X faktor Toney a válec ze Stamford Bridge: 5. kolo Premier League v kostce

21.09.2021, 10:13
Názory a komentáře
Ivan Toney (© AFP)
O čem se po 5. kole na Ostrovech nejvíce píše? O dominantním výkonu Chelsea v očekávaném šlágru i ukázce enormního potenciálu nejlepšího střelce EFL Championship v loňské sezoně. A nutno podotknout, že naprosto oprávněně.

Svěřenci Thomase Tuchela totiž zametli s Tottenhamem, kterému v jeho svatostánku nasázeli tři góly - řadu dalších možností navíc nedotáhli do zdárného konce. Vzhledem k síle aktuálního kádru je útok na první titul od ročníku 2016/17 nasnadě. Hvězda Brentfordu Ivan Toney se blýskla ve Wolverhamptonu bilancí 1+1 a síť rozvlnila ještě dvakrát, nicméně videorozhodčí byl proti.

Velmi dobrou formu potvrdili i hráči dvou nejúspěšnějších klubů anglické fotbalové historie. Liverpool si doma s lehkostí sobě vlastní smlsnul na Crystalu Palace a Manchester United lahůdkovou trefou "exkladiváře" Jesseho Lingarda skolil venku ambiciózní West Ham.

Blues, Reds i Red Devils vévodí tabulce bok po boku se ziskem 13 bodů. O bod zpět hnízdí rackové z Brightonu, jež udolali Leicester.

Nečekanou ztrátu naopak museli skousnout obhájci titulu z Manchesteru City. Během 90 minut totiž nedokázali odemknout defenzivní zámek Southamptonu a remizovali 0:0. Ještě hůře si vedl do víkendu neporažený Everton, kterému přibalila třígólovou nadílku Aston Villa.

Za zmínku stojí i druhé hubené vítězství Arsenalu, tentokrát v Burnley, a "brace" Ismaïly Sarra z Watfordu. Jeden z objevů předloňského ročníku Premier League se dvakrát radoval v Norwichi a pomohl Hornets zastavit sérii tří nezdarů. Domácí Canaries proto na první bod stále čekají.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Ivan Toney (Brentford) - 9.31 / gól, asistence, 7 úspěšných vzdušných soubojů, 4 úspěšné driblinky.

2. Ismaïla Sarr (Watford) - 8.90 / 2 góly, 5 střel, 52 doteků s míčem, 93% úspěšnost přihrávek.

3. Thiago Silva (Chelsea) - 8.76 / gól, čisté konto, 4 úspěšné vzdušné souboje, klíčová přihrávka.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1 - 3. Ismaïla Sarr (Watford), Thiago Silva (Chelsea), Matthew Cash (Aston Villa) - 15 bodů.

Sestava 5. kola:


Autor: Marek Ustohal

Brankář: Karl Darlow (Newcastle) - Po vleklém zranění sice návrat do kolotoče Premier League čistým kontem neozdobil, ale místenku v sestavě kola si vysloužil. Strážce svatyně Magpies totiž zastavil v páteční předehrávce devět střel Leedsu včetně tutovek Mateusze Klicha, Daniela Jamese nebo Patricka Bamforda. Nestačil jen na Raphinhův střílený centr ve 13. minutě, který skončil v síti i zásluhou stínujícího Rodriga.

Pravý obránce: Matthew Cash (Aston Villa) - Anglická média před utkáním s Evertonem informovala o žádosti čtyřiadvacetiletého beka o polské občanství po matce. A nutno říct, že pokud si udrží nadprůměrnou výkonnost z úvodu letošního ročníku, na premiérovou nominaci do reprezentace by nemusel čekat dlouho. Pravou stranu hřiště si proti Toffies podmanil a za svou aktivitu byl odměněn vítězným gólem.

Stoper: Jan Bednarek (Southampton) - Udržet nulu na stadionu Manchesteru City se napříč soutěžemi povede málokterému týmu. Saints tento husarský kousek zvládli za výrazného přispění polského dlouhána. Odchovanec Lechu Poznaň kraloval ve vzduchu, precizní poziční hrou bortil ofenzivní snahu favorita a zároveň exceloval v rozehrávce - více než 93procentní úspěšnost přihrávek hovoří jasnou řečí.

Stoper: Thiago Silva (Chelsea) - Vymazal z trávníku hvězdného Harryho Kanea, obranu úřadujících šampionů Ligy mistrů dirigoval jako John Terry v nejlepší formě a milimetrově přesnou hlavičkou nasměroval Blues k zaslouženému vítězství 3:0. Nebýt fantastického reflexu Huga Llorise, mohl pumpovat radostí dokonce dvakrát.

Levý obránce: Marcos Alonso (Chelsea) - Na hlavu přihrál Silvovi z rohového kopu, čtyřikrát vystřelil a dvakrát už víceméně oslavoval přesný zásah. V prvním případě jej ale rozesmutnil Lloris a ve druhém na brankové čáře stojící Eric Dier. Zoufat si ale španělský šikula nemusel. Místo v základní sestavě si po loňském trápení plně zaslouží. Za pozornost stojí také největší počet doteků s míčem ze všech hráčů.

Střední defenzivní záložník: N'Golo Kanté (Chelsea) - "Game changerem" magnetu 5. kola byl ovšem rodák z Paříže, kterého poslal trenér Tuchel na trávník po přestávce. A tento tah se ukázal jako rozhodující. Kanté byl totiž pokaždé přesně tam, kde ho bylo nejvíce potřeba. Když bylo nutné zastavit rodící se protiútok Tottenhamu, získal míč. Když bylo nutné založit akci, přispěchal s elegantním řešením. S přispěním teče Diera navíc přidal druhý gól Blues. Klobouk dolů!

Střední defenzivní záložník: Douglas Luiz (Aston Villa) - Z pozice "dělníka" středu pole je v úvodu aktuálního ročníku nadmíru kreativní, což nejlépe dokumentuje už šest vytvořených šancí spoluhráčům. Zlatý medailista z olympijského turnaje v Tokiu byl v tomto ohledu vidět i proti Toffies a nezištným pasem připravil zmíněnou trefu Cashovi. Pro hráče Fantasy Premier League může být za 4,5 milionu volbou minimálně k zamyšlení.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Jednoznačnou volbou je pro ně naopak egyptský "faraon", s průměrem 10 bodů na zápas nejlepší hráč soutěže. Proti Crystalu Palace byl opět k nezastavení. Na branku londýnského soupeře vyslal pět střel a dvě z nich vedly ke gólové erupci na beznadějně vyprodaném Anfieldu. Těsně před přestávkou dorazil jeho hlavičku Sadio Mané a v 78. minutě rozvlnil síť sám po dalším rohovém kopu.

Levý záložník: Leandro Trossard (Brighton) - V minulém kole zajistil hubené vítězství Seagulls v Brentfordu, tentokrát decimoval obranu Leicesteru rychlostí i brilantní technikou. Zapsal pět úspěšných driblinků, čtyři klíčové přihrávky a centrem z přímého kopu vyzval ke skórování Dannyho Welbecka. Na vynikajícím startu Brightonu (4. místo, 12 bodů) má šestadvacetiletý Belgičan lví podíl.

Pravý záložník: Ismaïla Sarr (Watford) - Stejně jako Trossard zvedal příznivce ze sedadel po hbitých průnicích jeden na jednoho, všech pět střel vměstnal do prostoru mezi tyčemi a dvě z nich zamířily za záda bezmocného gólmana Tima Krula. Senegalské křídlo navázalo na nadprůměrnou formu z nedávného reprezentačního srazu a zdá se, že po návratu mezi elitu bude opět stálou hrozbou pro každého soupeře.

Levý útočník: Ivan Toney (Brentford) - Stálou hrozbou bude bezesporu i kometa loňského ročníku EFL Championship. Bilance 33 gólů + 10 asistencí hovořila jasně a enormní kvalitu potvrzuje Toney také o stupínek výš. Ve Wolverhamptonu čněl nad všemi ve vzduchu i na zemi. Svůj top výkon korunoval proměněnou penaltou a nezištnou přihrávkou Bryanu Mbeumovi. O třetí a čtvrtý zápis do análů sobotního utkání jej připravilo pár centimetrů.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC541012:113
 Liverpool FC541012:113
3.Manchester United541013:413
4.Brighton & Hove Albion54017:412
5.Manchester City531111:110
6.Everton FC531110:710
7.Tottenham Hotspur53023:69
8.West Ham United522111:78
9.Brentford FC52215:28
10.Aston Villa52128:77
11.Watford FC52036:86
12.Leicester City52035:86
13.Arsenal FC52032:96
14.Crystal Palace51225:85
15.Southampton FC50414:64
16.Wolverhampton Wanderers51042:53
17.Leeds United50325:123
18.Newcastle United50236:132
19.Burnley FC50143:91
20.Norwich City50052:140

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (132)

Přidat komentář
Svatej

Kanté je král, dejte mu tu zlatou mičudu, ať to taky vyhraje nějakej sympaťák

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Radikal

Reagovat
Wazza228

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
Busby babes

jen co jsem ho vymenil za Jimeneze, tak zacne radit, klasika.

Reagovat
božský John

Ja jsem byl trpelivej a nechal ho tam. Bohuzel jsem trpelivej u ostatnich koniku, ktery stojej uplne za hovno nebo nehrajou

Reagovat
Manchestersky Krocan

Ja som ho našťastie nechal, ale plánujem vymeniť Bamforda, tak snáď sa oň neprebudí

Reagovat
Horcmen

já vyměnil Toneyho za Bamforda a udělal bych to znova, los je neúprosný (nebude-li zraněný)

Reagovat
smazaný uživatel

za Jimeneze, kterej ma 5 zapasu bez golu i asistence?

Reagovat
Busby babes

ale taky hodne vytvorenych sanci, strel ve vapne a dobrej los.

Reagovat
smazaný uživatel

jako ja si ho tam drzim porad s tim, ze ted jsem chtel stridat za TOneyho nebo Maximina, ale proste zustanu tvrdohlavej

Reagovat
Mastný Chobot

Sarr a Toney konečne začínajú splácať moju fanta dôveru

Reagovat
Seydou Doumbia

Grafika

Reagovat
smazaný uživatel

vyhodit toneyho a vzit torrese, masterpiece

Reagovat
PP

Výkon T.Silvy byl neskutečný. Dokonce i v prvním poločase, kde to bylo oboustranně nic moc, zcela vyčníval.

Reagovat
smazaný uživatel

Toney bude bomba...Do repre

Reagovat
Hurrikane

Kde je Bailey?

Reagovat
kiwwi

njn, traged co nevie striedat a reagovat na vyvoj zapasu...alebo rozdiel medzi narativom a realitou

https://tinyurl.com/ftfph83c

Reagovat
Busby babes

to jsem sem daval o vikendu. rekli mi, ze kdyz tam posles Masona nebo Rashe ze stridacky, tak se to nepocita.

Reagovat
Svatej

Já osobně si myslim, že s tou vaší brutální mentální silou by jste ty góly ke konci zápasu stříleli i kdyby Ole nevystřídal jedinýho chlapa. Stačí tam mít chlapa, co to tam doklepne, ať už je ze střídačky nebo ze základu.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
mithro

Reagovat
VersaceChain

korelace neni kauzalita

Reagovat
Busby babes

"V 99% případů to byl Greenwood/Cavani nebo někdo z dalších top opor, co zrovna nebyl v základu ne ?"

"No že bych úspěch v téhle statistice úplně nepřisuzoval trenérům. Nepřijde mi jako nějak takticky super tah vystřídat Martiala nebo někoho ze středáků a dát tam jednoho z těch dvou, jak to tak loni často bývalo."

Reagovat
Hlahart

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Neda se to brat i tak, ze trener posral zakladni sestavu a honil to pak pres stridani?

Reagovat
Hlahart

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
vladis271

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
protiproudu

Reagovat
O.Giroud

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Svatej

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Malresi

Reagovat
Infi

Reagovat
r.mrazik

reagovat na vyvoj zapasu fakt nijak extra neumi

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kiwwi

a podporene to mas cim?

Reagovat
nani92

vývojmi zápasov

Reagovat
kiwwi

myslis tymi vyvojmi zapasov, ked mu striedajuci hraci otacaju zapasy?

Reagovat
r.mrazik

hrou tymu,kdy jede porad a jedno to same a dokaze v lepsim pripade menit jen hrace za hrace bez zmenu stylu hry

Reagovat
kiwwi

tak prinasa mu to otacanie zapasov za pomoci striedajucich hracov a je v tom najlepsi v lige...

Reagovat
r.mrazik

kdyby dokazal reagovat na hru na hristi,tak by zadne zapasy otacet vubec nemusel

Reagovat
kiwwi

akoze napr. v 28. minute je 0:0 a super nas zatlacil, tak by vystriedal alebo zmenil rozostavenie a taktiku? Ci ako presne si to predstavujes?

Reagovat
r.mrazik

existuji treneri,kteri kdyz se rozhraje zapas,tak v 28 minute uz vidi,s cim prisel souper a dokazou zareagovat na soupere

ale vsichni vime,ze s jakym planem Ole nastoupi,tak se ho v drtive vetsine drzi dal a v 85 minute tam posle Matice

Reagovat
kiwwi

predpokladam, ze ti treneri sedia doma na gauci

Reagovat
r.mrazik

rozhodne nesedi na lavici MU

Reagovat
Heisenberg

Skinhead s takovou lavičkou skoro poslední, to zas bude potřeba dalších 300 mega… Klopp respekt, ten má z lavičky na výběr mezi Jotou a Firminhem, přičemž jeden obvykle hraje a druhej je zraněnej.

Reagovat
smazaný uživatel

vim, ze je teprve paty kolo, ale podle me uz se pekne zacina rysovat, kdo letos bude hrat o zachranu. To samy i o titul

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo svym zpusovem narysovano uz pred 1.kolem

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Hm ne.

Reagovat
Spalovač šancí

A po příštím kole Arsenal už před Tottenhamem

Reagovat
icka

Návrat do starých kolejí.

Reagovat
Kixi Syhimour

Kelleher; Bradley, Konate, Gomez, Tsimikas; Keita, Jones, Oxlade-Chamberlain; Gordon, Minamino, Origi

Substitutes: Adrian, Robertson, Phillips, Henderson, Morton, Balagizi, Jota

Reagovat
Coutinho10

živě na Novasport 2

Reagovat
Kixi Syhimour

Za mě velmi dobrá , jenom bych teda nehrál Keitu, v současnosti moc velký risk , snad to ale třeba znamená, že Thiagovi nic vážného není.

Jinak se ale rozehrají hráči do rotace, zápas pro Gordona (pokud dá gól, stane se naším nejmladším střelcem historie) s Bradleym a zároveň docela i silná sestava

Reagovat
smazaný uživatel

super

Reagovat
avicii

Snáď sa borci ukážu a bude to dobrý zápas z našej strany

Reagovat
Kixi Syhimour

GGGGGGGGGOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLL

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte Origi aj Gordon poprosím

Reagovat
Coutinho10

Minamino ho potreboval

Reagovat
Kixi Syhimour

Wycombe

Reagovat
Coutinho10

moc dlouho to bohuzel netrvalo

Reagovat
Greny

Neříkal Pepek že nasadí víc hráčů z akademie? Jsem myslel že tam pošle třeba 8-9 hráču a dva zkušený k nim

Reagovat
Kinky7

Mně přijde že celá obrana plus def záložník není zrovna málo.

Reagovat
O.Giroud

Reagovat
Busby babes

Jones prej bude zitra v sestave. Jsem zvedavej jestli i v zakladu.

Reagovat
Chittak_LFC
Reagovat
Kixi Syhimour

Kelleher

Reagovat
Kixi Syhimour

No, za mě nic moc, na druhou stranu máme vedení, tak se do útoku tolik nehrneme.

Nejlepší dle mého Gomez, výborně šéfuje obraně a jede si svoje, nejhorší naopak suverénně Chamberlain, u něho je zázrak, když dá přihrávku. Kelleher skvěle čte hru, chytil penaltu, nicméně v situaci před penaltou si mohl vést lépe. Gordon nní moc vidět, ale jedna jeho uvolnění a následná střela byla moc hezká a zapojuje se do akcí, které jdou přes pravou stranu. Bradley se řadí k těm horším, z penalty ho moc neviním, střelec byl vlastně sám před gólmanem, tak chtěl na riziko zakročit, ale celkově to chvílemi vypadá, že je to na něho moc, ale je to mladík, takže se nedivím.

Reagovat
avicii

Reagovat
Kixi Syhimour

Ten Tsimikas , snad posledních 5 našich gólů je po jeho centrech

Reagovat
avicii

Naši fans dnes topka.. A teraz ten Suarez chant

Reagovat
Coutinho10

skoro me bavi vic poslouchat fans nez na to koukat

Reagovat
Coutinho10

Robertson od zacatku dost jistej a pak to takto namaze

Reagovat
Coutinho10

hohohouuu Minaminoooo nadherne

Reagovat
avicii

Postup dúfam ze budeme mat v ďalšom kole supera najlepšie z nižšej sútaže nech tam vieme nasadiť takúto zostavu..ale pri našom šťastí v anglických pohároch na zreb dostaneme vonku Chelsea

Reagovat
Svatej

Prijemny, ze jsme konečně v pozici, kdy nas nekdo zminuje v takovym kontextu

Reagovat
avicii

ale tiež by ste nás asi nechceli

Reagovat
Svatej

Jasně že ne, pěkně se vyflákejte mezi sebou a my s dovolením projdeme. Na nějakou složitost cesty sere pes už den po tom, co nějakej tým tu trofej vyhraje

Reagovat
Neutron

to je blbost cules vytahuju ich vyhru v LM tusim v 15/16 este teraz...

Reagovat
Svatej

španěláci jsou 10 let kovaní denodenní nenávistí, porovnáváním a zapisování si každý píčoviny, kterou by mohli druhý straně omlátit o hlavy, tam se na to dívám trochu jinou optikou

Reagovat
Čenda

Reagovat
Zaschrona

Že by mě to vypadnutí s QPR překvapilo, to nemohu říct. Trenéři i hráči se mění, brzká vypadnutí z pohárů zůstávají.

Reagovat
Mastný Chobot

vy už ste zas v piči

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

Reagovat
avicii

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
icka

Reagovat
cristiano.K.

Kelleher MOTM, fakt neskutečné čtení hry a vybíhání, strašně to stoperům ulehčuje. Tu nulu si zasloužil. Ox absolutně příšernej první půli, druhou měl dobrou. Japonec výborna efektivita a líbil se mi i Origi, tam je to dáno spíš soupeřem jeho úrovně, ale i tak dobré

Reagovat
vladis271

Poslal by som ho hostovat. Zohnal inu dvojku, kelleher moze mat velku buducnost.

Reagovat
Kowe

Ono tahle úroveň je fakt ideální pro Origiho a Minamina. Ale to je málo od hráčů na lavičce Mám je rád oba, ale víc než hráči širšíhjo kádru nemůžou být a to zase jestli neni škoda pro oba z nich.

Reagovat
cristiano.K.

uvažuj jako fanoušek, né jako hráč jejich postavení

Reagovat
Kowe

No ja jako fanousek bych chtel idealne kvalitnejsi hrace v tymu

Reagovat
cristiano.K.

zas na druhou stranu jakého dalšího hráče si představit k té útočné čtyřce. Podle mě je japonec ideál, navíc pořádnou šanci nedostal. U Oxe je to zase jiná káva v tom středu zálohy.

Reagovat
Svatej

Reagovat
SunFells

Ovšem ta Kelleherova retro vizáž

Reagovat
fff

Vcerajsok ma utvrdil v tom, že Ox nema u nas buducnost. Vsade neskoro, odskakuje mu lopta od nohy.

Mal by ist kym este niekto zanho nieco je ochotny zaplatit.

Reagovat
Mastný Chobot

Škoda ho, nikdy nenaplnil ten potenciál ani z 20 %.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Nikikrew

Nevydareny prestup ku vam pricom posledne roky u nas bol docela dobry. Chapem, ze chcel ist vyssie ale na taku uroven podla mna nema. Sice vyhral LM a Premier league, ale mam pocit ze mal to zdlhave zranenie cize jeho podiel bol minimalny. Doprial by som mu taky West Ham, Everton alebo AV, tam by sa mohol chytit

Reagovat
masina_LFC

U nas bol tiez celkom dobry do toho zranenia kolena v semifinale CL proti AS

Reagovat
Malresi

Do toho zranenia bol skvelý.

Reagovat
Bakary3

On by se chytil i v LFC, u něj je to jen o zdraví.

Reagovat
Nikikrew

Nemyslim si. Kvalitou je ich zaklad inde, najma ak sa bavime o kridelnych priestoroch. Jasne, ta konkurencia je v Poolu obrovska a presadit sa cez Maneho alebo Salaha je velmi tazke.

Reagovat
Bakary3

Tak nemyslím Maného a Salaha, ale klidně z prostředka.

Ani by nemusel být v základu a i tak by si zahrál dost jako nějaký 13. hráč.

U něj je to ale i tak nemyslitelný, protože na něj není spoleh.

Reagovat
Nikikrew

Njn lenze v tom strede je uz Henderson, Jones, Thiago, Keita, Fabinho...aj tam je docela velka konkurencia. Skoda toho zranenia no ale Ox mal okrem zraneni aj nestabilne vykony

Reagovat
Bakary3

Tak já právě kalkuluju s tím, že by mu zdraví drželo

A v tom případě si myslím, že má kvality na to být třeba před Jonesem, Keitou... Ale vždyť on se za pár týdnů hned zraní znovu...

Reagovat
Svatej

Bohužel to jsou jediní z nich, který by mohl předskočit

Reagovat
Bakary3

Tak Fabinho neni jeho post a Thiago je podobna sklenenka + předpokládám, že kdyby byl ox ok, ani by ho treba neprivadeli.

Reagovat
cristiano.K.

Soton... je to jak říkáš, může být stejně dobrý někde jako byl Lingard pro WHU.

Reagovat
O.Giroud

Soton 20 mega a spokojni budu vsetci.

Reagovat
cristiano.K.

Soton za 20 mega určitě spokojen nebude

Reagovat
Mastný Chobot

Predali ho v 18 rokoch za 10m, aby ho kúpili naspäť v 28 dojebaného za zenitom za 20

Reagovat
Bayern +

Aj byt v Bratislave stal pred 10 rokmi 100k a teraz je o desať rokov starší a dáš zaň 200.

Reagovat
Mastný Chobot

Kde je byt v BA za 200k? Hned kupujem

Reagovat
Neutron

jednoizbovy by si nasiel.

Reagovat
Neutron

byt opravis...

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
O.Giroud

Ved kupili aj Ingsa za 20 a este na tom aj zarobili

Reagovat
Hlahart

Legenda United Bebe našel přihrávkou ve Fergie time (90+6) legendu United Falcaa a ten rozhodl o výhře Vallecana

Reagovat
kiwwi
Reagovat
SunFells

Zapracoval na tom centrování

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele