Evropská liga - preview pátých zápasů skupinové fáze

03.12.2020, 08:50
Previews
Slavia i Leverkusen zatím posbíraly po devíti bodech a dnes budou stvrzovat své postupy, oběma stačí jeden bod. Skupinu D mají skvěle rozehranou Rangers a Benfica, po účasti ve vyřazovací fázi sahají rovněž Granada, Villarreal, Tottenham nebo Dinamo Záhřeb...
Skupina A
AS Řím - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:00)
AS Řím má za sebou hodně náročný víkend v lize, na který bude chtít reagovat už ve čtvrtek večer. Do Věčného města se vydá švýcarský celek Young Boys, který hraje o mnohem víc než domácí. V sázce je totiž samotný postup do další fáze.

Ten mají domácí hráči naopak již zajištěný. Hrají ale o to, zda ve skupině skončí na prvním nebo druhém místě. Což může být taky poměrně důležitý rozdíl vzhledem k příštímu soupeři Římanů. Dalším důvodem, proč AS potřebuje dobrý výsledek, je výkon v minulém kole Serie A. Šlágr kola odeslal Vlky pod Vesuv, kde na ně v nostalgické a citově náročné situaci čekala nabuzená Neapol. A ta uctila Diega Maradonu tím nejlepším způsobem. Krásnou hrou a debaklem Římanů.

Giallorossi na Neapol naprosto nestačili po fyzické, technické ani žádné jiné stránce a hladovému domácímu týmu podlehli jasně 4:0. To byla pro tým trenéra Paula Fonsecy, který dosud neprohrál jediný duel v sezoně, velká facka. A teď je na hráčích, aby na ni zareagovali. Což si trenér Fonseca jasně uvědomuje.

V rozhovoru pro klubový web poznamenal: "To, co se stalo v Neapoli, pro nás musí být lekcí, z níž si vezmeme nějaké poučení. Prakticky jsme na hřiště ani nenastoupili, po celý zápas jsme byli o několik kroků za Neapolí. Teď bude důležité, abychom se co nejdřív vrátili k vyhrávání a napravili si reputaci. Tenhle výsledek nás trochu dostal zpátky na zem a my musíme být schopní nechat ho za hlavou. Naším cílem jsou jednoznačně tři body, i když máme postup jistý."

Problémem by pro trenéra Fonsecu mohla být opět marodka. V duelu s Neapolí se mu totiž zranili další dva klíčoví hráči. Odkulhal stoper Mancini stejně jako záložník Veretout. Navíc je dost pravděpodobné, že se nestihne dát do pořádku ani obránce Smalling. Dobrou zprávou je naopak vyléčení z covidu dvojice Fazio - Kumbulla a také nabírání formy záložníka Diawary.

I když má AS obranu velmi často v troskách, stále se pyšní nejlepší obranou v tabulce. Zatím Giallorossi dostali jen jednu jedinou branku. Young Boys ale nejsou se třemi inkasovanými góly zas tak moc pozadu.

V minulém kole se jim povedlo potvrdit zlepšující tendence, když si poradili s domácím CSKA Sofia. Stačil jim k tomu jediný přesný zásah Jeana Pierra Nsamého, k čemuž se přidalo další čisté konto brankáře Davida von Ballmoose. Young Boys aktuálně vyhráli tři poslední duely a v lize se jim povedlo dát tři branky týmu Lausanne Sport, takže jsou stále na první pozici. V minulém vzájemném duelu Young Boys vedli nad AS ještě pětadvacet minut před koncem.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Fazio, Jesus, Kumbulla - Bruno Peres, Villar, Diawara, Calafiori - Carles Pérez, Pellegrini - Mayoral
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Von Ballmoos - Burgy, Lustenberger, Zesiger - Hefti, Rieder, Sierro, Maceiras - Fassnacht, Nsame, Ngamaleu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.58 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:00)
Zatímco v případě CSKA Sofia je o jejím neúspěchu v základní skupině Evropské ligy již rozhodnuto, pro hostitele z Kluže se jedná o velmi důležitý zápas. Mají totiž jedinečnou šanci dotáhnout se na druhé místo.

Skupinu vede již jistý postupující AS Řím s deseti body, další celky jsou odstupňovány s rozdílem jednoho vítězství. Druhou postupovou příčku drží nadcházející soupeř Římanů Young Boys Bern, na něj se může dotáhnout třetí Kluž v souboji se čtvrtou Sofií.

Kluž ovšem aktuálně není v dobrém rozpoložení. Z posledních šesti zápasů jich hned pět prohrála, mimo jiné dvakrát v Evropské lize s Římem. Další tři porážky přišly v domácích soutěžích, z nichž jedna znamenala konec v poháru a zbylé dvě ztrátu první pozice v lize. Tam se aktuálně Kluž nachází na třetím místě, přičemž zejména dvanáct vstřelených branek v jedenácti utkáních není nejlepší vizitkou.

Sofia na tom není o moc lépe, i když jejich aktuální forma určitá měřítka snese. V neděli po brance Soweho a vlastním gólu porazila svého skorojmenovce CSKA 1948 Sofia, to ale nic nezměnilo na čtvrté příčce v tabulce. Spojíme-li si to dohromady s již ztracenou nadějí na jaro v Evropě, nemohou být v bulharské metropoli spokojeni.

Utkání na Stadionu Dr. Constantina Radulescua začíná ve čtvrtek ve 21 hodin, hlavním sudím bude Francouz Delerue.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Balgradean - Susic, Manea, Burca, Camora - Itu, Dokovic - Rondon, Paun, Pereira - Debeljuh
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Mazikou, Mattheij, Antov, Vion - Sankhare, Rodrigues - Penaranda, Yomov, Sinclair - Sowe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.85 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)43109:110
2.BSC Young Boys (SUI)42116:37
3.CFR Cluj (ROU)41123:84
4.CSKA Sofia (BUL)40130:61
Skupina B
Arsenal FC - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:00)
Arsenal je jistým postupujícím ze skupiny B, má dostatečně velký náskok a teoreticky by mohl víc využít muže z lavičky, aby šetřil síly opor na ligu. Trenér Arteta ale dobře ví, že jeho tým potřebuje nutně vítězství a do utkání s Rapidem jde s jasným cílem zvítězit.

Jeho mužstvu se totiž delší dobu primárně v lize nedaří. Evropská liga zatím vykazuje velmi dobré výsledku a Gunners jsou na prvním místě. Navíc zcela suverénně proplouvají skupinou, v níž dosud neztratili ani bod. Dali dvanáct branek a jen pouhé dva zásahy dovolili protihráčům, takže v tomto ohledu musí v londýnském klubu panovat spokojenost. Celkově se ale sezona Arsenalu zatím nevyvíjí úplně optimálně.

Může za to především dění v Premier League. Je to až k nevíře, ale Artetovi svěřenci nyní sídlí až na 14. místě! Což je samozřejmě na míle vzdáleno přání managementu, hráčů a hlavně fanoušků. Dalším zklamáním byl pro Arsenal poslední duel s Wolverhamptonem. V něm domácí na Vlky nestačili a prohráli doma těsně 2:1. Není divu, že vzhledem k ligovým výkonům se na hlavu manažera Artety snáší dost kritiky.

Španělský kouč a Guardiolův žák k tomu nicméně zmínil: "Občas je snadné vidět naši situaci jako to, že děláme jeden krok dopředu a dva dozadu. Pravdou je, že v lize jsou rozdíly mezi mužstvy minimální, takže stejně jako můžeme prakticky kohokoli porazit, stejně tak můžeme snadno s kýmkoli prohrát. Vytváříme si málo šancí, to je fakt, ale neustále na tom pracujeme. Není snadné se zlepšovat, když hrajete každé tři dny. Věřím ale, že se naše situace brzy obrátí k lepšímu."

Problém pro Artetu znamená také marodka. Na ní je čerstvě brazilský obránce David Luiz, který se v neděli srazil hlavou s útočníkem Wolverhamptonu Raúlem Jiménezem a není připraven nastoupit do zápasu. Stejně tak je mimo hru i záložník Thomas Partey. Nakažen covidem je Kolašinac, zraněn je také Pablo Marí.

Rapid by chtěl odehrát o něco lepší utkání než naposledy, kdy se s Arsenalem střetl na domácí půdě. Po poločase se sice prosadil, ale své vedení neuhlídal a dostal od Angličanů v závěru dva rychlé góly. I proto je nyní na druhém místě s tak velkou ztrátou na vedoucí místo.

Aby toho nebylo málo, tak se na druhé místo dotahuje také Molde, jež má pouze horší skóre. A navíc má jednu nepopiratelnou výhodu, protože Molde se nyní utká doma s posledním Dundalkem. Právě s ním si naposledy poradil vídeňský celek, který však proti oběma dalším soupeřům prohrál. Na bitvu s Arsenalem se Rapid připravil očekávaným vídeňským derby s Austrií, s níž si jen rozdělil body.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Cedric, Mustafi, Holding, Maitland-Niles - Xhaka, Elneny - Pepe, Smith Rowe, Nelson - Lacazette
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Gartler - Stojković, Hofmann, Barać, Ullmann - Grahovac, Knasmüllner - Schick, Demir, Fountas - Kara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.92 - 6.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Molde FK - Dundalk FC  (čtvrtek 21:00)
Norské Molde vstoupilo do tohoto ročníku základní skupiny Evropské ligy naprosto fantasticky a v úvodních dvou duelech bylo stoprocentní, nicméně v následujícím dvojzápase nenašlo recept na londýnského giganta Arsenal a o svůj postup do vyřazovací fáze ještě musí bojovat. Nyní je třetí se šesti body o skóre za Rapidem, se kterým si to tak či tak na závěr rozdá ve Vídni. Teď se pokusí naplnit papírové předpoklady s Dundalkem.

Domácí celek nejprve otočil vývoj v Irsku právě s Dundalkem a porazil ho 2:1, následně zvládl veledůležitý souboj s rakouským konkurentem a udolal ho po výsledku 1:0. Duely s Arsenalem mu vůbec nevyšly, neboť inkasoval hned sedmkrát a nezískal ani bod po výsledcích 0:4, 1:3. V následujících týdnech na něj čekají poslední zápasy v lize a zatím to vypadá, že by mohl obsadit druhou pozici.

Za mistrovským Bodø/Glimt sice zaostává o propastných devatenáct bodů, nicméně před třetí Valerengou drží pětibodový odstup a k tomu disponuje jedním utkáním k dobru. Mezi norskou elitou neprohrál sedmkrát za sebou, z toho hned šestkrát vyhrál a jednou remizoval. Hosté doposud nezískali ani bod a postoupit již nemohou, kromě střetnutí s Molde měli nejblíže alespoň k remíze ve Vídni s Rapidem, kterému podlehli v divokém poměru 3:4.

"Protivníka určitě nepodceníme, několikrát prokázal obrovskou houževnatost i bojovnost a zadarmo nám rozhodně nic nedá. Do Rakouska chceme odjíždět v lepší výchozí pozici, to ale nic nemění na tom, že tam prostě nesmíme prohrát. Postup do jarní fáze by byl obrovský úspěch a my uděláme všechno proto, abychom na něj dosáhli," prohlásil pro klubové stránky domácí manažer Erling Moe. Tomu bude scházet Haraldseid (problémy s kolenem).

Dundalk těsně před tímto střetnutím potkala "nefotbalová" a tak trochu i kuriózní záležitost. Celý klub totiž dostal pokutu 45 tisíc liber, neboť italský trenér Filippo Giovagnoli nemá potřebnou kvalifikaci pro trénování na evropské úrovni a v prvních třech kláních proto seděl na lavičce neoprávněně. Svému týmu chyběl už naposledy s Rapidem (1:3) a na stadionu nebude přítomen ani teď. Na trávník nepošle Hobana (svalové zranění) a možná ani Masseyho (poranění kyčle).
Molde FK - pravděpodobná sestava:
Linde - Wingo, Gregersen, Sinyan, Risa - Aursnes, Hussain - Hestad, Eikrem, Elingsen - James
Dundalk FC - pravděpodobná sestava:
Rogers - Cleary, Boyle, Hoare - Gannon, Sloggett, Shields, Dummigan - Colovič, McMillan, Duffy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.67 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)440012:212
2.Rapid Vídeň (AUT)42028:76
3.Molde FK (NOR)42024:86
4.Dundalk FC (IRL)40045:120
Skupina C
Slavia Praha - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 21:00)
Slávisté si ve čtvrtečním utkání 5. kola základní skupiny C Evropské ligy proti Hapoelu Beer Ševa mohou zajistit postup do jarní vyřazovací fáze soutěže. K účasti mezi 32 nejlepšími celky jim stačí bod, naopak Hapoel musí v Edenu vyhrát, aby udržel naději. Čeští mistři, kteří vyhráli ve skupině třikrát za sebou, navíc budou chtít trápícímu se izraelskému celku vrátit říjnovou porážku 1:3. Duel má výkop v 21:00.

Pražané získali ve skupině devět bodů stejně jako Leverkusen, naopak Beer Ševa s Nice pouze tři. Slavia hraje skupinu Evropské ligy (dříve Pohár UEFA) pošesté v historii a z předchozích pěti případů postoupila jen dvakrát.

"Nejdůležitější teď bude nemyslet na to, že hrajeme o postup. S Beer Ševou se budeme muset soustředit jen na to konkrétní utkání. Musíme odčinit porážku, kterou jsme u nich utrpěli, vrátit jim to a vyhrát," řekl v nahrávce pro média slávistický trenér Jindřich Trpišovský, který s Pražany v sezoně 2018/19 už jednou postoupil ze skupiny Evropské ligy a následně s nimi došel až do čtvrtfinále.

Hapoel načal skupinu výhrou nad Slavií, ale od té doby nezvítězil ani v jednom z osmi soutěžních zápasů včetně tří porážek v Evropské lize za sebou. "Myslím, že je to ideální zápas na to ten bod nebo tři získat a postup zpečetit," prohlásil slávistický defenzivní univerzál Tomáš Holeš.

Slavia v Edenu od loňské listopadové porážky s Interem Milánem 1:3 v Lize mistrů neprohrála přes rok a 18 soutěžních utkání. Ve víkendové ligové generálce ale v Edenu překvapivě jen remizovala 1:1 s Brnem. "Stačí nám sice k postupu ze skupiny jen bod, ale do zápasu s Beer Ševou půjdeme s cílem vyhrát. Máme jim co vracet a doufám, že jim to vrátíme i s úroky," uvedl záložník Ondřej Lingr.

Slávisté, kteří do skupiny Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, dosud v této sezoně v pohárech vydělali 9,63 milionu eur (253,3 milionu korun). Pokud postoupí do jarní vyřazovací fáze, získají od UEFA 500 tisíc eur (13,2 milionu korun) plus prémii za konečné umístění ve skupině, která bude 500 tisíc, nebo milion eur. Další finance pak znamená uhrané vítězství či remíza.

Přestože ani po čtvrtečním zmírnění opatření proti šíření koronaviru a přechodu do třetího stupně protiepidemického systému nebudou smět v Česku na sportovní akce diváci, na utkání s Beer Ševou bude moci být na stadionu 600 negativně otestovaných lidí z řad partnerů klubu. Podle předsedy představenstva Pražanů Jaroslava Tvrdíka byl zápas zařazen do pilotního projektu ministerstva zdravotnictví.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš, Ševčík - Sima, Lingr, Olayinka - Kuchta.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Levita - Dadya, Bareiro, Taha, Kabha, Goldberg - Sallalich, Meli, Keltjens, Yosefi - Shviro.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.41 - 12.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:00)
Fotbalisty Nice ozkoušela hrozba jménem koronavirus opravdu velmi vážně. A s obávanou nemocí se svěřenci trenéra Patricka Vieiry nepopasovali vůbec dobře. Aktuálně mají na svém kontě čtyři porážky napříč všemi soutěžemi, v Evropské lize jsou hodně daleko od případného postupu. A jestli o něj ještě chtějí usilovat, bezpodmínečně teď musejí Leverkusen porazit.

Byť jak už avizoval po minulém prohraném klání s pražskou Slavií sám Vieira, šance jeho týmu na proklouznutí na první dvě příčky je už vážně minimální. "Vlastně téměř nemožná," přiznával. V tomhle klání se především bude snažit své mužstvo jakýmkoli způsobem restartovat. Třeba naposledy celek z Azurového pobřeží nečekaně padl doma s Dijonem.

Alespoň že většina hráčů, která byla nakažená nemocí COVID-19, se už zapojila normálně do přípravy. Mužstvo evidentně citelně postrádá svého kapitána Danteho, který je už nějakou dobu na marodce, pořád není fit ani Youcef Atal a neuzdravený Dan Ndoye. Nově jsou navíc vykartovaní Hicham Boudaoui a Morgan Schneiderlin, jistý není start u Kaspera Dolberga.

Až do samého začátku listopadu Les Aiglons podnikali slušným způsobem, jenže poté na řadu nastal výsledkový propad. A v rámci evropských pohárů v možná tu nejnevhodnější chvíli. "Prožíváme vážně obtížné chvíle," přiznával domácí stratég po minulé nečekané porážce v Ligue 1 s posledním celkem tabulky. "Musíme prostě držet při sobě a ještě více pracovat."

Hosté si ve zbývajících dvou zápasech, a to spolu se Slavií, nemíní zbytečně komplikovat cestu za jarními boji evropských pohárů. Pořád platí, že jedinou prohru v rámci tohoto ročníku zaznamenali právě s pražským klubem. Minulou neděli Bayer remizoval s Herthou, v Bundeslize se každopádně i nadále nachází na předních pozicích a patří k nejlepším.

I tým kouč Petera Bosze se potýká s několika absencemi, i jeho možná dostihla únava po pořádně náročném programu. Exequiel Palacios, Santiago Arias, Paulinho a Charles Aránguiz i nadále zůstávají mimo hru vlivem různých zdravotních problémů, pravděpodobně si nezahraje ani Sven Bender, alespoň se však vrací z karantény již zdravý Edmond Tapsoba.

A k dispozici by měl být již i Lars Bender, který po lehkých lapáliích už nastoupil do klání s Herthou, a taktéž se do úterního tréninku zapojil Nadiem Amiri, jenž naopak duel vynechal. "Když se podíváte na náš výkon proti berlínskému soupeři, víc než bod jsme získat nemohli. Já ale hráčům nic nevyčítám. V minulosti jsme takové zápasy prohrávali," hodnotil Bosz.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Robson Bambu, N'Soki, Pelmard - Reine-Adélaïde, Thuram-Ulien, Lees Melou - Rony Lopes, Gouiri, Claude Maurice
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Jedvaj, Tah, Dragovic, Wendell - Wirtz, Demirbay, Baumgartlinger - Bailey, Alario, Amiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.52 - 4.49 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)430114:69
2.Slavia Praha (CZE)43018:69
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)41036:103
4.OGC Nice (FRA)41036:123
Skupina D
SL Benfica - Lech Poznań  (čtvrtek 21:00)
Poslední možnost jak promluvit do bojů o postup bude mít na Estadio da Luz polský Lech Poznaň. Na vedoucí Benficu i druhý Glasgow Rangers ztrácí pět bodů, takže v portugalské metropoli potřebuje nutně zvítězit. To se jeví jako hodně složitý rébus, zvláště když v prvním zápase na vlastním hřišti s Benficou prohrál.

Postupové šance Lechu jsou sice hodně malé, ale stále existují. Polský celek však nemá situaci plně ve svých rukou a ani případné dvě výhry mu nemusí k postupu stačit. Vše tedy závisí především na Benfice a Glasgow Rangers.

Benfica určitě spadá do okruhu největších favoritů na celkové prvenství. Ve čtyřech zápasech EL ještě neprohrála a ve čtvrtek bude mít postupový "mečbol", stačí jí přitom remíza. Portugalci dva zápasy vyhráli a dva remizovali - pokaždé se skotskými Rangers. S Lechem se Benfica utkala 22. října a byla z toho šestigólová podívaná v její prospěch. Hattrickem se o vítězství 4:2 velkou měrou zasloužil Darwin Núňez.

"Águias" se na začátku listopadu trochu zasekli. V portugalské Primeira Lize prohráli dvě utkání v řadě. Nejprve s Boavistou a posléze i s Bragou. O víkendu už se svěřenci ikonického Jorgeho Jesuse vrátili na vítěznou vlnu a v Marítimu vyhráli 2:1, ovšem na vedoucí Sporting CP ztrácejí čtyři body.

Venkovní výhru v domácí soutěži slavil i Lech, konkrétně nad Lechií Gdańsk 1:0. Dlouho to přitom vypadalo na remízu, než v 84. minutě proměnil pokutový kop Mikael Ishak. Lech zvítězil v polské Ekstraklase poprvé od 4.října, kdy zvítězil v Gliwicích. Lech je v tabulce až na desátém místě a rozhodně má co napravovat.

Benfice budou chybět Todibo, Almeida a Tavares. Jorge Jesus zřejmě nebude moci počítat ani s Weiglem a Taarabtem. Jeho protějšek Dariusz Żuraw zase postrádá Mickeyho van der Harta a potrestaného Crnomarkoviće.

Zápas na Estadio da Luz bude řídit srbský sudí Srdjan Jovanović, který například odřídil kvalifikační utkání Viktorie Plzeň v Izraeli s Beer-Shevou v předkole Evropské ligy nebo řídil nedávnou porážku Realu Madrid s Šachtarem Doněck (2:3) v Lize mistrů.
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Grimaldo, Verthongen, Otamendi, Gilberto - Everton, Pires, Pizzi, Rafa - Seferović, Núněz
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Czerwinski, Rogne, Satka, Puchacz - Skoras, Muhar, Moder, Kaminski - Ramírez - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.64 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Standard Lutych  (čtvrtek 21:00)
Rangers potřebují udělat poslední krok k tomu, aby si definitivně zajistili účast v další fázi Evropské ligy. Stoprocentně jim to zařídí skalp Standardu, i remíza by jim pak stačila v případě, že by Lech venku nevyhrál v souběžně hraném klání na hřišti Benficy. Zato belgický celek musí za každou cenu vyhrát, aby si udržel jakékoli naděje na případný postup.

Svěřenci manažera Stevena Gerrarda mají sezónu rozehranou opravdu velmi dobře. Po opravdu hodně dlouhé době vládnou fotbalu ve Skotsku právě oni, a to na úkor Celticu, v Evropské lize dosud ani jednou neprohráli. Určitě nehodlají zastavovat svůj vlak v tomto klání, v němž by teoretický neúspěch znamenal zbytečné komplikace v cestě do play-off.

Náročné Gerrardovy pořádky však velí týmu nevypustit ani minutu na trávníku. "Lidé si možná myslí, že když teď uhrajeme potřebný výsledek, poslední zápas v Poznani nám bude úplně jedno. Ale tak tomu není," říkal domácí stratég. "Vždy se snažíme vyhrát, udržet si svou neporazitelnost. Ke každému duelu přistupujeme úplně stejně, s totožnou mentalitou."

Rangers zřejmě bude chybět Ryan Jack, u nějž je nepravděpodobné, že by doléčil svůj lehký šrám, nejistý je taktéž start u nemocného Joea Ariba. Mimo hru zůstává i Nikola Katič, který laboruje s poraněným kolenem, Filip Helander je v karanténě kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Nenastoupí ani Jermain Defoe, který není součástí nominace pro tohle střetnutí.

Klubový rekord v počtu startů v evropských pohárech v dresu The Gers může překonat Allan McGregor. Pokud se osmatřicetiletý brankář objeví v sestavě, předežene Barryho Fergusona, jenž už ukončil kariéru, a dostane se na metu úctyhodných třiaosmdesáti utkání. "On je bezpochyby jedním z nejlepších, se kterými jsem měl možnost pracovat," chválil si Gerrard.

Lutyšský celek má už jen jedinou možnost, jak ještě stanout na prvních dvou příčkách. Musí v obou zbývajících zápasech zvítězit. Zatím ve skupině porazil pouze Lech, v ostatních třech kláních padl. Rangers navíc na belgické soky obecně dobře umějí, vyhráli hned pětkrát v uplynulých sedmi zápasech, prohráli jednou, doma přitom zvítězili ve všech třech duelech.

Domácí trenér Philippe Montanier bude nově postrádat vykartovaného Obbiho Oularého, jenž v předchozím mači inkasoval červenou kartu. "Bodovat naplno na Ibrox Stadium by bylo velkým úspěchem," říkal lutyšský šéf lavičky. "Dokud existuje šance postoupit, nevzdáváme se jí. Mám tým, který se dokáže v klíčových okamžicích semknout. Vím, že můžeme vyhrát."
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Balogun, Barišič - Arfield, Davis, Kamara - Roofe, Morelos, Kent
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Fai, Laifis, Dussenne, Gavory - Bokadi, Bastien, Cimirot - Lestienne, Amallah, M. Balikwisha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.85 - 7.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)422012:78
2.Rangers FC (SCO)42208:58
3.Lech Poznań (POL)41036:83
4.Standard Lutych (BEL)41033:93
Skupina E
Omonia Nikósie - PAOK Soluň  (čtvrtek 21:00)
PAOK Soluň ještě zdaleka nevzdává boj o druhé postupové místo, tím spíš, když se teď lídr a druhý tým utkají spolu. Kromě aktuální dobré formy pak počítá především s tím, že se utká s poslední Omonií.

A ta rozhodně dobrou formu nemá. Platí to jak v pohárech, tak i v domácí soutěži. V rámci kyperské elitní ligy zvané A' Katigorias jí totiž patří až sedmé místo. Omonia za posledních deset soutěžních duelů vyhrála jen jedno jediné utkání a jinak se zoufale trápí. Klub, ve kterém kromě dvou Čechů působí také dva Slováci, naposledy v lize jen remizoval s Ermisem Aradippou.

V Evropské lize je jeho situace ještě horší. Doposud se kyperský celek radoval jen z jednoho bodu, když hned na úvod své anabáze remizoval právě s PAOKem. Patří mu až poslední příčka se záporným skóre 3:7.

Ernest Asante, který se jako jediný hostující hráč prosadil v duelu s Granadou, poznamenal: "V domácím duelu se vždycky cítíme mnohem lépe a naším cílem je porazit PAOK. Jednou jsme s ním remizovali a teď bychom se rádi dočkali prvních tří bodů v sezoně. Určitě je to hratelný zápas, byť mírným favoritem jsou právě hosté. Chceme ale ukázat naše schopnosti naplno a potěšit naše fanoušky dobrým výsledkem."

PAOK zatím bojuje o postup trochu překvapivě s PSV Eindhoven, které má jen o jeden bod víc. Soluň má ale lepší skóre a to především díky obraně. Dala sedm branek, ale dostala o čtyři méně než PSV. Právě s ním minule nezvládlo závěr utkání a ačkoli brzy vedlo o dvě branky, byla z toho nakonec výhra 3:2 ve prospěch Nizozemců. Byla to ale jediná prohra PAOKu za posledních deset soutěžních duelů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.03 - 3.86 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:00)
PSV si v tomto ročníku zatím nevede úplně špatně, nicméně teď na něj čekají dva rozhodující zápasy o postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. V dosavadních čtyřech střetnutích zvítězilo dvakrát a prozatím se nachází na druhém místě se šesti body, nicméně před řeckým PAOK drží jen jednobodový náskok a právě za svým čtvrtečním rivalem zaostává o body čtyři. Pokud chce mít postup ve svých rukách, tak potřebuje ve Španělsku zvítězit.

Eindhovenský celek má svému soupeři rozhodně co vracet, neboť hned na úvod s ním neudržel těsně vedení a po zhoršeném výkonu ve druhém poločase mu podlehl 1:2. Vzápětí si šťastně poradil s kyperskou Omonií, jelikož rozhodující trefu vsítil až ve druhé minutě nastavení. Pak po jasné prohře v Řecku (1:4) zdolal stejného soupeře po divokém výsledku 3:2, přitom krátce po odehrané čtvrthodině prohrával již o dvě trefy.

Na ligové scéně drží krok s favority a s třiadvaceti body mu patří slušné třetí místo, na vedoucí Ajax má manko čtyř bodů. "S náročným programem se potýkají všichni, my jsme rádi, že budeme téměř kompletní a po týden staré obrátce máme situaci ve svých rukách. Granada má obrovské kvality a určitě ji nemůžeme porážet každý den, nicméně teď se o to rozhodně pokusíme," prohlásil odhodlaně hostující manažer Roger Schmidt.

Ten bude v tomto duelu určitě postrádat van Ginkela s Thomasem, jistotu startu dále nemají Romero s Ihattarenem a na trávník se možná nepodívají ani Gutiérrez či Obispo. Granada v dosavadním průběhu ani jednou neprohrála a vyhřívá se na vedoucí příčce s deseti body. I kdyby v tomto klání prohrála, tak by to pro ní nebyl konec, definitivní jistotu vyřazovací fáze EL jí teď dá jakákoliv remíza.

Ve španělské lize se jí momentálně tolik nedaří, neboť třikrát za sebou nezískala ani bod a po minulé porážce s Celtou Vigo (1:3) klesla na osmou pozici se čtrnácti body. Kouč Granady Diego Martínez se musí obejít bez Diaze, Kenedyho, Lozana, Montora a Vica, jistotu startu k tomu nemají Ramón Azeez s Quinim. "PSV má v Evropě jméno a určitě nás potrápí, očekávám spíše vyrovnanější bitvu. Musíme si dát pozor na jeho rychlý přechod do útoku, ten dokáže být opravdu hodně nebezpečný," vyjádřil se Martínez s respektem.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silv -; Vallejo, N Perez, Duarte, Neva - Gonalons - Soro, Milla, Herrera, Suarez - Soldado
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Dumfries, Teze, Boscagli, Max - Gotze, Sangare, Rosario, Gakpo - Zahavi, Malen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Granada CF (ESP)43106:210
2.PSV Eindhoven (NED)42027:96
3.PAOK Soluň (GRE)41217:55
4.Omonia Nikósie (CYP)40133:71
Skupina F
AZ Alkmaar - SSC Neapol  (čtvrtek 21:00)
Ve skupině F se schyluje k nesmírně dramatickému souboji o postup do vyřazovací fáze a ve hře momentálně zůstávají tři kohouti. Nejmenší šance se dávají nizozemskému Alkmaaru, který se však v poslední době dostal do vynikající formy a proti vysoce favorizované Neapoli rozhodně není bez šance. V tuto chvíli je druhý se sedmi body o skóre před španělským Realem Sociedad a za svým čtvrtečním rivalem zaostává o body dva.

Domácí začali naprosto hrůzostrašně v nizozemské Eredivisii a v úvodních pěti utkáních pouze remizovali, jenže v posledních čtyřech duelech nezaváhali a bez jediné porážky se posunuli na sedmé místo se sedmnácti body, oproti největším rivalům navíc disponují zápasem k dobru. Do Evropské ligy naopak vstoupili senzačně a právě na italské půdě vyhráli 1:0, pak nedali šanci chorvatské Rijece a zdolali ji hladce po výsledku 4:1.

Proti současnému lídrovi španělské nejvyšší soutěže se jim tolik nedařilo, ve dvou nepříliš zajímavých bitvách získali jen bod po výsledcích 0:1 a 0:0. V tuto chvíli potřebují s Neapolí alespoň remizovat, v případě vítězství klubu ze San Sebastiánu nad podceňovanou Rijekou by totiž definitivně skončili třetí a do jarní fáze by se neprobojovali. Hosté se po úvodním neúspěchu s AZ dostali na vítěznou vlnu a třikrát za sebou zvítězili. Pokud teď získají tři body, tak je postup mezi dvaatřicítku nejlepších nemine.

Nejprve si odvezli všechny tři body ze španělské půdy, poté dokázali hned dvakrát přehrát Rijeku (2:0, 2:1). "Všichni si uvědomujeme obrovskou sílu Neapole, v Itálii dlouhodobě patří mezi největší kandidáty na mistrovský titul a určitě ji považuji za jednoho z nejsilnějších účastníků letošního ročníku Evropské ligy. K soupeři chováme obrovský respekt, ale v žádném případě se ho nesmíme bát, protože bychom jen těžko vyhráli," řekl Arne Slot.

Trenér posledního nizozemského vicemistra dále apeluje na zodpovědný výkon ve všech ohledech. "Nesmíme dělat hrubé chyby, tak silný soupeř je totiž může bez váhání potrestat. Samozřejmě náš těší, že v této nesmírně našlapané skupině bojujeme o postup, nicméně já pevně věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo," dodal Slot s odhodláním v hlase. Tomu dlouhodobě scházejí Vlaar s Helmerem, nákazy koronavirem se navíc stále nezbavil Clasie.

Neapol e v italské Serii A na pátém místě se sedmnácti body, ve víkendové generálce deklasovala konkurenční AS Řím vysoko 4:0. Kouč Gennaro Gattuso nemá k dispozici Nigerijce Osimhena (poraněné rameno), naopak po prodělané nemoci COVID-19 by již mohli nastoupit Rrahmani s Hysajem. "Protivníka nepodceníme, napoprvé se nám to trochu vymstilo. Očekávám krásné střetnutí s mnoha útočnými akcemi a moc se na něj těším," pronesl s úsměvem na tváři hostující lodivod Gennaro Gattuso.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Wijndal, Martins Indi, Chatzidiakos, Svensson - Stengs, Koopmeiners, Midtsjo - Gudmundsson, De Wit, Boadu
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Ghoulam, Maksimovič, Koulibaly, Di Lorenzo - Demme, Bakayoko - Elmas, Zielinski, Politano - Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.78 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - NK Rijeka  (čtvrtek 21:00)
Real Sociedad stále chová velké naděje směrem k postupu do další fáze Evropské ligy a může je řádně přiživit ve čtvrtek večer. Na domácí půdě stadionu Anoeta přivítá chorvatskou Rijeku, jejíž osud je již zpečetěn.

Real Sociedad dlouhou dobu hrál prim a i když má ve skupině Neapol spolu s Alkmaarem, pořád bojuje o postup. Nemá k němu daleko, protože s aktuálními sedmi body na kontě dlí na průběžném třetím místě. Od druhého Alkmaaru ji dělí jen horší skóre, takže se dá očekávat vyrovnaná bitva do posledního kola. La Real na tom mohl být podstatně lépe, jenže se mu podle představ nepovedlo minulé kolo.

Změřil v něm síly právě s nizozemským Alkmaarem a v případě výhry by na něj měl solidní náskok tří bodů. Jenže i když měl španělský celek hodně šancí na vstřelení branky, nedokázal se nakonec prosadit ani jednou a body se dělily. Real Sociedad remízu zopakoval také v posledním ligovém kole, v němž narazil na Villarreal. S ním sice rychle prohrával, ale stihl ještě do poločasu srovnat na konečných 1:1.

A podle Mikela Oyarzabala bude La Real bojovat jako lev o postup až do poslední minuty. "Jsme si vědomí toho, že minule jsme měli vyhrát a byla to jasná ztráta. Teď je před námi Rijeka a my ji musíme porazit. Nesmíme si dovolit další zaváhání i proto, že nás pak čeká Neapol. Teď je čas vyhrát."

La Realu by mohlo určitě velmi prospět opětovné nasazení playmakera Davida Silvy, který vyléčil potíže se stehenním svalem a může zase do hry. Svalové problémy vyřešil také obránce Andoni Gorosabel. Mimo hru tak zůstávají pouze Guridi, Sangalli a Illarramendi.

Rijece patří až poslední místo, zatím nedokázala bodovat ani jednou a asi se není čemu divit. Dala totiž jen dvě branky a už devět jich dostala. La Real sice dal taky jen dvě branky, ale pyšní se nejlepší obranou ve skupině. Dosud obdržel jen jedinou branku!
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 8.97 - 22.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)43015:29
2.AZ Alkmaar (NED)42115:27
3.Real Sociedad (ESP)42112:17
4.NK Rijeka (CRO)40042:90
Skupina G
AEK Atény - SC Braga  (čtvrtek 18:55)
Řeckému AEK se v základní skupině Evropské ligy příliš nedaří a je blízko k vyřazení, ve čtyřech dosavadních duelech totiž hned třikrát prohrálo a ve velmi těžké skupině G ztrácí na druhé postupové místo portugalské Bragy čtyři body. Právě s tímto rivalem bude na vlastním stadionu bojovat o naději, a pokud ho neporazí, tak pro něj letošní ročník evropských pohárů končí. Hosté si přeci jen vedou o něco lépe a jsou považováni za mírné favority.

Celek z Atén začal hlavní fázi právě v Braze a domů si odvezl jasnou porážku 0:3. Následně nezvládl první poločas s anglickým Leicesterem a podlehl mu 1:2. Poté musel vyhrát na půdě ukrajinské Zarjy a to se mu povedlo celkem hladce po výsledku 1:4. Naposledy však se stejným soupeřem naprosto selhal, na začátku druhého poločasu přišel o vyloučeného Šachova a pak inkasoval dokonce třikrát (0:3).

V řecké lize si nevede úplně špatně a momentálně mu patří čtvrtá příčka s osmnácti body, za vedoucím Olympiakosem zaostává o body čtyři. Ve víkendové generálce zvítězil nad Asterasem Tripolis těsně 2:1. "Nacházíme se ve velmi obtížné pozici a ve dvou zbývajících střetnutích musíme bezpodmínečně zvítězit, nicméně ani to nám vůbec nemusí stačit. Chceme ze sebe dostat to nejlepší a Bragu porazit," myslí si trenér Massimo Carrera.

Italský rodák se musí obejít právě bez vykartovaného Sachova, na marodce se k tomu nacházejí Levi Garcia, Paulinho, Simao a Szymanski. Domácí celek se začátkem listopadu potýkal s koronavirem, ovšem z tohoto pohledu by už mělo být vše v pořádku.

Braga se v tuto chvíli nachází ve vynikající formě, v portugalské nejvyšší soutěži zvítězila již šestkrát za sebou, a proto se vyhoupla na třetí místo s osmnácti body.

Po dvou úvodních úspěších v EL s nadcházejícím konkurentem i Zarjou (2:1) dostala tvrdý direkt v Leicesteru (0:4). Po reprezentační přestávce vedla se stejným soupeřem hned třikrát o jednu branku, ale nakonec získala bod za remízu 3:3. Manažer Carlos Carvalhal postrádá Fonteho s Mourou (oba poraněné koleno). "Nechceme se strachovat o postup až do posledního kola, tam se může stát cokoliv. V Aténách určitě nehodláme jen bránit, to není ta správná cesta," uvedl Carvalhal krátce.
AEK Atény - pravděpodobná sestava:
Athanasiadis - Nedelcearu, Čyhrynskyj, Svarnas - Bakakis, Mandalos, Krstičič, Simoes, Zapata - Livaja, Tankovič
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Tormena, Carmo, Viana - Esagaio, Musrati, Castro, Galeno - Medeiros, R.Horta - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.61 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Zarja Luhansk - Leicester City  (čtvrtek 18:55)
Ukrajinskému celku z Luhansku se před začátkem skupiny G nedávalo příliš šancí na postup do vyřazovací fáze a papírové předpoklady se zatím naplňují, nicméně Zarja se určitě ještě může nadechnout k úchvatnému závěru. Nyní má na kontě tři porážky a jednu výhru, v tabulce se dělí o třetí příčku s řeckým AEK. Naopak anglický favorit si s velkým předstihem zajistil postup mezi dvaatřicítku nejlepších a teď usiluje o první příčku.

"Lišky" v úvodních třech utkáních vždy naplno bodovaly a vedly si suverénně s celkovým skóre 9:1. Po jasné výhře nad čtvrtečním rivalem (3:0) uspěly také v Aténách nad AEK (2:1) a poté nedaly šanci největšímu konkurentovi z Bragy (4:0). Přesně před týdnem zavítaly na portugalskou půdu a po hodně divokém průběhu vybojovaly rozhodující bod za remízu 3:3. V tabulce jsou tedy ve vedení s deseti body o tři body před SC.

Hosté se stejně jako ostatní celky Premier League musí vypořádat s hodně náročným programem. O víkendu naprosto vyhořeli s Fulhamem (1:2) a po druhé porážce v řadě klesli na čtvrtou pozici s osmnácti body o tři body za vedoucí Tottenham. "Předchozí období nás stálo hodně sil, hráči jako Evans, Tielemans, Schmeichel či Vardy srdnatě bojovali i v reprezentaci a potřebují odpočinek, aby se připravili na další průběh," řekl s jasným plánem trenér Brendan Rodgers.

Největší hvězdy Leicesteru tak vůbec neabsolvují cestu přesahující čtyři tisíce kilometrů a podle slov Rodgerse dostanou šanci i mladíci. "Máme kvalitní tým, který je schopen se Zarjou vyhrát, o tom nepochybuji. Na Evropské lize nám samozřejmě záleží a chceme si zajistit celkové vítězství ve skupině, bojovat ale budou i jiní. Je to pro ně velká šance, aby se ukázali, jednoduchý zápas nás totiž nečeká," dodal závěrem sedmačtyřicetiletý severoirský rodák.

Domácí v prvních třech duelech EL ani jednou nebodovali a k tomu devětkrát inkasovali, nicméně naposledy si uchovali naději na postup po senzačním úspěchu na půdě AEK (3:0). V ukrajinské nejvyšší soutěží zaostávají za očekáváním a se čtrnácti body jsou až osmí. V tomto střetnutí se určitě budou muset obejít bez Vernyduba, jenž pyká za žluté karty, kvůli zranění se na trávník nepodívají ani Cvek, Grechkin, Chomčenovskyj, Kazakov a brankář Macharadze.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Ševčenko - Favorov, Cvek, Hanna, Ciganiks - Jurčenko, Ivanisenya, Kočerhin - Kabajev, Lunjov, Hromov
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Morgan, Evans, Thomas - Mendy, Choudhury - Perez, Praet, Albrighton - Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.04 - 3.99 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City (ENG)431012:410
2.SC Braga (POR)42118:87
3.AEK Atény (GRE)41035:93
 Zarja Luhansk (UKR)41035:93
Skupina H
AC Milán - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Dvě jednoznačné porážky od Sparty znamenají, že fotbalisté Celticu už nemají ani teoretickou šanci na účast v jarní fázi Evropské ligy. Alespoň o čestné vítězství se nyní chtějí porvat na hřišti AC Milán, který naopak o postup horlivě bojuje.

Milánští zvládli své úvodní dva zápasy proti Celticu a Spartě s přehledem a získali šest bodů, jenže Lille se pro ně ukázalo býti nepříjemným soupeřem. Po domácí jednoznačné porážce alespoň získali bod ve francouzském městě, avšak i tak to pro ně znamená propad na druhé místo. Radost zato mohou mít z toho, jak se jim daří v Serii A. Za devět kol ještě nepoznali hořkost porážky, což se promítá i do tabulky, které suverénně vévodí s pětibodovým náskokem. Po reprezentační pauze si připsali cenná vítězství, nejprve vyplenili hřiště Neapole, následně ustrážili domácí prostředí proti Fiorentině. Na vítězství 2:0 se brankami podíleli Romagnoli a Kessie.

Hlavní oporou týmu na útočné polovině je ovšem někdo úplně jiný, a sice švédský veterán Zlatan Ibrahimović. Ten v ligové soutěži nastřádal už výtečných deset branek, a to přesto, že v posledním kole nemohl nastoupit. Zranění jej vyřadí i ze čtvrtečního zápasu, stejně jako Leaa a Musacchia.

Celtic se nachází v úplně opačném rozpoložení než AC Milán, a to jak na evropských kolbištích, tak v domácích soutěžích. Po dvou čtyřgólových výprascích od Sparty přišel o víkendu pohárový zápas s Ross County, který trestuhodně nezvládl a prohrál 0:2. Žádná hitparáda to není ani v lize, kde třicet bodů ze třinácti utkání znamená jedenáctibodovou ztrátu na vedoucí Rangers, kterou nepůjde smazat ani ve dvou zápasech, které mají zeleno-bílí k dobru.

Co může glasgowské fotbalisty alespoň trochu těšit, to je jejich umístění v individuálních statistikách. V nejlepší patnáctce střelců se nachází Ajeti, Edouard a Elyounoussi, v asistencích je zase na třetím místě Christie. Tito hráči se budou snažit vykompenzovat absence čtveřice hráčů. Zdravotní problémy totiž do hry nepustí Forresta, Griffithse, Johnstona a Turnbulla.

"Určitě nám chybí sebevědomí, trocha té víry v sebe sama, ale to se může velmi rychle otočit a od toho se musíme odrazit. Takže chceme předvést výkon a získat výsledek, na který budeme moci navazovat. Hráči jsou absolutně rozhodnuti obrátit věci k lepšímu. Jsou hladoví a cítí hněv fanoušků. Některé to překvapilo, jiné šokovalo, ale chtějí všechno napravit. Sami pro sebe, pro klub a i pro mě. Tyto výsledky nám přinesly těžké období, ale víme, že jsme lepší, než jak v poslední době hrajeme. To se snažíme hráčům vysvětlit," říká trenér Neil Lennon.

Soupeři spolu mají bohatou minulost vzájemných zápasů, až do letošního října ale byly všechny v Lize mistrů. V roce 2007 se střetli v osmifinále, které po dvou bezbrankových remízách rozhodl až v prodloužení Kaká, třikrát je los svedl dohromady v základních skupinách. Z těchto šesti utkání získal Milán třináct bodů, Celtic pouhé čtyři. Naposledy hosté vyplenili Celtic Park 0:3, když se prosadili Kaká, Zapata a Balotelli.

Utkání na San Siru začne ve čtvrtek pět minut před devatenáctou hodinou, jeho hlavním rozhodčím bude Španěl Bengoetxea.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Hernandez, Romagnoli, Gabbia, Dalot - Kessie, Tonali - Saelemaekers, Krunic, Hauge - Rebic
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Bain - Frimpong, Ajer, Jullien, Laxalt - Brown, McGregor - Ntcham, Christie, Elyounoussi - Edouard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.21 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Sparta Praha  (čtvrtek 18:55)
Sparťané se ve čtvrtek v Evropské lize představí v Lille a budou bojovat o zachování postupové naděje. Zatímco domácí si v případě vítězství zajistí kolo před koncem základních skupin místo ve vyřazovací části, Letenští k udržení šance potřebují pokud možno zvítězit.

Sparta se do hry o účast v play off vrátila dvěma výhrami 4:1 nad Celticem a v tabulce skupiny H je se šesti body třetí. Na druhý AC Milán ztrácí výběr trenéra Václava Kotala jeden bod a na první Lille dva. Poslední Celtic je s jedním bodem bez šance na postup.

Letenští proto k udržení šancí potřebují v Lille nejlépe zvítězit, protože skupinu příští týden zakončí domácím zápasem s AC Milán, kterému v prvním vzájemném utkání podlehli 0:3. Pokud by Sparta s Lille ve čtvrtek prohrála a AC Milán zvítězil nad Celticem, byli by už Pražané bez šance na play off, kde se naposledy představili před třemi lety.

"Máme to ve svých rukách. Když dvakrát vyhrajeme, tak postoupíme. Lille a AC Milán jsou samozřejmě trochu dál než Celtic, ale připravíme se na ně a jsme schopní postoupit," řekl minulý týden po druhé výhře nad Celticem útočník Lukáš Juliš, který ve dvou zápasech proti skotskému celku dal pět branek.

Víc dal v soutěži už jen Yusuf Yazici z Lille, který v prvním zápase se Spartou na Letné přispěl k výhře druhého celku francouzské ligy 4:1 hattrickem. Celkem má turecký záložník na kontě šest zásahů. Pět branek stejně jako Juliš dal Mikael Ishak z Lechu Poznaň.

Spartu před dalším důležitým zápasem stále trápí řada zranění. Dlouhodobě jsou mimo hru útočník Adam Hložek se stoperem Lukášem Štetinou a do Francie kvůli zdravotním problémům neodcestovali ani Matěj Polidar, Libor Kozák, Michal Sáček a Dávid Hancko.

Spartě, která zatím ve skupině Evropské ligy vydělala 1,1 milionu eur a za případný postup by získala dalších 500 tisíc plus prémie za konečné umístění ve skupině, navíc nehraje do karet ani nabitý program po restartu české ligy po pauze zaviněné koronavirem.

Letenské totiž už tři dny po duelu s Lille čeká derby se Slavií, ve kterém půjde o první místo v tabulce. "Teď je toho fakt hodně, únava je cítit. Lille má širší kádr, nebo spíš zdravý. Je to nepříjemné," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi stoper Dominik Plechatý.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Djaló, Fonte, Botman, Mandava - Araújo, André, Soumare, Bamba - Ikoné, Yazici.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Plechatý, Čelůstka, Krejčí II - Vindheim, Trávník, Pavelka, Dočkal, Hanousek - Karlsson, Juliš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.27 - 7.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC (FRA)422010:48
2.AC Milán (ITA)42117:57
3.Sparta Praha (CZE)42029:96
4.Celtic FC (SCO)40135:131
Skupina I
Qarabağ Ağdam - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 18:55)
Karabachu se v letošním ročníku evropských pohárů v hlavní fázi opravdu hrubě nedaří. A protože před týdnem ztratil dobře se vyvíjející zápas proti Sivassporu, definitivně ztratil naději na postup. Dokonce je jasné, že v tabulce skončí na posledním místě. Zato jeho nynější soupeř má možnost urvat aspoň druhou příčku. A má aktuálně situaci pevně ve svých rukou.

Domácí trenér Gurban Gurbanov neměl v minulém utkání vyloženě jednoduchou úlohu. Jeho mužstvo nutně potřebovalo uspět, a to přitom měl na lavičce náhradníků jen pět hráčů. "My musíme Sivassporu pouze pogratulovat," hlesl. "Všem fanouškům se za porážku omlouvám. Mí hráči udělali všechno pro to, aby vyhráli. Padli jsme, to se holt ve fotbale stává," dodal.

Bude pro něj zřejmě o dost těžší namotivovat své mužstvo, když ví, že ani v případě dalších dvou výher ze dna tabulky nevyvstane, jelikož má horší vzájemné zápasy právě se třetím Sivassporem. Na něj ztrácí v tuhle chvíli již šest bodů. "My se na ty dva zbývající zápasy maximálně připravíme. A budeme zaručeně bojovat o dobrý výsledek," ujišťoval Gurbanov.

Maccabi v prvním vzájemném klání skolilo klub z Ázerbájdžánu nejtěsnějším možným způsobem, teď by se za obdobný rezultát rozhodně nezlobilo. Pokud totiž vyhraje a Sivasspor naopak padne v souběžně hraném klání s Villarrealem, o účast v další fázi ho již nikdo nepřipraví. Jinak se bude rozhodovat až v jeho závěrečném souboji proti tureckému výběru.

Tohle střetnutí se mimochodem nebude tradičně konat v Baku, avšak kvůli lepší bezpečnosti a politickým záležitostem ohledně války o Náhorní Karabach na neutrálním hřišti v Istanbulu. "Očekáváme tvrdý zápas," varoval před podceněním hostující lodivod Giorgos Donis. "Víme, jaké možnosti postupu máme. Soustředíme se jen na sebe, musíme dělat to, co si řekneme."
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - Guerrier, Garajev, Medina, Džäfärgulijev - Matič, Ibrahimli - Bajramov, Ozobič, Zoubir - Emreli
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Daniel - Kandil, Tibi, Luis Hernández, Davidzada - Biton, Glazer, Dor Peretz, Cohen - Golasa, Pešič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.56 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sivasspor - Villarreal CF  (čtvrtek 18:55)
V úvodních třech kolech Evropské ligy se Villarreal pyšnil stoprocentní bilancí, naposledy však pouze remizoval na půdě Maccabi Tel Aviv, přičemž tenhle rezultát na jistý postup do další fáze nestačil. O ten se tedy pokusí poprat na půdě Sivassporu, který je naopak notně povzbuzený o poslední dvě vítězství nad Karabachem. A vrátil se do bojů o druhé místo.

Žluté ponorce stačí plichtit a nadobro se posune do jarních střetnutí evropských pohárů. Když na nováčka druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy narazil v říjnu, zrodila se poměrně divoká přestřelka, kterou nakonec svěřenci trenéra Unaie Emeryho ovládli. Každopádně turecký výběr ukázal, že nechce působit jen jako otloukánek. Favoritovi nasázel tři branky.

Byť body nakonec Sivasspor neurval ani v následném mači s Maccabi, v posledních dvou kláních vydoloval šest bodů nad Karabachem. Přičemž před týdnem čelil velmi nepříjemné záležitosti, kouč Riza Calimbay měl k dispozici jenom patnáct hráčů. I jeho kabinou se totiž prohnal koronavirus, nyní je však situace přece o něco lepší. Absencí by nemělo být tolik.

O minulém víkendu totiž již mohli nastoupit v rámci Süper Lig proti Göztepe navrátivší se Olarenwaju Kayode i Mustafa Yatabaré, je však potřeba říci, že oba po pauze zřejmě nejsou v úplně optimální kondici. Nicméně chybět zřejmě bude i nadále Jorge Félix, jehož trápí už nějakou dobu zranění, a stěží odhadnout, zda se do hry bude moci zapojit též Faycal Fajr.

Domácí zatím zaostávají za druhou příčkou o jeden jediný bod. Nemají však svou pozici pod svou kontrolou. A pokud s Villarrealem prohrají a Maccabi venku skolí bezmocně poslední Karabach, s jeho šancemi na kvalifikování se dál bude definitivní amen. "My jsme sem rozhodně přijeli potvrdit první místo v tabulce," burcoval hostující brankář Gerónimo Rulli.

Villarreal je aktuálně v poměrně dobrém rozpoložení. Naposledy v LaLize uhrál velmi cennou remízu na hřišti Realu Sociedad, nečekaného lídra španělské nejvyšší soutěže. "Naše výsledky jsou pozitivní. I tak se pořád můžeme hodně zlepšovat," pokračoval Rulli. "I když existuje prostor pro progres, pořád pravidelně bodujeme. Prožíváme skvělý start do sezóny," těšilo ho.

Hosty netrápí nějaké výraznější potíže s marodkou. Chybět jim bude i nadále Alberto Moreno, nenastoupí asi ani Paco Alcácer, přičemž jistými zdravotními problémy trpí Carlos Bacca a jeho nástup je v ohrožení. "Čeká nás komplikovaný a fyzicky náročný duel na rozdíl od prvního utkání. Sivasspor bude hrát ve vysoké intenzitě, aby mohl postoupit," dodal Rulli.
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Samassa - Yalcin, Appindangoye, Osmanpasa, Yardimci - Cofie, Claudemir - Yatabaré, Gradel, Ninga - Kayode
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rubén Peňa, Foyth, Ramiro Funes Mori, Pedraza - Coquelin, Manu Trigueros - Chukwueze, Álex Baena, Kubo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.61 - 4.22 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)431013:510
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)42114:67
3.Sivasspor (TUR)42029:96
4.Qarabağ Ağdam (AZE)40043:90
Skupina J
LASK Linz - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:55)
Linec naposledy podlehl doma v důležitém střetnutí Antverpám a výrazně si zkomplikoval boj o první dvě postupové pozice. Musí tak tenhle neúspěch okamžitě napravit, byť proti němu stane aktuální lídr anglické Premier League. Tottenham každopádně má v Rakousku rovněž svoje zájmy a případná remíza ho definitivně posune do jarní fáze Evropské ligy.

Hostující lodivod José Mourinho nicméně nehodlal jakkoli spekulovat, byť se bude muset jeho mužstvo vypořádat s jednou tvrdou absencí, neboť do hry nebude moci zasáhnout Harry Kane. "Pokud uhrajeme plichtu, kvalifikujeme se dál, všechno bude ve finále v pořádku. Jenže takto se prezentovat v žádném případě nebudeme," ujišťoval fanoušky ve svém projevu.

Odmítl i spekulace, že by pro tento duel šetřil cíleně některé své opory, protože Spurs čeká už příští neděli vždy vyhrocené derby proti Arsenalu. "Naší prioritou je pokaždé vyhrát následující utkání. A teď nás čeká to v Evropské lize," podotkl. "O Arsenalu vůbec nepřemýšlíme. Provedu změny v sestavě na základě problémů, které aktuálně máme," dodal.

Možná že se na hřišti neobjeví Sergio Reguilón, Carlos Vinícius a Erik Lamela, které trápí určité zdravotní potíže. "Jestli nasadím na hřiště jinou úvodní jedenáctku, tak z toho důvodu, že dám příležitost méně vytíženým hráčům," vysvětloval portugalský šéf lavičky. "Nebudeme svůj tým za každou cenu oslabovat jenom proto, že na řadu pak přichází Premier League."

Zranění elitního forvarda jinak údajně není vážného rázu. A do pár dnů by se měl dát naplno opětovně do kupy. "Neřeknu vám přesnou povahu jeho potíží," tajnůstkařil José Mourinho. "Kane má určitě dobrou šanci zahrát si v duelu s Arsenalem. Nechci lhát, nechci se ani za nic schovávat, jestli o víkendu bude k dispozici nebo ne. Můj pocit ale je, že ano," pokračoval.

Londýnský výběr má v tomto klání za cíl jediné, a to udržet na uzdě právě svého aktuálního protivníka. Získal by totiž oproti němu výhodu lepší vzájemné bilance, v posledním kole by pak bojoval o první místo pouze s Antverpami. Domácí naopak mají cestu k prvním dvěma příčkám vážně notně ztíženou. Hůře jsou na tom totiž v zápasech s belgickým klubem.

Die Schwarz-Weissen by měli chybět tři hráči, kteří nejsou po fyzické stránce fit, a to Marko Raguz, Petar Filipovič a Lukas Grgic. "Nemyslím si, že by Tottenham vyrukoval s nějakým béčkovým složením," uvedl Dominik Thalhammer, kouč LASKu. "Nám nezáleží, na koho na trávníku narazíme. Vždy jde vlastně jen o to, jestli vyhrajeme, remizujeme nebo prohrajeme."
LASK Linz - pravděpodobná sestava:
Schlager - Wiesinger, Trauner, Andrade - Ranftl, Michorl, Holland, Renner - Gruber, Balic, Eggestein
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Hart - Doherty, Sánchez, Tanganga, Davies - Lo Celso, Winks - Bale, Alli, Lucas Moura - Son
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.99 - 4.14 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Royal Antverpy FC - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:55)
Belgický Royal Antverpy bude v pátém kole Evropské ligy hájit postupovou příčku v domácím zápase s Ludogorcem a pokud zvítězí, postupu do jarní fáze bude už velmi blízko. Situace ve skupině J dává příležitost k postupu třem týmům, vedle Royalu to jsou Tottenham i třetí LASK.

Právě s Lincem mají Antverpy lepší vzájemnou bilanci a tříbodový náskok k dobru. Nikdo ale zatím neví, jak si LASK povede v zápase s Tottenhamem. Výsledek souběžně hraného utkání bude pro vývoj ve skupině velmi důležitý.

Royal si zatím vede v Evropské lize velmi dobře. Trochu neočekávaně doma podlehl LASKu, ale dokázal to napravit dvougólovou výhrou na jeho hřišti, čímž získal i výhodu lepší vzájemné bilance. Připomeňme si také, že to byly Antverpy, které porazily koncem října Tottenham Hotspur 1:0, brankou Liora Refaelova. Špatně to nevypadá ani v belgické Jupiler Pro League, po výhře 3:2 nad Leuvenem se Royal posunul na čtvrté místo jen o tři body za vedoucí Genk.

Belgičané ve čtvrtek přivítají Ludogorec Razgrad, který už postoupit nemůže, ale rozhodně nebude chtít zůstat s prázdnou. Bulhaři zatím všechny zápasy ve skupině prohráli a v tomto směru se nijak neprojevilo odvolání českého kouče Pavla Vrby, právě po zápase s Antverpami. Jeho nástupce Stanislav Genčev žádný bod nepřidal, ale libovat si může alespoň v domácí soutěži, kde je Ludogorec lídrem.

Hosté o víkendu porazili Vracu 2:1 a v bulharské soutěži mají na svém kontě jen jednu porážku. Není to nijak překvapivé, Pavlu Vrbovi totiž nezlomila "vaz" situace na domácí scéně, nýbrž neúspěchy v evropských pohárech.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.97 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)430110:29
2.Royal Antverpy FC (BEL)43015:29
3.LASK Linz (AUT)42025:86
4.Ludogorec Razgrad (BUL)40045:130
Skupina K
CSKA Moskva - Wolfsberger AC  (čtvrtek 18:55)
Ruský armádní celek zatím v Evropské lize neoslnil a po čtyřech kolech je poslední. Neznamená to však, že by byl bez šance na postup. S Wolfsbergerem svede důležitou bitvu, po které se klidně může ocitnout na druhém místě. Oba celky si zároveň vedou různě v domácích soutěžích a zatímco CSKA patří druhé místo, Wolfsberger je v Rakousku až sedmý.

Výše uvedené má několik předpokladů a tím první je bezesporu nutná výhra nad Wolfsbergerem. První konfrontace skončila remízou 1:1 a pokud by se měla situace opakovat, znamenalo by to pro CSKA pravděpodobný konec nadějí.

Moskevský klub je považován za spolufavorita na postup, ale situaci nemá plně pod kontrolou. Doma se mu ještě nepodařilo vyhrát a dokonce ani vstřelit gól. V zápasech s Dinamem Záhřeb a Feyenoordem se pokaždé zrodila remíza 0:0.

Zatímco CSKA mělo být hlavním adeptem na postup, Wolfsberger měl plnit roli outsidera. Do základních skupin EL vstoupil velmi dobře a po dvou kolech měl na kontě čtyři body. Remíza proti CSKA byla překvapivá, ale ještě překvapivější bylo vítězství 4:1 v rotterdamské aréně De Kuip. Rakouský klub se tím nechal uchlácholit a v dalších kolech už se neprosadil střelecky, ani bodově. I tak je jeho pozice slušná a stále má možnost postoupit do jarních bojů.

V rakouské nejvyšší soutěži si vede průměrně. Sedmé místo z dvanácti a víkendová plichta s Riedem jsou toho důkazem. V tomto směru je na tom CSKA Moskva lépe, víkendové porážce od Rubinu Kazaň navzdory. Armádní celek má shodný počet bodů jako první Zenit Petrohrad nebo třetí Spartak.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.94 - 5.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 18:55)
Feyenoord překonal v polovině října mírnou krizi a poté čtyřikrát za sebou zvítězil, nicméně v posledních dvou střetnutích na tříbodový zisk nedosáhl a teď potřebuje uspět v důležitém duelu o postup do další fáze Evropské ligy proti dosud neporaženému Dinamu Záhřeb. Svěřenci trenéra Dicka Advocaata se především pokusí najít recept na jeho výtečnou defenzívu, která v dosavadních čtyřech zápasech ani jednou neinkasovala.

Rotterdamský celek je momentálně druhý s pěti body a za svým čtvrtečním rivalem zaostává o body tři, v tuto chvíli ho může při případném úspěchu předskočit. Po úvodní bezbrankové remíze právě s Dinamem senzačně nestačil na rakouský Wolfsberg a podlehl mu vysoko po výsledku 1:4. Své šance na dvaatřicítku nejlepších zvýšil v dvojzápase proti ruskému CSKA Moskva, se kterým získal čtyři body po výhře 3:1 a nerozhodném výsledku 0:0.

Uplynulý týden v Moskvě bojoval téměř celý druhý poločas v deseti a z tohoto pohledu má pro něj bod cenu zlata. "Kdybychom prohráli, tak bychom se dostali pod tlak a možná neměli situaci ve svých rukách. Je před námi pořádný kus práce a nic snadného nás nečeká, na druhou stranu si věříme. Obrana našeho protivníka je sice skvělá, ale rozhodně ne nepřekonatelná," řekl s nadhledem Advocaat.

Domácím se příliš nepovedl poslední ligový souboj s Utrechtem, když se s ním rozešli smírně v poměru 1:1 a tabulkou se propadli na čtvrté místo s dvaadvaceti body. Advocaat sice na trenérské lavičce po letošní sezóně skončí, i přesto má smělé cíle. "V boji o titul rozhodně není nic ztraceno, v Evropské lize chceme dojít tak daleko, jak jen to půjde. Máme dobrý tým, který je schopen se stále zlepšovat," dodal s optimistickými vyhlídkami třiasedmdesátiletý rodák z Den Haagu.

Hosté na rozdíl od Feyenoordu o víkendu odpočívali, jelikož jejich utkání s Hajdukem Split bylo odloženo. Nizozemský celek se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, kouč GNK Zoran Mamič nenasadí jen švýcarského forvarda Gavranoviče. "Výhra nám zajistí postup, jenomže na stadionu De Kuip se nevyhrává příliš často. Na remízu určitě hrát nechceme, protože by se nám to nemuselo vyplatit, na druhou stranu bychom za určitých okolností byli spokojeni i s bodem," prohlásil Mamič pro klubové stránky.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Marsman - Nieuwkoop, Botteghin, Senesi, Geertruida - Diemers, Toornstra, Kokcu - Berghuis, Bannis, Linssen
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Moharrami, Lauritsen, Perič, Gvardiol - Franjič, Ademi, Majer - Kastrati, Petkovič, Oršič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.54 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)42204:08
2.Feyenoord Rotterdam (NED)41214:55
3.Wolfsberger AC (AUT)41125:64
4.CSKA Moskva (RUS)40312:43
Skupina L
FK Crvena Zvezda - TSG Hoffenheim  (čtvrtek 18:55)
Už jen v rovině absolutní teorie je možnost, že by namísto Crvene Zvezdy postoupil ze skupiny L Liberec. Srbský tým může definitivní razítko na účast v jarní části dát už ve čtvrtek, kdy hostí jistého postupujícího Hoffenheim.

Bělehradští se aktuálně pyšní vskutku skvostnou formou. Po říjnové porážce v Německu ještě okamžitě remizovali, pak se ale rozběhli do série vítězství, která je aktuálně na čísle osm. Během těchto utkání nastříleli hned pětadvacet branek, z toho tři v neděli v domácí lize do sítě Radu. To se prosadili Pavkov, Boakye a Spiridonović, kteří tak napomohli k udržení devítibodového náskoku na čele skupiny. Nejlepší ligová ofenziva se pyšní i trojnásobným zastoupením v první desítce střelců. Katai je pátý se sedmi brankami, o devátou příčku se se šesti zásahy dělí Falcinelli a Ivanić.

Hoffenheim na tom v uplynulých týdnech a měsících není zrovna nejlépe, když z posledních jedenácti zápasů dokázal zvítězit jen čtyřikrát, pokaždé v Evropské lize. V domácí soutěži tak na vítězství čeká už sedm zápasů, což se výrazně promítá i do tabulky - dvanácté místo se čtyřbodovým náskokem na barážové pozice opravdu není tím, co se před sezonou očekávalo. Naposledy jen remizoval v Mohuči, kdy na trefu Quaisona odpověděl Bebou, závěrečný tlak ale i vinou vyloučení Geigera nepřišel.

První vzájemné utkání v Sinsheimu skončilo vítězstvím domácích 2:0, které zařídili Baumgartner a Dabbur. O další úspěch se Hoffenheim bude pokoušet bez zraněných Adamyana, Bičakčiće, Bruun Larsena, Hübnera, Kadeřábka a Stafylidise. Domácí tým nemůže počítat s Gobeljićem, Kangou a Rodićem.

Remíza by oběma týmům stačila k tomu, aby si udržely současné pozice. Hoffenheim s jistým postupem si bodem zajistí i první místo, Bělehradu to přinese pozici druhou. Vedle už jistě nepostupujícího Gentu by tak ostrouhal i Liberec.

Na stadionu Rajka Mitiće je výkop naplánován na čtvrtečních 18.55. Pokyn k němu dá skotský rozhodčí Madden.
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Gajic, Pankov, Milunovic, Degenek, Vukanovic - Nikolic, Petrovic, Ivanic - Falcinelli, Ben
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Bogarde, Kasim, Nordtveit, Skov - Rudy, Vogt, Geiger, Gacinovic - Beier, De Mello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.13 - 3.69 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
KAA Gent - Slovan Liberec  (čtvrtek 18:55)
Liberečtí ve čtvrtek odehrají v Gentu předposlední z šesti utkání v základní skupině Evropské ligy. Severočeši po třech porážkách za sebou už ztratili reálnou šanci na postup a zůstala jim jen velmi teoretická naděje na účast v jarní vyřazovací fázi. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha se budou snažit hlavně o to, aby před belgickým soupeřem, kterého doma porazili 1:0, uhájili třetí místo v tabulce.

Slovan ztrácí dvě kola před koncem na druhou Crvenou zvezdu Bělehrad šest bodů a navíc má zatím po vysoké prohře 1:5 na jejím hřišti výrazně horší vzájemnou bilanci. Do jarních bojů by Liberečtí postoupili jen v případě, že by vyhráli v Gentu, v posledním utkání doma porazili Crvenou zvezdu nejméně o pět branek nebo o čtyři při skóre 4:0 a zároveň Bělehradští podlehli ve čtvrtek vedoucímu Hoffenheimu.

Německý lídr tabulky už má účast ve vyřazovací fázi, kam projdou první dva celky, jistou. Poslední Gent prohrál všechny čtyři dosavadní zápasy a ztrácí na Liberec tři body.

Slovan hraje v pohárech skupinu popáté v historii a postoupit dokázal jen v ročníku 2013/14. "Do skupiny jsme šli s tím, že jsme rádi za postup. Chtěli jsme i pomoci koeficientu, což se nám v prvním zápase s Gentem a také předtím v kvalifikaci povedlo. Teď jsme měli tři extra těžké zápasy a zbývají nám dva. Chceme přidat nějaké body do koeficientu a zároveň vydělat klubu nějaké peníze," řekl v nahrávce pro média Hoftych.

"Co se týče postupu, to se můžeme případně bavit před posledním zápasem doma s Crvenou zvezdou, jestli bude ještě o co hrát. Budeme se snažit proti Gentu odehrát pocitově dobrý zápas, abychom měli šanci odvézt body. Chceme se porvat o to, abychom zůstali po posledním kole před nimi aspoň na tom třetím místě," doplnil Hoftych.

Gent obsadil v nedokončené minulé sezoně belgické ligy druhé místo a do skupiny Evropské ligy vstupoval z prvního výkonnostního koše, podzimní část mu ale nevychází. Celek, jehož barvy hájí bývalý slávistický obránce Michael Ngadeu, vyhrál jediný z posledních pěti soutěžních zápasů a v domácí lize se krčí až na 11. místě tabulky.

"Teď doma v lize inkasovali tři góly od Waregemu, který mysleli, že porazí. Neprožívají povedený podzim, ale pořád je to velmi dobré mužstvo. Velmi kvalitní fotbalisté, individuality v útoku, výborná křídlení hra, velmi slušní jeden na jednoho. Přestože naposledy prohráli s Crvenou zvezdou 0:2, na vytvořené a gólové šance byli lepší," upozornil Hoftych.

"Určitě neočekávali, že budou bez bodu, určitě nebudou chtít skončit poslední. Soupeř je sice v tabulce za námi, ale je doma, takže beru, že je favorit. Mohl bych slíbit ofenzivní smršť, ale neslíbím, protože vycházíme z nějakého stylu. Vycházíme i z toho, co třeba soupeř nemá úplně rád - hru do dobré obrany. Ten zápas, který jsme vyhráli 1:0, byl celý o týmovém pojetí. Individuální kvalitou byl soupeř lepší," dodal Hoftych.

Trenér Gentu Wim De Decker bere jen vítězství. "V prvním zápase jsme si zasloužili vyhrát, teď uděláme vše pro to, aby tři body zůstaly doma. Jsme profesionálové, každý zápas hrajeme na výhru. Rozhodně si nezasloužíme mít nula bodů, takže chceme uhrát ty body, které si zasloužíme," uvedl.

Liberečtí na rozdíl od Gentu nehráli o víkendu generálku, protože ligový zápas v Ostravě byl kvůli koronaviru v týmu Baníku odložen. "Dá se říct, že máme kompletní tým, trénovali jsme v plném počtu," pochvaloval si Hoftych, jehož celek během posledních dvou venkovních zápasů v pohárech zasáhl koronavirus. I proto Slovan utrpěl debakly 1:5 v Bělehradě a 0:5 v Hoffenheimu. "Někteří kluci ještě mají určité resty, ale dá se říct, že mužstvo už je téměř stoprocentně dotrénované," dodal Hoftych.

Zápas začne v Gentu ve čtvrtek v 18:55. Řídit jej bude trojice ukrajinských rozhodčích v čele s hlavní sudí Katerynou Monzulovou, pro kterou to bude premiéra v evropských pohárech mužů.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Bolat - Hanche-Olsen, Ngadeu, Fortuna - Botaka, Dorsch, Owusu, Kums, Mohammadí - Bezus - Jaremčuk
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Jugas, Mikula - Pešek, Hromada, Mara, Sadílek, Mosquera - Hilál
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.10 - 5.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)440013:112
2.FK Crvena Zvezda (SRB)43019:49
3.Slovan Liberec (CZE)41032:123
4.KAA Gent (BEL)40042:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V tom dnešnom programe vidím maximálne tak tri atraktívne zápasy, zvyšok by som asi nemal moc chuť pozerať. A to sa na nás od budúcej sezóny valí Konferenčná liga. UEFA akosi nechce pochopiť, že niekdajší formát s tromi kontinentálnymi súťažami či dokonca štyrmi ak počítam aj neúspešný Intertoto Cup bol proste prepadák a návrat k nemu je nezmysel.

Reagovat
vanGomm

Přesně tak,ty 2 soutěže (LM a EL) bohatě stačí.Trochu podobné je to i z rozšiřováním EURA.Myslím,že těch 16 byl ideální stav.

Reagovat
Hafna

Já bych naopak snížil počet týmů co hraje EL na 32. Proste 32 v LM + 32 v EL. Klidně i snížit počet predkol a týmů v nich (proč by měl napr Estonsky nebo Arménsky fotbal mít 4 týmy v predkolech?).

LM model neměnit a klidně na jaře týmy ze 3.míst předkolo play-off EL proti postupujícím ze 2.míst v EL a vítězové by doplnili v top16 EL vítěze podzimních skupin.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež kvitujem zníženie počtu predkôl, kľudne aj na úkor počtu slovenských klubov v pohároch. Tie nekonečné konfrontácie s kdejakými balkánskymi či postsovietskymi mužstvami klubmi sú fakt nezaujímavé a úmorné.

Reagovat
Marv

Pro tebe? Pro ty týmy je to zajímavá konfrontace s ostatními státy, byť někdy i za cenu mírné finanční ztráty. Zároveň to dělá každou jednotlivou ligu zajímavější, takto by se u nás nemuselo jaro snad ani hrát. Těm klubům to tak maximálně zkrátí letní pauzu, což tebe opravdu trápit nemusí..

Reagovat
smazaný uživatel

Úplne si nemyslím, že kluby berú ako zaujímavú konfrontáciu s ostatnými štátmi, skôr ako to vnímajú ako nie vždy príjemnú nevyhnutnosť. Tým myslím hlavne tie neatraktívne predkolá, účasť v skupinovej fáze je už samotnými klubmi vnímaná inak. Napríklad v tejto sezóne v rámci pohárových predkôl neboli v Slovane či DAC úplne nadšení z toho, že musia cestovať na Faerské ostrovy resp. Island.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak jelikož se dnes hraje šedesát zápasů EL tak je jedno že tam jsou tři atraktivní zápasy, když plnohodnotně máš možnost sledovat jen dva. To v LM máš taky dost neatraktivních duelů. Je však potřeba, aby se i slabší celky měřili v EL s těmi nejlepšími.

Reagovat
smazaný uživatel

Berme to tak, že kluby, ktoré sa dostali do skupinovej fázy EL už nie sú slabé. Slabé tímy ako sú napríklad tie slovenské sa do skupinovej fázy prebojujú iba raz za čas a tie konfrontácie s najlepšími sú tak skôr vzácne. Naopak je tam nespočet neatraktívnych stretov s kdejakými balkánskymi a postsovietskymi klubmi, ktoré nás výkonnostne nikam neposúvajú...

Reagovat
h8_sfatto

klidně ať Slavie prohraje, hlavně když Liberec ukončí kariéru nabubřelýho Deckera

Reagovat
montaigne33

SLOVAN!!! Velká radost!!! Další 3body

Reagovat
stas87

Schick. Mal by využiť absenciu Alaria poriadne.

Reagovat
stas87

Chudák, teraz dal regulérny gol a lojza s praporkom odmava nezmysel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele