základní skupiny - skupina B, 4. kolo
09.11.2023 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Marseille si v přátelské atmosféře přivlastnila všechny body, AEK doplatilo na pasivitu

Marseille si ve čtvrtém kole skupiny B Evropské ligy poradila s domácím AEK 2:0. I přes váhavý vstup do utkání z obou stran se jednalo o zajímavý souboj, který svým průběhem jen stěží přípomínal pohárovou Evropu. Budíček do poklidné atmosféry vnesl až Chancel Mbemba, jenž se ve 25. minutě prosadil hlavičkou po parádním centru z rohového kopu. Olympionici se výhrou téměř jistě přihlásili o postup do vyřazovacích bojů.

Před nedávnem obletěla Evropu zpráva o výtržnostech příznivců Marseille, které způsobily odložení šlágru s Lyonem, jen pár dní předtím to však s AEK byla jiná písnička. Fanouškovské tábory obou celků dlouhé roky spojuje přátelství, a tak se například konal společný pochod na stadion. Přímo na něm už se ovšem na trávníku konala bitva se šťastnějším koncem pro Olympioniky, jimž k úspěchu pomohly i dvě penalty. Řecké mužstvo tím ztratilo průběžnou první pozici, situace ve skupině ale byla zcela otevřená.

Athénští fanoušci se nechtěli nechat zahanbit a tým z jihu Francie přivítali způsobem sobě vlastním. Mezitím se na hřišti odehrával duel, který svým stylem připomínal spíše přátelské klání. To se změnilo ve 25. minutě, kdy si zadák Mbemba naskočil na centr z rohového kopu a hlavičkou vyslal nechytatelný projektil doprostřed brány. Svůj pokus si zopakoval téměř totožně o pár momentů později, tentokrát však bezúspěšně.

Pokud se hráčům na hřišti líbilo tempo z prvního poločasu oproti jinak náročným zápasům, rozdílný názor na to měl nejspíš lodivod řeckého týmu Matias Almeyda. Do druhého půle totiž nastoupili žlutočerní v podstatně bojovnějším rozpoložení. Ve 48. minutě byl Orbelin Pineda faulován v pokutovém území, nicméně penalta se nekopala a do té doby přítomný klid byl pryč.

Pocítil to hlavně gólman Les Olympiens Pau López, na něhož v krátkém sledu cílily pokusy Leviho Garcíi a Mijata Gačinoviče. Na druhé straně se mohl zapsat do gólových statistik Vitinha, ale ani jemu nebylo přáno navýšit rozdíl ve skóre. To se povedlo až v nastaveném čase Ismaïlu Sarrovi, který po perfektní souhře uklidil míč do prázdné brány.

Marseille tak ovládla i druhé vzájemné střetnutí a ve vyrovnané skupině vykročila k postupu. V příštím kole 30. listopadu přivítá Ajax, v Aténách se tentýž den představí Brighton.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat
Mandanda_30

No čekal jsem, že AEK nám dají teda víc zabrat, ale 6 bodů nakonec docela v klidu. López dnes výbornej

Reagovat
Israha

Poctivý zanďour ale. Nicméně stačí, když Clauss kopne dobře standardku a pak nezadrbem aspoň ten jeden z deseti brejků .

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele