Premier League v kostce (7. kolo)

29.09.2015, 20:26
Názory a komentáře
Překrásné kolo. Fotbal v nejčistší podobě. Co se samotné hry týče, samozřejmě. Anglická Premier League nabídla jeden z nejzajímavějších víkendů posledních let - padaly mraky branek, krásných, nehezkých, bohužel i neregulérních. Tak jako tak Eurofotbal i nyní přináší souhrn toho NEJ, co deset duelů přineslo.

Už v sobotu byly k vidění úžasné gólové přestřelky. Alexis s Vardym definovali sedmibrankovou show v Leicesteru. Nervy drásající střetnutí byly k vidění i v Liverpoolu, v Newcastlu, Norwichi a nakonec i v pondělí ve West Bromwichi.

O něco jednoznačnější byla situace v Londýně, tedy jeho severní části. Tottenham rozstřílel Manchester City 4:1 - zápas však pošpinily nepochopitelné chyby čárových rozhodčích, kteří pustili šílené tři góly z ofsajdu. Jeden z nich ukončil gólové sucho Harryho Kanea trvající 748 minut.

O více než čtyři hodiny déle čekal na ligový gól Wayne Rooney, ale i on se dočkal. Po výhře nad Sunderlandem se jeho Manchester United dostal na první příčku, odkud vystrnadil právě městského rivala City. Třetí je West Ham, naopak obhájce titulu Chelsea zůstává v dolní polovině tabulky.

Zápas 7. kola: Leicester - Arsenal

Kdyby o tomto utkání někdo hodlal napsat román nebo alespoň povídku, patrně by se jmenovala "Když obrany nefungují". Duel Leicesteru s Arsenalem rozhodně nebyl ničím extra pro Fanklub defenzivního fotbalu, ale většinová fotbalová veřejnost si musela v sobotu od čtyř hodin mnout ruce. Sedm gólů, neexistující defenziva Foxes a především skvělé individuální výkony útočných es stály za to.

Kromě hrdiny Alexise Sáncheze, jenž zkompletoval první hattrick na ostrovech, se dařilo i na protější straně Jamiemu Vardymu. Ten otevřel skóre, chvíli na to mohl vedení Leicesteru navýšit, ale trefil jen tyč. "Nedáš, dostaneš" a za pár vteřin Walcott vyrovnal. Pak explodoval Alexis a Vardy stačil jen korigovat na 2:4. Definitivní podobu skóre učinil střídající Giroud v nastaveném čase.



Gól 7. kola: Ramires

S Chelsea to na St. James Parku vypadalo (jako obvykle poslední roky) hodně bledě. Když Ramires vstupoval dvacet minut před koncem na trávník, svítilo na výsledkové tabuli 2:0 pro Newcastle. Brazilský záložník ale po pěti minutách na hrací ploše fantasticky vymetl šibenici a zavelel k obratu. Vynikající výkon podpořil i značnou porcí práce u vyrovnávacího gólu Williana, chvíli před koncem navíc měl na hlavě dokonalý obrat.

Video níže zaznamenává v sestřihu kompletní přínos Ramirese pro hru Chelsea, situace předcházející Gólu kola začíná v čase 1:15.



Zákrok 7. kola: Petr Čech

Škodolibou radost může mít při pohledu na aktuální tabulky Premier League Petr Čech. Chelsea, která jej v konkurenci Thibauta Courtoise nechala odejít, se bez zraněného Belgičana utápí v dolní polovině tabulky, zatímco Arsenal bojuje o špičku. Český gólman v utkání proti Leicesteru sice dvakrát inkasoval, ale připsal si i několik dobrých zákroků. Ten vůbec nejlepší proti pokusu Kramariće, jenž se před Čechem zjevil po centru Mahreze úplně sám. Ač zákrok není tak efektní, jako to umí třeba Jack Butland, byl to dokonalý reflex. Že z následné akce Vardy přesto skóroval, pro tuto rubriku není důležité.



Hráč 7. kola: Alexis Sánchez

Minulou sezónu byl s Hazardem a Kanem nejlepším hráčem Premier League. V prvních šesti kolech probíhajícího ročníku anglické soutěže však byl pouze stínem démona, jenž se loni přičinil o čtyřiadvacet gólů Arsenalu (16 branek a 8 asistencí). Na průlom menší krize si však vybral dokonalou příležitost - hattrickem suverénně skolil dosud neporažený Leicester City.

Alexis měl prsty už v prvním gólů Thea Walcotta, jelikož celou akci odvážným pasem založil. Branky číslo dva, tři a čtyři pak obstaral sám. První trefu měl velmi usnadněnou, po průniku Bellerína jen uklízel do prázdné svatyně. Při druhém zásahu však už díky fantastickému náběhu a výskoku překonal obrovský výškový deficit a Kaspera Schmeichela překonal hlavou. Hattrick pak dokonal nádhernou střelou z dálky.



Břídil(ové) 7. kola: Simon Beck a Jake Collin

V utkání Tottenhamu s Manchesterem City (4:1) padly čtyři branky z postavení mimo hru. Na tom by ještě nebylo nic tak strašného - to by ovšem hned tři (!!!) z nich nemohli kompetentní pánové na čarách bez mrknutí oka uznat. Přehlédnutí hraničního ofsajdu u prvního gólu De Bruyneho se ještě dá Simonu Beckovi jakž takž prominout, avšak situace u branek Spurs byly do očí bijící. Jake Collin měl zřejmě vlčí mlhu, protože Kyle Walker byl za posledním obráncem o více než metr - navíc přímo před očima pána rozhodčího.

Třetí "fail" měl na svědomí opět Simon Beck, tentokrát už byl prohřešek značný. Situace u přímého kopu patří k nejsnadnějším, stačí si hlídat hráče za posledním obráncem a v případě jeho zapojení zvednout praporek. Kane ovšem skóroval a Beck gól nepochopitelně uznal. Navíc se nemohl vymluvit ani na nesnesitelnou bolest ramene, jelikož krátce nato správně odmával ofsajd Sonovi. Zaplaťpánbůh, že tyto přešlapy nakonec neměly vliv na rozdělení bodů mezi týmy.

Vůbec nejhorší na tom je, že oba tito pánové se ještě dnes večer představí na čarách Marka Clattenburga v utkání Ligy mistrů mezi BATE Borisov - AS Řím. Aspoň že na příští ligový duel (Norwich vs. Leicester) dostane Clattenburg jiné čárové...

Sestava 7. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy děkuji Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Tottenham zničil Manchester City především v ofenzivě, ale základem vítězství byl precizní výkon Huga Llorise, jenž pochytal sedm střel soupeře - a minimálně tři zákroky byly senzační. Gólové hody tohoto kola byly mimo jiné známkou slabší hry obránců, kde nebyla tak silná konkurence jako obvykle. Výborný výkon s čistým kontem předvedl stoper Crystal Palace Brede Hangeland, zatímco Virgil van Dijk podpořil výhru Southamptonu vstřeleným gólem a Nacho Monreal dvěma asistencemi.

O poznání větší "tlačenka" byla v záložní a útočné řadě, kam se při nominaci pouhých tří obránců dostalo hned sedm fotbalistů a minimálně dva další by si ji také zasloužili. Ve vynikajících výkonech pokračuje defenzivní univerzál Eric Dier, jenž proti City vedle vstřeleného gólu odehrál výborný zápas i směrem dozadu. V dresu Liverpoolu pak zazářil při výhře nad Aston Villou James Milner, který jeden gól dal a na jeden nahrál.

Podobný průlom, co se týče gólové produkce, má za sebou také Erik Lamela. Záložník Tottenhamu navíc kromě gólu a asistence měl prsty i ve třetím gólu, když byl před Kaneovou brankou faulován. Hvězdou kola byl křídelník Arsenalu Alexis Sánchez. Ten se v dosavadním průběhu ročníku ne a ne prosadit, než Leicesteru nasázel hned hattrick. Podrobnější charakteristiku jeho výkonu si můžete přečíst v rubrice Hráč kola.

V témže utkání měl k hattricku solidně nakročeno i nejlepší střelec Premier League Jamie Vardy, který však byl na ofenzivu Leicesteru téměř sám. Dvakrát rozvlnil síť a dvakrát trefil brankovou konstrukci. Senzační výkon po odmlce předvedl i forvard Romelu Lukaku; ten se dvěma góly a nahrávkou regulérně sám postaral o výhru Evertonu 3:2 nad West Bromwichem. "Brace" má na pažbě i Daniel Sturridge, pro nějž je dvougólový přínos o to sladší, že se trefil po dlouhých šesti měsících.

Statistické okénko 7. kola

- v sobotu viděli diváci na osmi stadionech celých 35 gólů, což je průměr 4,375 gólů na zápas; v historii Premier League padlo v jediný den více branek jen devětkrát (jen dvakrát ale s vyšším průměrem)

- Alexis Sánchez zničil Leicester hattrickem a výrazně pomohl svému Arsenalu k výhře 5:2; navíc se stal vůbec prvním hráčem, který tři branky v jednom utkání nastřílel v anglické, španělské a italské lize

- Wayne Rooney se v sobotu jednou brankou podílel na vítězství Manchesteru United nad Sunderlandem (3:0) a ukončil svoji hrozivou sérii bez vstřelené branky; v Premier League se trefil přesně po 999 minutách (jeho druhá nejdelší série přitom trvala o celých 170 minut méně)

- Sunderland se topí ve velké krizi, v sobotu podlehl Manchesteru United 3:0 a spadl na samé dno tabulky; v historii Premier League prohrával v utkání o dva a více gólů už 160x (!) a ani jednou nebyl schopen výsledek otočit

- Rudy Gestede sice dvěma góly proti Liverpoolu porážku své Aston Villy jen zmírnil, ale potvrdil svoji výjimečnou specializaci; od začátku sezóny 2013/14 už nastřílel 21 gólů hlavou, což je o 6 víc než kterýkoli jiný fotbalista napříč všemi patry Football League

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (623)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele