FORTUNA:LIGA - souhrn 26. kola

30.05.2020, 15:53, aktualizováno 31.05.2020, 19:57
Komentáře a souhrny
Slavia doma nadělila Jablonci potupného bůra a zareagovala tím na vysokou výhru Plzně proti Mladé Boleslavi. Obhájce titulu má na čele stále osmibodový náskok. Další výhru zaznamenal Liberec, jenž si upevnil pozici ve skupině o titul. Tam se po výhře v Karviné vrátila Sparta. Ostrava neudržela vedení ve Zlíně, zatímco Příbram zvítězila poprvé od srpna...

MFK Karviná - Sparta Praha 1:4

31.05.2020 18:00

Góly: 33. Ondřej Lingr - 49. David Moberg Karlsson, 56. Adam Hložek, 64. Bořek Dočkal, 90+3. Adam Karabec

První polovinu utkáni si Sparta koledovala o další blamáž. Poté ale Pražané zařadili na vyšší rychlostní stupeň a povedeným úvodem druhého poločasu otočili zápas v Karviné ve svůj prospěch. Díky výhře 4:1, pod kterou se svým premiérovým ligovým zásahem v kariéře podepsal i mladík Adam Karabec, se letenští vyhoupli na klíčové šesté místo v tabulce. Domácí Slezané zůstávají ve skupině o záchranu na třinácté příčce.

Kouč domácích Juraj Jarábek povolal do zbraně jediného nového muže, a to stopera Eduarda Santose. To mělo za následek přesunutí Rundiće na levý kraj obrany, odkud zase Moravec putoval na křídlo, kde mu místo uvolnil Vukadinović, jenž usednul na lavici náhradníků.

Na straně Sparty opustili sestavu obránci Vindheim s Costou. Na pravou stranu defenzivy se že zálohy stáhl Sáček, po jeho levici operovali Štetina, Hancko a Frýdek. Gólem proti Plzni si příležitost od první minuty vysloužil také křídelním Karlsson.

Začátek utkání byl velmi vzrušující. Již po půlminutě hry vyhledal karvinský Lingr nabíhajícího Taiwa, který se dostal za bránícího Sáčka, načež překonal i brankáře Heču a skóroval. Jenže videorozhodčí následně odhalil faul Moravce na Hložka, který gólové situaci předcházel. Branka tedy uznána nebyla a pokračovalo se za stavu 0:0. Za letenské poprvé zahrozil v desáté minutě Tetteh, jeho zakončení se ale do branky nevešlo. Následný pokus Kangy už byl nebezpečnější, avšak gólman MFK Bolek se vyznamenal a vytáhl pumlíč nad břevno.

Aktivní Tetteh ohrozil svatyni Slezanů znovu v devatenácté minutě, tentokrát však ztroskotal na připraveném Bolkovi. Na druhé straně to zkusil Santos, ale nezacílil přesně podobně jako po půlhodině hry sparťanský Frýdek. Ve 32. minutě se už ale gólově urodilo. Ndefe centrem vyhledal Lingra, u něhož byl pozdě Sáček, načež si domácí fotbalista pohotově zpracoval balón a napálil jej po zemi k tyči. Tentokrát již nebyl žádný důvod pro neuznání trefy a Karviná šla tedy do vedení.

Hostům se do přestávky nepovedlo odpovědět, nicméně čtyři minuty po změně stran již bylo srovnáno. Karlsson si od autové čáry navedl míč víc ke středu hřiště, odkud jej naprosto přesně zakroutil ke vzdálenější tyči. Ještě veseleji bylo na straně letenských za sedm minut, kdy dokonali obrat další výstavní trefou. Postaral se o něj Hložek, který napálil odražený míč zpoza pokutového území pod břevno. Hned za minutu udeřili hosté potřetí, kdy rychlou akci po ose Frýdek - Karlsson zakončil rozvlněním sítě Tetteh. Podruhé v zápase však zakročil asistent hlavního rozhodčího u videa, jenž odhalil Tettehův ofsajd.

Sparta ale byla dál při chuti. Další střelu Hložka zablokovali domácí obránci až na poslední chvíli na rohový kop. V 64. možná minutě už to bylo 1:3. Frýdkův přetažený centr sklepl Hložek prsy na Dočkala, který se s ničím nepáral a prostřelil zmrazeného Bolka. Karviná najednou nebyla schopna odpovědi, a tak Pražané nadále větrali její defenzivu. V 74. minutě prověřil Bolka Hložek, za čtyři minuty byl brankář domácích opět v pozoru, kdy vykopl pohotové zakončení Hancka. Definitivní podobu skóre určil v nastaveném čase střídající Karabec, který si připsal svůj první ligový gól v kariéře.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice 3:2

31.05.2020 16:00

Góly: 29. Till Schumacher, 37. Jan Vodháněl, 54. Matěj Pulkrab - 76. Ivan Schranz, 90+3. Ivo Táborský

Sedm gólů ve dvou po sobě jdoucích zápasech nasázeli hráči pražských Bohemians a díky vítězství 3:2 nad Českými Budějovicemi si připsali další tři body. Po hodině hry vedli díky trefám Schumachera, Vodháněla a Pulkraba už o tři branky, vinou tref Schranze a Táborského se ale museli o výsledek strachovat.

Domácí od začátku utkání působili aktivněji, na první větší vzrušení se však čekalo až do šestnácté minuty, kdy měla budějovická obrana co dělat, aby odvrátila Vackovu ránu. Nepřesně hlavičkoval po nadcházejícím rohovém kopu Bederka.

Po necelé půlhodině už měli zelenobílí důvod k radosti. Souhru krajních beků načal Bartek, který centrem na opačné straně brány našel Tilla Schumachera, jehož parádní volej skončil za Drobného zády. Německý křídelní hráč měl velký podíl i na druhé brance svého týmu, když na penaltu předložil nemýlícímu se Janu Vodhánělovi. Třetí trefu mohl přidat před pauzou Hronek, velkou šanci ale spálil.

Po návratu ze šaten přišla další pohroma pro Dynamo. Sivok tvrdě trefil Vodháněla a po druhé žluté kartě se musel pakovat do sprch. Toho "Klokani" využili už po deseti minutách. Druhou asistenci v utkání si připsal Bartek, který našel na zadní tyči Matěje Pulkraba, pro nějž bylo skórování již poměrně snadnou záležitostí.

Po hodině hry zblízka pálil Ivan Schranz, avšak mezi tři tyče nezamířil. Byl to ovšem právě on, kdo fantastickou trefou dvacet minut před koncem naplnil své spoluhráče nadějí. Jeho technický pokus z kroku nabral směr přímo do šibenice Valešovy brány.

Domácí nevyužili několik svých brejkových situací a v nastavení tak přišla i kontaktní branka. Po přistrčení od Šulce pálil nechytatelně k tyči Ivo Táborský. Vršovičtí tak bodově již dotáhli desátou Sigmu a na svého soupeře na devátém místě ztrácí pouhé tři body.

Více informací k zápasu

FK Teplice - SFC Opava 2:2

31.05.2020 14:00

Góly: 10. Jakub Řezníček (pen.), 55. Daniel Trubač - 37. Bojan Dordić, 88. Václav Juřena

Druhý neuspokojivý výsledek v řadě mají na kontě fotbalisté Teplic. Ti po předchozím výbuchu v Ďolíčku dostali šanci na reparát proti Opavě, avšak i přestože dvakrát vedli zásluhou Řezníčka a Trubače, Dordić a Juřena dokázali v obou případech srovnat.

Hned v deváté minutě dostali skláři velkou příležitost k otevření skóre. Ve vlastním pokutovém území si v rozporu s pravidly počínal Dordić, kvůli čemuž sudí Hrubeš nařídil penaltu. Té se ujal Jakub Řezníček a do Fendrichova protipohybu proměnil.

Tentýž hráč mohl po čtvrthodině skórovat podruhé, po centru Mareše však hlavičkoval nepřesně. Šanci navýšit rozdíl měl i Trubač, tváří v tvář Fendrichovi ale neuspěl. Slezané se postupně osmělili. Souček sice z nadějného přímého kopu trefil jen zeď, po chvíli však jeho roh prodloužil Železník a na zadní tyči číhající Bojan Dordić srovnal.

Do druhé půle opět vstoupili lépe Severočeši. Marešův centr přizvedl Žitný k Danielu Trubačovi, jehož hlavička sice postrádala důraz a gólman si na ní sáhl, přesto balón skončil v síti. Krátce poté se Fendrich ukázal v lepším světle a Žitného střelu vyrazil na roh.

Po hodině hry zahrál ve vápně rukou Kodeš a možnost zahrávat penaltu dostali i hosté. Železník s ní však naložil příšerně a nechal vyniknout Grigara. To mohl záhy potrestat Řezníček, ovšem mířidla se mu vychýlila.

Patnáct minut před koncem hlavičkoval z dobré pozice Václav Juřena, jemuž ke gólů chybělo pár centimetrů. On i jeho spoluhráči se však přeci jen gólu dočkali. Juřena se po rohovém kopu dostal k hlavičce a rozvlnil síť. Reklamování ofsajdu bylo domácím málo platné. Juřena byl středem pozornosti i v nastavení, kdy dostal od Kodeše loktem a ten se poroučel do sprch. Nic dalšího se však už v utkání nestalo a Opava se tak odpoutala od poslední příčky, zato Teplicím se vidina boje o evropské poháry vzdaluje.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Jablonec 5:0

30.05.2020 20:00

Góly: 21. Nicolae Stanciu (pen.), 29. Tomáš Holeš, 56. Lukáš Provod, 61. Stanislav Tecl, 78. Abdulla Yusuf Helal (pen.)

Jakoby i Slavia chtěla ukázat, že se umí s protivníky snadno vypořádat. Sešívaní nadělili oslabenému Jablonci bůra a odpověděli na výhru Plzně, která dvě hodiny před radostí Pražanů deklasovala Mladou Boleslav. Rozdíl na čele tabulky tedy zůstává stejný: Slavia má nadále k dispozici osmibodový polštář před plzeňskou Viktorií. Poražený Jablonec zůstává třetí, avšak jeho náskok se před sousedy z Liberce ztenčil téměř na minimum.

Trenér sešívaných Trpišovský učinil dvě vynucené změny v základní jedenáctce, neboť kvůli zranění vypadli záložníci Ševčík s Traorém. Druhý jmenovaný byl alespoň připraven na lavici náhradníků, přesto jej i Ševčíka vystřídali Takács a Provod. Na druhé straně bylo absentujících mnohem víc. Z rozličných důvodů chyběli Jugas, Plechatý, Hübschman, Vojtěch Kubista, Sýkora, Jovović, Matoušek a Doležal. I proto dostal premiérovou ligovou šanci v dresu Jablonce stoper Štěpánek. Vedle něho operoval Jeřábek, který je jindy taktéž náhradníkem. Díry v záloze vyplnili Hämäläinen s Pilíkem a na hrotu nově působil Chramosta.

První střelecký pokus vyprodukoval ve čtvrté minutě Stanciu, ovšem z otočky se do dějin zápasu nezapsal signifikantním způsobem. To Takácsův volej za další čtyři minuty se snášel na bránu Jablonce, nakonec ale také přeletěl břevno. Okolo 20. minuty přišly okamžiky útočníka Slavie Tecla. Nejprve utekl po levé straně a jeho přihrávka před bránu málem doputovala po teči za brankovou čáru. Krátce poté jej v pokutovém území zbytečně nakopl Jeřábek, což hlavní sudí nepřehlédl a odpískal penaltu. Tu bezpečně proměnil Stanciu - 1:0.

Vedení málem vydrželo Pražanům jen tři minuty, to by však Chramosta musel využít svou příležitost, proti němu se totiž zaskvěl gólman Kolář. Ve 28. minutě hlavičkoval na druhé straně po centru od Masopusta Tecl, ovšem zahanbit se nenechal ani strážce jablonecké svatyně Hrubý. Za další minutu ale podruhé kapituloval. Stanciu vysunul za obranu soupeře Tecla, ten před bránou vyhledal Holeše, jenž kulatý nesmysl procedil přes natahujícího se Hrubého. Povedený poločas mohli dalšími zásahy okořenit Stanciu s Takácsem, ovšem první jmenovaný pálil z úhlu mimo, Takács zase našel náruč Hrubého. Za Severočechy se před přestávkou ukázal Pleštil, jenž se prosmýkl na pravé straně, ale po jeho skákavé přihrávce střílel Chamosta akrobaticky na prázdnou tribunu.

Svůj náskok Slavia zvýšila jedenáct minut po změně stran. Stanciu narýsoval krásnou přihrávku vzduchem do běhu na Provoda, který prostřelil Hrubého. I nadále hrál Stanciu ve velké pohodě. O pět minut později si na pravé straně pohrál se Štěpánkem, kterému zahrál na jesle, a vyzval ke skórování Tecla, který to z pár metrů před prázdnou kasou opravdu neměl složité.

I když Pražanům chyběl pomyslný dvanáctý hráč v podobě fanoušků, přesto si domácí obstarali tajnou posilu. Tou byl stoper soupeře Jeřábek, který v 77. minutě znovu fauloval ve vlastním vápně. Poté, co nedovoleně zastavil Traorého, proměnil další pokutový kop Yusuf - 5:0. Zbytek klání se už víceméně jen dohrával v poklidnějším tempu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 7:1

30.05.2020 18:00

Góly: 8. Aleš Čermák, 23. Aleš Čermák, 31. Jean-David Beauguel, 43. Milan Havel, 52. Aleš Čermák, 56. Tomáš Chorý, 80. Ondřej Mihálik - 83. Jiří Klíma (pen.)

Nezdálo se, že by se ve Štruncových sadech utkaly dva celky ze stejné soutěže, přesto tomu tak skutečně bylo. Výsledek. Plzeň si s Mladou Boleslaví pohrála jako kočka s myší. Hosté od první minuty absolutně nestíhali, zatímco domácí podnikali jeden útok za druhým. Zní to neuvěřitelně, ale výsledek 7:1 je pro Středočechy ještě milostivý.

Boleslav jen potvrdila jarní bídu, s níž sice nadále zůstává ve středu tabulky, nicméně konkurence nespí, což musí družinu kouče Jozefa Webera znervózňovat. Od Plzně je to jiná písnička. Po zimě ještě neztratila ani bod, pevně drží druhé místo a nadále pronásleduje vedoucí Slavii.

Plzeňský lodivod Adruián Guľa se musel vyrovnat s absencí vykartovaných krajních beků Limberského s Řezníkem, což vyřešil následovně: na pravý kraj obrany se postavil Havel, na ten levý se ze zálohy zatáhl Kovařík, čímž před sebou uvolnil prostor pro navrátilce do sestavy Kopice, jinak vše zůstalo při starém.

Také na straně Mlsdé Boleslavi došlo k proměnám k defenzivě, neboť po vypršení karetního trestu se mezi spoluhráče seřadil Pudil, levou stranu zase obsadil Zelený, který naposledy proti Slavii nehrál kvůli dohodě o hostování. Ve Štruncových sadech naopak chyběl z Plzně hostující záložník Janošek, jehož nahradil Jakub Klíma. Místo Budínského a Jiřího Klímy zase dostali šanci Douděra s Wágnerem. 

První tutovku si Viktoria vypracovala v šesté minutě, kdy se Kovaříkův centr do pokutového území odrazil ke Kopicovi, jehož vychytal brankář hostů Šeda. Za dvě minuty už se měnilo skóre. Zmatek před bránou Boleslavi vyvolal Kopic a následný nepovedený odkop Hubínka, načež Havel s Beauguelem připravili pozici pro Čermáka, který se nártem trefil přesně k tyči mimo Šedův dosah.

Tlak Západočechů pokračoval a ve čtrnácté minutě znovu zasahoval Šeda, jenž důležitým zákrokem zastavil průnik Kalvacha. Pět minut nato přenesl Bucha hru na Havla, který hlavičkou opět nechal vyniknout Šedu. Další výborná kombinace Viktorie vyústila v centr Kopice na Čermáka, jenž hlavou trknul jen o fous vedle. Nakonec se ale Čermák ve 23. dočkal druhé trefy, když nastavil nohu na přihrávku Kayamby a Šeda mohl jen rozhodit rukama - 2:0.

Ve vápně Boleslavi bylo znovu rušno ve 27. minutě, kdy Kopic orazítkoval po pasu od Kovaříka tyč. Čtyři minuty nato bylo ale u domácích zase veselo. Rychlý brejk potáhl Bucha, Kayambovo zakončení vyrazil Šeda jen před sebe a Beauguel snadno dorážel do sítě. Až poté vyslal první vlaštovku "Bolky" nepřesně hlavičkující Wágner. Jinak ale pokračovala dominance Plzně, která se do přestávky prosadila ještě jednou. Kovaříkovu pobídku na Čermáka vyrazil Šeda k Havlovi, který přes Mazucha, gólmana hostí a neúspěšně zachraňujícího Pudila procedil kulatý nesmysl za brankovou čáru.

Další gól do sítě bezmocných hostů padl sedm minut po změně stran. Beauguel si poněkolikáté v zápase sběhl do křídla, odkud nalezl hlavu Čermáka, jenž zblízka zkompletoval hattrick. "Kanára" pak Viktoria udělili za další čtyři minuty. Havel z pravé strany našel střídajícího Chorého, jenž se šikovně trefil z první k bližší tyči. Záhy zahrozila i Mladá Boleslav, konkrétně to byl Jakub Klíma, jehož technický pokus prosvištěl těsně kolem tyče.

Poté se Plzeň podezřele odmlčela, avšak deset minut před koncem už na světelné tabuli svítilo skóre 7:0. Chorý se neobvykle objevil na křídle, odkud vyhledal Mihálika, který se taktéž zapsal mezi střelce. Krátce poté se ovšem nečekaně urodilo i na druhé straně, kde Hubník ve vápně fauloval Fulneka a nařízenou penaltu proměnil střídající Jiří Klíma. Poslední slovo tak patřilo hostům, to je ale rozhodně neuspokojilo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 3:1

30.05.2020 16:00

Góly: 44. Kamso Mara (pen.), 90. Martin Koscelník, 90+3. Michal Beran - 28. Tomáš Zajíc

Liberec v boji o první šestku získal velmi důležité vítězství nad Slováckem a odpoutal se od svého přímého konkurenta na rozdíl čtyř bodů. Po posledním úspěchu nad Českými Budějovicemi se mu tak i nadále daří stíhat třetí Jablonec. Moravský celek dlouho pod Ještědem držel alespoň bod, v samotném závěru však rychle dvakrát inkasoval.

Stadion U Nisy nabídl hrstce diváků, kteří se dostali na tribuny, pořádné drama až do konce. Ačkoli domácí nevstoupili do utkání dobře a prohrávali díky trefě Tomáše Zajíce, do poločasu stačil srovnat z penalty Kamso Mara, následně se nechal vyloučit hostující obránce Michal Kadlec, a v poslední chvíli přesilovku zužitkovali Martin Koscelník a Michal Beran.

V první dvacetiminutovce působily oba týmy poměrně vlažným dojmem. V 5. minutě zahrozil nebezpečněji snad jen Kuchta po Zemanově přihrávce, avšak v zakončení se mu nevedlo dobře, na druhé straně se Slovácko osmělilo zhruba až někdy ve 23. minutě, to když se k hlavičce propracoval Dvořák, nicméně svůj pokus nasměroval pouze nad břevno.

Ve 28. minutě přišel na řadu první přesný zásah tohoto měření sil. Juroška z pravé strany vyslal centr do šestnáctky, na něj si naběhl Zajíc, který z vyložené pozice snadno překonal brankáře Nguyena. Zdálo se, že svěřenci trenéra Martina Svědíka budou mít otěže střetnutí pod vlastní kontrolou, nicméně ve finálních pasážích půle si situaci notně zkomplikovali.

Ve 44. minutě Juroška ve vlastním pokutovém území stáhl k zemi naskakujícího Kuchtu, sudí Dubravský po krátkém váhání přece zapískal a nařídil penaltu. K té se postavil Mara, jenž jako exekutor nezaváhal. Těsně před obrátkou se pak úplně zbytečně nechal vyloučit zkušený Kadlec, jemuž doslova ruply nervy a po napadení Kuchty obdržel po právu červenou kartu.

Druhý poločas zprvu nenabízel v podstatě žádné zajímavější momenty. Slovácko tak trochu tušilo, že všechny body bude získávat s deseti muži v poli velmi stěží, a tak se soustředilo v obraně hlavně nechybovat. Mužstvo kouče Pavla Hoftycha přitom nepůsobilo v ofenzívě nijak kreativním dojmem. Až v poslední desetiminutovce se posunula situace kupředu.

V 80. minutě mohli udeřit hosté, jenže Sadílek ze slušného postavení pouze minul kýžený prostor brány, a naopak domácí na opačné polovině hřiště hned dvakrát skórovali. V 90. minutě zařídil vítězný gól Koscelník, jehož výstavní pumelici gólman Trmal nezastavil, a poté zaúřadoval i Beran, který těžil hlavně z výtečné práce Malinského na levé straně hrací plochy.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Baník Ostrava 1:1

30.05.2020 16:00

Góly: 90. Adnan Džafić - 5. Adam Jánoš

Baník ani ve svém druhém venkovním vystoupení za sebou neurval tři body, byť ve Zlíně k nim měl opravdu blízko. Slezané vedli již od páté minuty a těsný náskok drželi až do posledních minut, kdy však domácí zabrali a díky Džafićovi berou alespoň remízu. I tak ševci zůstávají na nepříliš lichotivém čtrnáctém místě, kdežto hosté drží pozice v nejlepší šestici ligy.

Přestože Zlín naposledy neuspěl v Jablonci, trenér Páník se neodhodlal k rekonstrukci a základní jedenáctku ponechal beze změn. To jeho protějšek na lavici Ostravanů Kozel usoudil, že by nebylo od věci dát prostor novým tvářím. Při té příležitosti pozměnil Kozel i rozestavení svého mužstva na 3-5-2, kde stopery Pokorného se Stronatim doplnil Svozil. Na pravý kraj hřiště se postavil uzdravený Fillo, kde mu místo přepustil do středu pole přesunutý Jánoš, vedle něhož operoval další navrátilec do sestavy Hrubý. Útočnou dvojici složili De Azevedo se Smolou.

A už po pěti minutách hry si Kozel mohl pochvalovat své rozhodnutí. V ten čas totiž Jánoš převzal míč po autovém vhazování od Fleišmana a napálil jej dokonale k tyči brány, kterou v ten moment bezmocně hájil brankář domácích Dostál - 0:1. O odpověď ševců se za devět minut pokusil Čanturišvili, ale gólman Baníku Laštůvka jeho ránu vyrazil. Záhy se činil i Dostál na druhé straně, jehož dalším pokusem z dálky prověřil Fleišman.

Snahu domácích podpořil ve 24. minutě i mladý obránce Cedidla, avšak nesešteloval mířidla a pálil mimo tři tyče. Jinak si ale Zlín do konce první půle nic zajímavého nevytvořil, k vidění byla pouze další propagační střela, tentokrát od Hlinky. To Slezané byli nebezpečnější. O hlavičce De Azeveda ze 35. minuty to ještě úplně neplatilo, ovšem další pokus Hlavou od Hrubého za pět minut volal po gólu. Záložník hostů nicméně mířil nad břevno.

Po změně stran se na hřiště dostal domácí Džafić a po čtyřech minutách pobytu na trávníku se ukázal zajímavým pokusem, který si však cestu do brány nenašel. Také na druhé straně hrací plochy se předvedl střídající Reiter, jenž se po hodině hry šikovně prokličkoval pokutovým územím a po jeho přihrávce zakončoval Stronati, ten ale neprostřelil blokujícího Cedidlu. Vzrušení pak přinesla i 64. minuta zápasu. Cestu Poznara směrem na Laštůvku překazil asistent rozhodčího mávající ofsajd. To se forvardovi ševců vůbec nelíbilo, verdikt sudího však nezměnil, navíc za nesportovní chování viděl žlutou kartu.

Zlínu rozhodně nešla upřít snaha, jenže nebezpečí z kopaček jeho hráčů mnoho nebylo a defenziva Baníku se ani příliš nenadřela. To platilo do 90. minuty. Pak Ostravané poprvé zaváhali, kdy nechali za svá záda uniknout Ikauniekse, ten ale v tísni našel jen Laštůvkovu náruč. Následně už však bylo srovnáno. Martínez skvěle vybídl na pravé straně Matejova, ten neomylně vyhledal volného Džafiće, jehož přízemní rána do vzdálenějšího rohu Laštůvkovy svatyně určila konečný stav duelu.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 1:2

30.05.2020 14:00

Góly: 38. Lukáš Juliš - 42. Emmanuel Antwi, 51. Matěj Polidar

Příbram nečekaně obrala o všechny body Olomouc a alespoň do neděle se vyhoupla z posledního místa tabulky před Opavu. Své první ligové vítězství si tak v lize připsal trenér Pavel Horváth, jehož úkolem je Středočechy posunout po koranavirové pauze k záchraně. Celek z Hané naopak díky jeho počinu ztratil v boji o první desítku.

Když se Příbram radovala z výhry naposledy, psal se srpen minulého roku. Dlouhých osmnáct zápasů čekal hostující celek na další tříbodový úspěch. O ten se na Moravě postaral krátce po přestávce Matěj Polidar, útočník, který je v klubu na hostování ze Sparty, jenž zareagoval na předchozí trefy domácího Lukáše Juliše a spoluhráče Emmanuela Antwiho.

Olomouc zahrozila jako první ve 12. minutě, ovšem pouze zásluhou brankáře Melichara, jemuž se podařilo po odkopu trefit presujícího Juliše, od něj se ale nakonec, šťastně pro Příbram, odrazil míč do zámezí. V 19. minutě se Juliš ozval znovu, účelnou přihrávku na něj vyprodukoval Breite, ale následný pokus skončil pouze nad Melicharovou bránou.

Hanáci byli směrem dopředu i nadále přece jenom o něco aktivnější, ve 22. minutě se neujalo zakončení Chytila, ve 26. minutě se po Faltově centru snažil prosadit olomoucký záložník ještě jednou, nicméně na bližší tyčce mířil nepřesně. Ve 34. minutě Chytil ani do třetice neskóroval a opět nasměroval balón jen mimo kýžený prostor mezi třemi tyčemi.

Sedm minut před obrátkou se již domácí dočkali zasloužené odměny. Breite nahrál do šestnáctky, tam Chytil uvolnil patičkou Juliše, a ten z vyložené pozice snadno překonal Melichara. Jenže radost z vedení Sigmě nevydržela dlouho. Antwi se totiž dostal k odražené meruně, s ničím se nepáral a napálil jí vší silou z voleje nekompromisně do sítě.

Jak dobře hosté zakončili první půli, tak načali parádně i tu druhou. V 51. minutě Rezek svou kolmicí našel rozeběhnutého Polidara, ten si počínal před gólmanem Mandousem šikovně, chytře ho obehrál a zacílil z úhlu. Olomouc hledala cestu na nějakou odpověď, několikrát se dostala do slibných možností, jenže ke chtěnému vyrovnání se prostě nepropracovala.

Zradila jí v podstatě nic jiného než mizerná koncovka. Během krátké chvíle chtěl zaúřadovat dvakrát Yunis, jenže napoprvé hlavou zamířil vedle brány a napodruhé neuspěl ani na malém vápně. V 77. minutě hlavičkoval nebezpečně Pablo González, Melichar si ale dokázal poradit, tři minuty před koncem Španěl střílel ještě jednou, avšak bez toužebné a potřebné přesnosti.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26204254:864
2.Viktoria Plzeň26175454:2256
3.FK Jablonec26127743:3643
4.Slovan Liberec261331046:3442
5.Baník Ostrava26117837:2840
6.Sparta Praha26108847:3538
7.1. FC Slovácko26108831:3038
8.FK Mladá Boleslav261141143:4537
9.Dynamo České Budějovice261131241:4236
10.Sigma Olomouc26712732:3133
11.Bohemians Praha 190526961132:3933
12.FK Teplice266101023:4128
13.MFK Karviná26591221:3424
14.Fastav Zlín26651523:4223
15.SFC Opava26471513:4319
16.1. FK Příbram26461617:4718

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (517)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele