Serie A - souhrn 24. kola

05.02.2011, 19:59, aktualizováno 06.02.2011, 22:42
Komentáře a souhrny
Milánské AC znovu ztratilo, tentokráte jenom remizovalo v Janově. To nedokázalo potrestat Lazio, nezaváhaly naopak Neapol, Palermo, Juventus a Udinese. Už na třetím místě je Inter Milán, který přestřílel AS Řím 5:3. Do boje o záchranu si připsaly důležité výhry Bologna a Brescia.

Inter Milán - AS Řím 5:3

06.02.2011 20:45

Góly: 3. Wesley Sneijder, 35. Samuel Eto'o, 63. Samuel Eto'o (pen.), 71. Thiago Motta, 90. Esteban Cambiasso - 13. Fábio Simplício, 75. Mirko Vučinić, 81. Simone Loria

Závěrečný duel 24. kola se proměnil v dramatickou přestřelku, na kterou fanoušci dlouho nezapomenou. V osmigólovém dramatu nakonec zvítězil domácí Inter Milán, který porazil AS Řím 5:3. Ačkoliv dohrávali hosté o desíti, dokázali v závěru snížit na rozdíl jediného gólu, víc už však nedokázali.

AS Řím v tomto střetnutí v lize neprohrál už šest let, jenže dnes už třetí minuta naznačila, že série možná skončí. Jen 130 sekund totiž trvalo Wesleymu Sneijderovi, než se střelecky prosadil. Nizozemský navrátilec do sestavy obhájce titulu dostal míč od Maicona a levačkou vymetl šibenici. Marco Borreillo mohl vzápětí srovnat, když se zbavil čtyřech obránců, ale Julio Cesar ho vychytal. Římané nakonec vyrovnali ve 13. minutě po dobré kombinaci. Vučinič poslal míč Cassettimu a ten dlouhým pasem na zadní tyč našel Simplicia, který před Maiconem zavěsil.

O minutu a půl později už to vypadalo, že Giallorossi úžasně duel otočí, jenže Julio Cesar předvedl tři neskutečné zákroky. Nejprve zlikvidoval Meneze, rychle se postavil zpátky na nohy, aby čelil dorážce Borriella a vzápětí na něj znovu pálil Menez. Ani jeden pokus se však neujal, Cesar byl skvělý. Vlci byli v tu chvíli lepším týmem, jenže ani další šance nevyužili a ve 35. minutě přišel trest. Samuel Eto'o se rozeběhl po pravé straně do vápna, obešel Riiseho a přesným finišem na bližší tyč překvapil Julia Sergia.

Po změně stran zvyšoval na 3:1 Pazzini, ale gól mu nebyl uznán pro těsný ofsajd. V 62. minutě už to ale bylo s Římany špatné. Pazzini si totiž ve vápně sklepl pas Sneijdera, načež byl sestřelen Nicolasem Burdissem a jelikož byl v jasné šanci, následovala penalta a červená karta. Pokutový kop proměnil Eto'o a poslal Inter do dvoubrankového vedení. Na hřiště se pak po 23 měsících vrátil v dresu AS Simone Loria a málem sledoval, jak Inter přidává další gól. Klasický protiútok zakončoval Pazzini a jen skvělý zákrok Julia Sergia ho obral o oslavy. Čtvrtý gól nakonec přišel z následujícího rohového kopu, po němž hlavičkou rozvlnil síť Thiago Motta.

Čtvrthodiny před koncem hosté vývoj zdramatizovali, když se po standardní situaci trefil Vučinič. A aby toho nebylo málo, dokázal AS Řím v desíti snížit dokonce na 4:3. Juan po rohovém kopu hlavičkou trefil břevno, míč se odrazil k Loriovi a ten oslavil návrat vstřeleným gólem. Ačkoliv hosté chtěli srovnat, už neměli v závěru dostatek sil, a tak v posledních minutách pojistil výhru Interu přesným finišem Cambiasso.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - AS Bari 2:0

06.02.2011 15:00

Góly: 17. Alessandro Diamanti (pen.), 90. Andrea Caracciolo

Bari nezvládlo utkání pravdy a pokud se nestane zázrak, čeká ho sestup do Serie B. A to i navzdory tomu, že do konce soutěže zbývá stále dost kol. Brescia svého klíčové soupeře skolila dvěma brankami, v prvním poločase zavěsil Diamanti, v tom druhém Caracciolo.

Domácí se ujali vedení v 17. minutě. Gazzi fauloval ve vápně Koneho a Diamanti pokutový kop bezpečně proměnil - 1:0 pro Brescii. Bari mohlo vyrovnat, ale Castillo absolutně selhal v souboji jeden na jednoho, do kterého ho vyslal geniální přihrávkou Sergio Almiron. V závěru prvního poločasu se hosté dožadovali pokutového kopu, a to za údajnou ruku Begy. Hráč Brescie skutečně rukou zahrál, jenomže jí měl pevně u těla a rozhodčí situaci posoudil zcela správně. I proto skončil první poločas vedením Brescie 1:0.

Ve druhém poločase muselo Bari nutně zabrat, to se sice stalo, ale obrana Brescie hrála pozorně a hosty k ničemu nepouštěla. Výjimkou byla střela Rudolfa, které však scházela přesnost. Svěřenci trenéra Ventury museli postupem času otevřít obranu, a to se jim stalo osudným. V nastavení totiž z brejku uprchl Caracciolo a sám proti Gilletovi uspěl - 2:0 pro Brescii.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Chievo Verona 1:1

06.02.2011 15:00

Góly: 45. Hernanes - 64. Boštjan Cesar

Lazio doma nedokázalo přehrát Chievo a ztratilo důležité body v boji o Ligu mistrů. Biancocelesti přitom vedli, jenže na trefu Hernanese odpověděl ve druhém poločase Bostjan.

Jako první ohrozil hostujícího brankáře Sorrentina Libor Kozák, jeho střelecký pokus ale Sorrentino zneškodnil. O pár minut později se souboj Kozák - Sorrentino opakoval a znovu z něj vyšel vítězně brankář veronského celku. Práci měl rovněž Muslera, který se musel činit při přímém kop Pellissiera.

Ve 38. minutě se ocitl v tutovce Zarate, ale Lazio z jeho šance vytěžilo pouze rohový kop. Z něho následně hlavičkoval Dias a Fernandes na brankové čáře zachránil. Defenzíva Chieva nakonec přeci jenom inkasovala a jako kdyby zafungovala telepatie. V nastaveném čase totiž ve stejnou dobu a prakticky ze stejného místa zahrával přímý kop Miccoli v zápase s Lecce a úspěšně se trefil. Totéž na chlup stejně platilo i pro Hernanese, díky nemuž Lazio vedlo 1:0.

Chievo ale nechtělo odjíždět z hlavního města Itálie s prázdnou. V úvodu druhé půle muselo přečkat akci Lichtsteinera, který nebezpečně cpal míč na Kozáka, ale k českému útčníkovi se míč nedostal. Pak už přišla vyrovnávací trefa, rohový kop proplul až na zadní tyč, kde jej dopravil do sítě Cesar - 1:1. Lazio se z vrovnávácí trefy nevzpamatovalo a s Chievem pouze remizovalo 1:1.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - AC Cesena 2:0

06.02.2011 15:00

Góly: 13. Edinson Cavani, 90. José Sosa

Neapol zvládla zápas s Cesenou a díky zaváhání milánského AC ztrácí na první místo již jen tři body. Výhru domácím zařídili Cavani a v nastavení Sosa. Cesena se propadla na předposlední místo.

Domácí začali aktivněji a nebezpečná rána Zunigy skončila jen těsně vedle. Ve 13. minutě rozjel akci Marek Hamšík, přihrál Maggiovi a ten našel před brankou Cavaniho - 1:0 pro Neapol. Ceseně se zanedlouho podařilo vyrovnat, Jimenez byl ale v jasném ofsajdu a rozhodčí jeho branku správně neuznal. Do další šance vyslal Lavezzi Zunigu, ale ten pálil do břevna. Hosté byli až na neuznanou branku neškodní, a i proto skončil poločas zaslouženým vedením Neapole.

Ani ve druhém poločase se obraz hry nezměnil. Neapol měla vést 2:0, ale nevedla. Po centru Zunigy hlavičkoval Maggio, a brankář Antonioli míč vyboxoval z branky. Toho si postraní rozhodčí a ani hlavní sudí nevšimli. Dokonce ani sám Maggio nikterak neprotestoval. Vše odhalil až opakovaný záznam, že by další důvod k zavedení videorozhodčích?

Nicméně hra za stavu 1:0 pokračovala, Lavezziho centr prodloužil Mascara a Aronica si zblízka na Antonioliho nepřišel. Cesena si pak vypracovala zajímavou šanci, bohužel pro hosty nedokázal hlavičkující Bogdani trefit branku. V nastaveném čase se podařilo domácím vstřelit pojistku, Mascara našel před brankou Sosu, a ten se nemýlil - 2:0.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AC Milán 1:1

06.02.2011 15:00

Góly: 45. Antonio Floro Flores - 29. Alexandre Pato

Vedoucí AC Milán nedokázal zvítězit v Janově a podruhé zasebou jen remizoval, tentokráte 1:1. Rossoneri o vedoucí pozici nepřijdou, nicméně Neapol se na ně nebezpečně dotáhla. Branky vstřelili na domácí straně Floro Flores, za Milán se trefil Pato.

O první rozruch se postarali Robinho a Floro Flores, na branku si ale diváci museli počkat. Janovští v prvním poločase ztratili Destra, toho pro zranění vystřídal Palacio. Ve 24. minutě protáhl Abbiatiho Criscito a Janovští měli možnost rohového kopu, ze kerého ale nic nevzešlo. Milán brankově udeřil po půlhodině hry, Ibrahimovič uvnitř pokutového území přesně přihrál Patovi a mladý Brazilec zblízka nezaváhal - 1:0 pro AC Milán. Zanedlouho byl Pato v další šanci, nikým nehlídaný se chystal ke střele, když v tom ho na poslední chvíli zablokoval Dainelli.

Pokud Grifové hrozili, bylo to skrze útočníka Floro Florese. Ten nejprve ve 42. minutě z přímého kopu těsně přestřelil, ale v nastavení prvního poločasu už se prosadil. Defenzíva Rossoneri ho neuhlídala a Floro Flores v poklid vyrovnal na poločasových 1:1.

Ve druhém poločase měl první šanci Milán, před Flaminim ale rychle zasáhl brankář Eduardo. Ten byl ústřední postavou i dalšího okamžiku, kdy před hlavičkujícím Ibrahimovičem boxoval na rohový kop. Dlouho se pak nic nedělo, hrála se vyrovnaná a nepříliš atraktivní podívaná. Až v nastaveném čase měl velkou šanci Paloschi, Abbiati ale proti němu zasáhl. Utkání nakonec skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

US Lecce - Città di Palermo 2:4

06.02.2011 15:00

Góly: 17. Guillermo Giacomazzi, 50. Jeda - 45. Fabrizio Miccoli, 57. Javier Pastore, 60. Abel Hernández, 62. Josip Iličić

Sicilské Palermo přestřílelo na stadionu Via del Mare domácí Lecce 4:2 a přiblížilo se vysněným pohárům. Naopak Lecce po několika zápasech prohrálo a zůstává v sesupovém ohrožení. Ukání rozhodl až druhý poločas, kdy padly celkem čtyři branky.

Lecce se proti Palermu dokázalo prosadit už po třinácti minutách, ovšem Munari byl v ofsajdu. První regulérní branka ukání padla po sedmnácti minutách a vstřelili jí domácí borci. Centr Munariho zasahl úspěšně hlavou Giacomazzi - 1:0 pro Lecce.

V závěru prvního poločasu se odehrálo několik klíčových momentů. Nejprve orazítkoval hlavou tyčku domácí Giacomazzi, poté byl v další velké šanci Tomovič. Palermo šance Lecce ustálo a v nastaveném čase samo udeřilo. Fabrizio Miccoli se chopil volného přímého kopu z dobré vzdálenosti a neomylně zamířil. Jeho přímý kop byl naprosto dokonalý, brankář Lecce byl bez šance - 1:1. Sám Miccoli vyrovnávací trefu neslavil.

Po změně stran se spustil hotový brankostroj. Lecce se krátce po obrátce opět zmocnilo vedení, když se po cenru včas zorientoval Jeda a stanovil na 2:1. Opětovné vedení domácích dlouho nevydrželo, Palermo totiž znovu srovnalo krok. Parádní přihrávku za obranu v podání Iličiče zužitkoval umístěnou střelou k tyči Javier Pastore - 2:2. Neuběhly ani čtyři minuty a Palermo vedlo. Hernandez postupoval sám na Rosatiho a uspěl - 3:2 pro Palermo. Obrana Lecce se v ten moment sesypala a za chvíli znovu inkasovala. Sicilané dobře zakombinovali a Iličič zvýšil už na 4:2. Do konce zápasu už další branka nepadla a Sicilané mohou slavit další klííčové vítězství.

Více informací k zápasu

Parma FC - ACF Fiorentina 1:1

06.02.2011 15:00

Góly: 15. Amauri - 49. Gaetano D'Agostino (pen.)

Amauri se ve svém druhém vystoupení v dresu Parmy předvedl se vší parádou, když nádherným akrobatickým kopem otevřel skóre zápasu Parma - Fiorentina. Viola ale nakonec s prázdnou ze Stadia Tardini neodjíždí, krátce po změně stran totiž z penalty srovnal na konečných 1:1 D'Agostino.

V šesté minutě se poprvé radovalo, jenže jásání hostů netrvalo dlouho. Gilardino sice po Behramiho střele, která se odrazila od tyče, doklepl do branky, ale stál v ofsajdu. Santana pak využil chyby v obraně soupeře a vyslal Marchionniho, ale ten prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

V 15. minutě se skóre již měnilo. Giovinco našel padajícím centrem Amauriho, který zády k brance poslal kopem přes hlavu míč do horního růžku Boručovy brány. Spolupráce bývalých hráčů Juventusu zafungovala i posléze, po Giovincově trestném kopu hlavičkoval Amauri, jenže těsně nad. Brazilský útočník se pak snažil o další akrobatické zakončení, ale Boruč ho tentokrát zneškodnil.

Fiorentina se své chvíle slávy dočkala až čtyři minuty po přestávce, kdy sudí Gava odpískal pokutový kop za faul Gobbiho na Camporeseho. D'Agostinu "desítku" bezpečně proměnil a vyrovnal. Odpovědět mohl Blerim Dzemaili, ale poté, co vystoupal nejvýš, nedokázal hlavičku usměrnit. Giovinco pak vyslal střídajícího Crespa, jeho pokus olízl břevno. Giovinco měl dnes asistencí plné kapsy, Boruč tak musel vybíhat proti dalšímu nájezdu Amauriho. Dobrou pozici ke skórování měl na druhé straně Behrami, ale zklamal a následně kvůli zranění uvolnil místo na hřišti Mutuovi, jenž nastoupil poté, co mu vedení klubu odpustilo samovolné opuštění tréninku. Hned při svém prvním dotyku rumunský útočník pálil a donutil Miranteho k akci. Rozhodující moment mohl přijít v 86. minutě, ale Amauri odmítl tři body pro Parmu, když hlavičku poslal do břevna. Zápas skončil 1:1.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Calcio Catania 1:0

06.02.2011 12:30

Góly: 41. Daniele Portanova

Bologna využila více než hodinové přesilovky a po jediné brance Portanovy zvítězila nad Catanií 1:0. Rossoblu se díky třem bodům posunuli alespoň dočasně na 11. místo, pokud pak budou hrát další výsledky v neprospěch Catanie, může se propadnout až do sestupového pásma.

Už v sedmé minutě sice padl první gól, ale radost Maximu Lopezovi zhatil jasný ofsajd. Ve 22. minutě došlo ke klíčovému momentu utkání, Pablo Alvarez totiž stihl do té chvíle nasbírat už dvě žluté karty, když fauloval unikajícího protihráče a musel hodně předčasně do kabin. Otevřít skóre pak mohl Marco Di Vaio, ale jeho trestný kop Andujar vyrazil. Ve 40. minutě měl velké štěstí Ledesma, který uklouzl a sestřelil unikajícího Di Vaia, ale sudí to posoudil jako nechtěný zákrok a červenou kartu nevytáhl. Z výsledné standardky už však Bologna udeřila. Perezův míč nasměroval zblízka do brány obránce Portanova. Ještě do poločasu mohla Catania vyrovnat, ale Viviano své mužstvo při střele Lodiho podržel.

Po změně stran si mohl připsat přesný zásah také Di Vaio, když si naběhl na dlouhý Meggioriniho pas, ale pálil přímo do brankáře. Po 66 minutách to byl opět Di Vaio, který po dobré přihrávce Meggioriniho sám zakončoval, jenže zpětný pas nečekal a přestřelil. Nepříjemně se pak srazili Britos se Schelottem, domácí borec měl tržnou ránu nad obočím a také Schelotto výrazně krvácel. Domácí v posledních devíti minutách museli rovněž dohrávat prakticky o desíti, protože si natáhl sval Ekdal, ale už nebylo k dispozici střídání.

Catania se tak nechtěla vzdát a v závěrečných minutách pálil Martinho, těsně nad. A aby toho nebylo pro Bolognu málo, zranil se ještě Moras a zcela v pořádku bylo na hřišti jen devět hráčů. Ekdal se sice nemohl příliš hýbat, ale málem si připsal gól, když jeho pokus těsně minul vzdálenější tyč. Na druhé straně mohl srovnat hlavičkující Ricchiuti, ale ani on neuspěl a Bologna zvítězila 1:0.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Juventus FC 1:3

05.02.2011 20:45

Góly: 51. Robert Acquafresca - 20. Alessandro Matri, 75. Alessandro Matri, 84. Luca Toni

Juventus si v důležitém zápase připsal tři body, když porazil domácí Cagliari 3:1. Katem sardinského celku se stal jeho bývalý hráč, útočník Alessandro Matri, jenž vstřelil dvě branky. Třetí zásah měl na svědomí bombarďák Luca Toni.

Domácí měli první šanci zápasu, ve druhé minutě donutil dalekonosným pokusem k zákroku Buffona Radja Nainggolan. Cagliari sice mělo první šanci zápasu, ovšem do vedení šli hosté. Agazziho zblízka ještě Matri nepřekonal, ale to mu nemuselo vadit, neboť ve 20. minutě už se střelecky prosadil. Matri z hranice pokutového území napálil míč nekompromisně do sítě - 1:0 pro Juventus. Matri pochopitelně svojí premiérovou trefu v dresu Juve proti bývalému zaměstnavateli neslavil. Stará dáma vstřelila do konce prvního poločasu ještě jednu branku, ta ale nebyla pro ofsajd uznána.

Cagliari se dokázalo prosadit až po změně stran. Cossu vykouzlil parádní, jemný centr, a Acquafresca dostal pravačkou míč za Buffonova záda - 1:1. Sardiňané rázem ožili a za chvíli musel Buffon lapit Astoriho střelu. Další velkou šanci měl Conti, po volném přímém kopu se nebezpečně položil do střely a míč jen těsně minul pravou tyč.

Vedle střílel i Juventus, konkrétně hlavou Matri. Čtvrthodiny před koncem vstřelil druhou branku v zápase Alessandro Matri. Chiellini mu už uvnitř pokutového území načechral centr a nehlídaný Matri z voleje prostřelil Agazziho podruhé - 2:1 pro Juventus. Matri branku opět neslavil. Sedm minut před koncem se podařilo Cagliari znovu vyrovnat, avšak vzrušení bylo zbytečné, neboť kvůli útočnému faul nebyla branka správně uznána. Okamžik na to už Stará dáma odskočila na rozdíl dvou branek. Střídající Luca Toni skvěle hlavičkoval a Agazzi plachtil vzduchem zbytečně - 3:1 pro Juventus. Cagliari do konce zápasu neodpovědělo a doma prohrálo.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - UC Sampdoria 2:0

05.02.2011 18:00

Góly: 18. Alexis Sánchez, 39. Antonio Di Natale

Antonio Di Natale dnes mohl v dresu Udinese oslavit svůj již 100. gól v Serii A a zároveň tři body, protože Bianconeri porazili Sampdorii. Druhý gól zápasu přidal jeho parťák z útoku Alexis Sanchez.

Dvojice Sanchez - Di Natale tak opět ukázala, jak moc důležitá pro Udinese je. Přitom Di Natale si při rozcvičce poranil koleno a jeho start byl ohrožen. Nakonec ale bylo vše v pořádku, a tak se v základní sestavě objevil. Jako první sice zahrozil hostující Biabiany, který trefil boční síť, ale pak už úřadovalo Udinese. Nejprve Volta skvělým zákrokem zastavil v zakončení Di Nataleho a v 18. minutě již Blucerchiati kapitulovali. Di Natale poslal do vápna standardní situaci a Sanchez se hlavičkou nemýlil. Vzápětí to mohlo být už 2:0, jenže Di Natale svým parádním balonem nepřekvapil jen soupeře, ale i spoluhráče Abdiho se Sanchezem.

Udinese zápasu zcela dominovalo a pět minut před poločasovým hvizdem pojistilo vedení. Hrdinou okamžiku se stal Di Natale, který ve svém 215. vystoupení vstřelil 100. gól! Velkou zásluhu na tom má kdo jiný než Sanchez, který vedl výborný protiútok a připravil pro Di Nataleho pozici, kterou zkušený útočník zpravidla neodmítá. Stadion byl na tento okamžik samozřejmě připraven a jeden nápis hlásil: "Vstřelil jsi v tomhle dresu 100. gól, s tímhle klub si se oženil a jsi jedním z nás."

Ještě do přestávky mohli domácí vstřelit další góly. Po spolupráci Sancheze a Di Nataleho šel sám na branku Isla, ale místo přihrávky na lépe postaveného Asamoaha se rozhodl střílet a přestřelil. Další pokus Di Nataleho skončil rovněž nad brankou.

Hned po změně stran byl v akci opět Di Natale a jeho pokus olízl břevno. Největší šanci měla Sampdoria skrze Zieglerův trestný kop, který mířil přesně do horního růžku branky, jenže gólman Belardi hostům radost skvělým zákrokem upřel. Koman pak vyslal Dessenu, jenž šel sám, ale svůj half-volej špatně načasoval a neuspěl. Udinese se v závěru soustředilo především na protiútoky a málem tato taktika vyšla. Střely Di Nataleho i Sancheze ale byly sraženy. Na druhé straně likvidoval Belardi Gubertiho a také Machedu. Jakoby bylo vstřelení gólu pro Sampdorii prokleté. Nepovedlo se ho vstřelit ani Manninimu, jehož střela skončila na břevně. Střelecké prokletí Dorie tak trvá už pět zápasů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán24147340:1949
2.SSC Neapol24144638:2246
3.Inter Milán23135544:2744
4.SS Lazio24126630:2242
5.Città di Palermo24124842:3140
6.Udinese Calcio24124839:3040
7.AS Řím23116635:3039
8.Juventus FC24108640:3038
9.Cagliari Calcio24951028:2632
10.Chievo Verona24710726:2331
11.ACF Fiorentina2378823:2429
12.Bologna FC2388725:3029
13.Janov CFC2377919:2228
14.UC Sampdoria2369820:2527
15.Parma FC24681023:3026
16.US Lecce24661224:4324
17.Calcio Catania24581119:3123
18.Brescia Calcio24641420:3122
19.AC Cesena24561317:3121
20.AS Bari24351614:3914
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (338)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele