základní skupiny - skupina B, 6. kolo
07.12.2021 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Divock Origi (© AFP)

Kombinovaná sestava Liverpoolu vystřelila AC Milán pryč z evropských pohárů

Liverpool uzavřel základní skupinu Ligy mistrů vítězství 2:1 v Miláně a poslal domácí AC z evropských pohárů. Zapříčinila to i výhra Atlética Madrid v souběžně hraném utkání v Portu. Domácí vedli po brance Tomoriho, ovšem ještě do poločasu srovnal Salah. Po změně stran pak Liverpoolu zajistil vítězství Origi. Liverpool měl postup zajištěný už před utkáním, když vyhrál všechny předchozí zápasy a skupinou B tak proskákal bez ztráty kytičky s impozantním skóre 17:6.

I proti si Liverpool mohl dovolit poslat na hřiště sestavu poskládanou především z hráčů druhého sledu, jako jsou Origi, Oxlade-Chamberlain, Morton nebo Nathan Williams. Domácí naopak nastoupili v plné polní a pokud chtěli postoupit do jarní fáze Champions League, museli dnes uspět. Přesto držel míč od začátku zápasu na svých kopačkách převážně právě hostující celek a Rossoneri se mu dlouho nemohli dostat na kobylku. Proto bylo velkým překvapením, když právě AC Milán ve 29. minutě otevřelo skóre! Romagnoli šikovně točil míč z rohového kopu přímo na branku, což naprosto nečekal gólman Alisson. Ten balón chybně vyrazil jen kousek před sebe a dobře postavený Fikayo Tomori, neměl problém jej uklidit do sítě.

Reds poté viditelně přidali. Origiho šikovný pokus ale chytil brankář Maignan a Mané svou střelu zpoza šestnáctky poslal těsně mimo tři tyče. Ve 36. minutě se už hosté dočkali zaslouženého vyrovnání! Alex Oxlade Chamberlain se za přihlížení domácí obrany vydal na výlet pokutovým územím a vyslal na Maignana tvrdou střelu, kterou gólman pohotově vyrazil, ovšem přímo k nohám Salaha. Ten se nerozpakoval a z jedničky napálil míč ostře pod břevno. Výsledkem 1:1 také první půle skončila a domácí museli po přestávce především zrychlit hru a zvýšit nasazení.

Do druhého poločasu vstoupili Milánští vcelku aktivně, ovšem jejich kombinace byly příliš pomalé a obrana Liverpoolu svým koordinovaným presinkem domácí skvěle vytlačovala. S tím přicházely i časté ztráty míče, kterých Reds využívali k rychlým kontrům Salaha a spol. Právě egyptský šutér se dostal k nebezpečné střele v 54. minutě a prověřil připraveného Maignana. O minutu později předvedli domácí velkou hrubku v rozehrávce, které využil Mané. Jeho ránu ještě Maignan vychytal, jenže na dorážku Origiho, který pohotově hlavičkoval, už dosáhnout nemohl!

AC se tak výrazně vzdálila naděje na postup do jarní fáze Ligy mistrů. Liverpool navíc v pohodě držel míč a bylo znát, že Milánští tempu a nasazení anglického celku nestačí. Trenér Pioli se proto snažil svůj tým oživit a poslal na hřiště Bennacera, Saelemakerse a Florenziho. Důležité bylo, aby se do hry více dostal značně nevyužitý Ibrahimovič, který zatím marně čekal na vydařený centr nebo průnikovou přihrávku. Švédský obr se sice sám snažil něco vymyslet, ale často postrádal potřebnou podporu. V 69. minutě byl naopak blízko svého druhého gólu Divock Origi, ale hlavičkou mířil nepřesně.

Milánští působili bezzubě a lehce odevzdaně. Až v 84. minutě měl na kopačce stoprocentní šanci Franck Kessié! Milánský záložník prošel obranou až k Alissonovi, ale v tváří tvář gólmanovi selhal! To byla po hříchu jediná větší šance Rossoneri v závěru, protože do další příležitosti už se domácí tým nedostal a zaslouženě prohrál.

Autor: David Ullrich / livesport.cz, onlajny.com, O2tv.cz

Komentáře (341)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele