osmifinále - odvety
14.03.2013 21:05 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Viktorka se rozloučila s EL se vztyčenou hlavou

Viktoria Plzeň i přes dobrý výkon přenechává čtvrtfinálovou vstupenku Fenerbahçe, které zejména díky vstřelené brance z prvního utkání Viktoriány udolalo. Jedinou branku Plzně vsítil utěšenou ranou Vladimír Darida, již v prvním dějství po hrubici Pavla Horvátha de facto rozhodl Salih Uçan. Rozhodnutí měl na kopačce David Limberský, jeho ránu ovšem zastavila tyč.

Na stadionu Şükrü Saracoğlu to bylo dle očekávání jako u ticháčků, přičemž o komorní atmosféru se staral hlouček Viktoriánů i tureckých příznivců, majících povolení nejvyššího štábu UEFA. Úvod i závěr prvého dějství režírovali istanbulští fotbalisté, kteří vynikali ve hře s mičudou i v rychlosti, přímočarosti a svižnosti útočných akcí. Svěřenci Pavla Vrby vsázeli na svou tradiční zbraň - hru v křídelních prostorech s rychlým přesunem do šestnáctky.

Navzdory mírné převaze Fenerbahçe v poli si vytvořili hosté první příležitost již v desáté minutě, ovšem Jan Kovařík na centr Rajtorala nedosáhl a Marián Čižovský z následného rohu branku přestřelil.

Na druhé straně převzal Cristian na kruhu balón, po několika rychlých krocích vypálil ze dvaceti metrů a jeho skákavá rána proskotačila až k reklamním panelům, umístěným těsně vedle pravé tyče Matúše Kozáčika. O několik minut později Canerovu přízemní ránu tečoval vysoko nad branku slovenského brankáře Sow.

V následujících minutách měla Plzeň více ze hry, snažila se proklouznout do vápna Fenerbahçe a vyprodukovat si brankovou příležitost. Díky tradičním zbraním a aktuálně lepší manipulaci s míčem si udržovala tlak, z něhož ovšem žádná tutovka nevzešla. Naopak Sarı Kanaryalar se po bezmála dvacetiminutovém klinči dostali do nejvýraznější příležitosti dosavadního průběhu utkání, když po přihrávce Uçana napálil výborně vyběhnutého Matúše Kozáčika senegalský reprezentační útočník Moussa Sow.

Devatenáctiletý mladíček Salih Uçan, jenž v pětatřicáté minutě nahradil zraněného Mehmeda Topala, hýřil aktivitou a svým briskním napadáním si vysloužil i klíčovou branku zápasu. Ale pěkně popořádku - nesmírně aktivní Cristian se dostal na pravém křídle za obranu a poslal naskrz pokutovým územím přízemní přihrávku, kterou ovšem dostal na levačku Pavel Horváth. Zkušený kapitán plzeňských fotbalistů ale ve snaze o konstruktivní rozehrávku o mičudu rychle přišel (lidově řečeno mu na penaltě utekla) a napadající rychlík z Marmarisu napálil balón do sítě.

Viktorka rázem potřebovala vsítit dvě branky a do druhého dějství vlétla s náležitou odhodlaností. Úvodní pasáž druhého dějství přinesla několik střel, které šveholily okolo Volcanovy brány, ale žádná z nich reprezentační jedničku Turecka neohrozila; Horváth přestřelil, Daridovu ránu zablokovalo duo obránců a Rajtoralův chytrý pokus po chybě Volcana odvrátil Irtegün.

V šestapadesáté minutě mohlo být po obrovské hrubici Mariána Čižovského rozhodnuto. Zkušený bek Plzeňských špatně rozehrál a po přihrávce Saliha Uçana se objevil tváří v tvář Kozáčikovi Dirk Kuit. Devětadvacetiletý gólman z Dolního Kubína spíše hokejovým rozklekem vyrazil balón na Cristiana, jehož střela z malého čtverce mířila vysoko na liduprázdné ochozy.

Otřepané a nesčetněkrát potvrzené pravidlo "Nedáš - dostaneš" můžeme implementovat i na tento zápas. V jednašedesáté minutě se od levé lajny po Messiho stylu dostal na šestnáctku, z níž vyslal utěšenou a skrytou ránu mezi třemi beky Fenerbahçe přímo k pravé tyči sotva padajícího a zákonitě míč nevidícího Demirela.

Na vykřesanou jiskérku naděje zareagoval Pavel Vrba okamžitým střídáním, když poslal dolů unaveného Bakoše a vyslal na pažit exjihlavského snajpra Stanislava Tecla. O několik minut později pak stáhl kapitána Pavla Horvátha za Michala Ďuriše.

Ústřední postavou následujících minut byl v celém zápase velmi aktivní David Limberský, který v sedmdesáté minutě po odvráceném rohovém kopu natáhl z pětadvaceti metrů a jeho dělovka zazvonila na pravou tyč Demirelovy brány. A Fenerbahçe postupně začalo poznávat, jak umí být viktoriánský tlak nepříjemný. Plzeň v posledních patnácti minutách útočila takřka do plných, příležitostně na hrotu operoval pouze Sow.

V sedmasedmdesáté minutě tečoval Rajtoralovu nepovedenou střelu Ďuriš, ale balón se do Demirelovy branky nestočil. O pět minut později měl Michal Ďuriš mnohonásobně lepší příležitost, ale po centru Limberského nedokázal umístit hlavičku z malého vápna do branky. Plzeňský tlak ovšem v závěru poločasu rozdrobila řada nepřesností, které vedly k následným faulům či ztrátám.

Fenerbahçe se navíc začalo dařit přidržet balón na soupeřově polovině, čímž hosty vyřadilo z možnosti skórovat. Malým nešťastníkem prodloužení byl Matúš Kozáčik, který sice vychytal dvě příležitosti domácích, ale při rohovém kopu svého týmu promáchl na malém čtverci balón, jenž k němu čirou náhodou propadl. Na druhou stranu se nacházel slovenský brankář ve velmi obtížné situaci a není divu, že jakožto neerudovaný kanonýr nedokázal z mála udělat hodně.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (743)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele