Představení účastníků MS 2010 - Dánsko

08.06.2010, 13:01
Profily, historie
Zaujalo nás
Dánové se chystají na čtvrtý světový šampionát, na třech dosavadních vykazovali pozoruhodnou stálost výkonů. Nikdy sice nepřekročili práh čtvrtfinále, zato ale pokaždé postoupili ze základní skupiny. Jak si povedou letos? Za soupeře mají v "éčku" Nizozemsko, Japonsko a Kamerun.

Historie

Po šesti letech je "dánský dynamit" zase jednou připraven vybuchnout na velké mezinárodní akci. Posledním soupeřem seveřanů na srazu elit buď evropských, nebo rovnou světových, byl shodou okolností právě český výběr, který je vyřadil ve čtvrtfinále Eura 2004. A když vidíme ono slovíčko "čtvrtfinále", rovnou se u něho načas zastavíme. Právě tahle fáze turnaje rovněž zůstává dosud nejvyšším dosaženým stupínkem, na který Dánové dosáhli během tří světových šampionátů, jichž se dosud účastnili. Jedním dechem by se pak slušelo dodat, že zároveň ještě nikdy nevypadli hned ve skupině.

Za všemi těmito neoddiskutovatelnými úspěchy přitom stojí vlastně jen dvě generace. V Mexiku, kde po suverénním postupu ze skupiny Dánové narazili na Španěly, už sice válčil starší z bratrů Laudrupů, Michael, ale kolem něho byly poskládány ještě dosluhující legendy jako Morten Olsen (už deset let aktuální trenér reprezentace), Allan Simonsen či na vrcholu sil hrající kanonýr Preben Elkjaer. Až chvíli po tomto roce 1986 nastoupili reprezentační službu i členové zlatého výběru z Eura 1992 - Peter Schmeichel, Lars Olsen, Brian Laudrup nebo Flemming Povlsen. V podobném složení tedy Dánové později dokráčeli i do zmíněného francouzského čtvrtfinále.

Devadesátá léta, ačkoliv jejich záři poněkud tlumí neúspěšné Euro 1996, jsou pro Dány jednoduše zlatá. Vítězství na evropském šampionátu ve Švédsku, v Saúdské Arábii v rámci Konfederačního poháru a ještě skvělé výkony na MS 98, kde seveřany leckdo hodnotil jako jednoho z nejpohledněji hrajících účastníků turnaje. Tuhle dekádu bude v budoucnu někdo překonávat jen stěží. Přesto teď můžeme najít podobnosti letošního kádru s těmi úspěšnými z let předchozích. Zase jde o na pohled logický generační mix. Starší pardály tu zastupují borci jako Jørgensen, Tomasson, Gronkjaer ale i brankář Sørensen. Na druhou stranu představiteli nové krve můžeme chápat třeba Bendtnera, Aggera či Kahlenberga. V Kodani jsou tak pyšní na výsledek pokusu o utvoření dalšího "dánského dynamitu". Ten první páchal škody v osmdesátých letech pod vedením trenéra Pionteka (semifinále Eura 1984 a zmíněné osmifinále v Mexiku), ten dnešní Olsenův má teď rovněž na co navazovat. Ať už na světové osmifinále zpřed osmi let, nebo na poměrně nedávnou účast mezi nejlepšími osmi v Portugalsku...

Hvězda: Jon Dahl Tomasson

Dánské legendy mají jeden dobrý zvyk - být pro reprezentaci nepostradatelné i v pokročilém věku. Takovým případem byl třeba Morten Olsen, jenž červený dres oblékal vlastně až do čtyřiceti, nebo Thomas Helveg. Jon Dahl Tomasson je jen dalším pokračovatelem této tradice. Svůj nepopiratelný přínos mužstvu sice nezvládá přenášet do statistik, takže kupříkladu v kvalifikaci ani jednou neskóroval, ale pořád byl druhým nejvytíženějším dánským útočníkem. Ve 33 letech. Přesto je pro Olsena poněkud složité zvykat si na mizivý přísun gólů od tohoto zkušeného borce. Jako by se Tomasson myšlenkami vracel k angažmá v Newcastlu, kde střelecky naprosto vyhořel. Adekvátní potenci nevykazuje ani v klubu, hranici deseti ligových gólů nepřekročil už pět let! Tak proč na něj dánské publikum pořád nedá dopustit?

Tomassonova nejplodnější léta jsou už dávno pryč, s tím už se smířil snad každý. Přesto si Dánové ještě útočníkův definitivní ústup ze slávy nepřipouštějí. Často a rádi se totiž odvolávají na Tomassonovu jedinou dostupnou vizitku z mistrovství světa - 4 utkání, stejný počet gólů. Neprůstřelný argument také představuje kapitánská páska, kterou zápas co zápas přes rukáv natahuje právě Tomasson, ale i všeobecná popularita. Mnoho Dánů má ještě na paměti jeho vtrhnutí na domácí scénu - už v šestnácti pravidelně slavil góly mezi dospěláky z Køge, táhl juniorské výběry, zkrátka na severu Evropy v té době neznali většího talenta. Pravdou tedy může být, že si Tomasson jako "plnohodnotný" senior získal největší slávu v Holandsku, zároveň ale není přípustná pře ohledně jeho oblíbenosti doma, v Dánsku.

Ona oblíbenost je samozřejmě podepřena i něčím víc než jen vzpomínkami na forvardovo "dětství". Především by bylo velkým překvapením, kdyby se Tomasson v blízké budoucnosti nestal historicky nejlepším střelcem dánské reprezentace. Zrovna nedávno přestřílel krajana Eriksena, aby se stal nejproduktivnějším Dánem v Eredivisii, k dotažení Tista Nielsena mu v "nároďáku" zbývá skórovat jen jedinkrát. Bylo by krásné, kdyby tento snajpr se zkušenostmi ze všech čtyř elitních evropských soutěží tažení za tímto významným prvenstvím dokončil právě na tomto šampionátu. Ovšem i kdyby se mu to nepovedlo a nedařilo by se mu i nadále, dá se očekávat, že mu v reprezentaci vyjdou vstříc. Koneckonců právě nynějšímu kouči Dánska, Mortenu Olsenovi, se už dřív podobným způsobem pomohlo. I po desetiměsíční odmlce byl ve 39 letech povolán z jednoho zřejmého důvodu - aby se stal prvním Dánem, kdo dosáhne rovné stovky startů v národním týmu. Dvojnásobný nejlepší Dán roku (2002, 2004) už tenhle milník dávno překročil. Uvidíme, jestli si bude krom střeleckého rekordu věřit i na ten zápasový. Pro to už by se musel stát doopravdy nesmrtelným - do Schmeichela mu schází odehrát více než 20 duelů.

Trenér: Morten Olsen

Zapomeňte na Laudrupa, tohle je největší dánská legenda! Rekord v počtu odehraných utkání ve funkci kapitána. První "stovkař" v historii reprezentace. Jediná žlutá a žádná červená karta v celé kariéře internacionála. Titul největšího univerzála v dánských dějinách, který si něco odehrál bez nadsázky na každém postu vyjma toho gólmanského. Ideální příklad suverénního profesionála a gentlemana v jedné osobě. Stále a ještě nadlouho jediný Dán, který figuroval ve stovce reprezentačních utkání nejen jako hráč, ale i coby trenér. Inteligent ovládající pět světových jazyků. Tolik ekvivalentů bychom mohli přisoudit tomuto 60letému pánovi, který momentálně finišuje rovnou dekádu v čele dánského výběru. A vězte, že se celý Jutský poloostrov zděsil, když Olsen veřejně plánoval svůj konec u reprezentace právě po letošním mistrovství. Nakonec si mohl sborově ulevit - rodák z Vordingb orgu se nakonec rozhodl načít i další desetiletí, smlouvu prodloužil až do léta 2012.

Legendární libero se už na zeleném pažitu prezentovalo coby skvělý organizátor, nebylo tedy pochyb, že na aktivní kariéru naváže i tou pasivní - v trenérském křesle. Přesto si svůj pobyt na trávnících prodloužil, jak jen to šlo. V německém Kolínu nad Rýnem byl platný až do čtyřiceti. Svou největší slávu si ale získal v Belgii. Titul tu oslavil hned třikrát, pokaždé se spoluhráči z Anderlechtu. K tomu belgickému gigantovi pomohl roku 1983 vybojovat i historickou trofej pro vítěze Poháru UEFA. Nikde jinde už jako hráč úspěšný nebyl. Kromě reprezentace, kde ztělesňoval klíčovou součástku téměř dvacet let. Chybět samozřejmě nemohl ani u první dánské účasti na mistrovství světa. Jak jinak než s kapitánskou páskou na rukávě. Veřejností byl chápán jako jedna z nejzářivějších hvězd šampionátu, ačkoliv seveřané vypadli poměrně brzy, v Dánsku se mu pak dostalo ocenění nejlepšího hráče roku.

Jako trenér si Olsen dlouho nemohl získat jinačí pověst než tu někoho, kdo je odkudkoliv po chvíli vyhozen. Přitom úspěchy měl, a ne že ne. Jenže v Brondby ho po dvou sezonách vykopli i navzdory dvěma mistrovským titulům z jednoho racionálního důvodu - Olsen dokonale přehlížel výkony juniorů, přičemž si na přestupovém poli počínal tak rozhazovačně a neobratně, že dokonce dánskému velikánovi přivodil finanční problémy. V Kolíně zase Olsen držel tamější podprůměrný klub daleko od sestupové propasti, což šlo považovat za zadostiučinění, ovšem pohárová prohra s amatéry z Beckumu rázem vše hladce přehlušila. Do třetice všeho rozporuplného tu máme Olsenovo angažmá u Ajaxu. Sem si někdejší závodní gymnasta přivedl dobrého přítele Michaela Laudrupa a za jeho vydatné pomoci s amsterdamským titánem vydoloval nizozemský double. Příští rok mu ale zlomily vaz nepokoje v kabině, jejichž původci byli bratři De Boerovi, když bojkotovali tréninky za účelem vyvzdorování si přestupu do Barcelony.

Klid na práci Olsen našel až u reprezentačního výběru své rodné krajiny, s nímž se teď chystá teprve na svůj druhý velký turnaj. Jakkoliv se však jeho svěřenci neprobojovali ani na MS v Německu, ani na dva roky staré Euro, více než z poloviny odkoučoval vítězná utkání. Už roku 2006 Olsen obdržel hned několik nabídek od rozmanitých klubů, tehdy se ale ještě chtěl poprat zejména o nadcházející šampionát. Až ten měl být jeho poslední výzvou v čele dánské reprezentace, neboť už i sám Olsen začal pošilhávat po intenzivnější práci klubového lodivoda. Východisko už ale známe. Veřejnost o tom nechtěla ani slyšet a vášnivý milovník ptactva jí letos v lednu opět podlehl.

Ideální sestava: Sørensen - Jacobsen, Krøldrup, Kjaer, Agger - Rommedahl, Poulsen, Jensen, Jørgensen - Bendtner, Tomasson.

Kvalifikace

O síle dalšího "dánského dynamitu" dobře svědčí i jeho kvalifikační výkaz. Právě Olsenovi svěřenci se totiž postarali o jedno z největších překvapení v zóně UEFA. Do baráže totiž postrčili favorizované Portugalsko a sousedním Švédům dokonce přisoudili potupného černého Petra. Za všechno může dánská vyrovnanost, vždyť porážku "Olsen-Banden" utrpěli teprve v okamžiku, kdy už měli postup mezi světovou elitu zajištěný - v posledním kole s Maďarskem. Do té doby posbírali jen tři remízy, přemoci dokázali i hvězdami nabyté Portugalsko, ke všemu na jeho vlastním hřišti. Senzační ztráty s Albánií a Maďarskem potom Dánové vyvážili dvěma těsnými triumfy v severských derby (dvakrát 1:0). Dánskou jízdu za třetí účastí na mistrovství světa tak víceméně můžeme shrnout slovy: Jediným, kdo Olsenovým svěřencům nadělal opravdu velké problémy, byli Maďaři, kteří jim dovolili ze vzájemných zápasů vydolovat pouhý bod. Dokonalá senzace, nebo ne?

Program zápasů - skupina E

14.06.2010
13:30
Nizozemsko
2:0
Dánsko
Johannesburg
19.06.2010
20:30
Kamerun
1:2
Dánsko
Pretoria
24.06.2010
20:30
Dánsko
1:3
Japonsko
Rustenburg

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Stephan Andersen
26.11.1981
Brøndby IF
Jesper Christiansen
24.04.1978
FC Kodaň
Thomas Sørensen
12.06.1976
Stoke City
Obránci
Datum nar.
Klub
Daniel Agger
12.12.1984
Liverpool FC
Lars Jacobsen
20.09.1979
Blackburn Rovers
Simon Kjaer
26.03.1989
Palermo FC
Per Krøldrup
31.07.1979
ACF Fiorentina
William Kvist
24.02.1985
FC Kodaň
Patrick Mtiliga
28.01.1981
Málaga CF
Simon Poulsen
07.10.1984
AZ Alkmaar
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mikkel Beckmann
24.10.1983
Randers FC
Thomas Enevoldsen
27.07.1987
FC Groningen
Christian Eriksen
14.02.1992
AFC Ajax
Jesper Grønkjaer
12.08.1977
FC Kodaň
Daniel Jensen
25.06.1979
Werder Brémy
Martin Jørgensen
06.10.1975
AGF Aarhus
Thomas Kahlenberg
20.03.1983
VfL Wolfsburg
Christian Poulsen
28.02.1980
Juventus FC
Jakob Poulsen
07.07.1983
AGF Aarhus
Dennis Rommedahl
22.07.1978
AFC Ajax
Útočníci
Datum nar.
Klub
Nicklas Bendtner
16.01.1988
Arsenal FC
Søren Larsen
06.09.1981
MSV Duisburg
Jon Dahl Tomasson
29.08.1976
Feyenoord Rotterdam

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (63)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rommedahl

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdo přijde s černým koněm tentokrát?

Reagovat
smazaný uživatel

zase to bude nickelback

Reagovat
smazaný uživatel

Poulsen, Tomasson a Dick Bendtner.. no fuj

Reagovat
smazaný uživatel

kvalifikaci meli skvelou ale posledni pripravny zapasy docela bida ..ale maji skupinu kde se da postoupit nizozemsko je myslim jisty tak se rozhodne z dvojice dansko kamerun ...japonsku neverim

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně se mi líbí ta vyrovnanost mezi zkušeností a mládím, podle mě mají šanci to dotáhnout daleko. Jenom bych do základu možná místo Jensena dal Gronkjaera a Jorgensena posunout do středu.

Reagovat
Tsigi

Jon Dahl Tomasson

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

mají těžkou skupinu

Reagovat
smazaný uživatel

čarný kůň

Reagovat
smazaný uživatel

kde, já ho pořád nevidim!

Reagovat
smazaný uživatel

Letos je těch černých koní nějak moc

Reagovat
smazaný uživatel

tak to vypadá, když se koňové páří, měl by to někdo rychle zastavit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Se divíš, když je to MS v Africe?

Reagovat
smazaný uživatel

v africe jsou zebry

Reagovat
Godwinson

Aha, tak mám zase o něco rozšířenější obzory ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No já to vidím takhle v sobotu zaútočí na zápas Anglie-USA teroristi zemře pár desítek lidí a šampionát se zruší. Hráči se nějak dají ohlídat ale ty masy lidí rozhodně ne. Pokud někdo chce spáchat atentát tak ho spáchá.Sám jsem byl na MS v Německu a kdybych tam v tom kempu před stadionem vytáhl samopal tak by mě nikdo nezabránil. Na stadion těžko někdo něco pronese to věřím že se dá uhlídat , ale kolem stadionu před zápasem . Bez šance

Reagovat
smazaný uživatel

zajimavej komentar doufam ze sampionat probehne jak ma tesim se jak malej

Reagovat
smazaný uživatel

scháníš lidi?

Reagovat
smazaný uživatel

To se nestane... Chci vyhrát FMS...

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skupina sice nesnadná,ale doufám v postup jak ze skupiny,tak i něco navíc,no nechme se překvapit v následujících dnech

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud turnaj proběhne ikdyž o tom dost pochybuju tak Dánsko se ze skupiny určitě nedostane.

Reagovat
smazaný uživatel

Turnaj proběhne. Nebo máš nějaké závažné zprávy o tom, že by se konat neměl? Asi to nebude úplně bezproblémové jako třeba v Německu, ale je dobře, že se to dává i do takových zemí. V Africe je fotbal velmi populární, navíc dodávají spoustu top hráčů do Evropy, tak proč by tam nemohlo být MS? A jinak Dánsko určitě postoupí...

Reagovat
smazaný uživatel

no nevim proc myslis ze urcite jelioz si myslim ze kazda skupina je nevyspytatelna ale taky bych rekl ze na postup maji

Reagovat
smazaný uživatel

To jestli může být MS v takové zemi se teprve uvidí. Samozřejmě si taky přeju aby turnaj proběhl. Jinak z této skupiny Nizozemsko a Japonsko.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Losinho

(za ty postupující)

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by nemohl proběhnout :D...co to žvaníš furt

Reagovat
smazaný uživatel

Můj favorit. Moc jim přeju. Mají sympatický kádr. ale nevyzpytatelnou skupinu. Sice od nich asi nemůžeme čekat ten křídelní fofr jako před osmi lety, ale dobrej fotbal by mohli předvést. Ale to oni většinou předvádí

Reagovat
vodka

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

hvězda je jednoznačně Bendtner

Reagovat
Counter

ale ten emotikon tam nemá co dělat!

Reagovat
tomasinho

Bez emotikonu by tam musel být Agger.

Reagovat
Counter

Agger není Nejlepší fotbalista Dánska za rok 2009

Reagovat
fantomas

Jo, takže hvězdami všech reprezentací mohou být jenom hráči, kteří byli nejčerstvěji oceněni titulem "hráč roku"? To je přece směšný.

Reagovat
Counter

Klid prosímtě, celé to píšu v nadsázce a trošku tu štenkruju Aggerofila tomasinha

Výběr "hvězdy týmu"je vždycky subjektivní záležitost a já si netroufám tvou volbu nijak kritizovat...

Reagovat
tomasinho

Já ji taky nekritizuju, jen jsem prostě toho Aggera neodpustil.

Reagovat
fantomas

Já ji taky nebral jako kritiku, prosim tě...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju jak kdysi zazářili ve Francii 98. Hráli hlavně po postupu ze skupiny krásný fotbal. Nejdřív hned v uvodu během pár minut zaskočili favorizovanou Nigerii dvěma goly a nakonec jim uštědřili pěkný debakl a pak podobně vlítli i na ¨kanárky¨, v brance skvělý Schmeichel, utok táhli Laudrupové, výbroný byli i Sand, Moller nebo Helveg. Nic podobného jsem od nich víc už ale na žádném MS nebo Euru neviděl. Tentokrát mají těžkou skupinu, vidím to nejlépe na třetí místo. Holandani si postup pohlídají a doprovodí je nejspíš Kamerun (když to bude pálit Etovi). S Japonskem to bude vyrovnané, rozhodne to pravděpodobně jeden gol.

Reagovat
tomasinho

Doufám v postup ze skupiny, to byl úspěch, pak už to je jen navíc. Nepostup by byl pro mě zklamáním, takhle sympatický tým mi na minulém MS chyběl.

Reagovat
smazaný uživatel

Parádny tím. Gronkjeaer-Rommedahl

Reagovat
Godwinson

Agger a Kjaer, snad odeberou mnoho míčů a vstřelej spoustu branek ...

Reagovat
smazaný uživatel

A dostanú dosť kariet

Reagovat
Godwinson

Aha, až takhle daleko jsem se zatím v pravidlech nedostal, chystám se finišovat dnes :))

Reagovat
tomasinho

Agger je má jistota, ten prostě u mě nesmí chybět.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smetos

můj černý kůn. tým maji dost dobrej, hlavně obrana

Reagovat
Stiksxx

já jim taky přeju ať se dostanou co nejdál. hrozně se mi líbí Sorensen.

Reagovat
smazaný uživatel

chybí mi tam Lovenkrands

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nicklas

Reagovat
tomasinho

Daniel

Reagovat
smazaný uživatel

:-*

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele