Primera División - souhrn 30. kola

02.04.2011, 20:00, aktualizováno 04.04.2011, 22:55
Komentáře a souhrny
Almería nezvládla domácí dohrávku s Athleticem Bilbao, prohrála 1:3 a nadále zůstává na čtyři body vzdálena nesestupovým příčkám. Hosté se naopak vítězstvím vrátili na místa zajišťující evropské poháry...

UD Almería - Athletic Bilbao 1:3

04.04.2011 21:00

Góly: 6. Pablo Piatti - 29. Iker Muniain, 52. Gaizka Toquero, 60. Pablo Orbaiz

Athletic zvítězil na půdě Almeriy 3:1 a posunul se zpět na páté místo ligové tabulky. Domácí se sice dostali do vedení zásluhou Piattiho, ještě do poločasu ale vyrovnal Muniain a po přestávce už stříleli jen Baskové. Almería zůstává poslední a na záchranu již ztrácí tři body.

Domácí začali skvěle, už v šesté minutě přistrčil nechtěně Orbaiz míč Piattimu, ten přesprintoval oba stopery Athleticu a podél gólmana Iraizoze pohodlně skóroval. Hosté pak svého soupeře, ve snaze o rychlé vyrovnání, zatlačili. Důsledkem byly šance Toquera a Llorenteho, v obou případech se však zaskvěl brankář Diego Alves.

Na první gólovou radost hostů se tak na stadionu Mediterráneo čekalo do devětadvacáté minuty, kdy si na rohový kop Iraoly naskočil Gurpegi, jeho prudkou hlavičku Alves vyrazil jen k úplně volnému Muniainovi, pro něhož již nebyl problém dopravit míč za záda ležícího brankáře domácích.

Prakticky okamžitě mohl odpovědět domácí záložník Bernardello, na jeho šikovné střele si ale smlsnul Iraizoz. Obrovskou šanci spálil v samotném závěru první půle stoper Mikel San Jose, španělský mladíček však hlavičkou nastřelil jen břevno. Do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu 1:1.

Ten však trval jen sedm minut, přesně tolik totiž uběhlo od start druhého dějství, když Llorente posunul míč Toquerovi, který obelstil rychlou kličkou Lunu a prudkou ranou na přední tyč strhl vedení na stranu Athleticu. A již za devět minut to bylo pro hosty ještě lepší, zhruba pětatřicet metrů od domácí branky se do prakticky ztraceného míče opřel, nevědíc co s ním, Pablo Orbaiz a nádhernou ranou nedal plachtícímu Alvesovi v brance Almeriy žádnou šanci.

Velmi aktivní byl po svém příchodu na hřiště Kalu Uche, tomu však, narozdíl od snahy, chyběla přesnost, Almería tak podlehla na domácím hřišti Athleticu 1:3 a dál marně stíhá soupeře v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Atlético Madrid 2:3

03.04.2011 21:00

Góly: 31. Kike Sola, 80. Javad Nekounam (pen.) - 38. Diego Costa, 61. Diego Costa, 63. Diego Costa

Ve 30. kole La Ligy prohrála domácí Osasuna Pamplona ve strhujícím utkání 2:3 s Atléticem Madrid. Domácí dostal do vedení Kike Sola, jenže poté přišel hattrick Diega Da Silvy Costy.

V 80. minutě nakonec snížil Javad Nekounam z pokutového kopu. Atlético se tak nadále drží v těsné blízkosti za Sevillou a pokusí se vybojovat si z posledních kolech místo v Evropské lize. Osasuna se i přes porážku pohybuje uprostřed tabulky, a pokud ji nepotká extrémní výpadek formy, měla by se bez větších potíží udržet v La Lize i pro příští sezónu.

Diváci na stadionu Reyno de Navarra sledovali zápas, který byl od první minuty až do konce doslova strhující. V 15. minutě se do velké šance dostal domácí hráč Soriano, kterého ale skvělým zákrokem vychytal David De Gea. Soriano se dostal ještě ke dvěma dorážkám, ale i s těmi si mladý brankář poradil.

Sorianovi vůbec patřila celá úvodní půlhodinovka, neboť ve 30. minutě znovu zahrozil, ale jeho střela letěla mimo bránu. Jeho řešení situace bylo možná zbrklé, neboť měl hodně prostoru a času, a tak mohl ze své šance vytěžit více. O minutu později se ale už domácí gólu dočkali. Po skvělé kombinační akci uprostřed hřiště se míč dostal až k Alváru Cejudovi, který přesně přihrál Solovi, a ten poslal míč za záda Davida De Gei.

Jenže vedení domácích nemělo dlouhého trvání. Ve 38. minutě Juanfran vyslal parádní přihrávku mezi obránce Pamplony, kam si naběhl Diego Costa, a ten poslal míč kolem brankáře Ricarda. Skóre tak bylo 1:1. Ve druhém poločase bylo Atlético Madrid živější a jejich aktivita přinesla ovoce. V 60. minutě si Raúl García všiml nabíhajícího Costy, a tak mu přihrál skvěle do běhu. Costa si přihrávku bez potíži zpracoval a míč uklidil ke vzdálenější levé tyči.

A za tři minuty se skóre měnilo znovu. Osasuna rozehrála nepřesně, a ztratila tak lacino míč uprostřed hřiště. Toho se chopil znovu Mario Suarez a dobrou přihrávkou znovu našel Costu, který s klidem zamířil mezi Ricardovy nohy, a zkompletoval tak svůj hattrick.

A pro Osasunu mohlo být ještě hůře. V 77. minutě Nacho Monreal fauloval Josého Antonia Reyese před hranicí pokutového vápna, ale bývalý hráč Arsenalu svůj pád šikovně natáhl, čímž zmátl rozhodčího, neboť ten v zápětí, k nelibosti domácích fanoušků, odpískal penaltu pro Atlético. Zahrával ji sám faulovaný Reyes, ale spravedlnost tentokrát nebyla slepá, neboť jeho střelu Ricardo bez problémů vykryl.

Do konce zápasu zbývalo 10 minut, když se věci začaly dramatizovat. Osasuna zahrávala přímý kop, jenže Tiago zahrál ve zdi rukou, a neboť přitom byl ve svém pokutovém území, byla proti Atléticu nařízena penalta, kterou bez problémů proměnil Javad Nekounam.

A zatímco v té chvíli se naděje pamplonských rozzářily, o pět minut později zase pohasly, neboť jejich obránce Sergio uviděl červenou kartu za úmyslný úder loktem do obličeje Diega Costy. Poslední šancí zápasu byla střela domácího Camuňase, ale jeho pokus těsně minul branku hostů, a tak madridští udrželi výhru 3:2, a mohli se tak radovat ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Zaragoza 3:1

03.04.2011 19:00

Góly: 43. Diego Perotti, 56. Frédéric Kanouté (pen.), 90. Álvaro Negredo (pen.) - 47. Jiří Jarošík

Ve 30. kole La Ligy si domácí Sevilla poradila 3:1 s Realem Zaragoza, a pokračuje tak ve své honbě za Ligou mistrů. Díky gólům Perottiho, Kanoutého a Negreda ztrácí na čtvrtý Villarreal 9 bodů, přičemž do konce sezóny zbývá 8 kol, a tak si Sevilla stále drží teoretickou šanci probojovat se do milionářské soutěže. Zaragoza po prohře zůstává stále na 17. příčce, přičemž od sestupové zóny ji dělí pouhý jeden bod.

Sevillský záložník Renato se před zápasem vyjádřil v tom smyslu, že stále věří v účast Sevilly v Lize mistrů, ale zároveň uznává, že o tom rozhodnou nejen výsledky andaluského týmu, ale také forma Valencie či Villarrealu. A zatímco Valencie ve 30. kole neklopýtla, Villarreal na domácí půdě podlehl Barceloně, a tak se sevillští hráči v nedělním utkání snažili ze všech sil vyhrát, aby náskok Žluté ponorky stáhli.

Touha po vítězství byla u hráčů Sevilly očividná od první minuty. Neuběhlo ani 120 sekund a už se do první větší šance dostal Jesús Navas, který se pokoušel rychle otevřít skóre střelou z úhlu, ale jeho pokus mířil mimo bránu.

Do další velké šance se dostal Negredo, který vypálil z voleje jedovatou střelu, ale Leo Franco ji dokázal vyrazit. Španělský útočník se ještě dostal k dorážce, zblízka nedokázal trefit bránu.

Také Zaragoza si vytvořila několik příležitostí, ale Sevilla byla po celý první poločas lepším týmem a ještě v první pětačtyřicetiminutovce se dostala do vedení. Jesús Navas nízkým centrem našel Perottiho, který zblízka dokázal překonat Lea Franca.

Jenže Andalusané se z vedení nemohli radovat příliš dlouho. Hned po dvou minutách druhého poločasu si na centr z přímého kopu skvěle naskočil český stoper Jiří Jarošík a hlavičkou zajistil svému týmu vyrovnání.

Jenže ani hráči Zaragozy se z průběžného stavu moc dlouho těšit nemohli. Po devíti minutách od gólu Jarošíka totiž Leonardo Ponzio fauloval Martina Cacerese ve vlastním pokutovém územím, a tak byla proti Zaragoze nařízena penalta. Nabídnuté příležitosti se chopil útočník Kanouté, který se z pokutového kopu nemýlil.

Jenže scénář se téměř zopakoval, neboť chvíli na to se do další velké šance probojoval znovu Jiří Jarošík, jehož pokus skvělým zákrokem zlikvidoval Javi Varas. Šanci k vyrovnání měl také Nicolas Bertolo, ale ve své šanci selhal.

Navýšit skóre mohli také domácí, a to jmenovitě Perotti a Federico Fazio, ale fanoušci se třetího gólu dočkali až v nastaveném čase, kdy Sevilla zahrávala druhou penaltu v zápase. Paulo Da Silva fauloval Negreda, a jelikož Kanouté již nebyl na hřišti, chopil se zahrání pokutového kopu sám faulovaný Negredo, který se nemýlil.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - RCD Mallorca 2:1

03.04.2011 17:00

Góly: 55. Xisco, 67. Lassad Nouioui - 27. Pierre Webó

Ve 30. kole La Ligy si domácí Deportivo La Coruňa poradila s Mallorcou 2:1, na svém stadionu Estadio Riazor tak získalo důležité tři body. O góly se za Deportivo postarali Xisco a Lassad, za Mallorcu se v prvním poločase trefil Kamerunec Pierre Webó.

Ani jeden z týmů se v letošní sezóně nepohybuje na předních příčkách v horní polovině tabulky, před vzájemným duelem byla v lepší pozici Mallorca, která by se již ze své 10. příčky měla bez problémů vyhnout bojům o setrvání v La Lize. To se ovšem nedá říct o Deportivu, které se stále pohybuje vespod tabulky. Před zápasem bylo pouhé dva body od sestupu, a tak jeho dnešní vítězství bylo velice důležité.

O vítězství ale bojovala i Mallorca, neboť v případě výhry by dosáhla na 40 bodů, což v posledních šesti sezónách vždy stačilo na záchranu. A k vítězství ostrovního týmu udělal první krůček Pierre Webó, který ve 27. minutě otevřel skóre. Jose Luiz Marti našel svým skvělým pasem zprava kamerunského útočníka, který hlavičkou o zem zblízka překonal bezmocného brankáře domácích Daniela Aranzubiu.

Mallorca dokázala udržet své vedení až do 55. minuty, kdy během rychlého protiútoku Deportiva přihrál Juan Carlos Valeron do běhu Xiscovi, který poslal míč podél vyběhnuvšího Duduho Aouateho. Útočník, který v týmu od ledna hostuje z Newcastlu United, tak Deportivu zajistil důležité vyrovnání.

A fanoušci Deporu nemuseli zůstal pouze u oslav vyrovnání, neboť v 67. minutě se v pokutovém území odrazil míč přímo na kopačky neobsazeného Lassada, který vypálil přízemní střelu ke vzdálenější tyči, čímž znovu překonal izraelského brankáře.

A Deportivo nepřestávalo útočit. Do další šance se dostal Ivan Riki poté, co překonal ofsajdovou past, ale selhal v zakončení. O chvíli později mohl navýšit skóre také Adrián López, ale ten trefil pouze bližší tyč branky.

Mallorca ještě chtěla z výsledkem něco udělat, ale její plány byly zkomplikovány přímou červenou kartou v nastaveném čase, kterou uviděl střelec jediného gólu Mallorcy Pierre Webó za potyčku.

Mallorca je tak po 30. kole na 10. příčce, tedy přesně uprostřed tabulky, zatímco Deportivo na 16. příčce odskočilo sestupové zóně na rozdíl pěti bodů.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Racing Santander 1:2

03.04.2011 17:00

Góly: 37. Daniel Osvaldo (pen.) - 50. Gonzalo Colsa, 75. Giovani dos Santos

Ve 30. kole La Ligy nedokázal Espanyol Barcelona na domácí půdě porazit Racing Santander, který si díky dvěma brankám z druhého poločasu odvezl tři body za výhru 2:1. Santander se tak nadále pohybuje uprostřed ligové tabulky, přičemž ze své 11. příčky se už zřejmě sestupu obávat nemusí. To Espanyol podruhé za sebou nezískal ani jeden bod, a tak může přijít o svoji dosavadní pátou příčku.

Na stadionu Cornella El Prat nechtěl ani jeden tým udělat chybu, a tak první poločas nepřinesl mnoho vzrušení. Oba týmy hrály opatrně a na jistotu, jenže devět minut před koncem prvního poločasu přeci jen hosté zachybovali. Obránce Domingo Cisma totiž v pokutovém území zahrál rukou, a tak byla proti jeho týmu zapískána penalta.

Pokutového kopu se ujal Osvaldo, který si kvůli zranění nezahrál téměř dva měsíce. Jeho delší absence ale při zakončení nebyla vůbec znát, neboť povedenou střelou poslal svůj tým do vedení 1:0.

Po vstřelení gólů se hra Espanyolu zlepšila a ten začal Racing převyšovat, jenže po poločase se vše otočilo. Obrana Katalánců začala vytvářet zbytečné chyby a toho Santander využil ve svůj prospěch. Domácí si v 50. minutě nedokázali dobře pohlídat hráče po rohovém kopu, a tak volný Colsa poslal zblízka míč do sítě, čímž srovnal na 1:1.

Racingu ale remíza nestačila a tlačil se do dalších příležitostí. V 75. minutě hosté znovu zahrávali roh, Barcelonští si s ním opět nedokázali poradit, a tak se k střele dostal Mehdi Lacen. Tomu ale rána příliš nesedla, což ovšem v konečném důsledku vůbec nevadilo, neboť Giovani Dos Santos jeho pokus hlavičkou nasměroval do brány. Mladý Mexičan, který je v Santanderu na hostování z anglického Tottenhamu, tak dal na 2:1 pro svůj tým. A jelikož se Espanyol do konce zápasu již na nic nezmohl, zajistil tak Santanderu tři body.

Racing se tak dostal na 11. příčku, přičemž od sestupu ho již dělí 7 bodů. A protože do konce sezóny již zbývá pouze 8 kol, zdá se, že se Santander vyhne nepříjemným bojům o setrvání v lize.

Prohra musela velice zarmoutit všechny fanoušky Espanyolu, neboť ten znovu nedokázal získat ani jeden bod, a tak se před něj mohou dostat Athletic a Sevilla. Pro barcelonský tým, který si téměř celou sezónu hají 5. příčku, by to rozhodně bylo velice nepříjemné.

Více informací k zápasu

Levante UD - Málaga CF 3:1

03.04.2011 17:00

Góly: 6. Cristhian Stuani, 9. Rubén Suárez, 71. Cristhian Stuani - 61. Sebastián Fernández

Domácí tým o svém vítězství rozhodl už v první desetiminutovce, kdy se postupně trefili Stuani a Rubén. Hosté sice zásluhou Fernandéze snížili skóre na rozdíl jedné branky, ale definitivní jistotu tří bodů dal domácím dvacet minut před koncem znovu Stuani.

Levande vstoupilo do utkání nejlépe, jak mohlo. Hned ze své první šance vstřelilo branku. Rubén si všiml rozběhnutého Stuaniho, který v šesté minutě otevřel gólový účet utkání. A o tři minuty se skóre měnilo podruhé. Obrana hostů úplně zapomněla na Rubéna, který měl dostatek času poslat hlavou domácí do dvoubrankového vedení.

Rozjeté Levante, konkrétně aktivní Stuani mohl do poločasu přidat ještě dvě branky, ale byl neúspěšný v koncovce. Do kabin se tak šlo za dvougólového vedení domácího celku.

Hosty do hry vrátil po hodině Fernández, který využil přesné přihrávky Jesúse - 2:1. Domácí však s odpovědí příliš neotáleli a v 71. minutě definitivně potvrdili své vítězství. A znovu u toho byl Stuani, který tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Pro uruguayského útočníka to tak byl druhý přesný zásah v tomto střetnutí.

Domácí se razantně vzdálili sestupovým příčkám, hosty však na cestě za záchranou čeká ještě hodně tvrdé práce. Momentálně jim totiž patří předposlední příčka nejvyšší španělské soutěže.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Hércules CF 1:3

03.04.2011 17:00

Góly: 90. Diego Ifrán - 70. Javier Portillo, 84. Royston Drenthe, 89. Royston Drenthe

Ve 30. kole La Ligy podlehl domácí Real Sociedad 1:3 hráčům Herculesu. Ti díky dvěma brankám Drentheho a jedné Portilla po čtyřech prohraných zápasech konečně bodovali a poskočili tak na 18. příčku, přičemž na 17. Zaragozu ztrácí pouhý jeden bod. Real Sociedad ani napopáté nedokázal vyhrál, a tak se nadále propadá tabulkou. Momentálně mu patří 14. příčka.

Ani jeden z týmů neměl před utkáním dobrou statistiku, a tak oba celky, které v minulé sezóně postoupily ze Segunda División, doufaly, že právě v nedělním duelu konečně získají 3 body.

První poločas přinesl několik zajímavých akcí, ale diváci se nakonec gólu nedočkali. I v druhém poločase se dlouho hrálo za bezbrankového stavu. Teprve v 70. minutě se s góly roztrhl pytel.

Hosté skvěle přenesli hru z levé strany na pravou, kde se míče ujal Kiko Femenia. Jeho zatočený centr našel Portilla, který přesnou hlavičkou poslal Hercules do vedení. Byl to mimochodem vůbec první venkovní gól Herculesu od října.

V 84. minutě navýšili hosté své vedení na 2:0. Royston Drenthe, který je v klubu na hostování z Realu Madrid, si na levém křídle zpracoval centr od Nelsona Valdeze a předvedl skvělý průnik až do pokutového území, odkud poslal míč přízemní střelou ke vzdálenější tyči.

A o pět minut později už hosté vedli 3:0. Rozvíjející se útok domácích byl zastaven a míč se dostal znovu k Drenthemu, který využil nezformované obrany domácích a předvedl další krásné sólo od půlící čáry až k bráně Claudia Brava, kterého s přehledem překonal.

Real Sociedad se ještě zmohl na snížení stavu, když se v nastaveném čase trefil po přihrávce Xabiho Prieta Diego Ifran, ale zápas již byl rozhodnut, a tak se Hercules mohl radovat z důležitého vítězství, které mu může velmi pomoci v boji o záchranu v nejvyšší španělské lize.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - FC Barcelona 0:1

02.04.2011 22:00

Góly: 67. Gerard Piqué

Šlágr kola mezi Villarrealem a Barcelonou rozhodl jediný gól, ten vstřelil ve druhé půli obránce Gerard Pique. Barcelona si výhrou zřejmě definitivně zajistila obhajobu mistrovského titulu. Naproti tomu domácí ztratili další důležité body v boji o Ligu mistrů.

Barcelona naskočila do zápasu s množstvím změn, od úvodního hvizdu se na trávníku objevili Thiago, Afellay, Keita nebo Mascherano. Jen na lavičce začínal po drobném zranění se vracející Lionel Messi. Utkání začalo ve velkém tempu, již v páté minutě vynusul Cazorla do samostatného úniku Rossiho, jeho pokus o kličku však vystihl Valdés.

Ve dvanácté minutě se situace opakovala, Cazorla přihrával a Rossi sám před Valdésem tentokrát vypálil, španělský brankář ale jeho ránu na zadní tyč reflexivně vyrazil. V jedenadvacáté minutě se sám za obranou zjevil Afellay, zradilo ho však zpracování míče. O pět minut později se do stejně situace, jen na druhé straně, dostal také Dani Alves, proti tomu umě vyběhl Diego Lopez.

Po půlhodině hry mohl dát Giuseppe Rossi již svůj třetí gól v zápase, nebylo mu ale přáno, tentokrát skončil jeho prudký volej zhruba metr nad hostující brankou. Do druhé půle vlétla Barca ve velkém stylu, Afellay přiťukl míč Iniestovi, jeho pokus vytěsnil Lopez nad břevno.

Naprosto identickou situaci se zápasem proto Česku zažil v padesáté minutě David Villa, tentokrát však po otočce okolo bránících hráčů těsně minul. V šedesáté páté minutě to zkoušel jinak nepříliš výrazný Afellay, Lopez byl na místě. A tak, když to nešlo útočníkům na obou stranách, rozhodl se vše vzít do rukou stoper Pique. Alvesův centr od rohového praporku prodloužil Sergio tak šikovně, že se míč odrazil přesně k vytáhlému Piquemu, který se ničeho nebál a propálil vše, co mu stálo v cestě.

To už na hrací ploše byl také Lionel Messi, který nahradil Afellaye a hned o sobě dal vědět, když volný přímý kop z hranice šestnáctky kroutil přesně do šibenice, kam se na poslední chvíli vymrštil Lopez. Největší šanci celého zápasu měl pět minut před koncem Santi Cazorla, jenž se dostal na malém vápně k vysokému míči a jeho prudký volej naprosto zázračně vykopl Valdés z branky.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Valencia CF 2:4

02.04.2011 20:00

Góly: 13. Manu Del Moral, 88. Adrián Sardinero - 46. Roberto Soldado, 64. Roberto Soldado, 66. Roberto Soldado, 77. Roberto Soldado

V duchu galapředstavení Roberta Soldada se nesl jeden ze šlágrů kola a jednoznačně nejzajímavější zápas sobotního programu. Španělský útočník vstřelil čtyři branky a jeho Valencia tak zvítězila na půdě Getafe 4:2. Valencia se tak osamostatnila na třetí příčce tabulky před Villarrealem, Getafe se propadlo na čtrnácté místo.

Utkání začalo svižně, hned ve třinácté minutě byl k vidění také první gól a spokojeni mohli být domácí příznivci. Manu Del Moral si na hranici šestnáctky narazil míč s Mosquerou a prudkou střelou k zadní tyči nedal Césarovi v bráně Valencie žádnou šanci. Do první vážnější příležitosti hostů se po půlhodině hry dostal Soldado, ale branku minul. Do kabin se tak šlo za poločasového výsledku 1:0 pro domácí Getafe.

To však netrvalo dlouho, hned po minutě druhého dějství se míče ve středu hřiště zmocnil Juan Mata, nádhernou kolmicí vysunul Soldada a ten špičkou kopačky zasunul míč podél vybíhající brankáře Ustaráno do sítě. Situace jako přes kopírák se opakovala v šedesáté čtvrté minutě, jen s tím rozdílem, že Soldadovi na identický gól nahrával Jonas. Po této brance připomněl Soldado tragickou událost, který postihla absentujícího brankáře Husitu, jemuž zemřel otec. Na jeho počest skandoval, i po obdrženém gólu, celý stadion.

Trvalo to jen dvě minuty a o výsledku zápasu bylo rozhodnuto. Domácí kombinovali u vlastního vápna, což se jim po hrubé chybě Maného vymstilo, Soldado totiž vystihl jeho chabou přihrávku a tvrdou ranou na zadní tyč dokonal čistý hattrick.

A čtvrtý gól vstřelil Soldado třináct minut před závěrečným hvizdem, z levé strany odcentroval Mata a jednoznačný muž zápasu (a pravděpodobně i kola) z voleje propálil Ustaráno. V osmaosmdesáté minutě se domácí dočkali alespoň korigování skóre, na konečných 2:4 upravil po přihrávce Del Morala Adrian Sardinero.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Sporting Gijón 0:1

02.04.2011 18:00

Góly: 79. Miguel de la Cuevas

Každá serie jednou končí a v zápase mezi Realem a Sportingem skončily hned dvě. Trenér Mourinho prohrál po devíti letech zápas na domácí půdě a Bílý balet letos poprvé ztratil doma. Asturijci se po vítězství 1:0 odpíchli k definitivní záchraně, Real naopak zřejmě definitivně ztratil šanci na triumf v La Lize.

Hrdiny zápasu jsou brankář Juan Pablo a Miguel de las Cuevas, jehož gól v 78. minutě rozhodl o třech bodech pro hosty. Sporting soustředěně bránil a odolal i závěrečnému zoufalému tlaku Bílého baletu. Situaci nezachránil ani uzdravený Higuaín, a tak Real odešel poprvé v sezoně doma poražen.

Obě mužstva nastoupila v očekávaných sestavách, pouze Albiol nahradil na stoperu Pepeho. Před zápasem ještě vzdal Real hold Ronaldovi, který se nedávno rozloučil s kariérou. Hned v úvodu domácím nebyl poprávu uznán gól Carvalha. První šance měl Di María, ale nic z nich nebylo, v 8. minutě nedosáhl na zakončení Argentince Adebayor.

Domácím příliš nevycházela hra zálohy, Özil a Granero se trápili a příliš příležitostí z jejich kopaček nevzešlo. Ani centry Ramose či Khediry k ničemu nevedly. Paradoxně měl největší šanci Sporting ve 35. minutě, kdy Castro těsně přestřelil. Pak zmatku v obraně Realu takřka využil Novo. První náznak šance měl Khedira po přihrávce Özila, ale netrefil branku, poločas uzavřela příležitost De las Cuevase, kterému ale v poslední chvíli míč utekl.

V první minutě druhé půle měl velkou šanci Adebayor, ale nůžkami netrefil míč. Ani střely Di Maríi a nebezpečnější Özila se neujaly. Na hřiště se tak po čtyřech měsících dostal Higuaín a hned měl v 59. minutě měl šanci, ale jeho tvrdou střelu po přihrávce Di Maríi zlikvidoval gólman Pablo. Z následného rohu střílel Di María opět do rukavic Pabla.

V 63. minutě hlavičkoval nebezpečně a těsně mimo Adebayor po centru Özila. O deset minut později prudce centroval před branku Sportingu zprava Higuaín, ale nikdo na míč nedosáhl. Pak přišla obrovská studená sprcha pro domácí a jejich ligové ambice. V 78. minutě pronikl po levé straně Novo, přihrál De las Cuevasovi a ten prostřelil Casillase!

O tři minuty poté mohli domácí vyrovnat, ale Khedira nestihl dorazit vyražený míč do branky po tvrdé střele Adebayora. V poslední pětiminutovce se nejprve pokus Özila otřel o břevno a poté pokusy Carvalha a Ramose zneškodnil Juan Pablo.

Ani Adebayor nedokázal o minutu později skvělého gólmana Sportingu tváří v tvář prostřelit. A když se neujaly ani šance Higuaína, Real byl na kolenou a svým výkonem zřejmě rozhodl o ligovém titulu. Naopak Sporting soustředěným projevem získal tři zlaté body v boji o záchranu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona30263182:1581
2.Real Madrid30234369:2273
3.Valencia CF30176746:3557
4.Villarreal CF30166848:3154
5.Athletic Bilbao301431347:4245
6.Sevilla FC301361146:4445
7.Espanyol Barcelona301411538:4343
8.Atlético Madrid301261245:4142
9.Levante UD301151433:4038
10.RCD Mallorca301151431:4038
11.Racing Santander30991230:4436
12.CA Osasuna30981336:3635
13.Sporting Gijón308111128:3535
14.Real Sociedad301121740:5135
15.Getafe CF30971441:4934
16.Deportivo La Coruña308101225:4034
17.Real Zaragoza30791429:4330
18.Hércules CF30851728:4829
19.Málaga CF30851739:6229
20.UD Almería305111431:5126

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (726)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele