Premier League v kostce (18. kolo)

27.12.2015, 21:10
Názory a komentáře
Boxing Day je spolu s prvním a posledním ligovým víkendem nekouzelnějším kolem celé sezóny Premier League. Všechny ostatní velké fotbalové soutěže spí zimním spánkem, zatímco fanoušci anglické kopané dostávají na druhý svátek vánoční plnou palbu deseti zápasů. Skvělý fotbal byl k vidění i letos a vánočním králem je jednoznačně Kevin De Bruyne.

Manchester City především jeho zásluhou rozdrtil Sunderland 4:1 a díky ztrátám Arsenalu a Leicesteru se přiblížil špičce na rozdíl tří bodů. Vzhledem k tomu, že v úterý vyjíždí Citizens právě na hřiště překvapivě vedoucího týmu tabulky, může se lídr Premier League brzy změnit.

Takové starosti však rozhodně nemusí trápit jejich sousedy z Manchesteru United, kteří potřetí v řadě v lize prohráli a na výhru čekají dokonce pět zápasů. Jen pondělní vítězství proti Chelsea může udržet v manažerském křesle Louise van Gaala, který je obtěžkán také vypadnutím z Ligy mistrů. I tříbodový zisk s Blues tak dost možná stačit nemusí.

Vánoční čas nadělil fanouškům řadu krásných gólů, tím nejlepším dárečkem byla famózní rána Cuca Martiny ze Southamptonu, jenž zničil Arsenal 4:0. Nádhernou trefu si připsal i Marko Arnautović, jehož dělová rána div neprotrhla síť. Pod stromeček by se však jistě nevešlo další zranění Vincenta Kompanyho, který s pompou na hřiště přišel a po devíti minutách z něj zase zmizel.
Zápas 18. kola: Chelsea vs. Watford

Watford měl v zádech rekordní čtyřzápasovou sérii vítězství, naopak Chelsea po špatném období pod José Mourinhem začala vykazovat drobné známky zlepšení. Základ pro kvalitní utkání na Stamford Brigde se potvrdil, v utkáním plném zvratů si nakonec oba londýnské celky rozdělily po bodu.

Skóre otevřela hvězda utkání Diego Costa, který konečně předvedl výborný výkon - ještě do přestávky však z penalty, jíž zavinil naopak bídný Matić, vyrovnal Deeney. Další katastrofální výsledek pro Chelsea se rýsoval poté, co se už v pátém utkání v řadě prosadil Ighalo, ale poslední slovo měl opět Costa. Respektive Oscar, jenž měl zlatou šanci na definitivní zvrat v utkání, ale nařízenou penaltu poslal až do nebe.



Podrobnější záznam včetně toho z Match of the Day od BBC si můžete prohlédnout zde.

Gól 18. kola: Cuco Martina

Aneb jak dokonale odšpuntovat šokující debakl. Cuco Martina je prvním reprezentantem Curacaa, který se kdy dokázal v Premier League gólově prosadit - a to hned takovou parádní pumelicí. Southampton doma rozsápal Arsenal 4:0 a jako první toto bohaté konto načal právě pravý obránce Saints, jenž na Boxing Day debutoval v základní sestavě. Jakýkoli popis ztrácí smysl, pohleďte sami...



Jednoho z kandidátů na gól sezóny si můžete z dalších úhlů prohlédnout zde a tady.

Zákrok 18. kola: Jack Butland

Stroj na skvostné reflexivní zákroky se opět rozjel. Jack Butland předvedl proti Manchesteru United perfektní výkon, pochytal všech šest střel soupeře a některé jeho zásahy byly prvotřídní. Osmého čistého konta z posledních jedenácti utkání dosáhl především díky parádnímu zastavení střely Marouana Fellainiho, jenž zakončoval zevnitř šestnáctky úplně sám.

Nejlepší zákrok Boxing Day? Kdo jiný než Jack Butland...

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 27. prosinec 2015


Hráč 18. kola: Kevin De Bruyne

V utkání Manchesteru City se Sunderlandem padlo pět branek, z toho čtyři z dílny domácích. Postarala se o ně čtveřice rozdílných střelců - přesto byl v utkání jeden fotbalista, který předvedl naprosto ojedinělý výkon. Kevin De Bruyne měl fantastický den, měl prsty v drtivé většině příležitostí Citizens (6 key passes), navíc dal gól a u dvou si připsal asistenci.

Nejprve naservíroval na hlavu parádní míč Raheemu Sterlingovi, načež totéž napodobil z přímého kopu pro Wilfrieda Bonyho. Jeho branka měla být původně také asistencí, ale pas na Bonyho odvrátil Coates přímo k belgickému záložníkovi. Zakončení zvládl podobně skvěle, jako naprosto všechny situace v duelu. Představení jedna A, které server WhoScored.com ocenil známkou 9.87.

Nejlepší hráč 18. kola Kevin De Bruyne předvedl dokonalý výkon, který korunoval gólem a dvěma asistencemi!

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 27. prosinec 2015


Břídil 18. kola: Memphis Depay

Že je Manchester United ve velké mizérii ví každý; a poslední porážka se Stoke budiž důkazem. Když pak za vyrovnaného stavu předvede některý z jeho hráčů to, co Memphis Depay, je nalomené sebevědomí týmu zcela roztříštěno. Holandský záložník nuznou hlavičkou dovolil gólový pas Glenu Johnsonovi a nikterak dobře si nevedl ani ve zbytku utkání.

Velmi špatný zápas má za sebou naopak Memphis Depay, který zavinil první gól do sítě Man Utd...

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 27. prosinec 2015


Sestava 18. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Dostat gól je pro Stoke něco jako pro Aston Villu zvítězit. Obvykle je to však zásluha celé obrany - včera nicméně největší porci práce odvedl brankář Jack Butland, jenž vytáhl šest zákroků. Z defenzivní řady se do sestavy kola dostal ještě Glen Johnson, jenž mimo jiné zařídil pro Potters první gól do sítě Manchesteru United.

Čisté konto naopak nebývá tak tradičním statkem pro Bournemouth, jenž tentokrát uhrál bezgólovou remízu s Crystal Palace. Držákem jejich defenzivní řady byl stoper Simon Francis, který zazářil především odvrácením Delaneyho střely z brankové čáry. V obraně ho dále doplňují José Fonte ze Southamptonu a Alberto Moreno z Liverpoolu. Oba dva byli skvělí v defenzivě, portugalský stoper navíc Arsenal pokořil gólově.

Nejlepším hráčem celého kola byl výše zmíněný Kevin De Bruyne. Parádně zahrál také Tom Cleverley, hrdina Evertonu v utkání v Newcastlu, a Dele Alli. Mladičký záložník Tottenhamu se rozehrál k úžasným výkonům a jeden z nich předvedl doma s Norwichem. Prsty měl takřka ve všem nebezpečném v podání Spurs.

Dva góly dal ve stejném klání Harry Kane - jeden z penalty, kterou po pasu Alliho sám vybojoval. Stejnou brankovou porci si z Boxing Day nesou i ničitel Arsenalu Shane Long a ničitel dobrých mravů Diego Costa. Forvard Chelsea konečně pracoval především v šestnáctce soupeře a odměnou mu byl vedle gólů i výtečný výkon.
Statistické okénko 18. kola

- krize Manchesteru United začíná nabírat historických rozměrů, jelikož Rudí ďáblové po vypadnutí z Ligy mistrů zkompletovali už čtyři soutěžní porážky v řadě; takhle špatnou sérii v jediné sezóně měli naposledy před 54 lety

- nikoho už nepřekvapuje ani skutečnost, že Stoke City opět zvádl celý zápas bez inkasované branky; z posledních jedenácti duelů se Potters povedlo udržet čisté konto hned osmkrát

- Leicester po deseti utkáních bez porážky prohrál, a to na hřišti Liverpoolu; venku přitom ztratili Foxes všechny tři body naposledy v březnu tohoto roku

- West Ham je remízovým králem, dělba bodů na hřišti Aston Villy byla už pátou v řadě; taková série se Kladivářům přihodila naposledy před 47 roky

- Harry Kane se dvakrát gólově prosadil proti Norwichi a překonal letitý rekord Teddyho Sheringhama z roku 1993; v kalendářním roce 2015 nasázel v Premier League už 27 branek, čímž vytvořil klubové maximum

To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (433)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele