Premier League - souhrn 18. kola

26.12.2015, 15:41, aktualizováno 26.12.2015, 22:37
Komentáře a souhrny
Leicester padl na hřišti Liverpoolu, stále však zůstává na čele před Manchesterem City, který pro změnu rozstřílel Sunderland. Arsenal vyhořel v Southamptonu, tři body slaví Swansea a Tottenham, na hřištích Bournemouthu, Chelsea a Aston Villy se hrálo nerozhodně. Další ztrátu zaznamenal Manchester United...

Southampton FC - Arsenal FC 4:0

26.12.2015 20:45

Góly: 19. Cuco Martina, 55. Shane Long, 69. José Fonte, 90. Shane Long

Southampton z předchozích pěti zápasů vytěžil jediný bod, ovšem proti Arsenalu již zvládl ukázat svou pravou tvář z loňské sezony. Londýnský celek na stadionu St. Mary‘s promarnil příležitost dostat se do čela Premier league a odjíždí domů s tvrdou prohrou 4:0.

Poklidný úvod zápasu s několika pološancemi na obou stranách přeťal skvostnou ranou Cuco Martina. Pravý bek Southamptonu při svém prvním ligovém startu v základní sestavě bez váhání napálil skákající míč z dobrých třiadvaceti metrů vnitřním nártem a za přihlížení všech zúčastněných včetně brankáře Petra Čecha jeho kroucená rána zapadla až k pravé tyči - Saints zničehonic vedli 1:0.

Vedoucí gól Saints viditelně nabudil a přidal jim na sebevědomí, zatímco hosté naopak byli notně zaskočení. První slibnou příležitost si Kanonýři připravili až v sedmatřicáté minutě zásluhou dravého průniku Walcotta, anglického reprezentanta však zradilo zakončení. Tentýž hráč měl poté ještě lepší šanci z rohového kopu, kdy jej obrana domácích nechala na přední tyči trestuhodně neobsazeného. Walcott ale svou hlavičku nasměroval pouze do boční sítě.

Tři minuty před koncem první půle měl výtečnou možnost navýšit náskok Saints Shane Long, jenže tváří v tvář Čechovi po kolmici Maného své lobované zakončení neukočíroval a poslal míč vysoko nad bránu. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za stavu 1:0 pro domácí.

Ani po změně stran se Arsenalu proti aktivně napadajícímu soupeři nedařilo vymyslet nic kloudného a mohlo být ještě hůře. Southampton měl totiž v padesáté minutě nakrátko důvod k radosti z druhé vstřelené branky, o kterou se postaral Virgil van Dijk, jenže zdvižený praporek čárového rozhodčího jeho gólovou hlavičku vzápětí označil za neplatnou.

Co se ale nepovedlo van Dijkovi, to pět minut nato dokázal Shane Long. Jeden z mnoha rychlých protiútoků Saints vyústil v přihrávku Sadia Maného neobsazenému Longovi, jenž bez potíží placírkou uklidil míč mimo Čechův dosah. Protesty Arsenalu, že Long v průběhu akce podrazil Laurenta Koscielného, zůstaly rozhodčím Johnem Mossem nevyslyšeny a gól platil. Arsene Wenger zareagoval výměnou Joela Campbella za Alexe Oxlade-Chamberlaina, jenž se stejně jako Theo Walcott představil na půdě klubu, který jej pro velký fotbal vychoval.

Jakékoli naděje Gunners na nepravděpodobný zvrat zničil z rohového kopu tvrdou hlavičkou kapitán José Fonte. Místo poskočení na první místo ligové tabulky tak Arsenal utržil svou nejvyšší porážku za celou dosavadní sezonu a krušnou závěrečnou dvacetiminutovku k tomu.

Petr Čech se měl co ohánět i v pětasedmdesáté minutě při ráně střídajícího Tadiće, zatímco jeho spoluhráči Maartena Stekelenburga za celou druhou půli takřka neohrozili. Až v osmdesáté minutě měl blízko ke snížení Mesut Özil, jenže Monrealův centr nedokázal pod tlakem Stekelenburga dostatečně umístit, a tak míč pouze proklouzl okolo odkryté brány do bezpečí.

V devětaosmdesáté minutě měl čtvrtý gól na kopačce Shane Long, ovšem míč se po jeho ráně nakonec odrazil od Čechovy pravé tyče směrem ven. Ve druhé minutě už to ale irský útočník dokázal - svůj další samostatný únik zakončil ranou mezi Čechovy nohy a upravil na konečných 4:0 pro Southampton.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Everton FC 0:1

26.12.2015 18:30

Góly: 90+3. Tom Cleverley

Až poslední akce utkání rozhodla o výsledku podvečerního zápasu Evertonu v Newcastlu. Zápas stál a lámal se na výkonu Roba Elliota, gólman Magpies byl celé utkání nepřekonatelný, ale v nastaveném čase druhého poločasu nezvládl dokonale centrovaný míč, čehož využil střelec Tom Cleverley. Everton se díky hubené výhře posunul do horní poloviny tabulky, naopak Newcastle zůstává na sestupové pozici.

Toffees do utkání lépe i vstoupili, Elliot se poprvé dostal do permanence v sedmé minutě, když na něj po centru Bainese střílel Kevin Mirallas. Belgický křídelník zkoušel štěstí i po čtvrthodině hry, s jeho ranou na hranici vápna však gólman problém neměl. Everton letos drží jeho krajan Romelu Lukaku, který při své první velké šanci taktéž ztroskotal na Robu Elliotovi.

Newcastle se v prvním poločase nedostal k prakticky žádnému nebezpečí, vždy mu k pořádnému zakončení kousíček chyběl. V pětadvacáté minutě centroval do vápna Janmaat a Mitrović se hlavou natahoval marně. Chvíli poté už Mitrović hlavičkoval lépe a Pérez těsně nedosáhl na míč před pozorným Howardem.

Druhý poločas měl dvě fáze, v nichž oba brankáři excelovali. První přišla krátce před šedesátou minutou, kdy perlil Elliot. Lukaku se po přihrávce Barkleyho procpal do vápna a následoval reflexivní zákrok nohou. Irský brankář se následně zaskvěl i proti ráně Lennona.

Newcastle měl naopak zářivou pětiminutovku mezi sedmdesáti odehraných minutách. Nákop Elliota si nejprve zpracoval Ayoze Pérez, jenž mířil zpoza vápna těsně vedle. Zlatou šanci na rozhodnutí spálil Mitrović, který po centru Sissoka naběhl před Howarda úplně sám - jenže těsně minul. Brankář Evertonu si svoji hvězdnou chvilku užil po chvilce, když skvěle zasáhl proti bezprostřední hlavičce Wijnalduma.

Centrovaný míč musel krotit i Rob Elliot, který zasahoval po hlavičce Funese Moriho. Elliot si vybral jedinou slabou chvilku v jinak dokonalém výkon ve třetí nastavené minutě a k neštěstí domácích stála okamžitě Newcastle bod. Další rohový kop totiž vyboxoval jen k Tomovi Cleverleymu, jenž pohotově nasměroval míč hlavou do odkryté sítě.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Crystal Palace 0:0

26.12.2015 16:00

Góly: -

Duel mezi Bournemouthem a Crystal Palace byl jediným zápasem Premier League na Boxing Day, který nenabídl žádné góly. Remíza v konečném zúčtování neznamená mnoho ani pro jeden ze zainteresovaných týmů, Eagles zůstávají na skvělém pátém místě a špatně na tom nejsou ani už pět zápasů v řadě neporažení Cherries.

Domácí měli dnes k vítězství blíže, vytvořili si několik zajímavých příležitostí a drželi i více míč na svých kopačkách. Možná největší šanci celého zápasu měl ve 23. minutě Matt Ritchie. Po průniku Juniora Stanislase po pravém křídle a následném prudkém centru se volný šestadvacetiletý záložník zavěsil do vzduchu a bránu minul opravdu jen o kousek.

Do dvou opravdu velmi dobrých šancí se dostal také Glenn Murray, který se na hrotu útoku marně snaží nahradit dlouhodobě zraněnou hvězdu úvodu sezóny Calluma Wilsona. Zkušený forward nejprve v prvním poločase před prázdnou brankou nedosáhl na centr Adama Smitha, po změně stran zase po akci Dana Goslinga zakončoval v nadějné pozici velmi slabě.

Hráči Crystalu Palace Artura Boruce příliš nezaměstnávali, nejblíže gólu byl zřejmě po pasu Delaneyho Fraizer Campbell, zpoza vápna ale těsně přestřelil.

Více informací k zápasu

Aston Villa - West Ham United 1:1

26.12.2015 16:00

Góly: 62. Jordan Ayew (pen.) - 45. Aaron Cresswell

Pátou remízu v řadě si na své konto připisují fotbalisté West Hamu United. Po třech zápasech alespoň udělali svým fanouškům radost, když zásluhou Aarona Cresswella vstřelili gól, ovšem vyrovnání obstaral z penalty Jordan Ayew. Aston Villa tak sice boduje podruhé za sebou, s osmi body však stále zůstává beznadějně poslední.

Svěřenci Rémiho Gardeho chtěli potvrdit povzbuzující výsledek z minulého týdne, kdy remizovali v St. James Parku a do utkání vstoupili aktivně. Problémy hostující obraně dělal především Rudy Gestede, nejprve mířil hlavou vedle a pak ztroskotal na vynikajícím Adriánovi, který nejprve zlikvidoval střelu Bacuny a pak i dorážku reprezentanta Beninu.

Na pozoru se musel mít i jeho protějšek Brad Guzan, jehož prověřil Mauro Zárate, a zkušený brankář se musel pořádně natáhnout, aby neinkasoval. Čisté konto však dnes stejně neuhájil. Aaron Cresswell se vydal podpořit ofenzivu, přebral přihrávku od Antonia a jelikož dostal hodně prostoru, vypálil a Guzan neměl proti přesné střele k levé tyči šanci zasáhnout. Hammers mohli skórovat už o chvíli předtím, Kouyaté ale pouze rozezvučel břevno.

Villans se ovšem s další porážkou nehodlali smířit a po změně stran vrhli všechny síly do honby za vyrovnáním. Partu Slavena Biliće v těch chvílích několikrát podržel velmi dobře chytající Adrián. Skvěle zasáhl proti střele Veretouta, přímému kopu Westwooda a především pak proti zakončení Gestedeho.

Vytáhlý útočník, který do Birminghamu přišel v létě z Blackburnu, se pár minut nato poroučel k zemi po kontaktu s Ogbonnou a Mike Dean ukázal na značku pokutového kopu. Penaltu s přehledem proměnil Jordan Ayew a uzavřel na konečných 1:1. Aston Villa měla ve druhém poločase mnohem více ze hry, své šance ale nevyužila a na vítězství v domácím prostředí tak stále čeká.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Watford FC 2:2

26.12.2015 16:00

Góly: 32. Diego Costa, 65. Diego Costa - 42. Troy Deeney (pen.), 56. Gary Cahill (vl.)

Guusovi Hiddinkovi nevyšel comeback na Stamford Bridge podle představ, jeho Chelsea totiž na vlastním stadionu pouze remizovala s Watfordem 2:2. Zápas byl plný zvratů, skóre otevřel Diego Costa, načež ještě do přestávky reagoval proměněnou penaltou Troy Deeney. Pokutový kop měli k dispozici i Blues, Oscar však podklouzl a vysoko přestřelil. Fanoušci se tak museli spokojit s bodem, který druhým gólem v utkání zajistil znovu Costa.

Reprezentant Španělska s brazilskými kořeny dnes nechal vzpomenout na své špičkové výkony z loňské mistrovské sezóny a je škoda, že v závěru obdržel žlutou kartu a v pondělí ve šlágru s Manchesterem United bude chybět. Dnes se do první šance dostal již po čtyřech minutách hry, po centru Pedra však zakončoval hlavou nad.

Celek z Vicarage Road poprvé výrazněji zahrozil v 18. minutě, kdy v nadějné pozici zamířil těsně vedle Odion Ighalo. Nigerijský forward si na svoji trefu musel ještě počkat, nejprve si vzal slovo Diego Costa. Po rohovém kopu Williana se míč od hlavy Terryho odrazil právě ke kontroverznímu útočníkovi a ten z otočky rozvlnil síť. Zanedlouho mohl skóre navýšit po pěkné akci po pravém křídle Oscar, ale Heurelha Gomese nakonec neohrozil.

Vyrovnat se Floresově družině povedlo tři minuty před odchodem na poločasovou přestávku. Centr Bena Watsona od rohového praporku Nemanja Matić neobratně zasáhl rukou a sudí André Marriner nemohl udělat nic jiného než odpískat pokutový kop. Ten si vzal na starost Troy Deeney a střelou doprostřed brány překonal Courtoise.

Hornets dokonali obrat krátce po změně stran. Chelsea se jako již tradičně vstup do druhého dějství nepovedl a nedůrazu domácí defenzivy využil aktivní Ighalo. Jeden z nejlepších střelců letošního ročníku Premier League převzal balón od Jurada a jeho ránu tečoval do protipohybu bezmocného Courtoise Gary Cahill.

S takovým skóre se ale svěřenci Guuse Hiddinka nehodlali smířit a brzy svítil na světelné tabuli opět nerozhodný stav. Willian vynikající přihrávkou našel nabíhajícího Costu, jenž z druhého dotyku dokázal vyzrát na vyběhnuvšího Gomese a připsal si teprve pátý gól v právě probíhající sezóně. Bývalý hráč Atlética Madrid měl na kopačce za chvíli i hattrick, zakončoval však mimo.

Největší příležitost na zisk tří bodů Blues zahodili deset minut před koncem. Střídajícího Edena Hazarda v šestnáctce sestřelil Valon Behrami a o rezultátu hlavního rozhodčího nemohl být pochyb. Jenomže penaltového exekutora Oscara zradila zemská přitažlivost, při rozhodujícím momentu podobně jako kdysi John Terry v Moskvě podklouzl a míč kopl pouze na tribunu.

Chelsea nespasil ani docela povedeným pokusem ze střední vzdálenosti John Obi Mikel a i po Boxing Day se tak úřadující mistr nevzdaluje od sestupových pozic.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Leicester City 1:0

26.12.2015 16:00

Góly: 63. Christian Benteke

Na předzápasové tiskové konferenci si Jürgen Klopp přál pro změnu hájit jednobrankové vedení a ne jako obvykle 1:0 prohrávat. Přesně to se německému manažerovi proti lídrovi tabulky z Leicesteru podařilo a nutno dodat, že i s úspěšným koncem. Liverpool totiž vyhrál gólem Christiana Bentekeho právě 1:0.

Vysoká očekávání pohledného fotbalu plného šancí na obou stranách zůstala během první půle nenaplněna. Ne že by šlo oběma celkům upřít snahu, jenže finální fáze nevycházela jak Liverpoolu, tak Leicesteru. Více ze hry měli podle očekávání domácí a zvláště Divock Origi podnikal na bránu Foxes jeden nájezd za druhým. Všechny jeho střelecké pokusy však skončily buď ranou mimo tři tyče, anebo pohodlným zákrokem Kaspera Schmeichela. Sedm minut před koncem první půle navíc kvůli zranění musel Origi přepustit své místo na hřišti kolegovi z reprezentace Christianu Bentekemu.

Do zakončení se neustále ze všemožných pozic cpal také Philippe Coutinho, ale oproti svému belgickému kolegovi si nevedl o nic lépe. Leicester se dlouho nemohl dostat k pořádnému ohrožení Simona Mignoleta, snad jen s výjimkou nepřesné hlavičky Jamieho Vardyho. Až v jednačtyřicáté minutě dokázal Riyad Mahrez po pohledné kombinaci s Kantém vyprášit domácímu gólmanovi rukavice. Do kabin se tak o přestávce šlo za bezbrankového stavu.

Po změně stran se takřka nic nezměnilo, domácí měli nadále více ze hry a sráželo je znovu jen mizerné zakončení. Do několika slibných pozic se dostal střídající Benteke, jenž je sice zprvu využít nedokázal, ovšem po hodině hry to byl právě on, kdo ze skluzu přetavil Firminův kvalitní centr z levé strany v první gól zápasu. Liverpool se tak zaslouženě ujal vedení a Leicesteru vážně hrozilo, že si připíše druhou porážku sezony.

Bentekeho trefa vlila domácím do žil větší sebevědomí a i tribuny na Anfield Road se rázem otřásaly ještě hlasitěji. Claudio Ranieri zareagoval stažením svých útočníků, což v případě Okazakiho nepřekvapilo, u nejlepšího střelce ligy Vardyho už naopak ano. Nástup Nathana Dyera posunul více dopředu Mahreze, který měl pro liverpoolskou obranu představovat poněkud jiný typ nebezpečí. Jako první prověřil Mignoleta právě Dyer reflexivní tečí Fuchsova stříleného centru, ovšem jednobrankové manko hostí přetrvávalo.

Deset minut před koncem pak Ranieri překvapivě stáhnul i zmíněného Mahreze výměnou za chorvatského útočníka Kramariće a Foxes tak dotahovali ztrátu překvapivě bez svých dvou největších hvězd na trávníku. Záhy měli hosté blízko k vyrovnání zásluhou dlouhého vhazování, které musel Mignoletovi sklepávat na hrudi Mamadou Sakho pouhý metr před brankovou čarou. Chvíli nato mohl pojistit vedení Liverpoolu Coutinho, avšak jeho nebezpečná rána nakonec za Schmeichelova přihlížení vestoje těsně přeletěla břevno.

V závěru již Leicester odkryl všechny karty a liverpoolští mohli útočit do soupeřovy otevřené obrany. Další gól nakonec sice vstřelit nedokázali, za což nese vinu především Christian Benteke příšerným řešením situace tváří v tvář prázdné brance s jediným bránícím hráčem, ale mrzet je to nakonec nemusí. Průběžné vedení 1:0 totiž nakonec Kloppova družina dokázala uhájit až do konce. Leicester si tak po dlouhé době připisuje porážku a Liverpool naopak může stoupat tabulkou - od Manchesteru United jsou již Reds pouze na vzdálenost dvou bodů.

Více informací k zápasu

Manchester City - Sunderland AFC 4:1

26.12.2015 16:00

Góly: 12. Raheem Sterling, 17. Yaya Touré, 22. Wilfried Bony, 54. Kevin De Bruyne - 59. Fabio Borini

Manchester City dokázal napravit poslední porážku s Arsenalem a potvrdil, že na Etihad Stadium většinou soupeře válcuje. Dnes hrál hlavní roli Kevin De Bruyne, který přihrál na góly Bonymu i Sterlingovi a jednou se také trefil sám. Sunderland sice zásluhou Boriniho ještě docela brzy snížil, na víc se už ale nezmohl.

Citizens potvrzovali roli favorita od úvodních minut a o svém vítězství prakticky rozhodli již po úvodních dvaadvaceti minutách. Skóre otevřel Raheem Sterling - De Bruyne doběhl nepovedený centr Kolarova, aby pak okamžitě vrátil balón do šestnáctky, kde ho bývalý hráč Liverpoolu uklidil do sítě.

Netrvalo to dlouho a zaplněný stadion se radoval znovu. Spoustu prostoru dostal Yaya Touré, který tak dlouho naznačoval, že bude pálit pravačkou, až si míč přehodil na levačku a jeho přízemní rána z nějakých dvaceti metrů zapadla přesně k levé tyči. Vito Mannone, jenž dnes dostal překvapivě přednost před obvyklou jedničkou Pantilimonem, se natahoval marně.

Italský brankář se v podobné situaci ocitl i o pět minut později, kdy zahrával De Bruyne přímý kop poblíž poloviny hřiště, centrem našel přesně Bonyho Wilfrieda a na hlavičku reprezentanta Pobřeží Slonoviny Mannone opět nedosáhl. Do kabin se tak šlo za prakticky rozhodnutého stavu 3:0.

Koncert Sky Blues včele s dirigentem De Bruynem však pokračoval i po přestávce. V 54. minutě sice přihrávku belgického záložníka na Bonyho vypíchl Billy Jones, míč se ovšem naneštěstí pro Black Cats odrazil zpět k nohám De Bruyneho, který se rázem ocitl sám před Mannonem a touto příležitostí nepohrdl.

Hosté ze severovýchodu Anglie zaznamenali alespoň čestný úspěch, i když hodně se štěstím. Manchester sice dokázal ubránit rohový kop, jenomže David Silva rozehrál pouze na kopačky Cattermola, který se bez váhání opřel do balónu a z jeho nepovedené střely se stala přihrávka pro Fabia Boriniho, jenž nadvakrát překonal Joea Harta.

Žádný strhující hon za vyrovnáním se ovšem rozhodně nekonal, ba naopak. Svěřenci Manuela Pellegriniho mohli několikrát navýšit svůj náskok, zejména pak Bony Wilfried. Ten nejprve neproměnil pokutový kop, když Mannoneho svatyni vysoko přestřelil a za chvíli neuspěl ani při dorážce De Bruyneho pokusu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Norwich City 3:0

26.12.2015 16:00

Góly: 27. Harry Kane (pen.), 42. Harry Kane, 80. Tom Carroll

Žádný kolaps jako s Newcastlem se nekonal. Tottenham neponechal nic náhodě a suverénně převálcoval Norwich v poměru 3:0. Canaries přitom ještě mohou být rádi, že konečný příděl není ještě vyšší, neboť šancí měli domácí dostatek i na dvakrát tak velký výprask.

Hlavní gólovou zásluhu má na vítězném odpoledni Harry Kane, autor dvou branek. Pro anglického reprezentanta šlo navíc o důležité trefy i z hlediska osobních statistik - šlo totiž o jeho šestadvacátou a sedmadvacátou trefu v kalendářním roce 2015, čímž překonal klubový rekord Teddyho Sheringhama. Třetí gól přidal střídající Tom Carroll. Spurs tak udrželi průběžnou čtvrtou příčku a využili zaváhání Manchesteru United k zisku tříbodového náskoku. Norwich zůstává sedmnáctý.

Zatímco v úvodu sezony se Kaneova střelecká potence poněkud zadrhávala, v posledních měsících je už mladý útočník zase v dobré formě. Po sobotním utkání má již na kontě jedenáct ligových zásahů a třináct celkově napříč všemi soutěžemi. Oba góly Kaneovi připravil další mladý anglický talent Dele Alli, jenž si posléze mohl při svém střídání užít ovace vestoje za další kvalitní výkon, který mu dává slušné šance dostat se do výběru Roye Hodgsona na nadcházející mistrovství Evropy.

Norwich naopak nedokázal navázat na šokující výhru z minulého týdne, kdy se Kanárkům podařilo vyplenit Old Trafford, a nyní se již musí přeorientovat na pondělní "šestibodový" zápas proti sestupem ohrožené Aston Ville. Vstup do zápasu sice měli hosté slibný, jenže prvotní ospalost Tottenhamu dokázali využít pouze k ráně Vadise Odjidji-Ofoeho, jemuž překazil radost pozorný Hugo Lloris. Cameron Jerome posléze z rohového kopu hlavičkoval příliš vysoko a od té chvíle se již ujali taktovky zápasu domácí.

Obrana Norwiche udělala tu chybu, že nebránila aktivního Alliho více natěsno a mladičký záložník je náležitě potrestal. Byla to právě jeho přihrávka Kaneovi, kterou musel hasit brankář Rudd pouze za cenu faulu. Následnou penaltu pak Kane bezpečně proměnil. Canaries se z nepříznivého vývoje zápasu až do konce nezvládli vzpamatovat a bylo jen otázkou, jak vysoký nakonec gólový rozdíl mezi oběma týmy bude. Ještě do poločasu se po dalším pasu Alliho trefil přízemní ranou Kane a třetí gól mohl přidat Toby Alderweireld, ovšem ani jedna z jeho dvou hlaviček se nakonec s úspěchem nesetkala.

Po změně stran došlo na hotový festival zmařených šancí domácích. Mrzet je to nakonec nemuselo, ovšem i rozdíl ve skóre může v konečném hodnocení ligového postavení sehrát svou roli a není radno jej podceňovat. Nejprve se tváří v tvář Ruddovi neprosadil jinak výtečný Alli, pak převzal roli vrchního paliče Erik Lamela. Záložník Spurs místo obvyklého zakončení vytáhl svou oblíbenou "rabonu", s níž si však na Rudda nepřišel.

Po hodině hry o sobě dali znovu vědět i hosté, jenže penalty se po Jeromově pádu v souboji s Llorisem dožadovali marně. Jakékoli naděje na nečekaný comeback čtvrthodinu před koncem uhasil střídající Tom Carroll lahůdkovou trefou z dobrých třiadvaceti metrů, na kterou jinak výtečný Rudd neměl nárok. Zápas tak skončil jasnou výhrou Spurs 3:0.

Více informací k zápasu

Swansea City - West Bromwich Albion 1:0

26.12.2015 16:00

Góly: 9. Sung-yueng Ki

Trvalo celé čtyři měsíce, než se Swansea povedlo v Premier league na domácí půdě znovu zvítězit. V sobotní odpoledne to odskákal West Bromwich Albion, který se z Walesu poroučí s prohrou 1:0. Domácí Swans tak pokračují ve svém vzestupu tabulkou a po krátkém pobytu v sestupovém pásmu jsou již zase na příčkách zaručujících záchranu. O jediný gól zápasu se postaral v deváté minutě záložník Ki Sung-Yong.

Pro jihokorejského reprezentanta šlo o vůbec první trefu v letošní sezoně, a hned šlo o branku vítěznou. Rozdíl mezi oběma celky se po tomto výsledku ztenčil na pouhé dva body, které mají stále k dobru svěřenci Tonyho Pulise. Ani jeden z klubů nepředvedl nijak úchvatný fotbal, ovšem pro domácí šlo především o ukořistění dobrého výsledku, což se také podařilo. West Brom sice svého soka po dlouhé herní pasáže přišpendlil u vlastního pokutového území, jenže nakonec mu to nebylo nic platné. Zatímco domácí tak ukončili sérii sedmi zápasů bez výhry, hosté naopak tu svou prodloužili na zápasů pět.

Swansea je ostatně stále bez manažera, přestože Garry Monk přišel o své místo již před dvěma týdny, ovšem zdá se, že i dočasný záskok v podobě Alana Curtise dokáže pomoci na dostatečné úrovni, aby se velšský klub po výsledkovém výpadku z posledních měsíců znovu stabilizoval.

Atraktivitě utkání neprospěl ani brzký gól domácích Labutí. Zprvu pohledný kombinační útok Routledge s Ayewem vyústil v zakončení Angela Rangela, jenž napálil tyč, od níž se míč odrazil do zad Boaze Myhilla a v nastalém zmatku se jako první zorientoval Ki, jenž dokázal zblízka doklepnout balon do sítě. Brzy nato mohl přidat druhý gól Gylfi Sigurdsson, ovšem svou ránu nakonec nasměroval pouze do středu brány, kde číhal připravený Myhill.

Ve zbytku zápasu již domácí příliš mnoho směrem dopředu nepředvedli a zápas se zvrhnul v tuhý boj ve středu hřiště bez fotbalové krásy. Největší vzruch ještě do přestávky tak nepřinesla žádná pravá šance, nýbrž marné domáhání se pokutového kopu za Rangelův atak na Chrise Brunta. Na opačné straně stihnul před odchodem do kabin vypálit Jefferson Montero i André Ayew, ale první ránu zastavil Jonas Olsson a druhá zamířila mimo tři tyče.

Po změně stran začali hosté čím dál více ovládat hru a tlačit svého soupeře k vlastní brance. Lukasz Fabianski si však s pokusy Morrisona i Lamberta bezpečně poradil. Tentýž scénář se opakoval i v případě další Lambertovy rány či hlavičky Craiga Dawsona, a tak Swansea zuby nehty uhájila těsné jednobrankové vedení až do konce a připsala si cenné tři body teprve podruhé za posledních čtrnáct kol.

Více informací k zápasu

Stoke City - Manchester United 2:0

26.12.2015 13:45

Góly: 19. Bojan Krkić, 26. Marko Arnautović

Jestli se Louisi van Gaalovi nelíbila míra tlaku na jeho osobu manažera Manchesteru United, po dalším mizerném představení na hřišti Stoke to s počtem kritiků bude jenom horší. United totiž prohráli již třetí ligový zápas v řadě a boj o přední příčky se jim čím dál více vzdaluje.

Stoke si další cenný skalp po Manchesteru City či Chelsea připsali díky brzkým dvěma trefám z první půle a po zbytek utkání již favorizovanému soupeři nedovolili zápas zdramatizovat. Van Gaalovi nepomohlo ani nečekané opominutí kapitána Wayna Rooneyho, jehož v základní sestavě nahradil Ander Herrera. Hned od první minuty bylo patrné, že domácí hráči v sobě měli větší hlad po úspěchu, který si plně zasloužili.

Snad jediným vzruchem před brankou Stoke v první půli byla chyba Jacka Butlanda po nehezké malé domů od Marka Arnautoviće, ovšem míč se nakonec před dotírajícím Martialem podařilo odpálit a pak už úřadovali Potters. Technický um tria Shaqiri-Krkić-Arnautović dělal obraně United potíže a zvláště Ashley Young s Daleym Blindem se nechávali oklamat jako na běžícím páse.

Klíčová chyba však nakonec přišla od jiného zdroje - Memphis Depay se pokusil jednoduchou zpětnou hlavičkou předat míč Davidu de Geovi, jenže jeho hrubě nevydařený pokus vystihl Glen Johnson a předložil míč Bojanovi, jemuž nedělalo žádný problém jej zblízka doklepnout do sítě.

Druhý gól Stoke přišel hned záhy. Arnautovićův centr totiž zastavil Young pouze za cenu zdvižené ruky. Následný Bojanův přímý kop sice odvrátila hráčská zeď, jenže odražený míč spadl k nohám Arnautoviće, jenž se do něj opřel plnou silou a míč k radosti domácích fanoušků zamířil neomylně do horního růžku. United byli jako omráčení a to si ještě mohli oddechnout, že aktivní Arnautović nepřidal chvíli nato gól číslo tři. Rakouský reprezentant šel v tu chvíli sám na de Geu, ale svou ránu poslal mimo tři tyče.

Do druhé půle již vyběhl hned po přestávce i Wayne Rooney, jenže ani kapitán Albionu s nepříznivým vývojem zápasu nezvládl nic udělat. Hosté sice zprvu vypadali bojovnějším, nabuzeným dojmem, ten však po čase zase odpadl. Naději na zvrat mohl v závěru obnovit Marouane Fellaini, ovšem tváří v tvář Butlandovi svůj pokus nepovedenou střelou trapně zahodil. Od té chvíle již pro United nebylo cesty nazpět - po Bournemouthu s Norwichem si od nich sebralo všechny body i Stoke a není vůbec jisté, zda se i v příštím kole proti Chelsea na lavičce Manchesteru objeví Louis van Gaal...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City18115237:2538
2.Arsenal FC18113431:1836
3.Manchester City18112537:2035
4.Tottenham Hotspur1888231:1432
5.Crystal Palace1893623:1630
6.Manchester United1885522:1629
7.Watford FC1885523:1829
8.Liverpool FC1876521:2227
9.Everton FC1868432:2426
10.West Ham United1868426:2226
11.Stoke City1875616:1626
12.Southampton FC1866625:2124
13.West Bromwich Albion1855817:2420
14.AFC Bournemouth1855822:3220
15.Chelsea FC1854923:2919
16.Swansea City1846816:2418
17.Norwich City1845920:3217
18.Newcastle United1845919:3317
19.Sunderland AFC18331219:3712
20.Aston Villa18151215:328

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (933)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele