Premier League - souhrn 2. kola

19.09.2020, 15:26, aktualizováno 21.09.2020, 23:10
Komentáře a souhrny
Liverpool ve šlágru kola zvítězil na Stamford Bridge, kde dvakrát skóroval Sadio Mané, Manchester City odpověděl triumfem nad Wolves. Stoprocentní po dvou kolech zůstávají Leicester a Arsenal. Tottenham díky galapředstavení čtyřgólového Sona vyhrál jasně v Southamptonu. Manchesteru United se vůbec nepovedl vstup do soutěže a doma prohrál s Crystal Palace.

Wolverhampton Wanderers - Manchester City 1:3

21.09.2020 21:15

Góly: 78. Raúl Jiménez - 20. Kevin De Bruyne (pen.), 32. Phil Foden, 90+5. Gabriel Jesus

Dohrávku druhého kola obstaral zápas mezi Wolverhamptonem a Manchesterem City. Pro druhý jmenovaný tým to byl zároveň ostrý start do sezóny, který Guardiolovi svěřenci zvládli na jedničku a díky trefám De Bruyneho, Fodena a Jesuse vyhráli 1:3. Domácím nebyl nic platný ani Jiménezův gól.

Už v osmé minutě přišla pro Vlky nepříjemnost - za zraněného Vinagreho musel na hřiště Marcal. A další strasti přišli po dvaceti minutách. Saisse v pokutovém území fauloval Kevina De Bruyneho, načež sudí neváhal a odpískal penaltu. Její exekuce se zhostil sám faulovaný a přesnou ranou k tyči otevřel gólový účet utkání.

Po půlhodině už přišla trefa číslo dvě. Opět na ní měl velkou zásluhu De Bruyne, jenž průnikovkou za obranu našel Strelinga. Ten pak poslal míč na penaltu na Phila Fodena, pro nějž nebylo usměrnění míče do prázdné brány žádným problémem. Před pauzou měli Citizens ještě dvě příležitosti, De Bryune ale napálil jen Patrícia, následný Rodriho centr skončil těsně mimo.

Úvod druhé půle patřil jednoznačně Vlkům. Podenceho rána z otočky letěla jen těsně vedle tyče a trefila boční síť, následný Netem vedený protiútok zakončoval Neves pouze do blokujícího Walkera. Další příležitost neproměnil Podence, když vybíhajícího Edersona sice přehodil, ale s ním i jeho svatyni. A mezi tři tyče se po centru netrefil ani Jiménez.

Byl to přesto právě Raúl Jiménez, kdo čtvrt hodiny před koncem vykřesal pro Wolves naději. Naběhl si na Podenceho centr z pravé strany a přesnou hlavičkou překonal Edersona. V nastavení však namísto honby domácích za vyrovnáním přišla pojistka Manchesteru. Na první pokus sice ještě Gabriel Jesus ztroskotal na Patríciovi, po následném autovém vhazování se ale nejlépe zorientoval v krkolomné situaci a z úhlu propálil gólmana.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Sheffield United 1:0

21.09.2020 19:00

Góly: 63. Ezri Konsa

Fotbalisté Aston Villy porazili ve druhém kole Premier League Sheffield United 1:0 a připsali si první letošní výhru v soutěži. O jedinou branku v utkání se ve druhém poločase postaral Ezri Komsa. Hosté mohli litovat neproměněné penalty.

Ve dvanácté minutě nastal obrovský malér pro Sheffield. Egan si v rychlostním souboji pomohl taháním za dres, za což celkem překvapivě vyfasoval přímou červenou kartu.

Po půlhodině hry sudí odpískal pokutový kop pro hostující celek po faulu na Bashama. Celou situaci si ještě vzal na starost videorozhodčí, který však předchozí verdikt potvrdil. K rozehrávce penalty se postavil Lundstram, jehož zakončení k levé tyči dokázal Martínez zneškodnit.

Ve druhém poločase se v první čtvrthodině museli fanoušci snad i nudit. Zničehonic ale domácí v 63. minutě dali vedoucí branku. Aston Villa totiž zahrávala rohový kop, který na hranici malého vápna dokázal za sebe prodloužit Mings. Na jeho nabídku si na zadní tyči seběhl Ezri Konsa, jehož kostrbatá hlavička přeci jenom skončila za marně se natahujícím brankářem Ramsdalem.

V 77. minutě hlavní sudí ponechal domácímu celku výhodu, která nakonec přinesla zajímavou šanci. Watkins si totiž potáhl míč na pravou nohu, načež se jeho obstřel snesl vedle šibenice.

Do konce utkání už si však žádný z hráčů žádnou větší příležitost nevytvořil, a tak Villans díky jednomu gólu dlouhou přesilovou hru využili.

Více informací k zápasu

Leicester City - Burnley FC 4:2

20.09.2020 20:00

Góly: 20. Harvey Barnes, 50. Erik Pieters (vl.), 61. James Justin, 79. Dennis Praet - 10. Chris Wood, 73. James Dunne

Leicester si opět z chutí zastřilel a uzmul druhé vítězství. "Lišky" se tentokrát zapotily poněkud víc než týden zpět proti West Bromu, neboť Burnley s nimi drželo krok poměrně dlouho. Tři body však zůstaly na King Power Stadium.

Do vedení šli hosté již po deseti minutách hry. Taylorův centr z levé strany přistál u Wooda, jenž si v tvrdém souboji odstavil protihráče a napálil kulatý nesmysl za záda brankáře Schmeichela. Radost Burnley ale vydržela jen dalších deset minut. Vardy se neunáhlil v zakončení a po zasekávačce přihrál Castagnemu, ten ještě posunul míč na Barnese, jehož přízemní střela proletěla kolem nezaujatě stojícího brankáře Clarets Popea.

Ve 23. minutě chtěl náskok hostům vrátit Rodriguez, avšak mířil jen pánu Bohu do oken. Za dalších devět minut prověřil pozornost Schmeichela tvrdou ránou Brady. Kombinace nicméně lépe šlapala Leicesteru, jehož šance přišla ve 35. minutě. Povzbuzený Barnes vyslal technický projektil, po kterém ale úspěšně sáhl Pope.

Šest minut po změně stran dokonaly Foxes obrat. Tielemans vyslal parádní průnikovou přihrávku doprava na Castagneho, který hledal před bránou nabíhajícího Vardyho. Jeho pas však srazil bránící Pieters nešťastně do protipohybu Popea a následně do brány Clarets. Po hodině hry zase Pérez pronikl do pokutového území a po zasekávačce hledal spoluhráče. Jeho přihrávka nakonec skončila u Justina, který neváhal a zblízka umístil merunu k tyči - 3:1.

Blízko snížení byl v 69. minutě Rodriguez, avšak centr z levé strany nedokázal v pádu usměrnit mezi tři tyče. Pět minut nato už ale Burnley skórovalo. McNeil poslal ze standardní situace vysoký míč před bránu, kde se prosadil důrazný Dunne. Jenže v 79. minutě si Praet nikým neatakován nachystal míč na střelu, kterou zastavila až síť Popeovy svatyně - 4:2. Drama ještě mohl zajistit Wood, avšak těsně před uplynutím základní hrací doby trefil tyč.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 0:2

20.09.2020 17:30

Góly: 50. Sadio Mané, 54. Sadio Mané

Liverpool potvrdil roli favorita a ve šlágru kola přehrál Chelsea o dvě branky. Rozhodující moment zápasu přišel těsně před poločasovým hvizdem, kdy Christensen fauloval unikajícího Maného a byl po zásluze vyloučen. Nastalou přesilovku pak Liverpool dvěma rychlými brankami po změně stran okamžitě zužitkoval a své vedení si zkušeně pohlídal až do samotného hvizdu.

Chelsea nastoupila oproti úvodnímu utkání s Brightonem jen s jedinou změnou, nevýrazného Loftus-Cheeka nahradil v sestavě Kovačić. Daleko překvapivější ovšem bylo, že se na samotný hrot sestavy postavil Havertz, jeho pozici na pravém kraji záložní linie zaujal Mount a na pozici levého křídelního hráče se posunul rychlík Werner, který měl využít okének za ofenzivním Arnoldem.

Realita byla ovšem trochu jiná, jelikož Chelsea prakticky neudržela balón na vlastních kopačkách, byla zatlačena do hluboké defenzivy a právě i Timo Werner byl přinucen k větší porci defenzivní práce, než by se mu bylo bývalo líbilo. A v oněch zhruba dvou momentech, kdy se mu přece jen podařilo pláchnout do rychlého protiútoku, byl zase zastaven nekompromisním Fabinhem, který odehrál velmi dobrý zápas.

První poločas ovšem mnoho šancí nenabídl, Liverpool si sice užíval výraznou herní dominanci, do vyložených šancí jej však překvapivě pozorná obrana domácího celku ne a ne pustit. V jedné nadějné možnosti se objevil Robertson, ten ale na zadní tyči nezvládl těžký volej. Po dvaceti minutách pak zase svou tradiční hrubku vykouzlil brankář Kepa, který se po zblokovaném odkopu Reece Jamese jal sebrat odražený míč, jenže u něj byl později než Salah, který tak kulatý nesmysl okamžitě poslal před prázdnou branku, kde Firminovo zakončení s vypětím všech sil zblokoval Christensen. Jestliže si v tuto chvíli stoper Chelsea vysloužil uznalou pochvalu, po situaci z poslední minuty první půle se na něj snesla jen a pouze tvrdá kritika. To totiž trestuhodně nezachytil náběh Maného, kterého našel parádním pasem Henderson, a tak se forvarda Liverpoolu rozhodl faulovat - výsledkem byla nejprve žlutá karta, kterou ale VAR po chvíli opravil na kartičku červené barvy, a tedy také více než pětačtyřicetiminutové oslabení domácích.

Početní převahu pak hosté velmi rychle přetavili do vedení - po parádní kombinaci Salaha s Firminem poslal druhý jmenovaný nadýchaný oblouček na hranici malého vápna, kam si našel agilní Mané a přesnou hlavičkou nedal brankáři Chelsea šanci. Před londýnským celkem tak stál velmi těžký úkol - v 10 alespoň vyrovnat proti úřadujícímu mistrovi Anglie. A aby toho nebylo málo, i na druhou půli si gólman Kepa schoval jeden ze svých typických bonbónků. Po přihrávce Tomoriho totiž s vlastním pasem váhal tak dlouho, až mu jej dokázal dotírající Mané zblokovat a druhým dotekem pak pohodlně zvýšit skóre už na 2:0.

Chelsea i přes jasnou dominanci hostů ale nesložila zbraně a pokusila se ještě utkání zdramatizovat - po jednom ze sporadických útoků dokázal Werner odrazit nápor Fabinha, v rychlosti se z levé strany vřítil do pokutového území, kde byl trochu nešťastně podražen Thiagem, a tak se kopala penalta. K té se postavil tradiční exekutor Jorginho, který ale jen podtrhl svůj špatný výkon, když nepříliš umístěnou střelou dovolil Alissonovi, aby pokutový kop zneškodnil. Deset minut před koncem se ještě z úhlu do šance probil Abraham, ani jeho zakončení na zadní tyč si však cestu do sítě nenašlo, a tak Liverpool dokráčel k zaslouženému vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0:3

20.09.2020 15:00

Góly: 4. Neal Maupay (pen.), 7. Neal Maupay, 83. Aaron Connolly

Překvapivě jednoznačný průběh mělo utkání druhého kola anglické Premier League v Newcastlu. Domácí na Brighton nestačili a prohráli 0:3. V úvodu se dvakrát prosadil Maupay, třetí trefu přidal Connolly.

Hned ve čtvrté minutě přišla první nepříjemná situace pro Magpies. Po Saint-Maximinově zákroku na Lampteyho totiž sudí nařídil pokutový kop, jehož exekuce se zhostil Neal Maupay a na druhou stranu, než skočil brankář, jej proměnil. Maupay vzápětí přidal i druhou trefu, když jej ve vápně našel Trossard a balón se štěstím putoval ke vzdálenější tyči za brankovou čáru.

Na další větší příležitosti se čekalo až do druhé půle. Po třech čtvrtinách hry se v zajímavé pozici objevil Wilson, avšak nedokázal hlavičkovat přesně. Na druhé straně zanedlouho utekl Connolly, a ačkoliv se jednalo o ofsajd, trefil brankovou konstrukci. Stejně tak si počínal Trossard, jehož pokus z dálky skončil na tyči.

Deset minut před koncem dal pak Aaron Connolly stvrzenku na vítězství Seagulls. Na hranici velkého vápna převzal Maupayovu přihrávku, navedl si balón na střed hřiště a obstřelem na zadní tyč zvýšil na třígólový rozdíl.

Ani Brighton ale nemůže odcházet z utkání maximálně spokojený. V sedmaosmdesáté minutě totiž Bissouma při akrobatickém kousku nešťastně trefil Lewise kopačkou do obličeje, za což si od sudího vysloužil červenou kartu a bude svému týmu v dalším utkání chybět.

Na výhře "Racků" to ale nic nezměnilo a oba týmy se tak nyní nachází ve středu tabulky se třemi body.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 2:5

20.09.2020 13:00

Góly: 32. Danny Ings, 90. Danny Ings (pen.) - 45+2. Heung-min Son, 47. Heung-min Son, 64. Heung-min Son, 73. Heung-min Son, 82. Harry Kane

Hráči Southamptonu utrpěli v rámci druhého kola Premier League domácí porážku s Tottenhamem, který zvítězil 5:2. Skóre otevřel ve 32. minutě Ings, v závěru první půle srovnal Son. Ten přidal další tři branky po přestávce, střeleckou listinu hostí poté uzavřel Kane. Ingsova penalta z poslední minuty už jen korigovala výsledek.

Jen krátce se hosté ve čtvrté minutě radovali z vedoucí branky. Doherty prodlužoval hlavou Sonův centr a hlavní sudí původně volej Harryho Kanea mezi nohy brankáře McCarthyho uznal, po krátkém rozhovoru s videorozhodčím však branku odvolal.

Po trestném kopu v desáté minutě propadl míč z tlačenice k Che Adamsovi, který vypálil z deseti metrů pod břevno a Hugo Lloris fantastickým zákrokem jednou rukou zabránil jistému gólu.

Po pěti minutách ani domácí radost netrvala dlouho. Danny Ings obešel vybíhajícího Llorise a napnul síť, jenže pomezní správně postřehl jeho předchozí ruku.

Obrovský závar před bránou Tottenhamu vyvolal ve dvacáté minutě Djenepo průnikem, při němž udržel míč ve hřišti a vyzval Adamse. Ten nepropálil obránce, po něm vychytal Warda-Prowse brankář hostů, míč se vrátil nalevo k Djenepovi a ten o Dohertyho zajistil alespoň rohový kop.

Po chvíli měli domácí další velkou šanci z trestného kopu. Ten odhlavičkoval v obraně vypomáhající Kane pouze na kopačky Moussy Djenepa, který otřel skákavou ránu nízko nad trávníkem o tyč.

Na parádní oblouček z půlky hřiště ex-tottenhamského Walkera-Peterse za obranu si ve dvaatřicáté minutě naběhl Danny Ings, zpracoval si míč jemně vnější šajtlí a křižnou střelou překonal Llorise.

Z těžkého úhlu vyrovnal po přihrávce Harryho Kanea gólem do šatny a vůbec prvním pro Tottenham v letošním ligovém ročníku Son Hung-min.

Podruhé udeřila jihokorejská zbraň ve 47 minutě. Na začátku akce byla nepřesná rozehrávka domácích, kterou zachytil na půlící čáře Winks a přes Kanea se k míči dostal Son. Zbavil se obou domácích stoperů a levačkou po zemi tváří v tvář prostřelil McCarthyho.

Llorisovi se po hodině hry nevyplatila bohorovná rozehrávka malé domů z prvního doteku kolem dotírajícího Adamse. Měl míč sebrat do rukou, místo toho ho odevzdal Djenepovi, který si oběhl šestnáctku a naservíroval jej neobsazenému Armstrongovi. Ten placírkou přes obránce přestřelil o metr.

Na kolmou přihrávku, kterou ještě vyšperkoval patičkou Armstrong, si o pár minut později naběhl Che Adams a křižnou střelou po zemi těsně minul.

Z hattricku se v 65. minutě radoval Son Hung-min, velmi podobným způsobem jako při gólu na 2:1 mu míč poslal za obranu dloubákem Harry Kane a Korejec opět sám proti brankáři nezaváhal.

Neuvěřitelné představení famózního jihokorejského kanonýra pokračovalo o osm minut později. Neméně podstatným hrdinou je Harry Kane, který mu nezištně naservíroval již čtvrtou gólovou přihrávku. Z jeho další skvostné pobídky od pravé lajny přes tři protihráče těžil Son Hung-min po zpracování na prsou trefu do sítě za bezmocným McCarthym, jehož zadáci opět nechali ve štychu.

Demolici Southamptonu dokonal v poslední desetiminutovce Harry Kane. Střelu střídajícího Lamely do tyče dorazil z malého vápna do prázdné brány. Je to desátý zásah největší hvězdy Tottenhamu do sítě Southamptonu v deseti zápasech.

Domácí se nehledě na hrozivé skóre vrhli vpřed a po trestném kopu Warda-Prowse hlavičkoval Long zblízka těsně vedle.

Djenepo se marně domáhal penalty za nastřelenou ruku z bezprostřední blízkosti. Rozhodčí se však v přerušené hře běžel přesvědčit k obrazovce za postranní čarou a posoudil Dohertyho ruku jako úmyslnou. Penalta pro domácí. Z pokutového kopu se nemýlil Danny Ings. Lloris skákal po levé ruce a domácímu kanonýrovi stačilo trefit prostředek brány.

Tottenham má po dvou kolech tři body a je v nekompletní tabulce pátý. Southampton je po dvou porážkách předposlední.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - West Ham United 2:1

19.09.2020 21:00

Góly: 25. Alexandre Lacazette, 85. Edward Nketiah - 45. Michail Antonio

Za celou svou dlouhou trenérskou kariéru ještě David Moyes nikdy nedokázal triumfovat na hřišti Arsenalu a tato černá bilance platí i nadále. Moyesův West Ham United sice na Emirates Stadium byl favoritovi více než vyrovnaným protivníkem a v druhé půli sahal po obratu skóre, jenže pět minut před koncem zničehonic hosté propadli v defenzivě a gólem střídajícího Nketiaha odjíždí domů s prázdnou.

Domácí se museli na poslední chvíli vypořádat s nenadálou změnou základní sestavy, když si Kieran Tierney během předzápasového rozcvičení přivodil zdravotní potíže a přepustil své místo Seadu Kolašinacovi, což jen umocnilo už tak značné potíže s poslepovanou defenzivou Kanonýrů, která se musela obejít bez Mustafiho, Marího, Chamberse a také Davida Luize, jenž se teprve před tímto zápasem vrátil do plné tréninkové zátěže a zbylo pro něj pouze místo na lavičce.

Otevřená podívaná přinesla první gól večera v pětadvacáté minutě po trpělivé rozehrávce Arsenalu, kterou akcelerovala kolmice Xhaky na Saku, jenž dále vybídl k náběhu za obranu West Hamu Aubameyanga. Gabonský forvard, jenž čerstvě v severolondýnském klubu podepsal novou smlouvu, pak jemným centrem našel zcela volného Alexandra Lacazetta, který důraznou hlavičkou pod břevno otevřel skóre a nic na tom nezměnilo ani následné přezkoumání u videa, byť bylo Aubameyangovo postavení na první pohled velmi hraniční.

Kanonýři mohli vzápětí svůj hubený náskok navýšit, ale střela Saky či několik dalších nadějných úniků se nepodařilo ve finální fázi adekvátně realizovat a místo toho se hostům těsně před přestávkou povedlo vyrovnat. Jeden z řady slibných brejků West Hamu nastartovali ve středu pole Fornals se Součkem, který vybídl k náběhu po pravé straně beka Frederickse, a ten razantním přízemním centrem našel přesně nohu Michaila Antonia.

Kdo po změně stran očekával zlepšený výkon favorizovaných domácích, musel být notně zklamán. Místo tlaku a zasypání Lukasze Fabianského jednou střelou za druhou byl v neustálé permanenci Bernd Leno a v několika případech měl německý brankář hodně namále, obzvláště když povedená hlavička Tomáše Součka skončila na břevně. Nic na matném výkonu Arsenalu bez energie i kreativity zprvu nezměnilo ani nasazení Nicolase Pépého s Eddiem Nketiahem, ovšem pět minut před koncem se Kanonýři přece jen vybičovali k alespoň jedné povedené akci, díky níž se znovu ujali vedení.

Stejně jako u prvního gólu byl u všeho podstatného Bukayo Saka, jenž se vydal s míčem u nohou do středu hřiště a ideálně načasovanou kolmicí našel trestuhodně nepokrytého Ceballose. Španělský záložník v tu chvíli zachoval chladnou hlavu a místo vlastního zakončení ještě našel právě střídajícího Nketiaha, pro nějž už nebyl žádný problém uklidit míč do prázdné branky. Pro Arsenal šlo přitom teprve o druhou střelu mezi tři tyče.

Hostům tak nezbylo nic jiného než v závěrečných minutách vrhnout všechny síly kupředu a Arsenal ještě musel odolat několika nepříjemným závarům, ovšem konec čtyřminutového nastavení si již Kanonýři pohlídali a mohli ještě sami znovu skórovat, kdyby si Aubameyang počínal lépe v zakončení. To ale domácí nemusí vůbec mrzet, neboť navzdory nepřesvědčivému výkonu udolali West Ham a zůstávají i po dvou kolech stoprocentní. To Hammers si naopak připisují druhou porážku se shodným skóre 1:2 a zůstávají na dně tabulky.

Více informací k zápasu

Manchester United - Crystal Palace 1:3

19.09.2020 18:30

Góly: 80. Donny van de Beek - 7. Andros Townsend, 74. Wilfried Zaha (pen.), 85. Wilfried Zaha

Vstup do nového ročníku Premier League se Manchesteru United hrubě nevydařil. Po úvodním odloženém kole totiž Rudí ďáblové podlehli po chabém výkonu na domácí půdě Crystal Palace. O konečný výsledek 3:1 pro hosty se postaral především někdejší hráč United Wilfried Zaha jakožto autor dvou branek, za Manchester alespoň zkorigoval skóre debutant Donny Van de Beek.

Jak už bývá se zavedením videorozhodčího dobrým zvykem, ani tento zápas se neobešel bez jisté kontroverze, když dodatečně nařízenou penaltu ve prospěch hostí lapil David de Gea, jenže kvůli předčasnému vystoupení z brankové čáry se pokutový kop opakoval a tentokráte již skončil gólem. V tu chvíli dvoubrankové vedení Palace po brzké trefě Townsenda vzápětí sice snížil letní příchozí z Ajaxu Amsterdam Van de Beek, jenže pět minut nato zařídil londýnskému klubu poklidné dohrání zápasu Zaha povedeným sólovým zásahem. Crystal Palace tak po dvou kolech zůstává stoprocentní, zatímco United si připsali vůbec první ligovou porážku od ledna.

Svůj podíl na matném vystoupení domácích měla bezesporu výrazně omezená letní příprava, neboť kvůli pozdě dohranému minulému ligovému ročníku a navrch účasti ve vyřazovací fázi Evropské ligy již United ani nezbyl čas absolvovat obvyklou sérii přípravných zápasů. To hosté naopak navázali na triumf z prvního kola proti Southamptonu a do zápasu naskočili tím nejlepším možným způsobem. Mitchellův nákop po levé straně vybídl do úniku Jeffa Schluppa, jenž odstavil dotírajícího Lindelofa a přízemním centrem našel na zadní tyči Androse Townsenda, který propálil míč jak okolo marně skluzujícího Shawa, tak brankáře De Gey, jenž dostal přednost před Deanem Hendersonem.

Po inkasovaném gólu sice United převzali iniciativu na svá bedra a užívali si bezmála 75% držení míče, jenže navzdory územní převaze si vypracovali pouze dva střelecké pokusy z uctivé vzdálenosti, jež si brankář Guaita bez větších potíží pohlídal. Bezprostředně po změně stran tak na trávník místo Daniela Jamese vyběhla loňská střelecká hvězdička United Mason Greenwood a mladý forvard po čtvrthodině hry skutečně měl srovnání na dosah. Oproti předešlému ročníku, kdy se anglickému reprezentantovi dařilo vše, na co sáhl, však tentokráte Greenwood v zakončení selhal a svou hlavičku z výtečné pozice po centru Fosu-Mensaha umístil mimo tři tyče.

Místo stavu 1:1 se tak hostům naopak povedlo svůj náskok ještě navýšit zmíněnou penaltovou kontroverzí. Když Ayewova rána na cestě k brance škrtla ruku Lindelofa, hráči Palace se nad tímto incidentem ani nepodivovali, ovšem nové pojetí pravidel v oblasti nastřelených rukou neuniklo pozornosti videorozhodčímu a Martin Atkinson po zhlédnutí záznamu na monitoru u hřiště přece jen ukázal na značku pokutového kopu. Sám Ayew sice pomalou střelou nechal vyniknout De Geu, jenže španělský brankář vystartoval z brankové čáry příliš brzy a na pokyn rozhodčích se penalta musela opakovat. Tentokráte se exekuce zhostil Wilfried Zaha a počínal si suverénněji ranou pod břevno.

V 80. minutě sice po šťastném odrazu míče v pokutovém území Palace dokázal snížit střídající debutant Donny van de Beek, ovšem pět minut nato uhasil naděje United na bodový zisk aktivní Zaha, jenž si opět pohrál se stopery Manchesteru a povedenou přízemní ranou na přední tyč zařídil svému týmu cennou výhru z Old Trafford 3:1.

Více informací k zápasu

Leeds United - Fulham FC 4:3

19.09.2020 16:00

Góly: 5. Hélder Costa, 41. Mateusz Klich (pen.), 50. Patrick Bamford, 57. Hélder Costa - 34. Aleksandar Mitrović (pen.), 62. Bobby Reid, 67. Aleksandar Mitrović

Leeds zatím v Premier League opravdu baví. I druhý zápas v této sezóně totiž přinesl dramatickou přestřelku, kterou ale tentokráte družstvo Marcela Bielsy zvládlo lépe. Fulham byl v úvodní hodině hry horším celkem, pak se ovšem svěřenci Scotta Parkera nečekaně zvedli a nechybělo mnoho, aby si nakonec odvezli remízový bod.

Samotný zápas odstartoval ve zběsilém tempu a velmi rychle se také poprvé měnilo skóre. Rohový kop z pravé strany propadl až k Helderu Costovi, ten nad ničím nepřemýšlel, napřáhl a parádní ranou o břevno poslal Leeds do vedení. Navýšit jej mohl opět po rohovém kopu stoper Cooper, jeho hlavičku ovšem brankář Areola vytěsnil na roh. Z ničeho nic pak přišlo vyrovnání hostů z Londýna - do naprosto nesmyslného skluzu se totiž pustil stoper Koch, při kterém netrefil balón, jen nohy protihráče, a tak bylo automaticky zaděláno na průšvih. K exekuci pokutového kopu se postavil Mitrovič a ranou pod tělem Meslier srovnal na 1:1. Ani tento stav ovšem nevydržel do konce první půle, čtyři minuty před pauzou totiž Joe Bryan fauloval hlavičkujícího Bamforda a penalta se kopala i na druhé straně. A opět úspěšně - Mateusz Klich zkušeně poslal brankáře na druhou stranu a mohl se radovat.

I v první části druhého dějství pokračovala dominance domácího celku, která se projevila i ve skóre. Třetí brankou přidal po krásné přihrávce Kliche neméně hezkým obstřelem Bamford, načež útočník Leedsu o pár minut později zase nezištnou zpětnou přihrávkou vybídl k druhému gólu v zápase Heldera Costu a ten se nabízené příležitosti chopil bravurně - nekompromisní střelou pod břevno zvýšil už na rozdíl třídy.

Pokud si někdo myslel, že utkání se od té doby bude dohrávat jen z povinnosti, musel být pořádně překvapen. Hosté totiž nesložili zbraně, naopak využili mírného polevení v řadách domácího týmu a utkání ještě dokázali zdramatizovat. Po hezkém vybídnutí ze středu pole se objevil Bobby Reid sám před Meslierem a prudkou přízemní střelou vrátil Fulham do hry. A o pět minut později byl rozdíl ve skóre už jen jednobrankový, když si na centr Teteho nejvýše naskočil Mitrovič a hlavičkou prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Leeds výrazně znervózněl a ztratil půdu pod nohama, načež byli jeho hráči velmi rádi, že prudký projektil Cavaleira skončil jen na tyči a nikoliv v síti. I přes veškerou snahu se nakonec Fulhamu vyrovnat již nepodařilo a první body po návratu si tak na své konto připisuje Leeds, zatímco Cottagers si na první zápis do tabulky ještě budou muset minimálně týden počkat.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Bromwich Albion 5:2

19.09.2020 13:30

Góly: 31. Dominic Calvert-Lewin, 45. James Rodríguez, 54. Michael Keane, 62. Dominic Calvert-Lewin, 66. Dominic Calvert-Lewin - 10. Grady Diangana, 47. Matheus Pereira

Jak rychle se věci ve fotbale mění. Everton se téměř celou první půli proti nováčkovi soutěže trápil, nemohl najít optimální tempo své hry a byl rád, že se mu po bídném začátku podařilo skóre srovnat. Pak se ale v rozmezí 120 sekund karta kompletně obrátila - nejprve se parádní ranou blýskl James, následně se zase hloupoučkým zkratem prezentoval bek hostí Gibbs, za který byl vyloučen a posadil tak domácí fotbalisty do komfortní pozice, kterou dokázali naplno využít.

Přitom start měli domácí opravdu hrůzostrašný. Hned po několika vteřinách hry nezvládl rozehrávku Pickford, míč namazal Dianganovi, s jehož ranou si však gólman domácích ještě zvládl poradit. Tentýz souboj se však opakoval v minutě desáté a tentokráte měl opačného vítěze - záložník West Bromu totiž napřáhl těsně za vápnem a parádní ranou propálil anglického brankáře. Vedení hostí mohl zvýšit Livermore, který si na hranici vápna zpracoval míč a bleskově vypálil, mířil ovšem pouze do tyče.

První vážnější situace na druhé straně přinesla hned vyrovnání - centr Colemana se od zadáka hostí odrazil k volnému Calvertu-Lewinovi, který z dobrých dvou metrů míč pohodlně dopravil do sítě. Původně sice byl odmáván a odpískán ofsajd, videorozhodčí však správně odhalil, že se balón odrazil od obránce West Bromu, a tak o postavení mimo hru jít nemohlo. V nastavení první půle se pak k míči na hranici oblouku pokutového území dostal James Rodriguez, prvním dotekem si jej připravil a druhým vyslal krásnou křižnou ránu, na kterou byl Johnstone prostě krátký. A aby toho nebylo málo, ještě do poločasu předvedl nesmyslný zkrat Gibbs, který udeřil do obličeje právě Rodrigueze a bez větších rozpaků byl poslán předčasně do sprch. Těsně po hvizdu oznamujícím konec první půle hosté přišli ještě o hlavního kouče Slavena Biliče, který se vydal vstříc hlavnímu rozhodčímu s několika výčitkami, za které byl také okamžitě odměněn červenou kartou.

Everton ale i tak ještě dopustil zdramatizování duelu, ani vstup do druhého dějství mu totiž vůbec nevyšel. Matheus Pereira totiž luxusně zakroutil přímý kop z dobrých 25 metrů a srovnal tak stav zápasu na 2:2. Domácí ale z remízového stavu vysvobodily standardní situace - na jednu takovou si totiž naskočil Richarlison, jeho hlavičku ještě Johnstone vyrazil, jenže na dorážku stopera Keana byl krátký. Po více než hodině hry pak už nebylo o vítězi utkání žádného sporu - James Rodriguez parádní obloučkem za obranu našel Richarlisona, který nezpanikařil a míč ještě předložil Calvertu-Lewinovi, který už nemohl minout odkrytou branku. A definitivní podobu výsledku dal o opět Calvert-Lewin, když si nikým nehlídaný naskočil na rohový kop Jamese Rodrigueze a hlavičkou na bližší tyč dokonal vlastní hattrick. Everton tak pokračuje v dobrém vstupu do sezóny, West Brom naopak na premiérové body zatím čeká.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City22007:26
2.Everton FC22006:26
3.Arsenal FC22005:16
4.Liverpool FC22006:36
5.Crystal Palace22004:16
6.Tottenham Hotspur21015:33
7.Manchester City11003:13
8.Brighton & Hove Albion21014:33
9.Aston Villa11001:03
10.Leeds United21017:73
11.Chelsea FC21013:33
 Wolverhampton Wanderers21013:33
13.Newcastle United21012:33
14.Burnley FC10012:40
15.Manchester United10011:30
16.West Ham United20021:40
17.Sheffield United20020:30
18.Fulham FC20023:70
19.Southampton FC20022:60
20.West Bromwich Albion20022:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (909)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele