předkola - 4. předkolo - odvety
31.08.2023 19:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Matěj Jurásek (© SK Slavia Praha)

Slavii málem protekl postup mezi Kolářovými prsty. Pražany od pohromy uchránil Jurásek

Zorja v odvetném utkání závěrečného předkola Evropské ligy překvapivě porazila Slavii 2:1, avšak kvůli náskoku českého vicemistra z prvního duelu se do skupinové fáze soutěže nepodívá. Dvoubrankové manko Ukrajinci smazali již během první půle, když dvakrát skórovali po obrovských zkratech Ondřeje Koláře. Po změně stran ovšem sešívaní blamáž z úvodního dějství částečně zažehnali a postupovou trefu si v 83. minutě připsal střídající Matěj Jurásek.

Po drtivé převaze sešívaných v úvodním střetnutí se prohra 0:2 jevila z pohledu ukrajinského celku ještě jako velmi přívětivá. Pražané však ani v odvetě rozhodně nechtěli hrát na bezpečnou remízu, naopak toužili po dalším vítězství a postupu bez zbytečných nervů. Motivaci jim jistě přidával návrat jednoho z klíčových mužů dosavadního průběhu sezony Oscara Dorleyho, který svému týmu chyběl i o víkendu v Jablonci, kde červenobílí zaznamenali svou první ligovou ztrátu.

Hosté si sice od začátku vytvořili převahu, před bránou soupeře však působili poněkud bezradně. Desítky příznivců Slavie, kteří vážili dlouhou cestu na východ Polska, tak viděly první náznak gólové šance až ve 23. minutě. Se slabou hlavičkou Ivana Schranze si ale bez problémů poradil Mykyta Turbajevskyj.

Po půlhodině hry už se skóre měnilo, když znenadání udeřila Zorja. Danyjil Alefirenko napřáhl z úctyhodné dálky a střelou k pravé tyči dokonale zaskočil Koláře. V závěru poločasu bylo pro ospale působící Pražany ještě hůře. Denys Antjuch využil rozhozené defenzivy soupeře a z úhlu propálil českého gólmana, jenž si opět počínal velmi nejistě.

Hned po změně stran klub z Vršovic zvýšil tempo a už po pár minutách musel Turbajevskyj podruhé v zápase vytáhnout dobrý zákrok proti hlavičkujícímu Schranzovi. Krátce nato prudce vypálil střídající Jurásek, ale bránu o kousek minul. Další velkou šanci spálil po hodině hry Christos Zafeiris, jenž nadvakrát nedokázal zblízka propálit skvělého ukrajinského gólmana.

V 77. minutě tak mohl dokonat senzaci Roman Vantuch. Krajní bek domácích pohotově zakončil centrovaný míč, jenže Kolář tentokrát se štěstím zasáhl. Rozuzlení dramatického duelu nakonec přinesla 83. minuta, kdy Jurásek nedal razantní hlavičkou po milimetrovém pasu Lukáše Masopusta brankáři šanci zasáhnout.

Slavia tak po boji nakonec oslavila postup do základních skupin Evropské ligy. Jejich složení se dozví 1. září.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (341)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele