Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko

06.06.2010, 22:11
Profily, historie
Zaujalo nás
Účast Alžírska na mistrovství světa patří k jednomu z největších překvapení kvalifikačních bojů. Severoafrický tým tak bude na nadcházejícím šampionátu velkým outsiderem, tato role mu ale může vyhovovat. Mužstvo naznačilo své možnosti již na Africkém poháru národů, kde skončilo až v semifinále.

Historie

Je to už 24 let, kdy si Alžířané naposledy zarezervovali místo na dostaveníčku světových elit. Hned při první účasti na MS v roce 1982 se tým vedený legendárním střelcem Rabahem Madjerem rovnou dočkal jednoznačně největšího úspěchu ve své historii: porážka SRN v poměru 1:2 málem katapultovala Fenky do další fáze! Entusiasmus severoafričanů ale nakonec utnula později hodně propíraná remíza právě SRN s Rakouskem, která oběma celkům zajišťovala pohodlný postup do vyřazovacích bojů, zatímco Alžířanům nepomohla ani výhra nad Chile... nutno říci, že nasazení a tempo v zápase evropských konkurentů bylo, velmi jemně řečeno, poněkud zvláštní - vždyť taky bezprostředně po šampionátu FIFA zavedla pravidlo o hraní posledních skupinových zápasů ve stejný čas, které platí dodnes. Alžířané jeli domů jako morální vítězové, ale pocit křivdy přetrvával.

Šanci na reparát však arabští bojovníci dostali hned o čtyři roky později. Zbývala jen poslední maličkost - porazit Brazílii a Španělsko... není divu, že alžírské mužstvo skončilo ve skupině na samém dně s jediným bodem ze zápasu se Severními Iry. Potom následoval dlouhý útlum.

Čtyřiadvacet let uplynulo, hráči se změnili, zůstal však trenér a společný cíl - rozšířit sbírku úspěchů. Doposud je alžírská vitrína velmi skromná: vzpomínané vítězství nad SRN a trofej pro afrického šampiona z roku 1990. A takový postup do čtvrtfinále nebo porážka Anglie ve skupině...

Kvalifikace

Dá se říct, že to, že Alžířanům los přisoudil tutéž skupinu co Slovincům, je tak trochu ironie. Stejně jako Slovinci se totiž i Alžířani dostali na MS až přes baráž, kde porazili výrazného favorita - v tomto případě Egypt.

Rázem je to tedy Saadaneho parta, kdo "vládne" severní Africe - Egypt poražen, Tunisko po delší době zůstává za branami kvalifikace a Maroko už není, co bývalo. A že nejde jen o náhodu, dokládá i situace na posledním Poháru národů v Angole: porážka Slonů ve čtvrtfinále, a to ještě Fenkové trestuhodně nevyužili optické převahy a nechali zápas dojít k infarktovému závěru. Nutno však dodat, že jinak to z alžírské strany žádná hitparáda nebyla, tříbrankový příděl od outsiderů z Malawi i přes konečné čtvrté místo mluví za vše...

A ani postup na šampionát se nerodil zrovna dvakrát lehce. Hned v úvodu se Fenkům do cesty postavila trojice ošidných soupeřů: Senegal, Gambie a Libérie. A rovnou od začátku se v plné nahotě ukazovala jedna z největších slabin Alžířanů: neschopnost podávat adekvátní výkony na jiné než domácí půdě. Stejně jako drtivá většina arabských mužstev, i Saadaneho svěřenci trpí splínem, jsou-li nuceni opustit svoje přirozené prostředí - vždyť od roku 2003 vyhráli všehovšudy dva venkovní zápasy! Reprezentace z rodiště Camusova cizince tak prohrála jak úvodní zápas v Senegalu, tak hned ten další v Gambii, a dokonce remizovala na půdě slabé Libérie - tři pohodlná domácí vítězství však stačila na postup do další fáze.

V ní na Fenky čekal supersilný Egypt, Zambie a Rwanda, a brzy začalo být jasné, že subsaharská Afrika v tomto souboji ostrouhá, zatímco severoafričané si to rozdají v přímém souboji. Věrna arabské "tradici", vyhrála obě soupeřící mužstva domácí zápas, a jelikož závěrečná tabulka ukazovala na stejný počet bodů i shodné skóre, musel rozhodnout dodatečný zápas hraný na neutrální půdě.

A byl to Antar Yahia, kdo katapultoval podceňovaný tým do fotbalového nebe. Podle mnohých vůbec nejsilnější tým kontinentu se musel spokojit s "cenou útěchy" - na následujícím APN získal historický třetí titul v řadě...

Hvězda: Karim Ziani

Měla to být velkolepá zbraň, která Alžířanům zajistí postup ze skupiny. Tvořivé schopnosti dvojice Meghni - Ziani v jakémsi 4-2-2-2 vyplněném ideálními typy fotbalistů, to je kladivo, které by na USA a Slovinsko mohlo platit. Díky zranění Mourada Meghniho však musí Saadaneho squadra urychleně přehodnotit své plány. A také položit maximální míru zodpovědnosti na bedra druhého z dvojice ofenzivních krajánků: Karima Zianiho.

Ne, že by se rodákovi z francouzského Sévres měla z takového úkolu rozklepat kolena; ve svých sedmadvaceti se dá považovat za zkušeného harcovníka, osahal si francouzskou L1 a Bundesligu, naučil se hrát na více postech v záloze. Ještě jako hráč Sochaux, které svými výkony dotlačil k zisku Coupe de France, přinutil činovníky Marseille, aby za něj vysázeli na stůl 11 milionů dolarů. A hlavně vyzrál v hráče, který dokáže táhnout svůj tým k úspěchům. Alespoň celé Alžírsko doufá, že to dokáže.

Zianiho pozice v národním týmu je mezi zálohou a útokem. Na podhrotu má potřebnou volnost a může podporovat útok; že to skutečně dělá, dokazuje i kvalifikační statistika, kdy byl se třemi góly nejlepším střelcem týmu, společně s obráncem Yahiou. Po vypadnutí Meghniho se dá předpokládat, že se Ziani v základní sestavě potká s podobně flexibilním Karimem Matmourem, jehož schopnost zahrát na křídle i uprostřed se může hodit.

Pokud vstřelí Alžírsko gól, můžete si být téměř jisti, že se tak stalo s přispěním wolfsburgského krajánka, který svoji zemi reprezentuje už od dvaceti let. Fenkové jsou známi problémy se střílením gólů, a pokud už nějaká akce skončí úspěchem, je to velice často právě Zianiho zásluhou.

Trenér: Rabah Saadane

Rabah Saadane = Alžírsko, Alžírsko = Rabah Saadane. Třiašedesátiletý kouč, který pracuje u národního týmu s přestávkami už téměř 30 let (odskočil si k několika domácím klubům a k reprezentaci Jemenu), prošel mládežnickými výběry a byl u všech historických úspěchů země (v roce 1982 jako asistent, o čtyři roky později jako hlavní trenér), se ke svému "vyvolenému kormidlu" znovu navrátil v roce 2007 poté, co oslavil krátkou anabázi u klubu ES Sétif vítězstvím v arabské Lize mistrů, a alžírský lid očekává, že se mu bude dařit i na šampionátu na druhé straně kontinentu. Předpoklady pro to určitě jsou: Alžírsko má slušnou generaci hráčů a Saadane tým zná jako nikdo jiný, je s ním srostlý, hráči jsou na jeho styl výborně adaptovaní a svému kouči plně důvěřují. A on s nimi dělá doslova zázraky.

Pojďme si blíže posvítit na problémy, které se Saadanemu a celému Alžírsku mohou na cestě za průlomem na mezinárodní půdě postavit do cesty: v první řadě je to už zmiňované zranění Mourada Meghniho, čímž notně utrpí ofenzivní síla Fenků. Otazníkem bude i produktivita Abdelkadera Ghezzala, bez jehož branek nemůže tým moc pomýšlet na úspěch. O pozici pravého beka se s největší pravděpodobností poperou zkušený Yahia a Bougherra - oba původní profesí stopeři. Bude třeba vyřešit situaci v bráně - Faouzi Chaouchi je lepší a perspektivnější gólman než zkušený Lounes Gaouaoui, ale taky daleko méně vyrovnaný, horkokrevnější a rizikovější. Pokud Saadane upřednostní klid a zkušenosti Gaouaouiho, jako že asi ano, může to u ambiciózního Chaouchiho vyvolat hodně zlé krve.

Dalším problémem je pozice staženého rozehrávače, kde nastupuje kapitán Mansouri, který se ale potýká s výkyvy formy a řada Alžířanů jej považuje za přeceňovaného. Překoná skvělý střelec Saïfi svůj pokročilý věk? Je hodně otázek, na které bude potřeba najít odpověď, nicméně většinou jde o problémy, jejichž řešení je ve vhodné motivaci hráčů a maximálním využití jejich přirozených schopností - a to je právě to, co Saadane umí. Není proto důvod Alžířany odepisovat. Nezapomínejme, že jejich taktická úroveň, disciplína, profesionální nasazení, konzistentnost, kompaktnost a schopnost koncentrace mohou být velmi silnými zbraněmi. Tradiční bolístky afrických týmů, jako je spoléhání na individuality, taktická nevyzrálost a silové pojetí hry bez zjevného efektu jako by Alžířany vůbec netrápily. Díky těmto vlastnostem jsou na MS - bez nich by silnější a výborně organizovaný Egypt nikdy neporazili - a právě díky nim je nelze předem odepsat. Zvlášť při pohledu na relativně hratelnou skupinu.

Předpokládaná sestava: Gaouaoui - Yahia, Bougherra, Halliche, Belhadj - Mansouri, Yebda - Matmour, Ziani - Saïfi, Ghezzal.

Program zápasů - skupina C

13.06.2010
13:30
Alžírsko
0:1
Slovinsko
Polokwane
18.06.2010
20:30
Anglie
0:0
Alžírsko
Cape Town
23.06.2010
16:00
USA
1:0
Alžírsko
Pretoria

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Lounès Gaouaoui
28.09.1977
ASO Chlef
Fawzi Chaouchi
05.12.1984
ES Sétif
Raïs M'Bolhi
25.04.1986
Slavia Sofia
Obránci
Datum nar.
Klub
Nadir Belhadj
18.06.1982
Portsmouth FC
Habib Bellaïd
28.03.1986
US Boulogne
Madjid Bougherra
07.10.1982
Rangers FC
Rafik Halliche
02.09.1986
CD Nacional
Abdelkader Laïfaoui
09.07.1981
ES Sétif
Carl Medjani
15.05.1985
AC Ajaccio
Anthar Yahia
21.03.1982
VfL Bochum
Záložníci
Datum nar.
Klub
Djamel Abdoun
14.02.1986
FC Nantes
Ryad Boudebouz
19.02.1990
FC Sochaux
Adlène Guédioura
12.11.1985
Wolverhampton Wanderers
Foued Kadir
05.12.1983
Valenciennes FC
Mehdi Lacen
15.05.1984
Racing Santander
Yazid Mansouri
25.02.1978
FC Lorient
Djamel Mesbah
09.10.1984
US Lecce
Hassan Yebda
14.05.1984
Portsmouth FC
Karim Ziani
17.08.1982
VfL Wolfsburg
Útočníci
Datum nar.
Klub
Rafik Djebbour
08.03.1984
AEK Atény
Abdelkader Ghezzal
05.12.1984
ACN Siena 1904
Karim Matmour
25.06.1985
Mönchengladbach
Rafik Saïfi
07.02.1975
FC Istres

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (62)

Přidat komentář
fantomas

Moji koně. Škoda Meghniho.

Reagovat
Kaká10

belhadj na nej se tesim

Reagovat
Hafna

nepostoupí pro mě velký outsider, který si myslím že to založí na bránění a moc atraktivní to nebude... něco jak Angola 2006

Reagovat
domingo

To je blbost, četl jsi vůbec ten článek? Právěže Alžírsko je snad jedinej tým z Afriky, u kterýho není šance, že by hrál jak Togo nebo Angola. Mají úplně jiný typy hráčů, vyznávají jinej fotbal. Není to klasický africký mužstvo plný egoistických černochů, ale disciplinovanej a vyzrálej tým. Je to tam napsaný.

Je samozřejmě možný, že to fakt založí na bránění (i když bych se hodně divil, ten tým to nijak extra neumí), ale určitě nebudou hrát jak Angola.

Reagovat
smazaný uživatel

je vidět, že o fotbale víš prcku, jelikož alžírsko JAR budou nejlepší africký týmy na turnaji a postoupí do osmifinale.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde bereš tu jistotu, že JAR a Alžírsko postoupí do osmifinále, JAR dávám tak 50% a to jen proto, že jsou domácí, ale Alžírsko má ve skupině Anglii a USA. Anglii na tomto mistrovství neporazí a USA taktéž ne, věřím v remízu se Slovinskem, ale to je tak vše. Alžírsko naposled hrálo MS v roce 1986 a ze skupiny nepostoupilo a taktéž to vidím i ted. Můj názor je ten, že Alžírsko skončí na 4. místě s jedním bodem. Z této skupiny nemůže postoupit...neblázni

Reagovat
smazaný uživatel

USA nebudou silnější, než Alžírsko... respektive nemusejí být. Alžírsko postoupit klidně může.

Reagovat
smazaný uživatel

Povíme si po základních skupinách

Reagovat
smazaný uživatel

Na eurosportu je označili jako velkou hrozbu a dali tam sestřih zápasu mezi něma a Egyptem, jak ti se tam řezali to byla síla. tak doufám že tady budou hrát víc fotbal

Reagovat
Arne

Yahiu bych viděl v základu... Na Zianiho jsem zvědavej, snad se předvede ve světle, ve kterém ho nikdo v BL nezná.

Reagovat
domingo

Yahia tam je.

Reagovat
Arne

Uff... Sorry, já jsem byl upřenej na ty dva uprostřed, že jsem ho přehlídl... Vlastně jsem ho na kraji nikdy neviděl, tak to bude pro mě novinka.

Reagovat
domingo

Já jsem z tohohle docela paf, no. Mají tam tři stopery a Belhadje, takže jeden z těch stoperů bude hrát napravo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak napr. tak=y Ziani a Ghezzal tieź nevýjdu naprázdno...

Reagovat
domingo

Z tohohle týmu se imo nevyplatí nikdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Cože?

Reagovat
domingo

Jsem myslel, že pokračuješ v té debatě o FMS.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď pokračujem a až tak extrémny názor na Alžírcov nemám

Reagovat
domingo

Aha Já myslím, že všechny překvapí a budou hrát fakt dobře, a pokud bude v bráně ten satan Chaouchi, tak jejich zápasy budou aspoň prdel :) Ale právě tím kolektivním a disciplinovaným pojetím se budou blbě vybírat hráči, kteří by nahráli nejvíc bodů. V podstatě připadá v úvahu jenom Ziani s Ghezzalem a na jejich postech jsou větší jistoty.

Reagovat
smazaný uživatel

A Beladj,, aj keď sa to tak nezdá. Tak sú to hráči na úrovni 4-3 points, takže je jasné, k čomu budú...

Reagovat
domingo

Belhadj mi přijde, že se tak neprosazuje. Ale je pravda, že zrovna Alžířany jsem v akci viděl snad třikrát v životě a z toho jednou proti Malawi, kde dostali nařezáno a nikdo nehrál nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja viackrát a on hral fakt slušne, centroval, pálil. V podstate ako u Pompey, aspoň niekto aktívny. Ghezzal je silný v súbojoch. Síce ťarbavejśí v zakončení, ale presadiť sa dokáže a o Zianim nemusím hovoriť, ten im dáva vpredu vietor do plachiet...Ale to len tak na okraj.

Reagovat
domingo

Tak Belhadj bude v slušné permanenci, když je v podstatě jedinej hráč na stranu v celé sestavě

Reagovat
smazaný uživatel

No, oni hrajú prakticky na 3 obrancov a Belhadj tam behá ako divý, takže áno...

Btw. ja už riešim posledné meno na súpiske, Taiwo vs. Agger/Vidič a sakra vôbec sa neviem rozhodnúť.

Reagovat
smazaný uživatel

A vlastne aj tretieho útočníka a tým pádom stred zálohy.

Reagovat
domingo

Hrávaj 4-2-2-2, ale s Yahiou napravo a Belhadjem nalevo to samozřejmě v reálu vypadá trochu jinak.. je to moje domněnka, protože je nasledovaný nemám, ale Belhadj na jedný a Matmour na druhý straně zní docela slušně.

U Taiwa si nejsem jistej, jestli bude hrát. Proto jsem taky napsal medailonek o Mikelovi, kterej se pro změnu zranil

Reagovat
smazaný uživatel

veď práve...

Reagovat
domingo

Vidím to na 60:40 pro Echiejileho. Lägerback vypadá dost odhodlaně, takže je taky možný, že na druhým beku bude hrát Suswam paradoxně bych takové Nigérii věřil víc.

Přemýšlím, že si vezmu Lukmana.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo očakávaš od Obasiho?

Reagovat
domingo

Být tam Amodu, tak vůbec nic, protože by ho pravděpodobně nacpal někam do zálohy (a ještě třeba s Kanuem, toho on je schopen). Pod Larsem nevím. Ale mám obavu, že to dopadne stejně, protože v nominaci jsou Obasi, Odemwingie, Ideye, Kanu, Aiyegbeni, Martins, Obinna a Utaka. Jedno místo v útoku má jistý Aiyegbeni, vedle něj tipuju Martinse nebo Obinnu. Ideye a Utaka jsou vyloženě na lávku, takže někdo z trojice Obasi, Odemwingie, Kanu bude hrát v záloze - pokud Lägerback nasadí svoje oblíbený 4-4-2, tak na kraji, pokud zůstane u 4-3-3, tak na CM. Ani jedno Obasimu bůhvíjak nesedí, takže bych od něj moc neočekával.

Nigérie má v podstatě jenom defenzivní záložníky, jediným hráčem s myšlenkou tam je Lukman, proto o něm taky uvažuju. S Obasim jsou dvě možnosti -

a) Lars se rozhodne využít ho v záloze, v tom případě nepodá optimální výkon;

b) není takový šílenec jako Amodu a bude stavět hráče tam, kde hrají nejlíp; v tom případě nemá Obasi moc šancí na základ.

Já jako fanoušek (no, spíš jim přeju) Nigérie jsem si se sestavou a hráčema fakt lámal hlavu docela dlouho a došel jsem k jedinýmu závěru: že absolutně vůbec nevím, jak to bude vypadat.

Reagovat
smazaný uživatel

Niečo podobné som čakal. Na APN hral tiež v zálohe, nie? Inak tam bol síce utopený, ale jeho hra sa mi páčila. Na stranu tipujem Odemwingieho. Má na to aj najlepšie predpoklady a tá strelááá...

Reagovat
domingo

Já su debil, Suswam se nevešel do konečný nominace takže na RB Odiah.

Reagovat
Arne

Kua, teď na to koukám... Co s tím?

Chválím za Slony, žes tam nedal Drogbu, hned je o starost méně.

Reagovat
domingo

To je jednoduchý, napíšu někoho nudnýho jako Yakubu a pošlu ti to na maila. Stejně žádnej klíč v uveřejňování nemáte, tak můžete dát Nigérii na konec

Reagovat
Arne

Text příspěvku odporoval pravidlům pro komentáře a byl redakcí vymazán.

Reagovat
smazaný uživatel

A jemu si nemohol dať varovanie?

Reagovat
Arne

Ty jsi takový noproblemo chalan, tka jsem předpokládal, že dosud žádný nemáš a aspoň se dozvíš, jak to vypadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, ďakoval som ti už včera. Nové skúsenosti zbierať treba...

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. domingo je rovnako peaceful man

Reagovat
Arne

Jj.

Reagovat
Arne

Jinak samozřejmě díky... Teď budu doufat, že Robben a Drogbič pojedou.

Reagovat
domingo

Ok, pošlu ti to, ještě si vyberu nějakou hvězdu zítra/pozítří to tam máš.

Reagovat
smazaný uživatel

Gervinhoooo

Reagovat
domingo

Toho jsem udělal hned, ještě když byl Drogba zdravej. Teď hledám náhradu za Mikela :)

Reagovat
smazaný uživatel

Srdce hovorí O-ba-fe-mi! :)

Reagovat
Arne

To zas tak hrr není, stačí tak ve čtvrtek... Já už to v adminu vyznačil, ať to zatím nikdo nezveřejňuje...

Jinak Drogbiče beru zpět, ten mě v tomhle ohledu už nezajímá.

Reagovat
domingo

Na APN už si nepamatuju, kde přesně hrál, ono v Amoduově vidění fotbalu se nějaký grafický rozestavení nedá na hřišti moc poznat

Snad jo, Odemwingie by ve 4-4-2 na stranu měl jít, otázka je, jestli na druhé nebude Kanu.

Reagovat
domingo

(getzovi)

Reagovat
smazaný uživatel

...no to hádam nie...

Reagovat
smazaný uživatel

To už skôr práve Obasi. Stále tajne dúfam v 433...

Reagovat
domingo

Já bych se na Kanua vyprdl úplně, ale tak je to legenda, kapitán atakdále.

Jasně, 4-3-3... v záloze Etuhu a asi Kaita, před nima Lukman, vepředu tři hroti. Ofenzivní a rychlí beci, kteří oběhají celý hřiště. Takhle by to šlo asi nejlíp... jenže bohužel se tam asi někam vecpe Uche, plus je otazník u toho Kanua.

Reagovat
smazaný uživatel

No vyprdel...zo základu jasné. Inak je ideálny ako źolík na posledných 15 minút podržať loptu na hrote a pripraviť ju pre niekoho ako Obasi/Martins. K Yakubuovi je zbytočný (ten je môj "obľúbenec" )...

Reagovat
domingo

Jak bys to poskládal ty?

Enyeama - Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo - Etuhu, Ayila/Kaita - Lukman - Odemwingie, Aiyegbeni, Martins.

Reagovat
smazaný uživatel

Enyeama - Oddiah, Yobo, Shittu, Taiwo - Etuhu - Kaita, Lukman - Obasi - Yakubu, Martins. S plynulým prechodom na 433 ako máš s jediným rozdielom, že na hrote by bol Kanu, t.j. variant 60`+

Reagovat
domingo

Hele, takhle nějak to možná vypadat i bude, akorát na Obasiho pozici bude asi Uche. Ono těch variant moc není, liší se nám to vlastně jenom v jednom hráči, a i to tvoje by šlo přepsat do mýho 4-3-3 s Obasim v útoku. Jsem zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Mohli by překvapit

Reagovat
smazaný uživatel

Společně se Srbskem černý kůň šampionátu. Moc se na ně těšim! Navíc kolega v práci je Alžířan, takže bude tak jako tak sranda

Reagovat
božský John

Ty ať vypadnou co nejrychleji,na APN to byla mizérie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Do historické části článku se vloudila bota. SRN s Rakouskem na MS 1982 neremízovala, ale vyhrála nad ním 1:0. Tento výsledek zaručoval oběma týmům postup na skóre. Němci totiž s Alžírskem prohráli, zatímco Rakušané je porazili.

Reagovat
smazaný uživatel

božský john je čůrá* se vsadim že je nikdy neviděl hrát a řiká tu pí*oviny každej kdo se vyzná aspoň trošku ve fotbale tak dokáže posoudit že hrajou velmi pěkně takticky tak až něco budeš znát o fotbale tak pak tu neco piš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele