Premier League - souhrn 7. kola

26.09.2015, 15:37, aktualizováno 28.09.2015, 22:54
Komentáře a souhrny
Crystal Palace uspěl na hřišti Watfordu. Manchester United porazil Sunderland a vyhoupl se do čela. Liverpool přestřílel Aston Villu, Southampton porazil Swansea a Arsenal si pro změnu zastřílel na hřišti Leicesteru City. Tottenham otočil duel s ManCity, další ztrátu zaznamenala Chelsea. Pondělní dohrávka přinesla triumf Evertonu...

West Bromwich Albion - Everton FC 2:3

28.09.2015 21:00

Góly: 41. Saido Berahino, 54. Craig Dawson - 55. Romelu Lukaku, 75. Arouna Koné, 84. Romelu Lukaku

Třikrát v řadě udržel West Bromwich čisté konto před dnešním utkáním. Everton od konce srpna nedostal gól ve dvou z těchto zápasů. Pětigólová show z The Hawthorns tak fanoušky musela překvapit i nadchnout a výrazně tak podpořila dost možná rekordní střelecké hody sedmého kola nejatraktivnější fotbalové soutěže světa - anglické Premier League.

Toffees navíc do dnešního utkání ještě neinkasovali na soupeřově půdě, jako jediní právě spolu s WBA. V Southamptonu vyhráli 3:0 a na hřištích Tottenhamu a Swansea diváci gól neviděli. Shodou okolností tak výsledek 2:3 z West Midlands přiřkl Baggies alespoň (když už ne body) právě tento primát. Na stadionech Watfordu, Stoke a Aston Villy totiž udrželi čisté konto.

A i Everton drželi fotbalisté West Bromwiche dlouho na uzdě. V prvním poločase mu dokonce nedovolili ani jednou jedinkrát vystřelit na branku a sami naopak dokázali krátce před přestávkou skórovat. Hosté udělali v rozehrávce dvě velké chyby, které po dokonalém pasu Morrisona potrestal Saido Berahino.

Klíčová pasáž duel přišla ale deset minut po změně stran. Svěřenci Tonyho Pulise sice docílili dvougólového vedení, když Bruntův rohový kop dostal do branky Craig Dawson, jenže pak osudově polevili v koncentraci. Přesně za minutu totiž Deulofeu našel ve vápně domácích hlavu Romelua Lukaku a bylo srovnáno.

Belgický forvard zažívá zvláštní sezónu. Ve druhém kole na půdě zmíněného Southamptonu jednoznačně režíroval překvapivě snadnou výhru svého týmu a byl vyhlášen dokonce hráčem týdne. V ostatních zápasech ale podobný výkon ani nenapodobil. Proti WBA si však schoval druhé dokonalé představení.

Dvacet minut před koncem mu manažer Roberto Martínez poslal na trávník kolegu Arounu Koného a těm dvěma stačilo pár společných desítek sekund. Lukaku přesným pasem uvolnil forvarda v šestnáctce a Myhill inkasoval i ze druhého pokusu mezi tři tyče.

Definitivní zvrat zápasu obstaral sedm minut před koncem sám Belgičan. Lukaku si počíhal na další Deulofeův centr, rukama nohama si před Dawsona zpracoval míč a nakonec se štěstím dostal míč do sítě. V závěru ještě mohl srovnat střídající Lambert, ale bránu v jasné pozici netrefil.

Více informací k zápasu

Watford FC - Crystal Palace 0:1

27.09.2015 17:00

Góly: 71. Yohan Cabaye (pen.)

Malé londýnské derby jako by do sedmého kola vůbec nepatřilo. Gólový průměr více než čtyři branky na utkání se Watfordu a Crystal Palace nepodařilo vyrovnat ani omylem. Ba co víc, jediný gól, který dal Yohan Cabaye, padl z pokutového kopu...

Watford tak po dvou výhrách v řadě nezískal ani bod. Na vině je především impotence v ofenzivě, kde s výjimkou prvního kola dokázal skórovat jen Odion Ighalo. Ten však po dvou senzačních kolech vyšel úplně naprázdno, a to jak z hlediska gólů, tak i z hlediska herního přínosu pro tým.

Hornets v prvním poločase branku Wayna Hennesseyho prakticky neohrozili, jelikož Capoue ji v solidní pozici nedokázal trefit. Jenže ani jejich soupeř nebyl v útoku kdovíjak nebezpečný. Cabaye z přímého kopu sice Gomese vystrašil, ale míč za jeho záda nedostal.

Po změně stran byli aktivnější pro změnu domácí - největší šanci měl hned zpočátku druhé půle Jurado, který z přímého kopu nastřelil břevno. Abdi chvíli nato střílel jen do Hennesseyho. Zazvonilo i na druhé straně, po Gaylově střele zachránila Gomese tyčka.

Rozhodnutí se fanoušci na Vicarage Road dočkali dvacet minut před koncem. Spokojení ale nebyli. Allan Nyom přesně na kraji šestnáctky sestřelil střídajícího Zahu a rozhodčí neměl na vybranou. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Yoham Cabaye, který stanovil skóre na konečných 1:0 pro Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Chelsea FC 2:2

26.09.2015 18:30

Góly: 42. Ayoze Pérez, 60. Georginio Wijnaldum - 79. Ramires, 87. Willian

Prokletý St. James Park. José Mourinho ani napošesté v Newcastlu nedokázal zvítězit, navíc může být rád i za bod. Remízu 2:2 Chelsea zachránili až v závěrečné čtvrthodině střídající Ramires s Willianem, kteří tak odpověděli na až příliš snadno nabyté vedení domácích. Nevídaně nezodpovědné bránění Blues předtím potrestali Ayoze Pérez a Wijnaldum.

Začátek zápasu totiž patřil jednoznačně Newcastlu. Na levé obraně debutoval Kevin Mbabu, jenž nejen celý duel dobře bránil, ale už po třinácti minutách sám ohrozil Begoviće. Neuspěl však, stejně jako krátce nato Mitrović a Sissoko, kteří zamířili shodně mimo branku.

Asmir Begović se pořádně zapotil teprve po pětadvaceti minutách hry, kdy parádně zafungovala kombinace Janmaat - Ayoze Pérez. Holandský bek celou akci založil pro Péreze, jehož dělovku Begović fantasticky kryl. Šance Magpies tím však nekončila a sám Janmaat si opět narazil s Pérezem a zakončil. Znovu ale zakročil skvělý Begović.

Chelsea po sérii tří skvělých zápasů opět připomínala zbídačelý celek z průběhu srpna, který nebyl schopen se soupeřem byť ani držet krok. Ojedinělou akci po Matićově dobré práci zakončoval Fábregas, který pálil přímo do šibenice, kam včas vytrčil svou pravačku Tim Krul.

Příslušný trest stihl obhájce ligového titulu tři minuty před koncem prvního poločasu. A byl to gól, který dokonale ilustroval situaci Chelsea z úplného začátku sezóny. Sissokův dlouhý míč měl totiž na hlavě Kurt Zouma, nepochopitelně jej však pustil za sebe, kde jej precizně zpracoval a o tyčku poslal do sítě Ayoze Pérez.

Po přestávce se situace diametrálně změnila a Newcastle se deset minut prakticky nedotkl míče. Chelsea ale měla v útočné třetině velké problémy a z velkého tlaku vytěžila pouze dvě hlavičky Rémyho. Tu prvn kromě skvělého Krula zastavil i praporek čárového, ta druhá pro změnu zamířila mimo bránu.

To Magpies byli naopak smrtelně efektivní. V šedesáté minutě jim k druhé trefě stačil jediný roh a další "kousek" šokujícího bránění londýnského celku. Tentokrát po Pérezově centru neomluvitelně odflákl bránění Fábregas, od nějž se snadno odpoutal Georginio Wijnaldum. A jeho hlavička byla milimetrově přesná.

Chelsea se však nevzdala a odpověděla včas. Včas na to, aby ještě z Newcastlu odvezla alespoň bod. Mourinhovi (když už nic) dokonale vyšla střídání. Ramires byl v tu chvíli na hřišti šest minut, když si od Hazarda vzal na nějakých pětadvaceti metrech míč a fantasticky vymetl šibenici domácí branky.

Pět minut před koncem byl další žolík Willian faulován kousek od vápna, sám se chopil exekuce a svůj centr za přispění stínově hlavičkujícího Ramirese zakroutil přesně na zadní tyč. Záhy se Chelsea přiblížila dokonce úplného zvratu - další Willianův tentokrát Ramires hlavou zasáhl, ale ještě lépe zakročil Krul. Ten svým zákrokem zachránil Newcastlu alespoň bod.

Více informací k zápasu

Leicester City - Arsenal FC 2:5

26.09.2015 16:00

Góly: 13. Jamie Vardy, 89. Jamie Vardy - 18. Theo Walcott, 33. Alexis Sánchez, 57. Alexis Sánchez, 81. Alexis Sánchez, 90+3. Olivier Giroud

Už i fotbalisté Leicesteru City poznali v letošním ročníku hořkost porážky, s Arsenalem padli 2:5. Hlavní postavou atraktivního utkání byl Alexis Sánchez, jenž zavřel ústa svým kritikům a blýskl se hattrickem.

Očekávání fanoušků o ofenzivním fotbale se naplnili. Foxes i Gunners předváděli od začátku strhující podívanou, akce střídala akci. V první příležitosti se objevil Santi Cazorla, jehož střelu na brankové čáře odvrátil Ritchie De Laet. Na druhé straně prověřil Petra Čecha ze střední vzdálenosti obránce Jeffrey Schlupp a pár vteřin nato orazítkoval Jamie Vardy levou tyč.

Dvojnásobný anglický reprezentant si spravil chuť za tři minuty. Defenziva domácích dokázala ubránit slibně se rozvíjející příležitost hostů, aby následně Danny Drinkwater nádherným diagonálním pasem přes celé hřiště poslal do úniku právě Vardyho, který se dostal do šestnáctky a pak povedeným obstřelem na zadní tyč překonal Petra Čecha.

Okamžitě mohl odpovědět Theo Walcott, po krásném vysunutí od Alexise Sáncheze ho ale vychytal dobře vyběhnuvší Kasper Schmeichel. Na opačném konci hřiště zase podruhé v tomto zápase rozezvučel brankovou konstrukci Jamie Vardy, tentokráte jeho hlavičku zastavilo břevno.

Z následného protiútoku však udeřil Arsenal. Cazorla vybídl ke skórování skvělou kolmicí Walcotta a šestadvacetiletý rychlík nepohrdl - 1:1. Za čtvrthodiny už hosté dokonce vedli. Učebnicovou akci rozjel Mesut Özil, když elegantně přihrál do křídla Bellerínovi, ten okamžitě odcentroval před bránu a na zadní tyči osamocený Sánchez pohodlně dokonal obrat.

Chilského křídelníka premiérová trefa v sezóně nakopla a i po přestávce patřil k nejlepším hráčům na trávníku. Jeho zakončení z 50. a 52. minuty ještě dokázali zadáci Leicesteru zblokovat, zanedlouho už ale Sánchez podruhé skóroval - naskočil si na nadýchaný centr parťáka Özila, byl u balónu dříve než Schmeichel a netradičně hlavou zvýšil na 1:3.

Šestadvacetiletý fotbalista, jenž na Britské ostrovy přišel z Barcelony, stále neměl dost a devět minut před koncem zkompletoval hattrick. Na levé straně si obhodil Kantého a pak dokonale přesnou přízemní ranou rozvlnil síť za Schmeichelem potřetí.

V závěru pak obrana Gunners zvolnila a pustila Ranieriho družinu do hry. Druhý inkasovaný gól nechtěl připustit vynikající Petr Čech, který postupně zlikvidoval střely Vardyho, Ulloy i Kramariće. Zejména zákrok proti střídajícímu chorvatskému útočníkovi byl fantastický, jenomže míč se pak odrazil k nohám Vardyho a ten snížil na 2:4.

Arsenal však žádné drama nepřipustil a v nastaveném čase přidal definitivní tečku za dnešním parádním představením, když se po centru Nacha Monreala prosadil Olivier Giroud. Nicméně domácí se navzdory poměrně vysoké prohře za dnešní výkon rozhodně nemusí stydět.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Aston Villa 3:2

26.09.2015 16:00

Góly: 2. James Milner, 59. Daniel Sturridge, 67. Daniel Sturridge - 66. Rudy Gestede, 71. Rudy Gestede

Velmi zajímavý duel se odehrál na Anfield Road. Liverpool zde po dobrém výkonu porazil Aston Villu 3:2, o což se dvěma přesnými zásahy zasloužil i Daniel Sturridge. Stejná gólová porce Rudyho Gestedeho na body nestačila a Villans se propadli na sestupové příčky.

Mužstvo vedené v posledních době silně kritizovaným Brendanem Rodgersem zažilo v sobotu odpoledne start jako z říše snů. Neuběhlo ani pětašedesát vteřin, když kapitán James Milner přebral osmnáct metrů od brány přihrávku od Coutinha a z druhého dotyku utěšenou ranou k levé tyči nedal Bradu Guzanovi nárok zasáhnout.

Na druhé straně dal o sobě poprvé v utkání vědět Rudy Gestede, jeho hlavička ale mířila vedle. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že se vytáhlý forward pouze zastřeloval. Šestadvacetiletý Francouz dělal defenzivě Reds velké problémy, mezi tři tyče však nezamířil ani ve 22. minutě. Hosté pak zahrozili v prvním poločase ještě jednou, ovšem velký závar v šestnáctce kýžený gól nepřinesl.

Druhé dějství opět začali mnohem lépe domácí. Nejprve pálil Coutinho, jehož ránu zblokoval Micah Richards na roh a podobně důležitou práci odvedl za chvíli rovněž Jordan Amavi, když Guzan vyrazil pokus Milnera přímo k nohám Nathaniela Clyne, před kterým zívala prázdná brána a jen včasný obranný zákrok zmiňovaného francouzského zadáka uchránila Villans od další inkasované branky.

Ne však na dlouho. Po hodině hry si Sturridge nádherně vyměnil balón s Milnerem a rodák z Birminghamu, jenž po vleklém zranění dnes odehrál svůj druhý soutěžní zápas, excelentním kopem přímo z voleje zvýšil na 2:0.

Sherwoodova družina se ale nehodlala vzdát a v 66. minutě snížila. Jack Grealish na pravém křídle přihrál rozběhnutému Alanu Huttonovi, ten odcentroval přes bránícího Lucase Leivu a zcela nehlídaný Gestede otevřel svůj dnešní gólový účet. Liverpool si však svůj náskok vzal okamžitě zpět. Postaral se o to znovu Sturridge, který pro změnu s Coutinhem předvedl další nádhernou narážečku a pak kolem zkoprnělého Guzana uklidil míč do sítě.

Dvacet minut před koncem se o zdramatizování postaral znovu Rudy Gestede, důrazný forward se přes Mamadou Sakha prodral k centru Jordana Amaviho a vykřesal pro svůj tým jiskřičku naděje. Jenomže Villans se dnes na víc nezmohli a ještě mohou děkovat Bradu Guzanovi, že bravurně zlikvidoval střely Coutinha a Sturridge.

Více informací k zápasu

Manchester United - Sunderland AFC 3:0

26.09.2015 16:00

Góly: 45. Memphis Depay, 46. Wayne Rooney, 90. Juan Mata

Manchester United porazil Sunderland hladce 3:0 a vystřídal městského rivala Manchester City na čele tabulky Premier League. Na něj má prozatím jednobodový náskok. Hvězdou utkání se stal Juan Mata, který měl prsty ve všech třech brankách United. Další góly vstřelili Memphis Depay a konečně také Wayne Rooney, jenž ukončil ligové čekání na branku trvající přesně 999 minut.

Hladká výhra se přitom nevyvíjela vůbec snadno. První poločas byl Manchester United v ofenzivě velmi neobratný a na gólovou šanci se pořádně načekal. Old Trafford mohlo zabouřit poprvé vlastně až po první brance, která bylo pro nového lídra regulérním vysvobozením.

Až ve třetí minutě nastaveného času poslal do vápna překrásný míč Daley Blind, Juan Mata jej sklepl před prázdnou branku k Memphisu Depayovi a i přes snahu Billyho Jonese dostal balón do branky. Gól do šatny byl z pohledu výsledku utkání zcela klíčový.

Pár desítek vteřin po změně stran totiž Rudí ďáblové udeřili podruhé a to byla pro zkroušené sebevědomí hráčů Sunderlandu taková rána, že se z ní už neměli naději vzpamatovat. Tento gól by naopak mohl znamenat velkou vzpruhu pro Wayna Rooneyho, který se v Premier League trefil po více než šestnácti a půl hodinách.

Akci zakládal španělský špílmachr Juan Mata, jenž ve vápně uvolnil Anthonyho Martiala, ten na zádech udržel poslední dobou otřesného Kaboula a víceméně o Rooneyho koleno nastřelil balón za Pantilimonova záda. Definitivní tečku za utkáním mohl udělat Memphis Depay, který po Martialově vybídnutí utíkal sám na branku. Pantilimon však jeho pokus dokázal zachytit, stejně jako Matovu střelu o pár minut později.

Jeden skvělý zákrok musel předvést i David De Gea, jenž tak pomohl k čistému kontu svého týmu - prvnímu po třech duelech. A jeho spoluhráči dokonali výhru 3:0 těsně před koncem. Ashley Young pronikl po levé straně až do vápna a jeho přihrávku proměnil v gól nejdůležitější hráč zápasu Juan Mata.

Více informací k zápasu

Stoke City - AFC Bournemouth 2:1

26.09.2015 16:00

Góly: 32. Jonathan Walters, 83. Mame Diouf - 76. Dan Gosling

Bez vítězství už trpí pouze anglický severovýchod. Stoke City konečně ukončilo šestizápasovou sérii bez vítězství, když na domácí půdě udolalo houževnatý Bournemouth 2:1. O třech bodech pro tým Marka Hughese rozhodl krátce před koncem Mame Biram Diouf. Gólově se prosadili taky Jon Walters a Dan Gosling.

Zápas prakticky začal až od dvacáté minuty, jelikož úvod utkání ovlivnilo nešťastné zranění Calluma Wilsona. Ten se zranil už po několika minutách při zdánlivě nevinném souboji s Pietersem, odešel však po svých. Když se ale na hřiště vrátil, jeho vazy v koleni nevydržely první pokus o změnu směru a v té době nejlepší střelec Premier League musel být s hlavou v dlaních odvážen na nosíkách.

Otřesení hosté se těžko dostávali do zápasu, musel tak zasahovat gólman Boruć. Polský gólman si v krátkém časovém rozmezí poradil se střelou Bojana i Whelana. Bournemouth se k první střele dostal až po půlhodině hry, postaral se o ni střelec gólu minulého kola Matt Ritchie. Jeho dělovka z úctyhodné vzdálenosti však mířila přímo do míst, kde stál Butland.

Prakticky vzápětí Stoke udeřilo do černého, nutno říct, že zaslouženě. Fantastický kus práce udělal Marko Arnautović, jenž si na hranici vápna zpracoval dlouhý Shaqiriho míč, hbitou kličkou obehrál Francise a nakonec mezi nohama Cooka předložil v obležení pěti hráčů stoprocentní gól Jonu Waltersovi. Ten už jen nastavil nohu a poslal Potters do vedení.

Domácím skvěle fungovala celá levá strana, obránce Eric Pieters pro změnu těsně před změnou stran zachránil Stoke vedení. Matt Ritchie zakončoval po nezištné Tomlinově přihrávce zřejmě gólově, když trajektorii míče změnil Pietersův skluz. V závěru devítiminutového nastavení ještě Arnautović mohl sám skórovat, brejk, který sám skvostně založil, však zakončil střelou těsně vedle.

Ve druhém dějství však domácí nepochopitelně přestali hrát a přenechali aktivitu Bournemouthu. Ten držel po obrátce míč na kopačkách až dvě třetiny času a byl to výhradně on, kdo se staral o ofenzivní výpady. Po hodině hry se osmělil střídající Glenn Murray, ale z jeho střely si Butland hlavu dělat nemusel.

Cherries se za svou aktivitu dočkali vyrovnání až čtvrthodinku před koncem. Ritchie dostal míč před vápno k Pughovi, jehož nepovedená střela padla k nohám Dana Goslinga. Záložník hostí se nerozpakoval a se štěstím poslal balón přesně k tyči mimo Butlandův dosah. Za dalších pět minut vytvořili hosté krásnou akci a Gosling pálil tentokrát zpoza vápna - ale Butland nyní zasáhl dokonale.

Jenže Potters se probrali v pravý čas. V třiaosmdesáté minutě zaváhal střed obrany Bournemouthu, kam Johnson poslal přesný pas na hlavu Mameho Biram Dioufa a Stoke opět vedlo. Těsně před koncem pak domácí celek zachránil zázračným zákrokem proti Murrayho střele Jack Butland.

Více informací k zápasu

West Ham United - Norwich City 2:2

26.09.2015 16:00

Góly: 33. Diafra Sakho, 90+3. Cheikhou Kouyaté - 9. Robbie Brady, 83. Nathan Redmond

Před týdnem fanoušci West Hamu oslavovali heroické vítězství na Etihad Stadium, nyní jsou vděční za bod z domácího měření sil s nováčkem z Norwiche. Vítejte v prapodivné realitě letošní sezony Kladivářů z Boleyn Ground...

Dnešní duel značí již třetí domácí zaváhání West Hamu ze čtyř pokusů, což může uspokojit málokterého příznivce. A to platí tím spíš, když tohle sobotní odpoledne bylo charakterizováno hlavně převahou hostí a zachráněno teprve v nastavení.

Zejména úvodní půlhodinu Hammers vyloženě prospali a už po devíti minutách pustili soustředěnějšího soka do vedení. Mark Noble se přitom tehdy vytasil s nesmyslem, za který by ho profackoval i trenér v přípravce - v obranné třetině přihrával napříč téměř celým hřištěm namísto jednoduchého odkopu balonu do zámezí a bystrý Brady po vystihnutí přihrávky Tomkinsovi zavěsil.

Ani vstřelená branka West Ham nijak neprobrala a Norwich teď může jenom litovat, že se mu záhy nepodařilo využít žádnou z dobrých příležitostí k navýšení náskoku. Whittaker měl například místo střely z těžkého úhlu raději centrovat, Howsonově voleji scházely jen decimetry a Jerome zacílil do boční sítě.

Po více než půlhodině zničehonic přišla reakce ze strany West Hamu. Sakho předal míč doprava Payetovi a ten mu ho při zemi precizně vrátil do gólové pozice. Mimoto měl ještě dvě slušné šance Manuel Lanzini, do kabin se však nakonec šlo za nerozhodného stavu.

Po přestávce byl opět výrazně nebezpečnější Norwich. Adrián nejprve konečky prstů odmítl parádní gól Howsona a poté se bleskovou reakcí vyšvihl také proti Jeromeho koncovce. Na druhém konci hřiště ale bylo rovněž celkem rušno: Sakho dvakrát zajímavě hlavičkoval a své možnosti registrovali i Kouyaté s Payetem.

Delší čekání na další branku nakonec ukončil až Nathan Redmond, nový Neilův žolík. Obvykle startující záložník se tentokrát po nahrávce produktivního Hoolahana prosadil přesně 14 minut po příchodu na plac.

Norwichi však cenné venkovní vítězství přáno nebylo. V poslední minutě regulérní hrací doby ještě Russell Martin na brankové čáře odvracel pohromu v podobě Whittakerova vlastence, nakonec ale Canaries přeci jen zradila jejich známá Achillova parta - bránění standardek. Ve třetí minutě nastavení takhle Kouyaté navázal na Payetovu dodávku a Carrollovo přikopnutí.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Swansea City 3:1

26.09.2015 16:00

Góly: 11. Virgil van Dijk, 54. Dušan Tadić, 61. Sadio Mané - 83. Gylfi Sigurdsson (pen.)

Southampton porazil Swansea 3:1, připsal si druhé vítězství v sezóně a na svého dnešního soupeře se bodově dotáhl. O třech bodech pro Saints rozhodli svými góly Virgil van Dijk, Dušan Tadić a Sadio Mané.

Na první nebezpečnou střelu se na St. Mary's Stadium dlouho nečekalo. Měl ji na svědomí v nové sezóně velmi dobře hrající Jonjo Shelvey, jenž potvrdil svou dobrou kopací techniku, vypálil z nějakých třiadvaceti metrů a Maarten Stekelenburg musel předvést výborný zákrok. Na druhé straně se v nadějné příležitosti objevil Sadio Mané, ale branku těsně minul.

Chvíli nato už se však skóre měnilo. Centr od rohového praporku poslal do šestnáctky James Ward-Prowse, naskočil si na něj důrazný Virgil van Dijk a letní posila z Celticu si připsala svůj premiérový gól v novém působišti. Dalším průběh prvního poločasu už tolik zajímavý jako úvodní desetiminutovka nebyl, Stekelenburg musel podruhé v utkání zasahovat ve 23. minutě, kdy se ho snažil zaskočit někdejší hráč Saints Jack Cork. Domácí zase zahrozili po hlavičce Graziana Pellèho, který mířil nad.

Nespokojený Garry Monk o přestávce sáhl ke dvěma střídáním. Útočníka Bafétimbiho Gomise nahradil Éder a záložníka Corka ofenzivněji laděný Jefferson Montero. Tyto změny ovšem kýžený efekt nepřinesly, spíše naopak.

V 54. minutě šel Southampton do dvougólového trháku. Pellè chytrým dloubáčkem vysunul Dušana Tadiće, jehož pobídku před branku nešťastně srazil za záda Lukasze Fabianskeho skluzující Ki Sung-Yueng. Zanedlouho navíc zatloukl třetí hřebíček do hostující rakve Sadio Mané, k němuž se odrazil míč po Pellèho ráně a senegalský reprezentant s chladnou hlavou překonal Fabianskeho střelou k levé tyči.

Ještě hůř pro Swansea mohlo být v 68. minutě, Fabianski ale dokázal pokus Virgila van Dijka z volného přímého kopu zlikvidovat a nizozemský stoper se tak pro dnešek musel spokojit s trefou z první půle. Svěřenci Garryho Monka nakonec dokázali alespoň zkorigovat skóre, když pokutový kop po faulu Fonteho bezpečně proměnil Gylfi Sigurdsson.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Manchester City 4:1

26.09.2015 13:45

Góly: 45. Eric Dier, 50. Toby Alderweireld, 61. Harry Kane, 79. Erik Lamela - 25. Kevin De Bruyne

Překvapivým výsledkem odstartovalo 7. kolo Premier League. Tottenham v domácím prostředí porazil Manchester City 4:1, přestože brzy prohrával. Zápas poznamenali nepřesné výroky rozhodčích, hned třem brankám totiž předcházelo postavení mimo hru.

Po úvodním oťukávání začali roli favorita naplňovat hosté a první vážnější zákrok musel Hugo Lloris předvést v 18. minutě, kdy ho z dálky skákavou střelou potrápil Sergio Agüero. Sedm minut nato už ale kapituloval. Citizens ubránili rohový kop, rozjeli rychlý protiútok, který táhl Yaya Touré, aby pak vysunul na ofsajdové hraně nabíhajícího Kevina De Bruyneho a ten při svém třetím startu v základní sestavě zaznamenal svůj třetí gól.

Manchester byl lepším týmem a další branku mohl přidat Raheem Sterlinga, jehož prudkou ránu k pravé tyči ale vynikající Lloris vytáhl konečky prstů mimo tři tyče. Pak se konečně osmělili také Spurs, jenomže Harry Kane potvrdil, že se mu v nové sezóně zdaleka nedaří jako v té minulé a celou situaci zazdil nepřesným zakončením.

Kane se nenechal odradit a byl nejnebezpečnějším hráčem v bílém dresu. Jeho další pokus z hranice vápna vyrážel Willy Caballero, který dnes v bráně překvapivě nahradil lehce zraněného Joea Harta. Argentinský gólman však svého kolegu nedokázal napodobit a City letos poprvé na venkovním hřišti inkasovali. Kyle Walker v jednoznačném ofsajdu odcentroval na Heung-Min Sona, jehož sice ještě vychytal Caballero, ovšem De Bruyne odražený míč odehrál pouze na kopačku Erika Diera a ten z první přízemní střelou rozradostnil White Hart Lane - 1:1.

Tottenham gól těsně před přestávkou nakopl a do druhého dějství vstoupil s velkou chutí. Netrvalo to dlouho a za svou aktivitu byl odměněn. V 50. minutě rozehrál Erik Lamela přímý kop ze strany, Caballero špatně vyběhl a Toby Alderweireld trknul balón do odkryté brány. A to nebylo všechno. Za deset minut z další standardky orazítkoval Christian Eriksen krásným projektilem spojnici a dorážející Kane měl snadnou práci. Anglický reprezentant si připsal svou premiérovou trefu v sezóně, nutno však dodat, že tato situace opět zaváněla ofsajdem.

Citizens se s takovým výsledkem nehodlali smířit a znovu začali výrazně zaměstnávat Llorise. Francouzský brankář předvedl svůj typický efektní i efektivní zákrok proti dělovce střídajícího Navase a při Sterlingově pokusu zasahovat nemusel, míč prosvištěl kousek vedle pravé tyče. V těchto chvílích se hrál opravdu strhující fotbal, na druhé straně znovu pálil Harry Kane a vyprášil Caballerovy rukavice.

Definitivní pojistku přidali svěřenci Mauricia Pochettina v 79. minutě. Střídající Clinton N'Jie na pravém křídle přešel přes Kolarova, aby pak skvělou přihrávkou našel Erika Lamelu, jenž si pohrál se svými krajany Caballerem a Demichelisem a pohodlně uzavřel na konečných 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United751112:516
2.Manchester City750213:615
3.West Ham United741215:913
4.Arsenal FC741210:713
5.Everton FC733111:712
6.Tottenham Hotspur73319:512
7.Crystal Palace74039:712
8.Leicester City733115:1412
9.Liverpool FC73227:911
10.Southampton FC723210:99
11.Swansea City72328:89
12.Norwich City723211:129
13.Watford FC72325:69
14.Chelsea FC722311:148
15.West Bromwich Albion72236:98
16.AFC Bournemouth72149:117
17.Stoke City71337:106
18.Aston Villa71158:124
19.Newcastle United70345:113
20.Sunderland AFC70256:162

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (709)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele