Představení účastníků MS 2010 - Kamerun

05.06.2010, 14:20
Profily, historie
Zaujalo nás
Jedním z průkopníků afrického fotbalu na světové scéně je bezpochyby národní tým Kamerunu. Po doposud největším úspěchu na MS 1990, kde Kamerunci skončili až ve čtvrtfinále, by se tým pod vedením kouče Le Guena po dvaceti letech opět rád významně zapsal do historie věhlasného turnaje.

Historie

Na poměry afrického týmu je kamerunská vitrína doslova přecpaná úspěchy; je to totiž právě reprezentace Nezkrotných lvů, která se může hrdě honosit titulem "nejúspěšnější africký fotbalový národ všech dob." S nadsázkou se dá říci, že Kamerunci byli téměř u všeho podstatného, co etablovalo fotbal na černém kontinentu jako rovnocenného soupeře pro zbytek světa.

Přitom první mezinárodní zápas sehrála reprezentace v zeleno-červeno-žlutých dresech až v roce 1960! Soupeřem bylo Somálsko a odjelo domů s ostudou: drtivé vítězství 9:2 jako by předurčilo nadvládu Kamerunců nad africkým fotbalem. Netrvalo dlouho a nově vzniklý tým začal vystrkovat růžky: dvanáct let po úvodním utkání už hostil africký Pohár národů a hned se umístil na třetím místě. Potom následoval desetiletý útlum, ale Nezkrotní lvi si vše vynahradili v roce 1982 postupem na své historicky první mistrovství světa. Tehdy ještě neuspěli, ale o dva roky později si spravili chuť premiérovým vítězstvím na APN; tenhle pocit si kamerunští hráči mohli později zopakovat ještě třikrát.

Opravdový průlom ale reprezentace zažila až v roce 1990 na památném šampionátu v Itálii - Lvi pod vedením famózního útočníka Rogera Milly senzačně vyhráli svoji skupinu, přičemž hned úvodní porážka Argentiny v poměru 1:0 je dodnes jedním z největších senzací v dějinách světových šampionátů. Zajímavou roli tehdy sehrál i nepostupující výběr Sovětskému svazu, když Afričanům udělil čtyřbrankovou lekci, čímž z nich udělal vůbec první mužstvo v historii MS, které vyhrálo skupinu se záporným skóre. Entuziastickou jízdu party kolem legendárního Milly, jehož tanečky při oslavě gólu se staly synonymem radosti z fotbalu, nakonec zarazili až Angličané ve čtvrtfinálovém prodloužení! Kamerun byl tím okamžikem nesmazatelně zapsán na fotbalovou mapu a africká revoluce mohla začít...

Co se Lvů týče, ti postupovali i nadále na jeden šampionát za druhým. A přestože se to obešlo bez výrazného úspěchu, podařilo se jim pokaždé na sebe nějak upozornit: na následujícím mistovství v USA se trefil znovu Roger Milla. Bylo mu 42 let, což je dosud nepřekonaný a zřejmě i nepřekonatelný rekord. V roce 1998 se zase Kamerun stal první africkou zemí, která postoupila na tři Mundialy v řadě. A o další čtyři roky později zaujali Lvi provokativním designem svých dresů, připomínajících těsná basketbalová trička bez rukávů. Ze skupiny tehdy nepostoupili a herní dojem za sebou zanechali všelijaký, ale mluvilo se o nich opět hodně nahlas.

Poslední dostaveníčko světových elit v Německu pak Kamerunci vynechali, ale na premiérovém šampionátu na africké půdě jsou připraveni navázat na fantastickou italskou jízdu. Hráčský materiál na to mají prvotřídní - tolik skvělých fotbalistů pohromadě se jim ještě nikdy nesešlo.

P.S.: Vítězství na Olympiádě z roku 2000 taky není k zahození, ne?

Kvalifikace

Stejně jako ostatní africké týmy, i Kamerun musel projít dvěma fázemi kvalifikačního cyklu. V té první na něj ovšem nečekali žádní soupeři; tedy na papíře ano, konkrétně Kapverdy, Tanzanie a Mauritius, ale to zajímavé přichází až ve fázi další. Lvi byli nalosováni do ošidné skupiny s Marokem, Togem a Gabonem.

A byl to právě Gabon, kdo po prvních dvou zápasech na všechny shlížel z vršku tabulky s plným počtem bodů, zatímco Kamerunci se krčili s jediným bodíkem na dně a lízali si rány z potupné porážky s Togem. Potom však přišel Spasitel: konkrétně Paul Le Guen, který přebral po katastrofálním kvalifikačním startu tým od Otta Pfistera, jenž u něj ztratil autoritu, a svazové vedení ho postavilo před jasný úkol: dvakrát porazit Gabon, přeskočit ho v tabulce a pokud možno zvítězit i v obou zbývajících zápasech a postoupit na MS. To se francouzskému stratégovi povedlo dokonale; čtyřikrát vyhrál a zajistil týmu letenky na historicky šestý šampionát.

Hvězda: Samuel Eto‘o

Kdo jiný by měl být vybrán za hvězdu týmu, než jeden z nejlepších fotbalistů africké historie? Forvard Interu Milán má vskutku pozoruhodnou kariéru. Prošel Realem Madrid i Barcelonou, ve Španělsku získal kredit coby obávaný střelec v dresu Mallorky a během pěti let u blaugranas se stal legendou, když vsítil neuvěřitelných 108 gólů ve 145 zápasech. Za rok 2009 skončil pátý v anketě Balon d’Or a přesunul se výměnou za Zlatana Ibrahimovice do Interu Milán - tam mu chvíli trvalo, než se rozehrál, ale schopnost střílet důležité góly neztratil. Koneckonců to byl v první řadě právě on, kdo svými devíti kvalifikačními góly zajistil Kamerunu letenku do Jižní Afriky. Pro Le Guenův tým bude jeho střelecká potence na šampionátu naprosto klíčová.

Devětadvacetiletý kapitán Nezkrotných lvů jako by byl synonymem pro úspěch: čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, dvakrát vyhrál Copa del Rey, jednou Coppa Italia, čtyřnásobný ligový vítěz, dvojnásobný vítěz afrického Poháru národů, vítěz olympijského turnaje, trojnásobný africký hráč roku, dvakrát (a celkově) nejlepší střelec Poháru národů, nejlepší útočník Ligy mistrů, nejlepší střelec La ligy a nejlepší střelec v historii Mallorky a kamerunského národního týmu. Je nejúspěšnějším africkým fotbalistou všech dob a podle mnohých zároveň i nejlepším hráčem, který se na černém kontinentu kdy narodil. Je třeba dodávat něco víc?

Kamerun má silné a vyvážené mužstvo a s pomocí svého elitního střelce může pomýšlet na důrazný atak na příčky nejvyšší. Přesto to jeden čas vypadalo, že se bude muset obejít bez Eto’ovy pomoci; legendární Roger Milla si totiž vzal na paškál jeho výkony v národním dresu a na svém nástupci na pozici nejlepšího kamerunského útočníka nenechal nit suchou. Eto’o na to reagoval po svém: Milla se svým týmem nikdy nic nevyhrál! Nakonec však byl oheň na střeše zažehnán a Nezkrotní lvi jdou do boje i se svojí ikonou. Cíl je jasný - překonat tým, se kterým právě Milla přepsal historii a položil základy africké fotbalové konjunktury. A třeba i dosáhnout ještě v červenci stovky reprezentačních zápasů - Eto’ovi k této metě chybí odehrát šest utkání; to by znamenalo, že Kamerun na jihoafrickém turnaji prošel branami semifinále.

Trenér: Paul Le Guen

Teprve šestačtyřicetiletý francouzský lodivod je i ve svém věku už zkušeným koučem. Prošel francouzskými velkokluby Lyonem a PSG; s prvním získal třikrát titul mistra země, s druhým francouzský pohár. Kamerunská štace je jeho první reprezentační zkušeností; v rukou má přitom vyzrálý a kvalitní tým, který lační po úspěchu. Povede se bývalému dlouholetému obránci PSG prorazit i na dosud neprobádané půdě?

Faktem je, že Le Guen je v zemi velmi respektovanou osobností. Po nepřesvědčivých letech vlády Arie Haana a Otto Pfistera se zdá, že Lvi mají konečně ve svém středu stratéga, kterému plně důvěřují a který z nich dokáže vymáčknout to nejlepší. Přišel doslova za pět minut dvanáct, v době, kdy tým ztrácel po dvou kvalifikačních zápasech propastných pět bodů na podceňovaný Gabon, ale dokázal svým svěřencům napumpovat do žil novou mízu a nakonec je celkem bez problémů dovedl až k branám Mundialu. Určitě k tomu pomohlo i rozhodnutí odejmout kapitánskou pásku stárnoucímu a čím dál více chybujícímu Rigobertu Songovi, rekordmanovi v počtu reprezentačních startů, a použít ji pro posílení odpovědnosti a zklidnění horkokrevného superstřelce Eto’a. Posadit Songa, to si ještě nikdo netroufnul - ukázalo se, že je to přesně ten impulz, který kamerunský tým potřeboval.

Vypadá to, že protřelý Francouz dokáže zkrotit nezdravou výbušnost africkým hráčům vlastní a naordinovat jim strategii, jaká na nejlepší týmy platí. Ať už Kamerunci nastoupí v rozestavení 4-3-3 nebo 4-4-2, můžete si být téměř jistí, že se budou chovat velmi profesionálně a disciplinovaně, využívat co nejefektivněji hru záložní řady, pevnou defenzivu a rychlý přechod do útoku. V bráně má trenér k dispozici skvělého Kameniho, který ohromil svět už ve finále olympijského turnaje v roce 2000 - tedy v pouhých 16 letech! -, v obraně tvrdí muziku skvělý Stephane Mbia z Marseille, záložní řadě dává myšlenku lyonský Jean Makoun, Alexandre Song z Arsenalu je spolehlivým a kvalitním štítem a o Eto’ovi na hrotu útoku nemá cenu se rozepisovat více.

Podíváme-li se na finální soupisku Nezkrotných lvů, zjistíme navíc ještě jeden zajímavý fakt - když Le Guen začínal s trenéřinou v Rennes, podepsal mimo jiné Shabaniho Nondu a El Hadji Dioufa. Do té doby je nikdo v Evropě neznal - co bylo po tom, víte už sami... a kdo ví, třeba se Francouz rozpomněl na svoji šťastnou ruku a bude to právě Vincent Aboubakar, osmnáctiletý reprezentační nováček z domácího týmu Coton Sports, kdo svými brankami upoutá pozornost evropských skautů a posune Kamerun do kýženého semifinále...

Předpokládaná sestava: Kameni - Bassong, Mbia, N’Koulou (Song), Assou-Ekotto - A. Song, Makoun, Enoh - Emana, Eto’o, Idrissou (Webo).

Program zápasů - skupina E

14.06.2010
16:00
Japonsko
1:0
Kamerun
Bloemfontein
19.06.2010
20:30
Kamerun
1:2
Dánsko
Pretoria
24.06.2010
20:30
Kamerun
1:2
Nizozemsko
Cape Town

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Souleymanou Hamidou
22.11.1973
Kayserispor
Carlos Kameni
18.02.1984
Espanyol Barcelona
Guy N'Dy Assembé
28.02.1986
Valenciennes FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Benoît Assou-Ekotto
24.03.1984
Tottenham Hotspur
Sébastien Bassong
09.07.1986
Tottenham Hotspur
Gaëtan Bong
25.04.1988
Valenciennes FC
Geremi
20.12.1978
MKE Ankaragücü
Aurélien Chedjou
20.06.1985
Lille OSC
Stéphane Mbia
20.05.1986
Olympique Marseille
Nicolas N'Koulou
27.03.1990
AS Monaco
Rigobert Song
01.07.1976
Trabzonspor
Záložníci
Datum nar.
Klub
Achille Emaná
05.06.1982
Real Betis
Eyong Enoh
23.03.1986
AFC Ajax
Jean Makoun
29.05.1983
Olympique Lyon
Georges Mandjeck
09.12.1988
1. FC Kaiserslautern
Joël Matip
08.08.1991
Schalke 04
Landry N'Guemo
28.11.1985
Celtic FC
Alexandre Song
09.09.1987
Arsenal FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Vincent Aboubakar
22.01.1992
Coton Sport FC
Samuel Eto'o
10.03.1981
Inter Milán
Eric Choupo-Moting
23.03.1989
1. FC Norimberk
Mohammadou Idrissou
08.03.1980
SC Freiburg
Pierre Webó
20.01.1982
RCD Mallorca

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Maďari zatiaľ

Reagovat
Kaká10

rigoberto song

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl on kapitán??ted už není ani v základu...

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

třeba si zahraje s vratránkem Alexem

Reagovat
smazaný uživatel

bratránkem

Reagovat
Kaká10

Jj ja bych ho nechal hrat

Reagovat
smazaný uživatel

Neni to stryc a synovec?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sem si to taky donedávna myslel, ale jsou to fakt bratranci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je.

Reagovat
smazaný uživatel

Není

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, už som si všimol...ale tak vychovával ho on, pokiaľ viem.

Reagovat
smazaný uživatel

To je možné, o tom sem nikdy neslyšel.. vím jen, že Rigobertův otec zemřel, když byl malý (R)

Reagovat
smazaný uživatel

jj je to strejda a synovec

Reagovat
SunFells

V jednom rozhovoru tuším Alex uváděl jako svůj vzor strýce Rigoberta, ale teď když se dívám, tak všude píšou o bratranci

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, presne tak

Reagovat
fantomas

Tak třeba je to ten případ, kdy malý děti u nás v ČR řikaj matkám svých kamarádů "teto". Já to teda nikdy nedělal, ale vim, že se to dělá docela často...

Reagovat
smazaný uživatel

No, ale to je aj u nás "ujo"...nie strýc

Reagovat
fantomas

Tak v Africe maj třeba jinačí zvyky, no...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcem byť hnusný, ale tam niekedy ani nevedia kto je koho čo...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rssa

V Bratislavě jsem v buse slyšel "ujo vodič"... krásný jazyk

Reagovat
fantomas

To je něco jako polovodič?

Reagovat
RickNash

zkus ho zapojit do obvodu...

nějakej odpor asi má

Reagovat
fantomas

Spíš bude odporovat, už když ho tam budu zapojovat...

Reagovat
RickNash

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Ani ne

Reagovat
Losinho

Je to strýc a synovec.

Reagovat
fabec1222

OT:dalsi zraneni,tentokrate z japonska:Yasuyuki Konno

Reagovat
smazaný uživatel

my umíme číst expresky

Reagovat
smazaný uživatel

proč tam není geremi?? vůbec tam o něj nepišou, ani není předpokládaný sestavě!! a místo něho tam je enoh, on je geremi zraněnej??

Reagovat
domingo

Jede, může hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Pod Portugalsko

Reagovat
domingo

lars.fredriksen@email.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3. ve skupině

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele