Představení účastníků MS 2010 - Austrálie

04.06.2010, 15:01
Profily, historie
Zaujalo nás
Austrálie se na minulém mistrovství světa představila ve velmi dobrém světle a nakonec smolně vypadla s pozdějším vítězem Itálií. Ovšem i na africký kontinent přijíždí tým kolem ostřílených borců Cahilla či Kewella spíš překvapit, jelikož na ně čeká velmi těžká skupina D...

Historie

Austrálii každý pokládá za nejlepší tým Oceánie. Bezpochyby oprávněně. Vždyť na takzvaném Oceánském poháru národů nikdy neskončila hůře než druhá, a to se účastnila již šesti ročníků. Navíc hned dvakrát, v letech 1996 a 2000, za celý turnaj (čtyři utkání) ani jednou neinkasovala. Také kvůli drtivé převaze nad všemi oceánskými kolegy se pak australský fotbalový svaz rozhodl požádat FIFA, aby mu umožnila prožít vyrovnanější kvalifikaci a na výjimku se připojit k asijské sekci kvalifikace. Bylo mu vyhověno. A protinožci výměnou v rozhodující fázi ani jednou nenašli přemožitele. Teď se nabízí otázka, zda vůbec v těchto končinách existuje nějaký Austrálii rovnocenný soupeř, když ani Japonci na ni nenašli lék. Je snad zaděláno na další Jižní Koreu?

Australané by se rozhodně nezlobili. Jakkoliv se to totiž zdá nemožné, teď se chystají teprve na svůj třetí šampionát. Může za to především baráž, kterou musel i ten nejlepší celek Oceánie vždy sehrát s pátým mužstvem jihoamerické kvalifikace (ještě dříve s vybranými asijskými či evropskými celky). Právě tady obvykle Australané naráželi. Severní Korea (1966), Israel (1970), Skotsko (1986), Argentina (1994), Írán (1998) a Uruguay (2002) - toť výčet smolných okamžiků australské fotbalové historie. Přesun do asijského teritoria je tudíž pro protinožce všestranně výhodný. Jednak se potkají s těžšími soupeři, jednak mají teď větší šanci podívat se na šampionát. To se ostatně okamžitě potvrdilo.

K předchozím dvěma účastem na mistrovství světa nicméně pokaždé vedly dosti odlišné cesty. Pro postup na šampionát v Německu (1974) totiž Australané nepotřebovali hrát s žádnými Američany, museli si poradit zrovínka se svými "sousedy" z Asie. Spolu se Zélandem totiž nehráli ještě jinačí kvalifikaci než tu asijskou. Postupně tedy nejprve ve skupině zvládli zápasy s Irákem, Novým Zélandem a Indonésií, aby pak v jakémsi play-off přemohli Írán a ve finále i Severní Koreu. To byl definitivní konec, respektive začátek konce. Samozřejmě je přece čekal ještě finálový turnaj, na němž i amatéři z dálné Oceánie ukázali, že se s nimi v "civilizovaném" světě kopané rozhodně musí do budoucna počítat. Pochopitelně sice nestačili na obě části pořadatelského Německa (východ 0:2, západ 0:3), ale navzdory protažení střeleckého půstu záhy alespoň bodovali s Chile.

Ta budoucnost, v níž se mělo s Australany počítat, nakonec byla vzdálená dlouhých 32 let. Ta dlouhá odmlka byla způsobena krachy v play-off, které jsem vyjmenoval výše. Vše se změnilo až s příchodem roku 2006, kdy Socceroos čekala další výzva, a to zvláště pikantní. Chystali se totiž k odvetě s Uruguayí, která je nedávno odsoudila k dalším čtyřem letem čekání před takřka domácím šampionátem v Japonsku a Jižní Koreji. A odplata byla sladká, leč nejtěsnější možná. Australané se totiž radovali až po penaltovém rozstřelu. Shodou okolností, jako by tomu náhoda či osud chtěly, právě pokutový kop se pak stal protinožcům osudným na nadcházejícím mistrovství. Neboť když už se dostali do historického osmifinále, "zařízl" je v nastavení duelu s Itálií rozhodčí a po nasimulované penaltě šel dál pozdější mistr. Přesto svou sílu už tehdy protinožci nejen naznačili, ale rovnou v celé své kráse ukázali, takže je nyní opravdu na co se těšit.

Hvězda: Tim Cahill

Těžko uvěřit, že tomuhle nepříliš vzrostlému chlapíkovi je už půl roku třicet let. Jako bychom se ho za tu dobu nestihli nabažit. Klamný dojem? Asi ne. Jen málokdo ze špičkových hráčů je totiž tak náchylný ke zraněním jako Cahill. Start v Evertonu se mu ještě vydařil - v první sezoně se stal nejlepším střelcem týmu, fanoušky byl vyhlášen hráčem roku a konečně Toffees pomohl přeskočit v tabulce Liverpool. Navíc s odměnou v podobě předkola Ligy mistrů v kapse. To byl snový začátek. Jenže co nevidět se nad kariérou tohoto sympaťáka, za rok 2006 dokonce nominovaného na Zlatý míč, rázem začala stahovat mračna. Jen krátce potom, co byl jmenován mezi 50 nejlepších fotbalistů působících v Evropě, utrpěl při střetu s vlastním spoluhráčem zranění kolene, které ho vyřadilo na dva měsíce. To by možná ještě nebylo nic zvláštního, kdyby jen za dalších osm týdnů po svém návratu nešel na marodku znovu. Tím už v březnu přišel o celý zbytek ročníku 2006/07.

To samé v bleděmodrém se opakovalo i příští sezonu (opět odehrál jen 18 střetnutí), ale třeba i dřív před šampionátem v Německu, kdy ještě chvíli před jeho vypuknutím laboroval s bolavým kolenem. Inu, prakticky není sezony, kdy by se rodákovi ze Sydney zranění úplně vyhnula. Přesto, navzdory všem patáliím, "Tiny Tim" snad pokaždé, když za Everton nastoupil, patřil k nejlepším a nejplatnějším hráčům v jeho dresu. Fanoušci Toffees pak stěží jmenují svého většího miláčka. Získal si je originálními oslavami většiny gólů - obzvlášť rád svádí pěstní souboj s rohovým praporkem, schopností zaskočit prakticky kdekoliv (hrot útoku, pozice štítového i ofenzivního záložníka, jak je libo) i pravidelným věnováním svých branek obětem rozmanitých katastrof. Ke všemu z něj vyzařuje až obdivuhodná skromnost. Když kupříkladu oslavoval svůj stý start v modrém dresu, hleděl si co nejrychleji vyjádřit vděk svým vzorům - Duncanu Fergusonovi a Alanu Stubbsovi.

Ovšem charakter vskutku není všechno, co na něm všichni kolem dokola oceňují. Experti se shodují třeba i na chvále Cahillova citu pro timing, díky němuž i se svými 178 centimetry dokáže vyhrát nespočet hlavičkových soubojů. Mezi jeho obdivovatele se řadí mimo jiné taky Arsene Wenger. Pro Everton je pak zároveň klíčovým talismanem pro vyhecovaná Merseyside derby. Od dob Dixieho Deana se totiž právě Cahill stal prvním evertonianem, který se trefil ve třech derby hraných na Anfieldu. A abychom to měli kompletní, vynachválit si ho nemohou ani v jeho rodné zemi. Hlavně na minulém světovém šampionátu si museli pořádně uvědomit, jaké mají štěstí, že mládežnický reprezentant Samoy teď řádí právě v dresu krajiny, se kterou má společné vlastně jen místo narození a dospívání. Matku má totiž právě ze Samoy a otec je původem Brit. Nicméně za těchto okolností se stalo, že Cahill upoutal třeba legendárním představením proti Japonsku, kdy jako žolík přicházel na německý trávník za nepříznivého stavu 0:1, aby pak dvěma góly vývoj utkání sám otočil. A takových klíčových gólů už vstřelil mraky. Schovává si nějaký i na blížící se turnaj turnajů?

Trenér: Pim Verbeek

Věčně ve stínu Guuse Hiddinka, takové břímě za sebou už léta tahá Pim Verbeek. Spolu s ním přišel do PSV a zatímco jeho kolega s áčkem hnedka oslavil mistrovský titul, on se pachtil u rezervy. Pár let po něm také přebíral korejskou reprezentaci. Porovnání? Hiddink celou zemi pobláznil a dovedl ji na domácím šampionátu až na čtvrtou příčku, Verbeeka tamější anabáze tak akorát vyčerpala, že po roce a bronzovém Asijském poháru sám rezignoval. Třetí komparace se rýsuje právě teď a Verbeek má zase co překonávat. Musí totiž adekvátně navázat na čtyři roky staré osmifinále, které s protinožci vybojoval Hiddink.

Australská komunita má už teď jasno - Verbeek na Hiddinka zkrátka nemá. Muž, který dříve vedl třeba oba rotterdamské celky, byl totiž po celou dobu kvalifikace médii drsně pranýřován za styl vedení týmu. Respekt u hráčů má prý obrovský, ale veřejnosti vůbec nevoní jeho "profesorský fotbal". Zpravidla ho totiž označuje za nudný, a že by šlo proti těmto tvrzením něco namítat, to se úplně říct nedá - Verbeek totiž není známý ničím jiným než ordinováním pomalejšího tempa a vyznáváním pečlivého budování každého útoku, který pak zpravidla končí centry z ostrých krajů. Sic se potom brání, že za něj mluví úspěchy, za nimiž jde vždy především, faktem zůstává, že Hiddink v Austrálii zvládl skloubit obojí. Není tedy divu, že pragmatického kouče tenhle přístup australské společnosti brzy donutil k úvahám o jiném angažmá. A Verbeek jej taky brzy našel. Hru s pouhým jedním úto čníkem a stavění na neprostupné defenzívě bude od léta vyučovat v Maroku, kde povede tamější výběry do dvaceti, respektive sedmnácti let.

Ideální sestava: Schwarzer - Wilkshire, Neill, Moore, Chipperfield - Emerton, Grella, Kewell, Cahill, Bresciano - Kennedy

Kvalifikace

Jak už jsem výše naznačil, Oceánie neOceánie, Austrálie snad bude válet všude a vždycky. Přes počáteční rozpaky, kdy si ještě Socceroos jakoby zvykali a ve třetí fázi hnedka dvakrát prohráli, se protinožci přenesli do úseku čtvrtého a tomu už bezostyšně kralovali.

Poté, co tedy ve své první skupině finišovali na stejné úrovni s Katarem a na své konto si připsali těsné porážky od nepostupujícího Iráku a Číny, neměli už po příštím rozlosování konkurenci. Jen dvě zaváhání v podobě bezbrankových remíz s Japonskem a Katarem, pouhý jeden obdržený gól za těch osm zápasů a celkově šest výher (z toho jedna nad Japonci a hned dvě nad třetím Bahrajnem) - toť ve stručnosti brilantní statistika nováčků v asijské zóně. Výsledkem potom byl luxusní pětibodový náskok na druhé Japonsko a jedna z nejčasněji deklarovaných jistot účasti na šampionátu.

Program zápasů - skupina D

13.06.2010
20:30
Německo
4:0
Austrálie
Durban
19.06.2010
16:00
Ghana
1:1
Austrálie
Rustenburg
23.06.2010
20:30
Austrálie
2:1
Srbsko
Nelspruit

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Adam Federici
31.01.1985
Reading FC
Eugen Galeković
12.06.1981
Adelaide United
Mark Schwarzer
06.10.1972
Fulham FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Michael Beauchamp
08.03.1981
Al Jazira Club
David Carney
30.11.1983
FC Twente
Mark Milligan
04.08.1985
JEF United
Craig Moore
12.12.1975
bez angažmá
Lucas Neill
09.03.1978
Galatasaray SK
Luke Wilkshire
02.10.1981
Dinamo Moskva
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mark Bresciano
11.02.1980
Palermo FC
Tim Cahill
06.12.1979
Everton FC
Jason Čulina
05.08.1980
Gold Coast United
Brett Emerton
22.02.1979
Blackburn Rovers
Vincenzo Grella
05.10.1979
Blackburn Rovers
Scott Chipperfield
30.12.1975
FC Basilej
Mile Jedinak
03.08.1984
Antalyaspor
Harry Kewell
22.09.1978
Galatasaray SK
Carl Valeri
14.08.1984
US Sassuolo
Dario Vidošić
08.04.1987
MSV Duisburg
Útočníci
Datum nar.
Klub
Richard García
04.09.1981
Hull City
Brett Holman
27.03.1984
AZ Alkmaar
Joshua Kennedy
20.08.1982
Nagoya Grampus
Nikita Rukavytsya
22.06.1987
FC Twente

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (68)

Přidat komentář
Horcmen

Socceroos

Reagovat
domingo

Vidím je celkem zřetelně na postupové pozici.

Reagovat
smazaný uživatel

Třetí místo.

Reagovat
domingo

Srbsko považuju za labilní tým, a navíc mají narozdíl od Australanů slabinu v bráně.

Reagovat
smazaný uživatel

ta zaloha

Reagovat
smazaný uživatel

Bresciano už je taková legenda

Reagovat
smazaný uživatel

pre mna absolutne nesympaticky tym,dokonca si myslim,ze na MS nepatria. Ved v Australii ani nevedia co je futbal

Reagovat
domingo

Ty neznáš australský fotbal?

Reagovat
Horcmen

to asi nesleduješ australskou ligu ... kvalitnější fotbal než v ČR nebo na Slovensku, stadiony taky super

Reagovat
smazaný uživatel

Nevědí co je to fotbal, ale hrajou na MS, zajimavé. Větší pravda je už spíš to, že na MS nepatří Slováci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi trápne..Na MS patrí ten, kto si ho vybojoval.

Reagovat
Losinho

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Chcem dôvod, prečo tam nepatríme?Pretože sme sa tam dostali na úkor vašich hviezd?

Reagovat
smazaný uživatel

Chci důvod proč tam nepatří Australané?

Reagovat
smazaný uživatel

Hovoril som to ja?!?!

Reagovat
smazaný uživatel

Neřikám, že to "hovoríš" ty, jen jsem se Tě zeptal, a jesltli chceš odpověď na mou otázku, klidně: Vaše jediný štěstí bylo, jakou jste měli kvalif. skupinu: Slovinsko, Česko, Severní Irsko, Polsko, San Marino. San Marino, není se o čem bavit, Polsko a Česko - naprosté zkolabování a nemohoucnost obou týmů. Slovinsko - dá se říct tým "beze jmen", ale předváděli nejlepší výkony v celé skupině. Severní Irsko - bojovníci, ale bez zkušeností a potřebných kvalit jednotlivců. A Slovensko - dá se říct, jednooký král, ze 3 týmů (PL, ČR a SK), které předváděli absolutní nic, byli nakonec štastnější. Být tam kdokoliv místo nás nebo Poláků, tak Slováci se teď můžou opalovat na dovolený

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne, Slováci majú úspech, tak im ho treba ponížiť...

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si můj příspěvek o pár řádek níže

Reagovat
fantomas

To neni žádný ponížení, že tohle byla nejslabší skupina a vy ste v ní byli jednookým králem mezi slepými (byl by jím kdokoliv, kdo by ji vyhrál, i my), jsou prostě zřetelná fakta.

Reagovat
smazaný uživatel

Poprvé co stojíš za něčím, co jsem napsal

Reagovat
smazaný uživatel

10 zápasů a voni nepředváděli nic a proto jsou v Africe a že měli jenom šťestí bomba názor,jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

uz to konecne predýchajte,ze my sme tam a vy si mozete akurát tak kukat TV

Reagovat
smazaný uživatel

Takový jako ty miluju, škodolibý malý děcka. Já Slovákům přeju úspěch, ale kvůli lidem jako ty i naprostý propadák

Reagovat
domingo

Jak tady někdo psal - když postoupí, budu jim přát. Když ne, dobře jim tak za ty kecy. :)

Reagovat
smazaný uživatel

ano jasne staré známe,ked dochádzaju slová tak ho urazím tým,ze je decko ja niesom ziadny "skodolibec" ale ty si zacal,ja som sa len bránil

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak..

Reagovat
smazaný uživatel

Australie je, jen tak mimochodem, mnohem fotbalovější národ než Slovensko...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Ti musejí být sakra dobrý, když neví co je fotbal, a přesto jsou na mistrovství.

Reagovat
smazaný uživatel

a slovensko ví co je to fotbal, samozřejmě, podivejte se na jejich ligu, stadiony a především na tehelné pole nebo jak se název toho stadionu píše a vůbec k smíchu jsou návštěvy diváků a hlavně weiss starší

Reagovat
smazaný uživatel

No, iste, zato na GL nemá ani PL Čo s Weissom?

Reagovat
smazaný uživatel

no rozhodně máme lepší fandy než vy, takovýmu baníku nebo bohemce (ikdyž o bohemce se nerad bavím) se nemůže slovan nebo žilina rovnat co se atmosféry na stadionu týče

Reagovat
smazaný uživatel

Čo s tým Weissom?

Reagovat
smazaný uživatel

je to nervák a lecjaké setkání s novináři skončí docela dobrou podívanou

Reagovat
smazaný uživatel

BLESK

Reagovat
Godwinson

Weiss starší a nervák? To se mi nějak nezdá ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hej, je, dokáže vybuchnúť a je vidieť že z neho chlapci majú príšerný rešpekt - a tak to má aj byť.Ale čo som čítal v Bleske, to je niečo, robia z neho niečo medzi mafiánom a chovancom psychiatrickej liečebne.

Reagovat
smazaný uživatel

ale ja tov blesku nečetl

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kde? V slovenskom bulvári?

Reagovat
Godwinson

Tak to je pro mě novinka, působí na mě jako hroznej pohodář .. nedokážu si ho s tím jeho hláskem představit, jak vybouchne a když už, je to velmi směšná představa :))

Reagovat
smazaný uživatel

Niekedy zo seba robí zbytočne tvrdého, arogantného (k novinárom, v repre napríklad nikto nesmie vstať od stola pred ním apod.) ale na druhú stranu je na neho vytváraný strašne veľký tlak, ten opadol keď sme postúpili - vtedy sa ukázalo ako veľmi je citlivý, teraz je to tu opäť ..

Ale nie je to taká tragédia ako robia v tej žalostnej náhrade toaletného papiera..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som dosť veľký patriot a už preto na našu ligu málokedy nadávam a nezanevrel by som na ňu, už preto že je naša, slovenská, ale austrálska je dokonca v množstve ohľadov oveľa lepšia.Najmä návštevnosť a štadióny, hráčska kvalita tiež nie je tak zlá.A čo sa reprezentácie týka, myslím že by sme s nimi mali problém.Na MS sa prebojovali poctivo a preto tam patrí.

Reagovat
patas92

co je pravdy na tom, že si Drogba zlomil ruku?

Reagovat
smazaný uživatel

Tim Cahill

Reagovat
cristiano.K.

jsem na ně zvědavej a přeji jim at se daří.Na minulém MS hráli opravdu dobře a vypadnout z Itálií se nezastloužili

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Tottenham se podle anglických médií v nejbližší době pokusí získat z Manchesteru City Craiga Bellamyho. Výše nabídky se má údajně pohybovat mezi osmi a deseti miliony liber... Snad to vyjde a přijde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na druhou stranu Craigovi bych to strašně přál, zahrát si zas jednou LM

Reagovat
smazaný uživatel

Se muze pristi rok vratit tam, kde si ji zahral poprve, a zahrat si ji ve stejnem klubu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
domingo

Ozdobou základních skupin na mistrovství světa by měl být zápas mezi Portugalskem a Brazílií, který bude specifický pro útočníka Sportingu Liedsona. Ten se narodil v Brazilském Cairu, reprezentuje ale evropskou zemi. "Cítím se jako portugalský rodák, ale před zápasem proti Brazílii nebudu zpívat hymnu," prozradil Liedson.

To je fakt šašek

Reagovat
Tsigi

Brazilský béčko je prostě vtipný

Reagovat
smazaný uživatel

Od Brazilce nelze čekat nic jiného, když to zobecním, typický jižan

Reagovat
Tsigi

Super záloha. Na spolupráci Kewell ,Cahill, Bresciano se fakt těším.

Reagovat
smazaný uživatel

drogba si zlomil ruku "Vyšetrenia krátko po zápase potvrdili, že Drogba utrpel fraktúru pravej ruky. " Je to skoda,prave na jeho vykony a cele Pobrezie Slonoviny,som sa najviac tesil :(((

Reagovat
fantomas

Spolu se Srby do osmifinále!

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Franz jde trénovat do Austrálie celek North Queensland Fury.ať se daří

Reagovat
milan78

sympatický tým už nějakej ten pátek, škoda, že už nehraje mark viduka

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický tím, ale škoda že na MS sa nedostal McDonald....

Reagovat
smazaný uživatel

2. místo ve skupině. V osmifinále ale vypadnou s Anglií.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele