základní skupiny - skupina B, 1. kolo
21.09.2023 21:00 CET
3 : 3
(2:2)

Reportáž

Slavící hráči Marseille (© AFP)

Šestigólový šlágr v Amsterdamu skončil remízou. Úspěchy Forbse znegoval Aubameyang

Fotbalisté Ajaxu remizovali v atraktivním domácím duelu prvního kola skupiny B Evropské ligy s Olympique Marseille 3:3. Jeden ze šlágrů úvodního hracího dne nabídl v hlavním městě Nizozemska výborné ofenzivní představení, kde nejprve rychle o dva góly vedli domácí, jenže francouzskému celku se podařilo ještě do přestávky srovnat. Po změně stran vrátil domácím náskok Kenneth Taylor, jemuž nahrával v první půli skórující Carlos Forbs. A když už to vypadalo, že Nizozemcova trefa by mohla být vítězná, udeřil na druhé straně celkově dvougólový Pierre-Emerick Aubameyang.

Marseille se mohla víkendovým triumfem nad Toulouse dotáhnout v Ligue 1 na dosud vedoucí Monako, vítězství se ovšem nekonalo a tábor Olympioniků se zatřásl. V létě jmenovaný kouč Marcelino po toxické pondělní schůzce s vedením již nabídl svou rezignaci, která byla následně přijata, a spekulovalo se i o odchodu samotného prezidenta Pabla Longorii. Neklidu ve francouzském klubu chtěl využít Ajax, jenže ten sám bojoval s vlastní formou, když vyhrál jen dvě ze šesti soutěžních klání této sezony.

Francouzský celek ho ale zcela zadarmo pustil do vedení, když Chancel Mbemba trestuhodně podskočil míč a následný samostatný únik zužitkoval Forbs. Na trefu mladíka mohl záhy odpovědět velezkušený Aubameyang, jenže ten podobnou příležitostí pohrdl. Nemýlil se naopak domácí Steven Berghuis, k němuž se po rohovém kopu ve vápně odrazil balon a nizozemský reprezentant ho nekompromisně poslal do sítě. Gólostroj pokračoval ve 23. minutě na druhé straně, kde si z obránců udělal kužely Jonathan Clauss a prudkou ranou snížil. Ještě před přestávkou se pak Olympionici dočkali vyrovnání. Nejprve sice Iliman Ndiaye napálil břevno, nicméně ve 38. minutě už byl Aubameyang navzdory zakončení ve skluzu z poměrně velké dálky přesnější.

Poločasová pauza pomohla Ajaxu oklepat se ze ztráty dvougólového náskoku a rychle po návratu z kabin získali vedení zpět. Zpětná přihrávka Forbse našla z druhé vlny dobíhajícího Taylora a produkt známé amsterdamské akademie propálil Paua Lópeze. Obrovskou možnost uklidnit domácí fotbalisty měl v 67. minutě Steven Bergwijn, jenže z bezprostřední blízkosti zklamal, a nemohl se tak radovat ze své první trefy od zahajovacího dne letošní Eredivisie. De Godenzonen za neproměněnou šanci brzy zaplatili. Podruhé v utkání se totiž střelecky připomněl Aubameyang, jenž si z levé strany navedl balon do vápna a překonal Jaye Gortera ranou na vzdálenější tyč. Holandskému týmu ještě v nastavení zkomplikovala situaci druhá žlutá karta pro Silvana Vose, nicméně jeho vyloučení už na výsledek vliv nemělo.

První soutěžní střet těchto tradičních klubů od roku 2009 tak skončil bez vítěze. Marseille v příštím kole 5. října přivítá Brighton, Ajax tentýž den vyzve v Aténách místní AEK.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (13)

Přidat komentář
FC-RUBRIKA

Mislintat bought a player for Ajax through a business relationship, Amsterdam club starts investigation

Reagovat
EverlastD

Fanusikovia Ajaxu by mali zlyncovat cele vedenie klubu za to,co urobili s ich timom za posledne dva mesiace. Toto je snad najslabsi tim,aky kedy Ajax mal. V lige nedokazu vyhravat ani s podpriemernymi supermi a hracov zo zakladu nechavaju odist zadarmo. Tato sezona bude fiasko a musia za to padat hlavy. Marseille to bohuzial bude mat jednoduche..... staci im dvakrat trafit branu. Tip 1:2

Reagovat
Assassin11

ja sa čudujem, že tam ešte zostalo trio Béčiek (Bergwijn-Brobbey-Berghuis) strašne dohubili teraz ten klub, zbavili sa kvalitných hráčov a priviedli plevel čo majú iba na kluby ako excelsior,waalwijk či nijmegen a v tejto skupine pochybujem že postúpia, lebo aek atény vyzerajú dobre - marseille zase na súpiske vyzerajú lepšie a brighton jede bomby v pl a v lige tipujem ajax tak na stred tabuľky, dúfam že si fanúšikovia podajú nejako vedenie klubu, lebo takto ho zosrať to je na

Reagovat
John Obi Mikel

1:3

Reagovat
Gedofrey

Tak kdo bude na lavičce? Ale budu optimista 0:1

Reagovat
Elmas

2-0

Reagovat
Mandanda_30

Na to co se děje okolo OM, tak k*rva solidní, Mbemba zvláštní chyby letos Auba že by se rozjel konečně? Za mě spokojenost + AEK win

Reagovat
Israha

Individuálně místy hrozné (Mbemba, Ounahi, Rongier, Mughe, chvílemi Auba), místy světové (Harit, Clauss, Gigot), zábavné to bylo, ale hrozný bordel, tohle týmy v lepší formě a se zkonsolidovanou taktikou rozbijí strašně snadno .

Reagovat
Mandanda_30

No bylo to místama hodně umatlaný, ale po 2:0 jsem myslel, že dostaneme tak čtyřku, ale comeback od OM skvělej a bod z Ajaxu je solidní, prostě jsme to zvládli a to je to hlavní A ještě s tím, že Brighton prohrál proti AEK, od kterejch si určitě můžeme vzít 6 bodů (měli bychom teda.....), tak je to pozitivní start. Uvidíme v neděli proti PSG, to nám asi dá lepší pohled na to jak na tom jsme

Reagovat
Israha

No obávám se nářezu, protože ten tým je aktuálně v rozpoložení, kdy neumí hrát odzadu a proti takovým Enrique umí.

Reagovat
Mandanda_30

No hodně gólů padne určitě, jestli budeme hrát stejným chaos způsobem hlavně ať to není další 5:1

Reagovat
Israha

Kryje se mi to s madridským derby. Tak nevím, jestli mám být rád, že to potenciální vraždění neuvidím, nebo jestli být nasraný, protože ve Španělsku to naopak skončí maximálně 1:1 a Bellingham vyrovná v nastavení .

Reagovat
FC-RUBRIKA

Brobbey je hrozne spatny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele