Představení účastníků MS 2010 - Španělsko

10.06.2010, 21:31
Profily, historie
Zaujalo nás
V poslední části našeho seriálu si představíme jednoho z největších favoritů šampionátu, ne-li toho úplně největšího. Španělé přicestovali do Jihoafrické republiky coby mistři Evropy, kteří před dvěma roky konečně překročili svůj stín a s velice vyzrálým týmem chtějí útočit na prvenství i zde...

Historie

Silná liga, ale slabší reprezentace. Tak by měl začínat životopis fotbalu ve Španělsku. Ale vezmeme to pěkně od začátku. Federace vznikla v roce 1913 a o sedm let později se národní celek představil na OH 1920 v Antverpách. A hned jako stříbrný. Nebyl to jediný úspěch této doby. Rok po vzniku ligy (1928) se Španělsko stalo prvním týmem, který dokázal porazit celek z Britských ostrovů. Anglie prohrála v Madridu 3:4! První start na MS 1934 začal výhrou nad Brazílií a skončil prohrou s Itálií. Jinak nic víc. Padesátá léta minulého století znamenala nástup klubových týmů. Prvních pět let existence Poháru Mistrů patřilo Realu Madrid. Argentinec Alfredo di Stéfano, Maďar Ferenc Puskas.

Připomíná vám to něco? Ano, již tenkrát kralovali ve Španělsku cizinci. A na MS 1962 vedl národní celek Argentinec, Helenio Herrera, to aby se to nepletlo. V roce 1963, tak jako v Itálii, zakázalo i Španělsko start zahraničních fotbalistů v lize. Trvalo to deset let, ale v roce 1964 dosáhl národní tým nejvýše. Mistrovství Evropy se hrálo doma a to se muselo využít. Po semifinálovém vítězství nad Maďarskem (2:1), ve finále, před 120 tisíci diváky, Španělsko porazilo SSSR 2:1 a stalo se Mistrem Evropy. Marcelino Martínez se stal národním hrdinou, dal rozhodující gól šest minut před koncem.

Až v roce 1982 se hrálo opět ve Španělsku, tentokráte mistrovství světa. Postup ze skupiny byl očekávaný, ale s parádní ostudou. Nerozhodně s Hondurasem a prohra se Severním Irskem... Co dodat? Dál to ale nešlo. Lépe dopadlo Španělsko o dva roky později na ME 1984. Antonio Maceda hlavičkou v poslední minutě zajistil postup do semifinále, tam na penalty výhra nad Dánskem, ale finále bylo nad jejich síly a domácí Francie získala titul. Na MS 1986 v Mexiku se už objevil legendární "El Buitre". Španělsko sice prohrálo ve čtvrtfinále s Belgií na penalty, ale právě Emilio Butragueño dal 4 branky Dánsku a zapsal se tak nesmazatelným písmem do historie fotbalu.

Nová generace přišla s novou dekádou. Enrique Martínez a Josep Guardiola, zlato z OH 1992, nešťastné vyřazení od Italů na MS 1994 a další smůla na ME 1996 - vyřazení na penalty od Anglie. Rok 1998 přinesl další zklamání v podobě odchodu z MS hned v prvním kole. Za vzpomínku stojí snad jen rozloučení s Andonim Zubizarretou, který ve španělské brance odchytal 126 zápasů. A konec ve čtvrtfinále jak na Euru 2000, tak na MS 2002 celou černou dvacetiletku jenom podtrhlo. Před čtyřmi lety v Portugalsku tým dokonce nepostoupil ze základní skupiny, na světovém šampionátu v Německu z toho bylo jenom osmifinále. Na fotbalovou velmoc opravdu hodně slabé vysvědčení... Proto byl španělský triumf na předloňském Euru pro fotbalovou veřejnost relativním šokem. Dokážou nyní Španělé naplnit potenciál i mezi světovou elitou?

Hvězda: Xavi Hernandéz

Ve 30 letech ho čeká možná i poslední účast na světovém šampionátu. Ty předchozí dvě vůbec nedopadly, takže teď pro zkušeného špílmachra přichází opravdový vrchol kariéry a úkol dokázat se spoluhráči španělskému lidu, že si nynější generace dokáže podmanit i celou planetu a ne jen jednu její část. Při tom je nad slunce jasné, že pakliže tohle Španělé mají skutečně dokázat, potřebují k tomu minimálně Xaviho posledních let. Toho konstantně skvěle vystupujícího dirigenta. Borce, který se na vrcholu sil drží prakticky už tři sezony.

Je vážně obdivuhodné, že tento nevysoký tvůrce hry s rostoucím věkem nijak neuvadá, ale spíše se jeho přínos ještě čím dál víc zvětšuje. Právě v letošní sezoně, kdy se mimochodem vyšvihl na druhé místo v otázce počtu startů v dresu Barcelony, totiž zesílila chvála jeho výkonů. Když například v dubnu redaktor Goal.com sestavoval legendární jedenáctku, umíchanou z fotbalistů Barcelony a Interu, vedle Suaréze a Mätthause postavil právě Xaviho se slovy: "Velmi zřídka vídáme zápas, ve kterém si Xavi nepřivlastní střed pole". K tomu navíc přidává kouzelnou formulku "jednoduše nejlepší záložník současnosti". A věru, těžko se hledají argumenty proti.

Xaviho hodnotu zvedá hned několik faktorů. Jednak v Barceloně působí od samého počátku své kariéry, od jedenácti let. A odchovanci jsou všude po světě mimořádně cenění. Jednak je mozkem týmu, pro který je kombinační hra alfou a omegou celého jeho projevu. Navíc největší úspěchy rodák z Terrassy zažívá právě poslední tři roky. Po slavném tažení Eurem 2008, jehož byl pochopitelně spolutvůrcem, hned s Barcelonou vyhrál všechno, co mohl, a kupříkladu byl oficiálně vyhlášen nejlepším hráčem finále Ligy mistrů. Zároveň v katalánské metropoli podepsal nový kontrakt, který mu bude roční příjem 7,5 milionu eur garantovat ještě po dobu dalších čtyř let. Povýšil tak na jednoho z nejlépe placených hráčů hvězdného celku. Hodnost generála ofenzivní vozby už ale jen těžko nějak vyšperkuje. Snad jen kapitánskou páskou, až Puyol pověsí kopačky na hřebík.

Trenér: Vicente del Bosque

Jako by na lavičce La Roja setrval i po evropském triumfu Luis Aragones. Pod del Bosquem se totiž víceméně nic nezměnilo. Styl hry, při němž se klade důraz na bleskové kombinace na jeden dotyk, nebylo třeba měnit, stejně jako kostru mužstva. Do týmu postupně někdejší lodivod Realu Madrid začlenil pouze šest nových tváří, přičemž Fernando Amorebieta ještě ani jednou nenastoupil. Pravdou potom je, že se del Bosquemu konzervativní přístup náramně vyplatil.

S výjimkou neúspěšného semifinále Konfederačního poháru totiž zatím "jeho" Španělé neztratili jediný zápas. Boj o třetí místo, stejně jako světovou kvalifikaci, už strhli na svou stranu celkem bez problémů. Jenže nadcházející akce roku bude trochu jinačí káva než cokoliv jiného. Toho si musí být tak zkušený muž jako Vicente del Bosque moc dobře vědom.

Stačily mu pouhé čtyři roky u kormidla Realu Madrid, aby se stihl nesmazatelně zapsat do novodobé historie klubu. To on se vlastně postaral o jeho nejúspěšnější éru posledních patnácti let. Vládnul v tom období věhlasných "Los Galacticos", kdy se ještě všechny superstar oháněly zejména na fotbalových kolbištích a ne ve víru marketingových agentur. Odcházel totiž zrovna v době, kdy Florentino Peréz triumfálně představil Davida Beckhama, a slovutná značka začala upadat. První trofej ale udolal ještě před příchodem prvního z téhle hvězdné společnosti, Luíse Figa, v sezoně 1999/2000. Tehdy se Real radoval z úspěšného vstupu do nového milénia v podobě úspěchu v Lize mistrů.

Také posléze si tento vousatý pán, vzhledem nápadně připomínající mrože, triumfy plánoval pěkně separovaně. Každý rok jeden, nikdy více, nikdy méně. S Figem to tedy bylo opanování La Ligy, Zidane dopomohl k dalšímu dobyt í milionářské soutěže a i spolu s Ronaldem pak tihle dva oslavili celkově 29. mistrovský titul pro Los Blancos. Rodáka ze Salamancy si tak můžeme pamatovat i coby schopného dirigenta hvězdami napěchovaného ansámblu. A nikoliv nepodobný úkol ho čeká i nyní, u španělské reprezentace.

Ideální sestava: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Silva, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta - Torres, Villa

Kvalifikace

Se záludnostmi mistrovského opojení se Španělé úspěšně vypořádali už v kvalifikaci, kterou prošli de facto bez zádrhelu. Je sice pravda, že mu to do jisté míry usnadnili i nečekaně slabí soupeři, ale i tak - stoprocentní úspěšnost je zkrátka stoprocentní úspěšnost. Ovšem patnáct bodů náskoku na třetí Turecko a dokonce bodů dvacet na čtvrtou Belgii přece jen nemůže být pouze dílem neváhajících mistrů Evropy.

Ano, právě od těchto dvou obyčejně ambiciózních mužstev se čekalo daleko, daleko víc. Snad i prohánění favorizovaných Španělů. Místo toho Belgičané hned šestkrát (!) prohráli a nejblíže La Furii Roja tak byli senzačně Bosňané. Přesto si i oni stále drželi více než desetibodový odstup. Sami si od Španělů v úplném závěru kvalifikace nechali nasázet hned pět branek, stejně jako dříve Belgie. Turecko se ze všech "silnějších" soupeřů drželo asi nejstatečněji, když Del Bosqueho svěřencům podlehli dvakrát o pouhý gól. Trpaslíci z Arménie a Estonska se pak s učiněným titánem nemohli měřit ani v nejmenším - v soubojích s nimi Španělé inkasovali jen jedinkrát. A skvělé skóre si vlastně udržovali i po celý cyklus, neboť se ve finále pyšnili pěkným rozdílem 23 branek.

Program zápasů - skupina H

16.06.2010
16:00
Španělsko
0:1
Švýcarsko
Durban
21.06.2010
20:30
Španělsko
2:0
Honduras
Johannesburg
25.06.2010
20:30
Chile
1:2
Španělsko
Pretoria

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Iker Casillas
20.05.1981
Real Madrid
Pepe Reina
31.08.1982
Liverpool FC
Víctor Valdés
14.01.1982
FC Barcelona
Obránci
Datum nar.
Klub
Raúl Albiol
04.09.1985
Real Madrid
Álvaro Arbeloa
17.01.1983
Real Madrid
Joan Capdevila
03.02.1978
Villarreal CF
Carlos Marchena
31.07.1979
Valencia CF
Gerard Piqué
02.02.1987
FC Barcelona
Carles Puyol
13.04.1978
FC Barcelona
Sergio Ramos
30.03.1986
Real Madrid
Záložníci
Datum nar.
Klub
Xabi Alonso
25.11.1981
Real Madrid
Sergio Busquets
16.07.1988
FC Barcelona
Cesc Fàbregas
04.05.1987
Arsenal FC
Andrés Iniesta
11.05.1984
FC Barcelona
Javi Martínez
02.09.1988
Athletic Bilbao
Jesús Navas
21.11.1985
Sevilla FC
David Silva
08.01.1986
Valencia CF
Xavi
25.01.1980
FC Barcelona
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fernando Llorente
26.02.1985
Athletic Bilbao
Juan Mata
28.04.1988
Valencia CF
Pedro
28.07.1987
FC Barcelona
Fernando Torres
20.03.1984
Liverpool FC
David Villa
03.12.1981
Valencia CF

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (330)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dúfam že sa dostanú ďaleko Hviezda tímu by podľa mňa mal byť Villa alebo Torres, nie?

Reagovat
fantomas

Torres těžko a Villa možná...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

-

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
fantomas

!

Reagovat
smazaný uživatel

****

Reagovat
homeles8

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
mickey mouse

no neříkej mi že Torres není hvězda

Reagovat
Rssa

Větší než Xavi? Ne!

Reagovat
fantomas

No v repre ne no, smiř se s tim...

Reagovat
smazaný uživatel

Cože není v repre?

Reagovat
fantomas

No hvězda. Probůh, ste natvrdlý?

Reagovat
mickey mouse

no hvězda je. Nebudu se tu snažit porovnávat jestli je větší hvězda Xavi nebo Torres, jen mě zaráží jak říkáš že Torres by byl těžko hvězdou repre

Reagovat
fantomas

Hvězda má zářit a on v repre prostě nezáří. Oproti Live většinou slabej odvar.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten tým je celej hvězdnej, ale říct, že Torres není v repre hvězda zavání tím, že jsi ho v ní nikdy neviděl hrát..

Reagovat
tomasinho

No já s Tomem v tomhle souhlasím. Nesedí mu styl španělské repre a ani s Villou si extra nerozumí, Torres hraje daleko lépe, když je jedinám vysunutým hrotem, jako ve finále Eura, když byl Villa zraněný.

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, co jsem viděl já, tak ta spolupráce je na jedničku podtrženou.. Oba jsou pro tým stejnou hvězdou..

Reagovat
tomasinho

Právě, že ne, Torresovi vyloženě styl repre nesedí a proto si nesedí ani s Villou. Na oko to tak nevypadá, když dávají celkem dost gólů, ale neklape jim to ideálně, Torres se cítí lépe, když je on hrotovým hráčem a za ním je jeden staženější hráč jako Gerrard v LFC.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme ako mu bude v LFC sedeť 442(pravdepodobne). Podľa mňa by sa k Nandovi hodil nejaký bijec...

Reagovat
tomasinho

Jojo, Kenwyne Jones, CArtlon Coel či někdo takový.

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku.

Reagovat
tomasinho

To je ještě zobák.

Reagovat
smazaný uživatel

Lenže podľa mňa Cole a Jones nemajú asi kvalitu na LFC...

Reagovat
SunFells

Ten je vychováván pro Arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Aj ja si myslím, že budete mať oňho záujem. Je pozoruhodné že v 16 rokoch už strielal v Belgickej ligé góly a tá stavba tela ? Zrodený pre EPL...

Reagovat
SunFells

To teda. A zájem o něj už Arsenal údajně projevil v zimě

Reagovat
smazaný uživatel

Nejen v belgické lize, ale i Eurolize

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, náhrada za Drogbu v CFC.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezdá se mi.. Oba se výborně doplňují a zápas se vždycky odvíjí od toho na koho se obrana zaměří víc.. Když na Torrese, tak má Villa daleko víc prostoru.. Jenže tohle bylo u pár zápasů i naopak a bylo to vidět.. Např. s Tureckem to bylo vidět..

Reagovat
smazaný uživatel

neboj marty, mas naprostou pravdu. uz jen argument, ze "Na oko to tak nevypadá, když dávají celkem dost gólů" je lehce zvlastni

Reagovat
fantomas

Chceš snad říct, že tam hraje stejně dobře jako v klubu? Dyt je skoro vždycky ve stínu Villy. Ale stejně se zaseknu u toho tvýho - celej tým je hvězdnej - tak proč, do háje, zase musim řešit otázku "hvězdy a nehvězdy"??

Reagovat
smazaný uživatel

Protože mluvíš o tom jako by se o Torresovi tak hovořit nedalo.. Přitom rozhodně dá..

Reagovat
fantomas

Hovořim tak, že nevyčnívá, tak jako Xavi, prostě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyčnívá stejně jako Villa, nebo ostatní.. Xavi má častěji míč ano, ale to je vzhledem k jeho pozici na hřišti asi celkem dobře pochopitelný, ne?

Reagovat
mickey mouse

ve stínu Villy ?

Reagovat
tomasinho

Přesně tak, Torresovi plně vyhovuje "anglický fotbal" a ne kombinační hra na miliardu přihrávek. Hraje lépe, když je na hrotu sám, Villa ho zastíňuje, vytlačuje ho a v repre je daleko větší hvězdou než Torres.

Reagovat
smazaný uživatel

jednoznačně

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, to je opravdu hroznej kec...

Reagovat
smazaný uživatel

Není, v repre to tak opravdu je.

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt bych neřekl.. Španělsko mám rád, skoro nevynechám zápas.. Tady nepůjde o to, že by jste je měli nakoukaný víc jak já

Reagovat
-Kopy-

Samozřejmě, že je.

Reagovat
alcantara

pozri sa napriklad na golovu bilanciu oboch

Reagovat
fantomas

Uff. Jo!

Reagovat
smazaný uživatel

kazdy z nich ma jine ukoly a ten uplny hrotak a zakoncovatel je vetsinou villa. je ale pravda, ze villovi ten styl spanelske repre asi sedi vice...

Reagovat
smazaný uživatel

v spanielskom time je hviezdna cela jedenastka...je zbytocne sa hadat kto je vacsia a kto mensia....a vyskovo je Torres vacsia hviezda aj ako Xavi aj ako Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi je jednoznačně největší hvězda. Po něm asi Iniesta a Villa, který se musí ještě předvést v novém klubu, aby ho tahle katalánská jedenáctka nechala zářit nejjasněji

Samozřejmě žertuju, ale Xavi je jasnej. Ve svém oboru nemá na světě vůbec žádnou konkurenci, což se o Villovi říct nedá. S Villou je navíc srovnatelná pozice Ikera nebo Puyola.

Reagovat
smazaný uživatel

s tim ikerem to zas trochu prehanis. co se tyce pozice, tak mozna, ale jeho vykony nebo platnost tymu zdaleka nedosahuji villy nebo puyola...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hvězda to je velká. Tojsem myslel, oblíbenost, profláknutost... znáš to, růžový kožešinový záchodový prkýnka a kokainový večírky dole bez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nepostoupí ze skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutně jim to nepřeju doufám že vyhraje Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie a Španělsko ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Vítěz. Xavi nejlepší asistent a Villa nejlepší střelec, Pedro největší překvapení, Valdes od druhého kola v základu po 3 hrubicích Ikera v úvodním zápase

Reagovat
Honda

Místo Ikera by šel Pepe...

Reagovat
Rssa

Pepe je přece PEVNĚ určen jako dvojka, tak by jí zůstal

Reagovat
mickey mouse

Reina zachytal v přípravě výborně, snad nejlépe ze všech tří gólmanů. Valdese vidím jako trojku

Reagovat
smazaný uživatel

Vy tež furt s tím Valdesem. Jako dvojka bude Reina.

Reagovat
Rssa

Ale já vím, trochu zasnít jsem se mohl

Reagovat
smazaný uživatel

a potom sa zobudis cely spoteny..

Reagovat
smazaný uživatel

Mistři světa.

Reagovat
mickey mouse

pravda

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
Pipo123

podla mna budú sklamaním a daleko sa nedostanu

Reagovat
Rssa

Nejlepší střelec, brankář, záložník, obránce a útočník turnaje Alexandr Kolarov...vyhraje také anketu o nejlepšího trenéra a pohár pro mistra světa mu bude náležet celé 4 roky, během kterých ho bude vystavovat doma v El Escorialu, který zakoupí ihned po svém přestupu do Realu Madrid za svou první týdenní výplatu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy jindy, když ne letos?

Reagovat
smazaný uživatel

je tam chyba- v ideální sestavě...xabi, xavi alonso

Reagovat
fantomas

Už dávno ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tipnul bych si na Busquetse v základu.

Reagovat
smazaný uživatel

proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Je lepší v defenzívě než Xabi, v přípravě hodně hrál a celkem dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

A... dík

No, stejně bude základ Xabi

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo budou hrát oba a v základu jen jeden hrot.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby hráli 4-5-1, tak bude hrát Fabregas

Reagovat
smazaný uživatel

"Je lepší v defenzívě než Xabi".. chlapce, uvedom sa co pises..

Reagovat
smazaný uživatel

Xabi odehrál velmi špatnou sezónu, podle mne. Něco na tom je, Busquets není o moc horší a navíc není zdaleka tak zákeřnej.

Reagovat
smazaný uživatel

no podla teba nehral dobre ani Ramos, co znamena ze tvoje nazory na Real netreba brat vazne .. Xabi odohral velmi dobru sezonu, sice mal aj lepsie, ale od Busquetsa je jednoznacne lepsi.. teraz v priprave to len potvrdil, ved patril k najlepsim hracom

Reagovat
smazaný uživatel

K nejlepším hráčům proti Polsku? Že ale Polsko jeho pozici prověřilo

Jejich forma a kvalita se ukázala zejména v zápasech s adekvátními soupeři, ne? Barcelonou, Lyonem, Alcorconem...

Reagovat
smazaný uživatel

Xabi s Alcorconom nehral... a je jasne ze v tych zapasoch dopadol lepsie Busquets ked mal okolo seba lepsi tym..

Reagovat
smazaný uživatel

drsně...někdo vyslyšel můj názor!..silva místo senny

Reagovat
Kaze

1. GER, 2. ENG, 3. BRA

Reagovat
smazaný uživatel

německo a francie bych řek že totálně vyhořej na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Německo nevyhoří!..se Schweinim jako defenzivnim zaloznikem, Ozilem playmakerem a Marinem jako takovym německým Messim to pujde..

Reagovat
smazaný uživatel

německo vyhoří v osmifinále

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslím si... jsou turnajovým mužstvem..a v těžkých chvílích vždy dokážou zarvat..

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju si ať vyhrají oni, nebo Argentinci..

Reagovat
smazaný uživatel

to radši argentině

Reagovat
smazaný uživatel

to radši španělsku

Reagovat
smazaný uživatel

Dva najpomalšie štýly futbalu na svete? Potěš koště...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky dva nejhezčí...

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na pomalosti hezkýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Pomalý fotbal to ani zdaleka není.

Je to prostě nádherný fotbal.

Kombinace, plno krátkých nahrávek na jeden dotek, skvělé akce, hodně golů....

Reagovat
smazaný uživatel

Proti gustu žádnej dišputát no...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alcantara

to najlepsie na koniec, verim, ze podobna postupnost bude aj na sampionate

Reagovat
smazaný uživatel

Prolomili prokletí na Euru,ale na MS ještě nikoliv...Navíc je všichni favorizují...Fandím Španělům,ale dál jak do čtvrtfinále to bohužel nedotáhnou

Reagovat
smazaný uživatel

neřekl bych, pokud Portugalsko ve své skupině neporazí Brazílii, tak to vidím se Španělskem daleko.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemluvím o soupeři,jakého budou mít...Mluvím o jejich psychice...Tolik budou chtít,až jim to nevyjde...Ale pokud to překonají jako před dvěma lety,tak jsou mistři...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to potom s tebou souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni dokáží porazit kohokoliv,to všichni moc dobře víme Ale MS je MS...A tam jim to jde/nejde...

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby jen, v semifinále by se mohli potkat s Argentinou za určitých propočtů, kterými stejnak nevyjdou.

Reagovat
smazaný uživatel

Souboj Argentina-Španělsko by byl hezkej :-) A pokud by se Španělé dostali tak daleko,tak i Argentinu porazí.Možná podobný zápas jako finále Eura,kdy rozhodl jedinej gól

Reagovat
smazaný uživatel

Najväčší favorit

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu tu většinu lidí tady . hrajou pěknej fotbal tak jim budu fandit jo ! ŠPANĚLSKO !!!!

v;bec mu teda nefandim at hrajou jak hrajou.

Reagovat
smazaný uživatel

já zas nechápu tebe

Reagovat
smazaný uživatel

Odkdy se ve fotbale nefandí hezké hře?

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

takže tedka bude hrát zase nejlíp brazílie a 90 % famnoušků jí začne na dalším mistrovství fandit a po španělsku už neštěkne ani pes?

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal Brazílie se mi nikdy moc nelíbil, narozdíl od Španělska jim vždycky chyběla týmovost a disciplína.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsem řekl,že všichni musí fandit jenom jednomu týmu?On jen jeden jedinej tým hraje hezkej fotbal??

Reagovat
smazaný uživatel

Bude záležet jen na tom, jak to ustojí Del Bosque a jak tým zvládne překonat sám sebe. Pokud nebudou mít blok, pak nevidim důvod, proč by to neměli vyhrát. Snad jen ta Dungova nebo Capellova mašina by jim mohla dělat problémy.

Viva Espaňa!!!

Reagovat
božský John

Ono i proti lišákovi Lippimu by to nebyla žádná sranda ...

Reagovat
smazaný uživatel

To je tady hodně rozšířenej názor, ale já ho nesdílim.

Reagovat
-Kopy-

Jo jo Viva Espaňa !!!

Reagovat
Filipow

Španělům fandím..ale udivujeme mě že Silva napravo..

Reagovat
smazaný uživatel

blbost Silva na levo, v pravo možná Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Není to blbost, bude to tak. Silva zleva moc nehraje ani v klubu. Iniesta je naopak nalevo jasná volba. Proti Polsku připravil z leva za čtvrt hodiny dva góly.

Reagovat
smazaný uživatel

levák na pravé straně, pravák na levé straně. Ne tak častá varianta snad se to povede.

Reagovat
smazaný uživatel

máš však pravdu, že z leva hraje v Barce

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, oni oba hrajou "inside", takže to dává smysl. njsou to žádní brusiči lajny jako Navás, kteří by neuměli nacentrovat přes nohu,když je potřeba. Navíc Iniesta je v podsatě obounohej, v tom smyslu, že ani nepoznáš, že hraje přes nohu.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Já bych dal za hvězdu Puyola a bylo by vymalováno ...

Reagovat
smazaný uživatel

anglie a španělsko ve finále

Reagovat
Xavi8

Espaňaaaaaaaaaa

Po nasich su u mna number one

Reagovat
Chygro25

Iker - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Martínez - Silva, Alonso, Xavi, Iniesta - Villa

Reagovat
smazaný uživatel

Martínez je spíš ostrej, podle mě k týhle sestavě víc sedí "pokrývač" Busquets

Reagovat
smazaný uživatel

Javimar hlavně vůbec není DM, ale CM s vynikající schopností zakončovat akce ve vápně, rozhodně jede spíš jako záloha zálohy, než jako záloha základní sestavy.

Reagovat
smazaný uživatel

A není to Matínez, ale Javimar. Jako Martíneze ho imo moc lidí nezná, když už, tak Javi Martinez. Mluvit o něm jako o Matinezovi, to je jako Rodriguez (Pedro), Hernandez (Xavi) a podobně.

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Martíneze tam bude Busquets.

Reagovat
Chygro25

Bude, bohužel.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

100: Pre Nanda ako najlepšieho strelca šampionátu a Xabiho v ZS Španielska...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Yes

Reagovat
smazaný uživatel

England !!!

Reagovat
panca

btw oficialni song nic moc

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Fajnová letná pohodovka...na Carneval de Paris nemá nič, ale toto je fajn, navyše, typicky africké

Reagovat
smazaný uživatel

Kam se ztratil tvůj smysl pro náročnost?

Reagovat
smazaný uživatel

K sympatiám k Afričanom?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si dokonca neviem predstaviť, že by vymysleli niečo lepšie...

Reagovat
panca

nemuseli to zrovna vymyslet! Mohli si treba zavolat na pomoc ricky martina

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Arbiter

Ten song v celé verzi je fakt super, dostatečně energický a navíc s vazbou na černý kontinent. Vyvolává atmosféru, která se k šampionátu prostě hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nó...

Reagovat
Arbiter

co nó?

Reagovat
smazaný uživatel

Nó...Stúpajúca melódia...tu to nezobrazuje

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Shakira? Nebo ještě něco jinýho?

Reagovat
Arbiter

Shakira nazpívala oficiální song?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Oficialni song je Waka waka od Shakiry, Wavin the flag je ofiko hymna Coca-coly

Reagovat
Arbiter

no o tom Waka waka songu vím, jen jsem měl za to, že to je jakýsi doprovodný song...No což, mají v tom pěkný bugr

Reagovat
Arbiter
Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavy no, ja zil taky dlouho v "omylu". Je to holt Afrika, co nadelame

Reagovat
smazaný uživatel

Tak potom súhlasím, Waka Waka ma neberie tunakovi sa ospravedlňujem.

Reagovat
Arbiter

mohl bys mi vysvětlit rozdíl mezi oficiální písní a hymnou turnaje?

Reagovat
smazaný uživatel

Ofiko song je ofiko song, je to pesnička vytvorená svetoznámym autorom na objednávku samotného organizačného výberu MS FIFA. Hymna je neofiko song, zväsa domáceho autora vyrobená na objednávku niekoho iného, prípadne zdomácnela či autorom skomponovaná k MS a širokou verejnosťou tak i braná.

?

Nemecko malo fajnovú a by som povedal aj dosť africkú paradoxne http://www.youtube.com/watch?v=pfzTh4BlxGo

Reagovat
Arbiter

nic moc song, s tou nynější hymnou se ani nedá srovnávat

Reagovat
smazaný uživatel

Remix-refrén...asi toľko. Ja som to tanečnou snáď zblbý, že som ti pustil originál a tvrdil o ňom, že je celý dobrý

Reagovat
Arbiter
Reagovat
Arbiter

jinak vařit z vody se ti moc nedaří, příště řekni, že nevíš

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím, že by som sa zas tak nestrafil

Reagovat
herbage

Oba songy mi přijdou děsně slabé

Reagovat
fantomas

Seš prostě netolerantní Evropan no, co ti na to máme říct?

Reagovat
herbage

Zkrátka to není můj styl, vůbec mi to nechytlo, to ale neznamená že jsem netoleratní

Reagovat
smazaný uživatel

Ako nič proti, ale že sa tebe niečo nepozdáva ešte neznamená, že je to shit.

Reagovat
fantomas

*slabé

Reagovat
smazaný uživatel

*děsne slabé=shit

Reagovat
fantomas

Aha, sorry, ten překlad čeština x slovenčina mi porád sem tam hapruje...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

Reagovat
fantomas

Tak abysme si rozuměli - Shakiry song je nevýraznej, pop a american - tři významné mínusy. Ale jak u "Oh Africa" (a to v žádném případě nejsem příznivec rapu), tak u "Wave Your Flag" se já osobně skvěle naladim. Vždycky. Dokonce rituálně plánuju si jednu z těch písniček pustit před každym přenosem, protože mě to prostě vždycky vtáhne jakoby až do samotnýho centra dění, zkrátka z toho dýchá ta atmosféra, v myšlenkách se tam snadno a rád vždycky přenesu. To mě na tom fascinuje a právě timhle způsobem oba songy plněj svůj účel na jedničku. Jak sem psal Arnemu - třeba hymna MS 06 neměla s Německem žádnou spojitost, naopak by se spíš hodila k letošnímu africkýmu šampionátu, a proto mě neoslovila. Ale tohle je dle mě parádní propojení.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj, hodil som ju Arbitrovi hore...

Inak s tým máš pravdu. Ja si ešte pred zápasom FRA pustím dve aktuálne pecky

http://www.youtube.com/watch?v=7pKrVB5f2W0

http://www.youtube.com/watch?v=4acm3gcWhAE

A ide sa na vec...

Reagovat
fantomas

Uh.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Ok, je tam ta spojitost s Afrikou, to je ale celé. Arbiter ale psal, že ho to dohnalo k slzám a se mnou ten song ani nehnul, ale to jsem na muziku jinak citlivý. Ale třeba Carnaval de Paris se mi moc líbil a je tam i spojitost s Francií Ve spojení s Afrikou bych radši nějaké bubny, nějaké domorodé tuby a nějaký sborový pokřik

Reagovat
fantomas

Tak to třeba v Oh Africa víceméně máš...i v jedný verzi Flags...

Reagovat
Arbiter

a Waving flag snad nemá bubny a sborový pokřik?

Reagovat
fantomas

Reagovat
Arbiter

tak mě napadá, nechceš si před zápasem ještě pustit vuvuzely?

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten K`naanovi je príliš nepopový, ale zas tak slabý nie je...Shakira je fakt gíč, ale tak o tom som nevedel...

Reagovat
Arbiter
Reagovat
Arbiter

ještě bych dodal, že je nejen energickou, ale taky strašně chytlavou, myslím tím, že chytí za srdce a derou se mi slzy do očí

Reagovat
smazaný uživatel

Je skvela hlavne ve spojeni s fotbalovym videem

http://www.youtube.com/watch?v=uiFyhlR27vA

Reagovat
Arbiter

jasně

Reagovat
Rssa

Rosa

Reagovat
fantomas

Jó, to sem byl ještě při pohledu na českou repre jako v ráji... i máti sem tehdá přitom gólu pobláznil.

Reagovat
fantomas

*při tom

Reagovat
fantomas

Nádhera.

Reagovat
fantomas

Jinak jak na to koukám, Ekvádor mi bude hodně chybět.

Reagovat
Counter

výborné video

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Já teda nevím, ale slzy se mi draly tam maximálně u Bocceliho...

Reagovat
Tomanatura

*Bocelliho

Reagovat
smazaný uživatel

Boccelli, takovej kýč, to snad není možný. bel canto, moje smrt

Reagovat
Tomanatura

Jen jako příklad, prostě nechápu, jak se někomu z nějakého cosi můžou drát slzy ven

Reagovat
smazaný uživatel

tak to s tebou zas souhlasím, dík, že ses hned neurazil, měl jsem ráno pohřební náladu

Reagovat
Tomanatura

Já se neurážím, většinou.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic moc? Nejen, že je to kýč, ale navíc ještě špatnej. Nicméně Katka Knechotová kvalitě písní k MS nasadila korunu

Reagovat
Mr.Jindros

Jsem zvědavý, ale nefandím jim.

Reagovat
smazaný uživatel

Preboha...marty a nejaký Mickey Mouse idú tvrdiť, že Villa v repre nie je o pol triedy lepší a väčšia hviezda než Torres

A poznámky na fantíka...to je zase srandy

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

v tomhle turnaji jim to nedopadne dobre. na euru mohli dekovat sennovi za zlato. ted nebude nic

Reagovat
bakasa

Reagovat
Lorcan

pro mě favorit číslo 1 - maj silný všechny řady, vysoký individuální schopnosti, ale zároveň jim to funguje i systémově, silná domácí liga, jako jedny z mála můžou nasadit nejsilnější možný hráče a HLAVNĚ maj výsledky

Reagovat
Tomanatura

Jinak, teď jsem se dodíval na ten zahajovací koncert a teda nic moc. Asi je to až moc odlišné, spoustě lidí se to určitě líbilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně třeba vůbec, vydržel jsem jenom u hvězd, africká hudba mě neoslovila.

Reagovat
Tomanatura

Přesně, mně to pochuti též nebylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Afričania boli málo akční, hudba nudná...iný kraj, iný mrav, ale tiež som čakal viac. Minimálne viac bubnov

Reagovat
herbage

Co, hráli na vuvzely?

Reagovat
Arbiter

"Afrika je kolébkou lidstva, takže vítejte doma," přivítal Tutu fotbalové příznivce z celého světa.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Tohle by byla úplně ideální hymna MS v JAR: http://www.youtube.com/watch?v=RvJH_POzxmc

Reagovat
smazaný uživatel

docela dobra arabska(?) kundicka...

Reagovat
fantomas

No že by vypadala dvakrát asijsky... to néé.

Reagovat
smazaný uživatel

tak arabove nejsou jen v asii ani arabsky teda moc nevypada, ale ten jazyk bych videl na arabstinu

Reagovat
fantomas

Přepsal sem se, chtěl sem napsat arabsky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

kolik arabek jsi viděl bez té jejích zástěry?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

libanonka

Reagovat
Arbiter

dijerido

Reagovat
herbage

Doufám, že už mě nemáte za netoleratního Mohlo by to být i něco jiného, bez těch houslí a víc zapojit prvky z Africké hudby, ale víš už jak to myslím?

Reagovat
Arbiter

ty furt zapojit africké prvky, ale v obou fantíkem zmiňovaných skladbách ty prvky jsou Třeba ne dijerido, ale Afrika je z nich cítit na sto honů

Reagovat
herbage

Jsou, ale je to takový prvoplánovaný. Nelíbí se mi, že ta africká hudba je tam jen jakýsi doplňek. Zní je to jen africky, ale jinak je to nasoukáno do klasického západního formátu 3,5 minutovej song do rádia s verši a dokola opakovaným refrénem. Já bych si představoval něco, jak by to složil samotný afričan, nějaký 5 minutový song, kdy se neustále mění melodie a rytmus skladby a ukáže se africká hudba v plné kráse. Nechápu, jak tě může dojmout takový reklamní song, vždyť v tom není kouska citu. S Carneval de Paris se to nemůže rovnat a ne proto, že by afircká hudba nemělo nrozdíl od francouzské co nabídnout, ale protože si nikdo nedal tu práci jako Dario G se složením té skladby

Reagovat
Arbiter

slyšel jsi celou verzi?

Reagovat
fantomas

Vypadá to, jak kdybys to fakt pořádně neslyšel.

Reagovat
herbage

Vždyť je to pořád ta samá nuda stále dokola: nana na nána, nana na nána, .....refrén, ..... nana na nána, nana na nána, .... refrén .....nana na nána, nana na nána, .... refrén..... Navíc, proč to zpívá anglicky?

Reagovat
herbage

Ka, vždyť se to pořád opakuje, jen se mění text? Myslíš, že když do toho přimixuješ Oooooo, tak že to tu nudu vytrhne? Takhle si představuji africkou hudbu: http://www.youtube.com/watch?v=KTyb1CIAjCU

Reagovat
Arbiter

uvědom si jednu věc- šampionát je v Jihoafrické republice, takže veškera Afrika tam pasovat nemusí, oni si vybrali to, co si vybrali a přesto to zní africky. Ano, to, co jsi poslal je "typičtější", o tom se přít nebudu. Ale to prostě nepasuje na fotbalový song. Co se týká té verze, co jsem ti poslal- asi si to pořádně neposlouchal, protože ten rozdíl je zjevný. Prostě skvělé zvolené songy (až na Waka waka)

Reagovat
fantomas

Chtěl si bubny? Chtěl - máš je. Chtěl si sbor? Chtěl - máš ho. Tak neremcej okolo...

Reagovat
herbage

Kdyaž nevíš co myslím, tak se radši nevyjadřuj. Chtěl jsme živé bubny, nápadity sbor, ne toho dredáče a jeho dva kámoše. Mám právo remcat a mně se ten song nelíbí, tak co? Jestli je pro tebe africká hudba tohle, s kytarou, anglickým zpěvem, refrénem a všemy prvky západní hudby, tak prosím. Pro mě ani omylem

Reagovat
smazaný uživatel

To čo by si ty požadoval za "oficiálnu africkú hudbu" (pričom tvoja značne vyhranená predstava neakceptujúca jasné prvky v pesničke od Knaan-a je smiešna) by ti nikto nikdy ako oficiálnu hymnu MS, ktorá má chytať masy nevydal...

Čo znamená, že sa o tom bavíte totálne zbytočne. Každý tvoju predstavu pochopil, ide skôr o to, že aj keď popový, tak je to predsalen song s africkými prvkami, chytľavý a ako taký teda i vhodný. Tečka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta písnička Wave your flag... já nevím, pořád je to děsně nenápaditý, prostě popík, no. Ale mě by asi víc oslovila jedině subsaharská hudba, tam ještě může bejt něco originálního, v JAR asi těžko.

Reagovat
smazaný uživatel

obyčejný popový kolovrátek, s pseudo africkými vlivy - děckám to samozřejmě stačí ke štěstí, jak píše tunak - skutečná africká hudba je o něčem zcela jiném.........

Reagovat
herbage

S obouma souhlasím, přesně o tohle mi šlo

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to samozrejme je pravda...Ty stále nechápeš, že to jednoducho inak nejde? Že masy nepritiahne ten druh hudby, ktorá je prapôvodne africká? Tak načo sa na tú tému baviť. Ja ťa fakt nechápem...

Reagovat
smazaný uživatel

tak je asi jasné, že hudba Tinariwen se k takové akci nehodí, komerční akce musí mít odpovídající znělku, spíše se bavím názory, že to je nějaká téměř true africká hudba, případně, že ten popový kolovrátek někoho může dokonce i rozplakat......

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s týmto ja samozrejme súhlasím. Toto by ma v živote nerozplakalo, možno pri "nápaditom" klipe, ale od smiechu... Inak ale treba povedať, že to africké prvky má a že na prvé počutie je poznať, z ktorej časti sveta to pochádza. Nič viac, nič menej...

Reagovat
smazaný uživatel

...a to je v kombinácii práve s tou pop-kultúrou asi to najdôležitejšie pre organizátorov. A to je podstatné!

Reagovat
smazaný uživatel

až dneska spustí ty vuzely, tak si užijeme "afriku"..........a jak řekl Bosák - snad to MS neskončí po týdnu - až tam budou prvvní mrtví......zatím jsou jen první okradení, možná, že měli jen to šěstí, že zrovna nebyli na svých pokojích...

Reagovat
herbage

Chápu, ale proč do toho taháš pořád masy? Copa hudba se píše pro masy? Copa Francouzi zvolili nějakou francouzskou odrhovačku nebo si řekli - složíme poctivej fotbalovej song? Zvolili to druhé a nejdená se o nějaký pop, přesto se to všem líbí, protože to má rytmus, má to nápad - to lidé chtějí. Waka, waka ani wavin the flag nápad zkrátka nemají. Nebát se vypustit anglický zpěv, prostě zpívat jen do rytmu a kdo řiká, že to nemůže mít pořádný šmrnc a být rychlé, nápadité a chytlavé? A že to neuslyším nonstop v rádiu? Jedině dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Prvé dve vety sa mi asi snívajú... A pre koho si myslíš, že sa robí hymna MS vo futbale, najpopulárnejšom športe sveta? Pre 5% hudobných fajnšnekrov a teba?

Čo sa týka FRA v tom, že odviedli poctivú prácu súhlasím, ale...1.je to výnimka, 2. nedá sa povedať, že by to bolo vo francúzskej hudobnej scéne niečo nové či nezvyklé 3. DarioG je proste ojedinele dobrý song a?

Ešte stále mi uchádza zmysel tohto všetkého. Bruce to jasne vyjadril, ja som sa jasne vyjadril, vec by tým mala byť uzavretá ale teba čosi stále svrbí na zadku...

Reagovat
herbage

Jen řikám, že se mi ten song nelíbí a potenciál byl rozhodně větší. O hudbě pro fajnšmekry jsem nikde nic nepsal, mohlo to být právě hodně lidové, rytmické a chytlavé, to je celé

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si stále neuvedomuješ, že to je lidové a chytláve, však nie? rytmickejšie to byť mohlo, to súhlasím ale pokiaľ si sledoval kultúrny program k losu MS a včerajší koncert, vieš, že ich tvorba je odlišná od tvojej škatuľkovej verzie, čo africká hudba je a čo už nie...

Reagovat
herbage

Lidové mi to nepřijde ani v nejmenším

Reagovat
smazaný uživatel

A to je tvoj hlavný problém, jednoducho sa v tom "čo je lidové" nevyznáš/neorientuješ.

Reagovat
smazaný uživatel

bez argumentace?

Lidová hudba je velmi úzce vymezená jako folklór. Ale já ti rozumím, lidová znamená i to, co se líbí lidem.

Proč by ofic. hymna šampionátu měla být LÍBIVÁ?

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc je hnus, že FIFA radši podpoří velký nahrávací společnosti a Shakiru s agentem, než aby podpořila místní umělce s talentem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ako argumentace...mám tu ľudovu (v zmysle hudbu pre ľud, nie folklór samozrejme) - teda popovú hudbu pre masy a on sa ma pýta prečo to má byť pre masy (môj ty bože ) a potom mi na toto povie, že táto pieseň nie je ľudová a chytľavá, keď proste je? Ako mám na toto argumentovať a ešte lepše povedané, prečo vôbec. On to celé zakladá na svojom vkuse, nič viac...

Otázku som nejak nepobral, pýtaš sa ju vážne?

Samozrejme, toto je hnus a ja to neberiem, nikdy nikto aspoň v základe nezachytí ten správny kolorit songu tak, ako domáci umelec...

Reagovat
smazaný uživatel

resp. že má byť viac ľudová. Tak na toto poviem jedno - viac "4plebs" "africký" song to už byť hádam ani nemôže...

Reagovat
smazaný uživatel

A našiel som mu niečo - otrasný klip nech si nevšíma, je to tiež DarioG (ktorého tvorba je inak dosť silne trance, takže počiny ako Carneval de Paris a Ring of Fire sú výnimkou.)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Myslím to vážně. Lidová v tvém pojetí = chytlavá = prvoplánová = ten nejhorší bezcenný popík. To se přece lidem líbí, ne? Zdenka Predná, Horehronie... Proč mít hymnu za každou cenu na rvní poslech líbivou? Lidi konec konců ocení i jiný věci, copak třeba Pink Floyd nebyli populární?

Jinak podle mne ta píseň taky není nějak extra chytlavá, mnohem míň, než třeba... "Píseň zapadáku" kterou si poslední dobou furt broukám... "chytili jsme Máňu v koženým kabátu..."

Tím chci říct - vyítáš mu, že se orientje dle vl. vkusu a sám děláš totéž, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene - to nie je v mojom podaní...je to jednoducho iný výraz pre populárnu, masovo populárnu. Ľudová hudba, čili folk(lór) je pojem samozrejme známy a vysvetľovať si ho nebudeme. Čo sa týka Floydov, samozrejme, ale je treba sa na to pozerať aj v kontexte doby a položiť si otázku, či štýly, ktoré medzi populáciou letia dnes nie sú masovo počúvanejšie. Tu ide umelecký dojem stranou, ide o predaj, o čo najlepšie sa prispôsobenie čo najväčšiemu publiku. Čokoľvek iné by bolo neprijateľné nielen z marketingového hľadiska.

Čo sa týka chytĺavosit - ani ja to nepovažujem za nejakú pecku, sám to predsa hore nazývam takou oddychovkou. Nić viac to pre mňa nie je, ale k Afrike sa hodí, prvky má (čo samozrejme nerovnám pôvodnej africkej tvorbe) a to je podstatné.

Tým chcem povedať, že toto rozhodne nie je pesnička podľa môjho vkusu, ale podľa vkusu väčšiny, preto ju obhajujem Preto mu to vycítať s čistým svedomím môžem...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže jde o to, že podbízet se vkusu většiny je přijatelné jedině z marketingových důvodů. A tady funguje marketing tak, že akce protlačí interpreta, nikoliv interpret akci. Tak proč ne něco domácího & náročnějšího?

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoducho...pre marketing. To je základ a tak to funguje, preto herbaga nechápem. Jednoducho sú veci, ktoré fungujú ako fungujú a meniť ich je boj s veternými mlynmi. Ja napr. neverím, že pieseň podobne ľudového rázu, ako presadzuje by sa vo verejnosti uchytila viac. Povedať, že je to len komercia a tá je v zásade zlá je blbosť. Na podobnom princípe ako navrhuje fungujú štátne hymny, lenže tie vznikajú úplne iným procesom a nemajú sa spravidla najmä pre svoj obsah, približovať vox populi. Majú však aspoň odkazovať na kultúru a spadať do okruhu, v ktorom je známe, že reprezentujú určitú kultúru. To spĺňajú predsa aj tieto komerčné. Ja tam nevidím dôvod niečo meniť. Odmalička s hudbou vyrastám, robil som na viacerých akciách a viem, že nie všetko, čo s obľubou považujem za kvalitnú hudbu je po vôli publiku. Ja som sa vždy musel prispôsobiť im, nie oni mne a ani to nepovažujem (opak) za správne a beriem čosi také ako samozrejmosť. Herbage nie, to ale nie je môj problém. Jednoducho stačí pochopiť ten základný mechanizmus. Ono samozrejme by najlepší bol kompromis ako DarioG, ale načo niečo znosiť pod čiernu zem, keď ten najdôležitejší základ to má a viac to ani nepotrebuje.

Len pre zaujímavosť, netvrdím, že Knaanov song je extra úspešný, no to nebol ani "Celebrate the day" "Campeone" či "Carneval de Paris". Z menovaných si dovolím tvrdiť, že najširšiemu publiku na svete je najbliźší práve Knaan a jeho pieseň bezproblémová i pre rádiokanály po celej zemeguli....

Reagovat
smazaný uživatel

Jde o to, že MS marketingovou masáž nepotřebuje. Takže ty děláš marketing písni a interpretovi tím, že jí prosadíš jako hymnu nejsledovanější akce na světě. Nebo ne?

Navíc nemáš pravdu, že věci "NĚJAK FUNGUJOU" a měnit je je "třináctá kapitola Důmyslného rytíře". Do určitý míry jistě, jenže jde o to najít míru. Greengrass například taky slavil úspěch s filmovým jazykem, který by byl před deseti lety považován za naprosto nesrozumitelný. Samozřejmě, dramaturgickej základ zachoval, formálníkostru stavby příběhu. Ale poetický diskurz si upravil ke své potřebě a masový divák mu porozuměl.

Příklad ze světa hudby? Bob Dylan. Těžce nemainstreamové album Time Out Of Mind vyhrálo Grammy za desku roku. Pravděpodobně si nikdo nikdy Grammy nezasloužil víc, protože to je vrchol Dylanovy tvorby. Jistě, on je Dylan. A jiní s podobným přístupem narazili, protože byli MOC MAINSTREAMOVÍ (U2, REM).

Ale existuje poměrně dobrá hudba, která je VELMI populární a lidem se líbí. Dokonce i masám. REM ta začínali, dneska třeba Arcade Fire a další. Bregovič, ostatně, je ideální příklad crossover folklóru a mainstreamu, kterej se vyloženě chytil a jednu dobu byl třeba u nás naprosto kultovní (dokonce natolik, že se uchytily klony typu Gothard).

Netvrď mi, že kdokoliv hudebně vzdělaný, navrhuju Dominga, by FIFĚ nenael něco mnohem lepšího a přitom stále masovému vkusu přijatelného.

Reagovat
smazaný uživatel

Verím, že našiel, ale nehádžem toto do kopru len preto, "že to nie je dosť dobré"

Reagovat
panca
Reagovat
smazaný uživatel

E-type Paráda, trafil si.

Reagovat
panca

ja vim dik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak můžeš fandy trochu kultivovat, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To urobil tým youtube odkazom. Tie zvyšné obkecy okolo toho tým hudbyznalejśím len navodili pocit, že sa snaží o niečo o čo sa ani nemusí a tým menejznalým to aj tak nič nepovie...

Reagovat
fantomas

Jde ale o to, že africké prvky to má a africké prostředí to klidně evokovat může. Že by tu padla zmínka o "trua africký hudbě" sem si opravdu nevšiml.

Reagovat
Arbiter

nebo jinak- přítelkyně pořádala sbírku "Postavme školu v Africe", tak jsem dostal na starost sehnat hudbu, tak toho mám naposlouchaného celkem dost a řeknu ti, že Wavin' flag není od africké hudby až tak daleko. Možná se tam nehodí ta angličtina, s tím bych souhlasil, ale jinak to africké prostě je:-)

Reagovat
Arbiter

jo a dijerido je australský hudební nástroj a ne arfický

Reagovat
fantomas

A já si pořád řikal, že to mám spojený s Austrálií...

Reagovat
Arbiter

ale zní tak černošsky

Reagovat
Arbiter

afričaní mají ty svoje djemba

Reagovat
fantomas

Jono, Ericy...

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

možná to za Ural nedošlo - ale původními obyvateli Austráliie byli černoši...

Reagovat
herbage

Já vím

Reagovat
smazaný uživatel

neni to vubec fotbalove - malo naboje, tance, oslav, vzdyt MS ma byt oslavou fotbalu

Reagovat
herbage

To ano, ale řikam jako příklad, jak nějak by to mělo vypadat. Ideální v tomto směru

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, proto bych si představoval Trauermarsch ze Soumraku bohů.

Reagovat
smazaný uživatel

jakou mate zakladni sestavu ve Fantasy?

ja

LLoris-Eboue, Maicon, Lahm-Lampard, Xavi, Sneijder, Malouda-Rooney, Ronaldo, V. Persie

na stridani: Schwarzer-Samuel-Cahill (Stoch)-Villa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak když se k tomu nikdo nemá...

200. pro legendární šampionát.

Reagovat
smazaný uživatel

co se tyce kriminality, tak k tomu ma dobre nakroceno

Reagovat
fantomas

Ale di, ty kecko...

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, podle me bosak neni daleko od pravdy, kdyz rika, ze se to nedohraje. navic za ctyri roky brazilie, to bude skoro to same...

Reagovat
fantomas

Já bych to nedramatizoval, a už vůbec se tim teď nechci zatěžovat.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, budou ted na poradu dne (doufejme) radostnejsi zalezitosti...

Reagovat
fantomas

Jestli mezi ně mám řadit i komisionálku z fyziky, tak budiž...

Reagovat
smazaný uživatel

to zvladnes taky me jeste cekaj prijimacky a nejaky testy, behem MS je na tohle vazne nejlepsi chvile. tak kazdopadne hodne stesti

Reagovat
fantomas

Díky, tobě taky. Už tě aspoň někam přijali teda? Někam, kam fakt hodláš i jít..

Reagovat
smazaný uživatel

dik vysledky budou az 15. cervence, holt filda...

Reagovat
Counter

kdybys šel do Olomouce jako já, tak už výsledky znáš

Reagovat
smazaný uživatel

to bych mel lehce z ruky

Reagovat
Counter

teď je na pořadu dne FMS

Reagovat
smazaný uživatel

Uz vybiras aspon zalohu, nebo si porad u obrany?

Reagovat
Counter

Dospěl jsem do stádia "klid před bouří", kdy jsem za celý den nevyměnil na soupisce jediného hráče. Ale zítra v 15:35 to bude lítat

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Losinho

Reagovat
Josifek

Budu držet palce, pro mě je Španěslko jasný favorit a věřím, že se ve finále potká z Brazilci a na penalty vyhraje, toť můj skromný tip..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi

Už teď mám hrůzu z Ramose.

Reagovat
smazaný uživatel

Svoje si odkope, nikdo lepší tam neni.

Reagovat
Xavi

Svoje si odkope tak možná na stoperovi, na pravém obránci může hrát výborně nebo taky může úplně propadnout.

Určitě lépe by tam zahrál Puyol, větší jístota dozadu je Arbeloa a jinak Španělsko má další dobré pravé obránce. Azpilicueta, Iraola...

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát Puyola je potřeba jako stopera. hrál bych tam s Arbeloou jako proti Polsku. César by si repre taky omalu zasloužil, Andoni už spíš ne.

Reagovat
Xavi

Pravda je, že Iraola měl tuto sezónu celkem špatnou na jeho poměry. Jinak Marchena by si mohl zavzpomínat na Euro a Puyol by mohl vpravo klidně hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

uz nevymyslaj prosim ta.. to radsej Arbelou napravo a Ramosa na stopera.. posledny rok tam uz hra lepsie ako Puyol

Reagovat
smazaný uživatel

Další perla

Lépe než Puyol

Reagovat
smazaný uživatel

videl si ho vobec tento rok na stoperovi ?.. hral takmer bezchybne, casto aj za dvoch kedze Marcelo sa nestihal vracat.. a navyse je o dost rychlejsi ako Puyol.. ktori uz proti Interu napr vobec nestihal

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně

Ramos je vlastně nejlepší stoper i RB na světě, mohli by sté hrat i 1 - 5 - 4

Ramos by to vzadu zvládl sám...

Reagovat
smazaný uživatel

nepovedal som ze je najlepsi RB, ani stoper.. ale patri k najlepsim

Reagovat
smazaný uživatel

Mistři!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doufám,že nikoliv.

Reagovat
vicinda07

zrejme pojdu dole so sklonenymi hlavami ako vzdy na MS

Reagovat
smazaný uživatel

tak jsem si na ně dneska vsadil kilo, že vyhrajou, to jsem zvědavej. Normálně nevsázim, ale když mi doktor zakázal chlast, tak musim podrbat raracha jinak

Reagovat
smazaný uživatel

zakázal chlast? ..... kolik ti je? 50 ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele