli favorita a postupuje do osmifinále Evropské ligy. Atalanta se v zápase brzy dostala do vedení a hosté dlouho nemohli najít recept na dobře bránícího soupeře, nakonec však jedna branka navíc rozhodla o postupu vestfálského týmu, který jde dál po celkovém výsledku 4:3. Šťastným střelcem se stal střídající Marcel Schmelzer.

Celek z Bergama předvedl v Dortmundu kvalitní výkon a tak jeho kouč Gian Piero Gasperini neměl důvod do odvety postavit odlišnou jedenáctku. Obranu hostů měl opět větrat střelec obou gólů italského týmu z prvního zápasu Iličić, jenž si vepředu výborně rozumí s parťákem Gomezem.

Hostující trenér Peter Stöger postavil totožnou obrannou řadu jako před týdnem v Německu, změny však udělal v záloze, kde ze středových hráčů nezůstal v základu ani jeden. Reuse, Castra i vykartovaného Weigla nahradili Götze s Dahoudem a Sahinem. Na křídla se opět postavili Pulišić se Schürrlem, hrot si podmanila jarní kometa černožlutých Batshuayi a všem kryl záda brankář Bürki.

Aktivněji začali zápas domácí, proti de Roonově střele po čtyřech minutách hry se Bürki ještě jen ohlédl, protože letěla nad. V 11. minutě však švýcarský brankář ve službách Borussie zaváhal. Po rohovém kopu prohrál vzdušný souboj s Caldarou a propadnuvší míč uklidil do sítě Toloi. Dortmund se po inkasované brance nemohl probrat a za další čtvrthodinu jej Atalanta málem ztrestala. Pulišić ztratil ve středu hřiště míč, během následného protiútoku Gomez krásným pasem za obranu našel Cristanteho, jehož hlavička z bezprostřední blízkosti skončila vedle.

Po Cristanteho šanci zkusil štěstí na druhé straně Schürrle, jeho pokus však pouze vystrašil německé fanoušky na tribuně. Další střela téhož hráče z 32. minuty byla daleko nebezpečnější a proti ní se již musel vytáhnout Berisha. Hosté začali být nebezpečnější, žádnou gólovou šanci si však nevypracovali, a jelikož nezapršelo z žádného mráčku ani na druhé straně, šli do kabin lehce spokojenější Gasperiniho svěřenci.

I úvod druhé půle patřil domácím, Po Freulerově střele se natahoval Gomez a málo chybělo, aby Bürki inkasoval podruhé. V 53. minutě se po několika odrazech dostal ke střele Caldara a hosty tentokrát zachránil Toprakův blok. Poté i oni převzali iniciativu, ale jejich snažení bylo zpočátku zoufale neefektivní. V jednom případě dokonce ohrozili sami sebe a Bürki musel hodně rychle vyběhnout po špatné malé domů. V 70. minutě mohl hosty ztrestat Iličić, ale jeho slabá střela se prohnala pouze vedle tyče.

Tlak Dortmundu však postupně přeci jen sílil a jeho hráči se již dostávali i k zakončení. Nejprve Basthuayi našel Berishovu náruč. Následně albánský gólman kontroloval Reusovu střelu vedle. Jedenáct minut před koncem mohla Atalanta definitivně rozhodnout. Cristante našel při brejku zcela volného Gomeze, jehož vychytal vyběhnuvší Bürki. Trest na druhé straně mohl přijít o minutu později. Reus našel nepokrytého Schürrleho, tomu však překazil radost fantastický Berisha.

Die Borussen nakonec Schürrleho neproměněná šance nemusela mrzet. Reusovu nepovedenou střelu nedokázal Berisha zkrotit a střídající Schmelzer propasíroval balon přes rukavice Albánce do branky. Role se najednou otočili a nyní to byli domácí, kdo musel vstřelit branku. Hosté však dobře bránili a Schürrle mohl v nastavení definitivně pojistit postup, ovšem ve své další šanci selhal.

Jelikož si Atalanta žádnou další příležitost nevytvořila, mohl se po výsledku 1:1 radovat Dortmund. Ten tak nadále drží v kalendářním roce neporazitelnost. Pro Gasperiniho hráče končí cesta pohárovou Evropou, za své počínání se ale vůbec nemusí stydět.

Autor: Ondřej Vaculík / livesport.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

snad si to pohlidaji

Reagovat
Seydou Doumbia

3:2 na pencly postup domácí

Reagovat
Hiko

to by bylo pěkné

Reagovat
syraLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Preji to Atalante ze se snad jako jedina snazi z italsky klubu v EL

Reagovat
smazaný uživatel

Batshuayi ze 44 na 42?

Reagovat
smazaný uživatel

Ta 44 vypadala jako znak SS tak proto rekl bych

Reagovat
blaugrana

Ten bazarant v studiu na stv ma cierne ponozky s bielymi bodkami.

Reagovat
placa

Schmelzer pico!

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta jednoznacne lepsia skoda ze v tomto zapase nebola futbalova spravodlivosy :-)

Reagovat
checitto

Reagovat
Elliasson

Goméz měl dát tu šanci. :/

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V Suchém triku

Reagovat
smazaný uživatel

V daždi.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Reagovat
blaugrana

Lol

Reagovat
DelPiero137

Skoda Atalanty, velmi sympaticky a odvazne hrali. Predviedli asi svoje maximu, skoda ze nepridali druhy gol. Sance nato mali, ten tlak nemohli vydrzat do konca. Dostali velmi kvalitneho supera hned v prvom kole ale postupit sa dalo.

Reagovat
didosh

Podle sestřihu hezký zápas se spoustou šancí na obou stranách.Škoda že Bergamo nešlo dál...ale zanechalo slušný dojem...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele