Serie A - souhrn 8. kola

23.10.2010, 22:45, aktualizováno 25.10.2010, 22:46
Komentáře a souhrny
Fiorentina konečně zabrala a doma porazila Bari 2:1. V úvodním utkání nedělního programu remizoval AS Řím na půdě Parmy 0:0, stejně tak Juventus na půdě Boloně. Dále si tři body připsala jen domácí mužstva. Vedoucí Lazio porazilo Cagliari, Inter jenom remizoval se Sampdorií a po výhře AC nad Neapolí přišel o druhé místo.

SSC Neapol - AC Milán 1:2

25.10.2010 20:45

Góly: 78. Ezequiel Lavezzi - 22. Robinho, 71. Zlatan Ibrahimović

V dohrávce kola italské ligy zvítězil AC Milán na horké půdě Neapole 2:1 a dostal se na druhou pozici. O branky vítězů se postarali Robinho a Ibrahimovič, přičemž pokaždé přihrával Oddo. Domácí v závěru vývoj zdramatizovali, trefil se Lavezzi. Už v prvním poločase byl vyloučen Pazienza.

O první rozruch se postaral Robinho, s jeho první střelou ale neměl De Sanctis vážné problémy. Při jeho druhém pokusu však byl brankář Morgan De Sactis bezmocný, střídající Oddo mu totiž přesně přihrál a Robinho z voleje otevřel skóre utkání - 1:0 pro AC Milán. Neapol se ale nepoložila a sama měla velké množství šancí. Cavani z dobré pozice přestřelil a Marek Hamšík sám před brankou nedal. Hamšík byl hlavní postavou i následujícího okamžiku, kdy odcentroval před branku, kde ale nikdo z hráčů Neapole nezasáhl. První poločas pokračoval šancí Pata, jeho individuální akce skončila střelou nad, přestože mohl mladý Brazilec posouvat na lépe postaveného Ibrahimoviče.

Diváci se na stadionu San Nicola rozhodne nemohli nudit. Bohužel domácí Tifosi vůbec nepotěšil Pazienza, ten obdržel na sklonku první půle druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Pro Neapol se celá situace stala hodně složitou, přesto měla ve druhém poločase spoustu příležitostí minimálně na vyrovnání. Ještě v nastavení sahal po vyrovnání Lavezzi, Abbiati však předvedl neuvěřitelný zárkok.

Hned z kraje druhé půle se mohl o vyrovnání postarat Lavezzi, jenže opět neměl srovnaná mířidla. Odpovědí mělo být zakončení Ibrahimoviče, brankář De Sanctis si ale poradil. Pak přišla další velká chvíle brankáře Abbiatiho. Milánská jednička se zaskvěla už v prvním poločase a i teď předvedla proti Hamšíkovi parádní zákrok. Naples zahrávali jen rohový kop. Utkání bylo hodně otevřené a vůbec nebylo znát, že domácí hrají v oslabení. Zvýšit vedení milánských doslova měl Pato, De Sanctis proti němu rychle vyběhl a zmenšil mu střelecký úhel.

Druhá branka Rossoneri se přeci jenom dostavila, Massimo Oddo opět z pravé strany přesně přihrál a Ibrahimovič se hlavou nemýlil - 2:0 pro AC Milán. I za tohoto stavu se Neapol nehodlala vzdát a šance na obou stranách pokračovaly. V 78. minutě nechala milánská obrana zakončit Lavezziho, ten dokonce upadl a ještě se rychle zvedl a dloubákem přehodil Abbiatiho - 2:1. Zápas se tím dosti zdramatizoval a na hřišti také vzplanuly emoce. Znovu o dvě branky to mohlo být po střele Flaminiho, jenže celá akce skončila jen rohem. O chvíli později zase pálil vedle Seedorf. AC Milán výsledek uhájilo a postoupilo na druhé místo před konkurenční Inter Milán.

Více informací k zápasu

Inter Milán - UC Sampdoria 1:1

24.10.2010 20:45

Góly: 80. Samuel Eto'o - 62. Stefano Guberti

Inter jen remizoval se Sampdorií a nejen, že odmítl pronásledovat vedoucí Lazio, které má nyní na čele čtyřbodový náskok, ale zároveň může zítra přijít o druhou pozici. Na ní se tlačí AC Milán i Neapol.

Dnešní zápas Nerazzurri nevycházel podle představ a po hodině hry svěřenci Rafy Beníteze dokonce prohrávali, když se trefil Guberti. Osmnáctiměsíční domácí neporazitelnost pro Inter zachránil kdo jiný než Samuel Eto'o a ačkoliv měli domácí v závěru tlak, vítězný gól už nepřidali.

V základní sestavě Interu se opět objevil mladý Coutinho a byl hodně vidět. V desáté minutě připravil dobrou pozici pro Lúcia, ale střelu brazilského stopera zlikvidoval Curci. Na druhé straně byl zase asistentem Cassano a po půlhodině měl první šanci Sampdorie Guberti. V další akci Guberti hlavičkoval zpátky do ohně, kde byl Pazzini, ale jeho patičku zlikvidoval Julio Cesar.

Aktivní Coutinho, jenž se pomalu rozehrává k velkým výkonům, si to ve 34. minutě namířil přímo do vápna, ale Curciho nepřekonal. Vyražený míč pak napálil do boční sítě Eto'o.

Ve druhé půli chtěli Nerazzurri pomalu stupňovat tempo a Maiconův pokus musel až z brankové čáry vyrážet Luciano Zauri. Po hodině hry však San Siro dokonale zaskočili Blucerchiati. Cassano obral o míč Chivua a poslal přesný pas na Gubertiho, jenž akrobaticky překonal Cesara. Gól může jít částečně na vrub brazilského gólmana, ale hlavně to byla chyba jeho krajana Maicona, jenž Gubertiho vůbec nepokryl.

Deset minut před koncem přišla pro hosty nepříjemná zpráva z branky, kterou musel kvůli zranění opustit Curci. K prvnímu startu v Serii A tak naskočil Costa. A bohužel přišel zcela nevhod, protože jen pár sekund po příchodu lovil míč z branky. Cambiasso poslal míč na Coutinha, jenž přesným centrem našel Eto'a a ten zavěsil. V závěrečných minutách pak Inter obléhal branku soupeře a nejlepší šanci měl Maicon, avšak hlavou přestřelil a zápas skončil remízou.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Juventus FC 0:0

24.10.2010 15:00

Góly: -

Bez branek skončilo také utkání Boloni s Juventusem. Stará Dáma měla v prvním poločase výhodu pokutového kopu, ovšem Iaquinta nedal a na výsledku 0:0 se už nic nezměnilo.

Stará Dáma začala náporem a Boloňa měla víceméně štěstí, že brzy neprohrávala. Vytáhlý brazilsko-italský útočník Amauri se dostal dvakrát do solidního zakončení, pokaždé to bylo ze vzduchu a pokaždé skončil míč těsně nad. Ve stoprocentní situaci se objevil také Quagliarella, Krasič mu před branku poslal přesnou přihrávku, jenomže jeden z bránících hráčů před prázdnou brankou zablokoval.

Tlak Juventusu se stupňoval a vygradoval pokutovým kopem. Miloš Krasič sice faul hodně přifilmoval, nicméně rozhodčí mu to zbaštil i s navijákem a odpískal penaltu. Spravedlnost však přeci jenom zvítězila, Iaquinta penaltu nedal, a tím jako by celý Juventus poznamenal, protože od této chvíle už se toho příliš neudálo. Boloňa byla směrem dopředu víceméně neškodná.

Jak už bylo avizováno, druhý poločas nebyl tolik atraktivní. Dobrým momentem byl individuální průnik Martineze, ovšem koncovka byla lehce nepřesná. Z palebné pozice to o chvíli později vyzkoušel i Marchisio, jenže ani on nepochodil. Boloňa nadále držela nerozhodný stav a nakonec mohla jít sama do vedení. Jimenez odvedl skvělou práci, ale brankáře Juventusu nepřekonal. Změnu výsledku nepřinesla ani nenápadná a velice nepříjemná střela Mutarelliho. Boloňa remizovala s Juventusem 0:0.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - AC Cesena 2:1

24.10.2010 15:00

Góly: 31. Boštjan Cesar, 90+2. Cyril Théréau - 45. Roberto Guana (vl.)

Chievo hrálo s Cesenou dlouho remízový zápas, po poločase byl stav 1:1 a ten vydržel až do 92. minuty. Pak však úřadoval Thereau a vystřelil pro domácí Flying Donkeys tři body. Cesena tak zaplatila za Von Bergenovo vyloučení.

Stedio Bentegodi vidělo první šanci ve čtvrté minutě, Thereauova patička našla Gelsona Fernandese, jenž svojí střelou nechal vyniknout Antonioliho. Mariano Bogliacino pak posílal za obranu Constanta, jenže toho zradilo zpracování, a tak nemohl sám na branku pokračovat. Dalekonosný volej předvedl v hostujícím dresu Parolo a Sorrentino se musel činit.

Domácí fanoušci na gól na jejich stadionu čekali od 29. srpna a dnes se konečně dočkali. Ve 30. minutě se po Pellissierově asistenci trefil netradiční střelec Cesar. Cesena se ale nevzdala a tlačila za vyrovnáním. Giaccherini ale Sorrentina nepřekonal. Na druhé straně znovu hrozil Cesar, ale tentokrát jeho hlavičku Antonioli zneškodnil. Hostům nakonec k vyrovnání stavu pomohl soupeř. Domácí trestuhodně při rohovém kopu nepokryli Jimeneze a jeho ránu tečoval Guana a nešťastně překonal Sorrentina.

Do druhé půle se vybíhalo za stavu 1:1 a všichni se asi divili, když si další šanci vypracoval Cesar, jenže před dnešním zápasem v Itálii nikdy neskóroval. Dnes byl ale očividně při chuti. Antonioli byl i tentokrát úspěšný. Pellissier byl dalším, kdo mohl vrátit Chievu vedení, ale míč si dobře nezpracoval a Antonioli měl pak ulehčenou práci.

Dvě minuty před vypršením základní hrací doby byl po druhé žluté kartě vyloučen Von Bergen, jenž tak nemohl sledovat, jak Chievo ve druhé minutě nastavení získává zápas ve svůj prospěch. Tři body domácím zajistil přesnou ranou Thereau.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Calcio Catania 1:0

24.10.2010 15:00

Góly: 68. Marco Rossi

Hodně utrápené, leč nesmírně důležité vítězství si připisuje Janov. Ten na domácí půdě porazil jedinou branku kapitána Marca Rossiho Catanii a Gian Piero Gasperini si může oddechnout. Nicméně určitě moc dobře ví, že se svými svěřenci musí ještě tvrdě pracovat.

V základní sestavě Grifů se po dlouhých týdnech objevil Raffaelle Palladino, jenže co se nestalo. Ve 23. minutě si natáhl sval a na hřiště naskočil Giandomenico Mesto. Ještě předtím musel Gomeze likvidovat v první příležitosti Eduardo. Většina šancí v první půli připadla Janovu, ale ten nebyl příliš úspěšný.

Milanettův volej zamířil nad břevno, Criscitův centr poslal rovněž mimo Luca Toni. A když hrozil na druhé straně Silvestre, nemusel Eduardo zasahovat, ačkoliv se míč otřel o brankovou konstrukci.

Diváci se na Stadio Luigi Ferrariho velké zábavy nedočkali. Ve druhé půli měl dobrou šanci na otevření skóre Martinho, jenže dobrou pozicí vyloženě pohrdl a branku vůbec netrefil. V 68. minutě se domácí dočkali vytouženého gólu. Rafinha utekl po pravé straně, nacentroval a míč před Andujarem poslal do sítě Marco Rossi. Kapitána neuhlídal Spolli.

Catania měla v závěrečných minutách šanci na vyrovnání, což by možná bylo vzhledem k průběhu duelu spravedlivější, jenže střídajícího Ricchiutiho skvěle vychytal Eduardo a udržel tři body pro Janov.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Cagliari Calcio 2:1

24.10.2010 15:00

Góly: 21. Sergio Floccari, 53. Stefano Mauri - 59. Alessandro Matri

I po tomto kole zůstane v čele Serie A Lazio Řím. Biancocelesti si tentokrát "smlsli" na Cagliari, které porazili 2:1. Lazio vedlo po trefách Floccariho a Mauriho, a hostující Matri už dokázal jen zkorigovat.

Cagliari mohlo hned z kraje Olympijský stadion pořádně zmrazit, ovšem Matri byl v ofsajdu. Ve 22. minutě poprvé udeřilo Lazio, zahraný volný přímý kop obranná hráze hostí zachytila. Totéž platilo i o první dorážce, nicméně z další vlny už byl Floccari úspěšný - 1:0 pro Lazio. Pět minut před odchodem do šaten na sebe upoutal Hernanes, ten se hezky uvolnil, ale jen těsně minul vzdálenější tyč. Do poločasu však přeci jenom mohlo být srovnáno, Cagliari toho doposud moc nepředvedlo, ovšem v závěru byl Matri velmi blízko - hlavou ale minul.

Druhý poločas začal lépe pro domácí Biancocelesti, kapitán Mauri zužitkoval přesný centr Floccariho a hlavou zvýšil na 2:0. Cagliari v tuto chvíli potřebovalo co nejrychleji vstřelit kontaktní branku, a to se podařilo! Matri doslova hlavou zatloukl míč do sítě a bylo to 2:1. Aktivní Matri mohl zanedlouho srovnat, znovu se pověsil do vzduchu, jenže tentokrát nebyl úspěšný. Ke konci utkání mohl dodat klid do římských řad Tommaso Rocchi, sám před brankářem situaci nezvládl. Lazio se muselo o výsledek strachovat až do samotného konce, nicméně o tři body už nepřišlo.

Více informací k zápasu

US Lecce - Brescia Calcio 2:1

24.10.2010 15:00

Góly: 54. Edward Ofere, 61. David Di Michele - 19. Andrea Caracciolo

Lecce doma přehrálo v souboji nováčku Brescii 2:1 a v tabulce si výrazně polepšilo. Branky zaznamenali Ofere, Di Michele, a ze strany hostí Caracciolo. Výhra Lecce mohla být ještě vyšší, kdyby proměnil pokutový kop David Di Michele.

Ve 13. minutě si hosté vypracovali první příležitost utkání. Kone odvedl dobrou práci a po něm Caracciolo nechal vyniknout zákrokem brankáře Rosatiho. Lecce si z tohoto varování nepoučilo a Caracciolo měl zanedlouho na kopačce další šanci, tu tentokrát využil a brankáře Rosatiho překonal - 1:0 pro Brescii.

Aktivnější Brescia nadála pokračovala v ofenzivním snažení, Lecce to mělo dost těžké, jediným zajímavým okamžikem ze strany domácích byla žlutá karta Mesbaha za simulování. Těsně před koncem prvního poločasu se dočkali i domácí, Ruben Olivera byl blíízko kýženého vyrovnání, ovšem zastavilo ho břevno.

Po změně stran se domácí dočkali vyrovnání, Guillermo Giacomazzi nabídl premiérovou trefu pro Ofera, a ten nepohrdl - 1:1. O chvíli později došlo k obratu, ještě než se tak stalo mohl tuto proceduru urychlit Di Michele. Mesbah byl v pokutovém území faulován Martinezem, jenže penaltu Di Michele nedal. David Di Michele si vše vynahradil o minutu později, kdy levačkou překonal Sereniho - 2:1 pro Lecce.

Brescia se nehodlala s tímto obratem smířit, Eder se ocitl v situaci jeden na jednoho, Rosati však domácí uchránil. Tlak Brescie byl v závěru velký, jenomže Lecce ho přečkalo a zvítězilo v důležitém utkání 2:1.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Città di Palermo 2:1

24.10.2010 15:00

Góly: 10. Medhi Benatia, 54. Antonio Di Natale (pen.) - 83. Mauricio Pinilla

Udinese zvládlo hodně náročnou zkoušku, ambiciózní Palermo doma porazilo 2:1, ačkoliv muselo v závěru čelit těžkému tlaku. Navíc dohrávalo o desíti, když se nechal vyloučit Coda. Důležité je, že výhra Bianconeri okamžitě katapultovala mimo sestupové pásmo.

Pro domácí nemohl zápas začít lépe, už v deváté minutě se v jejich prospěch měnilo skóre. Di Natale trestný kop z rohu hřiště našel hlavičku Inlera, kterého sice zastavilo břevna, ale dorážející Benatia už soupeři šanci nedal a otevřel skóre. Giovanni Pasquale vstřelil druhý gól, ale byl v jasném ofsajdu, takže se radoval zbytečně. Isla v něm však nebyl, ale proti němu zase skvěle zasáhl Sirigu.

Za Palermo pak také promluvil Javier Pastore, jenž opět zkoušel jednu ze svých prvotřídních střel, ale Handanovič byl pozorný a ránu vyrazil. V nastaveném čase první půle to bylo Udinese, kdo mohlo navýšit vedení. Alexis Sanchez byl v obrovské šanci, ale Sirigu jeho hlavičku vytáhl na břevno.

Udinese si všechno napravilo v úvodu druhého dějství. Po necelých deseti minutách totiž nařídil sudí Giannoccaro penaltu za faul Cassaniho na Zapatu a Di Natale standardní situaci bezpečně proměnil. Jenže za dalších deset minut si Bianconeri situaci zkomplikovali. Coda musel po druhé žluté kartě totiž předčasně do sprch.

Palermo vycítilo šanci a Pastore opět testoval Handanoviče, ale ten opět v minisouboji zvítězil a dorážející Iličič slabší pravačkou netrefil. Nakonec se ale v 83. minutě hosté dočkali, Nocerinova dělovka sice neuspěla, ale Handanovič ji pouze vyrazil a Pinilla povedenou střelou vykřesal palermskou naději. Hosté ze Sicílie se sice snažili v závěrečných sekundách ještě něco vymyslet, ale Iličičův pokus zblokoval Benatia a se svým dalším projektilem neuspěl ani Pastore. Proto se Udinese radovalo z výhry.

Více informací k zápasu

Parma FC - AS Řím 0:0

24.10.2010 12:30

Góly: -

Nedělní porci italské ligy odstartoval zápas Parmy s AS Řím a bohužel diváci se branek nedočkali. Remíza 0:0 však pro oba týmy nic neřeší, Parma zůstává v sestupovém ohrožení.

O první rozruch se postarali domácí borci, jmenovitě Marques. Brankář Říma Bogdan Lobont předvedl proti jeho střele parádní zákrok, míč prsty vytáhl nad břevno. Do zakončení se dostali také Morrone a na straně hostí Borriello, ani jeden z nic však nebyl úspěšný.

Brankář Parmy Mirante se musel mít na pozoru při přímém kopu Francesca Tottiho, kapitán Vlků však minul a Mirante nemusel zasahovat. Ve 39. minutě byl blízko domácí Marques, zblízka ale trestuhodně netrefil. Na tom, že poločas skončí 0:0, nic nezměnilo dobré zakončení Borriella, Mirante se totiž po jeho voleji vytáhl.

O přestávce udělal Claudio Ranieri překvapivou změnu, rozhodl se stáhnout Tottiho a nahradit jej bývalým hráčem Parmy Simpliciem. Jenomže úspěch to nepřineslo, Mexes sice efektivně střihl nůžky ale branka nepadla.

Čtvrthodiny před koncem napřáhl ze střední vzdálenosti Simplicio, jenomže jeho pokus byl hodně nepřesný. Parma se rozhodně s remízou nehodlala spokojit a Řím do závěrečného hvizdu hodně trápila. Nicméně Giallorossi neinkasovali a z Parmy si odvážejí bod. Remíza 0:0 však pro oba celky nic neřeší.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - AS Bari 2:1

23.10.2010 20:45

Góly: 34. Marco Donadel, 82. Alberto Gilardino - 90. Alessandro Parisi

Fiorentina protrhla smůlu a konečně zvítězila. Ze stadionu Artemia Franchiho odjíždí s prázdnou Bari, které po nevýrazném výkonu prohrálo s Fiorentinou 1:2. Skóre otevřel v prvním poločase Donadel, ve druhém pak pojistil výhru kanonýr Gilardino. Během čtyř minut nastavení snížil Parisi.

Viola potřebovala nutně zvítězit a podle toho se také odvíjel první poločas. Mario Alberto Santana se dostal do dobrého zakončení, ale trefil pouze boční síť. Branku měl na kopačce také Marco Marchionni, po pohledné akci Fiorentiny zakončil, ale brankář hostí předvedl skvělý a pohotový zákrok. Snaha domácích nakonec přinesla kýžené ovoce, ve 34. minutě se nádherně o tyč trefil Donadel a Viola vedla 1:0.

Tím aktivita domácích neustala, ještě do šaten mohl zvýšit italský reprezentant Montolivo, z dálky napřáhl a Gillet opět předvedl fantastický zákrok. Bari toho příliš v první polovině nepředvedlo a výsledek 1:0 pro Fiorentinu byl zcela zasloužený.

Také ve druhém poločase hráli domácí lépe. Krátce po změně stran dokonce Ljajič vsítil druhou branku, ovšem díky spoluhráčově postavení v ofsajdu nebyl gól správně uznán. Mladičký Ljajič na sebe upozornil i o chvíli později, kdy po spolupráci s Gilardinem nepřesně a nepříliš razantně vypálil. Bari nebylo v ofenzivě vůbec nebezpečné, Parisi sice vystřelil, ale bylo to hodně nepřesné. Ačkoliv toho hosté moc nepředvedli, stále prohrávali jen 0:1.

V 82. minutě výrazně přiblížil tři body Viole Alberto Gilardino. Vargas se uvolnil po levé straně, jeho střelu Gillet vyrazil před Gilardina a ten z dorážky zvýšil na 2:0. Utkání spělo do svého konce, rozhodčí nastavil čtyři minuty a během nich dokázalo Bari ještě zkorigovat. Na rohový kop si naskočil Parisi a snížil na. Vzápětí mohlo být vedení Violy znovu dvoubrankové, Gilardino ale spálil obrovskou příležitost. Bari už si nic nevytvořilo a Fiorentina může slavit veledůležité vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio861112:619
2.AC Milán852113:617
3.Inter Milán843110:415
4.Chievo Verona841311:913
5.Juventus FC833216:912
6.SSC Neapol833214:1112
7.Città di Palermo832315:1211
8.UC Sampdoria825110:811
9.Janov CFC83238:911
10.US Lecce83237:1311
11.Udinese Calcio83146:1010
12.Calcio Catania82338:89
13.Brescia Calcio83058:119
14.AS Řím82337:129
15.ACF Fiorentina82249:108
16.Bologna FC81528:128
17.AC Cesena82246:108
18.AS Bari82247:138
19.Cagliari Calcio81438:87
20.Parma FC81436:87

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (533)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele