základní skupiny - skupina E, 5. kolo
30.11.2023 21:00 CET
4 : 0
(2:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Luis Díaz (© AFP)

Liverpool si na lineckém smlsnul už před adventem a upevnil si první místo ve skupině

Liverpool podle předpokladů porazil v pátém kole skupiny E Evropské ligy LASK Linz 4:0, a zajistil si tak postup do vyřazovací fáze z prvního místa. Favorit o triumfu rozhodl už během úvodní čtvrthodiny, když na přesnou hlavičku Luise Díaze navázal krátce nato přesným zásahem Cody Gakpo. Hosté z města, kde má kořeny v Česku velmi populární vánoční cukroví, se díky remíze Royale Unionu v souběžně hraném zápase udrželi v boji o účast alespoň v jarní části Konferenční ligy.

Fotbalisté Liverpoolu stále neměli jistou účast v play off Evropské ligy, a to zejména kvůli porážce v minulém utkání s Toulouse. Místenku ve vyřazovací fázi si ovšem mohli zajistit v domácím klání proti týmu z Lince. Rakouský LASK však nechtěl dát kůži zadarmo a vítězstvím s Royale Union dokázal, že stále chce zabojovat alespoň o třetí příčku. Reds byli i přesto obrovským favoritem i díky tomu, že v letošní sezoně vyhráli všechny své domácí zápasy.

Papírové předpoklady se na Anfieldu začaly naplňovat v samotném úvodu utkání. Velké převaze výběru Jürgena Kloppa dal první gólovou nadstavbu ve 12. minutě Díaz, jenž hlavou usměrnil do sítě precizní centr Joea Gomeze. Krátce nato navíc Mohamed Salah podobně vybídl ke skórování Gakpa, který vedení Reds pohodlně navýšil. Třetí přesný zásah anglického giganta mohl přidat po půlhodině hry Konstantinos Tsimikas, ale dělovka řeckého obránce pouze rozezněla horní tyč.

Příznivce Liverpoolu to ale nemuselo dlouho mrzet. Celek ze severozápadu Anglie totiž krátce po změně stran dostal po faulu gólmana Tobiase Lawala možnost pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil Salah, čímž vsítil svůj třetí letošní evropský gól. V 54. minutě zvonilo Lawalovi v uších podruhé, když brankovou konstrukci tentokrát trefil Gakpo. Čestný úspěch Die Lasker mohl zapsat Ibrahim Mustapha, jenže Caoimhin Kelleher mu včasným výběhem zmenšil střelecký úhel, a ghanský útočník tak irského gólmana nepřekonal. Tečku za duelem nakonec udělal v nastavení dělovkou zevnitř vápna Gakpo.

Liverpool tak potvrdil jednoznačnou roli favorita a doma si vítězstvím zajistil postup do play off. V posledním kole se 14. prosince utká s Royale Union SG, LASK změří ve stejný den síly s Toulouse.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

4:0

Reagovat
frezi

Szoboszlai snad oddych dnes. Posledné 3 zápasy celkom slabota oproti tomu čo predvádzal na začiatku sezóny.

Reagovat
YNWA__MSN

Ted snad easy win a poslední zápas šetřit hráče a nasadit béčko...ta EL mě tak neba, respektive Live tam nemá co dělat...top4 už nám pod Kloppem nesmí nikdy uniknout

Reagovat
81Tomas

Ty vole to je vtip s tim stridanim ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele