Evropská liga - preview 2. kola skupinové fáze

30.09.2021, 08:56
Previews
Základní skupiny Evropské ligy pokračují druhým kolem a dnes je na programu kompletních šestnáct zápasů. Neapol má vynikající formu a tu hodlá potvrdit proti Spartaku Moskva, Leverkusen cestuje do Glasgow a atraktivní podívanou slibuje souboj Realu Sociedad s AS Monaco. Spartu pak bude zajímat výsledek duelu Lyon - Brondby...
Skupina A
Sparta Praha - Rangers FC  (čtvrtek 18:45)
Fotbalisté Sparty přivítají ve čtvrtek ve 2. kole skupiny A Evropské ligy úřadující skotské mistry Rangers, kteří v osmifinále posledního ročníku této soutěže vypadli s jiným pražským celkem Slavií. Zatímco sparťané načali hlavní fázi Evropské ligy bezbrankovou remízou v Kodani na hřišti obhájce dánského titulu Bröndby, celek z Glasgow doma podlehl Lyonu 0:2. Kvůli trestu za rasismus nesmějí na Letnou dospělí fanoušci, díky výjimce pro organizované dětské skupiny však na stadion může přijít 10.000 dětí od šesti do 14 let s doprovodem. Kapacita je už naplněná.

"Jsme spokojení, že jsme s Bröndby získali bod a rozjeli jsme tu soutěž tak, že s Rangers budeme hrát zápas, který pro nás bude hodně důležitý. Doufám, že v domácím prostředí potvrdíme bod z tohoto zápasu. Byl by to velice dobrý vstup do Evropské ligy," řekl trenér Pražanů Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Jeho svěřenci se na zápas s Rangers naladili v sobotu ligovým vítězstvím 5:2 ve Zlíně. "Tahle výhra je pro nás pozitivní i směrem k příštímu týdnu, kdy nás čekají Rangers a v neděli derby se Slavií," uvedl sedmapadesátiletý bývalý kouč Plzně nebo české reprezentace. Nejistý zůstává start kapitána Bořka Dočkala, který v den zápasu oslaví 33. narozeniny. Naposledy nastoupil 7. srpna.

Týmy se v pohárech utkaly pouze v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) v sezoně 1991/92. Letenští postoupili po domácí výhře 1:0 a venkovní prohře 1:2 po prodloužení. Od porážky na Ibrox Stadium v říjnu 1991 sparťané nepodlehli skotským týmům v pohárech šestkrát po sobě, z toho pětkrát je porazili. V minulé sezoně skupiny Evropské ligy zdolali městského rivala Rangers Celtic dvakrát 4:1.

Sparťané i Rangers zvítězili v pohárech v jediném z posledních sedmi duelů. Svěřenci trenéra Stevena Gerrarda v nich navíc dali maximálně po jedné brance. Do vyřazovací fáze Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Evropské konferenční ligy.

"Výsledek s Lyonem nás zklamal. Pořád se ale ve skupině hraje o 15 bodů. Takový začátek jsme si nepředstavovali, ale stále je šance na postup ze skupiny, což je náš hlavní cíl," citoval web uefa.com bývalého kapitána anglické reprezentace a Liverpoolu Gerrarda, jehož celek vede domácí soutěž.

Rangers v pohárech na hřištích českých týmů nevyhráli ani jeden ze čtyř zápasů a ve třech z nich prohráli. V březnu remizovali v Edenu se Slavií 1:1, doma jí však podlehli 0:2. V odvetě ve skotské metropoli záložník Rangers Glen Kamara obvinil kapitána hostů Ondřeje Kúdelu z rasismu. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v 10 zápasech, kvůli čemuž přišel o mistrovství Evropy.

Finskému reprezentantovi Kamarovi, který po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Útočník Rangers Kemar Roofe navíc v odvetě brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který od té doby nosí ochrannou masku podobně jako kdysi Petr Čech.

Duel na Letné má výkop v 18:45. Děti musejí na stadion přijít s doprovodem. Na jednoho dospělého připadá minimálně 10 a maximálně 19 dětí.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pavelka, Sáček - Pešek, Hložek, Haraslín - Drchal.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McLaughlin - Tavernier, Goldson, Balogun, Bassey - Kamara, Lundstram, Aribo - Hagi - Morelos, Roofe.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.40 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Brøndby IF  (čtvrtek 18:45)
O druhou výhru v řadě bude usilovat favorizovaný Olympique Lyon. Francouzský celek před čtrnácti dny porazil skotský Rangers FC a podle papírových předpokladů by si měl poradit i s dánským protivníkem. Brøndby doma uhrálo v prvním zápase remízu 0:0 se Spartou.

V rámci francouzské Ligue 1 neprožívá Lyon zrovna povedený vstup do sezony. Poprvé dokázal zvítězit až ve čtvrtém kole a o víkendu zase ztratil body, když doma na Stade Gerland jenom remizoval 1:1 s Lorientem. Les Gones doplatili především na brzkou červenou kartu, už v patnácté minutě se musel poroučet ze hřiště Emerson. Nebylo to poprvé, Lyon má v nové sezoně problémy s disciplínou, protože červenou kartu viděl i v zápasech v Nantes a na Angers. Trenér Peter Bosz tak neprožívá povedený úvod nového angažmá, nicméně dál má důvěru vedení včetně prezidenta Jeana-Michela Aulase.

Lyon alespoň dobře vstoupil do základní skupiny EL a v Ibrox Parku porazil Rangers FC 2:0, když se už v prvním poločase prosadil Karl Toko Ekambi a po změně stran si vstřelil vlastní gól James Tavernier. Lyon je hlavním kandidátem na vítězství ve skupině a postup do jarní fáze je pro něho povinností. Už dříve se nechal slyšet, že chce celou soutěž vyhrát.

Co se týče Brøndby, ani tady nemůže panovat spokojenost. Dánský celek se v Superligaen viditelně trápí a dosud získal jen dvě výhry, přičemž tu druhou teprve v neděli nad Aalborgem. Průběžné osmé místo v tabulce znamená, že kodaňské mužstvo je zatím blíže bojům o záchranu, než o titul a tak ani trenér Niels Frederiksen nemá klidné spaní.

Zázraky se od Brøndby nečekají ani v Evropské lize a obecně platí, že je považováno za outsidera skupiny. V prvním zápase ale dokázalo bodovat, když s pražskou Spartou remizovalo 0:0. Konfrontaci Lyonu s Brøndby viděli diváci naposledy v roce 1997 v rámci Poháru UEFA a šlo o dva velmi zajímavé duely, ve kterých padlo pokaždé pět branek. Dvakrát se z vítězství radoval favorit, tedy Olympique Lyon.

Peter Bosz nemůže počítat se zkušenými obránci Jérômem Boatengem a Jasonem Denayerem. Chybí také Moussa Dembélé, Islam Slimani, Tino Kadewere, Lenny Pintor a Jeff Reine-Adelaide. Ani Dánové nebudou v kompletním stavu a do Lyonu nepřicestují Rasmus Wikstrom a Blas Riveros.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Dubois, Diomande, Da Silva, Emerson - Caqueret, Guimaraes - Shaqiri, Paqueta, Aouar - Ekambi
Brøndby IF - pravděpodobná sestava:
Hermansen - Borkeeiet, Maxso, Tshiembe - Bruus, Slimane, Radošević, Frendrup, Mensah - Hedlund, Uhre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.53 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)11002:03
2.Sparta Praha (CZE)10100:01
 Brøndby IF (DEN)10100:01
4.Rangers FC (SCO)10010:20
Skupina B
Real Sociedad - AS Monaco  (čtvrtek 18:45)
Monaco jede do Baskicka za jasným účelem - získat tři body a navázat na dobrý start v Evropské lize. To ale nebude úplně snadné, protože La Real už několikrát ukázal, že se s ním v Evropě musí počítat. V sezoně navíc neprohrává.

Real Sociedad prohrál doposud jen jednou, hned na úvod, když v lize dostal čtyři branky od Barcelony. Od té doby se mu daří získávat body, a to jak v LaLize, tak v pohárech. Úvodní duel Evropské ligy zvládli svěřenci trenéra Imanola Alguacila trochu hůř, než se asi očekávalo. S PSV Eindhoven získali Španělé jen bod za remízu 2:2, byť herně mohl mít z utkání lepší pocit.

Generálku na Evropskou ligu zvládli Alguacilovi svěřenci skvěle, protože po výhře nad Granadou si v minulém kole LaLigy poradili i s Elche. Domácím to sice na stadionu Anoeta trvalo trochu déle, ale díky jediné brance Mikela Oyarzabala z 81. minuty to na tři body stačilo. I díky nim je La Real na současné druhé ligové příčce, se ztrátou jediného bodu na Real Madrid!

Trenér Alguacil ale nabádá k tomu, aby jeho hráči zůstali nohama pevně na zemi. "Úvod sezony je jako sen, daří se nám prakticky všechno, na co sáhneme. V zápasech vidím nadšení, bojovnost a to, že si hráči opravdu užívají hru. V takových chvílích by bylo hodně jednoduché usnout na vavřínech, ale to je něco, čemu se musíme vyhnout. Do každého zápasu musíme jít na sto procent, pokud chceme být v sezoně úspěšní."

Trochu ho musí trápit fakt, že delší dobu nebude mít k dispozici tvůrce hry a hlavní hvězdu týmu, Davida Silvu. Kromě něj jsou mimo hru také Zubeldía, Sørloth, Barrenetxea nebo především Isak. Což je obrovská ztráta. Místo něj se do středu útoku pravděpodobně postaví mladík Lobete.

Hosté přijedou zřejmě bez dvojice Youssouf Fofana a Aleksandr Golovin, přičemž ani veterán Cesc Fàbregas ještě není úplně fit.

Před startovacím duelem tohoto ročníku Evropské ligy musel trenér Niko Kovač dlouho uvažovat, jestli se dočká dalšího zápasu. Úvod sezony se jeho Monacu vůbec nepovedl a z prvních šesti utkání Monaco vyhrálo jen jediné. Proti Sturmu Graz ale Monaco zvítězilo a od té doby už neprohrála ani jednou. Naposledy v lize od něj dostal Clermont Foot tři branky.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Pacheco, Le Normand, Muñoz - Zubimendi, Turrientes - Januzaj, Merino, Oyarzabal - Lobete
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Nübel - Aguilar, Maripan, Pavlović, Jakobs - Matazo, Tchouameni - Martins, Volland, Diop - Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.52 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Sturm Graz - PSV Eindhoven  (čtvrtek 18:45)
Sturm Graz po prvním utkání klesl na dno tabulky a doufá, že se z něj konečně zvedne. Náznak naděje cítí svěřenci trenéra Christiana Ilzera v duelu Evropské ligy s PSV, kterému se v poslední době zrovna moc nedaří.

Graz nezačal pouť základní skupinou Evropské ligy ideálně, protože z monackého knížectví se rakouský celek vrátil bez bodu. O jeho porážku se jedinou brankou utkání v 66. minutě zasloužil Krépin Diatta. Rakouská Bundesliga už pro Graz znamená lepší podívanou, protože aktuálně pronásleduje první Red Bull Salzburg, na nějž po devíti kolech ztrácí sedm bodů.

Grazu skvěle vyšlo minulé kolo, v němž se postavil obávanému Rapidu Vídeň. Ten už ale dávno není tím silným hegemonem minulých let a na hřišti to bylo jasně znát - Graz domácímu týmu nasázel bez milosti tři branky a zároveň udržel čisté konto. Takže je jasné, že trenér Ilzer byl po zápase nadšen.

"Zvládnout takhle náročný duel pro nás bylo extrémně důležité a jsem moc rád, že se nám to povedlo. První půle možná ještě nebyla tak dobrou podívanou, ale nevzdali jsme se a ve druhém poločase jsme využívali šancí. Hodně jsem na kluky apeloval, aby nic nevzdávali a aby hráli na sto procent až do závěrečného hvizdu. To je totiž něco, co v pohárech umí využít každý tým."

Ve zmíněném duelu s Rapidem se hostům zranil záložník Jakob Jantscher, který tak zůstane mimo i proti Nizozemcům. Těm pro změnu schází Noni Madueke, který stále není fit po duelu s Go Ahead. To byl mimo jiné poslední duel, který PSV vyhrálo.

Jinak trenér Roger Schmidt nemůže být s projevem svých hráčů tak úplně spokojený. Nejprve mu na začátku sezony vystavila stopku Benfica a z Ligy mistrů nic nebylo. V nizozemské Eredivisie je PSV až na čtvrtém místě se ztrátou čtyř bodů na vedoucí Ajax. A v Evropské lize začalo PSV jen remízou s Realem Sociedad.
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Jager, Affengruber, Wuthrich, Dante - Hierlander, Stanković, Kiteišvili, Sarkaria, Kuen - Yeboah
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Mwene, Boscagli, Obispo, Max - Sangaré, Pröpper - Bruma, Götze, Gakpo - Zahavi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.25 - 3.84 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)11001:03
2.PSV Eindhoven (NED)10102:21
 Real Sociedad (ESP)10102:21
4.SK Sturm Graz (AUT)10010:10
Skupina C
Legia Varšava - Leicester City  (čtvrtek 18:45)
Po výhře v Moskvě má Legia Varšava výbornou výchozí pozici a další body se pokusí přidat proti silnému Leicesteru City. Angličané před čtrnácti dny dělily body s Neapolí a proto jde Legia do čtvrtečního utkání jako překvapivý lídr skupiny.

Do role favorita jí to však nestaví, právě naopak. Celek z Premier League je považován společně s Neapolí za hlavního kandidáta na postup ze skupiny a v hlavním městě Polska by si měl poradit.

Zatím to ale v táboře "Lišek" povážlivě skřípe a začátek nové sezony rozhodně není vydařený. V Premier League už zapsaly tři porážky z šesti odehraných duelů a o víkendu doma na poslední chvíli zachraňovaly remízu 2:2 s Burnley FC. Manažer Brandon Rodgers má hodně důvodů k zamyšlení, ale těšit ho může alespoň forma Jamieho Vardyho, který proti Burnley obstaral oba góly a celkově se trefil už pětkrát.

Leicester na tom mohl být i Evropské lize lépe, kdyby v prvním zápase neprohospodařil dvoubrankový náskok s Neapolí. Na King Power Stadium postupně vedl 2:0 díky brankám Ayoze Péreze a Harveyho Barnese, ale následně defenziva nepohlídala Victora Osimhena, který dvěma góly srovnal na konečných 2:2.

Přemožitel pražské Slavie polská Legia Varšava vstoupila do základních skupin Evropské ligy nejlépe jak mohla. V Moskvě na stadionu Otkrytie zvítězila nad Spartakem 1:0 gólem Larima Kastratiho v první minutě nastaveného času. Na hrací plochu se na posledních osm minut dostal i český útočník Tomáš Pekhart. Legie teď má před sebou těžký úkol na venkovní výhru doma navázat a s Leicesterem to nebude nic jednoduchého.

V polské Ekstraklase to Legii zatím vůbec nejde. Už čtyři porážky znamenají, že Legioniści jsou v tabulce až na patnáctém místě, tedy na poslední příčce, která ještě znamená záchranu. Na druhou stranu Legia má o dvě odehraná utkání méně. Každopádně v sobotu si připsala nečekanou porážku 2:3 od Czestochowe.

Brandon Rodgers bude určitě měnit sestavu, je však otázkou do jaké míry. O víkendu čeká Foxes další důležitý zápas s Crystalem Palace a čerstvější síly budou potřeba. Do utkání určitě nezasáhne Wilfried Ndidi, který se proti Neapoli vykartoval. Dlouhodobě jsou nepřítomní James Justin a Wesley Fofana. Otazníky jsou i v sestavě Legie. Boruce trápí záda, Johanssona a Luquinhase zase stehenní sval.
Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Miszta - Jedrzejczyk, Wieteska, Nawrocki, Mladenović - Josue, Slisz, Martins - Lopes, Muci - Emreli
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Castagne, Evans, Vestergaard, Bertrand - Soumare, Tielemans - Pérez, Maddison, Barnes - Daka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.39 - 4.00 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Spartak Moskva  (čtvrtek 18:45)
V rámci druhého kola Evropské ligy přivítá Neapol na svém stadionu ruský Spartak Moskva. Oba týmy ve skupině C soupeří ještě s Legií Varšava a anglickými "Liškami" z Leicesteru. Tabulku skupiny zatím překvapivě vede polský mistr Legia Varšava, která v prvním kole porazila domácí Spartak 1:0.

V utkání bohatém na žluté karty platil téměř celý zápas bezbrankový stav. Spartak se usilovně tlačil do zakončení, ale jeho efektivita byla prachbídná. Z 23 střel domácích šly na hostujícího gólmana pouhé tři pokusy. Nejblíže gólu byl v 67. minutě stoper moskevských Gigot, hlavou ale jen orazítkoval břevno. Lekci z produktivity předvedl polský celek v 91. minutě, kdy se z pokutového území trefil střídající Kastrati. Šlo teprve o druhou střelu Legie na bránu.

Utkání mezi Leicesterem a hostující Neapolí nabídlo mnohem atraktivnější duel. Domácí šli už v 9. minutě do vedení po trefě Peréze. Druhou branku Foxes přidali až po změně stran, kdy se v 64. minutě prosadil Barnes. Pět minut na to se ale Neapol, zásluhou svého ostrostřelce Osimhena, dokázala vrátit do zápasu, a když už se zdálo, že domácí své těsné vedení udrží, vzal si slovo opět útočník Osimhen a v 87. minutě po přihrávce Politana vyrovnal na konečných 2:2.

Nigerijec Osimhen je ve velké formě a připsal si zásah i proti Cagliari v posledním utkání Serie A. Do ní Neapol vletěla jako nezastavitelný uragán, když v šesti zápasech nepoztrácela ani bod a s impozantním skóre 16:2 vede tabulku před obhájcem titulu Interem Milán. Během vítězné šňůry porazili následovníci Diega Maradony i "Starou dámu" z Turína. V tomto utkání sice vedli od 10. minuty turínští po trefě Moraty, ale hráčům Neapole se podařilo vývoj v druhé půli otočit a po brankách Politana a Koulibalyho zvítězili 2:1.

Dnešní soupeř Neapole, Spartak Moskva rozhodně neprožívá tak vydařený vstup. Tým, který pustil na hostování do West Hamu Alexe Krále, se zatím v ruské soutěži nebývale trápí a po devíti kolech obývá s 13 body osmou příčku tabulky. Svůj podíl na tom nesou především nevyrovnané výkony, kdy Spartak nedokázal vyhrát alespoň dva zápasy v řadě. Naposledy ruský kolos porazil Ufu 2:0 a o týden dříve podlehl v derby CSKA Moskva.

Za jednoznačného favorita tak lze považovat Neapol, která navíc na domácím hřišti neprohrála už 18 utkání v řadě. Zároveň Spartak nemá na italské soupeře dobré vzpomínky, když v posledních sedmi duelech s italskými týmy hned šestkrát prohrál. Na straně hostů navíc bude chybět Zobnin či Maslov, nejistý je i start Hendrixe. Absence se dotkly i domácí Neapole, která nemůže pro tento zápas počítat se službami Stanislava Lobotky a Faouzi Ghulama.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Rui, Manolas, Rahmani, Malcuit - Elmas, Ruiz, Anguissa - Insigne, Osimhen, Lozano
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Maksimenko - Dzhikiya, Gigot, Rasskazov - Lucas, Litvinov, Umyarov, Moses - Promes, Ponce, Bakaev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.21 - 15.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)11001:03
2.SSC Neapol (ITA)10102:21
 Leicester City (ENG)10102:21
4.Spartak Moskva (RUS)10010:10
Skupina D
Royal Antverpy FC - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 18:45)
Frankfurt po předsezonní trenérské rošádě nadále hledá svou tvář a čeká na první vítězství v probíhajícím ročníku. Cíl pro utkání v Antverpách je tak jasný — konečně uspět.

Hesenské "Orly" nicméně v Belgii nečeká žádná lehká práce. Royal se po pomalém vstupu do sezony rozjel a v domácí soutěži drží již sedm kol neporazitelnost. Jediného zaváhání v dohledné době se tak Antverpy dopustily před dvěma týdny v řeckém Pireu, kde tamnímu Olympiakosu podlehly po výsledku 2:1 ve prospěch domácích.

Ani Frankfurt na úvod skupinových bojů neuspěl — a mohl být rád. Eintracht sice jednobrankové manko proti Fenerbahçe smazal ještě v první půli, v závěru ovšem turecké mužstvo přece jen mohlo vydolovat všechny tři body. Dimitrios Pelkas však penaltu neproměnil a potvrdil tak výslednou plichtu.

S remízami mají Orli zkušeností na rozdávání. Po úvodním výprasku od Dortmundu již sice Frankfurt v Bundeslize nepadl, v každém dalším souboji se ale s protivníkem o body podělil, což platilo též o posledním duelu s Kolínem. "Není třeba věšet hlavu. Předvedli jsme dobrý týmový výkon. Vím, že vítězství přijdou," neklesal na mysli ani po plichtě s kolínskými "Kozly" pravý obránce Eintrachtu Timothy Chandler.

Americký zadák se v sestavě Frankfurtu může objevit též ve čtvrtek, a to díky přetrvávajícímu marodění konkurenta Christophera Lenze. Fit není ani zkušený středopolař Sebastian Rode a zcela jistý není ani start univerzála Erika Durma, jenž nedohrál utkání s Kolínem. V dresu Antverp se neobjeví Sander Coopman, jenž se nadále zotavuje z vážného zranění. Na marodce setrvává též obránce Samuel Vines.
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
Butez — Buta, Almeida, Dessoleil, De Laet — Gerkens, Verstraete — Miyoshi, Samatta, Nainggolan — Frey
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp — Durm, N'Dicka, Hinteregger, Chandler — Sow, Jakić — Hauge, Borré, Kostić — Lammers
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.86 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fenerbahçe SK - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 18:45)
Velká bitva o nadvládu ve Středozemním moři se poměrně často odehrává pod koši na basketbalové palubovce. Ve čtvrtek na sebe Fenerbahçe a Olympiakos vůbec poprvé narazí také v soutěžích pod hlavičkou UEFA.

Zatímco v košíkové patří oba kluby stabilně k nejlepším mužstvům své země i Evropy, v kopané si dominantní postavení v posledních letech drží jen Olympiakos. Červenobílí v 21. století až na občasné výjimky naprosto dominují řecké lize a pravidelně se účastní též mezinárodních měření sil. To Fenerbahçe má za sebou léta půstu a na mistrovský vavřín čeká déle než sedm let.

Také v Istanbulu by se nicméně mohlo začít blýskat na lepší časy. Už v minulém ročníku finišovali "Žlutí kanárci" těsně pod vrcholem, v současnosti už tureckou nejvyšší soutěž průběžně vedou. Remíza ze hřiště Frankfurtu zase ukazuje, že "Fener" hodlá po dlouhé době prorazit také na evropské scéně. S Mesutem Özilem v kádru nezní takové úvahy zcela fantasmagorně.

Své ambice nicméně neskrývá ani Olympiakos, který na rozdíl od uplynulé sezony musí vzít zavděk pouze Evropskou ligou. V druhé prestižní soutěži po milionářské Lize mistrů se červeno-bílí zatím usadili na čele skupiny D, a to díky výhře 2:1 nad belgickými Antverpami. Své postavení hodlá řecký tým rozhodně udržet. "Bude to vyrovnaný zápas mezi dvěma velice dobrými mužstvy, která hrají ofenzivně a chtějí vyhrát," uvedl trenér Olympiakosu Pedro Martins.

Zatímco hosty z Pireu nelimitují žádné vážnější zdravotní trable, Fenerbahçe se bude muset odejít bez obránce Marcela Tisseranda a záložníka Josého Sosy. Po odpočinku v turecké lize by se do základní jedenáctky měl naopak vrátit Özil.
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir — Novak, Kim, Szalai — Gustavo, Özil, Kadıoğlu, Gümüşkaya — Rossi, Berisha — Valencia
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Vaclík — Karbownik, Cissé, Papastathopoulos, Reabciuk — M. Camara, Bouchalakis — Masouras, A. Camara, Onyekuru — Tiquinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.29 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympiakos Pireus (GRE)11002:13
2.Eintracht Frankfurt (GER)10101:11
 Fenerbahçe SK (TUR)10101:11
4.Royal Antverpy FC (BEL)10011:20
Skupina E
SS Lazio - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 21:00)
Lazio se ve druhém skupinovém utkání Evropské ligy pokusí o revanš, protože premiéra s novým koučem mu vůbec nevyšla. Římský celek je nyní až na poslední příčce, ale pravdou je, že s Lokomotivem Moskva bude favoritem. A herně se taky začíná zvedat.

Lazio s trenérem Sarrim má za sebou jedno opravdu povedené utkání. Utkání, na kterém ve Věčném městě často záleží víc než na tom, když vyhrajete titul. Lazio totiž opanovalo městské derby s AS a vyhrálo ho těsně 3:2. I když skóre možná naznačuje opak, Lazio svého soka nepustilo do tolika šancí a prakticky po celé utkání průběh zápasu kontrolovalo.

Tentokrát je ale před svěřenci trenéra Sarriho další náročný duel - utkání Evropské ligy. Její tabulka zatím pro Biancocelesti neukazuje zrovna příjemnou realitu, neboť celek z Věčného města je až na posledním místě. Nepovedlo se mu totiž první utkání, ve kterém chyboval brankář Strakosha a kvůli tomuhle jedinému gólu Lazio prohrálo s Galatasarayem.

Záložník Danilo Cataldi ale věří, že jeho spoluhráčům se první domácí duel v pohárech podaří lépe. "Máme za sebou derby, které jsme zvládli skvěle a jsem moc rád, že jsme z tohoto těžkého duelu vybojovali tři body. Je to pro nás velká vzpruha směrem k dalšímu utkání, které je pro nás klíčové. Tentokrát nesmíme zaváhat a chceme tři body. Případná ztráta by mohla mít v konečném důsledku fatální dopad."

Je dost možné, že oproti derby se Sarri rozhodne udělat několik změn a pošle do hry "pohárovou" sestavu. Přeci jen to mnoho italských týmů v těchto pohárových duelech tak dělá.

Ruský Lokomotiv na tom ve skupině není zas tak o moc líp, protože na úvod získal jen bod. S Marseille doma dlouho prohrával po brance Cengize Ündera, ale minutu před koncem dokázal díky trefě Anjorina aspoň srovnat. A to přesto, že hrál delší dobu bez vyloučeného Najra Tiknižjana, kterého se logicky nadcházející utkání týkat nebude.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Lazzari, Patric, Acerbi, Hysaj - Akpa-Akpro, Cataldi, Luis Alberto - Felipe Anderson, Muriqi, Raul Moro
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Jedvaj, Magkejev, Cerqueira, Maradišvili - Kulikov, Barinov, Beka Beka - Žemaletdinov, Smolov, Kamano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.22 - 9.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Galatasaray SK  (čtvrtek 21:00)
Galatasaray se po prvním kole usadilo na čele silně obsazené skupiny E. Své postavení bude turecký tým hájit na hřišti Marseille, jež má po zbabraném závěru utkání s ruským Lokomotivem co napravovat.

Olympique se mohl nacházet v mnohem komfortnější pozici, to by ovšem jihofrancouzské mužstvo muselo zápas v Moskvě dotáhnout do zdárného konce. Svěřenci kouče Jorgeho Sampaoliho přitom měli díky jednobrankovému vedení a přesilové hře vše ve svých rukou, což demonstruje též výčet hráčů, kteří v úvodních kláních skupinové fáze zkompletovali nejvíce přihrávek — mezi pěti nejvýše postavenými figurují hned čtyři fotbalisté Marseille.

Jenže co z toho, když Faustino Anjorin těsně před koncem vystřelil remízu. Ze ztráty na Evropské půdě se "Les Phocéens" rychle oklepali vítězstvím v Ligue 1 nad Rennes, v posledních dvou kolech ale Marseille body ztratila, kvůli čemuž nejen že nabrala manko na zcela dominantní Paris Saint-Germain, ale též se propadla na třetí místo za RC Lens.

Galatasaray je na tom v turecké lize ještě hůř. Uplynulý víkend se sice istanbulskému mužstvu podařilo vyzrát Göztepe, předešlé nezdary nicméně srazily nejúspěšnější turecký klub z vrchních pozic. Zdá se, že družina trenéra Fatiha Terima budou mít co dělat, aby se po třech letech konečně vrátili na národní trůn.

V Evropské lize však "Lvům" přece jen kvete pšenka lépe. Gala před dvěma týdny využilo slabého výkonu římského Lazia, které tak z východního kouta Evropy odjelo poraženo. Mančaft z Istanbulu měl utkání po většinu času pod kontrolou, a když už pustil Římany do nějaké šance, mohl se spolehnout na spolehlivého brankáře Fernanda Musleru, jenž si do statistik připsal pět úspěšných zákroků.

Na jihu Francie si Galatasaray bude muset poradit bez obránce Sachy Boeyho, záložníka Ardy Turana a útočníka Barışe Yılmaze. Domácí nadále postrádají zraněného polského kanonýra Arkadiusze Milika, fit není kvůli bolavému stehnu ani středopolař Boubacar Kamara.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
López — Gónzalez, Balerdi, Caleta-Car — Lirola, Guendouzi, Gerson, De la Fuente — Ünder, Harit — Dieng
Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
Muslera — Yedlin, Marcão, Nelsson, Van Aanholt — Antalyali, Kutlu — Moruţan, Cicâldău, Aktürkoğlu — Dervişoğlu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.08 - 5.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)11001:03
2.Lokomotiv Moskva (RUS)10101:11
 Olympique Marseille (FRA)10101:11
4.SS Lazio (ITA)10010:10
Skupina F
Ludogorec Razgrad - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 21:00)
Balkánským soubojem bude pokračovat dění ve skupině F. Zatím si oba celky na vstup do hlavní fáze Evropské ligy nemohly výrazněji stěžovat, Ludogorec uhrál poměrně cenný bod na půdě Midtjyllandu, Crvena Zvezda překvapivě skolila Bragu. Výhru by tak bezpochyby více potřebovali domácí, ti se ale ještě tak trochu stále vzpamatovávají z nástrah koronaviru.

Přestože se bulharský klub musel před dvěma týdny obejít v Herningu bez svého lodivoda Valdase Dambrauskase, jenž se potýkal s příznaky obávaného onemocnění a zůstal pro jistotu mimo hru, podařilo se mu v zápase remizovat. Následné testování pak ukázalo, že Litevec je na nemoc COVID-19 opravdu pozitivní, a zamířil do karantény. Nyní už je přece k dispozici.

Jenže příprava v uplynulých několika dnech prostě nemohla být ideální. A je otázkou, zda se tato skutečnost projeví na měření sil se srbským výběrem. "Já ovšem koronavirus nevnímám jako problém. Žádný z týmů se mu nevyhnul. Nebyl jsem sice s hráči čtrnáct dnů, vše však musíte vyřešit profesionální cestou," nechtěl se na nic vymlouvat. "Důležitý je jen přístup."

Porazit svěřence trenéra Dejana Stankoviče nebude pro Ludogorec vůbec snadným úkolem. Ti napříč všemi soutěžemi zvítězili hned sedmkrát z posledních osmi případů, ztrátu bodů zaznamenali pouze v derby s Partizanem. Generálka na utkání v Razgradu jim vyšla na oko moc dobře, Novi Pazar skolili venku hned o čtyři branky. A v srbské SuperLize jsou druzí.

Zato Ludogorec od předchozího klání na evropské scéně tolik nezářil. Porážku si zapsal třeba na půdě sofijské Slavie. "Jakási slabší výkonnost byla způsobena kombinací všeho, co se stalo. Po dobrých výkonech v předkolech jsme trochu polevili. A možná že nedostatek mého koučování byl také příčinou," přiznával Dambrauskas. "Teď každopádně budeme reagovat."
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Kahlina - Cicinho, Plastun, Josué Sá, Nedjalkov - Alex Santana, Claude Goncalves, Badji - Tekpetey, Sotiriou, Despodov
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Gobeljič, Degenek, Dragovic, Rodič - Sanogo, Ivanič - Ben Nabouhane, Kanga, Katai - Zivkovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.33 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - FC Midtjylland  (čtvrtek 21:00)
Braga zkraje nové sezóny nezaznamenává takové výsledky, jaké by se si daly předpokládat, a napravovat má rozhodně i co v Evropské lize, v níž na úvod utrpěla porážku. Povinností je tak pro ní uspět teď v souboji s Midtjyllandem, pokud si nechce komplikovat svou situaci ohledně uzmutí prvních dvou příček v tabulce. Hosté mají na svém kontě za úvodní remízu jeden bod.

Na domácí scéně mužstvo trenéra Carlose Carvalhala opravdu nijak nezáří, po sedmi kolech z možných jednadvaceti bodů získalo dvanáct a nachází se aktuálně na pátém místě Primeira Ligy. Pomalu a jistě se mu tedy vzdaluje vedoucí trojice v podobě Benficy, Porta a Sportingu, čili zlepšení by mělo přijít na řadu co nejdříve, aby se jí postupně nějakým způsobem blížilo.

Poslední příčku mimochodem okupuje na evropské scéně, protože venku nestačilo v prvním klání na Crvenu Zvezdu. "Čeká nás utkání s vysokou obtížností," nechtěl soupeře podceňovat lodivod Os Arcebispos, byť jeho družina je pasována do pozice mírného favorita. "Abychom dokázali Midtjylland překonat, musí fungovat také propojení mezi týmem a našimi fanoušky."

Braga by nějaký zdar, nejlépe pak vítězství, vážně nutně potřebovala. Vždyť v uplynulých pěti případech na všech frontách pouze jednou vyhrála, před pár dny ztratila těsné vedení na dalekých Azorech až v samém závěru, a tenhle fakt jí jistě na sebevědomí nepřidal. Od startu tohoto ročníku se mu povedlo skolit pouze tři soupeře, a to Marítimo, Moreirense a Tondelu.

Družstvo kouče Boa Henriksena před dvěma týdny doma remizovalo s Ludogorcem. Takový rezultát může brát jako částečně ztrátový, jeho protivník totiž plnil spíše roli outsidera, a tak nápravu musí hledat jinde. V minulých třech zápasech, a to jak v rámci dánské nejvyšší, tak domácího poháru, se mu ovšem slušně dařilo, navíc během tří výher ani jednou neinkasovalo.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Vítor Tormena, Paulo Oliveira, Diogo Leite - Fabiano, Lucas Mineiro, Ali Musrati, Galeno - Iuri Medeiros, Mario González, Ricardo Horta
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Ólafsson - Dalsgaard, Sviatchenko, Juninho - Andersson, Onyedika, Evander, Paulinho - Isaksen, Sisto, Júnior Brumado
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.30 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Crvena Zvezda (SRB)11002:13
2.Ludogorec Razgrad (BUL)10101:11
 FC Midtjylland (DEN)10101:11
4.SC Braga (POR)10011:20
Skupina G
Celtic FC - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:00)
Druhé kolo Evropské ligy pokračuje také ve skupině G, kde se proti sobě postaví domácí Celtic Glasgow a německý Bayer Leverkusen. Společně s nimi jsou ve skupině také Real Betis a přemožitel pražské Slavie z předkola Evropské ligy, Ferencváros.

Po loňském triumfu Rangers ve skotské lize by Celtic Glasgow určitě rád přivítal titul zase zpět v Celtic Parku. Tomuto cíli ale zatím nejde příliš naproti a zůstává daleko za očekáváními. V dosavadních sedmi kolech se totiž "Keltům" podařilo získat pouhých 10 bodů, což stačí na průběžnou šestou příčku. V druhém kole ligy už na sebe také oba nesmiřitelní rivalové narazili v klasickém Old Firm derby. A v utkání na Ibrox Stadium nakonec ukořistili všechny body domácí Rangers po vítězství 1:0.

Špatný dojem z nové sezóny si zeleno-bílí nenapravili ani v Evropské lize, když prohráli v úvodním kole s domácím Realem Betis 3:4. Začátek zápasu přitom vypadal pro hosty velmi slibně. Celtic vedl už 2:0, když po úvodní trefě Ajetiho přidal ve 27. minutě z penalty gól Juranović. Domácí se však zmátořili a v rozmezí 32. a 35. minuty dvěma brankami srovnali. Bláznivý první poločas tak skončil 2:2. A v druhé půli dokonal Real Betis parádní obrat. Hostující tým asi zůstal ještě hlavami v šatně, neboť v 51. minutě inkasoval po trefě Iglesiase a o dvě minuty později skóroval také domácí Juanmi! Otočka z 0:2 na 4:2 mezi 32. a 53. minutou byla na světě. Zkoprnělý Celtic už dokázal jen snížit v závěru a ze Španělska odjížděl bez bodu.

I ve druhém utkání úvodního kola jsme se dočkali gólového obratu. Leverkusen uvítal v BayAreně maďarský Ferencváros a k překvapení všech už po osmi minutách hry prohrával, když se trefil hostující Ryan Mmaee. Domácí ale zvládli ještě do konce poločasu vyrovnat trefou Palaciose z 37. minuty. V 69. minutě poté překlonili skóre na svou stranu, kdy si připsal zásah talentovaný mladíček Wirtz a přisoudil domácím výhru 2:1.

Leverkusen tak navázal na veleúspěšný vstup do Bundesligy, kde ztratil body jen s Dortmundem, a po šesti kolech na druhém místě stíhá vedoucí Bayern Mnichov. Obzvlášť ve formě se nachází duo Florian Wirtz (4+4) a Patrik Schick (4+0). Obrana Celticu, která v 9 z posledních 11 utkáních EL inkasovala minimálně dva góly, s nimi bude mít co dělat. V tomto duelu je tak německý celek jednoznačným favoritem. A to přesto, že do utkání nemohou na straně domácích nastoupit Baumgartlinger či stoper Tapsoba. Hosté budou postrádat Kyogo Furuhashiho, ovšem nejistý je i start McCarthyho nebo Forresta.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Montgomery, Starfelt, Carter-Wickers, Ralston - Turnbull, Sara, Rogič - Jota, Ajeti, Abada
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Singraven, Tah, Kossounou, Frimpong - Demirbay, Andrich - Adli, Wirtz, Diaby - Alario
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.77 - 3.78 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ferencvárosi TC - Real Betis  (čtvrtek 21:00)
Betis vstoupil do hlavní fáze Evropské ligy správnou nohou, po divoké přestřelce přetlačil doma Celtic, a pokud se mu podaří uzmout další vítězství, hodně by ve skupině G odstřelil právě svého nynějšího protivníka. Ferencváros v úvodním klání podlehl venku Leverkusenu, odvedl však slušnou práci, a mohl by si tak, navíc před vlastními fanoušky, rozhodně věřit.

Svěřenci trenéra Petera Stögera byli už po samém losu pasováni do role největšího odpadlíka, který by měl představovat jen slabý kompars pro zbylou trojici účastníků. Nicméně už první duel naznačil, že nikomu nemíní nechat nic zadarmo. Minimálně se budou snažit navázat na předchozí výkon z Německa a opětovně drásat nervy slavnějšímu a ostřílenějšímu Betisu.

Ten sice prožil slabší začátek nové sezóny, v uplynulých několika týdnech se ovšem dostal do slušné pohody. Napříč dvěma frontami vyhrál hned čtyřikrát z pěti případů. "Jsme spokojeni se současnou dynamikou a individuálními výkony některých jedinců. Neměli bychom ale být přehnaně sebevědomí. Každý zápas je přece jiný," uvedl hostující lodivod Manuel Pellegrini.

Béticos se velmi dobře daří především v útoku, od porážky s Realem Madrid všem pěti sokům vsítili alespoň dvě branky. "V soutěžích, v jakých působíme, o výsledku rozhodují dva či tři momenty. Musíme tedy být i nadále konkurenceschopní," dodával Pellegrini. "Ferencváros disponuje několika skvělými atributy. Má vítěznou mentalitu, hlavně na domácím stadionu."

Maďarský celek by měl být ve slušném rozpoložení, i jemu se v předchozích několika duelech dařilo. V OTP Bank Lize dvakrát vyhrál, postoupil též dál v domácím poháru. Hosté by chtěli mimo jiné využít i znalostí Fernanda, asistenta kouče, který v Maďarsku působil na hráčské i trenérské úrovni. "Jeho znalosti jsou nám teď samozřejmě dost ku prospěchu," řekl Pellegrini.
Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Wingo, Blažič, S. Mmaee, Čivič - Zachariassen, Laïdouni, Lončar - Uzuni, Boli, R. Mmaee
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Bellerín, Pezzella, Marc Bartra, Juan Miranda - William Carvalho, Rodríguez - Joaquín, Fekir, Juanmi - Willian José
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.64 - 3.91 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)11004:33
2.Bayer Leverkusen (GER)11002:13
3.Celtic FC (SCO)10013:40
4.Ferencvárosi TC (HUN)10011:20
Skupina H
KRC Genk - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:00)
Jejich vstupy do skupinové fáze letošní Evropské ligy spolu dokonale kontrastují - Genk venku vyhrál s čistým kontem, zatímco Dinamo Záhřeb doma padlo bez vstřelené branky. Pro chorvatskou stranu, která minulými dvěma skupinami EL protančila bez jediné porážky, se tak jednalo o dosti nezvyklou zkušenost, kterou rozhodně nemíní opakovat...

V součtu s dubnovým čtvrtfinále stejné soutěže vlastně nyní Dinamo Záhřeb prohrálo v Evropské lize už třikrát v řadě a nyní se bude pokoušet vyhnout třetímu po sobě jdoucímu neúspěšnému výjezdu. Tottenham a Villarreal jsou sice trochu jiná třída než Genk, ale třetí tým probíhajícího ročníku Jupiler League stejně tak nepředstavuje žádná ořezávátka.

Když se Genk naposledy v EL představil před domácím publikem, svět ještě neznal covid a hostem byli slávisté, kteří belgickou půdu vyplenili čtyřmi brankami. Pamětníky onoho 2,5 roku starého střetnutí bychom teď ale v kádru Genku hledali spíše marně. Malinovskij, Trossard, Mæhle či Samatta se mezitím posunuli do top lig a z hráčů základní sestavy setrval už jen trojlístek Lucumí-Ito-Heynen. Tahle skvadra převážně sbírá zkušenosti nanovo.

Genk se na tento složitý duel s Dinamem naladil jasnou výhrou 3:0 nad Seraingem, kterou hattrickem zařídil Paul Onuachu, který s devíti brankami nahání nejlepšího střelce belgické ligy Michaela Freye. Dinamo mezitím dává suverénně zapomenout na úvodní klopýtnutí doma s Belupem. Od té doby neporazilo pouze Rijeku (3:3) - zbylých šest duelů zvládlo s jedinou inkasovanou brankou za celé období a se zápasem k dobru ztrácí na čelo bod.

Genk se podle všeho záhřebským postaví s čistým štítem, co se absencí týče, zatímco Dinamo možná setrvá bez zraněných Gavranoviće a Periće. Útočník s obráncem se sice blíží návratu, ale teď by ještě mohlo být brzy. Naproti tomu brankářská jednička Livaković už je zpátky.
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vandevoordt; Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga; Thorstvedt, Eiting, Heynen; Ito, Onuachu, Paintsil
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livakovic; Lauritsen, Theopile-Catherine, Franjic; Ristovski, Misic, Franjic, Orsic; Ademi, Petkovic, Ivanusec
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.43 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Ham United - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:00)
V rámci druhého utkání Evropské ligy ve skupině H domácí West Ham přivítá Rapid Vídeň. Anglický tým po úspěšném prvním kroku vede tabulku skupiny H před Genkem, Rapidem a Dinamem Záhřeb. Hammers jdou do utkání jako favorit a jejich trenér hlásí: "Hráči jsou ve formě a do utkání jdeme velmi pozitivně naladěni!"

Kladiváři by rádi navázali na loňské senzační tažení Premier League, které je s velkým přispěním Tomáše Součka a Vladimíra Coufala vyneslo až na příčky zajišťující evropské poháry. A zatím mohou na Olympijském stadionu v Londýně slavit úspěšný vstup do nové sezóny. The Hammers, vyztužení hostujícím Alexem Králem, si během dosavadních šesti zápasů zapsali bilanci 3-1-2, kdy porazili například silný Leicester 4:1 a okupují 7. příčku tabulky Premier League. V poháru navíc vyřadili i giganta z Old Trafford. V zápase proti United si úspěšnou premiéru za Kladiváře připsal zmiňovaný Alex Král. West Ham zároveň půjde do dalšího utkání dobře naladěn po sobotní výhře nad Leedsem United 2:1.

To Rapid Vídeň má úplně jiné myšlenky, neboť do domácí soutěže snad nemohl vstoupit hůře. Loni druhý tým tabulky, který dlouhou dobu proháněl mistrovský Salcburk, se nyní plácá na samém dně a o soubojích o přední příčky si může leda nechat zdát. Trenér Dietmar Kühbauer, který u týmu působí od roku 2018, se tak musí bát o své místo. Zatím se mu ale nedaří Rapid nastartovat a slavný vídeňský klub tahá sérii tří porážek v řadě. Naposledy podlehl jednoznačně Sturmu Graz 0:3.

A lépe si nevedl ani v úvodním kole Evropské ligy, kdy na domácím stadionu přivítal belgický Genk. Rapid sice většinu zápasu hrál se soupeřem vyrovnanou partii, měl více střel na bránu a zdálo se, že urve alespoň bod. V 92. minutě však domácí tribuny zpražil hostující Onuachu a Genk si tak odvezl těsnou výhru 1:0.

West Ham měl vstup do Evropské ligy mnohem úspěšnější. Londýnský celek nepřipustil žádnou senzaci a v klidu si dokráčel pro vítězství 2:0 na půdě Dinama Záhřeb. Své dva góly rozdělil svorně do obou poločasů. Ve 22. minutě se trefil vracející se jamajský útočník Antonio, když využil velkou chybu domácího mužstva. Krátce po začátku druhé půle se poté po sólové akci prosadil i kolega Tomáše Součka ze zálohy, anglický reprezentant Declan Rice. Zatímco Rice se pravděpodobně na hřišti objeví, otazník visí nad startem Frederickse i Vladimíra Coufala. Na straně hostí bude chybět stoper Dibon nebo brankářská jednička Richard Strebinger

West Ham je sice před tímto utkáním favoritem, ale Rapid určitě vloží do utkání veškeré síly a pokusí se napravit dojem ze zatím katastrofální sezóny. Angličané tak rozhodně nebudou mít jednoduchou práci.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Cresswell, Diop, Dawson, Johnson- Souček, Rice - Masuaku, Lanzini, Vlašič - Antonio
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Gartler - Ullman, Hofmann, Greiml, Stojkovič - Grüll, Grahovač, Aiwu, Arase - Fountas, Kara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.57 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)11002:03
2.KRC Genk (BEL)11001:03
3.Rapid Vídeň (AUT)10010:10
4.Dinamo Záhřeb (CRO)10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele