FORTUNA:LIGA - souhrn 20. kola

08.02.2019, 19:53, aktualizováno 10.02.2019, 19:00
Komentáře a souhrny
Plzeň hned na úvod jara ztratila, z Mladé Boleslavi veze jenom bod a toho okamžitě využila Slavia. Sparta vydřela výhru nad Bohemians 1905. Zlín doma nestačil na Slovácko, Jablonec naopak veze všechny body z Olomouce. Liberec deklasoval Příbram...

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0

10.02.2019 17:00

Góly: 90+2. Martin Frýdek

Sparta začala jaro podobně jako končila podzim, tedy nepřesvědčivým výkonem. Tentokrát to však s velkou porcí štěstí zvládla za tři body, které vybojovala až v samotném závěru utkání díky penaltě.

V základní sestavě domácích se nakonec objevila jen jedna zimní posila, a sice levý obránce Hanousek. Mimo něj dostali šanci i mladíci Plechatý s Hložkem, prvně jmenovaný ve středu obrany, druhý na pravém kraji zálohy. Mezi tři tyče se postavil brankář Nita. Defenzívu hostů zase vyztužil navrátilec Hůlka, ve středu pole vedle sebe operovali další dvě nové tváře Ljovin s Vackem a v útoku měl šanci zazářit talentovaný Koubek.

Fanouškům Sparty poprvé zatrnulo v deváté minutě. Nita totiž nedosáhl na rohový kop Klokanů, Krch s Koubkem se však k mičudě nedostali. Bohemka ale nadále vystrkovala růžky. O dvě minuty později převzal po Bartkově akci míč Filip Hašek a křižnou střelou těsně minul vzdálenější tyč. Letenští se pořádně ukázali až po patnácti minutách hry. Po Kangově pobídce pelášil vpřed Tetteh, proti ghanskému útočníkovi ale výborně zasáhl gólman vršovického celku Fryšták.

Udeřit mohli domácí i z následného rohu, kdy míč do ohně vracel Štetina, jenže obránci hostů zasáhli včas. Po půlhodině hry byl opět v akci Kanga, jehož centr podběhl Fryšták a Hložek hlavičkoval do břevna. Za další tři minuty zkusil Kanga štěstí dalekonosnou střelou, tentokrát však Fryšták zasáhl dobře. V závěru prvního poločasu se ještě ukázal Hložek, ale své pokusy nenasměroval mezi tři tyče.

Po změně stran navázal na Hložka kapitán Frýdek, který ukradl míč spoluhráči Sáčkovi, jenže nevystřelil přesně. Lépe se dařilo v 59. minutě Kangovi, s jeho slabou střelou ale neměl Fryšták výraznější potíže. Klokani jakoby se taky nechtěli zahanbit a tak po hodině hry vypálil Ljovin, leč nepřesně. Na domácích hráčích šla vidět snaha, kombinace však nadále vázla.

Jelikož domácí byli v útoku zoufalí, museli jim k výhře pomoct Bohemians. Nejprve se po faulu za druhou žlutou kartu nechal vyloučit Ljovin. Když ani to nepomohlo, vložil se do hry Dostál, který v pokutovém území zbytečně zatáhl Chipciua. Sudímu Proskemu pomohl videorozhodčí a nařídil pokutový kop. Ten sice napoprvé Frýdek neproměnil, Fryšták však míč vyrazil zpět k nohám sparťanského kapitána, jenž se už napodruhé nemýlil a zajistil svému týmu tři body.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 2:0

09.02.2019 17:00

Góly: 82. Tomáš Souček (pen.), 84. Mick van Buren

Určitě to nebyl takový výkon, jaký by si Jindřich Trpišovský představoval, přesto Slávisté porazili sympaticky se prezentující Teplice 2:0. Ve dvaaosmdesáté minutě proměnil penaltu Tomáš Souček, krátce na to po individuální akci zvyšoval van Buren.

Na první větší příležitost se čekalo necelou čtvrthodinu. Zmrhal povedeným centrem nalezl Milana Škodu, proti jehož hlavičce se vytáhl brankář Grigar. Zkušený slávistický kanonýr se nachomýtl i do další šance. Dlouhý Bořilův aut si zpracoval na prsa a parádními nůžkami zakončoval, bohužel pro něj pouze do břevna. Chvíli na to musel znovu zasahovat teplický gólman, a to proti pokusu Součka.

Na konci úvodního poločasu se ještě udály dvě zajímavé situace, obě velice smolné pro Pražany. Nejprve se na Součkově tváři objevila tržná rána, poté po pravém křídle pronikl do vápna Zmrhal, stejně jako dříve jeho kolega ale nastřelil pouze konstrukci brány.

Po pauze opět začali aktivněji slávisté. Ve velmi dobré pozici mohl hlavičkovat Škoda, jenže se mu do cesty připletl Hušbauer a Grigar bez problémů chytil míč do náruče. Hned z následného protiútoku zahrozili žlutomodří, když Kučerův centr skončil na břevně Kolářovy brány.

Oživit hru svého mužstva přišel Miroslav Stoch, díky jehož aktivitě vznikl závar před teplickou brankou, v jehož závěru pálil Souček do Grigarových rukavic. K velkému náporu se Trpišovského svěřenci dostali na startu deváté desetiminutovky. Coufal dostal míč ke Škodovi, který se objevil sám před brankářem, do jeho rány mu ovšem na poslední chvíli skočil Jeřábek.

Za okamžik už bylo s hosty zle. K odraženému balónu se snažil prodrat Škoda a Jeřábek ho přímo před očima sudího stáhl k zemi. Verdikt byl nekompromisní - penalta, druhá žlutá karta pro Jeřábka. K pokutovému kopu se i se sešitou tváří postavil Tomáš Souček a parádním obloučkem rozjásal všechny domácí fanoušky.

Netrvalo dlouho a teplické naděje byly pryč definitivně. Mick van Buren asi třicet metrů od brány převzal míč, hladce prošel mezi dvěma obránci a lobem rozvlnil síť. V závěru utkání ještě červenobílí několikrát nebezpečně vypálili, za řeč stojí především zblokovaný pokus Krále a Hušbauerova rána těsně vedle tyče.

I když tyto situace neskončily gólem, Slavia si vítězství pohlídala a odskočila druhé Plzni před vzájemným zápasem už na šest bodů. Severočeši nadále zůstávají v klidném středu tabulky.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 4:0

09.02.2019 15:00

Góly: 20. Matěj Hybš, 29. Jakub Pešek, 43. Oscar Dorley, 62. Libor Kozák

Fotbalisté Slovanu Liberec vlétli do jarní části Fortuna ligy jako uragán a s Příbramí si poradili hravě 4:0. V prvním poločase se postupně trefili Hybš, Pešek a Dorley, po přestávce zvyšoval při svém ligovém debutu Libor Kozák.

A právě Kozák měl také tu úplně první šanci v zápase. Naběhl si na dlouhý míč, udržel obránce na zádech a zakončil. V radosti mu zabránil až brankář Kočí. Úvodní trefa hráčů z města pod Ještědem přišla po dvaceti minutách a byla dost kontroverzní. Rohový kop zahrál Aleš Nešický, na přední tyči jej za sebe prodloužil Karafiát. Do zcela odkryté klece pak zakončoval Hybš, načež Příbramští dost vehementně (a marně) reklamovali jeho hru rukou.

Jako by tento moment hosty dost rozhodil, nechali se snadno obehrát asi o pět minut později. Pešek na své polovině převzal míč, obránci spíše běželi vedle něj, než že by jej atakovali. Liberecký křídelník se tak dostal až do vápna, odkud přízemní střelou o tyč navýšil vedení svého mužstva.

Pokračování ofenzivní smršti Slovanu přišlo na konci poločasu. Nejprve Oršula na první pohled ledabylým centrem našel Kozáka, proti jehož hlavičce Kočí ještě dokázal zasáhnout, stejně tak proti pokusu Peška. Následně se však nestihl rychle vrátit do brány a Oscar Dorley ho z obrovské dálky přeloboval.

Po přestávce se trochu osmělili i hráči od Litavky. Květova přízemní dalekonosná rána z přímého kopu nadělala Nguyenovi starosti, na roh ji ale vyrazit zvládl. Po hodině hry zatloukl pověstný hřebíček do příbramské rakve Kozák. Dorley jej našel centrem za obranu a bývalý reprezentant v nelehké pozici poslal balón do sítě. Ani to nebyl budíček pro hostující defenzivu a jen chvíli poté trefil po Nešického přihrávce Karafiát břevno.

Liberečtí v druhém poločase vypadali, že se nad svým soupeřem smilovali a takový kolotoč jako v první půli nepředváděli. To ale nic nezměnilo na tom, že si Severočeši připsali do tabulky tři body a ztrácí už pouhé dva na zlínské šesté místo, které zaručuje postupu do skupiny o titul. Příbramští se potácí na dvanáctém místě s náskokem jediného bodu na barážové pozice.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - SFC Opava 1:1

09.02.2019 15:00

Góly: 15. Tomáš Wágner - 14. Václav Jurečka

Karvinští fotbalisté v duelu se slezským konkurentem z Opavy vybojovali cennou remízu a zareagovali tak na včerejší bodový zisk Dukly. Skóre otevřel ve čtrnácté minutě hostující Jurečka, domácí ale srovnali zásluhou Wágnera velice rychle.

Hrnčárovi svěřenci se mohli dostat do vedení po necelých deseti minutách, když Ba Loua z pravé strany odcentroval přesně na hlavu Lukáše Budínského, proti jehož hlavičce se musel vytáhnout Šrom. Udeřit tak mohl soupeř. Janetzký našel na vápně zcela volného Jurečku, který si míč zpracoval a tváří v tvář brankáři po zemi zakončil. Pro autora branky to byla premiérová trefa v sezóně.

Mužstvo z příhraničního města se však nenechalo zahanbit a záhy srovnalo. Budínský si na křídle vyměnil míč s Čoličem, ten odcentroval a Tomáš Wágner výstavní trefou přes hlavu srovnal stav utkání.

Blízko návratu do vedoucího postavení byli žlutomodří po pětadvaceti minutách. Zavadil z velkého úhlu zahrával přímý kop a překvapil brankáře Berkovce, kterému míč vypadl z rukou. Uběhla půlhodina hry, když se celek ze západu Slezska dostal do další obrovské příležitosti. Řezníček poslal do vápna Žídka, jenž ale nedokázal úspěšně zakončit akci podobnou té, která vedla k úvodní brance.

Do přestávky se do dalších šancí dostali už jen domácí, hlavně v samotném závěru se musel vytáhnout Šrom. Ba Loua zleva vyslal parádní přízemní centr skrz vápno, na zadní tyči dobíhal Čolič, který místo té poloviny brány, která byla prázdná, trefil pouze tu, v níž byl připraven opavský gólman.

Druhá půle a především start do ní se nesl ve značně poklidnějším tempu. Až asi dvacet minut před koncem přišly náznaky ze strany Karviné. Nejprve se Faško snažil najít Wágnera v malém vápně, autor vyrovnávací trefy na něj ovšem nedosáhl. Následně se Smrž rozhodl k voleji z úrovně penaltového puntíku, mířil ale mimo prostor tří tyčí. Posledním výraznějším ohrožením jednoho z brankářů byla Ba Louova střela z velkého vápna, gólu však Šrom bez potíží zabránil.

S bodem budou spokojeni hlavně domácí, kteří se vrátili na patnácté místo, které jim patřilo i před tímto kolem. I Opava drží postavení stejné jako po podzimní části, před výletem do Jablonce ale asi pomýšlela na víc.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 1:1

09.02.2019 15:00

Góly: 75. Nikolaj Komličenko (pen.) - 37. Jean-David Beauguel

Mladá Boleslav vstoupila do jarní části sezóny velmi nadějně a obrala o body obhájce titulu z Plzně. Nová akvizice Viktoriánů Beauguel sice v první půli poslala svůj tým do vedení, patnáct minut před koncem ale Komličenko vybojoval penaltu a sám ji i proměnil.

Hned na úvod posunul Kayamba míč doleva na Havla, který odcentroval na Čermáka. Exboleslavský záložník předvedl sympatický pokus, bohužel pro Západočechy skončil mimo branku. Po pěti minutách přišel pro obě mužstva šok, když se Hejda s Takácsem hrozivě srazili. Oba dva byli nuceni vystřídat, prvního jmenovaného dokonce odnesli zdravotníci na nosítkách.

V tutové šanci se po dvanácti minutách objevil Tatajev poté, co si narazil s Komličenkem. Místo zakončení ale dokázal pouze faulovat brankáře. Následně se sám před Hruškou objevil zase Přikryl. Počínal si výrazně lépe než jeho spoluhráč, ani on si však na zkušeného gólmana nepřišel.

Po necelé půlhodině hráči z města automobilky dokonce rozvlnili síť, jenže sudí signalizoval ofsajdové postavení jednoho z hráčů. Mladoboleslavští nadále svého soupeře tlačili, bohužel pro ně do sítě nepropadl ani Komličenkův pokus z dálky.

A tak přišla pro domácí studená sprcha - skóre zápasu otevřel favorit. Kayamba fantastickým centrem našel dalšího z nováčku v plzeňském dresu, Beauguela, jenž se hlavou nemýlil a rozjásal skupinku fanoušků v sektoru hostí.

Po poločase se nějakou dobu nic nedělo, mírně aktivnější byli muži v oranžovém. Pak se však z ničeho nic dostali do šance i Středočeši. Matějovského povedený vysoký balón do malého vápna našel Ladru. Mladý záložník mohl v klidu zakončovat, místo toho ovšem nesmyslně vracel do podobné pozice Komličenkovi a šanci zazdil.

S blížícím se koncem utkání rostly naděje Vrbových svěřenců na vítězství, pak ale přišla jednasedmdesátá minuta a nařízená penalta po faulu Hubníka. Rozhodčí Julínek nechal hru plynout, následně se rozhodl situaci konzultovat s videorozhodčím. Po poradě usoudil, že i přes určitý herecký výkon Komličenka se o faul jednalo. Sám ruský ostrostřelec se exekuce pokutového kopu ujal, poslal Hrušku na druhou stranu a srovnal stav utkání.

Domácí gólman Šeda se poprvé výrazněji nadřel až deset minut před koncem. Hrošovský dlouho vedl míč a následně z hranice velkého vápna vypustil ránu, proti níž právě Šeda musel zasahovat. To bylo ale od Viktorky vše a obě mužstva se tak rozešla s nejspíše zaslouženou remízou. Mladá Boleslav se díky tomuto bodu zase o kousek vzdálila barážovému čtrnáctému místu, pro soupeře je naopak remíza ztrátou v boji o čelo.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - 1. FC Slovácko 0:1

09.02.2019 15:00

Góly: 47. Jaroslav Diviš

Už čtyři zápasy v řadě vyšli bodově naprázdno zlínští fotbalisté. Po třech prosincových nezdarech podlehli i v derby Slovácku a ztížili si tak boj o první šestku. V nudném zápase rozhodl o vítězství celku z Uherského Hradiště vlastní gól Stanislava Dostála.

Zajímavých situací bylo vskutku pomálu, první vzrušení nastalo po devíti minutách, když Džafič zamířil z přímého kopu nad břevno. Na druhé straně se musel mít na pozoru Dostál, který měl co dělat, aby po Divíškově centru udržel míč v rukavicích. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu, mírně lepším byl hostující celek.

Hned po poločase přišel nejzajímavější moment utkání. Po dvou zblokovaných centrech padal míč do rukavic Stanislava Dostála, na nějž zle dotíral Diviš. Zlínský gólman situaci absolutně nezvládl a prakticky si hodil míč do branky, čímž dostal soupeře do vedení.

Asi pětadvacet minut před koncem Ševci rozehrávali přímý kop, místo srovnání stavu ale museli rychle pelášit do defenzivy. Navrátil v protiútoku hledal na protilehlé straně Diviše, zkušený útočník si ovšem míč nezpracoval. Po hodině a čtvrt měl obrovskou příležitost domácí Železník poté, co jej spoluhráč hlavou vysunul na malé vápno. Železník se do rány položil, prostor mezi třemi tyčemi však vůbec netrefil.

Žlutomodří v tabulce stále drží šestou příčku, jenže kvůli vítězství Liberce už jen s náskokem dvou bodů a za týden v Příbrami musí bezpodmínečně bodovat. Zato Slovácku tato výhra velmi pomohla, jediný ligový celek bez remízy se posunul na desáté místo a výrazně se vzdálil sestupovým pozicím.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Jablonec 1:2

08.02.2019 18:00

Góly: 87. Vít Beneš - 78. Vojtěch Kubista, 89. Martin Doležal

Jablonečtí zvládli úvod do jarní části a z Androva stadionu si odváží plný počet bodů. Výhru zelenobílým vystřelili střídající Vojtěch Kubista a ex-olomoucký Doležal, mezitím srovnával pro změnu bývalý hráč Jablonce Vít Beneš.

Do první šance se dostali hosté velmi rychle. Po osmi minutách pustil Doležal přízemní centr, ten po chybě obrany Sigmy propadl až ke Kratochvílovi, jenže mladý záložník tváří v tvář Buchtovi selhal. Po půlhodině bylo přes domácí brankou zase rušno, to když bídně hrající Vepřek odevzdal míč Jovovićovi. Černohorec ovšem poslal velice nepřesný pas přímo do gólmanovy náruče.

První poločas probíhal v poklidném tempu, zato po pauze hra rychle nabrala spád. Prakticky okamžitě po návratu z kabin se konalo první ohrožení jablonecké branky. Faltův rohový kop odvrátil Považanec na velké vápno, kde se balónu ujal Kalvach a prudkou ranou prověřil připravenost Hrubého.

Nedlouho poté se Hanáci dožadovali odpískání pokutového kopu, píšťalka sudího Houdka ale zůstala němá a vše nasvědčuje tomu, že po právu. Falta vyslal z levé strany nebezpečný centr směrem na Nešpora, načež Břečka zahrál rukou. Do té si však míč nastřelil sám, což zřejmě neuniklo ani rozhodčímu.

Po hodině hry zase nastaly krušné časy pro Sigmu. Jemelka nejprve skluzem zabránil v zakončení Doležalovi, aby po následném rohu Buchta velmi nejistě vyboxoval. V následných minutách se hra výrazně přiostřila - nejprve za vzájemné postrkování vyfasovali kartu Nešpor a Doležal, následně za taktické fauly vyčinil Houdek Považancovi a Hübschmanovi.

Následně se dostal Sobol k zajímavému centru, který po zemi proletěl zcela nerušeně malým vápnem, bohužel pro Radovy svěřence se k němu žádný z nich nedostal. Patnáct minut před koncem se však už hosté mohli radovat. Po Vătăjelově nákopu se nedohodli Vepřek s Jemelkou. Balón následně od Holeše doskákal až ke zcela volnému Vojtěchu Kubistovi, který se nemýlil a poslal svůj klub do vedení.

Debut jako hrom v olomouckém dresu zaznamenal Vít Beneš. Falta si nalevo vyměnil míč s Houskou, ten poslal dlouhý míč do vápna, kde z velice krkolomné pozice a velkého úhlu Beneš zakončil. Hrubý si na míč ještě sáhl, zastavit jej před brankovou čarou ale nedokázal. Rozhodnout tak opět musel nejlepší jablonecký střelec Doležal. Sobol si narazil s Kubistou, posunul na Vătăjela, rumunský krajní hráč nakopl míč do vápna, kde na něj čekal právě Doležal a devátou trefou v sezóně rozhodl o výhře svého mužstva.

Jablonec se tak dostal na třetí příčku, zatímco Olomouc dále zůstává v tuhém boji o záchranu.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baník Ostrava 1:1

08.02.2019 18:00

Góly: 13. Jakub Podaný - 31. Nemanja Kuzmanović

Baník Ostrava ani naposedmé nedokázal uspět na Julisce a proti Dukle vybojoval pouze remízu. Skóre otevřel poměrně brzy Podaný, ještě do poločasu stihla zareagovat nová posila Slezanů Kuzmanović.

Jako první rozvlnili síť hosté. Po Fleišmanově centru zakončoval Hrubý, ovšem pomohl si zřetelným postrčením soupeře a branka tudíž nemohla být uznána. Z následného protiútoku přišla pohroma. Stronati předvedl neskutečnou hrubici, když namazal Gonzálezovi. Španělský útočník přistrčil míč Podanému a ten se z jednoduché pozice nemýlil.

Hned nato zatrnulo příznivcům domácího celku. Hrubého centr trefil Ostojiće do levé ruky, naštěstí pro Duklu se vše odehrálo těsně před pokutovým územím. Po půlhodině hry se po dlouhé přihrávce dostal ke střele Holzer, rána mu ovšem vůbec nesedla a zamířil vedle brány.

Za chvíli už se početná skupina hostujících příznivců mohla radovat. Nemanja Kuzmanović z dálky napřáhl a výstavní ranou srovnal stav utkání. Po pěti podzimních trefách v dresu rivala z Opavy se tak náramně uvedl i v dresu Baníku. Ostravští v tlaku nadále pokračovali. Holzer z levé strany odcentroval na Hrubého, jehož oblouček hlavou zamířil těsně nad Radovu bránu.

Pět minut před přestávkou přišel obrovský závar před branou Pražanů. Nejprve byl tečován Janošův pokus z dálky a zamířil těsně vedle. Po následném Holzerově rohu se dostal ke střele Fillo, proti kterému se skvělým zákrokem vytáhl Rada.

I druhý poločas začal ve velkém tempu. Podaný hlavou přiklepl Gonzálezovi, jenž však zamířil pouze vedle tyče. Posléze se k dalekonosné ráně dostal Holzer, ze snadné pozice mohl dorážet Kuzmanović, jenže se připletl s Barošem a zakončit nedokázal. Znovu bylo brankáři Radovi hodně úzko dvacet minut před koncem. To z voleje vypálil zpoza vápna Hrubý, rána mu sedla a orazítkoval břevno.

Baníkovci měli i další příležitosti, aby zvrátili výsledek na svou stranu. Kuzmanović našel na malém vápně Baroše, který ale z bezprostřední blízkosti selhal a Rada vytáhl míč nad bránu. Studená sprcha pro ně mohla přijít v jednaosmdesáté minutě, když Holík obešel několik bránících hráčů, vystřelit ovšem nedokázal.

Domácí se minimálně do zítřejšího slezského derby dostali z posledního místa, hosté se pro změnu o jedno místo propadli a dívají se na záda Jablonci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20171250:1652
2.Viktoria Plzeň20144230:1646
3.FK Jablonec20113640:1936
4.Sparta Praha20105531:1635
5.Baník Ostrava20105526:1635
6.Fastav Zlín2093825:2330
7.Slovan Liberec2077621:1728
8.FK Teplice2074921:2725
9.SFC Opava20731027:3124
10.1. FC Slovácko20801222:3124
11.FK Mladá Boleslav2065937:3723
12.1. FK Příbram20551024:4720
13.Bohemians Praha 19052047918:2819
14.Sigma Olomouc20541118:3419
15.MFK Karviná20441225:3816
16.Dukla Praha20441216:3516

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (917)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele