semifinále - odvety
07.05.2019 21:00 CET
4 : 0
(1:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Rudá liverpoolská vlna smetla Barcelonu čtyřmi góly a je ve finále

Za celou historii Ligy mistrů se nikomu nepodařilo již v základní hrací době zvrátit porážku 3:0 z prvního semifinálového duelu... až nyní. Zatímco v zápase na Camp Nou se Liverpool proti Barceloně v koncovce trápil, odvetný zápas na domácí půdě zvládl ve fantastickém stylu navzdory absencím ofenzivních tahounů Salaha s Firminem. Hrdiny úterního zázraku se stali dvougóloví Origi s Wijnaldumem.

Domácí podle očekávání vlétli do zápasu po hlavě a podrobili soupeře neustálému napadání a přímočarým útokům. Hned v sedmé minutě se navíc Reds za tuto aktivitu dočkali odměny, když po Albově zaváhání povedenou kombinaci Maného s Hendersonem ještě zvládl Marc-André ter Stegen konečky prstů zastavit, ale odražený míč zblízka snadno uklidil do prázdné branky Divock Origi.

Belgický forvard tak po klíčovém zásahu v ligovém duelu s Newcastlem znovu ukázal, že dokáže zastoupit Roberta Firmina, ovšem Xherdan Shaqiri jakožto náhradník Mohameda Salaha naopak na trávníku celou první půli tápal a sbíral jen jednu nepřesnou přihrávku za druhou.

Brzký inkasovaný gól sice nahrával Liverpoolu s rozbouřeným publikem v zádech, ovšem odpověď Barcelony byla příkladná. Po nervózním nástupu se hosté dokázali vymanit z protivníkova sevření a sami opakovaně hrozili na druhé straně s vědomím, že jediná trefa znamená pro Liverpool povinnost skórovat hned pětkrát.

Tak jako v prvním zápase na Camp Nou byl ve středu dění Lionel Messi, avšak tentokráte se argentinská superstar ve finální fázi nepotkala s úspěchem. V první větší šanci spolehlivě zasáhl brankář Alisson, v další na poslední chvíli uhasil Messiho velkou příležitost Joel Matip a poté nejlepší střelec Barcelony dvakrát zpoza šestnáctky vypálil mimo tři tyče.

Když se pak na samém sklonku poločasu neprosadil po výtečné Messiho kolmici ani Jordi Alba, jenž si v samostatném úniku nepřišel na pozorného Alissona, šlo se do kabin za těsného vedení Liverpoolu. Ten však od brzkého průlomu skóre nedokázal udržet vlastní převahu, a navíc mu zdánlivě uškodilo i zranění Andyho Robertsona, jehož bezprostředně po změně stran nahradil Georginio Wijnaldum.

Nizozemský středopolař se však hned vzápětí ukázal jako mistrovská volba. Po kvalitních zásazích Ter Stegena s Alissonem proti velkým šancím Van Dijka a Suáreze totiž právě Wijnaldum potřeboval jen necelou čtvrthodinu na to, aby barcelonský náskok z prvního zápasu kompletně smazal.

Nejprve se záložník Reds prosadil nekompromisní ranou pravačkou po dalším Albově selhání v rozehrávce a než se otřesená Barcelona stihla vzpamatovat, inkasovala do třetice. Xherdan Shaqiri povedeným centrem z levé strany napravil pošramocený dojem z první půle a posadil míč na hlavu Wijnaldumovi, jenž se precizní hlavičkou trefil přesně do horního růžku branky.

Za nastalé patové situace liverpoolští přece jen ubrali na dosavadním strhujícím tempu a zdálo se, že utkání zamíří vstříc prodloužení, ovšem dvanáct minut před koncem si domácí pro Barcelonu připravili pořádný čtvrtý šok. Vše začalo docela nevinným vybojováním rohového kopu v podání Trenta Alexandera-Arnolda, který zprvu nejevil známky aktivity a hráči Barcelony se pomalu rovnali do obranného bloku. Pravý bek Liverpoolu však vzápětí zničehonic poslal míč na nohu volného Divocka Origiho, jenž vypálil bez přípravy a zkoprnělý Ter Stegen ani Gérard Piqué na brankové čáře již jeho klíčové čtvrté trefě nezabránili.

Stejně jako loni proti římskému AS tak Barcelona i tentokrát promarnila tříbrankový náskok z domácího zápasu a musí se sklonit před Liverpoolem, který má po "istanbulském zázraku" na kontě další famózní obrat.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2691)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele