Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika

03.06.2010, 11:56
Profily, historie
Zaujalo nás
Do vrcholu letošní sezóny zbývá už jen osm dní a během této doby vám představíme všechny účastníky šampionátu. Začínáme pořadatelskou zemí, která se nemusela prokousávat žádnou kvalifikací a možná i proti se jí nevěří, Parreirův tým ale hodlá všechny předpoklady postavit na hlavu.

Historie

Dá se říct, že dějiny jihoafrického fotbalu začínají buď v roce 1906, nebo 1992. Samotná historie fotbalu v zemi je totiž velmi silně postižena rasovou segregací, která ovládala veškerý strukturovaný sport až do konce apartheidu v roce 1991. Suma sumárum to znamená, že jihoafrický fotbal, rozložený do několika "úrovní" podle toho, jaké barvy pleti byli ti, kteří jej chtěli hrát, si na oficiální půdě "neškrtl" až do roku 1992, kdy sjednocená reprezentace Bafana Bafana sehrála historické utkání s Kamerunem, které vyhrála 1:0.

Na MS 1994 (kde vyhrála Brazílie vedená současným koučem JAR Parreirou) se zbrusu nový tým ještě nekvalifikoval, ale na příštích dvou svátcích fotbalu už nechyběl - jak ve Francii, tak v Japonsku a Koreji zanechal slušný dojem, ale skončil už ve skupině. Ve Francii ‘98 se Bafana Bafana coby nováčci Mundialu zapsali dvěma remízami, prohráli jen s hostitelským týmem, pozdějšími mistry světa. To je poměrně slušná vizitka, kterou se o čtyři roky později pod vedením Joma Sona podařilo ještě překonat - a to premiérovou výhrou se Slovinskem. Ve skupině se silnými Paraguayí a Španělskem tak sahali zelenožlutí po postupu, který nakonec svojí obrovskou hrubkou v jinak překvapivě vyrovnaném zápase s hvězdnými Španěli odmítl veterán v bráně Andre Arendse. Jihoafrická republika tedy nikdy nepostoupila na MS ze skupiny, jenže zároveň se nikdy nestalo, že by nepostoupilo mužstvo pořádající země. Která tradice bude přetržena letos?

P.S.: Bez zajímavosti není ani bilance týmu z kontinentálních šampionátů: ten první v Tunisku ’94 se ještě bez nově se rodícího mužstva obešel, ale o dva roky později už se hrálo přímo v JAR a domácí mužstvo triumfálně zvítězilo. Dva roky na to skončilo druhé. Pak třetí. Pak ve čtvrtfinále. Pak třikrát ve skupině. A letos v Angole poprvé po 16 letech nehrálo vůbec...

P.P.S.: Konfederační pohár v roce 2009 poukázal na zajímavou věc: JAR dokáže hrát vyrovnanou partii téměř s kýmkoliv, ale nezvládá vítězit. Bafana Bafana sice zanechali velice dobrý dojem a jejich výkony vlily fanouškům optimismus do žil, ale nezapomínejme na fakt, že porazit se jim podařilo pouze Nový Zéland!

Hvězda: Steven Pienaar

Bude se Stevenu Pienaarovi v červnu dařit? Pokud ano, má Jihoafrická republika šanci na úspěch. Pokud ne, bude zle. Závislost Parreirova týmu na Pienaarovi je totiž poměrně evidentní. Jistě, v domácí lize běhá dost technických, talentovaných a neokoukaných fotbalistů, kteří mohou z dříve chaotické hry JAR udělat efektní a efektivní podívanou, ale pokud mají uspět v konfrontaci s nejlepšími fotbalisty světa, potřebují mezi sebou lídra. Hvězdu, jejíž projev táhne lidi do ochozů a dodává spoluhráčům sebevědomí. Ofenzivního ďábla, jakého Bafana Boys závidí půl Afriky.

A koho taky jiného ze současného kádru vyzdvihnout? Parreira není hloupý a ví, že tým se neskládá tak, že vedle sebe srovnáme všechny fotbalisty působící v Evropě a necháme je, ať něco vymyslí. Kdo je tedy skutečnou hvězdou? MacBeth Sibaya z Kazaně? Kapitán Aaron Mokoena z Portsmouthu? Současný kádr JAR je velkou a podceňovanou neznámou, která může vyletět hodně nahoru; stejně tak je možné, že než se onen plamen podaří zažehnout, bude už pozdě. Bude záležet na tom, jak se s tlakem očekávání vypořádá záložní řada. Co vymyslí Pienaar.

V národním týmu má osmadvacetiletý ofenzivní záložník anglického Evertonu téměř neomezenou volnost - dá se jen těžko určit, na kterém místě v sestavě vlastně hraje. Je zkrátka všude. V jednu chvíli zakládá útok ve staženém bloku, pak se zničehonic zjeví na podhrotu, odkud párkrát vyběhne až na hrot, a chvíli nato už zase hlídá levou stranu, jak je zvyklý z klubu. Parreira ví, že je potřeba využít jeho potenciál a nesvazovat ho přílišnými omezeními. A tak se snad můžeme těšit na Pienaara ve vrcholné formě, jak ho znají fanoušci Toffees a obou Ajaxů - toho amsterdamského i toho z Kapského města.

Trenér: Carlos Alberto Parreira

Carlos Alberto Parreira je ve světovém fotbale unikátní pojem. Sedmašedesátiletý Brazilec dovedl čtyři týmy (z toho Brazílii dvakrát) na finálový turnaj mistrovství světa; Jižní Afrika bude jeho pátým zářezem, což znamená vyrovnání rekordu Bory Milutinoviće. I když, pravda, s reprezentací JAR nemusel procházet kvalifikačním sítem. Rodák z Ria čtyřiadvacetkrát měnil zaměstnavatele, vedle Brazílie vedl národní týmy z Asie a Afriky, řadu domácích klubů, ale například taky MetroStars, Fenerbahce, Valencii nebo Asante Kotoko. Je tedy tento světoběžník skutečně ideální volbou pro jihoafrický tým?

Parreira eklektické prostředí reprezentace Bafana Bafana dobře zná, už dříve ji totiž vedl. Konkrétně hned po Mundialu 2006, kde s Brazílií zklamal a podlehl ve čtvrtfinále pozdějším finalistům z Francie. Jenže přišly rodinné důvody, a tak si tento strůjce historického úspěchu Kuvajtu (československým fanouškům netřeba připomínat) balil kufry a šel o dům, nebo spíš o pěkných pár bloků dál - domů do Fluminense. Nevydržel tam dlouho. Rok a půl po odchodu od reprezentace JAR už ho tatáž organizace vítala zpět - jeho nástupce Joel Santana prohrál osm zápasů z devíti.

Vypisovat Parreirův trenérský profil by byla práce vskutku vyčerpávající; pojďme se tedy podívat na to, co bude pravděpodobně s podceňovaným týmem, složeným převážně z hráčů jihoafrické ligy, na domácí půdě hrát.

Přednosti jihoafrického týmu jsou nasnadě: mladí, draví hráči, zhusta technicky velmi dobře vybavení, entuziasmus a ochota předvést se na největší fotbalové akci světa - to jsou ony syrové diamanty, z nichž má velezkušená koučova ruka vybrousit fotbalový šperk. Rychlí dribléři na křídlech, tradičně kvalitní gólman, hra, která má myšlenku - to je to, co se od současné reprezentace očekává. Rozestavení bude klasicky 4-4-2 a dobře se dá odhadnout i většina sestavy; otazníky vyvstávají v podstatě jenom v záloze a útoku, kde existuje několik variant v závislosti na tom, kam v grafickém záznamu přijde Steven Pienaar.

Už teď je ale jasné, že jedním z klíčových faktorů bude forma Bernarda Parkera. Nejlepší útočník země byl na Konfederačním poháru výborný, ale poslední sezona v Twente se mu příliš nevydařila. Hráči jako Pienaar, Tshabalala a Modise umí vytvářet příležitosti, ale pokud si s nimi útočníci nebudou vědět rady, tradiční bolest JAR - totiž produktivitu - to nevyřeší.

V elektrizující atmosféře podpořené houfy fanoušků s tolik diskutovanými vuvuzelami se Jihoafričanům bude hrát výborně. Přestože si fandové týmu samozřejmě přejí, aby uspěl co možná nejvíce, nebudou naštvaní, když to nevyjde; samotný fakt, že mohou být přítomni u tak významné události, jako je první MS na africkém kontinentu, jim společně s tím, že jejich tým bude určitě bavit svojí hrou, bude stačit. Historický postup ze skupiny by byl fantastický. A nevypadá to, že by Parreirova squadra měla důvody skládat zbraně.

Předpokládaná sestava: Khune - Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela - Modise, Sibaya, Pienaar, Tshabalala - Parker, Mphela

Kvalifikace

Jihoafrická republika se jako hostitel šampionátu kvalifikovala automaticky. Přesto je tu však několik zajímavostí...

Vzhledem k zachování formátu africké kvalifikační zóny se JAR automaticky přidala k pěti postupujícím ze závěrečných skupin. Šest týmů ještě černý kontinent na žádném šampionátu nikdy neměl.

Africká kvalifikace na MS slouží i jako "propustka" na Africký pohár národů... JAR si tedy účast na kontinentálním šampionátu v Angole musela vybojovat. Jak to dopadlo, víme - ve skupině s Nigérií, Sierrou Leone a Rovníkovou Guineou skončili Bafana Bafana až třetí, nechali za sebou pouze Rovníkovou Guineu. Angolský svátek se tedy obešel bez nich.

Program zápasů - skupina A

11.06.2010
16:00
Jihoafrická republika
1:1
Mexiko
Johannesburg
16.06.2010
20:30
Jihoafrická republika
0:3
Uruguay
Pretoria
22.06.2010
16:00
Francie
1:2
Jihoafrická republika
Bloemfontein

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Moeneeb Josephs
19.05.1980
Orlando Pirates
Itumeleng Khune
20.06.1987
Kaizer Chiefs
Shu-Aib Walters
26.12.1981
Maritzburg United
Obránci
Datum nar.
Klub
Matthew Booth
14.03.1977
Mamelodi Sundowns
Lance Davids
11.04.1985
Ajax Cape Town
Siboniso Gaxa
06.04.1984
Mamelodi Sundowns
Bongani Khumalo
06.01.1987
SuperSport United
Tsepo Masilela
05.05.1985
Maccabi Haifa
Aaron Mokoena
25.11.1980
Portsmouth FC
Anele Ngcongca
21.10.1987
KRC Genk
Siyabonga Sangweni
29.09.1981
Golden Arrows
Lucas Thwala
19.10.1981
Orlando Pirates
Záložníci
Datum nar.
Klub
Kagiso Dikgacoi
24.11.1984
Fulham FC
Thanduyise Khuboni
22.05.1986
Golden Arrows
Reneilwe Letsholonyane
09.06.1982
Kaizer Chiefs
Teko Modise
22.12.1982
Orlando Pirates
Surprise Moriri
20.03.1980
Mamelodi Sundowns
Steven Pienaar
17.03.1982
Everton FC
MacBeth Sibaya
25.11.1977
Rubin Kazaň
Siphiwe Tshabalala
25.09.1984
Kaizer Chiefs
Útočníci
Datum nar.
Klub
Katlego Mphela
29.11.1984
Mamelodi Sundowns
Siyabonga Nomvethe
02.12.1977
Moroka Swallows
Bernard Parker
16.03.1986
FC Twente

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (66)

Přidat komentář
Kepy_FCB

Tipuji že JAR bude protlačena minimálně ze skupiny jako na MS 2002 domácí J.Korea.

Reagovat
Langi

z týhle skupiny?...těžko...pokud nezahrajou slušný výsledky nemají šanci

Reagovat
Kepy_FCB

Kéžby.

Reagovat
clinger

vy jste nějací chytří vy dva.já věřím že na postup mají.tahle skupina je asi nejvyrovnanější.není tam žádnej top tým ,ani trpaslík.snad se jim povede postoupit a Francie pojede domů

Reagovat
Kepy_FCB

Tak já bych taky přál postup Uruguayi a JAR pokud jí nikdo nečestně neprotlačí.

Reagovat
clinger

s tímhle souhlas

Reagovat
Kokesh

By mě zajímalo čemu říkáš TOP, když do něho nepatří Francie...

Reagovat
Kepy_FCB

Tradice Odpovědnost Prosperita

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

tak ty si mě rozsekal, pokud nezahrajou slušný výsledky nemají šanci tak to je moc tohle

Reagovat
smazaný uživatel

Nelson Mandela se o to postará .....

Reagovat
niflheim

Největší protlačení jsem viděl ve čtvrtfinále, kdy Korea hrála proti Španělsku

Reagovat
Arbiter

Princezna

Reagovat
Kepy_FCB

Teď jsem dočetl článek a smekám nad kvalitou

Hned si jdu vytisknout a založit. Kam se hrabe ten speciál Sportu....

Reagovat
domingo

Reagovat
Kepy_FCB

Schází mi jen počet registrovaných fotbalistů v zemi.

Reagovat
smazaný uživatel

A co speciál FotbalPortalu?

Reagovat
Kepy_FCB

Tištěnej?

Reagovat
smazaný uživatel

Když ho vytiskneš, bude tištěný...

Reagovat
Kepy_FCB

http://www.fotbalportal.cz/reprezentace/ms-2010/21340-predstavujeme-tymy-ms-skupina-e-nizozemsko-a-ti-dalsi/

Jestli myslíš toto tak to je ještě větší bída než v tom sportu.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, taky proto jsem za otázku dal

Reagovat
smazaný uživatel

"Skvělým počinem je i to, že tulipány dostaly v kvalifkaci pouze dvě branky. "

Reagovat
Arne

Reagovat
herbage

Nic moc. Kdo to psal?

Reagovat
Kepy_FCB

Autor: Domingo

Napiš to líp...

Reagovat
Arbiter

on to napsal schválně...

Reagovat
Lorcan

nic proti nim, ale ze skupiny nepostoupí

Reagovat
Al Capone

doufám, že domácí překvapí

Reagovat
smazaný uživatel

Překvapením bude, když v těžké skupině neskončí poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju jim úspěch. Snad s Mexikem postoupí dál

Reagovat
kubys

Ale jsou tam nějaké chybičky, domingo, jsou.

Reagovat
domingo

Njn.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné... jen mi tm chybí tabulka jejich skupiny pro přehled.

Reagovat
smazaný uživatel

postoupi urugay a mexiko

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Ted sem nasel DVD se vsema zapasama,.ktery se hrali na MS 2002.Je cas si zavzpominat.Porad ale nemuzu uverit tomu,jak rozhodci táhli Koreu dal.Proti Spanelsku to bylo ocividne

Reagovat
Kongo

Francie v zakladni skupine nastrileli snad 5 brankovych konstrukci

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych chtěl mít takový archív. Kolikrát večer na sportovních kanálech není nic zajímavého a pustit si dobrý fotbal vždy potěší...s tou Koreou to je pravda, pěkně zařízli Itálii i Španělsko

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíš, kde by se to třeba dalo sehnat? Po ničem bych netoužil víc!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

přidávám se, taky bych o to měl zájem

Reagovat
Kongo

Ja to mam pujceny.Komplet sestrihy.Francie a Argentina docela propadak O Portugalsku ani nemluvim

Reagovat
Kongo

reakce na A.J.Rimmer

Reagovat
domingo

Co se ti nelíbí? Že je největší hvězdou Pienaar? Že fanoušci budou velkou podporou? Že je Parreira zkušený trenér? Nebo snad že největším úspěchem JAR na MS je porážka Slovinců?

Ty články jsem oba viděl, stejně jako spoustu dalších. Nemůžu si vymýšlet informace, které jsou zcela zjevné a už je někdo pojmenoval přede mnou. A opsané to rozhodně není.

Reagovat
j_mrazik

Tak ale mohl jsi zvolit styl, který by byl neprůstřelně nenapadnutelný: třeba básnička?

Reagovat
domingo

To je slovo do pranice!

Reagovat
smazaný uživatel

Nič si z toho nerob domingo, GJ.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

ne tak promiň, přehnal jsem to...to, co jsi uvedl se mi líbí, napsal jsem to taky

já jsem to v žádnym případě nemyslel tak, že je to opsaný, to ne...článek je to moc pěknej....ale tak inspiraci sis vzal ale chápu, je jasný, že když to napsal někdo jinej neznamená, že už to nikdo další napsat nemůže...

prostě sorry, dobrej článek

Reagovat
domingo

Tak jasně, vzal jsem si ji z víc zdrojů, třeba u Nigérie je to ještě patrnější, kde jsem četl i docela dost zahraničních blogů, sám jsem zvědavej, jestli to někdo vyšťourá

Díky

Reagovat
miky10

ještě jednou promiň

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek

Reagovat
Godwinson

Pěknej ... dál snad půjde s Francií Uruguay :)

Reagovat
domingo

Mně je jedno, kdo půjde s Francií dál, ať je to ten nejlepší. Všechny tři týmy umí hrát fotbal a na jejich zápasy se těším jako prase

Reagovat
Godwinson

To mně je jedno :) Já bych za normálních podmínek přál jak Mexiku, tak Uruguayi, ale takhle je to jasný ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkej článek.

Reagovat
smazaný uživatel

snad JAR a Francie, nemam rád jihoameričany

Reagovat
vanGomm

Tak pokud by JAR nepostoupili stalo by se to domácímu týmu poprvé v historii.1930 domací Uruguay zlato,1934 Itálie zlato,1938 Francie ČF,1950 Brazílie stříbro,1954 Švýcarsko ČF,1958 Švédsko stříbro,1962 Chile bronz,1966 Anglie zlato,1970 Mexiko ČF,1974 NSR zlato,1978 Argentina zlato,1982 Španělsko ČF,1986 Mexiko ČF,1990 Itálie bronz,1994 USA OF,1998 Francie zlato,2002 Japonsko OF a Korea hrála dokonce o bronz,2006 NSR bronz.Když si vzpomenu na MS 2002,co při ČF zápase Korea (domácí)-Španělsko provedl rozhodčí Španělsku.Nejen že jim neuznal dva regulérní góly,ale celý zápas je doslova řezal.I když herně dělali Španělé co mohli jeli stejně domů.Skupinu má JAR těžkou,ale to měli ostatně Japonsko,Korea,Mexiko,Chile aj. také a nakonec stejně všichni v domácích prostředích postoupili.

Reagovat
smazaný uživatel

... jednoznačně souhlas, postup by byl i historickej úspěch(zatím 2x nepostoupili).. a je paradox(a možná i dar domácímu prostředí), že v osmifinále mohou mít lehčího soupeře než třeba favorizované Španělsko..

Reagovat
smazaný uživatel

Už v prvom zapase na Mexičane nebudu stačiť ..

Reagovat
smazaný uživatel

Bafanabafana kvalifikaci na CAF jednoznačně zabalila a dala přednost domácímu PoháruFIFA(skončil pro ni úspěšně) a přípravě na tenhle šampionát.. postup ze skupiny by měli zvládnout, a při solidním soupeři(Nigérie nebo Korea) i postup do čtvrtfinále.. a je i zajímavý, že Angola taky zabalila kvalifikaci a soustředila so zase na svůj domácí AfrikaCup..

Reagovat
smazaný uživatel

2. místo ve skupině avšak v osmifinále skončí na kopačkách Argentiny.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že už nehraje Q.Fortune by je tam zmasakroval

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele