Premier League - souhrn 15. kola

03.12.2019, 22:29, aktualizováno 05.12.2019, 23:07
Komentáře a souhrny
Liverpool doma v derby přestřílel Everton a drží si svůj náskok na čele - druhý Leicester zdolal Watford, Manchester City zase odvezl body z Burnley. Josému Mourinhovi se nepovedl návrat do Manchesteru, Tottenham podlehl United 1:2. Další pokračování má krize Arsenalu...

Arsenal FC - Brighton & Hove Albion 1:2

05.12.2019 21:15

Góly: 50. Alexandre Lacazette - 36. Adam Webster, 80. Neal Maupay

Trenérská kariéra Freddieho Ljungberga začíná velmi neslavně. Dočasný trenér Arsenalu si po remíze s Norwichem neužil chuť vítězství ani v domácím zápase s Brightonem, který si naopak po kvalitním výkonu odváží z Londýna všechny body za výhru 2:1. Na úvodní trefu Webstera ještě dokázal odpovědět Lacazette, ovšem deset minut před koncem vrátil vedení na stranu hostí Neil Maupay.

Stejně jako v minulém kole s Norwichem nastoupil Arsenal do zápasu velmi aktivně, ovšem navzdory výrazné převaze se domácím nepodařilo skórovat a po slibné čtvrthodině jejich elán začal vyprchávat. S postupem první půle se tak čím dál více ke slovu začal dostávat Brighton, který svého favorizovaného soupeře do přestávky výrazně přestřílel a po právu se také ujal vedení.

Seagulls se v posledních týdnech takřka výhradně prosazují ze standardních situací a nejinak tomu bylo i na Emirates Stadium, kdy se zmatky v šestnáctce Arsenalu po rohovém kopu podařilo využít Adamu Websterovi, jenž bez váhání zabořil míč do sítě. Když pak po centru Aubameyanga Mat Ryan brilantně vychytal hlavičkujícího Joea Willocka, domácí diváci na prořídlých tribunách vyprovodili o přestávce své hráče hlasitým projevem nespokojenosti.

Po vzoru Unaie Emeryho ani Ljungberg na nic nečekal a hned o přestávce sáhl k prvnímu střídání, kdy Willocka nahradil Nicolas Pépé. Rekordní posila Kanonýrů měla na vývoj utkání okamžitý vliv, neboť právě Pépé vybojoval krátce po změně stran rohový kop, z nějž skóroval Alexandre Lacazette, na jehož dlouhou hlavičku k zadní tyči si sice Mat Ryan Sáhl, ale pod tlakem Seada Kolašinace již míč nestihl zastavit v cestě za brankovou čáru.

Domácí vzápětí mohli utkání otočit ve svůj prospěch, když se po další dobré práci Pépého vyřítil do úniku Aubameyang, jeho potenciálně gólovou ránu však na poslední chvíli stihl zablokovat bránící Alzate, a Luizův gól z voleje po standardní situaci správně neuznal videorozhodčí.

Tak jako v první půli však Arsenal s přibývajícími minutami přenechal herní iniciativu soupeři a Brighton nabídnuté příležitosti znovu beze zbytku využil. Mooyův centr z levé strany našel v hloubi šestnáctky Neila Maupaye, jenž zamířil hlavou přesně k tyči a vrátil hostům vedení.

Arsenal měl opětovné srovnání na dosah prostřednictvím střídajícího Martinelliho, jenže kvalitní hlavičku brazilského forvarda zvládl Ryan bravurně vytěsnit na roh. Graham Potter tak po štaci v Östersundsu dokázal již podruhé vyplenit Emirates Stadium a Brighton výhrou 2:1 poskočil od sestupového pásma na vzdálenost čtyř bodů. Arsenal je na tom o pouhý bod lépe...

Více informací k zápasu

Sheffield United - Newcastle United 0:2

05.12.2019 20:30

Góly: 15. Allan Saint-Maximin, 70. Jonjo Shelvey

Překvapivého vítěze měl první ze dvou čtvrtečních zápasů anglické Premier League. Outsider z Newcastlu si vyšlápl na jeho hřišti na Sheffield, který porazil 2:0. Skóre otevřel v první půli Saint-Maximin, po pauze navyšoval Shelvey.

Hned z první větší šance zápasu Magpies udeřili. Na pravé straně si posunul míč Manquillo, jenž odcentroval do vápna. Ve vzdušném souboji tam uspěl Allan Saint-Maximin a hlavou trknul míč do brány. Stejnou částí těla mohl za pár desítek vteřin srovnat McBurnie, na Dúbravku si však nepřišel.

Blades měli v první půli výrazně více ze hry, jenže kýženého gólu ne a ne dosáhnout. Neúspěchem skončil i prudký pokus Norwooda v nastavení, i jeho ale vychytal slovenský gólman. Po přestávce došlo k dalšímu souboji mezi McBurniem a Dúbravkou, i tentokráte z něj vyšel výrazně lépe strážce svatyně Newcastlu.

Po kuriózní a kontroverzní situaci slavili hosté druhou trefu. Po nákopu na Carrolla signalizovali bránící hráči i pomezní rozhodčí ofsajd. Toho si však nehleděli hlavní sudí ani Jonjo Shelvey, který s míčem zcela sám upaloval na bránu a přízemní ranou hravě překonal Hendersona. Rozhodčí pak situaci zkonzultoval se svým videoasistentem a dospěl k názoru, že se o postavení mimo hru nejednalo. Branka tak k velké nevoli domácích hráčů i příznivců platila.

Sheffield už nedokázal najít odpověď a po třech remízách v řadě poznal hořkost porážky. Oba soupeři z tohoto utkání mají ještě s Arsenalem shodný počet bodů a pohybují se na hraně první a druhé desítky.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Everton FC 5:2

04.12.2019 21:15

Góly: 6. Divock Origi, 17. Xherdan Shaqiri, 31. Divock Origi, 45. Sadio Mané, 90. Georginio Wijnaldum - 21. Michael Keane, 45+3. Richarlison

Merseyside derby zůstává i nadále jednoznačnou záležitostí. Liverpool si navzdory absencím Mohameda Salaha a Roberta Firmina v základní sestavě suverénně poradil s Evertonem v poměru 5:2 a i nadále drží na čele tabulky osmibodový náskok před druhým Leicesterem. Klíčem k úspěchu Reds byla první půle, v níž ze smrtících protiútoků skórovali hned čtyřikrát.

Liverpoolského manažera Jürgena Kloppa nemuselo rozhodnutí postavit překvapivě do základní sestavy Divocka Origiho i Xherdana Shaqiriho vůbec mrzet, neboť oba zúčastnění se po excelentní souhře se Sadiem Maném gólově prosadili hned v úvodní dvacetiminutovce. Everton sice dokázal snížit zásluhou Keana, jenže Origi a Mané vzápětí poslali Reds do třígólového trháku. Drobnou naději ještě hostům dodal gólem do šatny Richarlison, ovšem po změně stran již Liverpool žádné další drama nepřipustil, a naopak v závěru dodal výsledku punc debaklu trefou Wijnalduma.

Reds tak v městských derby proti Evertonu zaokrouhlili svou sérii bez porážky již na dvacet střetnutí napříč všemi soutěžemi a manažera Toffees Marca Silvu po devíti prohrách z posledních třinácti kol spolu s aktuálním umístěním svého týmu v samotném sestupovém pásmu nejspíš nečeká nic jiného než blížící se vyhazov.

Extrémně zábavná první půle potřebovala na gólový rozjezd sotva šest minut. Perfektní pas Maného poslal Origiho do samostatného úniku a belgický forvard tváří v tvář Jordanu Pickfordovi potvrdil, že proti Evertonu se mu dlouhodobě daří. Druhý zásah domácích v 17. minutě byl pak ještě lahodnější záležitostí, když táhlý křižný pas Alexandera-Arnolda nastartoval rychlý brejk, který Mané dotáhl neméně kvalitní asistencí pro Shaqiriho, jenž ve svém prvním ligovém startu od 30. ledna s přehledem skóroval.

Domácí poté na chvíli polevili a kvůli zaváhání Dejana Lovrena při bránění Iwobiho centru se podařilo procpat míč do sítě raritnímu střelci Michaelu Keanovi, ale chorvatský stoper vzápětí svou chybu napravil. Jeho dlouhá průniková přihrávka padla nabíhajícímu Origimu přesně na nohu a maximální efektivita Reds v proměňování vytvořených šancí se potvrdila i tentokrát.

Hosté poté sice ve snaze zastavit smrtící kontry soupeře upravili vlastní formaci, ale účinek to nepřinášelo, ba naopak Sadio Mané ke dvěma špičkovým asistencím přidal po další perfektní pobídce Alexandera-Arnolda gól na 4:1. Evertonští v tu chvíli vypadali zralí na ještě větší debakl, avšak zásluhou Richarlisonovy povedené gólové hlavičky si o přestávce drželi alespoň drobnou špetku naděje na zvrat.

Druhá půle již na dosavadní zábavnost utkání nenavázala, neboť Liverpool již hru více kontroloval a nehnal se tolik kupředu. Přesto měl Mané hned několik vyložených příležitostí k dalším zásahům, ale v samostatných únicích překvapivě selhal. V samém závěru pak přece jen přidal pověstnou třešničku v podobě pátého gólu Georginio Wijnaldum a jen korunoval další výtečné představení Reds, kteří protáhli svou sérii neporazitelnosti v kombinaci se závěrem předešlé sezony již na 32 ligových kol a mohou začít pošilhávat po historickém rekordu, který drží londýnský Arsenal.

Více informací k zápasu

Leicester City - Watford FC 2:0

04.12.2019 20:30

Góly: 55. Jamie Vardy (pen.), 90+5. James Maddison

Nezastavitelný Leicester si proti Watfordu připsal třetí výhru v řadě a na druhém místě opět odskočil Manchesteru City. Domácí si středeční body připsaly naprosto zaslouženě, neboť soupeře k ničemu nepustili, sami naopak hýřili aktivitou, za což byli dvakrát odměněni. Hosté zůstávají v tabulce poslední a jejich krize se jen víc prohloubila.

I přes náročný program se manažer Foxes Rodgers neodhodlal k větší rotaci sestavy, pouze levého beka Chilwella zastoupil Fuchs. Také dočasný lodivod Hornets Mullins učinil v základní jedenáctce svého celku jedinou změnu, když vyztužil ofenzívu útočníkem Deeneym.

Již po dvou minutách hry se Leicester mohl dostat do vedení. Vardy připravil střeleckou pozici pro Péreze, který však zblízka pálil trestuhodně nad břevno. V další pasáži hry pokračovali domácí v aktivní hře a ve 25. minutě si vypracovali další slibnou šanci. Maddison vytvořil palebný prostor pro Barnese, jenž mířil těsně vedle tyče. Stejný hráč měl gól na noze i za dalších jedenáct minut, avšak brankáře Watfordu Fostera nepřehodil. Ve 38. minutě si chtěl Vardy vymodlit penaltu, jenže sudí neměl pro jeho snahu pochopení a nejlepšímu střelci Premier League udělil žlutou kartu za simulování.

Nástup do druhé půle liškám vyšel. V 51. minutě ještě Barnes opět ztroskotal na Fosterovi, ovšem dvě minuty nato byl ve vápně hostů nedovoleně zasažen Evans a sudí odpískal pokutový kop. Jeho exekutor Vardy zamířil přesně k tyči, navíc Foster zůstal stát na místě - po hodině hry mohli domácí vést již o dvě branky. Vardymu se podařilo překonat Fostera, za kterého však na poslední chvíli zastoupil bránící Masina.

V následujících minutách si Foxes hlídali náskok, Watford byl zase nadále bezzubý. V 82. minutě to ze standardní situace z úhlu zkoušel přímo na bránu Maddison, avšak Foster se zaskočit nenechal. A tak si záložník Leicesteru na svůj zásah musel počkat až do nastaveného času, kdy utekl obraně Hornets a střelou ke vzdálenější tyči uzavřel střelecký účet zápasu.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 2:0

04.12.2019 20:30

Góly: 23. Leander Dendoncker, 86. Patrick Cutrone

Neuspokojivá forma v poslední době posílá fotbalisty West Hamu stále níže tabulkou. Bez bodu odjíždí i z naopak zlepšujícího se a po pohárech sahajícího Wolverhamptonu, kterému tři body vystřelil Dendoncker a Cutrone.

Do vedení se Wolves dostali po čtvrtině utkání. Jota pobídl k zakončení Jiméneze, jehož pokus vychytal Martin. K následnému rohovému kopu se postavil Moutinho, jenž na zadní tyči našel nabíhajícího Leandera Dendonckera a ten přesně k tyči skóroval.

Po půlhodině mohlo být vyrovnáno. Rychlá a přesná narážečka Fornalse s Andersonem vedla k zakončení prvého jmenovaného, proti gólu ale byl famózní Patrício. Na opačném konci hřiště mohl navýšit Jota, i ten si vylámal zuby na strážci svatyně.

Okolo šedesáté minuty dostal každý tým opět jednu šanci k rozvlnění sítě, ani jedno však útočící hráč nevyzrál na gólmana. Jiménez předvedl zdařilý individuální průnik a přihrál Castrovi, jehož vychytal Martin, Patrício zase včasným výběhem sebral šanci Snodgrassovi po Fornalsově pasu.

Aktivní Jiménez šel deset minut před koncem ze hřiště, což se ukázalo jako chytrý tah. Namísto něj totiž přišel Patrick Cutrone. Na hřišti nemusel pobýt moc dlouho, aby mu Neto připravil na vápně palebnou pozici, s níž si italský útočník věděl rady a přesnou ranou překonal stojícího gólmana.

Vlci tak v tabulce okupují už páté místo se šestibodovou ztrátou na pozice zaručující účast v Lize mistrů. West Ham je naopak až ve druhé polovině tabulky a na osmnáctý Everton má k dobru jen dva body.

Více informací k zápasu

Manchester United - Tottenham Hotspur 2:1

04.12.2019 20:30

Góly: 6. Marcus Rashford, 49. Marcus Rashford (pen.) - 39. Dele Alli

Po třech vítězstvích přišel první neúspěch Josého Mourinha na lavičce Tottenhamu. Na Old Trafford v pikantním souboji na se svým předchozím zaměstnavatelem prohráli jeho svěřenci 2:1, když na první Rashfordovu trefu odpověděl Alli, ta druhá však zůstala bez odezvy.

Ole Gunnar Solskjaer udělal v sestavě hned několik změn oproti víkendovému kolu. Na levém beku nahradil mladého Williamse zkušený Young, ve středu zálohy zase Pereiru s Matou McTominay a Lingard. V útoku dostal přednost Greenwood před Martialem. José Mourinho opět nasadil na levý kraj obrany Vertonghena, změny však provedl ve středu pole, kde Ndombeleho a Diera posadil na úkor Moury a Winkse.

Do vedení se Rudí ďáblové dostali už v sedmé minutě. Ze souboje mezi Sánchezem a Greenwoodem vyšel lépe mladičký útočník, z čehož těžil Marcus Rashford. Postrčil si míč do vápna a z úhlu i díky přispění Gazzanigovy chyby otevřel gólový účet utkání. Brzy mohl přidat druhou trefu, jeho přímák se totiž snesl jen těsně vedle tyče.

Argentinský gólman ve službách Kohoutů musel do akce po čtvrtině utkání, kdy chyba obrany vedla k prudkému přízemnímu zakončení Jamese. Velmi aktivní byl nadále Rashford, jehož rána z první z pětadvaceti metrů rozezvučela konstrukci brány. Trochu nezaslouženě se však do šaten odcházelo za nerozhodného stavu. Po krkolomné situaci před De Geou si famózně posunul míč Dele Alli a z druhého dotyku rozvlnil síť.

Jenže nedlouho po pauze už zase byli o krok napřed domácí. Sissoko ve vápně hloupě podkopl pronikajícího Marcuse Rashforda a sudí nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal sám faulovaný a bez sebemenších problémů skóroval. Druhá půle jinak příliš akce nepřinesla, až v nastavení Dele Alli alespoň trochu prověřil De Geu.

Vítězným týmem se však po zásluze stali Red Devils, kteří tak svého soupeře přeskočili v tabulce a po tomto kole nebudou hůře než osmí. Právě tato pozice je momentálně Tottenhamu, který na Manchesterské ztrácí jeden bod.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Aston Villa 2:1

04.12.2019 20:30

Góly: 24. Tammy Abraham, 48. Mason Mount - 41. Trézéguet

Návrat na Stamford Bridge Johnu Terrymu trochu zhořkl, neboť jako asistent Aston Villy přihlížel k porážce svého týmu. Domácí Chelsea totiž odčinila zaváhání z posledního kola a s Villans si poradila po výsledku 2:1. Blues tahali po většinu zápasu za delší konec, přesto nakonec mohli být rádi za jednobrankové vítězství.

Chelsea tak po dvou ligových porážkách zabrala a postrážila si čtvrté místo zajišťující postup do Ligy mistrů. Aston Villa se naopak musí zase strachovat, jelikož na sestupové pásmo má již jen jednobodový náskok.

Po nečekané ztrátě všech bodů s West Hamem se do sestavy Blues vrátili bek Azpilicueta, záložníci Kanté s Willianem, a také útočník Abraham, jenž vyléčil zranění.. Šanci dostal také stoper Christensen. Hostům chyběl vykartovaný Guilbert, jehož na pravém kraji obrany zastoupil Elmohamady. Luize a zraněného El Ghaziho zase nahradili Nakamba s Trézéguetem.

Brankář Villans Heaton musel poprvé zasahovat v sedmé minutě, kdy jej prověřil Willian. Strážce hostující svatyně si za dalších dvanáct minut snadno poradil i s hlavičkou Mounta. Středopolař Chelsea se zkoušel prosadil i ve 20. minutě, avšak rána mu příliš nesedla. O čtyři minuty později už šli domácí do vedení. James posadil míč na hlavu Abrahama, jenž přesnou hlavičkou rozveselil Stamford Bridge poprvé.

Až ve 29. minutě byl prověřen také gólman Blues Kepa, který kryl střelu hlavou od Mingse. Dvanáct minut poté ale Aston Villa z ničehonic vyrovnala. Elmohamady poslal přesný centr na svého krajana Trézégueta, jemuž sice vůbec nevyšla hlavička, přesto se od něj balón šťastně dokutálel přesně k tyči do sítě. Ještě do přestávky chtěl vedení domácím vrátit Zouma, avšak s jeho pokusem hlavou po rohovém kopu si Heaton snadno poradil.

Tři minuty po změně stran už ale šla Chelsea znovu do trháku. Willianův pas sklepl Abraham na volej Mountovi, jenž se parádně trefil pod břevno. Následně hráči Blues kontrolovali hru. Po hodině hry se k zakončení odhodlal Willian, Heaton však svůj tým podržel. Hosté měli ojedinělou možnost v 66. minutě, kdy v rozehrávce chyboval James, avšak Grealishova střela se mezi tři tyče nevešla. Záhy to na druhé straně taktéž nepřesně zkoušel Azpilicueta.

Další gól do sítě Aston Villy nepřidal ani v 73. minutě Kanté a pár chvil na to byl neúspěšný také Willian. V 78. minutě už se Heaton musel činit proti střele Pulisice, za další dvě minuty zase gólman Villans vytěsnil přímý kop Williana na tyč. Hosté odpověděli v 85. minutě, kdy příliš vysoko pálil McGinn. Velkou šanci na vyrovnání ale měla Aston Villa o pět minut později, jenže střídajícího Luize skvěle vychytal Kepa, a tak všechny body zůstaly na Stamford Bridge.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Norwich City 2:1

04.12.2019 20:30

Góly: 22. Danny Ings, 43. Ryan Bertrand - 65. Teemu Pukki

Stačily čtyři dny a nálada v Southamptonu je rázem výrazně lepší. Svěřenci Ralpha Hasenhüttla totiž v rychlém sledu za sebou zvládli oba klíčové souboje s přímými konkurenty v boji o záchranu a po výhře nad Watfordem si nyní doma poradili i s Norwichem. Výhru 2:1 zařídili Saints Danny Ings a Ryan Bertrand, kteří se oba prosadili již v první půli, a přestože hosté zlepšeným výkonem a snížením skrze Pukkiho zápas ještě pořádně zdramatizovali, na srovnání již nedosáhli.

Southamptonu se tak díky zisku sedmi bodů z posledních tří kol podařilo po drahné době vyskočit ze sestupových vod na sedmnácté místo před trápící se Everton, zatímco Norwich se čtyřbodovým odstupem za svým středečním soupeřem zůstává předposlední.

Oba týmy do zápasu vstoupily docela opatrně, ovšem diváci si na gól museli i tak počkat jen do dvaadvacáté minuty. Přímý kop Jamese Warda-Prowse našel přesně hlavu Dannyho Ingse, jenž potvrdil špičkovou střeleckou formu a skóroval již ve čtvrtém po sobě jdoucím zápase.

Saints byli v tu chvíli na koni: deset minut nato mohl přidat druhý zásah Moussa Djenepo, jenž těsně přestřelil, a v 43. minutě již navýšení náskoku skutečně přišlo. U zrodu gólové akce byl znovu Ward-Prowse, jehož rohový kop přizvednul Shane Long přesně k domácímu kapitánovi Ryanu Betrandovi, jehož na zadní tyči čekala snadná práce v podobě uklizení míče do sítě. Na samém sklonku první půle dokonce Hojbjergova rána s pomocí teče Zimmermana mohla znamenat poločasový výsledek 3:0, avšak Tim Krul vytáhl excelentní zákrok a vytlačil míč nad břevno.

Doposud zakřiknutí hosté se po změně stran nadechli k výrazně lepšímu výkonu a měli snížení na dosah sotva pár vteřin po restartu hry, kdy Alex McCarthy s vypětím všech sil zneškodnil dalekonosný pokus Teemua Pukkiho. Když se vzápětí na druhé straně neujal ani povedený volej aktivního Ingse, povedlo se hostům přece jen skóre zkorigovat. V 65. minutě střídající Alex Tettey vybídl Pukkiho parádní kolmicí do úniku, který finský forvard zakončil tvrdou ranou mimo McCarthyho dosah.

Atmosféra na stadionu St. Mary’s rázem řádně zhoustla a hosté v závěrečné dvacetiminutovce hned několikrát sahali po vyrovnání. Emiliano Buendía poslal svou hlavičku jen těsně vedle a krajní bek Sam Byram zahodil hned dvě slibné možnosti, když jeho ránu nejprve zablokovala soupeřova obrana a poté odražený míč poslal příliš vysoko.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester City 1:4

03.12.2019 21:15

Góly: 89. Robbie Brady - 24. Gabriel Jesus, 50. Gabriel Jesus, 68. Rodri, 87. Riyad Mahrez

Poměrně snadná záležitost čekala v úterním zápase na hráče Manchesteru City. Ti poměřili své síly s domácím Burnley a dopadli velmi dobře. Na dvě branky Jesuse a trefy Rodriho s Mahrezem dokázal zareagovat jen Brady.

Bleděmodří se z gólu radovali už v sedmé minutě. Po De Bruyneho rohu pálil z vápna z voleje Angelino, jehož pokus Gabriel Jesus tečoval do sítě. Jenže stál poměrně jasně v ofsajdu a branka nemohla platit. Brazilský snajpr se dočkal po čtvrtině utkání. Přihrávka Davida Silvy jej našla u rohu pokutového území, načež si Jesus navedl míč na střed a famózním obstřelem otevřel skóre utkání.

Zanedlouho mohlo být vedení dvojnásobné, jenže po De Bruyneho pobídce si Jesus překážel se Sterlingem a trefil jen přesouvajícího se Popea. Znovu se tak Gabriel Jesus prosadil krátce po návratu ze šaten. Bernardo Silva poslal přesný centr na zadní tyč, kam útočník zaskakující za zraněného Agüera nabíhal a z voleje napálil míč do sítě.

Pětadvacet minut před koncem vzrostl rozdíl na třígólový. Rána Davida Silvy z hranice vápna byla zblokována, ale jen k Rodrimu, jemuž volej sedl náramně a skončil pod břevnem. Pope se natahoval marně. To jen dokazovalo převahu Citizens, kteří ve druhé půli měli míč na kopačkách po čtyři pětiny času.

Čtvrtý gól přidal Riyad Mahrez. Alžírský křídelník si navedl míč do prostoru na svou slabší pravou nohu, i tou ale dokázal poslat prudkou ránu po zemi na zadní tyč, proti níž byl gólman bezmocný. Čestný gól Clarets zaznamenali záhy. Skrumáž v pokutovém území vedla k odrazu balónu k Robbiemu Bradymu, jenž jej z první napálil za Edersonova záda.

Citizens se tak v tabulce dočasně dotáhli na druhý Leicester a na rozdíl osmi bodů za Liverpool, Burnley vypadlo po dvou porážkách z horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - AFC Bournemouth 1:0

03.12.2019 20:30

Góly: 76. Jeffrey Schlupp

Trápení Bournemouthu pokračuje. Týmu Eddieho Howea v zápase proti Crystal Palace nepomohlo ani brzké vyloučení Mamadoua Sakha a navzdory více než hodinové přesilovce se hostům nejenže nepovedlo skórovat, ale dokonce i sami inkasovali a odváží si ze Selhurst Parku potupnou porážku 0:1. O vydřený triumf Palace se čtvrthodinu před koncem postaral po velkém sólovém průniku střídající Jeffrey Schlupp.

Utkání pro domácí tým snad ani nemohlo začít hůře, neboť v během úvodní půlhodiny nejprve uviděl Sakho červenou kartu za nešetrný zákrok vysokou nohou na Adama Smitha a jen chvíli nato musel opustit hřiště i zraněný Patrick van Aanholt. Právě jej však nahradil Schlupp jakožto pozdější střelec jediné branky, která znamenala druhé vítězství Eagles v řadě za sebou, zatímco Bournemouth naopak protáhl vlastní sérii proher už na čtyři. Mezi oběma celky je tak nyní v tabulce šestibodový rozdíl, který pro Palace znamená alespoň dočasný skok na páté místo, Cherries zůstávají dvanáctí.

V zápase s minimem šancí bylo Sakhovo vyloučení jedním z nejvýraznějších momentů celého duelu. Bezohledný výpad kolíky napřed proti Smithově kolenu nedal sudímu Taylorovi jinou možnost než vytáhnout z kapsy červenou kartu a Sakhův první start v základní sestavě od září skončil již v devatenácté minutě. Nedlouho nato musel odejít ze hry i další obránce Van Aanholt kvůli svalovému zranění a Roy Hodgson tak musel při absencích Danna, Cahilla či Warda operovat s nebývale poslepovanou obranou, kde musel na stoperu zaskočit obvyklý středopolař Cheikhou Kouyaté.

Právě Kouyaté měl v závěru poločasu slibnou šanci na průlom skóre, když svou hlavičku po rohovém kopu poslal jen těsně nad břevno, zatímco na druhé straně zvládl Vicente Guaita lapit Billingův střelecký pokus. Bezprostředně po změně stran měli hosté asi největší možnost skórovat, když Harry Wilson poslal střílenou pobídku do ohně, jenže Dominic Solanke zblízka před odkrytou brankou zakončení nezvládl a před Callumem Wilsonem v závětří stihl zakročit klíčovým zákrokem Martin Kelly.

Domácí se v oslabení směrem dopředu prosazovali jen obtížně, ovšem lepšící se forma Wilfrieda Zahy jim málem vynesla výhodu pokutového kopu, když se po jeho obvyklém sólu do šestnáctky uchýlil k hraničnímu zákroku Chris Mepham, avšak Taylora nechal celý incident klidným. Pár minut nato už ale měli rozzlobení příznivci Palace přece jen důvod k oslavě. Zbytečná ztráta hostů ve středu pole vedle k rychlému brejku, který Jeffrey Schlupp po McArthurově pasu zakončil parádní ranou na zadní tyč, byť si brankář Ramsdale na míč sáhl.

Průlom skóre utkání řádně oživil a oba brankáři museli v závěrečných minutách vytáhnout kvalitní zákroky. Nejprve Ramsdale vytlačil konečky prstů McArthurovu dělovku nad břevno a jeho protějšek Guaita se nenechal zahanbit lapením dalekonosné rány Jeffersona Lermy. Crystal Palace tak může slavit cennou výhru 1:0 navzdory mimořádným okolnostem, zato Bournemouth se v posledních týdnech nemůže zbavit herního utrpení a v příštím kole jej navíc čeká nejtěžší možný soupeř v podobě vedoucího Liverpoolu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC15141037:1443
2.Leicester City15112235:935
3.Manchester City15102343:1732
4.Chelsea FC1592430:2129
5.Wolverhampton Wanderers1558221:1723
6.Manchester United1556423:1821
7.Crystal Palace1563614:1821
8.Tottenham Hotspur1555525:2320
9.Sheffield United1547417:1519
10.Arsenal FC1547421:2319
11.Newcastle United1554615:2219
12.Burnley FC1553721:2418
13.Brighton & Hove Albion1553718:2218
14.AFC Bournemouth1544718:2116
15.West Ham United1544717:2516
16.Aston Villa1543822:2415
17.Southampton FC1543817:3315
18.Everton FC1542916:2714
19.Norwich City15321016:3211
20.Watford FC151599:308

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (643)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele