FORTUNA:LIGA - preview 18. kola: Dvě nedělní derby

11.12.2021, 08:36, aktualizováno 12.12.2021, 08:58
Previews
Slavia se už posunula na první místo a to bude hájit proti Mladé Boleslavi, Sparta si to v tomto kole rozdá s Bohemians 1905. V severočeském derby na sebe narazí Jablonec a Teplice, Olomouc jede do Českých Budějovic...
Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Těžký los v minulém kole znamenal porážky pro oba tabulkové sousedy, kteří se střetnou v rámci osmnáctého kola na Střeleckém ostrově. Dynamo si odvezlo porážku z Ostravy, Sigma nestačila na Slavii.

Obě mužstva mají aktuálně v tabulce stejný počet bodů, a to jednadvacet, navíc i jejich aktuální forma je podobná. Aby těch shod nebylo málo, skončilo remízou i první vzájemné utkání na Andrově stadionu. Hosté o půli vedli o dva góly díky Basseymu s Čavošem, po Jemelkově snížení jim klidný náskok vrátil Tolno. V závěru ale Zifčák s Poulolem srovnali na 3:3. Před necelými třemi týdny se pak ještě tito soci střetli v poháru, kde na penalty slavili Hanáci.

Budějovice měly jinak v posledních dvou kolech náročný los, se kterým se popasovaly napůl úspěšně. Nejprve mocným obratem v deseti lidech utnuly rozjeté Slovácko, před týdnem se jim ale v Ostravě vůbec nezadařilo a po gólech Klímy, Fleišmana, Buchty a Kuzmanoviće prohrály 4:1. V jejich dresu se prosadil jen Škoda.

Olomouci porážkou od Slavie, kterou jediným gólem zařídil Kuchta, skončila více než měsíc dlouhá série bez porážky. Během té remizovala v Plzni i s Hradcem Králové, vzpomínat bude ale zejména na poslední venkovní zápas na půdě Pardubic, který ovládla 1:5. O branky se navíc postaralo pět různých střelců.

Domácím budou chybět potrestaný Hora a zraněný Novák, hostům indisponovaní Vaněček s Yunisem.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Havel, Králik, Sladký - Valenta, Hellebrand - Van Buren, Mihálik, Mršič - Bassey
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Jemelka, Hubník, Vepřek - Zahradníček, Breite, Greššák, Daněk, Zmrzlý - González, Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.50 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FK Teplice  (neděle 15:00)
O minulém víkendu prolomili fotbalisté Teplic i Jablonce velmi dlouhé čekání na výhru, v táboru zeleno-bílých ovšem dobrá nálada nevydržela dlouho. Může za to vypadnutí z Konferenční ligy.

Jablonečtí potřebovali v Kluži zvítězit, aby pronikli do jarní fáze. I přesto, že rozhodně nebyli horším mužstvem, potrestal jejich chyby v obraně v závěrech obou poločasů Debeljuh a konečný výsledek tak zněl 2:0. Radovi svěřenci tak budou chtít mít v hlavách spíše týden starý zápas v Ďolíčku, kde nabyli dvougólové vedení díky Čvančarovi s Houskou a to následně udrželi, ačkoliv skoro půlhodiny dohrávali v devíti.

Skláři měli v soutěžních zápasech dokonce hrůzostrašnou sérii osmi po sobě jdoucích proher, kterou utnuli rázně minulé kolo proti Zlínu. I tam to sice s nimi po Hrubého gólu nevypadalo bůhvíjak dobře, do deseti minut ovšem přišly zásahy Fortelného, Shejbala a Mareše, v závěru pak na konečných 4:1 upravil Trubač.

Pokud byste pátrali po jediném dalším vítězství Teplic v tomto ligovém ročníku, musíte až k prvnímu vzájemnému střetu s Jabloncem. Ten rozhodl v samotném úvodu jedinou trefou Krunert. Žluto-modří svého soka porazili poprvé po devíti zápasech a téměř pěti letech, loni muži z Podještědí slavili dvě výhry s celkovým skóre 9:1.

Kromě zraněných Mazucha s Diallem bude Jiřímu Jarošíkovi chybět ještě potrestaný Mareček, kvůli červené kartě se nepředstaví na druhé straně ani Malínský s Pilařem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Hübschman - Kratochvíl, Houska, Považanec, Smejkal - Doležal
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Chlumecký, Shejbal, Hyčka - Jukl, Trubač, Fortelný - Rezek, Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.35 - 6.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Úspěšné období pražské Slavie nekončí, ta bude chtít po postupu v Konferenční lize prodloužit svou ligovou neporazitelnost. V cestě jí stojí Mladá Boleslav, která chce napravit týden staré zaváhání.

Sešívaní potřebovali ve čtvrtek na hřišti Unionu Berlín přinejmenším remizovat, aby před tímto sokem udrželi klíčovou druhou příčku. K tomu se po padesáti minutách přiblížil Schranz, Kruseho srovnání sice přineslo nervozitu, ale nevedlo k obratu domácích. Rovněž v lize to před týdnem byly nervy. Po bezbrankové první půli v Olomouci ještě Stanciu zahodil penaltu, jediným gólem tak o tříbodovém zisku rozhodl Kuchta. Červenobílí tak v domácí soutěži uspěli už pošesté v řadě bez inkasovaného gólu.

Rovněž Středočeši za sebou mají relativně povedené období, které je dovedlo až do zápolení o skupinu o titul. Nepěknou kaňkou na něm je ale poslední utkání proti Pardubicím, které hrubě nezvládli. Už v osmnácté minutě prohrávali o tři branky, když se prosadil jednou Cadu a dvakrát Chytil. Po Ewertonově snížení vsítil Fila kontaktní gól až v nastavení a srovnat se tak Jarolímovým svěřencům už nepovedlo.

Zatímco Slavia na domácí půdě ještě ani jednou neklopýtla, Mladé Boleslavi se na výjezdech příliš nedaří. Z osmi pokusů vytěžila sedm bodů, navíc vsítila jen šest branek. Do karet modro-bílým nehraje ani bilance vzájemných zápasů, ve kterých už dvanáctkrát v řadě prohráli! Aktuálně už pětkrát za sebou nevstřelili gól, celkově se tak během této série stalo hned devětkrát. Srpnové utkání ve městě automobilky svým gólem otevřel Kuchta, po Smržově vyloučení pak v závěru pečetil úspěch hostů Schranz.

Jindřich Trpišovský nadále nemůže počítat se zdravotně indisponovanými Bořilem, Kúdelou, Takácsem, Teclem, Hovorkou a Provodem, otazník navíc visí nad Kolářem, Krmenčíkem, Mandousem a Ševčíkem. Jeho protějšek se musí vypořádat se ztrátou Maška, Šimka a možná i Kadlece, Pecha, Skaláka a Stránského.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kačaraba, Ousou, Oscar - Holeš, Hromada - Masopust, Stanciu, Olayinka - Kuchta
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Matějovský, Smrž - Ladra, Hlavatý, Ewerton - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.03 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
Poslední pražské derby podzimní části FORTUNA:LIGY uvidí na závěr nedělního programu tisícovka příznivců na Letné. Tam zamíří Bohemians, kteří by rádi konečně bodovali i mimo Ďolíček.

Letenští se po bídném průběhu listopadu na jeho konci vrátila do vítězných kolejí, ačkoliv herně to leckdy skřípe. Po Liberci nicméně před týdnem dokázali zdolat i Karvinou, proti níž je do vedení dostali Pulkrab s Haraslínem a za Slezany jen snižoval Siňavskij. Ve čtvrtek si pak zajistili účast v jarní fázi alespoň Konferenční ligy, když v přímém souboji o tuto výsadu zdolali Bröndby brankami Hancka a Hložka.

Pohled do nedávných zápasů Klokanů napovídá, že by mohli jít do utkání v dobrém rozpoložení, vždyť vyhráli čtyři z posledních sedmi střetů. Pravda je však taková, že venku v soutěžním utkání naposledy uspěli v zářijovém poháru v Prostějově, od té doby jsou v pěti zápasech bez bodu a během této šňůry navíc inkasovali sedmnáct branek. Z toho šest při posledním výletu do Plzně, dojem nenapravili ani minulý víkend v souboji s tabulkovým konkurentem z Jablonce. Na ten doma nestačili poměrem 1:2, když Hronek v závěru jen snižoval. Vršovičtí tak nedokázali srovnat ani při téměř půlhodinové převaze dvou mužů.

Čeho by se naopak měli obávat sparťani, to je jejich forma ve vzájemných duelech. Z posledních devíti ligových střetů totiž vyhráli jen čtyřikrát. V minulé sezoně pokaždé těsným rozdílem slavil venkovní tým, srpnové utkání v Ďolíčku pak skončilo remízou. Krátce před pauzou poslal domácí do vedení dostál, v rudém dresu srovnával Pavelka.

"Naposledy se nám podařilo na Letné zvítězit, takže se tam samozřejmě těšíme. Nezvládli jsme zápas s Jabloncem, takže by bylo určitě fajn, kdybychom nějaké body získali. Jsou před námi už poslední dvě podzimní utkání. Je rozdíl, jak hrálo na tři stopery Bröndby a jak hrajeme my. Každý trenér má nějaký jiný taktický záměr. Úplně nás to neovlivní v tom smyslu, jak do zápasu nastoupíme. Viděli jsme ovšem, že terén byl těžký. Do neděle se asi výrazně nezlepší. Očekávám, že to bude boj o každý metr na hřišti a hodně důležitý bude i první gól," nabádá asistent trenéra Bohemians Erich Brabec.

Sparta bude v posledním podzimním domácím zápase postrádat zraněné Čelůstku, Höjera, Juliše a Polidara, otazník navíc visí nad Sáčkem. V barvách Bohemky se nepředstaví Hůlka, Krch a Osmančík, které možná za postranní čarou doplní i Bederka s Dostálem a Vondrou.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Pešek, Pavelka, Souček, Hložek, Haraslín - Pulkrab
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Nový, Jindřišek, Köstl - Fulnek, Hronek, Ljovin, Květ, Kovařík - Keita, Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.97 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - MFK Karviná  (sobota 15:00)
Mizerný podzim zažívají Zlín a Karviná a oba týmy si v sobotu odpoledne hodlají alespoň trochu vylepšit reputaci. Fastav je třináctý, Karviná poslední.

Hosté stále čekají na první vítězství, ze sedmnácti zápasů vytěžili jenom pět bodů a prohráli devět z deseti posledních soutěžních zápasů. V uplynulých týdnech přitom opakovaně sahali po bodech a doplatili na nekoncentrovanost v závěrech poločasů.

"Je výhoda, že zlínské mužstvo dokonale známe. Na druhou stranu ale asistent sedí hodiny u videa a sleduje, co se tam změnilo. Také bude výhoda, že budeme moci reagovat během utkání, protože zlínské kluky známe. Zlín sice naposledy prohrál v Teplicích 1:4, ale nastoupil bez tří klíčových hráčů, kteří se určitě vrátí. Při jejich návratu bude soupeř silnější a bude si víc věřit. Bylo by krásné, kdyby Karviná uspěla ve Zlíně i ve třetím zápase za sebou. Mužstvo je odhodlané, druhý poločas se Spartou byl velice dobrý a na tom chceme stavět," prohlásil trenér Bohumil Páník.

Ani Zlín nemá ideální formu a na triumf čeká od konce října. Minulý týden nezvládl záchranářský duel na půdě Teplic, přestože šel v 57. minutě do vedení. Severočeši rychle odpověděli, nastříleli čtyři branky a vyhráli 4:1.

"U nás bylo začátkem týdne dost dusno, museli jsme si vyříkat totálně nevydařený zápas v Teplicích. Něco podobného se nesmí opakovat, protože s Karvinou hrajeme zase o šest bodů. Vrací se nám zkušení hráči po trestu. Zápas bude spíše velkým bojem o pozice a o míč, protože po silném sněžení bude trávník sice zelený a odklizený, ale měkký. Takže velká kombinační hra se nedá očekávat. Vnímáme, že Karviná ještě v lize nevyhrála, a i to, že ji vede bývalý kouč Zlína Páník. Naší povinností je naplno bodovat a mít tak klidnější Vánoce," nechal se slyšet asistent trenéra Jan Jelínek.

Žádné z jedenácti vzájemných utkáních neskončilo remízou a poslední dobou se daří Karviné, ta brala všechny body ve čtyřech ze šesti případů. K dalšímu úspěchu nepomohou zranění Bartl a Tavares, nejisté jsou starty kvarteta Ciupa, Dramé, Neuman, Zych.

Kompletní nebude ani Zlín. Za čtyři žluté karty pyká Cedidla a na marodce jsou Dostál, Kolář, Jawo a Matejov.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fantiš, Simerský, Procházka, Vraštil - Conde - Dramé, Hrubý, Tkáč, Čanturišvili - Poznar.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Santos, Buchta, Šehič - Mangabeira - Sinjavskij, Qose, Túlio, Bartošák - Papadopulos.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.58 - 4.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Vrátit se na vítěznou vlnu, to je hlavní cíl Slovácka před utkáním v Mladé Boleslavi. Ve svém prvoligovém azylu zde na svěřence Martina Svědíka čeká nováček z Hradce Králové.

Domácí vyhráli jenom jeden z posledních pěti ligových zápasů, což nic nemění na povedeném podzimu. Zisk 24 bodů znamená šestou příčku a co je nejdůležitější, obrovský náskok na týmy bojující o záchranu.

"Slovácko je mužstvo složené ze zkušených hráčů. Jsou dlouho spolu, je tam vidět rukopis trenéra Martina Svědíka. Jsou zaslouženě v přední části tabulky. Od našeho prvního vzájemného zápasu jsme prošli několika vítěznými bitvami, což nás velmi posílilo. Soupeř je stejný, takže asi víme, co u nás Slovácko bude hrát. Možná, že po posledních dvou porážkách budou trošku dole. Ale mají tak zkušené mužstvo a hráče, že by si s tím měli poradit," prohlásil asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Také Slovácko zažívá snovou sezonu, i když poslední dva nezdary ho mohou mrzet. Koncem listopadu přišel kolaps v duelu na půdě Českých Budějovic, před týdnem pak domácí nezdar proti Plzni. Čelo tabulky tak rázem odskočilo na rozdíl čtyř, šesti a devíti bodů.

"Máme sice za sebou dva zápasy bez bodu, ale zůstáváme v klidu. Samozřejmě jsme si duel s Plzní rozebrali a zanalyzovali. Vycházíme z toho, že jsme měli velkou část zápasu hru pod kontrolou, byli jsme aktivní, dobře jsme se pohybovali. Chceme na to navázat a přidat k tomu větší důslednost v obranné fázi. Čeká nás ovšem těžký protivník, Hradec hraje v mladoboleslavském azylu dobře. Vychází z organizované obrany, dopředu tam má šikovné kluky, ale naším přáním je vrátit se na vítěznou vlnu," řekl asistent trenéra Jan Palinek.

Slovácko přijede do Mladé Boleslavi bez zraněných Marečka a Vechety, na hradecké marodce je Donát a kvůli kartám nemůže nastoupit Leibl.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Rada, Urma - Dvořák, Vašulín, Vlkanova.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Sadílek, Havlík - Petržela, Kohút, Holzer - Jurečka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.32 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Pardubice - Baník Ostrava  (sobota 15:00)
Pardubice loni ve svém pražském azylu body nerozdávaly, letos se jim zde ale nedaří a vyhrály jenom jednou, paradoxně proti Bohemians 1905. To hodlají změnit v sobotu odpoledne, do hlavního města dorazí Baník Ostrava.

Východočeši se před vlastními nejvěrnějšími fanoušky příliš nevytáhli a z posledních šesti zápasů uhráli jen dva body, v čerstvé paměti pak mají dva pětibrankové příděly od Slavie a Olomouce. Nad vodou je drží venkovní duely, důležitý triumf v Teplicích a naposledy překvapivé vítězství v Mladé Boleslavi.

"Na body v Mladé Boleslavi jsme dosáhli díky dodržení taktiky a maximální bojovnosti, což jsou dvě věci, které musíme v sobotu aplikovat v utkání proti Baníku. Soupeř v minulém kole ukázal, že má silnou ofenzivu, naším úkolem bude ji udržet na uzdě. S výjimkou Solila máme k dispozici všechny hráče. Věřím, že ať pošleme na trávník kohokoliv, nechá tam všechno," prohlásil trenér Jiří Krejčí.

Domácí jsou na čtrnácté příčce a sbírají body do boje o záchranu, Baník naopak atakuje pohárové pozice. V tabulce je pátý s desetibodovým náskokem na Hradec Králové a tříbodovým mankem na Slovácko. Ostrava neprohrála šestkrát v řadě a o víkendu bude platit za favorita.

"Pardubicím nevyšel začátek sezony tak jako vloni, ale v posledních čtyřech zápasech se herně i výsledkově zvedly. Kádr mají relativně pořád pohromadě a určitě podle mě v soutěži patří k tomu lepšímu. Je to dobře poskládaný mančaft. Hrají otevřený fotbal, tlačí se nahoru. Musíme si určitě dát pozor na nebezpečné hráče jako Chytil, Cadu, Černý, Huf, Tischler nebo třeba mladý Matějka. I vzadu mají zkušenost. Bude to nepříjemný soupeř, budeme se ale snažit vstřelit více branek a dovézt tři body," slíbil asistent trenéra Jan Baránek.

Pardubice se s Baníkem na prvoligové scéně potkaly třikrát a pokaždé se radoval domácí tým, který vždycky vstřelil tři branky. Ve východočeské sestavě se neobjeví zraněný Solil a otazník visí nad startem Slámy, Baník do Prahy přicestuje bez zraněného dua Laštůvka, Kukučka.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Kostka, Jeřábek, Toml, Čelůstka - Chytil, Tischler, Čihák, Cadu - Černý, Huf.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Buchta, Tetour, Kaloč, Kuzmanovič, De Azevedo - Almási.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.58 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (sobota 18:00)
Slovan Liberec dal zapomenout na špatný vstup do sezony, začal vyhrávat a posunul se už na osmou příčku tabulky. O další body bude usilovat v sobotu večer a nečeká ho snadná práce, Plzeň bojuje o titul a ztrátu si nemůže dovolit.

Západočeši minulý týden vyhráli na půdě Slovácka a polepšili si na 41 bodů, což stačí na druhou příčku tabulky. Manko na Slavii činí tři body, náskok na Spartu body dva.

"Liberec po takovém rozpačitém rozjezdu a výměně trenéra pod Lubošem Kozlem určitě předvádí velmi slušné výkony. Je produktivní a sbírá body. Luboš je známý tím, že chce hrát kombinační fotbal. Samozřejmě uvidíme, jaké bude hřiště a jaký fotbal ten terén dovolí. (Minulý trenér Liberce) Pavel Hoftych chtěl hrát jednoznačně brejkový fotbal s dlouhými balony za obranu a tohle se v Liberci teď trošku změnilo," upozorňuje Pavel Horváth, asistent trenéra Michala Bílka.

Severočeši uhráli z prvních sedmi zápasů jen dva body a potáceli se na dně tabulky, od poloviny září se ale vše otočilo a začali pravidelně vyhrávat. Triumfů posbírali už sedm včetně toho nejnovějšího nad Hradcem Králové, v tabulce to znamená posun na osmou pozici a pouze jednobodovou ztrátu na šestou příčku.

"Na utkání se pečlivě připravujeme, protože jsme si vědomi, že Plzeň je ve velké formě. V posledním domácím zápase porazila Bohemians vysoko 6:0. Hlavně směrem do ofenzivy mají velmi šikovné a kvalitní hráče. Přestože jim kvůli kartám bude chybět nám dobře známý Mosquera, pořád mají dostatečně široký a kvalitní hráčský kádr. My bychom chtěli navázat na výsledky z posledních zápasů kromě utkání na Spartě. I když Plzeň bude jednoznačně favoritem, budeme chtít příjemně překvapit a odvézt si nějaké body," prohlásil asistent trenéra Miroslav Holeňák.

Pikantní duel před sebou má trenér Liberce Luboš Kozel, který svou aktivní kariéru končil právě v Plzni, jeho svěřenec Michael Rabušic čeká na jubilejní padesátou branku v české nejvyšší soutěži.

K dobrý výsledkům Liberci pomáhá i prázdná marodka, hosté mají k dispozici kompletní kádr a jedinou výjimku by mohl představovat Matoušek, o jeho startu se rozhodne až v sobotu. Plzni chybějí zranění Míka s Pachlopnikem a vykatovaný Mosquera.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Kayamba - Beauguel.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Koscelník, Frýdek, Tupta - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.14 - 6.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha17142146:1144
2.Viktoria Plzeň17132233:1341
3.Sparta Praha17123240:2139
4.1. FC Slovácko17112434:1935
5.Baník Ostrava1795335:2232
6.FC Hradec Králové1766522:2324
7.FK Mladá Boleslav1772828:2623
8.Slovan Liberec1772817:2323
9.Sigma Olomouc1756629:2521
10.Dynamo České Budějovice1763824:2921
11.Bohemians Praha 19051753925:3718
12.FK Jablonec1737713:3016
13.Fastav Zlín17431020:3515
14.FK Pardubice1735922:3714
15.FK Teplice17221317:368
16.MFK Karviná17051215:335

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele