Čaroděj Mendy a vymetené šibenice v Leicesteru: 8. kolo Premier League v kostce

20.10.2021, 10:37
Názory a komentáře
Mendy zachránil Chelsea (© AFP)
Nehrát dobře, a přesto vyhrát, se mezi anglickou elitou povede jen výjimečně. V 8. kole si tento kousek odškrtla vedoucí Chelsea, kterou v Brentfordu spasil fenomenální výkon brankáře Édouarda Mendyho a utažený volej obránce Bena Chilwella. Nadále proto drží jednobodový náskok před Liverpoolem.

Reds na rozdíl od Blues ukázali nováčkovi, zač je toho loket. Watford totiž venku smetli 5:0. Hattrickem zazářil Roberto Firmino a nejlepším možným způsobem odpověděl trenérovi brazilské reprezentace Titemu na absenci v nominaci národního týmu. Opomenout nelze ani další slalom Mohameda Salaha - pokochat se můžete v naší tradiční rubrice.

"Povinné" vítězství s čistým kontem v zádech zapsal i Manchester City v domácím měření sil s Burnley (2:0) a je o další bod zpět třetí. Příznivce obhájců titulu nejprve rozradostnil ve formě hrající Bernardo Silva, na jehož dorážku navázal druhou ligovou trefou v řadě Kevin De Bruyne.

Městští rivalové United naopak kousali třetí ztrátu za sebou, tentokrát prohráli v bláznivém šlágru v Leicesteru 2:4, a opustili čtvrté místo zaručující účast v Lize mistrů. Na King Power Stadium se kromě úspěchu Foxes tleskalo mimo jiné i výstavním gólům Masona Greenwooda a Youriho Tielemanse.

Před Red Devils se proto ziskem bodu v Norwichi (0:0) uhnízdili rackové z Brightonu a také Tottenham, jenž dobyl arénu Newcastlu. Ofenzivní klenot Spurs Harry Kane prolomil v St. James‘ Parku střelecké trápení, přidal i nezištnou asistenci a pokazil saúdskoarabským majitelům Magpies očekávanou premiéru v nové roli.

A z vítězství 3:2 se radoval i Wolverhampton, který otočil dramatické derby na půdě Aston Villy. Svěřenci Bruna Lageho ještě v 79. minutě prohrávali 0:2, ale slepenými brankami nejprve vyrovnali a v nastaveném čase přivedl hostující sektor do varu Rúben Neves.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Roberto Firmino (Liverpool) - 10.00 / 3 góly, asistence, 3 střely, 3 klíčové přihrávky.

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 9.24 / gól, asistence, 5 střel, 3 úspěšné driblinky.

3. John McGinn (Aston Villa) - 8.94 / gól, asistence, 4 klíčové přihrávky, 3 úspěšné driblinky.

TOP 3 hráči dle Fantasy Premier League:


1. Roberto Firmino (Liverpool) - 20 bodů.

2. Ben Chilwell (Chelsea), Angelo Ogbonna (West Ham) - 15 bodů.

Sestava 8. kola:


Autor: Marek Ustohal

Brankář: Édouard Mendy (Chelsea) - Pokud si někteří fanoušci Blues klepali před příchodem "neznámého" Francouze z Rennes na čelo, po utkání v Brentfordu asi definitivně uznali, že Petr Čech a spol. vsadili na správného muže. Rodák z Montivilliers totiž zamkl branku a zahodil klíč. Efektními robinzonádami zneškodnil šance Ivana Toneyho, Samana Ghoddose i Pontuse Janssona, celkově zapsal 6 zákroků a zaokrouhlil počet čistých kont v Premier League na 20.

Pravý ofenzivní obránce: Tino Livramento (Southampton) - Vynikající formu má i odchovanec západolondýnského klubu v barvách Saints. Proti Leedsu (1:0) opět neúnavně kmital na pravé straně, pečlivě si plnil defenzivní povinnosti, byl odolný v osobních soubojích a několikrát i nebezpečně zahrozil ve velkém vápně soupeře. Pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, na St. Mary's pravděpodobně dlouho nezůstane.

Stoper: Angelo Ogbonna (West Ham) - K čistému kontu pomohl svému zaměstnavateli také o více než dekádu starší stoper, který navíc přesnou hlavičkou rozhodl o hubeném vítězství Hammers v Goodison Parku. Kromě zmíněného nadstandardu se italský buldok blýskl 94procentní úspěšností přihrávek a hlasitě si řekl o ocenění Man of the match.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Nejlepší fotbalista Premier League v sezoně 2018/19 i na stadionu Watfordu ukázal, že se pomalu, ale jistě blíží k výkonnosti z doby před vážným zraněním. Ve vzduchu neměl konkurenci, s přehledem četl hru a precizně zakládal i útočné akce Reds. Na své konto si mimo jiné připsal šest úspěšných dlouhých pasů, čímž umožnil Salahovi a spol. vesele koncertovat.

Levý ofenzivní obránce: Ben Chilwell (Chelsea) - Před reprezentační přestávkou dostal v lize poprvé v ročníku šanci v zahajovací jedenáctce, okamžitě skóroval a svou pozici si nejspíše udrží. Síť totiž znovu rozvlnil, tentokrát zvedl příznivce v modrých dresech ze sedadel nekompromisním volejem. V úvodních kolech famózně hrající Marcos Alonso je i proto zničehonic náhradníkem.

Střední záložník: Youri Tielemans (Leicester) - V očekávaném šlágru s Manchesterem United byl nejlepší. Střílel (4x), připravoval možnosti spoluhráčům (3x), měl suverénně nejvíce doteků s míčem (96) a navíc dal gól, na který budou fanoušci Foxes ještě dlouho vzpomínat. Po zpětné přihrávce Kelechiho Iheanacha se z hranice velkého vápna rozhodl přelobovat Davida de Geu - ten milimetrově přesnou kroucenou střelu jen s úžasem sledoval.

Střední záložník: Tanguy Ndombele (Tottenham) - Z pozice "dělníka" středu pole v Newcastlu mnohokrát ukázal, že je kromě svědomité defenzivní práce nadmíru efektivní i směrem dopředu. Kvarteto úspěšných driblinků a zejména vyrovnávací trefa ve 27. minutě tuto tezi jednoznačně potvrzuje. O stabilní pozici v základní sestavě se proto nemusí obávat ani v dalších týdnech.

Střední záložník: Bernardo Silva (Manchester City) - Už před reprezentační přestávkou patřil v magnetu na Anfield Road k ústředním postavám obhájců titulu. Proti Burnley ukázal náročnému trenérovi Pepu Guardiolovi svou extratřídu opět. Kromě důležitého gólu se neustále nabízel, s míčem u nohy doslova tančil, spoluhráče oslovil třemi finálními pasy a pouze Riyad Mahrez ohrozil branku soupeře vícekrát.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Egyptský "faraon" je k nezastavení. Po famózním slalomu proti Manchesteru City si dal ve Watfordu víceméně repete. S lehkostí sobě vlastní vyřadil trojici strážců, technickou ranou překonal bezmocného Bena Fostera a mohl se radovat ze sedmého zásahu v sezoně. Nezištnou šajtlí navíc vybídl ke skórování i Sadia Maného. Sečteno, podtrženo - další top výkon.

Střední útočník: Harry Kane (Tottenham) - Období střeleckého sucha v Premier League je minulostí. Nejlepší kanonýr uplynulého ročníku se v St. James‘ Parku konečně prosadil, k technickému lobu přidal i asistenci Son Hung-minovi a výraznou měrou přispěl k vítězství Spurs. Zajímavostí je, že pouze brankář Hugo Lloris měl v utkání méně doteků s míčem.

Levý útočník: Roberto Firmino (Liverpool) - Poprvé od konce srpna nastoupil v základní sestavě Reds a hattrickem dal jednoznačně najevo, že v ní chce zůstat. Na Vicarage Road si ve stylu Davida Lafaty našel třikrát míč v pokutovém území domácích a nemilosrdně trestal. Za zmínku pochopitelně stojí i asistence a trio dalších klíčových přihrávek. Absolutní známka 10.0 v hodnocení statistického webu whoscored.com mluví sama za sebe.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC861116:319
2.Liverpool FC853022:618
3.Manchester City852116:317
4.Brighton & Hove Albion84318:515
5.Tottenham Hotspur85039:1215
6.Manchester United842216:1014
7.West Ham United842215:1014
8.Everton FC842213:914
9.Brentford FC833210:712
10.Wolverhampton Wanderers84048:812
11.Leicester City832313:1411
12.Arsenal FC83237:1211
13.Aston Villa831412:1210
14.Crystal Palace815210:138
15.Southampton FC81436:107
16.Watford FC82157:157
17.Leeds United81347:156
18.Burnley FC80355:133
19.Newcastle United803510:193
20.Norwich City80262:162

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (60)

Přidat komentář
Hlahart

Teda nepovedenej centr jako gól kola...

Reagovat
Pony Slaystation

ale luxusně nepovedenej

Reagovat
Svatej

Mendy asi už čtyřikrát prekonal moje očekávání, je fakt naprosto mimořádnej.

Reagovat
celeb

konecne ma Kepa kvalitny backup

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Hlahart

Dneska jsem shodou okolností viděl tuhle statistiku z metriky xG vs Saves a z toho jim vypadlo, že Mendy je teda hoodně "overperforming" ale především kvůli lehkým střelám = lehkým zákrokům (což je teda i tak posun od Kepy). Tak jenom pro zajímavost, jak ty výsledky statistik často vůbec neodpovídají tomu nejčastějšímu narativu, který je teda naopak, jak chápu. založenej spíš na tom, že dělá wondersaves.

Ještě z toho taky vyplývá, že nadále platí pravidlo shitty United = in form DDG.

https://bit.ly/3vvwgiX

Reagovat
Svatej

Ten link bohuzel nefunguje, ale umazal jsem z nej vsechno az na twitter ucet a nasel jsem si to

To je celkem zajímavý. Je to dost možná tim, ze Kepa nastavil laťku nizko a kazdej nadprumernej zakrok vnimam jako ryzí zázrak, ale z druhý strany by me zajimalo, jak by vnimali teda treba ten posledni zapas, kde ty střely byly vyloženě gólový a slo o kvalitní šance. Chtělo by to možná spíš tu postXG statistiku na tyhle věci si říkám.

Pro priklad mě napadá strela Benzemy proti Mendymu v LM v odvetě z vápna. Ta pozice byla slušná, byt ne golova, nicmene kvalita Benzemovy strely z ni udelala cistou golovku, kterou by chytilo jen málo gólmanů.

Každopádně já osobně ho nevnímám přímo jako golmana pro wondersaves, spis jako zachránce bodů, takhle v obecný rovině.

Reagovat
Svatej

K tomu Benzemovi jsem jen chtěl rict, ze xG ty akce nemusela bejt nic extra, přitom šlo o dost slozitej zákrok

Reagovat
Svatej

tak koukám že Real měl v tom celým zápase xg 0,49

https://www.youtube.com/watch?v=HKmVQVIldwc šance je hned ta první na startu

Ale jo, připouštim že mám možná zkreslený vnímání, ale i za předpokladu, že by celý zápasový XG patřilo týhle střele, pro mě tohle není výstřel, kterej by skončil v bráně jen v polovině případech.

Z další strany ta metrika takhle měří stejně všem, ne jen Mendymu, tzn nějaký zákroky musí podhodnocovat i u jiných, to celou tu moji úvahu dost mění/ruší..

Reagovat
vitasrp

Tyjo to si ani nemyslím, že by se o Mendym nějak tradovalo, že dělá wondersaves. Celej loňskej rok byl z jeho strany spíš o konzistenci, o tom, že chytal, co měl, nedělal chyby a v porovnání s Kepou dokázal mnohem líp ovládat pokutový území a stahovat centry ze vzduchu.

Ono taky pod Tuchelem na něj obrana skoro nic nepouštěla, takže ani neměl jak moc vyniknout.

Ale řekl bych, že v téhle sezóně se to trochu změnilo, protože Chelsea už tak dobře nebrání. A Mendy zachytal výtečně v druhý půlce proti Liverpoolu, proti Man City vytáhl minimálně dva bravurní zákroky a plus teda teďka tohle představení proti Brentfordu.

V podstatě až letos teda přišly zápasy, kdy si člověk vyloženě říkal, že nebýt v brance Mendy, tým by ten bod/výhru neudělal. Loni chytal taky dobře, byl spolehlivý, ale byl míň vidět, nemusel dělat takovej rozdíl, jestli teda to, co se snažím říct, je srozumitelný.

Reagovat
smazaný uživatel

je dobrý pozične

Reagovat
cristiano.K.

nejlepší černý golman současnosti a nemyslím to nijak zle a možná to moje ocenění je i málo

Reagovat
Svatej

tak on mu asi nikdo pořádně konkurenci v ...eh .. týhle kategorii nikdo nedělá ne?

Reagovat
Seydou Doumbia

Maignan Onanista Mandanda není zanedbatelná konkurence

Reagovat
smazaný uživatel

onanista

Reagovat
Seydou Doumbia

Nebaví mě furt ty stejný jména tak je některym měním no

Reagovat
celeb

to zalezi aj od toho, ci ma narok na tu kategoriu aj napr. Ederson.

Reagovat
Manchestersky Krocan

Vždyť vypadá jako Matthew Perry

Reagovat
fenixLFC

to ze ma na polovici hlavy atrament z neho nerobi cernocha

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

to už si rovnou mohl napsat Neuer

Reagovat
DavorSuker

Absolutne nerozumim tomu hodnoceni na whoscored... 7.9 pro Mendyho je naprosty vysmech za me.... co musi brankar udelat aby dostal treba 9 ? Vzdyt ten borec chytl tak 3-4 cisty goly... Kdyz to srovnam s Firminem napriklad kterej sice dal hattrick ale dva goly do prazdne.. dostane 10.. nevim no nechapu podle ceho se to bere

Reagovat
fff

Skor by som povedal, ze vsetky 3 goly dal Firmino do prazdnej .

Reagovat
smazaný uživatel

Hodnocení na whoscored je strašná kravina, ale pokud tě to nějak víc zajímá, tak myslím, že to mají nějak vysvětlené na stránkách.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bude ciste na zaklade statistik nie? Nie je subjektivne predpokladam

Reagovat
Remt

Souhlasím. Já bych Firminovi 10 nedal ani omylem. To by nesměl ztrácet tolik míčů celý zápas..

Reagovat
Svatej

Hmm Tuchel pripustil možnost, ze pujdeme po Haalandovi i ted po nakupu Romela, yayy

Reagovat
RKBoy

Ziyech a Pulda zafinancujú.

Reagovat
icemike

Puldu by nikdo nechtěl aktuálně, a prodávat ho v jeho věku by byla hovadina

Reagovat
smazaný uživatel

To by mohlo byť zaujímave, škoda že su obaja ľaváci

Reagovat
smazaný uživatel

Tak svého času dvojzubec Anelka Drogba fungoval super.

Reagovat
Čenda

Nádherný góly. Ale ten Mason, v jeho věku, ty střely, ten pohyb, ach. Snad úplně nezpogbovatí.

Reagovat
Hlahart

Skvělej.

Od dubna za posledního roku má v PL za 16 zápasů (minutáží cca 14) 10G+1A, což je na jeho věk a stav United fakt super počin.

Ještě pár takových zápasů a budeme ho moct začít srovnávat se Sakou, který má za stejný počet zápasů 1G+2A (to není rýpnutí na tebe, ale adresáta si to najde ).

Reagovat
Svatej

Já vážně doufám, že ti kluci (Greenwood, Foden, Saka i Mount) vydrží všichni zdraví co nejdéle, docela si přeju tu mít dekádu dlouhej souboj, kterej jsem od tý starý gardy okolo Lamparda, Gerrarda a Scholese nezažil, pěkně to pepří diskuze.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Čenda

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Svatej

Připojil bych i Curtise nebo Elliota, protože jsem hledal i někoho od vás ze zálohy, ale ani jeden zkrátka není tak daleko jako ti výše uvedení (nemyslím konkrétně talentem, protože ty dva nemám nasledovaný, ale především herním časem a obecně tím, co dokázali).

Reagovat
Remt

Ti souhlasím, to stoprocentně nejsou

Reagovat
Čenda

tak letos se mi tolik nelíbí, ale to jen proto ze loni a předloni mel fakt brutální období. Ja toho kluka naprosto žeru.

Rypnuti cajk. Saka je od Eura strasidelnej, ale oba se shodneme, ze jsou trochu rozdílný, a přesto oba skvělí. A jak píše Svatej, Mason, Rash, Foden, Saka, Mount, snad se k jim zařadí i Emil od nás, to je masakr a doufám ze se nikdo z nich moc nezkurví, ať už zraněním nebo jinak.

Reagovat
Čenda

Prvni odstavec se týká Masona, jen pro upřesnění.

Reagovat
hitZor

Kterého, jen pro upřesnění?

Reagovat
Čenda

dobře, jsem trouba. Greenwooda.

Reagovat
Remt

Proč je to hodnocení hráčů tak moc založeno na gólech/přihrávkách? Mám pocit že hráč může hrát devadesát minut úplnou tužku ale pak se k němu jednou odrazí míč, dorazí ho a má třeba osmičku..

Reagovat
hitZor

Reagovat
LokoLFC

To je jak kdyz jdes do baru sbalit holku na pichani. To ze si s ni hezky povidas 4 hodiny je proste min, nez kdyz behem stejne doby 3 holky opichas na zachodech, byt jen diky tomu, zes zrovna narazil na opilou, co sla zrovna curat a ty taky.

Reagovat
Remt

Ja si treba povidam rad..

Reagovat
LokoLFC

Proti gustu... jen proste nedostanes 8...

Reagovat
Remt

Tak ukecam dve ctyrky

Reagovat
icka

Reagovat
Remt

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Svatej

Reagovat
fenixLFC

prave si pochopil hodnotenie whoscored

Reagovat
Talker

Já se trošku divím, že nebyl zmíněn Gallagher, který měl skvělý zápas.

Reagovat
Kapřík

Reagovat
icka

Reagovat
Manchestersky Krocan

Nad tým gólom Salaha proti City sa onanovalo niekoľko dní a tento gól sa skoro nikde nespomína aj keď bol podľa mňa o dosť lepší inak Salah je momentálne bezkonkurenčne top hráč, musím to bohužiaľ uznať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele