předkola - 4. předkolo - 1. zápasy
24.08.2023 20:00 CET
3 : 1
(1:1)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Ladislav Krejčí (© AFP)

Sparta se nechala ukolébat Krejčího penaltou. Záhřebský hrdina Ivanušec skončil v slzách

Pražská Sparta podlehla v úvodním utkání čtvrtého předkola Evropské ligy domácímu Dinamu Záhřeb 1:3 a výrazně si zkomplikovala boj o postup do skupinové fáze. Navzdory převaze domácích Chorvatů se vedení ve 39. minutě ujali díky proměněné penaltě Ladislava Krejčího Letenští. Hosté však stihli ještě do přestávky vyrovnat zásluhou Daria Špikiče a po změně stran otočili skóre dalšími dvěma slepenými trefami. Na obou měl podíl Luka Ivanušec, který pozdní střídání oplakal, jelikož se s největší pravděpodobností jednalo o jeho poslední vystoupení na ikonickém Stadionu Maksimir.

Fanoušci Dinama přijímali v posledních týdnech jednu tvrdou ránu za druhou. Chorvatský mistr vypadl z předkola Ligy mistrů po smolných gólech z nastavení odvetného duelu s AEK, což odnesl vyhazovem trenér Igor Biščan. UEFA navíc v reakci na výtržnosti chuligánů v Aténách zakázala příznivcům záhřebského celku všechny výjezdy do konce ročníku. Ani ve Spartě ovšem nepanovala zrovna pohodová nálada, jelikož Letenští před týdnem narazili proti Kodani a o víkendu ztratili i v lize s Teplicemi.

Stejně jako v utkání s Dány český mistr nezachytil začátek utkání a už ve druhé minutě pustil soupeře do velké příležitosti. Na rozdíl od zmíněného zápasu však neinkasoval, neboť ostrá rána Martina Baturiny zpoza vápna pouze orazítkovala levou tyč. Další dramatický moment přinesla 23. minuta, kdy síť za Peterem Vindahlem rozvlnil Ivanušec. Autor hattricku z nedávného duelu s Astanou se ale kvůli ofsajdu netěšil z gólu dlouho. Radost tak mohla ve 39. minutě propuknout v táboře Sparty, kterou poslal do vedení z penalty po ruce jednoho z bránících hráčů Krejčí. Ještě v první půli ovšem domácí srovnali, když rychlý protiútok přesnou střelou na zadní tyč zakončil Špikič.

Krátce po změně stran se osamocený před bránou ocitl Victor Olatunji, jenže ránu nigerijského útočníka výborným obranným zákrokem zblokoval Sadegh Moharrami. Těsně před hodinou hry dokonal Záhřeb obrat. Po rohovém kopu ještě dvakrát skvěle zasáhl proti hráčům chorvatského šampiona Vindahl, jenže na další dorážku hlavou Dina Periče už nestačil. Jen o dvě minuty později navíc nepovedenou pasáž sparťanů podtrhl Ivanušec, který nechytatelně zakončil pohlednou kombinaci Dinama. Vstřelené góly dodaly domácím potřebný klid a zbytek utkání probíhal výhradně v jejich režii.

Dinamo si kvalitním výkonem dokráčelo pro vítězství a zajistilo si výhodnou pozici do odvety. Ta se odehraje přesně za týden v Praze na Letné.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (495)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele