Představení účastníků MS 2010 - Chile

03.06.2010, 21:08
Profily, historie
Zaujalo nás
Chile čeká v Jihoafrické republice osmý světový šampionát a může jen překvapit. Zopakování dosavadního největšího úspěchu, třetího místa z domácího mistrovství, prakticky není možné. Svou kvalitu ale výběr trenéra Marcela Bielsy má, a tak se jihoamerická země popere alespoň o postup ze skupiny.

Historie

Celkem sedm účastí má na svém kontě tato jihoamerická země. Hned na prvním MS 1930 vypadli Chilané ve skupině, i když byli druzí. Další dva šampionáty vynechali, po 2. Světové válce, v roce 1950, vypadli ve skupině. Úspěchu se dočkali, až když světové setkání fotbalistů pořádali doma. Málem o něj ale přišli. 21. května 1960 postihlo tuto zemi obrovské zemětřesení, při němž bylo postiženo 400 tisíc kilometrů čtverečních území a zahynulo na 5 tisíc lidí. FIFA byla na pochybách, uvažovala o změně pořadatelské země, ale nechala se přesvědčit a turnaj v Chile ponechala.

Chilané se při losování dočkali šoku! Německo, Itálie a Švýcarsko, tři celky z Evropy. A když jim Švýcaři dali hned v sedmé minutě gól, vypadalo to na národní katastrofu horší předešlého zemětřesení. Ale nestalo se, domácí otočili a vyhráli. V dalším duelu s Itálií, také díky politické studené válce hodně vyhecovaném a plném brutálních faulů, jim trochu pomohl rozhodčí, když poslal Italy do devíti a Chilané v závěru vzdorujícího soupeře zlomili a zajistili si postup. V posledním duelu skupiny podlehli Německu a na další boje se tak museli stěhovat ze Santiago de Chile do více než dva tisíce kilometrů vzdálené Aricy.

Čtvrtfinálovým soupeřem se stal celek Sovětského Svazu. V brance stál jeden z nejlepších brankářů světového fotbalu, Lev Jašin. Ale tentokráte neměl svůj den a podepsal se na obou gólech. Leonel Sánchez ho překvapil střelou z 25 metrů, Toro zase po rohovém kopu. Chile postoupilo mezi poslední čtyři! Čekala na něj ovšem Brazílie, v té době asi neporazitelná. Pověst potvrdila, vyhrála 4:2 a odsoudila Chile jen k boji o bronz. V souboji s Jugoslávií se hrálo 0:0 a vypadalo to na první prodloužení. Ale když sudí Gardeazabal nastavoval pár minut za ošetřování hráčů, vypálil Rojas, kopačka stopera Markoviče změnila směr a brankář Šoškič se v letu na druhou stranu za míčem jen smutně díval. Historický úspěch, bronzové medaile, celá země slavila.

A jak skončili fotbalisté Chile na dalších mistrovstvích světa? V letech 1966, 1974, 1982 byli vyřazeni ve skupinách a 1998 v osmifinále. V roce 1994 vyloučeni a ve zbylých letech skončili v jihoamerické kvalifikaci na nepostupových místech.

Ani na Copa América, jihoamerickém mistrovství, se Chile ještě z triumfu netěšilo. V roce 1987 vybojovalo stříbro, druhé skončilo i ve dvou případech v padesátých letech.

Hvězda týmu: Humberto Suazo

Populární "Chupete" se narodil 10. května 1981 a v šesti letech ho jeho táta zavedl na hřiště Santiago Paperchase Club. Po deseti letech přestupuje do Universidad Católica, o tři roky později jde hostovat do Ňublense a tam dává první profesionální gól. Následuje ale zranění, zlomil si nohu, přes půl roku si do míče nekopne a přichází o MS dvacetiletých. Dál putuje po chilských klubech, až přichází do San Luis de Quillota. Tomu pomůže k postupu do První B ligy a stává se miláčkem publika. Dává góly, je nejlepší ve třetí lize. Znovu přestupuje, konečně bude hrát nejvyšší soutěž, v dresu Audax Italiano. A jeho hvězda stoupá, sehraje 62 utkání, střílí 39 branek, je nominován do národního týmu a roku 2006 přestupuje naposledy v rodné zemi a stává se hráčem populárního Colo-Colo.

Je mu 25 let, potřebuje úspěch, být na očích, dostat se do Evropy. A v Colo-Colo se mu daří. Stává se parádním střelcem svého týmu, získává s ním titul mistra Chile, stříbro v Jihoamerickém poháru, s 10 brankami je "pichichim". Sezona 2006/07 mu přináší nezapomenutelný úspěch, končí na druhém mítě v Anketě o Nejlepšího střelce prvoligových soutěží na světě. Porazil ho pouze Klaas Jan Huntelaar z Ajaxu. A přestupuje do Mexika, bude hrát v barvách Monterrey. To za něj platí na místní poměry neuvěřitelnou sumu 5 milionů dolarů. Příliš se však neprosazuje, ztrácí formu. Až začátkem roku 2008 prolamuje střeleckou smůlu, stává se oblíbeným a slavným.

Konečně Evropa. Na začátku roku 2010 přestupuje do Realu Zaragoza. Zde hraje v základu a trefuje se. Tenerife, Valladolid, Getafe, tomu dal hned 2 góly. Bylo to jen pár hodin po zemětřesení, které postihlo Chile. Suazo nesl na prsou nápis "Fuerza Chile" a hned dvakrát měl možnost ukázat ho celému světu. V utkání s Realem Madrid se srazil se Sergio Ramosem a zranil se. Pravděpodobně bude hrát s ortopedickou pomůckou na rameni, ale do utkání s Hondurasem, 16. června, by měl být v pořádku. Po skončení sezony se mluví o jeho možném přestupu do římského Lazia.

V reprezentačním dresu odehrál 24 utkání, v kvalifikaci o postup na MS 2010 se stal nejlepším střelcem s 10 brankami na svém kontě.

Trenér: Marcelo Bielsa

Přesně deset dnů po finálovém utkání MS 2010 oslaví tento argentinský kouč 55. narozeniny. Narodil se v Rosariu, hrál v obraně a jeho prvním klubem se stal Newell's Old Boys. To mu bylo 20 let a pár měsíců. Skončil ovšem velice brzy. Po přestupu do Instituto de Córdoba a Argentinos de Rosario, pověsil kopačky na pověstný hřebík v roce 1980, v pětadvaceti letech.

Trénovat začal ve stejném roce, amaterský tým UBA (Universidad de Buenos Aires). Poroučel se po pár týdnech, chtěl toho na studentech víc než Mourinho v Interu. Sem tam si fotbal zahrál, ale již za žádný profesionální klub. Ve 32 letech se rozhodl definitivně. Stal se trenérem na plný úvazek a to v klubu, ve kterém začínal - Newell's Old Boys de Rosario. Přípravka, žáčci, rychle postoupil k juniorům, rezervě Áčka. Již v roce 1988 dosáhl prvního velkého úspěchu, vítězství ve třetí lize. Stojí za poznámku, že ve stejném roce se A tým stal mistrem Argentiny.

Tento triumf znamenal signál pro vedení klubu a Bielsa již o dva roky později vedl první tým na cestě za dalším titulem. Newell's Old Boys vyhráli první polovinu ligy. To jim zajistilo účast v boji o titul s vítězem druhé části ligy. Doma, v Rosariu, porazili Boca Juniors 1:0, stejným rozdílem prohráli odvetu v Buenos Aires. Titul vybojovali na penalty a Bielsa se vznášel až k oblakům. Raketový start trenerské dráhy!

Roku 1992 postoupil s týmem do finále Copa Libertadores, kde prohrál s brazilským San Pablo. Vyhrál rovněž druhou část argentinské ligy. Jeho svěřenci se vyznačovali stylem, který jim Bielsa vštípil: 11 vás bude útočit a když ztratíte míč, tak celá jedenáctka musí bránit! Samozřejmě že brankář se do útoku nezapojoval, ale očima tlačil své spoluhráče až do vápna soupeře.

Ve stejném roce odešel do Mexika, kde dvakrát vedl Atlas a jednou tým América. Nabídku na trénovaní národního týmu ale odmítl. Po návratu domů vedl Vélez Sarsfield a i s ním vyhrál druhou polovinu ligy.

V červenci 1998 se vypravil na zkušenou do Evropy a začal pracovat s Espanyolem Barcelona. Po pár týdnech si ale balí kufry a vrací se do Argentiny. Byl totiž povolán k národnímu týmu své rodné země.

Nahradil Daniela Passarellu a začal uplatňovat své svérázné metody. Vítězí v jihoamerické kvalifikace o postup na MS 2002, ale na samotném šampionátu Argentina zklamala. Tisk ho začal kritizovat, Bielsa toužil po odplatě. Dočkal se na OH v Aténách, kde Argentina získala poslední zlato, které ji chybělo do sbírky titulů. Následoval postup do finále Copa América 2004, postup na MS 2006. Bielsa se však po výhře nad Peru loučí, odchází údajně z osobních důvodů. Na vrcholu...

10. srpna 2007, po týdnech nekonečných jednání, podepisuje smlouvu s fotbalový svazem Chile. O necelý měsíc později debutuje a prohrává se Švýcarskem 1:2. V dalším zápase je však úspěšnější a poráží Rakousko, 2:0.

Postup na MS 2010 je obrovským úspěchem Chile a Bielsy jako trenéra. Památné jsou zejména zápasy s Argentinou (1:0), a výhra v Paraguaji (2:0). Před Bielsou, kterému neřekne nikdo jinak než "loco" (blázen), stojí velký a těžký úkol. Postup ze skupiny, kde má za soupeře Španělsko, Honduras a Švýcarsko.

Ideální sestava: Luis Marín - Waldo Ponce, Mauricio Isla, Gary Medel - Arturo Vidal, Marco Estrada, Carlos Carmona, Matías Fernández - Alexis Sánchez, Humberto Suazo, Jean Beausejour

Kvalifikace

V prvních třech zápasech Chilané okusili ode všeho trošku. Prohráli v Argentině, porazili Peru a remizovali v Uruguaji. Pak dostali nakládačku doma s Paraguají (0:3) a Bielsa začal běhat okolo lajny jak pes utržený ze řetězu. Metoda biče zabrala a dostavil se také cukr, dvě vítězství v Bolívii a Venezuele. Každý chtěl vidět Brazílii na kolenou, ale nestalo se. Domácí prohra 0:3 byla napravena drtivým vítězstvím 4:0 nad Kolumbií.

Vše pokračovalo jako na houpačce a Bielsa byl jak aprílové počasí. Zamračeno po porážce 0:1 v Ekvádoru, slunečno po výhře nad Argentinou 1:0. A slunce z tváře Loco Bielsy nezmizelo hodně dlouho. Výhra v Peru, bezbranková plichta doma s Uruguají, senzační tři body z Paraguaje, "čtyřka” za zády bolivijského brankáře. Postup byl na dosah ruky.

Ale on ten poslední krok někdy moc a moc bolí. Santiago de Chile čekalo na velké oslavy, zkazila to Venezuela, která si přijela pro bod. Odvezla ho a domácí fanoušci museli čekat na potvrzení postupu dále. Prohra v Brazílii 2:4 mohla situaci zkomplikovat, ale vzhledem k dalším výsledkům nic neznamenala. Dvě kola pře koncem kvalifikace měli Chilané na svém kontě 27 bodů, Brazílie 33 a postupovala. Paraguay 30, Ekvádor 23, Argentina 22, Uruguay 21, Kolumbie 20.

Chile jela do Kolumbie pro postupový bod, přivezla hned tři. Vyhrála 4:2. Poslední domácí utkání bylo oslavou jak má být. A fotbalisté se fanouškům za jejich přízeň odvděčili. Porazili Ekvádor 1:0 a skončili v tabulce na 2. místě. O bod za slavnou Brazílií.

Program zápasů - skupina H

16.06.2010
13:30
Honduras
0:1
Chile
Nelspruit
21.06.2010
16:00
Chile
1:0
Švýcarsko
Port Elizabeth
25.06.2010
20:30
Chile
1:2
Španělsko
Pretoria

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Claudio Bravo
13.04.1983
Real Sociedad
Luis Marín
18.05.1983
Unión Española
Miguel Pinto
04.07.1983
Universidad de Chile
Obránci
Datum nar.
Klub
Pablo Contreras
11.09.1978
PAOK Soluň
Ismael Fuentes
04.08.1981
Universidad Católica
Mauricio Isla
12.06.1988
Udinese Calcio
Gonzalo Jara
29.08.1985
West Bromwich Albion
Gary Medel
03.08.1987
Boca Juniors
Waldo Ponce
04.12.1982
Universidad Católica
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jean Beausejour
01.06.1984
Club América
Carlos Carmona
21.02.1987
Reggina 1914
Marco Estrada
28.05.1983
Universidad de Chile
Matías Fernández
15.05.1986
Sporting CP
Rodrigo Millar
03.11.1981
Colo Colo
Fabián Orellana
27.01.1986
Xerez CD
Rodrigo Tello
14.10.1979
Beşiktaş JK
Jorge Valdivia
19.10.1983
Al Ain
Arturo Vidal
22.05.1987
Bayer Leverkusen
Útočníci
Datum nar.
Klub
Gonzalo Fierro
21.03.1983
CR Flamengo
Mark González
10.07.1984
CSKA Moskva
Esteban Paredes
01.08.1980
Colo Colo
Alexis Sánchez
19.12.1988
Udinese Calcio
Humberto Suazo
10.05.1981
Real Zaragoza

Autor: Vilém Hodr

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (58)

Přidat komentář
domingo

Výborně alegre

Reagovat
smazaný uživatel

kdy jsou ty časy, kdy válel Zamorano

Reagovat
smazaný uživatel

Se Salasem

Reagovat
Lorcan

ale i tehle výběr má lecos do sebe - na postup ze skupiny jim věřím

Reagovat
homeles8

Reagovat
mickey mouse

sympatický tým

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Suaza je škoda, zranění limituje a bijec do vápna bude chybět. Šancí bude dost, ale zakončovatel nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

Neumíš číst?? Píšou že na Honduras(1. zápas Chile na ms) už bude fit tak nwm co tady píše že bude chybět

Reagovat
smazaný uživatel

myslel to tak, že Suazo nebude v plnej sile

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
justcall

oni hrajou na 3 obránce

Reagovat
homeles8

to neznáš?

Reagovat
smazaný uživatel

3-4-3

Reagovat
smazaný uživatel

na ČT4 to rozebírali, že je to jeden z mála týmu co tohle jeětě hraje a umí zahrát jak vidíme ...

Reagovat
smazaný uživatel

já to tak taky hraju ve Fifě

Reagovat
JIMMY-PO

veľmi sympatický a podľa mňa aj silný tím

Reagovat
Godwinson

Těm budu hodně fandit ..

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak.

Reagovat
One-Real

Srbové a Chile..černí koni turnaje přeju jim

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Hoďme tam ještě Japonce

Reagovat
smazaný uživatel

to nemozes ani vazne mysliet

Reagovat
Losinho

Proč?

Reagovat
Losinho

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

Chile je můj černý kuň, mají vynikající výsledky mládeže, hráči se pomalu začleňujou do A-týmu, čekám pohlednou hru s množstvím šancí

Reagovat
smazaný uživatel

"Zopakování dosavadního největšího úspěchu, druhého místa z domácího mistrovství, prakticky není možné." Proč ne??? V dnešním fotbale je možné všechno, já osobně jim věřím...

Reagovat
Mustafa

V úvodní části článku je to chybně uvedeno, ve skutečnosti na druhém místě bylo Československo, Chile skončilo na třetím místě.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně to je věc další...ale o to mi nejde, jenom že autor předem odepisuje tak nadějný tým jako je Chile, aby se nakonec všichni nedivili...očekávám postup ze skupiny minimálně z druhého místa...

Reagovat
Godwinson

Já nevim, v ideální sestavě by asi Mark González neměl chybět, namísto Beausejoura :)

Reagovat
smazaný uživatel

a co Valdivia??? Možná že by si základní sestavu zasloužil, ikdyž Matias je asi lepší, snad to mým krajanům vyjde

Reagovat
MiChaEl

Valdivia je ten O Mago z Palmeirasu, co? (teda, neviem, ci tam este hrava...)

Bolo by super, keby sa zmestili do zostavy aj on aj Fernandez (priznam, ze neviem, aky system ma Bielsa).

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje za Al-Ain

Reagovat
smazaný uživatel

Snad postoupí se Španěly

Reagovat
smazaný uživatel

A co jako Claudio ten chytat nebude??????? Nechapu eurofotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Chile Alexis Sanchez

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja to tu len prekopírujem a zaktualizujem moje dojmy: Som na nich zvedavý. Kostra je tvorená z hráčov domácej ligy, kde Colo Colo, Universidad de Chile či Cátolica tvoria základný pilier ligy, a kde sa hráva príťažlivý rýchly útočný futbal. Hlavne to Colo Colo som si pred rokmi obľúbil, Paredes je hodne dobrý, keby ešte mohli dať občianstvo Argentincovi Miralesovi, to by im šlapalo ešte lepšie, chýba mi tam na napríklad Miroševič z Catolicy, ktorý sa mi tiež veľmi pozdáva. Ak im vyjde karta, dostanú sa hodne ďaleko.

Reagovat
Lorcan

akorát škoda, že když postoupí tak nejspíš pudou v osmifinále proti Brazílii

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Brazílii vedia zohrať vyrovnané zápasy a taktiež to aj v minulosti dokázali, a ruku na srdce, Brazília zas tak obrovskou silou neprekypuje ako v minulosti, hráči po zranení či niektorí mierne mimo formy, stať sa môže všetko.

Reagovat
smazaný uživatel

ti indiáni by mohli brazilce v naprosté pohodě vyřadit, není moc týmů, které by toho byly schopny, ale Chile rozhodně patří do toho úzkého elitníiho výběru....

Reagovat
smazaný uživatel

indiani??? ses nevzdelanej rasistickej cechclacek BURANE!!!!!!!!!! zmrde

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud vím při poslední účasti na MS(a s Ivanem i Salasem) to skončilo 1:4 a v současnosti přes Brazilce taky absolutně nemají šanci přejít, úspěch bude se protlačit ze skupiny..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ten dátum je už fúzatý až bradatý. Zrejme juhoamerický futbal sleduješ len z rýchlyku , inak by si toto nenapísal. Na súčasnú Brazíliu majú úplne v pohode, ich klubový futbal ich drtí tiež, taktiež majú mnoho talentov a ťažia zo zlatej mládeže. A môžu tam iba prekvapiť.

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu v tom, že tým je mladý, takže mají budoucnost, ale na současnou repre Brazílii nemají, jedině co se týká(jak píšeš) klubových měření, protože tenhle výběr je prakticky tvořen z domácích chilských týmů.. postup ze skupiny bude pro ně maximum(o Španělech snad nepochybuješ, Švýcaři taky umí zahrát a Honduras to je fotbalový šílenství, takže můžem čekat ledacos )

Reagovat
smazaný uživatel

.... kvalifikace nebo přáteláky to je trošku jiná soutěž než turnaj MS.. a tam je síla Brazilců daleko vyšší(něco jak Němci, i když to mužstvo je dost oslabeno a ve skupině nemusí uspět, tak turnajově patří vždy do špičky)..

Reagovat
smazaný uživatel

Na Chile se budu hodně těšit.

Reagovat
Xavi8

Reagovat
mastakillah

Chile byla stejně nejlepší když hráli ještě Salas a Zamorano...to byli aspň hráči

Reagovat
Xavi8

vtedy boli vyborni, ale neviem ci terajsia generacia nie je este silnejsia

Reagovat
Xavi8

Tak Chile si ma v pripravnom s nami ziskalo ako nikto. Perfektne drzanie lopty, uz sa tesim hlavne na suboj so spanielmi to by mal byt krasny futbal A snad postupia aj so spanielmi, pripadne osemfinale s Braziliou/Portugalskom alebo s Pobrezim Slonoviny by som si velmi rad pozrel

Reagovat
smazaný uživatel

ja sa na nich tesim... oni hraju pekny a kvalitny futbal a maju lahku skupinu takze preco e do top 16? aj ked svajciarsko nebude lahky super (honduras za supera nepocitam)

Reagovat
božský John

Chille se bude pakovat už po skupinách ...

Reagovat
smazaný uživatel

Chile rozebráno od A do Z.. bude to taková "latinská skupina" s jasným favoritem Španěly, a pokud Honduras nepodá famózní výkon, tak o postup se Chilané poperou se Švýcary.. tým je dost mlád a už docela suverénní postup na MS je úspěch, a dále se uvidí(je dost nevyzpytatelné tipovat jak dopadnou)..

Reagovat
smazaný uživatel

Asi budou hrat s Brazilci nebo s Portugalci(v osmifinale), podle mě na Portugalsko mají, ale na Brazilce asi tolik ne, ale je zde určitě šance.

Reagovat
smazaný uživatel

... a co Afričtí Sloni?

Reagovat
smazaný uživatel

lem žeby Chile nepostupovalo s 9 bodmy zo skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

3. ve skupině

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele