základní skupiny - skupina B, 6. kolo
11.12.2018 21:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Tottenham v závěru srovnal a z Barcelony si odváží postup

Veledůležité utkání čekalo v posledním kole základní skupiny Ligy mistrů na londýnské Spurs. Na Nou Campu potřebovali uhrát alespoň stejný výsledek, jako Nerazzurri s Eindhovenem. Po úvodní trefě Dembélého dokázal vyrovnat Lucas Moura a s pomocí PSV tak Tottenham podruhé v řadě postoupil do vyřazovacích bojů.

Studená sprcha pro Spurs přišla už po šesti minutách. Hosté rozehrávali přímý kop, ovšem Walker-Peters na půlce ztratil míč. Ousmane Dembélé pádil přes polovinu hřiště, svým typickým způsobem naznačil střelu, zasekl a ranou vedle Llorise poslal tým Ernesta Valverdeho do vedení.

Spurs se po nepovedeném začátku oklepali a na přelomu 30. minuty mohli srovnat. Eriksen našel v křídelním prostoru Rose, na jehož přízemní centr jen těsně nedosáhl Son. Právě Son se ocitl v největší šanci Tottenhamu v prvním poločase. Christian Eriksen Korejce vyslal samotného na brankáře, ten ale tutovou šancí pohrdl a nechal se vychytat fantastickým Cillessenem.

A tak mohli znovu udeřit Katalánci. Chvíli před pauzou přebral míč Coutinho, navedl si ho až do vápna, místo gólu do šatny ale napálil pouze tyč brány Huga Llorise, který vůbec nestihl zareagovat. I přes další šance na obou stranách tak zůstalo sólo Dembélého jediným gólovým momentem první půle a do kabin hráči odešli za stavu 1:0.

Po pauze hráči londýnského celku na domácí vlétli. Velice aktivní Eriksen brzy prověřil připravenost Jaspera Cillessena, ze slušné pozice poté absolutně minul prostor mezi třemi tyčemi Kane. Nizozemský brankář ve službách Barcelony se znovu musel vytáhnout proti Eriksenovi, jenž si naběhl na Roseův centr, kýžená vyrovnávací trefa ale nepřišla. Jako klíčový moment zápasu se nakonec ukázalo vydařené střídání Mauricia Pochettina, zhruba ve stejné době, kdy se podařilo srovnat v souběžně hraném utkání Interu Milán. Dvacet minut před koncem stáhl Sona, místo něj na plac přišel brazilský křídelník Lucas Moura. Ten se záhy po svém střídání dostal do dvou velkých šancí. Nejprve hlavičkoval sám z malého vápna, radosti hostí ale opět zabránil famózní Cillessen. Lucas ještě akci dohrál, zabojoval o míč, bohužel pro Tottenham bránu těsně minul.

Do třetice už se Lucasovi zadařilo. Nedlouho poté, co Kohouti přežili další Coutinhovu tyč, nastartoval další akci hostujícího celku Eriksen. Lamela posunul míč na Kanea, hvězda anglické reprezentace poslala centr právě na střídajícího Lucase Mouru. Brazilský rychlík nedal protentokrát Cillessenovi šanci a rozjásal všechny příznivce Tottenhamu.

Nic dalšího se už na Nou Campu neudálo a již dříve postupující Barcelonu doplní v osmifinále její dnešní soupeř. Interu Milán se totiž v Eindhovenu nepodařilo vstřelit vítězný gól a s nejprestižnější klubovou soutěží se loučí.

O čekání na výsledek druhého utkání hovořil i Mauricio Pochettino. "Byly to v kabině velice složité dvě minuty, když jsme čekali na výsledek Interu, ale nakonec jsme velmi šťastní. Myslím si, že je to obrovský úspěch. Pro náš klub je velmi důležité projít do další fáze Ligy mistrů," řekl manažer Spurs.

Autor: Martin Vejdělek / telegraph.co.uk

Komentáře (640)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele