FORTUNA:LIGA - preview 20. kola

08.02.2019, 08:20, aktualizováno 10.02.2019, 08:45
Previews
Pražským derby bude zakončeno první jarní kolo české nejvyšší soutěže. Sparta bude ve zbytku sezony bojovat o třetí místo a nyní potřebuje zareagovat především na páteční úspěch Jablonce, proti její výhře budou Bohemians 1905...
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 17:00)
Pražská Sparta doufá, že se jí povedlo hodit nepovedený podzim za hlavu a na jaře chce zabrat. Jako první ji čeká městský rival z Bohemians, kterého kosí marodka a bojuje o holé přežití v nejvyšší soutěži.

Sparta během pauzy už trochu tradičně usilovala napravit to, co se jí nepovedlo v předešlé době. Letenský celek totiž na podzim zůstal za očekáváním a obsadil neuspokojivou pátou příčku. Jednou z prvních zimních posil se stal David Moberg Karlsson, který však během přípravy fanoušky zrovna dvakrát nepřesvědčil. Rudý dres po nějaké době znovu obléká i Martin Hašek, jenž na Letnou dorazil z Bohemians. Levý kraj obrany zase přišel z Jablonce posílit Matěj Hanousek.

Vedle nových tváří musela Sparta řešit i odchody. Kádr Pražanů opustili hned dva nedávní kapitáni, Josef Šural a Nicolae Stanciu. Zpět do tureckého Galatasaraye se na hostování vrátil Semih Kaya a do stejné země zamířil i Vukadin Vukadinović. Jablonec zase jako kompenzaci za ztrátu Hanouska získal levého záložníka Bogdana Vatajelua.

Zimní příprava se letenským povedla a dává naději na lepší zítřky. "Vždycky je lepší, když se máte čeho chytit a nemusíte čekat na zázrak. Pokud ale nenavážete na výsledky z přípravy, je všechno zapomenuto," upozorňoval na tiskové konferenci kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

Rušno bylo během zimního období i o pár kilometrů dál přes druhý břeh Vltavy v Ďolíčku. Tamní Bohemians opustil kromě již zmíněného Haška také Dominik Mašek, víc hráčů však do kádru přišlo, neboť trenér Martin Hašek starší dlouhodobě žehrá na zranění svých svěřenců. Dres Klokanů tak na jaře obléknou obránci a jmenovci Lukášové Pokorný a Hůlka, záložníci Vladimir Ljovin s Kamilem Vackem a útočník David Puškáč. Druhou část ročníku stráví v zelenobílých barvách také Yusuf Helal, po jejím konci se však již přestěhuje do Slavie.

Příprava však u Bohemky neprobíhala zcela podle plánů, neboť hráče skolila - jak jinak - početná marodka. "Nás v přípravě postihla chřipková epidemie. V generálce jsme měli osm zdravých hráčů, teď nás bude třináct nebo čtrnáct. Přesto se chceme se Spartou poprat a opět s ní bodovat," uvedl trenér Hašek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Štetina, Costa, Hanousek - Karlsson, Kanga, Sáček, Frýdek, Chipciu - Tetteh
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Pokorný, Bartek - Reiter, Jindřišek, F. Hašek, Vaníček - Nečas, Koubek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.17 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - 1. FK Příbram  (sobota 15:00)
Liberec hodlá na jaře zlepšit útok a probojovat se do evropských pohárů. Sobotní soupeř z Příbrami takové ambice nemá. Středočeši se naopak bohatě uspokojí se záchranou.

Slušný herní projev a mizerná produktivita. Tak by šlo charakterizovat působení fotbalistů Liberce v první polovině sezóny. Severočeši se pod vedením slovenského kouče Zsolta Hornyáka nebáli vzít taktovku utkání do svých rukou, často však k jejich smůle selhávali zakončení. Hlavní nedostatek by měl vyřešit příchod jedné z největších tváří nejen Slovanu, ale i celé soutěže. Útočník Libor Kozák má za sebou působení v italském Laziu či anglické Aston Ville a po sérii zdravotních trablích chce svou kariéru znovu nastartovat pod Ještědem.

Kozákovi by měla vypomáhat především další posila Petar Musa ze Slavie. Jinak však Liberec spíše postihly odchody. Novou výzvu šli hledat brankář Václav Hladký, univerzál Milan Kerbr, zlobivý útočník Elvis Mashike Sukisa a především pak největší hvězda Severočechů na podzim, záložník Petr Ševčík, jenž svou kariéru bude nadále rozvíjet v pražské Slavii.

Na jaře by si Hornyákova parta ráda vybojovala vstupenku do evropských pohárů. "Všichni chceme Evropu hrát. Myslím, že s naší hrou máme na to se tam dostat. Trápila nás hlavně koncovka, ale věřím, že na jaře to trápení prolomíme," prohlásil sebevědomě na tiskové konferenci kapitán Slovanu Radim Breite.

Příbram má za sebou podzim jako na houpačce. Lepší výsledky střídala se šňůrou proher a v druhé části ročníku by měla zabrat, pokud chce uniknout hrozbě sestupu. Především závěr přípravy ale mnoho optimismu Středočechům nedodal. Mužstvo trenéra Josefa Csaplára totiž schytalo dva čtyřgólové výprasky od Dukly a druholigového Táborska.

V dresu Příbrami hlásí návrat na ligové trávníky někdejší levý bek Slavie či Brna Tomáš Jablonský. Spekulovalo se i o návratu Jana Matouška, ze Slavie však zatím hostovat nebude. Svoje hostování z Liberce změnil v přestup Radek Voltr a v sobotu jej tak čeká pikantní střetnutí proti bývalým spoluhráčům. Středočeši naopak přišli o obránce Maria Holka, jenž kvůli problémům se srdcem ukončil kariéru. Karsten Ayong se zase vydal hledat štěstí na Slovensko do Dunajské Stredy.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Lehoczki, Karafiát, Hybš - Breite, Mara - Nešický, Oscar, Oršula - Kozák
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Rezek, Květ, Průcha, Mingazov - Fantiš, Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.63 - 7.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - SFC Opava  (sobota 15:00)
Karvinou i Opavu čeká hned na start jara pěkná řež, jelikož se ve slezském derby postaví proti sobě. Oba celky doznaly během pauzy několika změn a nad jejich jarními výkony se proto vznáší několik otazníků.

Karviné se podzim příliš nevyvedl, jelikož obsadila předposlední patnácté místo se stejným bodovým ziskem jako poslední Dukla. I proto mužstvo přes zimu výrazně investovalo a na východ republiky zamířilo několik posil. MFK budou k záchraně nově pomáhat Timotej Záhumenský, Milan Rundič, Michal Faško, Martin Bukata, Christian Kouakou a Lazar Djordjevič. Ze Slezska naopak odešli Aleš Mertelj, Gergö Kocsis, Jan Piroch, Luboš Tusjak a kapitán Marek Janečka, po kterém převzal pásku záložník Lukáš Budínský.

Šikovný záložník se domnívá, že aktuální počasí ovlivní dění na hřišti. "O fotbale to asi fakt úplně nebude, soupeře musíme přetlačit, zvlášť Opavu. Jde o derby, nikdo nic nevypustí. Ale bude to spíš o nás než o soupeři. My hrajeme doma," prohlásil nový kapitán Karviné.

Opavě se v první části sezóny dařilo přece jen lépe. Několik zápasů sice museli fotbalisté ve žlutomodrých dresech odehrát v přechodném domově v Brně, přesto se nováček ligy prezentoval sympatickými výkony a nakonec přezimoval na solidní deváté pozici. Má tak zatím slušně nakročeno k vytoužené záchraně.

Velké věci se v Opavě děly i přes zimu. Mužstvo opustil kapitán Nemanja Kuzmanović, který zamířil k odvěkému rivalovi z Ostravy, přestože se několikrát dušoval, že právě do Baníku nepřestoupí. Kontroverze vyvolal i odchod útočníka Davida Puškáče do Bohemians. Do Plzně zase odešel šikovný křídelník Joel Kayamba. Jinak však slezský klub hlásil i příchody. Novými tvářemi jsou Endy Opoku Bernadina, Bidje Manzia a Bronislav Stáňa.

Hosté by v Karviné rádi odčinili porážku z letošního prvního vzájemného měření sil. Ještě v brněnském azylu zvítězil MFK 3:1. SFC tak má v sobotu o motivace bezpochyby postaráno. Navíc je v ochozech bude tradičně podporovat několik set příznivců.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Krivák, Rundić, Djordjević - Faško, Bukata, Budínský - Ba Loua, Wágner, Záhumenský
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Helebrand, Simerský, Žídek, Hrabina - Janetzký, Zavadil, Řezníček, Zapalač - Manzia - Smola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.51 - 4.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (sobota 15:00)
Obhájce titulu Plzeň čeká náročný vstup do druhé poloviny sezóny. Na její úvod zajíždí do Mladé Boleslavi, která přes zimu značně překopala soupisku a hodlá se na jaře posunout vzhůru tabulkou.

Ve městě automobilů se přes zimu rozhodně nelenošilo a kádr Středočechů doznal několik změn. Mladou Boleslav posílil záložník Dominik Mašek z Bohemians, opačným směrem naopak putoval obránce Lukáš Hůlka. Mužstvo opustili také Jan Král, Jaroslav Diviš či Tiémoko Konaté. Kromě Maška se pak k modrobílým nově připojili středopolaři Jakub Fulnek, Ewerton a také duo z Plzně Tomáš Hájek s Pavlem Buchou, kteří však budou v prvním mači kvůli dohodě mezi kluby o hostování chybět.

Důležité bylo pro Středočechy také to, že se jim povedlo získat na přestup kanonýra Nikolaje Komličenka. Ruský šutér se na podzim nebývale rozstřílel a je neohroženým vládcem ligových střelců. V obraně to však Boleslavi často skřípalo a kvůli nevyrovnaným výkonům přezimovala až na desáté pozici. To se svěřenci trenéra Jozefa Webera pokusí na jaře vylepšit. "Vždycky to může být lepší. Chceme uhrát na jaře co nejlepší výsledky a věřím, že se budeme posouvat tabulkou nahoru, ale konkrétní cíle bych si nedával," řekl kapitán celku Marek Matějovský.

Hostující Viktoria má za sebou náročnou první polovinu ročníku, během níž válčila kromě domácích soutěží i v Lize mistrů. Tam se neztratila a na jaře si za odměnu zahraje Evropskou ligu. Prioritou však bude především tuzemská soutěž, ve které Západočeši mají stále reálnou šanci na obhajobu titulu. Z druhého místa ztrácejí na vedoucí Slavii čtyři body, s pražským sokem se navíc utkají již v příštím kole.

Ještě předtím však Plzeň čeká duel v Boleslavi a také první zápas play off Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb. "Všichni víme, že máme hodně těžký začátek a ten možná rozhodne o tom, jak bude vypadat celá sezona," nechal se slyšet úspěšný kouč Viktorie Pavel Vrba, který v druhé části sezóny může počítat s ofenzivními posilami Jeanem-Davidem Beauguelem, Erikem Pačindou a Joelem Kayambou. Mužstvo naopak opustili Martin Zeman s Jakubem Řezničkem a již zmínění Hájek s Buchou.

Západočechům bude ve zbytku sezóny chybět elitní útočník Michael Krmenčík. Delší pauza čeká také záložníka Daniela Koláře. V Boleslavi se určitě nepředstaví další marodi Jan Kopic, Pačinda a Radim Řezník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Šušnjar, Chaluš, Fulnek - Takács, Hubínek - Ladra, Matějovský, Přikryl - Komličenko
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kayamba, Čermák, Kovařík - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.08 - 3.51 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Ostrý start do jarní fáze čeká Zlín i Slovácko. Krajští rivalové nastoupí hned v prvním utkání proti sobě. Favoritem jsou domácí Ševci, kterým hraje do karet postavení v tabulce i bilance z posledních vzájemných zápasů.

Na zlínské Letné mají před startem jara předem jasně daný cíl: udržet postavení v nejlepší šestici. O to se však žlutomodrá banda bude snažit pod velením nového muže, jelikož kouč Michal Bílek neodolal vábení reprezentace Kazachstánu a uvolněné místo na trenérské sesli obsadil u Dřevnice někdejší lodivod Plzně či Brna Roman Pivarník. Ten během zimní pauzy navázal na práci svého předchůdce, nastínil však, že formaci s třemi středními obránci může v průběhu ročníku změnit.

Další citelnou ztrátou byl odchod nejlepšího střelce Ševců Jeana-Davida Beauguela do Plzně, do Dukly se zase vrátil Lukáš Holík a Josip Balić si hledá nové angažmá. Na Letnou naopak dorazili brankář Matej Rakovan, gruzínský záložník Vachtang Čanturišvili a z hostování v Mladé Boleslavi se vrátil Adnan Džafić.

V derby Ševcům nepomůže zraněný útočník Alexander Jakubov. Zdravotní patálie trápily i obránce Lukáše Bartošáka a mladíky Jana Hellebranda s Patrikem Slaměnou. O sestavě má Pivarník z velké části jasno. "Rozhodnu se až den před zápasem. Otazníky jsou pouze na třech pozicích," prozradil zlínský trenér.

Slovácko má přece jen skromnější cíle než v posledních letech úspěšnější krajský rival. Na podzim se mužstvo z Uherského Hradiště dokonce ocitlo až na posledním místě v tabulce, avšak díky povedeným výkonům před zimní pauzou se nakonec vyšvihlo na jedenáctou pozici. Přesto se chce skromný klub především vyhnout záchranářským bojům. Kvůli tomu přes zimu zdatně zbrojil, do Slovácka zamířili obránce Domagoj Franič, záložník Jaroslav Diviš a nejnověji útočník Haris Harba, jenž v minulosti oblékal i dres konkurenčního Zlína.

Bosenský střelec ale bude svému mužstvu minimálně v derby chybět stejně jako další útočník Tomáš Zajíc. Přesto se kouč Martin Svědík na vyhrocený zápas těší. "Slyším, že se Zlín musí porazit, ale já mám litr slivovice za každý vyhraný zápas," usmíval se trenér Slovácka na předzápasové tiskové konferenci.

Jeho svěřencům se v posledních letech proti Zlínu vůbec nedaří. Od návratu Ševců do nejvyšší soutěže na sebe obě mužstva narazila již sedmkrát a ani jednou se Hradišťanům nepovedlo zvítězit. Naposledy navíc schytali krutý debakl, když v srpnovém mači inkasovali na domácím hřišti hned čtyři branky.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Bačo, Buchta, Gajić - Matejov, Holík, Podio, Jiráček, Bartošák - Poznar, Vyhnal
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Janošek, Daníček - Navrátil, Havlík, Diviš - Kalabiška
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.17 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (sobota 17:00)
Teplice vstoupí do jara na hřišti Slavie, kde naposledy uspěly před více než pěti lety při památném vítězství 7:0. Od té doby dokázaly pouze dvakrát remizovat, ve stejném počtu utkání na soupeře nestačily. V součtu se zápasy na severu Čech již Sešívaní ve vzájemných duelech neprohráli osmkrát v řadě.

Svěřenci Jindřicha Trpišovského zakončili podzim ve velkém stylu. Kromě postupu ze základní skupiny Evropské ligy se jim dařilo i v domácí soutěži, kde pětkrát za sebou zvítězili. Mezi těmito tříbodovými zisky byly i zápasy na horkých půdách v Opavě a Karviné a především cenné je vítězství v obávaném Jablonci, kterým se Slavia pozitivně naladila na zimní přestávku. Spoléhat se budou Pražané vedle jedenáctigólového Stocha na svou ofenzivu, která je s osmačtyřiceti brankami nejlepší v lize, a na domácí prostředí, v němž na podzim ztratili pouze jednou, a to při porážce s Jabloncem.

"Pro nás je důležité hlavně dobře začít, abychom získali další sebevědomí a potvrdili svoji silu. Hodně se soustředíme právě na začátek. Teplice jsou vždycky nepříjemné, mají dobrý kádr. Změna trenéra jim docela pomohla. Vyhrály i na Spartě. Tým je to kvalitní, ale my musíme koukat hlavně na sebe. Musíme předvést to nejlepší, co v nás je," uvědomuje si útočník Milan Škoda.

Hosté z Teplic na tom v ligové tabulce dlouho nebyli příliš dobře, tři výhry z konce podzimu je však posunuly do horní poloviny. Navázat na tyto úspěchy pro ně ale bude velmi náročné, neboť na půdě Slavie zvítězili v lize jen dvakrát z dvaadvaceti střetnutí. Kromě toho bude Hejkalova družina postrádat nejlepšího podzimního střelce Vaněčka, jenž přestoupil do Skotska, zraněného Jindráčka a Slavií vlastněné duo Kuchta - Trubač, které podle dohody do hry nemůže naskočit. V dresu soupeře už může nastoupit další bývalá opora Alex Král.

Stanislav Hejkal se k odchodům dvou klíčových hráčů také vyjádřil. "Těžší bude nahradit Krále. Hrál na kraji obrany, ve středu, na Bohemce i na pozici hráče číslo šest. Vaněček na konci mého působení neodváděl adekvátní výkony, hlavou už byl ve Skotsku. Proto jsme se na jeho odchod připravovali," tvrdí trenér žlutomodrých.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Ševčík, Stoch - Škoda
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Čmovš, Jeřábek, Krob - Vondrášek, Ljevakovič, Kučera, Žitný, Moulis - Hora, Vošahlík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.31 - 15.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (pátek 18:00)
O záchranu hrající Olomouc nečeká hned na úvod lehká práce. Na Andrův Stadion totiž dorazí Jablonec, který má sezónu skvěle rozjetou a v její druhé polovině bude útočit na poháry. V prvním zápase však budou hosté postrádat několik opor.

Hanáci na podzim patřili k největším překvapením ligy, bohužel pro ně však v negativním slova smyslu. Po uplynulé skvostné sezóně přišel strmý pád do bojů o záchranu. Sigmu v první polovině ročníku trápila především ofenzíva. Sedmnáct vstřelených branek je žalostně málo a nebýt poslední Dukly, není v lize víc impotentního mužstva.

Výrazného posílení se však kupodivu nedočkal útok, ale obranné řady, které vyztužil obránce Vít Beneš. Zkušený stoper se do českého prostředí vrátil po nepříliš povedené anabázi v Maďarsku. "Zatím musím mluvit jen v superlativech, ale až samotná sezona ukáže víc. Jednoznačně splňuje věci, které jsme si před příchodem stopera vytyčili. To znamená řízení obrany, sportovní kvalita a samozřejmě i charakter," chválil posilu trenér Olomouce Václav Jílek.

Kromě Beneše čeká Jílek velké věci od Jakuba Plška, kterému se podzim podobně jako celému týmu nevyvedl. Dobrou přípravu má za sebou útočník Jakub Yunis a zvýšil konkurenci dosavadnímu střelci číslo jedna Martinu Nešporovi. Během testů se na pravém kraji obrany několikrát objevil Tomáš Zahradníček, pro kouče Hanáků je však nadále především křídelním záložníkem.

Na severu Čech si na podzimní část rozhodně nemohou stěžovat. Jablonec skvěle navázal na loňské jaro, a i když se mu zpočátku tolik nevedlo, nakonec se rozjel do velké pohody a přezimoval na čtvrté pozici jen o bod za třetí Ostravou. Velkou měrou se o to postaral trenér Petr Rada, který se mohl spolehnout na skvěle hrající svěřence, kterými byli například obránce David Lischka, záložník Michal Trávník nebo útočník Martin Doležal.

Všichni tři se během zimy stali terčem nabídek z ostatních klubů. O Trávníka byl údajně zájem i v Anglii, Lischka byl jednou nohou ve Spartě a Doležal šel málem na poslední chvíli hostovat do Slavie. Ani jeden z nich však nakonec Střelnici neopustil a citelnou ztrátou je tak pouze odchod levého obránce Matěje Hanouska. Do Jablonce naopak přišli záložníci Andrej Fábry s Bogdanem Vătăjeluem a obránce David Štěpánek, který se však v přípravě zranil a celou jarní část promarodí.

Kromě Štěpánka budou Severočechům chybět také Trávník s Jankovićem, přesto se Rada na první zápas těší. "Otevíráme druhou polovinu sezóny a uvidíme, jak to bude vypadat. Určitě se toho přes zimu hodně událo. Co se týče odchodů a zdravotního stavu, tak to všechno uvidíme. Myslím si, že připravení jsme dobře. Samozřejmě Olomouc je kvalitní soupeř a čeká nás těžké utkání, ale jsme na to připravení," uvedl zkušený stratég.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Pilař, Plšek, Kalvach, Houska, Lalkovič - Nešpor
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Jovović, Fábry, Hübschman, Kratochvíl, Vatajelu - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.22 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Poslední Dukla zažila v zimě velké zemětřesení kádru a doufá, že změny se promítnou do lepších výsledků. Hostující Baník tak aktivní nebyl, ale i v Ostravě věří, že se jim na jaře bude dařit.

Co napravovat má na jaře pražská Dukla. Během podzimu totiž svým několika málo příznivcům mnoho radosti neposkytla a po bídných výkonech se přes zimu ukryla až na samém chvostu ligové tabulky. Mužstvu z Dejvic příliš nepomohl ani příchod kouče Romana Skuhravého a přes zimu tak měli na Julisce co dělat, aby kdysi slavný celek dobře připravili na těžké boje začínající již na začátku února.

Minimálně na přestupovém poli byla Dukla hodně aktivní. Dvě posily přišly z druhé ligy. Z Varnsdorfu dorazil obránce Daniel Kozma a z Vlašimi se do nejvyšší soutěže vrací Vojtěch Hadaščok. Na Julisku zavítal také španělský záložník Pablo González a z hostování se vrátili Lukáš Holík s Róbertem Kovalem. Z Dejvic naopak odešli Frederik Bílovský, Patrik Brandner, Ivan Schranz, David Breda a Ondřej Štursa. Hostovat zase odešli Martin Chlumecký a David Bezdička.

Na Dukle se prvního zápasu nemohou dočkat. "Zápas beru tak, že je to první možnost našeho mužstva se konfrontovat s tím způsobem hry, který jsme na začátku ledna zvolili. Se soupeřem, který přesně ví, co chce hrát. Věřím tomu, že v zápase budeme schopni od začátku udávat tempo hry a dokážeme reagovat naším způsobem hry na jejich silné stránky," řekl Skuhravý, jenž bude postrádat zraněného stopera Jána Ďuricu.

Hosté na rozdíl od svého soupeře jeli v první polovině ročníku nad plán. Poté, co se vloni Baník zachránil až za pět minut dvanáct, si letos Chachaři nemohou téměř vůbec na nic stěžovat. Pod vedením kouče Bohumila Pánika se Ostravané nebývale rozjeli a trošku zpomalili až těsně před pauzou. I tak uhráli skvostné a ještě nedávno nemyslitelné třetí místo.

Před svými pronásledovateli má však Baník malý náskok, proto musel v zimě posílit. Velký rozruch vzbudil příchod Nemanjy Kuzmanoviće, který se do Ostravy nastěhoval od velkého rivala Opavy, kde navíc dělal kapitána. Opačným směrem naopak putoval Bronislav Stáňa. Spekulovalo se i o dalších posilách především do útoku, nakonec však na vítkovický stadion nezamířil ani Rudolf Reiter z Bohemians, ani Golgol Mebrahtu ze Sparty.

Trenér Pánik tuší, že na Julisce nečeká jeho svěřence snadná práce. "Dukla je obrovsky těžký soupeř, který se mobilizuje. Kouše kolem sebe, taková ta mužstva jsou. Byli jsme se na ně v sobotu (proti Bohemians 1905) podívat a viděli jsme jejich způsob hry, jak chtějí ty zápasy vyhrávat. Ale věřím, že jsme dobře připraveni tak, abychom jim dokázali vzdorovat," uvedl někdejší úspěšný lodivod Zlína. Proti Dukle se nepředstaví zraněný Ondřej Šašinka a vykartovaný Dame Diop.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kozma, Bezpalec, Ostojić, Podaný - Milošević, Tetour, Souček - Douděra, Djuranović, Holík
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Kuzmanović, Baroš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.12 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19161248:1649
2.Viktoria Plzeň19143229:1545
3.Baník Ostrava19104525:1534
4.FK Jablonec19103638:1833
5.Sparta Praha1995530:1632
6.Fastav Zlín1993725:2230
7.Slovan Liberec1967617:1725
8.FK Teplice1974821:2525
9.SFC Opava19721026:3023
10.FK Mladá Boleslav1964936:3622
11.1. FC Slovácko19701221:3121
12.1. FK Příbram1955924:4320
13.Bohemians Praha 19051947818:2719
14.Sigma Olomouc19541017:3219
15.MFK Karviná19431224:3715
16.Dukla Praha19431215:3415

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1378)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele