Primera Division - souhrn 14. kola

26.11.2011, 19:53, aktualizováno 28.11.2011, 22:55
Komentáře a souhrny
Malaga v pondělní dohrávce porazila Villarreal, po třech porážkách se hodně hlasitě připomnělo Levante. Real Madrid doma otočil průběh derby s Atléticem, vyhrál 4:1 a navýšil náskok na čele tabulky na šest bodů, jelikož Barcelona po špatném výkonu jede s prázdnou ze hřiště Getafe. Valencia vyhrála ve Vallecanu a i po tomto kole jí bude patřit třetí pozice.

Málaga CF - Villarreal CF 2:1

28.11.2011 21:00

Góly: 5. Jérémy Toulalan, 40. Isco - 16. Marco Rubén

Důležité tři body získala v dohrávce třináctého kola Primera División Málaga, která se po výhře 2:1 nad Villarrealem vrátila zpět na pátou příčku ligové tabulky. Všechny tři branky padly ještě v prvním poločase, na první gól Toulalana ještě dokázal odpovědět Rubén, ovšem ve čtyřicáté minutě rozhodl Isco.

Úvodní minuty přinesly nečekaně mnoho vzrušení. Začalo se před brankou Caballera, který musel řešit hned dvě zapeklité situace. Nejprve se ve třetí minutě ocitl ve vyložené příležitosti Valero, ovšem na pozorného domácího gólmana si nepřišel, už o minutu později pak nebezpečně hlavičkoval Rubén, jenže branku minul.

V páté minutě přišla první zajímavá možnost pro Málagu a hned z toho byl gól. Od rohového praporku parádně odcentroval Santi Cazorla, na přední tyč si naběhl Jeremy Toulalan a hlavou dotlačil míč do sítě. Pro Toulalana to byl první gól v dresu Málagy, celkově pak teprve jeho druhý v jeho profesionální kariéře.

Vyrovnáno bylo v šestnácté minutě, to dostal milimetrově přesnou přihrávku do běhu Marco Rubén a prudkou ranou propálil bezmocného Caballera. Za vyrovnaného stavu zase začali hrát domácí a měli i pár slušných gólových příležitostí, přičemž za zmínku stojí hlavně střely Isca a Rondóna, v obou případech se však zaskvěl Diego López.

Pět minut před přestávkou už Málaga podruhé zaslouženě vedla, Rondónovu střelu z úhlu ještě dokázal López vyrazit, ovšem proti šťastné dorážce Isca už byl bez šance. Druhý poločas se obecně nesl v duchu mírné převahy Villarrealu, který se pochopitelně snažil o vyrovnání. Slušnou střelu vyslal na domácí bránu De Guzmán, jenže skvělý Caballero byl proti a zasáhl.

Ještě větší tlak si Žlutá ponorka vytvořila proti oslabenému soupeři, v jednasedmdesáté minutě byl totiž po druhé žluté kartě vyloučen Toulalan a musel předčasně do sprch. Nutno ovšem podotknout, že karta byla udělena nesprávně, v tomto případě dokonce nešlo zřejmě ani o faul. Málaga každopádně dohrávala o desíti a uchýlila se pouze k bránění hubeného vedení, a to i za cenu destruktivního stylu hry.

Potrestat ji za to mohl střídající Joselu, Caballero ale opět svůj tým podržel a hlavně díky němu tak tři body zůstávají na stadionu La Rosaleda. Málaga se po výhře posunula zpět před Sevilla a je pátá, Villarreal zůstává dvanáctý.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Sevilla FC 0:1

27.11.2011 21:30

Góly: 23. Álvaro Negredo (pen.)

V posledním nedělním zápase 14. kola španělské La Ligy nestačil Real Zaragoza na favorizovanou Sevillu, které tři body zajistil útočník Alvaro Negredo. Andaluský tým se tak posunul na pátou příčku a předběhnout ho už může pouze Málaga, která zápas k dobru. Zaragoza zůstává na 19. místě, tedy mezi sestupující týmy.

Specifickou chuť měl zápas pro trenéra Sevilly Marcelina, jehož předešlým působištěm byla právě Zaragoza. Svému bývalému klubu ale nic nedaroval a jeho nynější svěřenci předposlední tým tabulky převálcovali, ačkoli by výsledek mohl vypadat, že šlo o vyrovnaný zápas.

Zaragoza se dostala pouze ke dvěma střelám na branku a ta první přišla hned v úvodu utkání. Jejím strůjcem byl Hélder Postiga, ale mířil nad, zatímco Ivan Rakitič zdálky prověřil pozornost domácího brankáře Roberta Gaga. Alvaru Negredovi poté byla odepřena penalta, ačkoli byl v pokutovém území stáhnut k zemi Leonardem Ponziem. Během stejné akce totiž zahrál v pokutovém území rukou Chorvat Rakitič.

O vyrovnání se pokoušel Javi García, ale jeho hlavička byla příliš slabá na to, aby nějak ohrozila brankáře Javiho Varase. Na druhé straně Roberto zpacifikoval střelu Diega Perottiho. Rozhodující okamžik zápasu přišel ve 23. minutě, kdy byl Alvaro Negredo podruhé sestřelen v pokutovém území, tentokrát Davidem Mateosem, a napodruhé se již penalta kopala. Postavil se k ní sám Negredo a míč poslal k opačné tyči, než na kterou se rozhodl skočit Roberto. Hosté se tak ujali vedení 1:0, které již nepustili.

Do dobré příležitosti se dostával domácí Angel Lafita, ale Federico Fazio na poslední chvíli zblokoval jeho střelu mimo bránu. Javi Varas poté musel chytat také pokus svého spoluhráče, neboť Negredo si málem vstřelil vlastní gól. Nebezpečně tečoval míč, ale Varas byl pozorný.

V druhém poločase jako první zahrozil Javier Parades, ale jeho střela z velké dálky nenadělala Varasovi žádné problémy. Pro fanoušky Sevilly bylo zajisté zneklidňující vidět střídat Negreda za Manuela Del Morala. Ihned po stáhnutí z trávníku mu byl ošetřován hamstring na pravé noze.

O navýšení náskoku se snažil Trochowski, ale jeho zatočená střela nedoputovala do brány, zatímco na druhé straně Emir Spahič stihl zablokovat střelu Leonarda Ponzio. Následné pokusy Postigy a Lafity směřovaly vysoko nad bránu Varase. Juan Carlos se poté probojoval do velice slibné šance, ale Varas jeho nepříjemnou střelu nakonec dokázal vyrazit. Střídající José Campaňa mohl v 88. minutě definitivně rozhodnout zápas v prospěch Sevilly, ale jeho nedůrazné zakončení brilantně vychytal Roberto.

Zaragoza nejenže prohrála, ale navíc se v samotném závěru zbytečně nechal vykartovat Juan Carlos, který vrazil ramenem do Coka Andújara a uviděl přímou červenou kartu. Není to první podobný incident, vždyť nedávno se za podobnou klukovinu z trávníku poroučel i Maurizio Lanzaro.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Granada CF 0:1

27.11.2011 19:45

Góly: 32. Iñigo López

Ve 14. kole La Ligy překvapivě podlehl domácí Athletic nováčkovi z Granady, když se o jedinou branku zápasu postaral Inigo López. Athleticu se tak znovu vzdálily vedoucí týmy, zatímco Granada poskočila ze sestupových příček na 16. místo.

Granada do sezóny nevstoupila vůbec dobře. Fanoušci se těšili, že po dlouhých 35 letech uvidí svůj klub opět v nejvyšší španělské lize, ale výsledky nemohli být vůbec nadšeni. Z prvních devíti zápasů totiž dokázali hráči vytěžit pouze pět bodů, a byli tak na dně ligové tabulky. Nyní se ale jejich forma zlepšila a v posledních třech zápasech hned dvakrát vyhráli a jednou remizovali.

A bodů mohli mít ještě víc, kdyby bývalo nebylo po hodině hry přerušeno utkání s Mallorcou, ve kterém Granada vedla 2:1. Pomezní rozhodčí byl totiž zasažen do hlavy hozeným deštníkem odkudsi z tribun, a tak se zbytek zápasu odehraje příští měsíc za zavřenými dveřmi granadského stadiónu.

Předešlé dvě výhry Granady vzešly ze zápasů s Villarrealem a Sevillou, čímž nováček soutěže dokázal, že velké jméno neznamená ve fotbale nic a že předem nevzdává žádný zápas. I Athletic se tak musel mít na pozoru, aby Granadu nepodcenil, ale to očividně nezvládl.

Baskický klub přitom neprohrál jedenáct zápasů v řadě, počítáme-li mezi ně i utkání Evropské ligy. Kdyby se mu dnes podařilo zvítězit, vyrovnal by bodově Málagu, která je na pátém místě, jenže po prohře zůstává na 8. místě.

Úvod zápasu se vydařil lépe domácím, když se do šancí dostal nejprve Markel Susaeta a vzápětí Fernando Llorente, ale byli to nakonec hosté, kteří v 32. minutě otevřeli skóre.

Jorge Carlos Martins poslal do pokutového území centr z rohového kopu, vyskočit se podařilo nejvýše Inigu Lópezovi, který přesnou hlavičkou k levé tyčce překonal Gorku Iraizoze.

Do konce prvního poločasu se již granadské obraně podařilo pohlídal soupeřovy hráče a nepustit je do žádné výraznější šance, a tak se šlo do šaten na stavu 1:0.

Ani v druhém poločase se domácím nedařilo vytvářet si vyloženější šance. Až v 71. minutě zahrozil vystřídavší David López, který vypálil nebezpečně z přímého kopu, a brankář Roberto měl plné ruce práce, aby balón vyrazil alespoň do brankové konstrukce.

V úplném závěru se o vyrovnání snažil ještě Susaeta, Igor Gabilondo a Muniain, ale ani jeden nebyl v koncovce přesný, a Granada se tak mohla radovat z tříbodového zisku.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Racing Santander 2:1

27.11.2011 18:00

Góly: 45. Marc Torrejón (vl.), 58. Víctor Casadesús - 75. Ariel Nahuelpan

Mallorca zvládla v domácím zápase proti Racingu Santander roli favorita a po vyrovnané bitvě zvítězila těsně 2:1. Díky tomu se v tabulce posunula o tři body vzhůru a navíc má zápas k dobru. Racing se naopak dále trápí a s devíti body se nachází na posledním místě tabulky Primera Division.

Diváci na stadionu Iberostar začal velmi neatraktivním způsobem a první půlhodiny diváci prakticky neviděli střelu na branku. První přišla právě až po zmiňované půlhodině hry a postaral se o ní hostující Stuani, který patřil k nejaktivnějším hráčům na hřišti. Racing znovu předváděl svou typickou aktivní hru, ale jako vždy téměř bezúčelnou.

Nejvíce se toho dělo v závěru poločasu. Nejprve se v zajímavé příležitosti ocitl střídající Nsue, který ve 20. minutě musel nahradit zraněného Castra, ale jeho střelecké kvality nedokázal napodobit a vysoko přestřelil. O dvě minuty později se přeci jen domácí dostali do vedení ještě před odchodem do kabiny, když si dal vlastní gól Marc Torrejon - 1:0. Do kabin se tak šlo za vedení Mallorcy v poměru 1:0.

Druhý poločas začali aktivněji domácí a do veliké šance se probojoval Tomer Hemad, ale tváří v tvář gólmanovi Toňovi selhal. V 58. minutě však domácí dokázali přidat druhý gól a téměř rozhodli o osudu utkání. Po přihrávce Michaela Pereiry se trefil Victor Casadesus a zvýšil na 2:0.

Po druhém obdrženém gólu hosté vystřídali a na hřiště se dostal útočník Ariel. To se ukázalo jako dobrá volba trenéra Cúpera a tento hráč v 75. minutě utkání snížil na 1:2 po povedené přihrávce od Papeho Diopa. V závěru zápasu se Racing snažil o srovnání skóre a tudíž zisk alespoň bodu, ale Mallorca si kvalitní defenzivní prací vedení udržela a zvítězila 2:1.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - CA Osasuna 1:2

27.11.2011 18:00

Góly: 56. Álvaro Vázquez - 44. Roland Lamah, 50. Javad Nekounam

V souboji dvou vyrovnaných celků se Espanyol představil na domácí půdě proti Osasuně a byl mírným favoritem utkání. Osasuna však předvedla větší vůli po vítězství a po skvělém výkonu si odváží z Barcelony tři body za vítězství 1:2. V tabulce se tak posunula už na sedmou pozici o bod právě před Espanyol, který je devátý.

V úvodu zápasu byli aktivnější hosté a zejména Roland Lamah zaměstnával výrazně obranu domácího celku. V úvodní dvacetiminutovce se prezentoval hned třemi střelami. Všechny však byli z nepříliš výhodné pozice nebo z dálky a žádná z nich tak výrazněji neohrozila gólmana Alvaréze. Zdatně ho v aktivitě podporoval Javad Nekounam, ale ani on se nedokázal výrazněji prosadit.

Espanyol se snažil hrát spíše na rychlé protiútoky, což bylo v domácím zápase poměrně překvapivé. Tempo hry tak určovali hosté a pasivita se Espanyolu nevyplatila. Minutu před koncem poločasu nahrál Raúl García do výhodné pozice Lamahovi, a ten korunoval svůj výkon z prvního dějství prvním gólem v zápase - 0:1. Domácí už do konce poločasu nestihli zareagovat a do kabin se tak šlo za těsného vedení hostujícího celku.

V úvodu druhého dějství se diváci rozhodně nenudili. Už v 50. minutě přidali hosté druhý gól. Po povedeném centru z pravé strany se míč dostal až k Nekounamovi, který přízemní ranou k pravé tyči podruhé překonal gólmana Alvaréze - 0:2.

Dvoubrankové vedení však Osasuně příliš dlouho nevydrželo. Domácí dokázali odpovědět o šest minut později z kopačky Álvara Vásqueze. Ten si naskočil na centr Verdúa a přesnou hlavičkou snížil na 1:2. O další dvě minuty později však mohla znovu Osasuna vést o dvě branky. Flaňo se trefil hlavou z rohového kopu, ale rozhodčí gól neuznal kvůli ofsajdové pozici.

Na svůj moment si v utkání také počkal slovenský záložník Vladimír Weiss. Ten se individuálně po levé straně hřiště dostal až do pokutového území Osasuny a tvrdou ranou pořádně protáhl gólmana Fernandéze, který jeho pokus s problémy vyrazil na roh.

Komplikace pro hosty přišla patnáct minut před koncem utkání. Druhou žlutou kartu obdržel Satrustegui a musel tak předčasně do sprch. Závěrečnou čtvrthodinu tak hosté dohrávali o desíti a za úkol měli ubránit jednobrankový náskok. To se s vypětím všech sil Osasuně podařilo a ta si tak připsala velmi cenné tři body za vítězství 1:2.

Více informací k zápasu

Levante UD - Sporting Gijón 4:0

27.11.2011 16:00

Góly: 20. José Javier Barkero, 47. Valdo, 52. Arouna Koné, 62. Arouna Koné

V nedělním zápase 14. kola La Ligy si domácí Levante bez problémů poradilo se Sportingem Gijón, který rozstřílelo 4:0. Do listiny střelců se dvakrát zapsal Arouna Koné. Domácí tak protrhli sérii tří prohraných zápasů a nadále si drží čtvrté místo. Sporting se po dohrání všech zápasů může znovu propadnout na sestupové příčky.

Hlavním cílem Levante bylo pro dnešní zápas udržet čisté konto, a tím nakročit k vítězství po sérii tří proher. A přesně to se valencijskému týmu povedlo. Ani jednou neinkasoval a svému soupeři naopak nasázel hned čtyři góly, čímž zaznamenal nejvyšší výhru sezóny.

Levante bylo po celý průběh zápasu jasně lepším týmem. Soupeře nepustilo téměř do žádné šance a bez problémů diktovalo tempo hry. Navíc bylo hodně produktivní v ofenzívě, a tak si brankář Juan Pablo Colinas téměř nevydechl.

Skóre zápasu bylo otevřeno již ve 20. minutě, kdy Arouna Koné obral o míč obránce Roberta Canellu, vyhnul se ostatním protihráčům a předložil míč Josému Barkerovi, který již neměl problém překonal brankáře.

Gijon mohl ještě před koncem prvního poločasu vyrovnat, když se do největší šance hostů dostal David Barral, ale jeho velice dobrou hlavičku zastavila tyčka Munuovy brány. Do šaten se tak šlo za jednogólového vedení domácích.

O výsledku rozhodly dva brzké góly v druhé pětačtyřicetiminutovce. Hned po dvou odehraných minutách navýšil náskok svého týmu Valdo, který do brány dorazil z bezprostřední blízkosti střelu Juanla. A o pět minut později na 3:0 zvyšoval útočník z Pobřeží slonoviny Koné, který přesprintoval polovinu hřiště, obratně obešel Pabla a poslal míč do prázdné brány.

V 62. minutě byl vstřelen poslední gól zápasu a velkou zásluhu na něm měl Asier Del Horno, který se do sestavy vrátil po zranění. Jeho přímý kop totiž skončil na tyči a odražený míč prudkou ránou dorazil do brány opět Arouna Koné.

Zatímco Levante se konečně chytilo a znovu zabodovalo, Gijón po šesti zápasech bez prohry nezískal ani bod, a jeho série tak byla ukončena.

Více informací k zápasu

Real Betis - Real Sociedad 2:3

27.11.2011 12:00

Góly: 81. Jonathan Pereira, 85. Jonathan Pereira - 56. Imanol Agirretxe, 76. Carlos Vela, 90+2. Iñigo Martínez

Real Sociedad po osmi zápasech zvítězil a odpoutal se tak od posledního místa v tabulce. Zato mizérie Realu Betis pokračuje, sevillský klub naopak svou šňůru zápasů bez výhry natáhl již na osm utkání.

Gólové vyjádření prvního poločasu rozhodně neodpovídá jeho atraktivitě. Týmy se poctivě střídaly v nadějných příležitostech, na domácí straně se zaskvěl v šesté minutě skvělým zákrokem proti Agirretxemu Casto, na straně opačné zase Pozuelo mířil o čtvrt hodiny později vedle.

Jednoznačně největší šanci první půle ovšem ve 23. minutě spálil útočník Griezmann. Francouzský mladík totiž nařízenou penaltu po faulu Casta poslal jen vedle levé tyče.

Utkání tím ale neztratilo na tempu a nadále se přelévalo z jedné strany na druhou. Pět minut před koncem se Sociedad nadechl k další obrovské šanci, jenomže z přečíslení vytěžil jen Agirretxeho střelu, kterou Castro zkrotil. Poločas tak i přes pár nadějných šancí skončil bez branek.

Druhý poločas ale konečně branky přinesl. V 53. minutě sice Griezmann znovu minul branku po zkratu v komunikaci mezi brankářem Betisu a jeho obránci, za tři minuty už ale mohl slavit. Rohový kop Vely se snesl na hlavu Imanola Agirretxeho a ten poprvé překonal Casta.

Domácí se ani v nejmenším nezmohli na odpověď a o dvacet minut později inkasovali znovu. Hlavní strůjci první branky si tentokrát role vyměnili, Agirretxe vyslal Carlose Velu a ten i přes tlak vracejících se zadáků zvýšil na 0:2.

Ovšem Betis se nevzdal a dvěma góly v průběhu pěti minut srovnal. Nejprve po Sevillově centru snížil z první Jonathan Pereira. Ten samý muž pak i vyrovnal. Standardní situace po faulu Vely sice trefila jen zeď, nicméně připravený Pereira dokázal míč vrátit do branky.

Utkání však nebyl konec. Ve druhé minutě nadstavení Iñigo Martínez chytrou střelou z poloviny hřiště rozhodl o vítězství Sociedadu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - FC Barcelona 1:0

26.11.2011 22:00

Góly: 67. Juan Valera

Tak to je šok! Barcelona poprvé v sezoně prohrála a její ztráta na první Real se tak čtrnáct dní před prvním El Clásicem zvýšila na šest bodů. Blaugranas dnešní zápas vůbec nesedl, a tak je porážka na hřišti Getafe zaslouženým výsledkem. Jediný gól zápasu vstřelil v šedesáté sedmé minutě hlavou Juan Valera.

Barca nehrála vůbec dobře, od první do poslední minuty se trápila a větší tlak si dokázala vytvořit vlastně až v nastaveném čase, kdy měla obrovské šance na vyrovnání. Přitom úvod utkání nevypadal z pohledu hostujícího favorita tak zle, už ve druhé minutě mohl skóre otevřít David Villa, pozorného Moyu ale nepřekonal. A ve třetí minutě hlavičkoval po rohovém kopu Xaviho Abidal, ten však pro změnu branku netrefil.

Poté vyslal dvě zajímavé střely na domácího gólmana Messi, ovšem v jednom případě Moya zasáhl, v tom druhém ani nemusel, Messi mířil vysoko nad. První příležitost Getafe měl po dvaceti minutách na kopačce Miku, situaci ale nevyřešil dobře a minul. Ve třicáté sedmé minutě našel Messi prudkou přihrávkou před bránou Alexise, jeho pohotová střela si ale cestu do sítě nenašla, proti byl skvělý reflexivní zákrok strážce domácí svatyně.

I Getafe se mohlo dostat do vedení, závar před Valdésovou brankou ovšem nedokázal nikdo z hráčů v modrých dresech ukončit gólovým zakončením. Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, Barca spíše nudila, naopak Getafe předvádělo solidní sympatický výkon. A když přečkalo šanci Messiho, mohlo samo udeřit a dostat se do šokujícího vedení.

V sedmašedesáté minutě zakroutil Pablo Sarabia nádherně míč od rohového praporku, na jeho centr si naskočil Juan Valera a hlavičkou přesně k pravé tyči otevřel skóre zápasu. Po inkasované brance přece jenom Blaugranas přitlačili, pořádný tlak se však stále nedostavoval. Až v poslední desetiminutovce trochu začalo jít, střídající Pedro si dobře zpracoval skvělý pas Xaviho, jenže levačkou Moyu nepřekvapil.

V devadesáté první minutě Barcelona konečně dala gól, jenže ten nebyl uznán pro ofsajd. Hezkou kombinaci po ose Messi-Keita zakončil střelou do odkryté branky sám Messi, jenže radost hostům zkazil asistent rozhodčího. Ten odmával milimetrový ofsajd Pedra, za tuto situaci ho rozhodně nutno pochválit, měl dokonale přesné oko. Přesto Barcelona mohla alespoň vyrovnat, Abidalův parádní dlouhý pas našel úplné volného Messiho, který si zpracoval míč do běhu a vypálil, jenže bodovému zisku katalánského kolosu zabránila pravá tyč.

Barcelona tak zaznamenala první porážku v letošní sezoně, čímž si výrazně zkomplikovala cestu za obhajobou mistrovského titulu. Momentálně ztrácí na Real šest bodů, proti v perfektní formě hrajícímu soupeři se navíc představí už za čtrnáct dní ve slavném El Clásicu.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Atlético Madrid 4:1

26.11.2011 20:00

Góly: 24. Cristiano Ronaldo (pen.), 49. Ángel Di María, 65. Gonzalo Higuaín, 82. Cristiano Ronaldo (pen.) - 15. Adrián

Real ovládl madridské derby, porazil Atlético 4:1 a i po třináctém kole povede španělskou ligu. Hosté se sice dostali do vedení, jenže ještě do poločasu yvrovnal z penalty Ronaldo a po přestávce přidali domácí další tři branky. Atlético zápas dohrávalo v devíti a na soupeře jednoduše nestačilo.

Do sestavy Realu se po delší době vrátil uzdravený Angel Di Maria, v útoku pak dostal před Higuainem přednost Karim Benzema. A za zraněného pravého beka Arbelou zaskočil na tomto postu původem záložník Lassana Diarra. Atlético udělalo pár nečekaných rošád v základní jedenáctce, na pravém kraji obrany dostal přednost Perea, v záloze pak nečekaně nastoupili Salvio a Assuncao, přičemž překvapením bylo hlavně opomenutí José Antonia Reyese.

Real začal aktivně, ale střela Khediry ze třetí minuta neměla šanci na úspěch. Branku netrefili ani Di Maria, Benzema a následně i po hezké individuální akci Ronaldo, a tak mohlo překvapivě udeřit hostující Atlético. Na pravé straně se hezky, i když s notnou dávkou štěstí, uvolnil Adrián, po vběhnutí do pokutového území si šikovně narazil s Diegem a z úhlu překonal Casillase.

Ve dvaadvacáté minutě už však bylo vyrovnáno. Po kombinaci Ronalda s Özilem se do šestnáctky vřítil Benzema, při pokusu o kličku Courtoisovi byl belgickým brankářem jednoznačně sražen a kopala se penalta. Mladý gólman navíc uviděl rovnou červenou kartu a šel předčasně pod sprchy. Tradičnímu exekutorovi Ronaldovi se tak musel postavit nerozchytaný Asenjo, vybral si pravou stranu z pohledu střelce, jenže Ronaldo zamířil na druhou stranu a vyrovnal.

Atléti pořádně přitvrdili, dostali několik žlutých karet, přičemž hned dvakrát klidně mohlo být ještě o stupeň hůře. Na hřišti to jiskřilo, Real se ale nepřestával snažit hrát fotbal a dvakrát mohl zásluhou Ronalda jít do vedení, ovšem portugalská hvězda svůj druhý gól v utkání neslavila. V závěru úvodního dějství se mohl trefit i Benzema, ovšem jeho gólovou střelu ve skluzu zastavil stoper Godín.

Do druhého poločasu vstoupil Bílý balet fantasticky. Už ve čtyřicáté deváté minutě vysunul Özil dobrou přihrávkou do brejkové situace Ronalda, ten přihrál pod sebe volnémi Di Mariovi, který bez problémů otočil skóre zápasu, Real vedl 2:1.

V průběhu druhé půle přišel na hřiště i Gonzalo Higuain a v šedesáté páté minutě se dočkal své dvanácté trefy v letošní sezoně Primera División. To si totiž naběhl na dlouhý pas Marcela, počkal si na obrovskou hrubku Godína, obešel Asenja a do prázdné branky bez problémů zavěsil.

Osm minut před koncem normální hrací doby to bylo už 4:1 a podruhé dnes se z gólového zásahu radoval Cristiano Ronaldo. A opět to bylo z penalty, tentokrát po faulu dvojice Perea - Godín na Higuaina. Druhý jmenovaný to všechno pěkně odnesl, uviděl také červenou kartu a Ronaldo navíc pokutový kop s přehledem proměnil.

Real porazil Atlético 4:1 navýšil náskok na druhou Barcelonu na šest bodů, Blaugranas však svůj zápas třicátého kola dohrávají od dvaadvaceti hodin na půdě Getafe.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Valencia CF 1:2

26.11.2011 18:00

Góly: 84. Raúl Tamudo - 20. Jonas, 57. Tino Costa

Ve 14. kole La Ligy si Valencie poradila s domácím Vallecanem 2:1, a nadále se tak drží v závěsu za Realem Madrid a Barcelonou. Skóre zápasu otevřel ve 21. minutě Jonas, po poločase navýšil náskok Alberto Costa a v 84. minutě výsledek pouze korigoval domácí útočník Raúl Tamudo.

Trenér Valencie Unai Emery udělal v základní sestavě svého týmu oproti zápasu s Genkem pět změn, aby si někteří hráči odpočinuli po náročném programu. Na své pozici ovšem zůstal Brazilec Jonas a ukázalo se, že to byl od Emeryho dobrý tah. Již ve 21. minutě totiž útočník otevřel skóre. Jérémy Mathieu mu krásně přihrál a bývalý hráč Gremia překvapil brankáře Davida Cobeňa brzkou střelou. Zdá se, že Jonas nyní hraje v dobré formě, neboť úvodní gól vstřelil také v minulém zápase proti belgickému celku.

V brance hostů nastoupil Diego Alves, který zaskakuje za Vicenteho Guaitu, a ve svém teprve druhém ligovém startu se blýskl především dvěma skvělými zákroky. Nejprve vyrazil hlavičku Arribase po přímém kopu Pitiho, a poté zneškodnil Delibašičovu hlavičku z bezprostřední blízkosti.

V 56. minutě Valencie přidala druhý gól po skvělé rychlé akci. Roberto Soldado poslal do úniku Sofiana Feghouliho, tomu se povedla zasekávačka a jeho následný centr zpracoval Jérémy Mathieu Albertu Costovi, který míč napálil do soupeřovy sítě. Jose Ramon Sandoval, trenér Raya, na nepříznivě se vyvíjející situaci reagoval střídáním, kdy ze hry stáhl Delibašiče a na trávník poslal útočného veterána Raúla Tamuda, který se mu vzápětí odvděčil gólem. Byl nejpohotovějším v pokutovém území, když do brány dorazil míč, který brankář Diego Alves nedokázal udržet pod svojí kontrolou.

Tito mohl v nastaveném čase vybojovat pro Rayo remízu, jenže svoji šanci nedokázal proměnit, když vypálil vysoko nad bránu.

Vallecano tak ke svým 16 bodům nepřidalo další a alespoň prozatím zůstává na 10. příčce. Valencie se díky výhře dotáhla na Barcelonu, na kterou momentálně ztrácí pouhý bod, ale ta má ještě zápas k dobru. Nicméně hlavní cíl týmu s netopýrem ve znaku byl splněn. Valencie se stále drží na dostřel dvěma španělským megaklubům a bude čekat na jejich případné zaváhání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid13111146:1034
2.FC Barcelona1384138:728
3.Valencia CF1383221:1327
4.Levante UD1382323:1226
5.Málaga CF1372417:1623
6.Sevilla FC1356213:1021
7.CA Osasuna1346316:2518
8.Athletic Bilbao1345419:1617
9.Espanyol Barcelona1352610:1517
10.Rayo Vallecano1344515:1516
11.Atlético Madrid1344518:2016
12.Villarreal CF1335511:1914
13.Getafe CF1334614:1913
14.Real Betis1341812:1913
15.RCD Mallorca1234510:1713
16.Granada CF123365:1212
17.Real Sociedad1333712:2012
18.Sporting Gijón1333712:2112
19.Real Zaragoza1324712:2710
20.Racing Santander131669:209

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (322)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele