FORTUNA:LIGA - souhrn 3. kola

26.07.2019, 20:45, aktualizováno 29.07.2019, 20:06
Komentáře a souhrny
Sparta ztratila další dva body, tentokrát v Českých Budějovicích. Vedle Plzně zůstává po třech kolech stoprocentní i Slavia, která nejtěsnějším výsledkem porazila Olomouc. Mladá Boleslav otočila zápas s Opavou, zatímco Jablonec rozstřílel Slovácko. Zlín doma porazil Liberec a konečně bodoval. Ze tří bodů se raduje i Příbram...

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 2:2

29.07.2019 18:00

Góly: 4. Ivan Schranz, 45+8. Jiří Kladrubský (pen.) - 49. Guélor Kanga, 82. Benjamin Tetteh

Velmi dobře zvládli fotbalisté Českých Budějovic první poločas proti favoritovi z Letné, vždyť zásluhou Schranze a Kladrubského vedli 2:0. Po pauze ale hosté zabrali a úřadoval především Kanga, který svým gólem a asistencí na ten Tettehův pomohl k cennému bodu.

V úvodu utkání o sobě dal výrazně vědět Ivan Schranz. Nejprve po Costově šílené hrubce zlikvidoval jeho šanci skvělým zákrokem Nita, poté už se dočkal. Po Čolićově centru zakončoval hlavou Provod, jehož hlavičku do branky usměrnil právě Schranz.

Blízko navýšení skóre byl Čavoš, jehož dělovka mířila těsně nad. Ozvali se i sparťané, Kozák ale zblízka ve stoprocentní šanci selhal. A exliberecký forvard nezvládl ani další tutovku, když mu míč po Haškově přihrávce odskočil.

Hodně hektické byly závěrečné minuty první půle. Po Hložkově střele se hosté radovali z gólu, sudí jej ale šel zkoumat k videu. Balón sice nejspíše brankovou čáru přešel, avšak rozhodčí naznal, že došlo k nedovolenému zákroku Krejčího na brankáře Staňka. Na druhé straně odpískal za Hanouskův zákrok penaltu, k níž se postavil Jiří Kladrubský a s přehledem proměnil.

Po návratu z kabin muži v rudém snížili, když k dalekonosné ráně napřáhl Guélor Kanga a za pomoci teči překonal gólmana. Brzy se rozdíl mohl navrátit zpět na dvě branky, jenže z brejku dva na jednoho vytěžili Jihočeši jen Mršićovu ránu do břevna, Schranzovu šanci zase skvěle lapil Nita.

Sparťané se vyrovnání dočkali až deset minut před koncem poté, co Kangův přímý kop našel hlavu Benjamina Tetteha a ten první brankou od dubna zařídil Jílkově družině bod. Oba celky tak nyní mají čtyři body spolu s Příbramí, nacházejí se mezi šestým a osmým místem.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sigma Olomouc 1:0

28.07.2019 19:00

Góly: 6. Vladimír Coufal

Infarktový zápas prožili hráči i fanoušci Slavie v rámci třetího ligového kola proti Olomouci. Sešívaní sice od brzkých minut díky Coufalovi vedli, znovu se jim ale skórovat nepovedlo a tři body uhájili jen díky zahozené Houskově penaltě v nastavení.

Již v šesté minutě se domácí radovali. Před vyprázdněnou severní tribunou odcentroval Van Buren na zadní tyč, kde číhal Vladimír Coufal a akrobatickým zakončením se postaral o nádherný gól. Brzy mohl zvýšit vedení Hušbauer, jenže jeho skákavá střela letěla jen vedle tyče.

Navýšit vedení Slavie mohl i Van Buren poté, co si s tentokráte centrujícím Coufalem vyměnil role. Brankář Reichl se musel činit proti Zmrhalově střele z úhlu, velké potíže s ní ale neměl. Osmělila se i Sigma. Kolář na centr nedosáhl, naštěstí pro něj i jeho spoluhráče trefil hlavičkující Plšek břevno. Ještě před pauzou vyslal nadějnou pumelici Falta, ani on ale nebyl úspěšný.

Druhá půle se nesla v poměrně vyrovnaném duchu. Nejprve zahrozil Hušbauer, jehož ránu zblokoval Jemelka, čerstvě střídající Yunis na druhé straně hlavičkoval mimo. Náhradník zahrozil i v dresu Slavie, po Stanciuově vyvezení a přihrávce centroval na malé vápno Zmrhal, Ševčík ale na balón nedosáhl.

V nastaveném čase sešívaným pořádně zatrnulo. Při závaru ve vápně zablokoval Bořil Yunisovu nohu, hra sice pokračovala dál, ale poté, co v šanci selhal Stanciu, se sudí k situaci vrátil. Po zhlédnutí videa uznal, že se jednalo o faul a odpískal pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Houska, avšak napálil pouze tyč a tři body tak zůstávají v Edenu.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - 1. FC Slovácko 6:0

28.07.2019 16:30

Góly: 5. Martin Doležal, 69. Jan Krob, 70. Jan Sýkora, 87. Miloš Kratochvíl, 88. Jan Chramosta, 90. Jan Sýkora

Jablonečtí hráči napravili dvě porážky z uplynulého týdne. V domácím duelu proti Slovácku se sice poměrně dlouho trápili a v poločase vedli Doležalovou zásluhou o gól, po pauze se ale prosadili Krob, Kratochvíl, Chramosta a dvakrát Sýkora, díky čemuž Severočeši slavili vítězství 6:0.

Hned z první větší příležitosti padla branka. Po sérii několika rohů si Martin Doležal naběhl na Holíkův centr a hlavou jej trknul do sítě. Navýšit mohl o pět minut později, tentokráte ale pálil jej vedle. Osmělili se i hosté. Po standardní situaci se dostal k pokus Hofmann, jenže mířil mimo. Jen o trochu lépe si vedl Petržela, který se nechal vychytat Hrubým.

Poté, co znovu neuspěl Doležal, se do tutovky dostal Šimko, jenž minul poloodkrytou bránu. Hrubý musel i nadále zůstat ve střehu, nejprve totiž Havlík z přímého kopu napálil břevno, poté musel jablonecký gólman skvělým zákrokem likvidovat Kalabiškovu hlavičku.

I přes mnoho šancí v první půli se gólostroj spustil až po pauze. Po třech čtvrtinách utkání nabil Matoušek Janu Krobovi, jenž nadvakrát dostal míč za Trmalova záda. A brzy bylo vedení zelenobílých už tříbrankové. Jan Sýkora pláchl hostující obraně a prvním gólem v dresu svého zaměstnavatele navýšil rozdíl ve skóre.

Už se blížil konec základní hrací doby, když Jablonec udeřil počtvrté. A popáté! Nejprve po Holíkově přihrávce skóroval ranou k tyči Miloš Kratochvíl, ani ne dvě minuty na to zase připravil Pilík trefu Janu Chramostovi. Poslední zářez Radových svěřenců přišel v nastavení, kdy Trmala podruhé obloučkem překonal Sýkora.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - SFC Opava 4:1

28.07.2019 16:30

Góly: 35. Muris Mešanović, 45+1. Pavel Bucha, 75. Lukáš Budínský, 82. Ladislav Takács - 4. René Dedič

Hráči Mladé Boleslavi nevstoupili do utkání třetího kola proti Opavě ideálně a kvůli Dedičově brance již velmi brzy prohrávali. Ještě do poločasu ale dokázali otočit Mešanović s Buchou, po pauze potvrdili vítězství domácích Budínský a Takács.

Středočeši se chtěli dobře naladit na čtvrteční odvetu předkola Evropské ligy, velmi brzy ale dostali studenou sprchu. Po autovém vhazování odcentroval Zapalač, na jehož centr si naskočil René Dedič a přesnou hlavičkou přinutil Šedu kapitulovat.

Záhy mohlo být srovnáno. To když se nedomluvil Fendrich se Žídkem, Fulnek ale jejich zaváhání nepotrestal. Svou chybu opavský brankář odčinil po necelé půlhodině, kdy vytáhl brilantní zákrok proti Takácsově hlavičce.

Po třetině zápasu se trenér Weber uchýlil k radikálnímu kroku, v rámci dvojitého střídání poslal na hřiště Matějovského s Murisem Mešanovićem. A druhý jmenovaný se mu za důvěru odvděčil již po dvou minutách, když využil Komličenkovi pobídky a pohlednou střelou překonal gólmana.

Ukázal se i Matějovský, po jeho pasu selhal ve velké šanci Pavel Bucha. I ten se ale ještě před koncem první půle branky dočkal. Po zdařené kombinaci jej šikovně našel Ladra a mladý záložník se z bezprostřední blízkosti prosadil.

Mladoboleslavští si po návratu z kabin chtěli své vedení pojistit, jenže v tutové příležitosti selhali Komličenko i Matějovský. Na druhé straně se před Šedou zase zjevil Jurečka, nepochopitelně však přihrával a vše skončilo pouze rohovým kopem. Lépe řešil podobnou situaci Mešanović, avšak ani on nebyl úspěšný, jelikož Fendricha neobešel.

Domácí příznivci se mohli radovat až v pětasedmdesáté minutě. Exekuce volného přímého kopu se ujal Lukáš Budínský, jeho ránu ještě srazil jeden z bránících hráčů, což gólmana zmátlo a na Budínského střelu byl krátký.

V další tutovce se objevil Dedič, tentokrát mu ale nebylo přáno, skluzem ho zastavil Pudil. A tak přišla definitivní stvrzenka domácích. Matějovského centr si našel Ladislav Takács a hlavičkou rozvlnil počtvrté v utkání síť za Fendrichovými zády.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - MFK Karviná 3:2

27.07.2019 19:30

Góly: 8. Michael Krmenčík, 63. Michael Krmenčík, 69. Jakub Brabec - 51. Milan Rundić (pen.), 84. Michal Petráň

Plzeň zvítězila i ve třetím ligovém klání a pokračuje bez ztráty kytičky. Po Olomouci porazila doma i Karvinou, tentokrát 3:2. Hosté se naopak propadli na poslední místo a zůstávají bez bodu.

V sestavě Viktorie se objevili dva hráči, kteří Plzeň posílili v létě, a sice záložníci Janošek a Mihálik. Na straně Slezanů se do základní jedenáctky vrátil Hanousek a na krajích záložní řady dostali šanci Putyera s Galuškou.

Na první branku se ve Štruncových sadech nečekalo dlouho. V osmé minutě nacentroval Kayamba na Krmenčíka, jehož neuhlídal Ndefe, a plzeňský kanonýr se tak poprvé v sezóně prosadil. Západočeši nadále kontrolovali hru, přesto málem v patnácté minutě inkasovali. Hrošovský na mokrém terénu ztratil míč a následně zahrozil hostující Janečka, ten ale v dobré pozici minul bránu.

Další výborný výkon předváděl domácí Kopic. Ten ve 26. minutě vyzval Krmenčíka ke skórování, brankář Karviné Pastornický si ale tentokrát poradil. O čtyři minuty později vybojoval Hrošovský balón ve středu hřiště, jenže po následném protiútoku neproměnil pobídku od Mihálika. Slezané hrozili hlavně z rychlých protiútoků a jeden takový překazil Galuškovi na poslední chvíli Limberský. Těsně před přestávkou si na míč konečně sáhl také gólman Plzně Hruška, který lapil pokus Smrže.

Po změně stran se Viktoria ihned hnala dopředu a málem se radovala podruhé, když Kayambovu přihrávku do pokutového území srazil jen těsně vedle bránící Kouřil. Jen chvíli poté ale přišel pro domácí fanoušky šok, když Limberský podrazil ve vlastním vápně Janečku a Karviná kopala penaltu. K ní se postavil kapitán Rundić, bezpečně proměnil a srovnal skóre na 1:1.

Pro domácí byla obdržená branka studenou sprchou, ze které se museli oklepat. V 57. minutě zakombinoval Řezník s Kayambou na pravé straně a druhý jmenovaný trefil tyč, následně se Mihálik v dobré šanci netrefil vůbec ideálně. Za šest minut už si ale Západočeši vzali vedení zpět. Pernica si všiml rozběhnutého Řezníka, jenž předložil míč Krmenčíkovi, který se v utkání prosadil podruhé.

Obrozený Krmenčík měl nadále hlad a v 69. minutě si sám vypracoval další příležitost, ve které tentokrát neskóroval. Na následný rohový kop si však naskočil Brabec, který se prosadil přesnou hlavičkou - 3:1. Po čtvrté brance toužil Hrošovský, jehož utěšenou ránu v 77. minutě vytáhl Pastornický. Když už se zdálo, že se duel dohraje v poklidu, prosadil se zničehonic karvinský Petráň, který přízemní střelou překonal Hrušku a zadělal na drama. Vyrovnání se ale Slezané nedočkali.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905 3:2

27.07.2019 17:00

Góly: 12. Marek Kodr, 47. Michal Škoda, 81. Radek Voltr - 54. Ibrahim Keïta, 70. Ibrahim Keïta

Čtyři ligové zápasy čekala Příbram na to, aby mohla oslavit vítězství, a ve třetím kole nového ročníku se ji to konečně povedlo. Na domácí půdě udolala loňského konkurenta v boji o záchranu, proti trefám Kodra, Škody a Voltra byly totiž dva zásahy Keïty málo.

Do první příležitosti se dostali Středočeši, když po rohovém kopu udělali před soupeřovou bránou pořádný závar. O necelé dvě minuty později už se z gólu mohli skutečně radovat, na Rezkův centr ze standardky si totiž dobře naběhl Marek Kodr a ještě lépe jej umístil mezi tři tyče.

Tatáž kombinace se opakovala zanedlouho, jenže tentokrát Valeš bez problémů sebral míč. Činit se musel i na opačné straně Boháč, toho zaměstnal prudkým pokusem Vodháněl. Poté se těžiště hry opět přesunulo před brankáře Klokanů, jenže ho nedokázal překonat ani Alvir. Lépe si nevedl po půlhodině hry rovněž Tregler.

Příbramští tak lehkovážně bránícího soupeře vytrestali až krátce po návratu z kabin. Alvirův pokus z vápna zasáhl do ruky obránce, avšak ještě než stačil sudí písknout penaltu, dostal míč do sítě Michal Škoda a druhým gólem v sezóně navýšil vedení svého celku.

Když pohrdl nabídkou na další trefu Alvir, dali o sobě vědět i hosté. Vodhánělovu střelu sice ještě Boháč vyrazil, na dorážku Ibrahima Keïty už byl ale krátký a francouzský střelec si tak proti svému bývalému zaměstnavateli připsal premiérovou trefu za toho nového.

A nezůstalo u jedné! Dvacet minut před koncem si aktivní útočník naběhl na Záviškův pas a přízemní střelou podruhé přinutil gólmana kapitulovat. Radost však Pražanům nevydržela dlouho, opět totiž neuhlídali soupeřův centr. Na ten Rezkův si naběhl tentokráte Radek Voltr a hlavou rozhodl o vítězství Nádvorníkovy družiny.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Slovan Liberec 2:1

27.07.2019 17:00

Góly: 24. Tomáš Poznar, 66. Dominik Mašek - 60. Roman Potočný

Zlín v sezóně poprvé zvítězil a připsal si premiérové tři body. V domácím prostředí udolal Liberec po výsledku 2:1 a dotáhl se bodově právě na severočeského soupeře.

V základní sestavě Ševců se poprvé objevily letní posily, obránce Azackij a záložník Mašek. Střed pole vyztužil také Hnaníček. Na straně hostů si nasazení od úvodu vysloužil útočník Musa a Peška na pravém kraji zálohy nahradil Koscelník.

Opatrný start utkání narušil až ve třinácté minutě Mikula, jenž povedenou střelou z dálky protáhl zlínského brankáře Dostála. Další zajímavou ránu Slovanu vyprodukoval Mara, trefil však jen prostor, kde stál Dostál. Moravané se taktéž tlačili dopředu, k nebezpečnému pokusu se ale dlouho nemohli dostat.

Až ve 25. minutě skončil tečovaný centr Čanturišviliho na hlavě Poznara, který se zblízka trefil přesně - 1:0. Vytáhlý útočník domácích mohl další branky přidat ve 34. a 35. minutě, avšak gólmana hostů Nguyena ani v jednom případě nepřekonal. Vyrovnat chtěl ještě na konci prvního poločasu Mara, jenže svůj obstřel nasměroval vedle.

Ani po přestávce nepřálo Marovi střelecké štěstí, v 51. minutě zase pálil mimo tři tyče. O devět minut později již ale bylo srovnáno. Střídajícímu Malinskému vyšel centr na Potočného, tomu první hlavičku ještě Dostál vyrazil, ovšem z dorážky se již hostující hráč prosadil. Zlín si ale brzy vzal vedení zpět. Mašek se v 66. minutě uvolnil v pokutovém území a provedeným obloučkem přes Nguyena vsítil druhou branku svého týmu.

Náskok Ševců mohl zanedlouho zvýšit Čanturišvili, jenž vyslal vydařenou střelu, která orazítkovala obě tyče. Z následné dorážky trestuhodně minul Poznar. Slovan v závěru ještě usiloval o dělbu bodů, v nastavení si Malinský dokonce chtěl vymodlit penaltu, ale u rozhodčího neuspěl. Z výhry se tak radovali domácí.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 0:1

26.07.2019 18:30

Góly: 3. Patrik Žitný

Baník prohrál i druhé domácí utkání v sezóně. Po Liberci podlehl také Teplicím, které se naopak poprvé radovaly z tříbodového zisku. Jedinou branku vstřelil hned v úvodu Žitný, hosty pak držel především brankář Grigar.

Domácí řešili problém na pravém kraji obrany, kde nemohli nastoupit Fillo ani Pazdera, šanci tak nakonec dostal Celba. V útoku se objevila nová dvojka Diop - Baroš. Na straně Sklářů se na levého beka přesunul Petr Mareš, záložní řadu posílili Ljevaković s Moulisem a v útoku se místo Jakuba Mareše, který v minulém kole viděl červenou kartu, představil Vyhnal.

Hosté vstoupili do zápasu výborně. Hned v první minutě zahrozil Kučera ještě nepřesně, již za další dvě minuty se ale jeho spoluhráč Žitný radoval z gólu. Mladý záložník se k míči dostal po přiklepnutí od Moulise a zblízka prostřelil gólmana Ostravy Budinského. Ještě lépe mohlo být Teplicím v osmé minutě, avšak Vyhnal hlavičkoval mimo tři tyče.

První náznak odporu předvedl Baník ve dvanácté minutě, kdy málem zafungovala spolupráce noviců v základní jedenácté Diopa s Barošem, jenže druhý jmenovaný na pas od svého parťáka těsně nedosáhl. O dvě minuty později se na pravé straně prosmýkl Reiter, akci však zakončil střelou do boční sítě, brankář Severočechů Grigar byl tedy nadále bez práce.

Strážce teplické svatyně se zapotil až po půlhodině hry, kdy po centru Reitera zlikvidoval nebezpečný pokus hlavou od Baroše. Domácí v průběhu první půle přidali a bylo to na počtu šancí znát. Jednu takovou měl těsně před přestávkou Diop, po Barošově přihrávce však vypálil vedle.

Po změně stran pokračoval Baník v dobývání obrany Sklářů. V 53. minutě ukázal Jánoš, jak dokáže pálit z velké vzdálenosti a donutil Grigara k důležitému zákroku. V 65. minutě zahrál jeden z hostujících hráčů rukou ve vlastním pokutovém území a sudí Franěk nařídil penaltu pro Ostravu. Velkou šanci Slezanů ale zmařil Grigar, který Barošovi chytil pokutový kop.

Čtvrthodinu před koncem opět střílel Jánoš, tentokrát ale netrefil bránu. Snahu Baníku vyrovnat podpořil střídající Kuzmanović. Ten se v 77. minutě otočil kolem obránce, jenže opět jej vychytal skvělý Grigar. Zejména díky zkušenému brankáři uhájily Teplice hubené, ale cenné vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha33007:19
2.Viktoria Plzeň33008:49
3.FK Jablonec32018:26
4.FK Mladá Boleslav32015:46
5.SFC Opava32013:46
6.Dynamo České Budějovice31114:34
7.1. FK Příbram31114:44
 Sparta Praha31114:44
9.FK Teplice31113:64
10.Bohemians Praha 190531025:53
11.Slovan Liberec31024:53
12.Baník Ostrava31023:43
13.Fastav Zlín31022:33
14.Sigma Olomouc31022:43
15.1. FC Slovácko31022:83
16.MFK Karviná30033:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (945)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele