Představení účastníků MS 2010 - Mexiko

09.06.2010, 14:57
Profily, historie
Zaujalo nás
Mexiko odedávna patří k tradičním účastníkům mistrovství světa a ani na tom letošním chybět nebude, ačkoliv v kvalifikaci mělo nejednou namále. To už je ale pryč a nyní se Aguirreho hoši mohou plně soustředit na páteční odpoledne, kdy v zahajovacím zápase šampionátu vyzvou domácí tým...

Historie

Mexiko je tradičím účastníkem světových mistrovství od jejich vzniku. Hned na tom prvním, Uruguay 1930, se Mexičané objevili a skončili poslední, tedy třináctí. Zajímavostí je zcela jistě fakt, že stejné umístění zopakovali ještě čtyřikrát. A aby těch "13" nebylo málo je třeba dodat, že se probojovali na 13 šampionátů. Ten letošní ovšem mohl být patnáctým, kdyby nepodváděli s údaji o narození reprezentantů v mládežnických kategoriích. To je stálo vyloučení na 2 roky z řad FIFA.

Mexiko se stalo pořadatelem MS hned ve dvou případech, 1970 a 1986. Na tom prvním se loučil Pelé, hrál se vynikající fotbal, včetně nezapomenutelného semifinále Itálie - Německá spolková republika, v kterém padlo 5 branek v prodloužení a Italové vyhráli 4:3, a Mexiko poprvé postoupilo do čtvrtfinále. Stejný úspěch zopakovali mexičtí fotbalisté o 16 let později, když obsadili 1. místo ve skupině, ve druhém kole porazili Bulharsko 2:0 a v boji o postup do semifinále narazili na Německo, stále ještě to spolkové... Utkání rozhodovaly penalty, protože i po prodloužení to bylo 0:0. Hrdinou se stal brankář Schumacher, který chytil druhou a třetí v pořadí a jelikož střelci se nemýlili, vše skončilo 4:1. A čím bylo památné toto mistrovství světa? No přeci dvojicí Maradonových gólů do sítě anglického brankáře Shiltona!

Podtrženo a sečteno: na třinácti MS Mexiko sehrálo 45 utkání, vyhrálo 11, remizovalo 12 a prohrálo 22 zápasů. Celkové skóre 48:84, patnácté místo v historické tabulce, jasně nejlepší z CONCACAF. Za Mexiko startoval brankář Antonio Carbajal hned na pěti šampionátech, od 1950 do 1966. Také proto měl přezdívku "Cinco copas", "Pět pohárů". Nejlepším střelcem je Luis Hernndez, který na MS 1998 vstřelil 4 branky.

O momentech k zapamatování jsme již psali, nyní o těch, které by Mexičané nejraději vymazali ze své paměti. Mezi ně patří debakl na MS 1978, kde dostali šest gólů od SRN. Od těch samých Němců, kteří je o 8 let později vyřadili v již vzpomínaném čtvrtfinálovém penaltovém rozstřelu. Tato chvíle byla zlomovým okamžikem, jehož černý stín provází Mexičany do dnešních dnů. 1990 - vyloučeni za podvody. 1994 - vyřazeni na penalty Bulharskem. 1998 - prohra s Německem 1:2, když v utkání vedli. 2002 - nečekaná prohra s USA 0:2. 2006 - porážka 1:2 s Argentinou gólem v nastavení.

Hvězda týmu: Rafael Márquez

Rafa, Císař z Michoacánu, hráč FC Barcelona. Tým Mexika je bez hvězd a zároveň hvězdně přeplněn. Každý malý kluk, a nejen v Mexiku, přeci zná jména Guillermo Ochoa, Ricardo Osorio, Carlos Salcido, Giovani Dos Santos, Andres Guardado, Cauhtémoc Blanco, Guillermo Franco, Javier Hernández. Ale Kaiser je jediný, Císař Rafa.

Narodil se 13. února 1979 ve městě Zamora de Hidalgo ve státě Michoacán. Profesionální fotbal ochutnal v 17 letech, klubem se stal Atlas de Guadalajara a trenérem nikdo jiný než Marcelo "El Loco" Bielsa, současný šéf chilské reprezentace. Na trenéry měl vůbec štěstí, ve své třetí, poslední a zároveň nejúspěšnější sezóně v Atlasu ho vedl další Argentinec, Ricardo La Volpe. Rok 1999 byl finálovým, Atlas Guadalajara podlehl v boji o mexický fotbalový trůn Toluce na penalty. Rafa tu svou proměnil, ale nestačilo to.

Jeho výkony mu pomohly do reprezentace a také k prvnímu zahraničnímu angažmá. Přestoupil do francouzské ligy, do dresu Mónaca. Jeho cena byla stanovena na 6 miliónů dolarů a hned v prvním utkání potvrdil, že se nejednalo o vyhozené peníze. V obraně byl jistotou a Mónaco porazilo Bastii 4:0. To co se mu nepovedlo v Mexiku, získat titul mistra, ve Francii dosáhl hned v prvním roce působení. Vedle vítězství v Ligue 1 byl jmenován nejlepsím stoperem. Roku 2003 dosáhl na francouzský Pohár a dres Mónacu mu najednou byl malý. Za 8 miliónů eur odchází do Barcelony a stává se prvním Mexičanem v tomto klubu. Premiérový zápas byl proti Seville a toto město se stalo pro Márqueze "zaslíbeným". O 14 dní později dává dalšímu sevillskému klubu, Betisu, svůj první španělský (nebo katalánský?) gól. Sezóna to byla tvrdá, celá řada zranění mu dovolila nastoupit pouze k 21 utkáním. Ale o rok později je již stálicí a pomáhá svému klubu k zisku titulu.

V dresu Barcelony kráčí od úspěchu k úspěchu. Vyhrává španělský Superpohár, obhajuje titul v Primera División, jako první Mexičan zdvihá nad hlavu pohár vítěze Ligy mistrů. Po MS 2006 prodlužuje smlouvu do roku 2010 za 38,5 miliónů dolarů. Ve stejném roce získává také španělské státní občanství.

V utkání s Realem Madrid, 13. prosince 2008 obléká dres Barcy po dvousté, přihrává na první gól, raduje se z výhry 2:0. Ve stejné sezóně pomáhá Barceloně k zisku všech možných trofejí: Liga mistrů, mistr Španělska, vítěz Copa del Rey. Za národní tým Mexika odehrál všech 8 zápasů na MS 2002 a 2006, dal jeden gól, Argentině v osmifinále hraném v Lipsku.

Trenér: Javier Aguirre

Narodil se v hlavním městě Mexika 1. prosince 1958 a celý fotbalový svět ho zná jako "El Vasco". Nyní, kdy půlka Mexika a Latinské Ameriky vůbec emigruje do USA, Španělska, Itálie, atd., se zdá být neuvěřitelné, že je synem španělských emigrantů, kteří utekli právě do Mexika. Ale byla jiná doba... Fotbal začal hrát v Club América, pokračoval v Los Angeles v dresu Aztecas, vrátil se do Mexika, aby nastoupil za CF Atlante. Pak ho čekalo první zahraniční angažmá, které pro něj skončilo tragicky. Na kalendáři byl 26. říjen 1986 a Osasuna prohrávala s Gijónem 0:1. Běžela 40. minuta a Aguirre měl na kopačkách vyrovnávací branku. Obránce soupeře, Ablanedo II, vložil do střely celou váhu svého těla a pak se sto stalo. Lýtková a holenní kost to nevydržely, Aguirre je odnášen ze hřiště v bolestech. Po doléčení to ještě zkouší v Chivas de Guadalajara, ale fotbalové kariéře je konec. Mezi hráčské úspěchy je nutno počítat zlaté medaile z mistrovství světa univerzitních celků v roce 1979, titul mistra Mexika z roku 1983/84 a start na MS 1986 v dresu své země.

A tak do podvědomí většiny vstoupil především jako trenér. Začínal již v roce 1994 jako asistent Miguela Mejíi Baróna na MS v USA, aby o rok později zachránil Atlante před sestupem. Na dva roky odjel studovat do Španělska, vrací se a s Pachucou vyhrává "zimní" titul. V roce 2001 je jmenován trenérem národního týmu, končí ve finále Amerického poháru, postupuje na MS 2002.

Španělsko je mu ale souzeno a tak podepisuje smlouvu s týmem, kde vlastně začal a skončil svou zahraniční zkušenost. Během 4 sezón dosahuje s Osasunou Pamplona celé řady úspěchů. Finále Copa del Rey, účast v Poháru UEFA, 4. místo v lize, postup do Ligy mistrů. Vrcholem jeho působení v klubu je jmenování Trenérem roku ve Španělsku. A odchází do Atlético de Madrid...

První rok? Sedmé místo, Intertoto, po 10 letech "colchoneros" bojují v Evropě. Druhý rok? Čtvrté místo, předkolo LM, v Poháru UEFA vyřazeni Boltonem. Třetí rok? V předkole LM poráží Schalke 04 a po 12 letech půstu postupuje Atlético do hlavní soutěže. 3. února 2009 byl odvolán z místa trenéra, z nepochopitelných důvodů... Přesně o 2 měsíce později je jmenován, podruhé ve své kariéře, trenérem reprezentace Mexika a postupuje s ní na MS 2010.

Perlička na závěr: hrálo se utkání Mexiko - Panamá jako součást Copa de oro. Běžela 80 minuta, o míč se bojuje u lavičky Mexika, ten končí za čárou, ale hráč Panamy hraje dál. Aguirre se snaží míč zastavit, trefí hráče, ten padá a začíná bitka. Končí až dlouho po zápase hromadným úprkem všech protagonistů do šaten. Z tribun létají všechny možné předměty. Aguirre dostává trest na 3 utkání...

Pravděpodobná sestava: Guillermo Ochoa - Rafael Márquez, Héctor Moreno, Carlos Salcido, Francisco Rodríguez - Israel Castro, Gerardo Torrado, Andrés Guardado, Giovani dos Santos - Carlos Vela, Javier Hernández

Kvalifikace

Vše začalo v 2. předkole CONCACAF, Mexiko poráží Belize 2:0 a 7:0. Formalita. Ve skupině o postup do finálové šestice čekal Honduras, ale také Jamajka a Kanada. Mexiko domluvilo kalendář tak, že první tři utkání hrálo doma, odvety na hřištích soupeřů. Vše vycházelo podle předpokladů, devět bodů a postup na dosah ruky. Pak však přišla prohra na Jamajce, plichta v Kanadě a jen kombinace dalších výsledků Mexičany zachránila. Porážka v Hondurasu byla hořkou pilulkou, druhé místo zklamáním, ale nic neznamenajícím.

Hexagonal, tři první postupují, čtvrtý jde do baráže proti pátému z Jižní Ameriky a to je téměř jisté vyřazení. Mexiko začíná otřesně, zejména herně, prohrává v USA 0:2, sice stejným rozdílem vítězí nad Kostarikou, ale s ostudou odjíždí z Hondurasu po prohře 1:3. O dva dny později přichází k týmu Aguirre, ale ani on nedokáže změnit mentalitu hráčů a ti nebodují v Salvadoru. Tři body ze 4 zápasů, katastrofa na obzoru.

Pak ale přeci jen dochází k obratu, dvě výhry nad Trinidad a Tobago a USA doplňuje tříbodový zisk z Kostariky. Před vlastním publikem postup Mexičané potvrzují, Honduras sice vzdoruje, ale penalta znamená konec nadějí na bod, Salvador pak neni soupeřem. V posledním kole plichta na ostrově s Trinidad a Tobago, druhé místo za USA, 19 bodů zisku... Mexiko jede do Jižní Afriky!

Program zápasů - skupina A

11.06.2010
16:00
Jihoafrická republika
1:1
Mexiko
Johannesburg
17.06.2010
20:30
Francie
0:2
Mexiko
Polokwane
22.06.2010
16:00
Mexiko
0:1
Uruguay
Rustenburg

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Luis Michel
21.07.1979
CD Guadalajara
Guillermo Ochoa
13.07.1985
Club América
Óscar Pérez
01.02.1973
Jaguares de Chiapas
Obránci
Datum nar.
Klub
Paul Aguilar
06.03.1986
CF Pachuca
Efraín Juárez
22.02.1988
Pumas UNAM
Rafael Márquez
13.02.1979
FC Barcelona
Héctor Moreno
17.01.1988
AZ Alkmaar
Ricardo Osorio
30.03.1980
VfB Stuttgart
Francisco Rodríguez
20.10.1981
PSV Eindhoven
Carlos Salcido
02.04.1980
PSV Eindhoven
Záložníci
Datum nar.
Klub
Israel Castro
20.12.1980
Pumas UNAM
Andrés Guardado
28.09.1986
Deportivo La Coruña
José Magallón
21.11.1981
CD Guadalajara
Gerardo Torrado
30.04.1979
Cruz Azul
Jorge Torres Nilo
16.01.1988
Atlas Guadalajara
Útočníci
Datum nar.
Klub
Pablo Barrera
21.06.1987
Pumas UNAM
Adolfo Bautista
15.05.1979
CD Guadalajara
Cuauhtémoc Blanco
17.01.1973
Tiburones Rojos Veracruz
Giovani dos Santos
11.05.1989
Galatasaray SK
Guillermo Franco
03.11.1976
West Ham United
Javier Hernández
01.06.1988
CD Guadalajara
Alberto Medina
29.05.1983
CD Guadalajara
Carlos Vela
01.03.1989
Arsenal FC

Autor: Vilém Hodr

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Srbsko
07.06.2010, 14:24
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (106)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Čierny kôň

Reagovat
smazaný uživatel

černý hřebec

Reagovat
smazaný uživatel

čierny kôň číslo?

Reagovat
Pipo123

nachádza sa na tretej koľaji

Reagovat
j_mrazik

McCikáni mají hodně zajímavý tým. Jsem zvědavej na Guardada.

Reagovat
herbage

Hvězda měl být rozhodně Carlos Vela

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Firkraag

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Azza

Ne, Cuauhtémoc Blanco

Reagovat
Lorcan

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

...alebo Guardado, ...možností je veľa, nikto výrazne nevyčnieva....

Reagovat
andkoo

Reagovat
smazaný uživatel

Snad postupí ze skupiny společně s Urugayií

Reagovat
Lorcan

přesně tak

Reagovat
niflheim

Pro mě nejčernější kůň MS. Už se těším na útok Hernandéz - Vela. Doufám, že se Carlos předvede a pak bude dostávat více šancí v Arsiku. Uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

arsik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

a ja dufam ze Hernandez sa predvedie a vytlaci zo zakladu Rooneyho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

No útok Rooney - Hernandéz...by nemuselo být špatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Okradeni portugalští novináři, pistole u hlavy. No je jenom otázka času kdy zabijou pár lidí.Ještě to ani nezačalo a už toto. Myslím, že je otázka času kdy budou muset tady tu šaškárnu ukončit. Když jsem vsadil na vítěze MS a oni to ukončí doufám, že mně vrátí peníze.

Reagovat
domingo

Co je to tady za kolektivní paranoiu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Že se ptám? Budou dávat MS někdě na ČT, ČT4, Eurosportu nebo tak?

Reagovat
smazaný uživatel

ČT4 a STV3 určite....

Reagovat
One-Real

paráda, už jsem se bál, že budu závislej na přenosech na netu

Reagovat
KnoxXx

na ČT2, ČT4, STV2, STV3, na Eurosporte iba magaziny, rozne diskusie atd

Reagovat
andkoo

stv1, stv3 nonstop vsetky zapasy

ct4 tiez dost zapasov, ct2 pomenej

asi tak

Reagovat
vodka

ten veřejnoprávní slovenský pornokanál taky nemá co jiného vysílat... nikdy sem neviděl zoufalejší program, jak když sem proletěl týden na stv1... stv2 má aspoň záblesky... STV1 možu přirovnat tak maximálně k té markízacké "Doma"

Reagovat
smazaný uživatel

Jupii skoro vsechno bude na ct2

Reagovat
KnoxXx

omyl, od osemfinale vsetky zapasy na CT4

Reagovat
fantomas

A do tý doby jeden za den?

Reagovat
smazaný uživatel

Pozerajte na našich a máte pokoj...

Reagovat
fantomas

Nemužu pozerat vašich ani Novu Sport, to ty snad moc dobře víš.

Reagovat
smazaný uživatel

Tam je len Slavo né?

Reagovat
KnoxXx

29 na CT4, 19 na CT2 - zakladne skupiny

Reagovat
fantomas

Takže všechny.

Reagovat
smazaný uživatel

To nebude MS ale válka! Bezpečnostní složky vs vrahové zloději a teroristi.

Reagovat
domingo

jdi už do háje...

Reagovat
smazaný uživatel

já klidně půjdu do háje já jenom říkám svůj názor a to je že MS v africe=totální blbost přál bych si aby to tak nebylo ale afričani prostě nejsou schopní zajistit bezpečnost. To je realita Pánové s Fifa akorát hazardují se životama fotbalistů,fanoušků a novinářů.

Reagovat
domingo

Tak si ten názor strč za klobouk, ty realito.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si vážne paranoidný cvok. Už sa preber z tej bavlnky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nezapomeň přijít diskutovat až budou psat o postřílených fotbalistech nebo fans. Pokud vše proběhne jak má tak se ti stokrát omluvím za svoje žvásty.

Reagovat
smazaný uživatel

pořiď si neprůstřelnou vestu, aby tě u té televize někdo nezastřelil

Reagovat
smazaný uživatel

Tak čerta na zeď. Zrušili by to a Blatter by konečně odstoupil. To by fotbalu prospělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě by prospělo, kdybys začal používat mozek.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nemaluj čerta na stenu, ak máš len info z médií, ktoré to zámerne senzáciechtivo nafukujú.

Reagovat
domingo

Kdybys teď nežvástal, tak se pak nebudeš muset omlouvat. Šetři energii.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo keby si nežvatlal a ušetril tak ako nás teraz, tak seba potom?

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

No refresh, no...

Reagovat
smazaný uživatel

11.července 2010 Jihoafrický fanoušek se těší na finále. Přijde ke stadionu a diví se: Tady je nějak málo lidí. Přijde k bráně a vidí nápis: ZRUŠENO. Vidí pracovníka FIFA a říká: Kdy bude finále? pracovník FIFA odpovídá: až tady bude bezpečno takže v roce 2330

Reagovat
domingo

Nemůžu se rozhodnout, jestli jsi nová Sibylla, George Orwell, nebo S. Baldrick.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě jasnej Stephen Leacock.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy už ten Blatter a jeho generalita konečně odejdou? Až na MS zastřelí Messiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Postačí Domenech

Reagovat
domingo

Proboha jen to ne, ten ještě musí do Lyonu!

Reagovat
KnoxXx

a ja ze do Auxerre..

Reagovat
domingo

Co je to za blbý fóry?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

někdo viděl město bohů a je z toho celý rozhašený... nebo to byl hotel rwanda?

Reagovat
fantomas

Oboje dvoje vynikající snímky.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj krvavý diamant bol fajn

Reagovat
fantomas

Ano, ano. Ale z toho je přece jen víc cítit ten Hollywood.

Reagovat
smazaný uživatel

To mne osobne nevadí. V sledovaní filmov som hybrid popcorňáka a kritika...

Reagovat
j_mrazik

Já na tyhle depresivní filmy moc nejsem. U filmu si chci odpočinout.

Reagovat
smazaný uživatel

Podobne, ale raz za čas sa oplatí...

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Tak já právě mám daleko radši experimentálnější a víc psycho filmy, z těch oddechovek sleduju víceméně jenom Reitmana a klasiky jako As Good As It Gets

Reagovat
fantomas

Tak zrovna u tohohle typu filmu je pro mě "ryzost" dvojnásob vítaná, dokonce je to to pravé koření, si troufám tvrdit. Jinak se trošky té hollywoodské ingredience zpravidla taky nebránim.

Reagovat
vodka

mám ještě doporučenou Jerusalemu... nevim jestlis viděl, ale já mám stahlu první část...

Reagovat
vodka

díval sem se teď na "začalo to jedné žhavé noci" a pobavil sem se jak dluho ne... Liv Tyler je krásná a John Goodman s Mattem Dillonem mě přesvědčili a nelitoval sem vůbec...

Reagovat
smazaný uživatel

Hotel Rwanda je sice pěknej doják, ale válku ve Rwandě podává úplně absurdně jako etnickej konflikt.

O což tam fakt nešlo.

Reagovat
smazaný uživatel

A o co tam šlo?

Reagovat
smazaný uživatel

O přístup k surovinám. Více méně to byla válka mezi FR vs USA + BEL.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně to bylo postavený na té nenávisti mezi těmi etniky.. V těchto válkách mezi etniky v Africe nají ve všem prsty "bílý" Shooting dogs je hezky udělaný..

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, že bylo, ale ne tak, jak se to podává. Hutové vraždili i Huty a naopak. Nešlo o etnická čistky, ale o suroviny a evropan v roláku jim to sežral a řeší genocidu.

Reagovat
smazaný uživatel

No, pokud vím, tak právě Hutové povraždili jen ty Huty, kteří Tutsie chránili, nebo s nimi žili "v pohodě".. Genocida to právě byla, protože ten počet mrtvých Tutsiů a mrtvých Hutů je neporovnatelný..

Ta činnost velkých zemí byla hlavně v tom, že pravděpodobně oni připravili celou akci.. Zbrojení Hutů, atentát na prezidenta apod. V podstatě to organizovali, ale ten konflikt by nebyl, pokud by tam ta nenávist nebyla..

Reagovat
vodka

přiznám se, že já sem celý film hotel rwanda ani neviděl, protože se mě tehdy pokurvil počítač...

Reagovat
smazaný uživatel

Genocida to podle mne nebyla v tom smyslu, že nebylo cílem nějaké ze stran anihilovat tu druhou, aspoň ne primárním cílem. Tahle nacistická propaganda se tam ale použila a tak to má zdánlivý rysy genocidy. Pokud to ale označíš za genocidu, tak tím zakrýváš t hlaví, cynismus velmocí. Ale to už jsme tu myslím řešili, takže si rozumíme.

Reagovat
domingo

Genocida je strašně populární termín, já bych tomu říkal normálně tribalismus. Což není nijak neobvyklý jev. A když se to přikrmí těma surovinama...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

http://respekt.ihned.cz/c1-43669590-jak-se-stavi-tygr

v respektu byl zajímavý článek o současné rwandě

Reagovat
vodka

někdo viděl město bohů a je z toho celý rozhašený... nebo to byl hotel rwanda?

Reagovat
cristiano.K.

nebudu tvrdit,že je to černý kůn turnaje jako to tu někteří chytráci vyprávějí o každém tým o kterém se udělá takovejhle souhrn,ale tým na čtvrtfinále rozhodně má

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

Ochoa to tam vychyta...podle me patri mezi pet nejlepsich golmanu na svete

Reagovat
vodka

ochoa možná ani nebude jednička...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak myslím, že určitě bude. Ale aky bych jeho kvality viděl střízlivěji.

Reagovat
vodka

jako já je nijak nasledované nemám, ale proti Anglii chytal Perez (?nejsu si jistý)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Ochoa je v repre dlouhodobě jasná jednička. Možná nemohl a nebo chtěl trenér v řáteláku vyzkoušet jinýho brankáře. Jinak bude určitě Ochoa jednička. Ačkoliv je fakt, že Perez je Aguirreho oblíbenec a poslední dobou prej dostával přednost

Reagovat
vodka

právě já sem taky kdesi viděl, že dostává Perez přednost... ale fakt nevim, Ochoa jméno má, Pereze neznám...

Reagovat
vodka

psal to sem někdo do diskuse..

Reagovat
smazaný uživatel

Perez, 37 let, jednička okolo roku 2000.

Reagovat
vodka

já si pamatuju Oswalda Sancheze

Reagovat
smazaný uživatel

Ten chytal myslím právě PO Perezovi

Reagovat
smazaný uživatel

Ale veď to bola len taká srandička, o nič im nešlo. Ochoa je jasný

Reagovat
vodka

nebyl bych překvapený, ale jak říkám, kdosi do diskuse psal, že perez to nemá ztracené...

Reagovat
smazaný uživatel

vyborny tym vyhrajou skupinu hodlam na ne neco vsadit

Reagovat
smazaný uživatel

Mexico simpatickej tim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele