základní skupiny - skupina D, 4. kolo
09.11.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Atalanta vzala průchod skupinou šturmem. Defenzivní blok Grazu prostřelil obránce

Atalanta ve čtvrtém kole skupiny D Evropské ligy potvrdila roli favorita a doma porazila Sturm Graz 1:0. Rakušané přijeli do Bergama především bránit, což jim ale bezchybně vycházelo jen do 50. minuty, kdy strhl vedení na stranu domácího celku albánský stoper Berat Djimsiti, jenž se prosadil z dorážky. Lombarďané tak zůstali po výhře s tříbodovým náskokem v čele tabulky a zajistili si postup do jarní fáze soutěže.

Sturm Graz nečekaně dlouho vládl rakouské Bundeslize a poměrně slušně vstoupil i do skupiny Evropské ligy, v níž naposledy remizoval právě s Atalantou navzdory dlouhému oslabení. V domácí soutěži už před sebe však pustil po dvou porážkách za sebou Salzburg a otázkou bylo, zda se pokles formy promítne i na evropskou scénu. Při přípravě na souboj v Bergamu musel budit respekt obránců zejména plně zotavený Gianluca Scamacca, jenž v předchozích dvou soutěžních kláních třikrát skóroval.

První velkou šanci měl ve 14. minutě kapitán Nerazzurri Rafael Tolói, ale jeho střelecký pokus byl spíše z kategorie těch horších, i když výchozí pozice přímo vybízela ke skórování. Atalanta v dalších minutách hru kontrolovala, ale směrem k bráně Kjella Scherpena hrála většinu času poměrně pasivně. Blackies nijak viditelně nezaostávali, nicméně všechny své síly vrhali hlavně na brždění technicky zdatnějších Lombarďanů. Jejich pohledné kombinace se ale minuli účinkem co do počtu střel, do kabin totiž odcházeli Orobici jen s jediným přesným pokusem.

Vzruch do utkání po změně stran vnesl rozhodčí, který si nechal zkontrolovat zákrok na Scamaccu, naděje domácích fanoušků na případnou penaltu ovšem trvala jen krátce. To je však nemuselo dlouho mrzet, protože si hráči italského týmu poradili i bez pokutového kopu.

V 50. minutě se ve zmatku v obraně Grazu nejlépe zorientoval Djimsiti a dokázal dopravit míč za záda Scherpena. Sudí Jerôme Brisard si šel opět situaci prověřit k videu a brnkání na nervy příznivců Atalanty tak pokračovalo o chvíli déle, gól byl ale nakonec uznán. Severoitalský tým působil po zbytek času s výsledkem spokojeně a v úsporném režimu si Rakušany už pohlídal.

Klub ze Štýrského Hradce si tak ligové neúspěchy přenesl i na evropskou půdu a v Itálii prohrál. V příštím kole 30. listopadu přivítá Raków. Na stadion Atalanty tentýž den zavítá Sporting.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele