základní skupiny - skupina E, 1. kolo
21.09.2023 18:45 CET
1 : 1
(0:1)
Stadión:
Lotto Park, Brusel

Reportáž

Zápas Royale Union - Toulouse (© AFP)

Toulouse oslavilo návrat na evropskou scénu remízou, loňská kometa soutěže nepřesvědčila

Hráči Royale Union SG remizovali v úvodním kole skupiny E Evropské ligy s Toulouse 1:1. Stadion Belgičanů nesplňoval podmínky evropských pohárů, a tak útočiště nalezli u sousedního Anderlechtu, kde se ovšem jako doma rozhodně necítili. Lépe tam totiž začali hosté, kteří v první půli svého soupeře jednoznačně přehráli a zásluhou Thijse Dallingy, jenž se prosadil z penalty, vedli. Tým z Bruselu ale ve druhé půli zabral a v 69. minutě se dočkal vyrovnání. Šťastnou trefu zaznamenal Mohamed Amoura, a francouzský celek si tak po 14 letech čekání na evropský fotbal připsal remízu.

Jedním z velkých překvapení loňského ročníku Evropské ligy byl Royale Union, který vyhrál se 13 body skupinovou fázi a dokráčel až do čtvrtfinále, kde ho vyřadil Leverkusen. V letošní sezoně jej nečekala vůbec jednoduchá skupina, v níž se nacházel Liverpool a Toulouse. Právě francouzský tým byl překážkou v úvodním kole. Do utkání ale nenastupoval v příliš dobré náladě, jelikož v domácí soutěži čtyřikrát v řadě nezvítězil. Poslední bod s Marseille však mohli Les Violets brát jako úspěch.

Výkop duelu musel být o 10 minut odložen kvůli dopravním zácpám, které se kolem stadionu vytvořily. Hráčům posunutý začátek neprospěl, protože ani jednomu týmu se dlouho nedařilo najít cestu k ohrožení soupeřovy brány. Prvním, kdo se odvážil vypálit, byl hostující Cristian Cásseres, ale nevedl si příliš dobře. Záložník Les Violets těsně přestřelil. Francouzi ovšem zůstali aktivnějším týmem a v posledních minutách poločasu to přineslo ovoce. Sudí totiž nařídil pokutový kop ve prospěch Toulouse a Dallinga jej s přehledem proměnil střelou k pravé tyči.

S odpovědí se hráči Royale Union pokusili přijít hned na počátku druhé půle. Konkrétně to byl Lazare Amani, který s míčem prosvištěl až do vápna, ale z úhlu vypálil pouze do boční sítě. Po rychlé akci na začátku poločasu postupně Belgičané sundali nohu z plynu. Po hodině hry navíc mohl vedení Les Violets navýšit César Gelabert, ke kterému se šťastně odrazil balon ve vápně. Španělský útočník ovšem nedokázal v jasné příležitosti trefit bránu. Na druhé straně ukázal skvělé vedení míče Amoura, jenž se prokličkoval až ke střele. Jeho pokus se otřel o jednoho z obránců a propadl za gólmana. Gelabert se pokusil vzápětí vrátit náskok Toulouse zpět, ale jeho pumelici pod břevno vytěsnil Anthony Moris.

Toulouse tak dokázalo v úvodním utkání uhrát na půdě Royale Union alespoň bod. Další zápas skupinové fáze je na programu 5. října. Na Francouze bude čekat rakouský LASK, Saint-Gilloise změří síly s Liverpoolem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Elmas

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele