osmifinále - odvety
07.08.2020 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Lyon vstřelil v Turíně gól a ten znamená postup do čtvrtfinále

Juventus ani letos Ligu mistrů nevyhraje. S Lyonem sice doma vyhrál 2:1, ale díky pravidlu vstřeleného gólu na hřišti soupeře postupuje francouzský tým. Lyon utkání takticky zvládl zejména v závěru zápasu, kdy se Juventus nedokázal vůbec prosadit. Oba góly vstřelil Cristiano Ronaldo, ale jako první skóroval na Allianz Stadium z pokutového kopu Memphis Depay a to bylo rozhodující.

Maurizio Sarri vsadil v útoku na trio Bernardeschi, Higuaín, Ronaldo. Pouze na lavičce náhradníků tak zůstal Paulo Dybala, u kterého byl start nejistý. Rudi Garcia žádné zvláštní experimenty nedělal a trápit domácí obranu měli Depay a Toko Ekambi.

Juventus nezačal očekávaným náporem, do utkání vstoupil poměrně opatrně a toho mohl nepříjemnou střelou využít Aouar. Szczesny se ale stihl přemístit k tyči a pokus Aouara jistil. O minutu později stihla Juventus sportovní katastrofa. Po Higuaínově ztrátě přešel Lyon do protiútoku a sudí po kontaktu Bentancura s Aouarem odpískal penaltu. Opakovaný záznam ukázal, že Bentancur vzal první balón, takže v tomto směru to byla hodně přísná penalta. Sudí Zwayer všechno konzultoval s videorozhodčím a od svého verdiktu nakonec k překvapení domácích neuhnul. Memphis Depay pak předvedl "vršovický dloubák" a Juve bylo ve velkých problémech. Navíc bylo jasné, že se prodlužovat nebude.

Italové po inkasované brance zvýšili obrátky a Federico Bernardeschi mohl po zajímavé akci po pravé straně, podél brankové čáry, srovnat. Brankáře Lopese dokonale zaskočil a nechybělo moc a uklízel balón do prázdné branky. Lyon poměrně dlouho veškeré snažení Staré dámy negoval, až pět minut před přestávkou protáhl Lopese z přímého kopu Ronaldo. Účinnější ale byla Pjanićova standardka. Po ní totiž zahrál loktem Depay a i v tomto případě sudí pískal přísný pokutový kop. Cristiano Ronaldo ho bez problému proměnil, takže Allianz Stadium čekal nesmírně zajímavý druhý poločas.

Ten odstartoval aktivněji Juventus a nebylo se čemu divit. Lyon byl však skvěle takticky připraven a domácím toho moc nedovoloval. A tak zase musel úřadovat faktor Ronaldo. Po hodině hry Portugalec práskl ze střední vzdálenosti do balónu a trefil přesně pravý horní roh Lopesovy branky. Stará dáma v tu chvíli ztrácela na postup jediný gól. Čas ale ubíhal a dvacet minut před koncem Sarri podpořil ofenzívu nasazení Paula Dybaly. V 76. minutě Argentinec odcentroval od rohového praporku a Cristiano Ronaldo měl na hlavičce postupový gól, ovšem branku těsně minul. Na druhé straně se Lyon dožadoval další penalty za hraní rukou, ale k prohřešku proti pravidlům nedošlo.

Paulo Dybala nakonec nedokázal utkání dohrát, pár minut před koncem si obnovil zranění a musel ze hřiště. Juventus se sice nastěhoval na polovinu Lyonu, ale ten takticky kouskoval hru a vlastně už domácí do ničeho nepustil. V nastavení měl ještě zajímavou možnost z volného přímého kopu Ronaldo, ovšem trefil zeď a to bylo poslední, co Stará dáma v letošní Lize mistrů předvedla. Olympique Lyon se ve čtvrtfinále utká s Manchesterem City.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (482)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele