FORTUNA:LIGA - preview 3. kola

26.07.2019, 08:48, aktualizováno 29.07.2019, 08:10
Previews
Sparta jede poprvé ven a v dohrávce třetího kola se představí na půdě Českých Budějovic. Nováček naší nejvyšší soutěže je na tom o něco lépe než jeho pondělní soupeř, zásluhou lepšího skóre je o dvě příčky výše...
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Dosud nejtěžší zkouška čeká na benjamínka letošního ročníku FORTUNA:LIGY, České Budějovice. Ty přivítají na domácí půdě pražskou Spartu a trochu překvapivě jdou do zápasů jako lépe postavený tým. Proti Letenským však již osmkrát v řadě prohrály.

Jihočeši vstoupili do sezóny duely proti dvěma účastníkům loňské skupiny o záchranu. Zatímco na Opavu o gól nestačili, ve svém venkovním duelu v Uherském Hradišti si poradili a díky trefám Provoda a Táborského zvítězili. Budějovičtí sice zmiňovaný poslední domácí zápas nezvládli, bilanci mají ale i tak skvostnou. Ještě ve druhé lize na Střeleckém ostrově vyhráli všech šest jarních duelů, tuto sérii ještě natáhli o tři podzimní. Komplikací pro ně můžou být především četné absence kvůli dohodám, do zápasu nenastoupí ze Sparty hostující Havelka, Kulhánek a Mustenadagić.

Sparťané dostali příležitost začít sezónu dvěma domácími utkáními, avšak hned v tom prvním selhali, když po nezdařilém začátku podlehli Slovácku. Druhé kolo proti jinému účastníkovi evropských pohárů už sehráli lépe, Jablonec porazili po trefách Hložka a Kangy. Na venkovní zápasy nemají rudí ze závěru uplynulé sezóny vůbec dobré vzpomínky. Z posledních sedmi na půdě soupeře vyhráli jen jednou, tři ze závěrečných čtyř navíc prohráli. Trenér Jílek navíc nemůže mít ani radost z vyprazdňující se marodky, na níž jsou stále mimo dlouhodobě zraněné i Vindheim, Frýdek nebo Costa.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Javorek, Čavoš - Schranz, Provod, Mršič - Ledecký
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Radakovič, Štetina, Hanousek - Krejčí - Hložek, Kanga, Hašek, Plavšič - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.82 - 4.05 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (neděle 16:30)
Nedělní utkání na jablonecké Střelnici proti sobě svede dva celky, které doposud získaly tři body. Domácí chtějí navázat na skalp Bohemians, Slovácko zase touží vzpomenout na výhru nad Spartou.

Jablonec má za sebou rozpačitý úvod sezóny. Výhra v prvním kole nad pražskými Bohemians fanoušky určitě potěšila, druhý souboj s mužstvem z hlavního města již ale Severočechům nevyšel. Na hřišti Sparty předvedli svěřenci trenéra Petra Rady matný výkon a zaslouženě prohráli. Ve středu ještě Jablonec odehrál první zápas v předkole Evropské ligy v Arménii proti Pjuniku Jerevan a nečekaně prohrál 1:2. V odvetě tedy bude mít Radova družina co dělat.

Severočechy trápí absence v obraně. Kvůli nedostatku zadáků byl do mužstva dokonce povolán Jiří Váňa, jinak hráč divizního Mšena. Nepříjemná situace se za poslední dny zlepšila, stále však na marodce figurují Vojtěch Kubista, Andrij Curikov a David Štěpánek. Nejistý je start křídelníka Vladimira Jovoviće.

Slovácko má za sebou podobný vstup do ročníku jako Jablonec. Celek z Uherského Hradiště v prvním kole šokoval, když vyloupil pražskou Letnou a obral Spartu o body. Avšak cenný skalp nepotvrdili Moravané v domácím prostředí, kde nečekaně podlehli nováčkovi z Českých Budějovic. Na svém kontě tak zatím mají po jedné výhře a stejném počtu porážek.

Záložník Jan Kalabiška tuší, jakým způsobem by Slovácko mohlo překonat sedmnáctiletou šňůru zápasů v Jablonci bez výhry. "Hrát podobným stylem jako na Spartě. Hrát tu naši klasiku. Být důrazní, draví a kompaktní a hlavně bojovat, bez tohoto nejde. Přesně tak, to chce náš trenér," řekl.

Do sestavy Moravanů by se mohl vrátit zkušený stoper Michal Kadlec, mimo hru jsou naopak Petr Reinberk, Domagoj Franić a útočník Tomáš Zajíc. Šanci tak možná dostane jiný forvard Ondřej Šašinka, který do Uherského Hradiště dorazil na hostování z ostravského Baníku.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jugas, Břečka, Sýkora - Hübschman - Matoušek, Kratochvíl, Považanec, Acosta - Doležal
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Šimko - Daníček - Petržela, Navrátil, Havlík, Kalabiška - Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.67 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - SFC Opava  (neděle 16:30)
Mladá Boleslav v minulém kole schytala debakl od Bohemians a reputaci si příliš nevylepšila ani v Evropské lize. Proti Opavě tak potřebuje zabrat, ovšem Slezané vstoupili do nové sezóny výborně.

Středočeši patří do širokého okruhu týmů, které v prvních dvou kolech jednou uspěli a jednou na soupeře nestačili. Výkony Mladé Boleslavi jsou zatím nepřesvědčivé. V prvním zápase porazila Karvinou jen díky sporně nařízené penaltě. O týden později vybuchla družina trenéra Jozefa Webera na hřišti Bohemians, od kterých obdržela třígólový výprask. Kolísavou formu potvrdili Středočeši v předkole Evropské ligy, kde doma jen remizovali s kazašským Ordabasy Šymkent.

Hráči Mladé Boleslavi tak mají před vlastními příznivci co napravovat. "V Ďolíčku nás soupeř předčil v agresivitě a to nesmíme na domácím hřišti dopustit. Tím, že hostíme Opavu doma, bude lepší přepínání z Evropské ligy," řekl Weber. Tomu bude chybět Jakub Klíma a pravděpodobně také útočník Tomáš Wágner, Jan Král a Ewerton.

Hosté z Opavy si na start ligy nemohou stěžovat. Ve dvou odehraných kláních ani jednou neinkasovali a oba zmíněné zápasy vyhráli. Nejprve zaskočili nováčka z Českých Budějovic a následně v domácím prostředí udolali brankou ze závěru Příbram. Slezané jsou tak spolu s Plzní a Slavii jediným mužstvem se stoprocentní bilancí po dvou kolech.

V nastoleném trendu chce Opava samozřejmě pokračovat. "Výsledkově nám to vyšlo, ale ve hře máme pořád, co zlepšovat. Nálada v kabině je výborná, ale jsme nohami na zemi. Všichni si dobře uvědomujeme, že je začátek sezony a víte, jak to ve fotbale chodí," uvedl lodivod Slezanů Ivan Kopecký.

Na marodce Opavy figurují tři hráči. V Boleslavi se nepředstaví Budge Manzia a Petr Zapalač, start Václava Juřeny je nejistý.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Wiesner, Hubínek, Budínský, Bucha - Komličenko, Mešanović
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Řezníček, Zavadil - Jurečka, Jursa, Mondek - Dedić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.13 - 6.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Sigma Olomouc  (neděle 19:00)
Dva zápasy, dvě vítězství, skóre 6:1. Taková je bilance pražské Slavie po venkovním vstupu do sezóny, díky níž obhájce titulu vede ligovou tabulku. V cestě za udržením neporazitelnosti jí nyní stojí olomoucká Sigma, která by ráda v Edenu po čtyřech letech znovu vyhrála.

Sešívaní v úvodním podzimním kole nepřesvědčili a po matném výkonu jim vítězství ve Zlíně vystřelil až ve druhé půli Hušbauer. Další výjezd už byl ale mnohem lepší, v Teplicích se kromě Hušbauera a debutujícího Stanciua přidali další tři hráči a zrodilo se jednoznačné vítězství 5:1.

Šňůra soutěžních zápasů bez porážky tak činí již deset utkání, v lize v Edenu Slavia neprohrála už patnáct zápasů, posledním jejím přemožitelem byl před více než jedenácti měsíci Jablonec. Vršovickým se navíc pomalu vyprazdňuje marodka, v ohrožení jsou pouze starty Masopusta a Băluțy.

Jako úspěšný pochopitelně považuje start do nového ročníku i Jindřich Trpišovský. "Měli jsme ze začátku ligy velký respekt. Hráli jsme ve Zlíně, pak v Teplicích, k tomu jsme neměli k dispozici hřiště, kde byly koncerty, navíc reprezentanti přijeli později, byla krátká příprava. Takže jsme rádi, že máme ze dvou venkovních zápasů šest bodů, to je skvělé. Teď to chceme doma potvrdit s Olomoucí," vyzývá trenér Slavie.

Ani Sigma do ligy nevstoupila ideálně, u ní se to ale projevilo i na výsledku. V Plzni sice zásluhou Plškovy penalty vedla, tři góly domácích ale zvrátily výsledek v neprospěch Hanáků. Útěchou tak bylo vítězství v souboji dvou moravských celků proti Zlínu, po hodině hry rozhodl jedinou trefou Falta.

Olomouckým se však vůbec nedaří ve venkovních zápasech, v nichž již pětkrát za sebou prohráli - kromě zmíněné Plzně to vždy bylo o jednu branku. Mezi tyto nezdary se řadí i dubnová porážka na Slavii, kde po Yunisově gólu otočili Olayinka a Van Buren. Hosté nadále nemají k dispozici zraněného gólmana Buchtu, do zápasu možná nezasáhnou ani Zahradníček a Hála.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Ševčík, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Van Buren
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Pilař, Houska, Greššák, Plšek, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.77 - 16.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Až nečekaně snadno získali v minulém kole tři body fotbalisté pražských Bohemians, nyní se na povedený výkon pokusí navázat v Příbrami. Ta sice nemá na začátku sezóny vůbec těžký los, přesto dosud získala jediný bod a svou sbírku chce jistě rozšířit.

Středočeši začali ligu doma proti Teplicím a ačkoliv po poločase Škodovou zásluhou vedli, o body se dělili. O týden později byli méně úspěšní, v Opavě inkasovali v závěru a odjížděli s prázdnou.

Nádvorníkovi svěřenci tak na vítězství čekají v součtu s loňskou nadstavbou již čtyři soutěžní zápasy a pokud se jim nepodaří zvítězit ani v sobotu, budou si muset počkat zřejmě o něco déle, neboť za týden míří na stadion Sparty. Trenérský štáb však bude postrádat zraněné Kingueho, Antwiho, Květa a Nového.

Klokani sice nezvládli první kolo v Jablonci, v zahajovacím domácím poločase však předvedli uragán. Zásluhou branek Vacka, Podaného a Hronka odcházeli do kabin za vedení 3:0, jež také udrželi až do závěrečného hvizdu.

Podíváme-li se na závěr předešlé sezóny, zjistíme, že muži z Ďolíčku prohráli pouhé dva ligové zápasy z předchozích jedenácti, kromě Jablonce to byl jarní domácí debakl právě od Příbrami. Ani hosté zdaleka nepřijedou v plném složení, neboť zdravotní potíže sužují Dostála, Krcha, Le Gianga, Puškáče, Radu a Vondru.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Soldát - Alvir, Rezek, Polidar, Zeman - Škoda
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Hůlka, Jindřišek, Šmíd - Bartek, Hronek, Vacek, Podaný - Vodháněl, Keita, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.37 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Zlín stále čeká na první body a proti Liberci by již potřeboval uspět. Slovan zatím v sezóně zvítězil jednou a i druhý výlet na hřiště soupeře chce přetavit ve vítězství.

Od nového trenéra Josefa Csaplára si Ševci slibovali velké věci. Mimo jiné nové, ofenzivnější pojetí hry. S tou se Csaplár překvapivě vytasil v prvním kole proti Slavii, byť na body to proti favoritovi nestačilo. Revanšovat se zlínští chtěli v Olomouci, zde ale po mizerném výkonu zaslouženě padli.

Po dvou kolech tak zůstávají Moravané bez bodu, což chtějí proti Liberci rozhodně změnit. "Rozhodující budou góly. Kdo je dá, vyhraje. My se dokážeme dostat do šancí, ale zatím je neumíme proměnit. Snad to bude v sobotu lepší," uvedl obránce Zlína a někdejší hráč Liberce Lukáš Bartošák, který již ale duely proti Slovanu příliš neprožívá. "Těch pár kluků, co tam zůstalo, pozdravím až po zápase," dodal levonohý fotbalista z Brumova.

Také Severočeši vstoupili do sezóny s novým šéfem lavičky. Pavel Hoftych v minulosti vedl také Zlín, Josef Csaplár zase Liberec. Do pikantního souboje půjde o něco lépe naladěný Hoftych. Ten již totiž se svým mužstvem slavil ligové vítězství, když vyzrál na ostravský Baník. Před týdnem ale Slovan nestačil na Plzeň.

Hráči libereckého A mužstva sehráli před duelem ve Zlíně modelový zápas s béčkem Slovanu. "Důvody byly dva. Za prvé příprava byla hodně krátká a v létě jsme odehráli málo zápasů. Navíc někteří hráči, co jsme s nimi pro začátek sezony nepočítali, mají malou herní praxi. Taky jsme chtěli vidět kluky z béčka při hře, jak se jeví. Z tohoto pohledu to pro nás byl velmi cenný zápas," řekl Hoftych.

Lodivod domácích nevyloučil pro sobotní utkání změny v sestavě. Mimo hru ale zůstane Lukáš Železník, kterého trápí zdravotní trable. Stoper Lukáš Vraštil je mimo hru dlouhodobě. Za hosty se nepředstaví Michal Fukala, jenž se nedávno vrátil z evropského šampionátu hráčů do 19 let, a Tomáš Malinský.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Azackij, Buchta, Nečas - Džafić, Hlinka, Jiráček, Čanturišvili - Fantiš, Poznar
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Oscar, Breite - Potočný, Mara, Pešek - Musa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.24 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - MFK Karviná  (sobota 19:30)
O třetí výhru ze třech utkání se pokusí Plzeň. Doma před odvetou předkola Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus přivítá Karvinou. Domácí budou jasný favorit, neboť Slezané ještě nebodovali.

Viktoria má za sebou povedený vstup do sezóny. Nejprve si ve Štruncových sadech poradila s Olomoucí a následně se Západočechům povedl výlet do Liberce. Stoprocentní zisk šesti bodů mají po dvou kolech vedle Plzně již pouze obhájce titulu Slavia a Opava. Náročný start do ročníku vyplnil ještě úterní zápas ve druhém předkole Ligy mistrů proti Olympiakosu. Viktoria uhrála s řeckým velkoklubem bezbrankovou remízu a v odvetě ještě zabojuje o postup.

Ještě před kláním v Řecku se však Plzeň v lize utká s Karvinou. "První dvě kola Karviná nezvládla, bude hrát o to, aby zde aspoň bodovala. My však budeme hrát svoji hru a doufám, že se nám podaří zvítězit," řekl záložník domácích Lukáš Kalvach. Do sobotního mače nezasáhnou jeho zranění spoluhráči Ubong Ekpai, Tomáš Hořava, Roman Hubník a Radim Řezník. Nejistý je start obránce Jakuba Brabce, který nedohrál zápas proti Olympiakosu.

Karviná se v úvodních kolech předvedla v dobrém světle, na body to však ani jednou nestačilo. Poprvé Slezané prohráli kvůli sporné penaltě v Mladé Boleslavi, následně nestačili v derby na ostravský Baník, byť si v tomto utkání vytvořili moře šanci. MFK tak zůstává spolu se Zlínem nula v kolonce bodů.

Že tuto bilanci Karviná zlomí v Plzni není moc pravděpodobné, neboť Viktoria disponuje velkou silou, se kterou se Slezané jen těžko mohou měřit. "Jedná se určitě o jednoho z nejtěžších soupeřů, který nás v lize čeká. My nemáme co ztratit, naopak můžeme jen získat, protože všichni očekávají hladkou výhru domácích. Těšíme se na krásný stadion, plno lidí a konfrontaci s týmem, který pravidelně hraje evropské poháry," uvedl záložník Marek Hanousek, jenž ve Štruncových sadech v minulosti působil.

Hanousek by se měl do sestavy MFK vrátit po vypršení trestu za červenou kartu. Jinak ale bude hostům kvůli zranění chybět několik hráčů, konkrétně Pavel Dreksa, Ondřej Lingr, Jan Moravec a Adriel Ba Loua. Nad startem Dávida Huby se zase vznáší otazníky.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Pernica, Hejda, Limberský - Kalvach, Hrošovský - Kayamba, Čermák, Kopic - Krmenčík
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Ndefe, Kouřil, Rundić, Čonka - Hanousek, Janečka - Galuška, Weber, Puchel - Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.15 - 13.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (pátek 18:30)
Ostrava zvládla derby v Karviné a nyní chce zabrat také doma. V úvodu 3. kola přivítá Baník severočeské Teplice. Hosté čekají na první výhru a tři body ze Slezska by jim taktéž přišly vhod.

Podruhé v sezóně se Baník představí doma ve Vítkovicích. První vystoupení před domácím publikem Slezanům moc nevyšlo. Proti Liberci sice vedli, ovšem soupeř dokázal skóre otočit, přičemž vítěznou branku vstřelil Slovan až v samotném závěru. Zklamaní napravila Ostrava ve vítězném derby proti Karviné, nyní chtějí svěřenci trenéra Bohumila Páníka potěšit i vítkovický stadion.

Páník musí vyřešit nepříjemnou situaci, neboť mu chybí dva krajní obránci Martin Fillo a Lukáš Pazdera. "Posty máme většinou zdvojené, a když ta situace nastane, další hráči tu jsou od toho, aby ukázali, že tady jsou oprávněně. Jinak jsem rád, že po derby jsou všichni zdraví. Některé srážky vypadaly strašidelně, ale kromě červené karty by ostatní měli být k dispozici," prozradil kouč Baníku, který může do obrany nasadil Josefa Celbu.

Hosty z Teplic čeká podle prvních výsledků v novém ročníku perný podzim. Remízu z Příbrami lze ještě považovat za cenný skalp, ovšem porážka 1:5 se Slavií ukázala slabiny Sklářů a dala vzpomenout na konec předchozí sezóny, kterou Severočeši zakončili ostudným osmigólovým výpraskem od Mladé Boleslavi.

V Ostravě tak mají Teplice co napravovat. "Něco změnit chceme. Netýká se to jen sestavy, ale možná i rozestavení. Uvidíme, pobavíme se o tom a pak se rozhodneme." řekl asistent trenéra Pavel Drsek. Teplickým budou chybět v minulém kole vyloučeny útočník Jakub Mareš a zranění Manel Royo s Aloisem Hyčkou.

Obě vzájemné klání v loňské sezóně zvládl Baník, který na teplických Stínadlech zvítězil 1:0 a doma si se Severočechy poradil po výsledku 3:1. Pro Slezany to byla vůbec první vítězství nad Skláři od roku 2012.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budínský - Celba, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, Granečný - Kuzmanović, Smola
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Čmovš, Paradin - Ljevaković, Kučera - Žitný, Trubač, Moulis - Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.82 - 5.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22006:16
2.Viktoria Plzeň22005:26
3.SFC Opava22002:06
4.Bohemians Praha 190521013:23
5.Dynamo České Budějovice21012:13
6.Slovan Liberec21013:33
 Baník Ostrava21013:33
8.1. FC Slovácko21012:23
 FK Jablonec21012:23
 Sparta Praha21012:23
11.Sigma Olomouc21012:33
12.FK Mladá Boleslav21011:33
13.1. FK Příbram20111:21
14.FK Teplice20112:61
15.MFK Karviná20021:30
16.Fastav Zlín20020:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2011)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele