Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko

03.06.2010, 15:44
Profily, historie
Zaujalo nás
Reprezentace Slovinska se chystá na své druhé mistrovství světa. Po neúspěšném šampionátu v roce 2002 se svěřenci trenéra Matjaže Keka pokusí o revanš a v konkurenci Anglie, USA a Alžírska chtějí postoupit ze skupiny. Kek v nominaci vsadil na mezinárodní zkušenosti, ve výběru figurují pouze dva hráči z domácí ligy.

Historie

Historie slovinského národního týmu nemá příliš silné kořeny, spíš jen takové kořínky. O svou první turnajovou zkušenost se totiž vinou dlouholeté podřazenosti Socialistické federativní republice Jugoslávie ucházela až v letech 1994-1996. Samotný stát se dočkal své deklarace o necelá dva roky dříve než Česká republika a tamní fotbalová federace se mezi rozsáhlá společenství UEFA a FIFA zapsala hned o pár měsíců později. V témže roce zároveň sami Slovince sehráli své první mezistátní utkání. Už se Zahovičem v sestavě.

Právě okolo této naděje, tehdy ještě vycházející hvězdičky válčící v "domácím" Partizanu, se později utvořila první opravdu slovinská generace, na kterou se teď snaží navázat Koreň a kolektiv. Nutno říct, že Balkánci měli poměrně štěstí, že svou reprezentaci formovali zrovna v době, kdy se na obzoru objevil někdo jako Zahovič. Takhle totiž mimo povědomí širého světa nežili až tak dlouho.

Uplynulo sotva osm let od vzniku nezávislé slovinské reprezentace a parta okolo Zahoviče, Ačimoviče nebo Aleše Čeha vnikla na svůj první velký turnaj. Tím šampionátem, který Slovinci prvně poctili svou přítomností, bylo belgicko-nizozemské Euro 2000. Na to vlastně až doteď Balkánci vzpomínají s notnou dávnou nostalgie. Jejich vyslanci totiž čerstvě porozené zemičce patrně nemohli udělat lepší reklamu. Sic ani jednou nevyhráli a šampionát opouštěli hned po skupinové fázi, svůj úkol si splnili do posledního puntíku. Se Španěly "nebouchli" (1:2) a neprohráli obzvláště pikantní souboj s Jugoslávií (3:3). Když k tomu připočteme další plichtu s Nory, vychází nám opravdu slušná premiéra. Kór v porovnání s druhou "osvětovou" misí. Na světovém šampionátu o dva roky později už totiž Slovinci žádnou díru do světa neudělali. V asijském prostředí si tentokráte balili kufry ještě docela rádi, na soupeření s celky posbíranými napříč celou planetou zkrátka ještě neměli.

Nestačili Španělům ani Paraguayi a podlehli i jedinému protivníkovi, s nímž možná nějaký ten bod uválčit mohli - Jihoafrické republice. Teď už by Slovinsko teoreticky mělo disponovat zkušenějším kádrem, ale spíš tomu tak není. Zahovičova generace se totiž téhle akce již "nedožila", takže Balkánci do Afriky cestují vlastně se zbrusu novým, neokoukaným mužstvem. V nominaci vlastně nepozorujeme žádné jméno, které bychom znali už z předchozích představení Slovinců na velkých turnajích. Nejstarším borcům je sotva třicet let, a to jich je ještě poměrně málo. Slovinsko tedy očividně čeká další cyklus, jehož začátek snad nemůže být naplněn ničím jiným než nevinným rozkoukáváním. Nebo snad...

Hvězda: Robert Koren

Patří k nejstarším, v "nároďáku" si odkroutil vůbec nejvíce zápasů, a přesto v září oslaví teprve své třicáté narozeniny. Robert Koren tedy bude mít na nadcházejícím šampionátu celkem přirozeně jeden důležitý úkol - ukočírovat nezkušenost roztroušenou všude kolem něj, aby se Slovinci vyhnuli další blamáži, podobné té, jakou si prožili na minulém mistrovství světa. Předem bychom si ale měli ujasnit jednu věc - Zahovič byl jen jeden. Koren je svůj, nejspíš nikdy nebude takovou modlou jako Zlatko, ani mu do vínku nebylo naděleno tolik talentu jako jeho idolu. Přesto toho nemají společného až tak málo.

Zahovič dlouhá léta byl, Koren teď je a ještě chvíli bude výsostným vůdcem reprezentace, prakticky neohroženým kapitánem. Také podoba pečlivě střižené frizúry na nejslavnějšího slovinského fotbalistu všech dob tak trochu odkazuje. Zdaleka nejnápadněji se však Koreň svému vzoru podobá samotným stylem hry. Prvně byl k legendě legend připodobněn během svého angažmá v Lilleströmu, kde strávil tři sezony a odešel až roku 2007. V Norsku je doteď považován za jednoho z nejlepších cizinců, který tu kdy působil. Spíše průměrný klub táhl hlavně on a právě v době svého účinkování tady byl spojován třeba i s přestupem do Manchesteru City. Nakonec na Ostrovech přeci jen zakotvil, jeho dalším zaměstnavatelem se stal West Bromwich.

Tam se Koren uvedl slušným jarem, jenže hned v červenci téhož roku jej potkala nepříjemná nehoda. Na tréninku ho míč trefil přímo do obličeje tak, že byl načas nucen žít v zajetí temnoty - náraz totiž způsobil vnitřní krvácení a krátkodobou ztrátu zraku. Sám fotbalista později přiznal, že se obával i trvalé slepoty. Přes čtyři hodiny se mohl dívat do zrcadla, aniž by přes haldy krve cokoliv uviděl. Nicméně ani tahle událost houževnatého Slovince nezastavila. Brzy v něm Tony Mowbray rozpoznal "model profesionála" a ohromnou posilu do budoucna.

Koreňovou velkou výhodou je totiž téměř bezchybná všestrannost, výraznější slabinu byste u něj vážně hledali jen těžko. Proto si ho všude, kde byl, zatím jen nadmíru cenili. A proto o něm pravdivě můžeme prohlásit, že ve WBA patří k nejvytíženějším borcům. Během ročníku 2008/09 dokonce manažer využil častěji pouze služeb brankáře Carsona. Tohohle chlapíka zkrátka nejde mít v týmu a nestavět ho. A vlastně ani nejde nestavět na něm. Své o tom vědí i na Slovinsku...

Trenér: Matjaž Kek

Vždycky to byl skvělý lídr. Jako aktivní hráč byl zvyklý ze středu obranné linie hlasitě dirigovat vše před sebou. Bohatými vůdčími schopnostmi trenérům dokonale vynahrazoval patrnou absenci pořádného nadání. Talent ale k trénování zrovna nepotřebuje. Proto byl tak úspěšný v Mariboru, kde de facto plynule přešel ze hřiště na lavičku (nejprve na jednu sezonu do role asistenta), a také proto okamžitě dotlačil podceňované Slovinsko na další velkou akci. V nejslavnějším klubu slovinské historie Kek čtyři roky působil coby hráč, dalších pět jakožto hlavní trenér. Dohromady měl s tímto mužstvem něco společného nepřetržitě více než deset let. A, patrně ne náhodou, s ním oslavil hned sedm z celkových osmi ligových titulů, z toho tři po sobě jdoucí jako hlavní kouč a jeden coby asistent.

Roku 2006 se potom uchýlil pod křídla národního týmu, kde se skrze výběry patnácti a šestnáctiletých kluků propracoval až k dospělákům. S nimi nejprve nepřekvapil v těžké kvalifikační skupině o Euro 2008. Navíc umístění až za Albánci či Bělorusy bylo přece jen hořkým zklamáním. Vše si ovšem on a celý slovinský lid vynahradil během příštího cyklu. A obsah této pohádky už nám je moc dobře známý. Zbývá snad jen uzavřít slovy samotného Matjaže Keka po zvládnuté baráži s Ruskem: "Slovinsko si splnilo sen"...

Ideální sestava: S. Handanovič - Brečko, Cesar, Šuler, Jokič - Birsa, Radosavljevič, Koren, Kirm - Dedič, Novakovič

Kvalifikace

Slovinsko je jedním z těch překvapivých účastníků letošního mistrovství. Pro nás má celá slovinská senzace ještě zvláštní hořkou příchuť, že se vlastně stala na náš úkor. Lichými se ukázaly být předpovědi o favoritech z Polska a Česka, přímo nakonec postoupili naši východní sousedi a do baráže putovali nohsledi Zlatka Zahoviče a jeho generace. Jakkoliv potom mohli Slovinci během dvojzápasu s Ruskem jenom překvapit, favorizované Rusko přesto na šampionát nepustili. Takový Keržakov na své prohlášení o "příznivém losu" nepěkně dojel, když pozdní moskevské trefy Pečnika Slovinci v domácím prostředí využili k postačujícímu vítězství v poměru 1:0.

V samotné kvalifikaci se Slovinci dlouho prezentovali trošku rozpačitým dojmem. Celé situaci přihlíželi poněkud nečinně, respektive někde v temném zákoutí, nepozorovaně. Pozornost na sebe poutali snad jen vyváženým skóre. Úvodní remízu s Polskem totiž sice následovaly výhry nad Slováky a Severními Iry, ale ty vzápětí Balkánci vyvážili dvěma prohrami (s Českem a Sev. Irskem) či jednou bezbrankovou plichtou s Radovým výběrem.

Až v pomyslné druhé části kvalifikace již Slovinci působili cílevědomě, očividně najednou silně toužili po účasti na mistrovství. Závěrečné čtyři zápasy tedy odehráli bez jakékoliv "újmy na zdraví" a s konečným, navýsost pohledným skóre 13:0. Na to má samozřejmě značný vliv účastný dvojzápas se slaboučkým San Marinem, ale sebejisté výhry nad Poláky (tou naše východní sousedy vlastně definitivně donutili ke složení zbraní) a postupujícími Slováky rovněž dávají tušit, že i na samotném šampionátu není radno Slovinsko předem odepisovat.

Program zápasů - skupina C

13.06.2010
13:30
Alžírsko
0:1
Slovinsko
Polokwane
18.06.2010
16:00
Slovinsko
2:2
USA
Johannesburg
23.06.2010
16:00
Slovinsko
0:1
Anglie
Port Elizabeth

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Jasmin Handanovič
28.01.1978
AC Mantova
Samir Handanovič
14.07.1984
Udinese Calcio
Aleksander Šeliga
01.02.1980
Sparta Rotterdam
Obránci
Datum nar.
Klub
Boštjan Cesar
09.07.1982
Grenoble Foot 38
Elvedin Džinić
25.08.1985
NK Maribor
Suad Filekovič
16.09.1978
NK Maribor
Branko Ilič
06.02.1983
Lokomotiv Moskva
Bojan Jokić
17.05.1986
Chievo Verona
Matej Mavrič
29.01.1979
TuS Koblenz
Marko Šuler
09.03.1983
KAA Gent
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mišo Brečko
01.05.1984
1. FC Köln
Andraž Kirm
06.09.1984
Wisła Kraków
Andrej Komac
04.12.1979
Maccabi Tel-Aviv
Robert Koren
20.09.1980
West Bromwich Albion
Rene Krhin
21.05.1990
Inter Milán
Nejc Pečnik
03.01.1986
CD Nacional
Alexandar Radosavljević
25.04.1979
AE Larisa
Dalibor Stevanovič
27.09.1984
SBV Vitesse
Útočníci
Datum nar.
Klub
Valter Birsa
07.08.1986
AJ Auxerre
Zlatko Dedič
05.10.1984
VfL Bochum
Zlatan Ljubijankič
15.12.1983
KAA Gent
Tim Matavž
13.01.1989
FC Groningen
Milivoje Novakovič
18.05.1979
1. FC Köln

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tým který nic na ms nedokáže

Reagovat
Godwinson

Budeš se divit až budou Slovinci postupovat spolu s Anglií

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, uvidíme...

Reagovat
Lorcan

je to napsaný trochu drsně, ale tak to prostě je, na postup ze skupiny jim nedávám víc než 5%

Reagovat
smazaný uživatel

Když si vzpomenu, že šli na MS z naší kvalifikační skupiny, tak je mi ještě teď šoufl

Reagovat
smazaný uživatel

ale nas porazi

Reagovat
smazaný uživatel

v té tragické kvalifikaci o ms 2010 by nás porazil i vítr

Reagovat
smazaný uživatel

No my jsme jednou porazili a pak u nich remiza ale v obou zapasech nas prehrali,celkove hrali nej fotbal v nasi skupine a rozhodne si postup zaslouzili nejvic

Reagovat
smazaný uživatel

mas absolutne pravdu. slovinci hrali krasny, behavy, jednoduchy a priamociary futbal a davali do toho srdce. skoda, ze sa nasej reprezentacii s nimi nepodarilo uhrat ani bod, aj ked v 1. zapase nas dost poskodzoval rozhodca, ktory nam neuznal regularny gol, ale v bratislavskej odvete si vitazstvo viac zasluzili slovinci.

Reagovat
smazaný uživatel

Joo to byla repre pred 10 lety....Simeunovic,Novak,Ceh,Acimovic,Udovic,Pavlin a dalsi,ale hlavne Zahovic to byl muj idol ...Dneska je to spis sestava nadejnych hracu ''neperspektivnich'' jak rekl Jozef Chovanec o Nejci Pecnikovi ....Je tam par dobrych hracu jako je Novakovic,Koren a hlavne Handanovic

Reagovat
smazaný uživatel

No a hraje snad Pecnik nejak svetove

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne navic nez na stridacku nema u nas v momentalni sestave

Reagovat
goodbay

prej na to ve spartě sral, tak se mu nedivím, že ho vyhodili, navíc kdyby tam byl ještě půl roku, tak by si jeho mateřský klub nárokoval nemalý peníze

Reagovat
smazaný uživatel

Pecnik neni svetovy hrac,ale na Spartu mej jen dostat vice prilezitost.Ted hraje v Portugalsku tak asi nebude uplne spatny hrac

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nerikam ze je spatny,jenze tenkrat byla Sparta v rozkladu takze priznavam ze bylo tezke se nejak ukazat ale rozhodne si nemyslim ze Pecnik je lepsi nez Zeman,Sionko,Zofcak ci Kadlec

Reagovat
domingo

To jednak, ale hlavně v Portugalsku hraje v klubu s mnohem menšíma ambicema. To může hrát velkou roli.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak spousty hracu ve svete v ruznych vykonostnich kategoriich se prosadi v mensich klubech na tom neni divneho

Reagovat
smazaný uživatel

Budem im fandiť, ich silou je že hrajú ako kolektív, nemajú žiadnych svetových hráčov, ale nahrádzajú to bojovnosťou.

Reagovat
smazaný uživatel

sympaťáci

Reagovat
smazaný uživatel

Takový tým do počtu. Ale myslím si, že by mohli předvádět slušný fotbal jako třeba tomu bylo na ME Holandsku a Belgii. Akorát to na postup nebude stačit. I když člověk nikdy neví.

Reagovat
MiChaEl

Ja teda neviem..maju rozhodne - pre nich - hratelnu skupinu. Okrem Anglicka mozu spokojne postupit vsetky 3 timy, pricom SI maju podla mna najvacsie sance.

Reagovat
Arne

Nova

Reagovat
smazaný uživatel

jedna chybicka v clanku....na Euro 2000 Slovinci remizovali s Juhosláviou 3:3, nie 1:1...

Reagovat
Lorcan

jj, to byla pěkná přestřelka - 2x Miloševič, 2x Zahovič

Reagovat
smazaný uživatel

o postup si to určite rozdajú so amíkmi...majú veľmi slušnú organizáciu hry a hlavne Novakoviča.

Reagovat
smazaný uživatel

to to letí mistrovství světa už skoro za týden... budu fandit italům

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Sympatický tým

Reagovat
miky10

můžu se zeptat, podle jakého kritéria jdou ty vaše týmy za sebou?

Reagovat
Arne

Víceméně náhodně.

Reagovat
smazaný uživatel

No zatím to vypadá, že začali těma, co mají nejmenší šance

Reagovat
Arne

Tak teď už jsme tam šoupli jednu z velmocí...

Reagovat
smazaný uživatel

No tak se uvidí jak to dotáhnou daleko.Zase tak špatně by na tom nemuseli být

Reagovat
smazaný uživatel

Mám dotaz na menší "info" o hráčí (omlouvám se za špatně napsané jména): Novak, Ceh, [rudoňa], Kariera, atp... díky moc za odpověď

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinsko? Asi jeden z týmů,který mě vůbec nezajímá a snad brzy vypadne...

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinsko je ted silné věřim, že postoupi dal možna překvapi...

Reagovat
cristiano.K.

hvězdou týmu bych označil Novakoviče,přece jen je to střelec a s jeho goly kleasjí i stoupají ambice týmu........zlatko zahovič to byl kádr

Reagovat
smazaný uživatel

3. místo ve skupině.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele